Tsjechië gaat homohuwelijk legaliseren

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 22-06-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Dit is een enorme stap voorwaarts voor Tsjechië!

  Tsjechië heeft vandaag (22 juni) een wetsontwerp ingediend om het homohuwelijk vandaag te legaliseren. 'Vandaag heeft de regering een gunstig advies uitgebracht met een wetsvoorstel waarmee homo- en lesbische stellen kunnen trouwen!', zegt Jsme Fer, een Tsjechische LHBTI nieuwssite.

  Lucie Zachariáš, de advocaat die de campagne voor huwelijkse gelijkheid in Tsjechië vertegenwoordigt, zei over de beslissing van de regering: 'We zijn blij dat de regering consequent heeft gesproken over het voorstel om het Burgerlijk Wetboek te wijzigen en het huwelijk voor homo's en lesbiennes te bevorderen.

  'Het is praktisch heel West-Europa, en we hebben de kans om het eerste post-communistische land te zijn dat het in huis haalt', zei ze.

  Ze richtte zich ook op zorgen van Tsjechische republikeinen die vrezen dat het homohuwelijk het heteroseksuele huwelijk negatief zal beïnvloeden. Zachariáš zei: 'Er zijn stemmen geweest die zich zorgen maken over een klassiek gezin.'We willen benadrukken dat er niets is in landen waar het huwelijk is ingevoerd voor alles wat een heteroseksueel huwelijk in gevaar zou brengen,' zei ze.

  Over wat de toekomst brengt, zei ze: 'We weten dat er nog een lange weg te gaan is naar de kamer van afgevaardigden, de senaat en naar de president.'

  Tsjechië heeft sinds 2006 burgerlijke partnerschappen voor paren van gelijk geslacht.

  Bron: out.tv
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Sophie in 't Veld | It's only fair: Het huwelijk voor iedereen in Tsjechië?
  [​IMG]
  10-08-2018 | Dit weekend ben ik in Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië, voor de Prague Pride. In het seculiere Tsjechië is dat sowieso een feestje, maar dit jaar is het bijzonder spannend. Dit najaar stemt het Tsjechische parlement namelijk over twee tegenstrijdige wetsvoorstellen: het ene voorstel dat de steun heeft van de regering, om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht, en het andere, dat juist in de grondwet wil vastleggen dat een huwelijk alleen tussen man en vrouw is. Veel partijen in het parlement zijn diep verdeeld, en het gaat erom spannen! Daarom wil ik, ook namens de Intergroup voor LHBTI-rechten uit het Europees Parlement, mijn steun betuigen tijdens de Prague Pride.

  Op dit moment is er de mogelijkheid van geregistreerd partnerschap in Tsjechië, maar nog niet het huwelijk. De Tsjechische LHBTI-beweging heeft in 2017 een campagne opgesteld voor openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, onder het motto 'Jsme fér', oftewel 'Het is gewoon fair'. Ze haalden maar liefst 70.000 handtekening op voor een petitie.

  Als het parlement het voorstel voor openstelling van het huwelijk aanneemt, zal het de 15e EU-lidstaat en het eerste postcommunistische land in de EU zijn waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen. Slovenië was er ook heel dichtbij, enkele jaren geleden. De wet was al goedgekeurd, maar werd in een referendum met een zeer lage opkomst van 20% alsnog verworpen. Ook in ultra-Katholieke landen als Spanje en Ierland is inmiddels het huwelijk opengesteld, in Ierland na een referendum waar de bevolking massaal ‘Ja’ zei. In Tsjechië steunt volgens een peiling uit mei van dit jaar 50% van de bevolking het homohuwelijk, en 74% steunt geregistreerd partnerschap. Bij ons vind je nog wel eens vooroordelen en karikaturen over Oost-Europa. Maar wie dichterbij kijkt, ziet dat de publieke opinie verandert, net zoals dat eerder bij ons gebeurde.

  Door een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie (de 'Coman zaak'), moeten de rechten van getrouwde koppels overal in de EU worden erkend, ook in landen waar het huwelijk nog niet is opengesteld. Maar het is natuurlijk nog veel beter als je gewoon overal in de EU kunt trouwen! En bovendien moet ook de wettelijke situatie van de kinderen goed worden geregeld, en dat is op dit moment nog niet het geval. Daarom is het thema van de Prague Pride 'Familie', om onder de aandacht te brengen dat meer dan duizend kinderen in Tsjechië opgroeien in regenbooggezinnen, in een juridisch onzekere situatie.

  Daarom ben ik blij dat ik er zaterdag bij kan zijn, en kan zeggen: Prague, make us proud!


  [​IMG]
  GaySite.nl columnist Sophie in 't Veld is fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement en 1e vicevoorzitter voor de Europese liberalen (ALDE). Ze is vicevoorzitter van de LHBTI-werkgroep in het Europees Parlement en zette als eerste liberaal haar handtekening onder het Europees roze stembusakkoord. @SophieintVeld


  Bron: gaysite.nl
   
  A.Smit vindt dit leuk.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ook de Tsjechen willen het homohuwelijk.

  Czeslaw Walek woont met zijn Nederlandse echtgenoot Willem van der Bas in een mooi appartement in het centrum van Praag. Ze kochten het in 2013, kort voor hun huwelijk in Nederland. Echter, omdat Tsjechië het homohuwelijk niet erkent, kunnen Walek en Van der Bas niet gezamenlijk eigenaar van het appartement zijn. En dat terwijl Tsjechië op het gebied van homorechten vooruit loopt vergeleken met andere Centraal- en Oost-Europese landen. Geregistreerd partnerschap voor homo’s is er bijvoorbeeld mogelijk. Maar dat stelt volgens Walek, voorzitter van de Prague Pride-organisatie, niet veel voor. ‘Wij zijn geen honden of auto’s, die registreer je. Tel daarbij op dat het geregistreerd partnerschap alleen voor homoseksuelen is en niet voor iedereen zoals in Nederland, dan is het eigenlijk discriminerend.’

  Uit recent onderzoek is gebleken dat 67 procent van de Tsjechen voor legalisering van het homohuwelijk is, of daar in ieder geval geen moeite mee heeft. Daarom vonden verschillende mensenrechtenorganisaties de tijd rijp om een campagne te starten voor legalisering van het homohuwelijk. Onder het motto ‘Wij zijn fair’ worden Tsjechen opgeroepen mee te doen aan de discussie over het homohuwelijk. Dat gebeurt op discussieavonden met activisten, deskundigen en lokale politici en op een online platform. ‘We willen aan mensen vragen of zij het gerechtvaardigd vinden dat iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie, in het huwelijk mag treden’, vertelt Walek, ‘en als zij het daar niet mee eens zijn, vragen we ze uit te leggen waarom.’

  Het meest gehoorde argument tegen het homohuwelijk is dat hierdoor adoptie mogelijk wordt. ‘Kinderen worden er altijd bijgehaald in deze discussie’, weet Walek. ‘Die angst voor homostellen met geadopteerde kinderen is sterk aanwezig. Daar hebben meer mensen moeite mee dan met het homohuwelijk op zich.’
  Bron Laura Postma 12 juli 2017 De Groene Amsterdammer groene.nl.
   
  Laatst bewerkt: 06-08-2019
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Er is een jaar verstreken sinds de wetswijziging is aangenomen, maar de kamer van afgevaardigden heeft er niet één keer over gestemd.

  In een debat op 4 april 2019, georganiseerd door de Alliance for Family onder auspiciën van Marek Benda (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL) en Aleš Juchelka (ANO), was het eerder een waarschuwing tegen het toestaan van homoseksuelen om paren van hetzelfde geslacht te trouwen. Beide wetsvoorstellen lagen toen in de Kamer van Afgevaardigden en ondanks verschillende pogingen is er niet over gestemd.

  De Jsme fér=We Are Fair-campagne, die bedoeld is om het huwelijk met mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken, is door iemand beschreven als revisionist en is er ook aan herinnerd dat het gedeeltelijk wordt gefinancierd door de EU-fondsen. "De EU financiert aldus een campagne voor veranderingen in de regelgeving, die de exclusieve verantwoordelijkheid van de lidstaten is", zei hij.
  Advocaat Jan Petr Kosinka van de rechtenfaculteit van Masaryk University, vergeleek de promotie van de LGBT-agenda met de komst van het communisme in de naoorlogse jaren, volgens hem de vernietiging van het gezin.

  De organisatoren van het debat lieten ook een video-opname zien van de Amerikaanse activist Brandi Walton "Them Before Us", waarin de vader haar verliet in de kindertijd en ze werd opgevoed door een moeder met een lesbische partner, die haar verbood op welke manier dan ook met haar vader om te gaan.

  Een van de deelnemers vroeg de panelleden in het debat of er een risico bestond dat pedofilie en andere afwijkingen zouden worden gelegaliseerd na het toestaan van homohuwelijken.

  Bronnen news.expats.cz + novinky.cz + tyden.cz.
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Dochter Tsjechische president gaat tegen standpunt vader in: “laat homo’s trouwen”

  De Tsjechische president Miloš Zeman is zelf tegen het homohuwelijk, maar zijn dochter, Kateřina, denkt daar anders over. In een interview met de Tsjechische tabloid ‘Blesk’ komt ze op voor twee van haar vrienden die met elkaar willen trouwen.


  De twee vrienden van de presidentsdochter, Thomas en Rodrigo, vinden een geregistreerd partnerschap niet genoeg. Tegen Blesk zeggen ze: “De tweede partner heeft geen rechten. Dit is zo als we een kind zouden adopteren, maar ook als er iets gebeurd vanwege mijn ziekte.” Thomas heeft de ziekte MS, wat hun wens om te trouwen nog sterker maakt.

  Kateřina studeert in Londen en zag daar de verschillen met Tsjechië. Tegen de krant zegt ze dat niemand zich zorgen lijk te maken over zijn seksuele geaardheid. “Daar hoef je niet uit te leggen van wie je houdt en met wie je de rest van je leven wil doorbrengen.” Om op te komen voor haar vrienden zocht ze de publiciteit op: “Ik steun niet allen dit specifieke koppel. Ik geef om het probleem zelf. Ik ben voorstander van het huwelijk voor iedereen.”

  Kateřina’s vader is tegen het homohuwelijk en heeft aangegeven een eventueel wetsvoorstel te vetoën, ondanks dat de Tsjechische president met name een ceremoniële rol heeft. In Tsjechië kunnen homoseksuelen wel een geregistreerd partnerschap krijgen, maar deze heeft minder rechten dan het huwelijk. Tegen Blesk zegt de presidentsdochter blij te zijn als haar vader ook het homohuwelijk zou steunen.

  Bron: out.tv
   
  PuNkEnStEiN vindt dit leuk.

Deel deze pagina