Tsjechië en LHBTI

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 28-10-2016.

 1. Kortom, kobus: er is eigenlijk geen noemenswaardig verschil met Nederland. ;) Behalve dan die halfgare bisschoppen met hun hel-en-verdoemenis-dreigementen uit het stenen tijdperk. Een paus die serieus werk wil maken van een kerk die niet in het verleden blijft hangen en de mensen aanspreekt, zou deze achterhaalde mafkezen linea recta uit hun ambt zetten.
   
 2. Je hebt het (en dit is mijn mening) over een invloedrijke pedovereniging met tentakels overal die een ander laat opdraaien voor het onderhoud van haar bezit en alle schandalen onder tafel weet te houden. En dan druk ik nog netjes uit over hoe ik over ze denk.
   
  A.Smit, Bystrozraká en PuNkEnStEiN vinden dit leuk/interessant.
 3. En dat zegt een kardinaal? Iemand die nota bene zelf zijn gehele werkzame leven in een jurk loopt, een sprookjesboek leest en twee maal per jaar, tijdens Kerst en Pasen, in een verklede optocht al la Gaypride in het Vaticaan (gezang, muziek en een juichende menigte die juicht voor de mannen in jurken), de heilige maagd lof toe zwaait?
  Het is maar goed dat de heilige maagd een volwassen vrouw is en geen jong jochie van 12. Dan was er weinig meer toe te juichen qua maagdelijkheid gezien de gedragingen van sommige kardinalen.
   
  A.Smit, PuNkEnStEiN en kobus vinden dit leuk/interessant.
 4. Enkele jaren geleden stond ik aan de kant bij de Gaypride in Praha. Geweldig de massa mensen die langs liep. Minder geweldig de bewaking door de politie die blijkbaar nodig is om de zaak niet te laten escaleren. Politie voorop, politie achteraan, op kruisingen van wegen politie en de hele tijd een helicopter boven ons. De meeste Tsjechen maken zich helemaal niet druk over wat mensen in bed doen. De LGBT+ gemeenschap heeft geen enkel negatief beeld over het huwelijk tussen vrouw en man, maar wil graag dezelfde rechten voor een verbintenis van een man met een man en van een vrouw met een vrouw. Ook kinderen worden in dergelijke verbintenissen heel goed opgevoed, maar de natuur wil nu eenmaal dat een kind ontstaat uit een verbinding van een zaadcel en een eicel. Wil een wat afwijkend koppel een kind dan lukt dat niet via de standaard-situatie.
   
 5. Ik was even in onzekerheid wat de juiste aanduiding van deze groep is. Die luidt LHBTI.
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Helaas is Dominik Duka al gepensioneerd en mag van de paus nog een tijdje de leiding houden in Praag.
  Niet alle geestelijken in Tsjechië delen zijn mening. Vertaal de reactie van Tomáš Halík maar eens, die maakt gehakt van Duka en kompanen.
  Wat betreft gewone volk waren er alleen 10 extremisten die demonstreerden tijdens de pride, zie news.expats.cz.
   
  Laatst bewerkt: 21-08-2019
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Dochter Tsjechische president gaat tegen standpunt vader in: “laat homo’s trouwen”

  De Tsjechische president Miloš Zeman is zelf tegen het homohuwelijk, maar zijn dochter, Kateřina, denkt daar anders over. In een interview met de Tsjechische tabloid ‘Blesk’ komt ze op voor twee van haar vrienden die met elkaar willen trouwen.


  De twee vrienden van de presidentsdochter, Thomas en Rodrigo, vinden een geregistreerd partnerschap niet genoeg. Tegen Blesk zeggen ze: “De tweede partner heeft geen rechten. Dit is zo als we een kind zouden adopteren, maar ook als er iets gebeurd vanwege mijn ziekte.” Thomas heeft de ziekte MS, wat hun wens om te trouwen nog sterker maakt.

  Kateřina studeert in Londen en zag daar de verschillen met Tsjechië. Tegen de krant zegt ze dat niemand zich zorgen lijk te maken over zijn seksuele geaardheid. “Daar hoef je niet uit te leggen van wie je houdt en met wie je de rest van je leven wil doorbrengen.” Om op te komen voor haar vrienden zocht ze de publiciteit op: “Ik steun niet allen dit specifieke koppel. Ik geef om het probleem zelf. Ik ben voorstander van het huwelijk voor iedereen.”

  Kateřina’s vader is tegen het homohuwelijk en heeft aangegeven een eventueel wetsvoorstel te vetoën, ondanks dat de Tsjechische president met name een ceremoniële rol heeft. In Tsjechië kunnen homoseksuelen wel een geregistreerd partnerschap krijgen, maar deze heeft minder rechten dan het huwelijk. Tegen Blesk zegt de presidentsdochter blij te zijn als haar vader ook het homohuwelijk zou steunen.

  Bron: out.tv
   
  PuNkEnStEiN vindt dit leuk/interessant.
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Steun voor homohuwelijk met tweederde gestegen in Tsjechië

  De steun voor de gelijkheid van het huwelijk in de Tsjechische Republiek stijgt met ongeveer tweederde van het publiek dat het homohuwelijk steunt. Dat blijkt uit een nieuwe peiling die zopas werd gepubliceerd. De resultaten die onderzoekers als 'bemoedigend' bestempelden, toonde via Median bureauonderzoek aan dat de meeste Tsjechische burgers holebi en transgender+ rechten ondersteunen.

  [​IMG]

  Het onderzoek kwam er nadat er in 2018 een wetsvoorstel werd ingediend in de Tsjechische Kamer van Afgevaardigden van het lagerhuis om het homohuwelijk te legaliseren. Ondanks pogingen om de wetgeving tegen te houden, kondigde de regering haar steun voor het wetsvoorstel aan.

  "Het meest verrassende resultaat van de enquête is de toename van de steun voor het homohuwelijk in de leeftijdsgroep van 35 tot 54 jaar," verklaarde Jsme fér woordvoerder Filip Milde aan Tsjechische Radio. We zien het als de meest cruciale beweging in publieke steun. Dus dit is iets waar we erg blij mee zijn.

  “Het meest bemoedigende is, dat we ook een toename zien in de steun voor adoptie van kinderen door homo- en lesbische koppels, zowel van een kind van de ene partner door de andere in de relatie (77 procent), dan van een kind uit een instelling (62 procent). Het meest teleurstellende resultaat is dat van de oudere generatie, mensen ouder dan 55, hun conservatieve opvattingen bevestigt die stelt dat men niet openstaan voor het homohuwelijk of adoptie rechten. Maar, de onderzoekers zijn net als holebi & transgender rechtenorganisaties opgetogen over het feit dat het support voor het homohuwelijk en adoptie recht groter is dan de tegenstand.

  In Tsjechië hebben holebi's & transgenders tot nu toe volgende gelijke rechten:
  - Legale partnerschappen sinds 2006.
  - Anti discriminatie wet op alle vlakken sinds 2009.
  - Adoptie recht voor alleenstaande holebi's en transgenders sinds 2016.
  - Legaal aanpassen gender voor transgenders op voorwaarde van verplichte sterilisatie.

  Bron: holebi.info
   
  A.Smit en kuurgast vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina