Tsjechisch/Slowaaks filmfestival in Den Haag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Iron Sky Film Festival 2019
100X100__logo_iron.png

Op zaterdag 16 en zondag 17 november vindt in het Humanity House in Den Haag de tweede editie van het filmfestival Iron Sky plaats, waar evenals vorig jaar Tsjechische en Slowaakse documentaires, lezingen en debatten op het programma staan. Het overkoepelende thema is dit keer rechts-extremisme en de dreigingen die hieraan verbonden zijn.

"The Iron Curtain has fallen, but the corruption lingers above us as a heavy Iron Sky."



Tsjechische films op het festival:

Český Alláh (Czech Allah)
"Tsjechië heeft een onbeduidend aantal oorlogsvluchtelingen opgenomen. In sociologische onderzoeken behoort het land op dit moment tot de minst tolerante van Europa. Deze time-lapse documentaire van de Slowaakse regisseur Zuzany Piussi die gedurende twee jaar werd opgenomen, onderzoekt het effect van vluchtelingensimulacrum op de Tsjechische collectieve verbeelding, samenleving en ook politiek. De film volgt de opkomst van een Tsjechische anti-islamitische beweging van dichtbij. In tweede lijn is het echter eveneens een liefdesmelodrama van een vooraanstaande Tsjechische vrijwilligster en moslima."

Trailer

Češi proti Čechům (Czechs against Czechs)
"Deze filmreportage die elementen uit een persoonlijk dagboek bevat, richt zich op xenofobie in de Tsjechische samenleving en op activisme tegen demonstraties van neonazi‘s, maar ook op de makers persoonlijke ervaring van zijn leven in een afgescheiden Roma-omgeving. De meeste scénes zijn door de regisseur zelf met zijn eigen camera opgenomen, waarbij hij de directe opnames als voiceover van commentaar voorziet. In slechts enkele scénes is er achtergrondmuziek toegevoegd om zo het dramatische effect te benadrukken. Met zijn directe vragen tracht hij de racistische motieven te ontmaskeren van zowel deelnemers aan demonstraties tegen Roma als ook van de gewone burger."

Trailer

Het Iron Sky Film Festival is een initiatief van Slowaken en Tsjechen in Nederland, dat tot stand kwam in antwoord op de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde in februari vorig jaar.

Het volledige PROGRAMMA en meer over het festival. https://www.ironskyfilmfestival.org/onze-geschiedenis/

Plaats: Humanity House, Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag
Datum: 16 en 17 november 2019
Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische films op het festival:
Er is nog een Tsjechische film:

Zondag 17 november van 16.00 - 17.20 uur
Film Teaching War (Výchova k válce)

De film onderzoekt hoe de militaire geest langzaam terugkeert naar onze samenleving. Pogingen om militaire training of verplichte militaire dienst te vernieuwen en in het algemeen om de natie voor te bereiden op de volgende grote oorlog, gaan hand in hand met de angst van de samenleving voor de Russen, de moslims of welke andere "vijanden" ook. Deze observatievlucht over het machinegeweernest van het Tsjechische militarisme wordt een groteske, verontrustende militaire parade.

Tsjechië, 2016, 70 min
Documentaire

 
Bovenaan