Tsjechië wil grip krijgen op Airbnb

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechië wil grip krijgen op Airbnb met de coronavirus-crisiswetten

De Tsjechische autoriteiten gebruiken de coronaviruscrisis om meer grip te krijgen op kortetermijnverhuur zoals Airbnb. Volgens het ministerie van Regionale Ontwikkeling zou een nieuwe verplichting kunnen helpen mensen op te sporen die zijn blootgesteld aan een persoon die besmet is met een nieuw type covid-19. Het ontwerp wordt nu ondertekend door president Milos Zeman.

Door gebruik te maken van de noodtoestand tijdens de coronaviruspandemie, versnelde de lagere kamer van het Tsjechische parlement een plan waarmee de lokale autoriteiten belasting- en andere informatie over kortetermijnverhuur beter konden innen. De nieuwe wetgeving hangt samen met een slimme quarantaine, merkte minister van Regionale Ontwikkeling Klara Dostalová op.

De verhuurders zullen dan gastenboeken moeten bijhouden onder de Vreemdelingenwet.
De exploitanten van digitale accommodatieplatforms zullen wettelijk verplicht zijn om aan de gemeentelijke handelsvergunningdienst van de accommodatieverstrekker het aantal afgesloten contracten voor toeristische diensten, de totale prijs voor deze diensten en het adres van het appartement bekend te maken. Handelsvergunningsbureaus kunnen gegevens doorgeven aan andere instellingen, zoals de volksgezondheidsautoriteiten en de vreemdelingenpolitie. Volgens de toelichting moet het delen van informatie de illegale handel verminderen en integendeel een algemeen overzicht krijgen van buitenlanders die tijdelijk naar Tsjechië verhuizen.

Duitse, Amerikaanse en Britse toeristen maakten het meest gebruik van Airbnb-achtige accommodatie in Tsjechië en aangezien hun land nu ernstig wordt getroffen door de coronaviruspandemie, kan hun terugkeer in grote aantallen naar Tsjechië niet snel worden verwacht, het hoofd van Tsjechische Vereniging van verhuurders en particuliere eigenaren, David Bures, vertelde CTK eerder.

Volgens de gegevens van het Tsjechisch Bureau voor de Statistiek (CSU) hebben in 2018 zo'n 1,16 miljoen buitenlandse toeristen accommodatie gevonden via Airbnb in Tsjechië, het hoogste aantal in Praag. Het werd door 115.000 Tsjechen gebruikt tijdens binnenlandse reizen.

Momenteel wordt elk vierde appartement in de historische wijk Staré město in Praag gehuurd via Airbnb of een ander gedeeld accommodatieplatform, wat leidt tot de ontvolking van het stadscentrum.

Bronnen irozhlas.cz + news.expats.cz
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Nu vraag ik me af of bovenstaande ook gevolgen heeft voor de Nederlanders die hun vakantiehuizen verhuren in Tsjechië. :denk:

De huurprijzen van de appartementen in Praag daalden al enkele weken, maar ik denk dat dit nog verder zal instorten en mogelijk veel appartementen in de verkoop gaan komen.
 
Bovenaan