Tsjechië stuurt USAR-team naar Turkije na aardbeving

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechië stuurt USAR-team naar Turkije na verwoestende aardbeving.

Tsjechië stuurt USAR-team naar Turkije, dat in de nachtelijke uren werd getroffen door een zware aardbeving, waarbij honderden slachtoffers vielen. Een speciaal opgeleid reddingsteam van 68 man, inclusief speurhonden, een bouwkundig ingenieur en trauma-artsen en tientallen tonnen materiaal (incl tenten en voor 5 dagen voedsel), vertrok maandag naar Turkije nadat het land een aanbod van hulp had aanvaard. Het Urban Search and Rescue Team bestaat uit brandweerlieden uit Praag en Ostrava. Ze hebben eerder in het buitenland geholpen, bijvoorbeeld in Beiroet, Libanon, in 2020 na een explosie in de haven waarbij tweehonderd mensen om het leven kwamen en 6.000 anderen gewond raakten.
De Moravisch-Silezische brandweerlieden vlogen al in de middag van Ostrava naar Adana in Turkije en het team uit Praag is vanavond vertrokken.

Er werd bevestigd dat een groep van circa 50 Tsjechen zich in de door de aardbeving getroffen Turkse provincie bevond. Volgens het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze veilig en staat de Tsjechische ambassade in Ankara in contact met hen en zorgt voor vervoer vanuit het getroffen gebied.

De Tsjechische president Miloš Zeman betuigde zijn condoleances aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en betuigde zijn condoleances aan de bevolking van Syrië. Ook premier Petr Fiala en minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský betuigden hun condoleances.

De organisatie People in Need, die een SOS-inzameling op Twitter aankondigde om mensen te helpen die getroffen zijn door de aardbeving in zowel Turkije als Noord-Syrië, zal ook helpen. Het incasso rekeningnummer is 51945194/0300. Tegelijkertijd maakte de organisatie een miljoen kronen vrij voor de collectie.
Evenzo kondigde Charita ČR een geldinzamelingsactie aan, waardoor 300.000 kronen uit zijn crisisfonds werden vrijgemaakt. Geïnteresseerden kunnen bijdragen op rekeningnummer 55660022/0800 met variabel symbool 118.

Bronnen oa english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het Tsjechische USAR-team keerde terug uit Turkije.

De reddingswerkers keerden vanmiddag terug naar Tsjechië en kwamen om 16.40 uur aan op de luchthaven van Praag.
Het vliegtuig vloog daarna van Praag verder naar Ostrava, waar de brandweerlieden en reddingswerkers uit de regio Moravië-Silezië naar huis gingen.
Het zogeheten USAR-team (Urban Search and Rescue) vertrok maandagavond 6 februari naar Turkije en is sinds dinsdag 7 februari ononderbroken ingezet.
Vorige week hebben Tsjechische reddingswerkers twee mensen levend uit het puin gehaald, een hond van de Tsjechische kynologische groep hielp collega's van een ander team om een andere vrouw in het puin te vinden.
De Tsjechische reddingswerkers hebben in totaal 78 doden uit het puin gehaald na de aardbeving.

De reddingswerkers werden op de luchthaven verwelkomd door minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan en de Turkse ambassadeur in Praag. Volgens Rakušan gaven de reddingswerkers Tsjechië een hele goede naam, hij waardeerde hun werk, maar ook hoe snel ze naar Turkije gingen.
De Turkse ambassadeur in Praag, Egemen Bağış, bedankte de Tsjechische Republiek en de Tsjechische burgers voor hun oprechte vriendschap en solidariteit.
Het USAR-team werd op de luchthaven ook bedankt door de directeur-generaal van de Tsjechische brandweer, Vladimír Vlček. "Als we de totale prestaties van alle 18 teams in Adiyaman nemen, presteerde het Tsjechische team 26 procent van de prestaties. Vanuit het oogpunt van Turkije, bijna tien procent van de prestaties van alle buitenlandse teams", zei Vladimír Vlček.

Op het vliegveld werden de reddingswerkers ook begroet door een menigte Turken die in Tsjechië woonden. Ze waardeerden de hulp van Tsjechische reddingswerkers in hun geboorteland.

Tsjechië stuurde oorspronkelijk een team van 68 reddingswerkers naar Turkije, waaronder naast brandweerlieden ook artsen, bouwingenieurs en kynologen.
In het weekend kwamen er nog twee brandweerlieden die samen met een lading humanitaire hulp en brandblusapparatuur aan boord van een CASA-vliegtuig van het leger vlogen.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan