Tsjechisch-Slowaakse delegatie bezoekt bevrijdingsdag Zwolle

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Maandag 15 april herdenkingsplechtigheid bij oorlogsmonument Pilotenlaan

De Bevrijdingsdag van Zwolle valt op zondag 14 april, daarom organiseren leerlingen van basisschool De Octopus dit jaar op maandag 15 april om 09.30 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid.

Wethouder Michiel van Willigen woont de herdenking bij namens de gemeente. Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen dezelfde dag om 11.00 uur een plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking zal burgemeester Henk Jan Meijer aanwezig zijn.

Tsjechisch-Slowaakse delegatie
Dit jaar wonen de ambassadeurs van Tsjechie en Slowakije de plechtigheid aan de Pilotenlaan bij. Deze delegatie bezoekt regelmatig oorlogs- en herdenkingsmonumenten en graven van piloten en soldaten die begraven liggen in Nederland. Aansluitend rond 11.00 uur vindt een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein met een aantal gastsprekers.

Pilotenlaan
Leerlingen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Bron: www.zwolle.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
7f489669-6e41-4eec-82e9-4829b850db7e.jpg


Ambassadeurs Tsjechië en Slowakije bezoeken oorlogsgraven Oosterwolde

OOSTERWOLDE De ambassadeurs van de ambassade van Tsjechië en de ambassade van Slowakije bezochten maandag 15 april de begraafplaats van Oosterwolde. Zij bezochten hier vier Tsjecho-Slowaakse oorlogsgraven.

Waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff heette de ambassadeurs en hun gevolg van harte welkom. Ook vertegenwoordigers van het Oranjecomité, de stichting Dorpsbelang Oosterwolde en de oudheidkundige vereniging 'De Broeklanden' waren aanwezig. Bijzondere gaste was mevrouw Jacoba Koops – Van den Brink, ooggetuige van de gebeurtenissen bij Oosterwolde op 16 oktober 1940.

,,Herdenken is vertellen en luisteren. Verhalen levend houden", aldus waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff. Daarom haalde zij in haar speech het verhaal van mevrouw Koops, toen 15 jaar oud, aan.

HISTORIE In een uitgave van de oudheidkundige vereniging vertelt mevrouw Koops haar verhaal: ,,Het was 16 oktober 1940 toen er, 's avonds rond 21.30 uur, vliegtuigen overkwamen. Mijn vader hoorde iets vreemds en ging naar buiten om te kijken. Hij zei: ,,Blijf binnen, er staat er één in brand". Ik kroop, samen met de anderen, in de bedstee-kast. Het brandende vliegtuig viel neer, ongeveer driehonderd meter van ons huis. We zagen het vuur en hoorden ook ontploffingen."

Een inzittende overleefde de crash en wist het dorp Noordeinde te bereiken. Behalve de piloot op de grond werden in het wrak nog drie piloten gevonden. De vier omgekomen soldaten Bohumil Landa (43 jaar), Hubert Jarosek (30 jaar), Karl Klimt (28 jaar) en Otto Jirsak (33 jaar) werden op 19 oktober 1940 om 15.30 uur begraven op de begraafplaats in Oosterwolde.

De crash van het vliegtuig, een Wellington KX-TL, staat uitgebreid beschreven in het boek 'Wie herdenken we in en om Oldebroek', geschreven door de heer Dick Breedijk. Ook hij was aanwezig bij de herdenkingsceremonie.

Mede dankzij inzet van de Oranjevereniging Oosterwolde en de stichting Dorpsbelang Oosterwolde worden de graven netjes onderhouden en de vier soldaten geëerd.

Bron: veluweland.nl
 
Bovenaan