Tsjechië ontdekken per openbaar vervoer

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Reis met het openbaar vervoer door Tsjechië

9 mei 2017 Romée van Klaveren

Een land ontdekken per openbaar vervoer is een hele andere beleving dan met de auto. Het begint al met de kaartjes kopen en erachter komen welke trein of bus je moet hebben om de bestemming te bereiken. Het is soms wat gepuzzel, maar het levert vaak hele bijzondere avonturen op. Terwijl het landschap voorbij raast, als je in een hoge snelheidstrein zit, maak je soms de meest fantastische dingen mee.

trein-tsjechie-czechtourism-1024x682.jpg


Naar Tsjechië met de trein of bus
Wie gelijk goed wil beginnen, gaat met het openbaar vervoer vanuit Nederland of België naar Tsjechië. Er zijn diverse mogelijkheden, namelijk met de bus of met de internationale trein. Vanuit Amersfoort gaat er een trein naar Berlijn, waar je moet overstappen. De Eurocity gaat vanaf Berlijn in 4,5 uur naar de Tsjechische hoofdstad. Tip: Ga aan de linkerkant zitten, dan heb je een prachtig uitzicht op het landschap en de rivier de Elbe. Het is ook mogelijk om met de bus naar Tsjechië te gaan. Flixbus rijdt in ongeveer 15 uur naar Praag en een ticket kost zo’n 50 euro. Andere busmaatschappijen die vanuit Nederland en België naar Tsjechië rijden zijn Eurolines en RegioJet van Student Agency.

Rondreizen met het openbaar vervoer in Tsjechië
Tsjechië is een zeer geschikt land om te interrailen. Er zijn veel verbindingen naar steden en natuurparken en het is goedkoop. Van Praag naar Pilsen, wat ongeveer een uurtje duurt, is het slechts 4 euro. Het leuke aan reizen met het openbaar vervoer in Tsjechië is, naast de betaalbare prijzen, dat er allerlei soorten vervoer zijn. Er zijn hoge snelheidstreinen tussen Praag en Ostrava, luxe bussen met WiFi van Student Agency, maar ook boemeltreintjes die ontzettend veel herrie maken en hoognodig aan vervanging toe zijn. Eigenlijk reflecteert het openbaar vervoer het land Tsjechië uitstekend; modern en nostalgisch. Tijdens het reizen met het openbaar vervoer ontdek je ook Tsjechische gebruiken. Zo vragen Tsjechen meestal eerst of ze naast iemand mogen zitten en is het heel normaal om over de spoorrails te lopen naar de trein. Wie een overstap heeft in een klein plaatsje, hoeft niet bang te zijn om de andere trein te missen. De treinen wachten namelijk op elkaar. Niet alleen het vervoer zelf is leuk, maar ook de treinstations zijn vaak prachtige stationshallen. Vele zijn nu vervallen, maar met een beetje fantasie kun je een weelderig station in art nouveau stijl inbeelden en de rijkdom van vroeger aanschouwen.

Waar gaan we heen?
Het beste startpunt voor je vakantie is de hoofdstad Praag. Vanuit hier kan je alle kanten op. Hlavní nádraží ofwel hoofdstation in het Tsjechisch, is een woord dat je goed moet onthouden. Net als vlak (trein), autobus (bus), nástupiště (perron) en jízdenka (ticket). Ga met de trein bijvoorbeeld naar het Zuid-Boheemse České Budějovice. Een directe trein brengt je binnen twee uur naar deze stad van Budweiser bier. Het sprookjesachtige stadje Český Krumlov ligt 25 km ten zuiden van České Budějovice, dat je kan bereiken met een andere trein. Andere leuke steden om naar toe te gaan zijn Pilsen, Brno, Ostrava en Kutná Hora.

Met het openbaar vervoer naar een natuurgebied kan ook prima en maakt het soms nog net wat avontuurlijker. Vanuit Praag gaat er een directe bus naar Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte. Hier kan je fantastisch wandelen, mountainbiken en andere uitdagende activiteiten doen. Het natuurgebied Boheems Paradijs, bekend vanwege de rotsformaties, is te bereiken met de trein. Het beste is om dan de trein te pakken naar het plaatsje Jičín.

Praktische informatie
Een handige website voor al het openbaar vervoer in Tsjechië is www.idos.cz. Op deze site worden de beste routes aangegeven en met welk vervoer. De Tsjechische treinmaatschappij heet České dráhy en het is mogelijk om treinkaartjes online te kopen. Er is tevens een interrail ticket beschikbaar voor specifiek Tsjechië, de Interrail Tsjechië Pass. Deze pas geeft je de mogelijkheid om 3, 4, 6 of 8 dagen te reizen met de trein. Het is wel verstandig om vooraf te bekijken of dit daadwerkelijk goedkoper is dan de treinkaartjes apart te kopen. Een aanrader is om met Student Agency te reizen. Deze reisorganisatie biedt vlieg-, bus- en treinreizen aan voor een scherpe prijs. De gele bussen en RegioJet treinen van Student Agency rijden naar diverse steden in Tsjechië, maar ook naar plaatsen over de grens. Je kunt bijvoorbeeld met Student Agency van Praag naar Brno voor zo’n 8 euro of van Praag naar Boedapest voor 20 euro.

praag-michal-vitasek-1024x410.jpg

Foto Michal Vitasek

Openbaar vervoer in Praag
Het openbaar vervoer in Praag is zeer goed geregeld. Er zijn vier verschillende soorten tickets: 30 min, 90 min, 1 dag en een driedaagse ov-pas. De tram en metro rijden frequent en op de website www.dpp.cz is alle informatie over het openbaar vervoer in Praag te vinden. De tickets kunnen gekocht worden bij een kiosk, op het vliegveld, bij sommige hotels en ook bij de chauffeur zelf. Let erop dat je het ticket afstempelt wanneer je instapt.

Zin gekregen om met het openbaar vervoer Tsjechië te ontdekken? Op de website van CzechTourism staan allerlei tips met de leukste plekjes om naartoe te gaan.

Bron: verkeersbureaus.info
 
Hoi Ad.

Heb wel eens gekeken om met het vliegtuig naar Tsjechië te gaan.
Ga je met het openbaar vervoer van het vliegveld (Praag) naar Strakonice moet je ca. 130 km afleggen en ben je ongeveer 2.5 uur onderweg. Dit alles voor nog geen 140 KC. Wie weet, wel een leuke optie.

Groet Luigi.
 
Ik ben eens met een bus van RegioJet naar Praag gegaan, maar er is zo weinig beenruimte dat je maar beter kan hopen dat de passagier voor je de zetel niet naar achter schuift. De meest onaangename reis die ik ooit heb meegemaakt.
 
Ach ja, openbaar vervoer.
Ik heb met de fiets in de trein redelijke afstanden afgelegd.
Het in en uit brengen in de trein is amper te doen, te hoge wagons.
En stel je niets voor van het uitzicht, bomen, bomen en bomen.
Je plaats kan je bespreken, inclusief een plek voor je fiets.
Maar als je op de voor jouw bestemde stoel wilt zitten, moet je eerst de tjech weg jagen.
En de treinreizen duren lang.
Je wordt door het stationspersoneel wel fantastisch geholpen om de juiste wagon te vinden.
Behalve in Praag, geen enkele hulp en het personeel weet absoluut niet welk perron je moet hebben, laat staan welke trein.

Afijn, genoeg geklaagd, het is gewoon avonturen met je fiets in de trein en je moet de tijd hebben!
 
Bovenaan