Tsjechië heeft meest vervuilende auto's rondrijden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Dit zijn de Europese landen waar de meest vervuilende auto's rond rijden ...

In Europa, net als in veel andere regio's in de wereld, is de luchtkwaliteit slecht. De blog The Eco Experts maakte een ranglijst van de toxische uitstoten in 25 Europese landen. Tsjechië staat op de eerste plaats als grootste vervuiler.

Het onderzoek hield rekening met vier factoren om deze rangorde vast te stellen: de ouderdom van het voertuig, het aantal voertuigen per 1.000 inwoners, het percentage van de hoeveelheid brandstof die door passagiers wordt gebruikt en de vervuiling van de omgevingslucht. En als Tsjechië bovenaan de ranglijst staat, is dat om een eenvoudige reden: hun auto's zijn gemiddeld de op zes na oudste van Europa met 14,5 jaar.

België op de 15e plaats
De situatie is overduidelijk: Midden- en Oost-Europa zijn het ergst in termen van autoverontreiniging. Op de tweede plaats heeft Polen de meest vervuilende rijders, maar ook de oudste auto's. Estland en Kroatië volgen in de rangschikking. Ook Slovenië en Roemenië lopen niet ver achter. In Zweden doen ze het dan weer heel goed. Zij bengelen onderaan de lijst en zijn dus het groenste land van Europa.

België staat vijftiende in de ranglijst. We zijn dus niet meteen een goed voorbeeld, maar in vergelijking met de rest van Europa is de situatie niet dramatisch. Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich op de 18e plaats, na Frankrijk en Duitsland. Deze goede positie heeft het land vooral te danken aan de lage gemiddelde leeftijd van zijn voertuigen (8,5 jaar).

De meest vervuilende landen zijn de landen met de oudste voertuigen. Zij stoten namelijk de meest schadelijke emissies uit.

De volledige rangschikking vind je hier:
  1. Tsjechië
  2. Polen
  3. Estland
  4. Kroatië
  5. Slovakije
  6. Slovenië
  7. Spanje
  8. Roemenië
  9. Oostenrijk
  10. Hongarije
  11. Luxemburg
  12. Letland
  13. Italië
  14. Litouwen
  15. België
  16. Frankrijk
  17. Duitsland
  18. Verenigd Koninkrijk
  19. Griekenland
  20. Portugal
  21. Nederland
  22. Denemarken
  23. Finland
  24. Ierland
  25. Zweden
Bron: newsmonkey.be
 
En vooral die oude loge vrachtwagens.....zwarte vette rook achter uit en stinken !Dat die door de STK komen! Je bleijvt je verbaazen.En herrie dat die maaken...
 
Ach ja, je ziet inderdaad wel wat oude brikjes rondrijden.:D:D
Ik heb nu een nieuwe Toyota Corolla, over 2 jaar komt er een hybride Toyota RAV4.
 
Bovenaan