Tsjechië gaat kerken compenseren

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2012.

 1. Ik ken de voorgeschiedenis niet, dus corrigeer me maar als ik het mis heb, maar een overheid zou sowieso toch geen salarissen van kerkelijke ambtsdragers moeten betalen? Of kent Tsjechië geen scheiding tussen kerk en staat?
   
  Laatst bewerkt: 19-11-2017
  zapalky en JanAverink vinden dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Na ruim een jaar speelt dit nog steeds in de politiek.
  Senaat zal waarschijnlijk belasting van kerkelijke restitutie veroordelen

  De Senaat van het Tsjechische parlement bespreekt woensdag de geplande belastingheffing op kerkelijke restitutie. De Tweede Kamer had in januari een voorstel van de communisten aanvaard. De Senaat zal waarschijnlijk een beslissing steunen die de rekening veroordeelt. Het besluit werd genomen door de drie sterkste groepen - de burger-democraten, de Stan Alliantie en de christen-democraten. Onder andere is de Senaat om te verklaren dat het aannemen van het wetsvoorstel over de belastingheffing op kerkelijke restitutie in strijd is met de grondbeginselen van een rechtsstaat.
  Bronnen oa radio.cz/en + radio.cz/de.
   
 3. hieruit blijkt maar weer hoe sterk de lobby vanuit de kerk is om gedaan te krijgen wat ze willen.
  Van verder kommentaar zal ik me maar onthouden, anders trap ik zeker op een paar tere zieltjes
   
  PuNkEnStEiN vindt dit leuk/interessant.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische kerken wijzen restitutiebelasting af.

  De liberale ANO-partij van de Tsjechische premier Andrej Babis heeft samen de sociaaldemocraten en de communisten de restitutiebelasting goedgekeurd.

  Het Tsjechische parlement heeft dinsdag de omstreden belasting van 18 procent op de overheidscompensatie voor de kerken en andere kerkelijke eigendommen, die onder het communisme werden geconfisqueerd, goedgekeurd. De maatregel komt er onder impuls van de partij KSCM, de erfgenaam van de Tsjechische communisten die destijds voor de verbeurdverklaring van de goederen verantwoordelijk waren.

  De Kamer keurde in januari al een gelijkaardig voorstel goed, maar dat werd later verworpen door de Senaat. Kardinaal Dominik Duka, de aartsbisschop van Praag, omschreef de restitutiebelasting eerder al als een tweede kerkvervolging. Zowel de katholieke kerk als de joodse gemeenschap kondigden dinsdag aan dat zij naar het hoogegerechtshof stappen als president Milos Zeman de omstreden wet ondertekent.
  Bron kerknet.be.
  Meer op radio.cz/en.
   
 5. Ik keur ook alles af waar ik op tegen ben of de dupe van wordt.
   

Deel deze pagina