Tsjechië voor actieve familievakantie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Een actieve familievakantie in Tsjechië

Kastelen, klauterparken, dierentuinen, burchten en grotten. Tsjechië is dé familiebestemming bij uitstek! Het Centraal-Europese land is helemaal niet zo ver weg als je wellicht zou denken. Op slechts negenhonderd kilometer rijden waan je je in een totaal andere wereld met een onverstaanbare taal, andere munteenheid en een aangenaam klimaat.

Bovendien is het landschap ideaal voor een actieve vakantie. Glooiende heuvels, avontuurlijke bossen, hoge bergen en verkoelende rivieren en meren. Hier kun je genieten van het echte buitenleven!

boomkroonpad-reuzengebergte-foto-martin-vesely.jpg

Boomkroonpad

Waar ga jij heen op vakantie deze zomer?
“Waar ga jij heen op vakantie deze zomer?” Het is een vraag die je al snel vraagt aan familie en vrienden en als antwoord krijg je steeds vaker ‘Tsjechië’ te horen. Het Centraal-Europese land kreeg twintig jaar geleden bijna geen aandacht, laat staan toeristen, maar de afgelopen jaren is dat flink veranderd. En terecht! De diversiteit van Tsjechië maakt het voor families een bijzonder interessante bestemming. Je kunt er fantastisch kamperen, er zijn adembenemende natuurparken, pittoreske steden, het is er zonnig en betaalbaar!

Rodelen, abseilen of een klauterpark. In Tsjechië zijn er genoeg avontuurlijke activiteiten voor jong tot oud. In het Reuzengebergte vind je het Monkey park. Over stalen kabels leg je een uitdagend parcours af waar je van boom naar boom gaat. Er zijn parcoursen in verschillende niveaus. Ook in Zuid-Bohemen is een klauterpark en waar heuvels zijn, zijn rodelbanen. Met speciale karretjes zoef je naar beneden en scheur je door de bochten. In Tsjechië zijn tevens veel boomkroonpaden te vinden. In Lipno, Dolni Morava en Janské Lázně vindt je deze constructies van ongeveer 40 meter hoog. Bij deze spectaculaire uitzichttorens loop je geleidelijk omhoog langs informatiepanelen en kleine attracties, zoals een evenwichtsbalk. Wil je weer naar beneden, dan kun je dezelfde route teruglopen of je neemt de glijbaan.

De Tsjechische natuur is een attractie op zich. Wandel langs bijzondere rotsformaties in Boheems Zwitserland of Adršpach. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan en waren ooit de bodem van de zee. Door erosie en geologische krachten zijn ze gevormd tot wonderlijke zuilen waarin je soms een leeuw, een kussend echtpaar of een olifant in kan herkennen. Het is soms even klimmen en jezelf door smalle spleetjes persen, maar het uitzicht over het natuurgeweld is spectaculair. Op sommige plekken is het zelfs mogelijk om de rotsen te beklimmen. Fietsliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen. Naast vele mountainbikeroutes zijn er ook geasfalteerde fietspaden. Een prachtige route met uitstekende markering is de Elberoute. Dit traject loopt 370 km door Tsjechië en komt langs allerlei mooie stadjes, zoals het wijnplaatsje Mělník, Dvůr Králové met haar safaripark waar je kunt slapen in tenten of een Afrika bungalow en je komt langs de outdoorstad Špindlerův Mlýn.

fietsen-boheems-paradijs-foto-stepan-vrzala.jpg


Ridders en cowboys
Tsjechië is het land van burchten en kastelen. Per hoofd van de bevolking zijn hier de meeste burchten en kastelen ter wereld. Ben je in Tsjechië dan mag een bezoekje aan een kasteel niet ontbreken. De Tsjechische Republiek maakte bijna vier eeuwen deel uit van het Habsburgs rijk en door het land liepen belangrijke handelsroutes. Keizers en andere adellijke families lieten er prachtige paleizen bouwen, die vandaag de dag toegankelijk zijn voor publiek. De culturele historie is goed te ontdekken tijdens een tocht langs de vele kastelen, burchten en torens in Český ráj ofwel Boheems Paradijs. In dit natuurpark ligt Hrad Kost, een van de beste bewaarde middeleeuwse burchten, dat nu een collectie gotische kunst herbergt. Wat verderop ligt het icoon van het Boheems Paradijs: Trosky. Deze burcht ligt op twee rotsen die hoog boven het omringende landschap uitsteken en ontstaan zijn door voormalige vulkanische activiteit. Een echt sprookjeskasteel is te vinden in Zuid-Bohemen, vlakbij het bekende Lipnomeer. Chateau Hluboka was een voormalig jachtslot en kreeg in de 19de eeuw zijn huidige uiterlijk geïnspireerd op Windsor Castle in Engeland. Door de witte muren, de weelderige torentjes en het extravagante interieur lijkt het alsof je elk moment een prinses of ridder kunt tegenkomen en dit kan soms zomaar gebeuren. Regelmatig vinden er middeleeuwse festivals plaats bij Tsjechische kastelen met riddergevechten en roofvogelshows. Indianen en cowboys kom je tegen in Western Park Boskovice, in het oosten van Tsjechië. Het attractiepark is een ware belevenis. Kinderen kunnen er paardrijden, goud zoeken en in het indianendorp zijn voorstellingen met cowboys. Het is ook mogelijk om hier te overnachten in themakamers, tenten en Canadese blokhutten.

Praag met kinderen
Ben je in Tsjechië dan mag Praag absoluut niet overgeslagen worden. De stad is ook voor kinderen ontzettend leuk. Een aanrader is om de Praagse dierentuin te bezoeken. Deze staat op nummer vier van beste dierentuin ter wereld. Extra leuk is om vanuit het centrum van Praag met een stoomboot naar de dierentuin te gaan. Voor kinderen die dino’s te gek vinden is het DinoPark op het dak van Harfa winkelcentrum fantastisch. Bewonder ook de hoofdstad van bovenaf. Dit kan vanaf de Petřín heuvel waar je met een treintje kan komen. Op de heuvel staat een kleine versie van de Eiffeltoren, die beklommen kan worden en er is een spiegellabyrint. Op de rivier Moldau kun je diverse boottochtjes maken of waterfietsen. Je hebt ze in allerlei vormen, zoals auto’s en zwanen. De vele kunstenaars en straatartiesten maken de stad nog interessanter en gezelliger. Vergeet niet de zoete trdelník te proeven of de kunstzinnige ijsjes in de vorm van bloemen.

Waterpret in Tsjechië
Tsjechië ligt dan wel niet aan zee, maar er zijn genoeg plekken waar je waterpret kunt beleven. Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en hier kan je zwemmen, waterfietsen en kanoën. Erg populair is de kanotocht van Vyšší Brod naar Rožmberk. Andere rivieren waar kanoën mogelijk is, zijn de Bílina en Morava. Een leuke dagtocht is van kasteel Loket naar Karlovy Vary en voor de fanatiekeling is er een tocht van Praag naar Český Krumlov met overnachtingen onderweg. Toe aan een frisse duik? In het meer Máchovo in het noorden van Tsjechië en bij de Brno-dam kun je zwemmen. Net als bij de rivieren Moldau of Svratka. Er zijn hier zonneweiden en diverse restaurants. Ten zuiden van Praag ligt het grootste aquapark van Midden-Europa: Aquapalace Prague. Glijbanen, stroomversnellingen, jacuzzi’s en binnen- en buitenzwembaden bieden voor het hele gezin volop waterpret.

kanoen-sazava-rivierfoto-jan-hocek.jpg


Tip: Tsjechië is een geweldig kampeerland. Er is voor ieder wat wils. Van grote vakantieparken tot kleine boerencampings. De meeste campings liggen aan een rivier of meer, waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen en zwemmen. Er zijn ook voldoende campings met een zwembad. www.camp.cz

Tip: Op zoek naar leuke uitjes in de Tsjechische regio’s? CzechTourism heeft diverse brochures waarin interessante familie-uitstapjes staan. Interesse? Stuur een mail naar amsterdam@czechtourism.com en u ontvangt de brochures gratis.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Voor kinderen en volwassenen ook interessant in Cesky Raj: Šťastná země
Een geweldig kinderdorp in de directe omgeving van Karlovice. Komende vanaf Turnov is het te vinden aan de weg richting Jicin. Rechtsaf naar Hruba Skala en linksaf naar Karlovice. Meer info. www.stastnazeme.cz

Wij hebben het op ons programma in de week van 19 tot 26 augustus, wanneer we verblijven in Splzov bij Zelezny Brod.
 

kuurgast

Donateur
Zó veelzijdig is vakantieland Tsjechië

Tsjechië is dé perfecte bestemming voor een afwisselende familievakantie. Je vindt er meer dan 2700 kastelen, burchten en paleizen, avontuurlijke natuurparken, leuke interactieve uitstapjes en karakteristieke steden en dorpjes. Check hieronder onze tips voor de mooiste regio’s en familie-uitjes voor een vakantie met kinderen naar Tsjechië.

Zuid-Bohemen: kastelen, bossen en meren
West-Bohemen:
planetarium en vlinders
Noord-Bohemen: dierentuinen en wetenschap
Oost-Bohemen:
verstoppertje spelen en paardrijden
Het Reuzengebergte: klimmen, klauteren en vies worden
Moravië: grotten en het Wilde Westen
Praag: Harry Potter en interactieve musea

Lees alles over deze regio's van Kids Vakantiegids op kidsvakantiegids.nl.
En soortgelijk artikel kidsvakantiegids.nl/tsjechie.
 
Fajnpark
Kozelkova 898
Chlumec nad Cidlinou

www.fajnpark.cz
e-mail: fajnpark@email.cz

informatie tel.: 605270194
tours tel.: 605270194

FAJNPARK is een nieuw concept van een pretpark, dat je veel originele attracties en interessante evenementen biedt. Cognitie, plezier, ontspanning, vreugde en ervaring. Het grootste pretpark van Oost-Bohemen, dat zich uitstrekt over 110.000 m2.

https://www.vylety-zabava.cz/atrakc...-fajnpark-zabavni-park-v-chlumci-nad-cidlinou

Lijkt mij een leuke uitstap om te doen met kinderen, erg gevarieerd aanbod!
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan