Tsjechisch Centrum - Rotterdam

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Over ons

Het Tsjechisch Centrum in Nederland maakt onderdeel uit van een netwerk van Tsjechische Centra, dat onder het Tsjechische Ministerie van Buitenlandse Zaken valt. De Tsjechische Centra stellen zich tot doel een dialoog aan te gaan met de gemeenschap van het gastland en te functioneren als een informatieportaal voor Tsjechië op het gebied van kunst, cultuur, onderwijs en wetenschap. Zij spannen zich in het bijzonder in om Tsjechische kunst en cultuur bij de artistieke instellingen en gezelschappen van het gastland onder de aandacht te brengen. De Tsjechische Centra maken deel uit van EUNIC, de organisatie van nationale culturele instituten van Europa.

In Nederland is het Tsjechisch Centrum actief sinds 1994, aanvankelijk in Den Haag en sinds 2009 ook in Rotterdam. Het Tsjechisch Centrum verschaft voor een breed publiek uitgebreide informatie over Tsjechië en organiseert allerlei activiteiten met een Tsjechisch tintje, vaak samen met Nederlandse partners. Behalve culturele evenementen heeft het Tsjechisch Centrum ook activiteiten over politieke, historische en maatschappelijke thema’s op het programma en werkt daarvoor samen met de academische wereld, overheidsinstellingen en Europese organisaties.

Tsjechisch Centrum

Westersingel 9
3014 GM Rotterdam
tel.: 010-225 17 13
e-mail: hague.czechcentres.cz/
 

Ad Verschoor

Donateur
Directievergadering van de Tsjechische Centra
100X100__20180914_095010.jpg

Deze week is de directrice van het Tsjechisch Centrum Rotterdam Hana Schenková in Praag op de jaarlijkse directievergadering. Een van de onderdelen van de weeklange vergadering is de presentatie van de programmahoogtepunten, en het zal u niet verbazen dat literatuur bij het Tsjechisch Centrum Rotterdam bovenaan staat!!

We mochten dit jaar de schrijvers Jaroslav Rudiš en Marek Šindelka verwelkomen om de Nederlandse vertalingen van hun werk te presenteren. Aan het begin van dit jaar kwam Jaroslav Rudiš' tweede Nederlandse publicatie uit bij Uitgevrij Nobelman, Het volk boven. In het voorjaar kregen we Marek Šindelka op bezoek, die ook zijn tweede Nederlandse publicatie bij Das Mag, Materiaalmoeheid, in een bliksemtour door Nederland en België kwam presenteren. Beide boeken zijn verschenen in de vertaling van Edgar de Bruin, winnaar van onder andere de Letterenfonds Vertaalprijs in 2015 en de Jiří Theiner-prijs in 2017.
Bianca Bellová's boek Het meer, winnaar van de Europese Literatuurprijs in 2017, kreeg deze zomer ook een Nederlandse uitgave bij uitgeverij De Geus. De vertaling komt van Kees Mercks, winnaar van de Aleida Schot-prijs en de Martinus Nijhoff-prijs.
 
Bovenaan