Tsjechië steeds populairder

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië steeds populairder onder Nederlanders

Het aantal Nederlanders, Belgen en Luxemburgers dat naar Tsjechië op vakantie gaat is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. In 2015 was er een groei van 25% onder de vakantiegangers uit de Benelux. In 2016 is dit gestegen naar 46,6%. Daarmee komt de teller bijna op 1 miljoen.

Zelena-Hora-Libor-Svacek-kopie-750x333.jpg


De Tsjechische Republiek is in 2016 door meer buitenlandse toeristen bezocht. Meer dan 9 miljoen toeristen kwamen naar het land voor toeristische doeleinden. Dit betekent een groei van 6,7% ten opzichte van 2015 blijkt uit de cijfers van het Tsjechische bureau voor statistiek. Uit de buurlanden Duitsland, Slowakije en Polen kwamen de meeste toeristen. Hierna volgt de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De meest significante groei was het aantal toeristen uit de Verenigde Arabische Emiraten (+44,9%), Liechtenstein (+40%) en Luxemburg (+33,9%).

Van de toeristen uit de Benelux vormen Nederlanders de grootste groep. In 2016 gingen 221.125 Nederlanders op vakantie naar Tsjechië. Een groei van 8,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook meer Belgen bezochten afgelopen jaar het land. Zij laten een groei zien van 4,4%. Het aantal Luxemburgse toeristen in 2016 was 15.453. De Nederlandse toerist verblijft in Tsjechië gemiddeld 4,1 dagen. Alleen toeristen uit Rusland, Israël, Malta en Saoedi-Arabië blijven langer. Het gemiddelde aantal dagen dat Belgische toeristen in Tsjechië verblijven zijn 3,6 dagen en Luxemburgers gemiddeld 3,5 dagen. “Het aantal bezoekers uit de Benelux heeft onze verwachtingen overtroffen,” aldus Petra Paleckova (Directeur van het Tsjechische verkeersbureau). Met het thema ‘Ervaar barok met alle zintuigen’ wil CzechTourism dit jaar Tsjechië postioneren als een culturele reisbestemming.

Bron:travelpro.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie naar Tsjechië

In 2017 gingen Nederlanders vaker op vakantie naar het buitenland en ook Tsjechië bleek een populaire vakantiebestemming te zijn. Ondanks dat Tsjechië niet in de top 10 staat van buitenlandse vakantiebestemmingen van Nederlanders was er een aanzienlijke groei te zien. Bijna 250.000 Nederlanders zijn in 2017 naar Tsjechië op vakantie gegaan. Ten opzichte van 2016 betekent dit een groei van 11,8%.

praag-lukas-zentel.jpg


Meer Nederlanders en Belgen
Ruim 364.000 mensen uit de Benelux zijn in 2017 op vakantie geweest in Tsjechië. Hiervan waren Nederlanders de grootste groep. Ook Belgen gingen in 2017 vaker naar Tsjechië. Ruim 110.000 Belgen spendeerden hun vakantie in het Centraal-Europese land. Ten opzichte van 2016 is dat een groei van 3,8%. Door de komst van een nieuwe vlucht tussen Luxemburg en Praag was er in 2016 een enorme groei van het aantal Luxemburgers te zien van bijna 34%. In 2017 kwamen iets minder Luxemburgers naar Tsjechië. De statistieken lieten een lichte daling zien van 4 procent. Toeristen uit België en Luxemburg verbleven gemiddeld 3,5 dag in Tsjechië. Nederlanders daarentegen bleven iets langer in het land, zo’n 4 dagen.

Groei Tsjechische vakantiemarkt
Ruim 10 miljoen buitenlandse toeristen bezochten in 2017 de Tsjechische Republiek. Niet alleen het aantal toeristen uit Nederland en België groeide ook andere landen lieten een stijging zien. Opvallend is de enorme stijging van toeristen uit China (+38,2%), Rusland (+35,3%), IJsland (+31,7%) en Malta (+31,5%). Ten opzichte van 2016 heeft Tsjechië in 2017 9,2% meer toeristen ontvangen blijkt uit de cijfers van het Tsjechische bureau voor statistiek. Uit de buurlanden Duitsland, Slowakije en Polen kwamen de meeste toeristen. Hierna volgt de Verenigde Staten, China en Groot-Brittannië.

CzechTourism Benelux is erg tevreden met de cijfers van 2017. “In het eerste kwartaal van 2017 zagen we al een groei van toeristen uit de Benelux. Hieruit blijkt dat Tsjechië ook als winterbestemming in trek is,” aldus Petra Paleckova directeur van het Tsjechische verkeersbureau in Amsterdam. Voor 2018 verwacht CzechTourism tevens meer toeristen. Op basis van de sterk groeiende economie en doordat mensen vaker een korte vakantie nemen. “Praag is slechts 1,5 uur vliegen en Tsjechië heeft ontzettend veel te bieden aan cultuur en natuur. Het lekkere weer en de vele campings kunnen toeristen ook waarderen. En Tsjechië is nog steeds goedkoop.” Genoeg redenen voor een vakantie naar Tsjechië volgens Paleckova. Met het thema ‘100 Jaar Tsjechië’ wil CzechTourism dit jaar het 100-jarige bestaan van de onafhankelijke staat vieren. Tijdens deze eeuw zijn er op cultureel, industrieel en muzikaal gebied vele ontwikkelingen geweest. De grenzen van het land zijn in deze periode vele malen veranderd, maar deze eeuw blijft een doorbraakjaar in de moderne geschiedenis van Tsjechië.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië werd populairder in 2019

In 2019 werd Tsjechië bezocht door bijna 11 miljoen buitenlandse bezoekers, een stijging van ongeveer 2,6%. Uit de Benelux bezochten ruim 363.000 toeristen Tsjechië, waarvan meer dan de helft uit Nederland kwam. Toeristen uit de Benelux laten een lichte daling van gemiddeld 2,5% zien vergeleken met het voorgaande jaar. De meeste buitenlandse bezoekers bezochten Praag en de regio’s Zuid-Moravië en Zuid-Bohemen.

brno-spilberk-foto-mark-bbdo-1536x1086.jpg


Statistieken toerisme 2019 Tsjechië
Volgens de gegevens van Czech Statistical Office kwamen in 2019 10,8 miljoen buitenlandse toeristen naar Tsjechië, wat een stijging van 2,6% betekent in vergelijking met 2018. De belangrijkste markten waren Duitsland, Slowakije, Polen, de Verenigde Staten en Rusland. De landen die de meeste groei laten zien waren Oekraïne (+28%), andere Aziatische landen (+17%), Japan (+14%) en Denemarken (+13%). Ruim 8 miljoen buitenlandse toeristen bezochten in 2019 Praag. De regio’s Zuid-Moravië en Zuid-Bohemen werden na Praag het meest bezocht. Ze verwelkomden ruim 3,9 miljoen toeristen.

hrad-zvikov-foto-mark-bbdo-1536x1095.jpg


Daling toeristen uit de Benelux
In 2019 werd Tsjechië minder bezocht door toeristen uit Nederland, België en Luxemburg. De grootste dalingen laten Luxemburg (-3,31%) en Nederland (-3,09%) zien. Onder de toeristen uit de Benelux blijkt de zomer (juli-september) de populairste periode te zijn om Tsjechië te bezoeken. Hierna volgt het voorjaar. Praag blijft de populairste bestemming bij bezoekers uit de Benelux. Ruim de helft (67,5%) bezocht de hoofdstad. Bezoekers uit België verbleven na Praag het meest in Zuid-Moravië, terwijl Luxemburgers hun vakantie vooral in de regio Karlovy Vary doorbrachten. Bij de Nederlandse toerist was na Praag de regio Zuid-Bohemen favoriet. Ook kozen Nederlanders vaker voor de bestemmingen Hradec Králové en Liberec, terwijl toeristen uit België en Luxemburg de regio Pilsen eerder kozen als bestemming.

zamky-na-orlici-zamek-castolovice-foto-mark-bbdo-1536x1095.jpg


Toeristen uit Luxemburg
Bijna 5.800 toeristen uit Luxemburg gingen in 2019 op vakantie naar Tsjechië. Daarvan bezocht ongeveer 75 procent de stad Praag. De regio’s Karlovy Vary, Zuid-Moravië en Pilsen waren na Praag de populairste bestemmingen bij de Luxemburgse toerist. De gemiddelde lengte van hun verblijf in 2019 was 3,49 dagen.

Toeristen uit België
België had een minimale daling van toeristen naar Tsjechië (-1.03%). Het aantal bezoekers uit België in 2019 was bijna 190.000. Ze verbleven gemiddeld 3,54 dagen in het land. Ook onder de Belgische bezoekers is Praag de populairste bestemming. Ruim 68% van de toeristen bezocht de Tsjechische hoofdstad. De regio’s Zuid-Moravië, Pilsen en Zuid-Bohemen waren na Praag de meest favoriete bestemmingen onder Belgen.

Toeristen uit Nederland
Ondanks de daling van 3,09% blijft de Nederlandse toerist een belangrijke doelgroep voor Tsjechië. Nederland stond in 2019 op de elfde plek van meeste toeristen die naar Tsjechië gingen. In het afgelopen jaar gingen er ruim 248.000 Nederlanders naar Tsjechië op vakantie. Praag was de belangrijkste bestemming, bijna 60 procent ging naar de hoofdstad. Desondanks is dit percentage minimaal in vergelijking met andere landen.
Nederlanders staan op de elfde plek van buitenlandse bezoekers die niet naar Praag gaan, maar naar een andere bestemming in Tsjechië. Regio’s die geliefd zijn onder de Nederlandse toerist zijn Zuid-Bohemen, Zuid-Moravië en Hradec Králové. In 2019 verbleef de Nederlandse bezoeker langer in Tsjechië dan het gemiddelde – 3,91 dagen ten opzichte van 3,5 dagen. Hiermee staat de Nederlandse bezoeker op de vijfde plek betreft langste verblijf van toeristen in Tsjechië.

Bron: verkeersbureaus.info
 
Bovenaan