Tsjechisch porselein

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Na al zo dikwijls mezelf vergaapt te hebben aan een etalage van een porseleinwinkel, kom ik heel toevallig een hele catalogus tegen in pdf, en deze wil ik heel graag met jullie delen!


10945576_794699447265341_6243228573284527158_n.jpg


https://cesky.porcelan.cz/files/editor/files/ceskyporcelan_ katalog 2017_webdvoustrany.pdf

Tovární 605, 417 01 Dubí, Tsjechië

https://www.facebook.com/Český-porcelán-as-596791547056133/
https://cesky.porcelan.cz/en/products/catalogue
 
Leuk dat ze er een beschrijving geven van de motieven die op het porselein staan.
dat vond ik nu net ook een meerwaarde! Ik heb hier bij mij thuis een bijna volledig eetservies, voor 6 personen, 18 stuks, dat meegebracht werd in een rugzak, met de bus, een aantal jaren geleden toen de dochter van onze vrienden op vakantie kwam bij ons. :)
Ik vind het Tsjechisch porselein buitengewoon charmant en fijn!
 
nog meer info in dit interessant artikel;

Wit porselein en blauwe ornamenten: de Tsjechische ui leende patronen van Meissen-porselein, maar het origineel komt uit China

porcelan-srovnavaci-cina-shutterstock-570846181.jpg.aspx

porcelan-srovnavaci-misen-shutterstock-280400489_1.jpg.aspx


Chinees porselein
porselein uit Meissen
porcelan-ilustracni-shutterstock-413330152.jpg.aspx


Marco Polo bracht aan het einde van de 13e eeuw de eerste rapporten van porselein uit China , maar recepten voor de samenstelling van porselein en productiemethoden bleven lange tijd een geheim voor Europeanen. Aan het begin van de 18e eeuw ging de Saksische keurvorst Friedrich August I, bekend als August II, in de zoektocht. Sterk. Bonviván en een kunstliefhebber gaven vervolgens zijn hofalchemist Johann Friedrich Böttger en twee natuurkundigen de opdracht om de samenstelling van porselein grondig te onderzoeken. Het lukte en eindelijk kon "witgoud" in Europa worden geproduceerd. Cibulák, het bekende porselein met een blauw-wit decor, is daarmee bijna net zo oud als de bekende Meissen porseleinfabriek.

Ui zonder ui
porcelan-ilustracni-shutterstock-1340614451.jpg.aspx


Uienpatronen, met de hand beschilderd onderglazuur blauw , werden overgenomen van de originele Chinese ontwerpen in Meissen. Hoewel
porselein heeft het uiterlijk van exotische planten aangepast aan de lokale smaak, maar de Oost-Aziatische symboliek is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven: de granaatappel is een symbool van vruchtbaarheid, pioen staat voor rijkdom en grootsheid, bamboe hogere sociale lagen, chrysanten of asters betekenen tijd en perzik onsterfelijkheid.

Ui van Dubí
porcelan-dubi3.jpg.aspx


In 1864 kocht Anton Tschinkel, een industrieel uit Dub, de zogenaamde Lower Forest Mill in de huidige Tovární-straat en richtte daar een majolica-fabriek op . In 1885 werd de fabriek overgenomen door de firma C. Teichert uit het nabijgelegen Meissen, die in Dubí de productie van porselein met uiendecor introduceerde . Tot 1956 werd elk stuk gemerkt met een logo met het opschrift MEISSEN in een ovale lijst.

porcelan-dubi2.jpg.aspx


Tegenwoordig heet het bedrijf in Dubí bij Teplice Tsjechisch porselein. Jaarlijks wordt het assortiment uienporselein uitgebreid met circa tien nieuwe modellen, zowel in collector's editions als in de vorm van nieuwe gebruiks- en decoratieve vormen. Het aantal monsters in de uienversie nadert langzaam de duizend. Hier worden ook veel andere producten geproduceerd, maar ui is de bekendste. In tegenstelling tot andere porseleinen sets kunnen uiencollecties constant worden uitgebreid en aangevuld, en kunt u kapotte stukken gemakkelijk vervangen door nieuwe. Eikenui

porcelan-thun.jpg.aspx


en porselein van andere fabrieken en porseleinfabrieken in Podkrušnohoří in het Huis van Porselein met Blauw Bloed kregen een mooie tentoonstellingsruimte . Het is gemaakt door de reconstructie van de voormalige bioscoop in Dubí en je kunt bijvoorbeeld het hotelporselein van het bedrijf G. Benedikt 1882 uit Karlovy Vary zien , stukken uitDuchcov-porseleinwinkels Royal Dux , van het bedrijf Haas & Czjzek uit Horní Slavkov, of roze porselein, dat de enige in het land is die porselein uit Loučky produceert uit gekleurde materie in Tsjechië . Naast de traditionele blauw geverfde stukken is er ook porselein versierd met groen en rood, een zevenkleurige ui of stukken waarbij het uienpatroon wordt benadrukt door schilderijen van edele metalen en robijnrode verf.

In de voetsporen van porselein met blauw bloed
porcelan-dubi.jpg.aspx


Het Blue Blood Porcelain House herbergt ook een informatiecentrum, waar u een excursie kunt boeken naar de productie van Tsjechisch porselein . Je doorloopt de productie van het grondstoffenmagazijn tot aan de verzending van de producten, maar bovenal zul je zien hoe de wereldberoemde ui wordt versierd met de originele onderglazuurtechniek. Het zal u misschien verbazen dat het aangebrachte poeder een zeer donkere tot zwarte kleur heeft en de kobaltblauwe kleur pas naar voren komt na opnieuw glaceren. Hierdoor wordt de ui niet beschadigd door magnetrons of vaatwassers.

Porcelánka in Dubí organiseert naast rondleidingen door de race ook porseleinbeurzen en andere evenementen, je kunt ook gebruik maken van verschillende kortere porseleinroutes . Ze nemen je mee naar andere interessante plekken in de omgeving waar ze zeldzame stukken uienporselein verzorgen, zoalsexpositie van de geschiedenis van de productie van porselein en keramiek in het Regionaal Museum in Teplice of in het kasteel van Duchcov . Historische foto's laten zien dat unieke collecties porselein, keramiek en aardewerk werden tentoongesteld in een speciale verzamelkast in de vorm van porseleinen piramides.

Porseleinen paden voor uien
porcelan-duchcov.jpg.aspx


Met de opening van het House of Porcelain with Blue Blood , werd Dubí een van de stopplaatsen op de Porcelain Road , die plaatsen verbindt die verband houden met de productie van porselein. Het volgt de 550 km lange Porzellanstraße , die porseleinfabrieken, porseleinmusea en grote productievestigingen in Duitsland met elkaar verbindt. Op ons grondgebied leidt het van het Mostov-kasteel door Sokolov , Horní Slavkov en Loket met het originele Museum van Spa Cups en de kasteeltentoonstelling van porselein naar Karlovy Vary en verder door Nová Rola met het bezoekerscentrum van de Thun 1794 porseleinfabriek , Ostrov aKlášterec nad Ohří naar Duchcov en Dubí . Porselein van over de hele wereld is te zien in het kasteel in Klášterec nad Ohří ; het is een verzameling van het Museum voor Toegepaste Kunst in Praag .

Niet ver van het porseleinmuseum in het porseleinfabriekcomplex in Dubí, zie je de eikenhouten sculptuur met een dienblad met een ui. Het werd onthuld ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de fabriek in 2014.

porcelan-srovnavaci-misen-shutterstock-280400489.jpg.aspx


De porseleinfabriek van Meissen
, opgericht in 1710, was een van de beroemdste fabrieken in zijn soort in Europa en opereert nog steeds onder de naam Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH . De eerste producten waren niet wit, maar donkerbruin en zwart van kleur en versierd met een verguld decor, naar het voorbeeld van oosterse vaten.
Producten van Meissen zijn gemakkelijk te herkennen aan het merk: eerst werden ze op de bodem getekend, daarna werden ze in de kleur onder het glazuur gegraveerd. De merken AR (Augustus Rex, monogram van de koning), KPM (Königliche Porzellan-Manufaktur), MPM (Meissener Porzellan-Manufaktur) en KPF (Königliche Porzellan-Fabrik) vervingen rond 1720 twee gekruiste zwaarden, een van de oudste porseleinmerken in Europa.

bron; kudyznudy.cz/
 
Laatst bewerkt door een moderator:
We zijn nog in Nova Rola geweest toen de fabricage gestopt was en de fabriek uitverkoop hield.
Thun porselein werd er gemaakt.
Vanaf Sindelova was het makkelijk aanfietsen.
Prachtige kopjes gekocht met afbeeldingen van de schilderijen van Vincent van Gogh erop.
Mooie herinneringen.
 
Wij kregen zo'n tiental jaren geleden van Belgische vrienden een Tsjechisch koffieservies, (volledig set) met opschrift made in Czechoslovakia... Zij wisten dat we al jaren verslingerd waren aan het mooie land en we er vaak kwamen.
Na wat opzoekwerk kom ik bij het bedrijf G. Benedikt 1882, dat al jarenlang hotelporselein maakt. Ik vermoed ook dat het meer dan 50 jaar oud is, en eigenlijk ben ik er erg trots op het in mijn bezit te hebben, en heeft een ereplaatsje gekregen in de pronkkast!

IMG_8173.JPG
 
Laatst bewerkt:

Verhalen van Tsjechische merken: Thun-porselein was bekend bij keizers en graven, tegenwoordig wordt het ook gebruikt door de president​


Weet je waar het bord waarvan je eet is gemaakt? Heel waarschijnlijk in Thun 1794 porselein. Stukken van de grootste Tsjechische porseleinfabrikant vind je in hotels, huishoudens en op feestelijke borden van politici en ambassadeurs in het land en over de hele wereld. De meer dan tweehonderd jaar oude traditie begon min of meer per ongeluk in Klášterec nad Ohří.

De geschiedenis van het bekende merk Thun is nauw verbonden met Klášterec nad Ohří. De stad, die jarenlang door de familie Thun werd bestuurd, genoot onder het bewind van František Josef Thun economische welvaart. Dit werd gecompleteerd door de samenwerking met Johann N. Weber. De pre-gepensioneerde bedrijfsleider was op zoek naar plezier, dus begon hij te experimenteren met de lokale bodem. Al in 1973 probeerde hij, met toestemming van de graaf, voor het eerst te bakken in een tijdelijke oven. Het is succesvol op 15 september 1794, wanneer het begin van de porseleinproductie teruggaat tot de stad.

De fabriek in Nová Rola daarentegen is een van de jongste porseleinfabrieken in Tsjechië. Het hoofdkantoor van het huidige bedrijf is in het verleden niet erg succesvol geweest. Sinds de oprichting in 1921 zijn hier verschillende eigenaren veranderd. Geen van hen slaagde er echter in om de productie van porselein met succes te starten. De ontwikkeling van het hele veld werd vervolgens vertraagd door de Tweede Wereldoorlog. Daarna werd de fabriek geprivatiseerd en opgenomen in de Karlovy Vary Porcelain-groep. Beide fabrieken werden verenigd in 2009, toen het handelsmerk Thun 1794 terugkeert naar de naam, een verwijzing naar de grondleggers van de porseleintraditie.

na-sve-si-prijdou-i-milovnici-modernich-designu-foto-thun-1794.jpg
Liefhebbers van moderne ontwerpen komen aan hun trekken. Foto: met dank aan Thun 1794

Tradities en moderne vormen
Een representatieve set van Ferdinand voor het keizerlijk hof of een spiraalvormig geribbelde set speciaal gemaakt voor graaf Thun. Aan porselein worden voortdurend producten met een eeuwenoude traditie toegevoegd. "We werken al geruime tijd samen met de academische beeldhouwer Jiří Laštovička, de auteur van de meeste vormen en decors van porselein. Onlangs hebben we ook contact opgenomen met de kunstenaar MgA uit Karlovy Vary. Lenka Sárová Maliska. Zo ontwikkelde het bijvoorbeeld een nieuwe vorm van serviesgoed genaamd LEA, dat vorig jaar zijn tentoonstellingspremière beleefde op de handelsbeurs van Frankfurt”, zegt Martina Kosová van Thun 1794.

Van idee tot bord
Hoewel het idee van de kunstenaar een belangrijke eerste stap is, gaat het ver van tekening tot eindproduct. In het begin zetten de modelleurs het idee van een tekening om in gipsschetsen in 3D. Na het afstemmen van de vorm is het tijd om de mal te produceren. "Mallen en giettechnieken kunnen verschillen. Het meest typerende is echter het gieten van porseleinmassa in gipsmallen, waarbij de buiten- en vervolgens de binnenvorm van het product wordt gecreëerd door de overtollige massa te gieten”, legt Kosová uit.

proces-vyroby-nadobi-se-sklada-z-nekolika-fazi-foto-thun-1794-1024x683.jpg
Het proces van het maken van het servies bestaat uit verschillende fasen. Foto: met dank aan Thun 1794

Na voldoende uitharding reist het product naar een oven, verhit tot 980 graden Celsius, waar het zijn eerste bakken ondergaat. Het wordt gedaan om het te versterken en het oppervlak voor te bereiden op aangebrachte glazuren. Het tweede afvuren lost hier op. In tegenstelling tot de eerste duurt het slechts 6 uur, maar de temperatuur in de speciale oven loopt op tot 1400 graden Celsius.

De laatste fase in de productie van porseleinen serviesgoed is de decoratie. "Je kunt op porselein schilderen, keramische verf spuiten of decoreren met keramische emblemen door middel van zeefdruk. In Thun zijn we uitgerust met onze eigen zeefdruk. We kunnen dus elk soort emblemen produceren, zelfs op verzoek van de klant”, zegt Martina Kosová, eraan toevoegend dat volgens de specifieke decoratiemethode ook voor de laatste derde bakbeurt wordt gekozen.

vzhled-porcelanovych-sad-navhruje-napriklad-akademicky-sochar-foto-thun-1794-1024x682.jpg
Het uiterlijk van porseleinen serviezen is bijvoorbeeld ontworpen door een academische beeldhouwer. Foto: met dank aan Thun 1794

Tsjechisch porselein voor de hele wereld
Afgewerkte producten uit de Tsjechische fabriek sieren eettafels en secretaresses over de hele wereld. Zo werd in 2019 volgens Thun 1794 meer dan 3.362 ton porselein geleverd. Klanten van het porselein zijn restaurants, hotels, winkelketens, maar ook VIP-klanten.

Thun-porselein wordt bijvoorbeeld gebruikt op de Praagse Burcht of op ambassades.

bron: pozitivni-zpravy.cz
 
Weet iemand een betrouwbaar adres om Tsjechisch porselein te kopen.
Zo'n dertig jaar geleden hebben wij een mooi eet- en koffieservies van PirkenHammer in Karlovy Vary met roosjes gekocht, maar ik vrees dat de firma niet meer bestaat.
Eind augustus gaan wij voor een weekje naar Tsjechië en wij beschikken daar over een auto. Liefst niet in de stad Praag zelf ;-)
 

kuurgast

Donateur
PirkenHammer in Karlovy Vary met roosjes gekocht, maar ik vrees dat de firma niet meer bestaat.
Het dorp Březová (Pirkenhammer in het Duits) ligt in het district Karlovy Vary, regio Karlovy Vary, aan de rivier de Teplá, 4 km ten zuiden van Karlovy Vary. Het heeft 554 inwoners. Ze zijn bekend dankzij de plaatselijke porseleinfabriek (onder de oude Duitse naam Pirkenhammer, Březová in het Tsjechisch).
Bron wiki.

Pirkenhammer porselein stopte in 1999 met de productie, in 2009 was er nog sprake van herstart maar daar bleef het bij.

porselein pirken hammer.PNG

Ik neem aan dat je het porselein met de kleine roosjes bedoelt. Dit is alleen op marktplaats of rommelmarkten in Tsjechië te vinden.
De eerder in dit topic genoemde Thun heeft wel iets wat er op lijkt, zie e-shop.thun.cz/porcelanove-soupravy/kavova-souprava.
Adres bij de fabriek:
Prodej - Velkoobchod= Verkoop - Groothandel
Tovární 242
362 25 Nová Role
 
Bedankt @ kuurgast voor de waardevolle info :ja:

Ja, dat klopt, wij hebben dat eertijds in het verkoopkantoortje van de fabriek in het plaatsje Březová gekocht. Op Google-maps zie ik dat de gebouwen trouwens nog altijd bestaan.

Thun heeft een soortgelijk model dat ze onder de naam 'Bernadotte 5396011' verkoopt. Een volledige uitzet van 12 stuks (eet- koffieservies en compotekommetjes) komt op zo'n 500 EUR. Nadeel is wel dat ze 225 EUR verzendingskosten naar België aanrekenen.

Eind augustus gaan wij per vliegtuig voor een weekje naar Tsjechië waar wij ook een auto huren. Zou het eventueel niet voordeliger uitkomen om daar alles bij Thun op te halen, veilig te verpakken en het via een Tsjechische firma zoals Zásilkovna te laten bezorgen?

Heeft er iemand hiermee ervaring of bestaat er nog een andere oplossingen (b.v. betrouwbaar particulier vervoer naar Nederland of België) dat wij over het hoofd zien?

De ganse uitzet weegt 35kg.
Schermafbeelding 2022-07-19 om 15.57.16.png
 
Bovenaan