Tsjechië en LHBTI

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kortom, kobus: er is eigenlijk geen noemenswaardig verschil met Nederland. ;) Behalve dan die halfgare bisschoppen met hun hel-en-verdoemenis-dreigementen uit het stenen tijdperk. Een paus die serieus werk wil maken van een kerk die niet in het verleden blijft hangen en de mensen aanspreekt, zou deze achterhaalde mafkezen linea recta uit hun ambt zetten.
 
En dat zegt een kardinaal? Iemand die nota bene zelf zijn gehele werkzame leven in een jurk loopt, een sprookjesboek leest en twee maal per jaar, tijdens Kerst en Pasen, in een verklede optocht al la Gaypride in het Vaticaan (gezang, muziek en een juichende menigte die juicht voor de mannen in jurken), de heilige maagd lof toe zwaait?
Het is maar goed dat de heilige maagd een volwassen vrouw is en geen jong jochie van 12. Dan was er weinig meer toe te juichen qua maagdelijkheid gezien de gedragingen van sommige kardinalen.
 
Enkele jaren geleden stond ik aan de kant bij de Gaypride in Praha. Geweldig de massa mensen die langs liep. Minder geweldig de bewaking door de politie die blijkbaar nodig is om de zaak niet te laten escaleren. Politie voorop, politie achteraan, op kruisingen van wegen politie en de hele tijd een helicopter boven ons. De meeste Tsjechen maken zich helemaal niet druk over wat mensen in bed doen. De LGBT+ gemeenschap heeft geen enkel negatief beeld over het huwelijk tussen vrouw en man, maar wil graag dezelfde rechten voor een verbintenis van een man met een man en van een vrouw met een vrouw. Ook kinderen worden in dergelijke verbintenissen heel goed opgevoed, maar de natuur wil nu eenmaal dat een kind ontstaat uit een verbinding van een zaadcel en een eicel. Wil een wat afwijkend koppel een kind dan lukt dat niet via de standaard-situatie.
 

kuurgast

Donateur
zou deze achterhaalde mafkezen linea recta uit hun ambt zetten.
Helaas is Dominik Duka al gepensioneerd en mag van de paus nog een tijdje de leiding houden in Praag.
Niet alle geestelijken in Tsjechië delen zijn mening. Vertaal de reactie van Tomáš Halík maar eens, die maakt gehakt van Duka en kompanen.
Wat betreft gewone volk waren er alleen 10 extremisten die demonstreerden tijdens de pride, zie news.expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Kateina_Blesk___ScaleMaxWidthWzE5MjBd_ScaleMaxHeightWzEwODBd.jpg


Dochter Tsjechische president gaat tegen standpunt vader in: “Laat homo’s trouwen”

De Tsjechische president Miloš Zeman is zelf tegen het homohuwelijk, maar zijn dochter Kateřina denkt daar anders over. In een interview met de Tsjechische tabloid ‘Blesk’ komt ze op voor twee van haar vrienden die met elkaar willen trouwen.


De twee vrienden van de presidentsdochter, Thomas en Rodrigo, vinden een geregistreerd partnerschap niet genoeg. Tegen Blesk zeggen ze: “De partner heeft geen rechten. Dit is zo als we een kind zouden adopteren, maar ook als er iets gebeurt vanwege mijn ziekte.” Thomas heeft de ziekte MS, wat hun wens om te trouwen nog sterker maakt.

Kateřina studeert in Londen en zag daar de verschillen met Tsjechië. Tegen de krant zegt ze dat niemand zich zorgen lijkt te maken over zijn seksuele geaardheid. “Daar hoef je niet uit te leggen van wie je houdt en met wie je de rest van je leven wil doorbrengen.” Om op te komen voor haar vrienden, zocht ze de publiciteit op: “Ik steun niet alleen dit specifieke koppel. Ik geef om het probleem zelf. Ik ben voorstander van het huwelijk voor iedereen.”

Kateřina’s vader is tegen het homohuwelijk en heeft aangegeven een eventueel wetsvoorstel te vetoën, ondanks dat de Tsjechische president met name een ceremoniële rol heeft. In Tsjechië kunnen homoseksuelen wel een geregistreerd partnerschap krijgen, maar deze heeft minder rechten dan het huwelijk. Tegen Blesk zegt de presidentsdochter blij te zijn als haar vader ook het homohuwelijk zou steunen.

Bron: out.tv
 

Ad Verschoor

Donateur
Steun voor homohuwelijk met tweederde gestegen in Tsjechië

De steun voor de gelijkheid van het huwelijk in de Tsjechische Republiek stijgt met ongeveer tweederde van het publiek dat het homohuwelijk steunt. Dat blijkt uit een nieuwe peiling die zopas werd gepubliceerd. De resultaten die onderzoekers als 'bemoedigend' bestempelden, toonde via Median bureauonderzoek aan dat de meeste Tsjechische burgers holebi en transgender+ rechten ondersteunen.

1579992344.jpg


Het onderzoek kwam er nadat er in 2018 een wetsvoorstel werd ingediend in de Tsjechische Kamer van Afgevaardigden van het lagerhuis om het homohuwelijk te legaliseren. Ondanks pogingen om de wetgeving tegen te houden, kondigde de regering haar steun voor het wetsvoorstel aan.

"Het meest verrassende resultaat van de enquête is de toename van de steun voor het homohuwelijk in de leeftijdsgroep van 35 tot 54 jaar," verklaarde Jsme fér woordvoerder Filip Milde aan Tsjechische Radio. We zien het als de meest cruciale beweging in publieke steun. Dus dit is iets waar we erg blij mee zijn.

“Het meest bemoedigende is, dat we ook een toename zien in de steun voor adoptie van kinderen door homo- en lesbische koppels, zowel van een kind van de ene partner door de andere in de relatie (77 procent), dan van een kind uit een instelling (62 procent). Het meest teleurstellende resultaat is dat van de oudere generatie, mensen ouder dan 55, hun conservatieve opvattingen bevestigt die stelt dat men niet openstaan voor het homohuwelijk of adoptie rechten. Maar, de onderzoekers zijn net als holebi & transgender rechtenorganisaties opgetogen over het feit dat het support voor het homohuwelijk en adoptie recht groter is dan de tegenstand.

In Tsjechië hebben holebi's & transgenders tot nu toe volgende gelijke rechten:
- Legale partnerschappen sinds 2006.
- Anti discriminatie wet op alle vlakken sinds 2009.
- Adoptie recht voor alleenstaande holebi's en transgenders sinds 2016.
- Legaal aanpassen gender voor transgenders op voorwaarde van verplichte sterilisatie.

Bron: holebi.info
 

Ad Verschoor

Donateur
czech-parliament__ScaleMaxWidthWzE5MjBd_ScaleMaxHeightWzEwODBd.jpg

Tsjechië zet voorzichtige stap richting homohuwelijk, toekomst onzeker

30 apr 2021

Het Tsjechische parlement gaat een wet behandelden die huwelijksgelijkheid mogelijk moet maken. Daar stemde de Tsjechische Tweede Kamer op donderdag 29 april mee in. Toch is de wet een politieke splijtzwam, aangezien een tegenvoorstel die het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht grondwettelijk moet verbieden ook behandeld gaat worden.

Nu het parlement het wetsvoorstel om het huwelijk te definiëren als een "verbintenis tussen twee personen" gaat behandelen, kan het zo zijn dat Tsjechië uiteindelijk het ‘homohuwelijk’ gaat erkennen. Toch is die weg nog lang. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer van het Tsjechische parlement moet de wet aannemen. Of een meerderheid de wet zal steunen is nog onzeker, omdat er ook binnen de Tsjechische partijen discussie is over het onderwerp. Over minder dan een half jaar zijn er daarnaast nog parlementsverkiezingen, die de politieke verhoudingen weer kunnen doen veranderen.

Dat de tegenstand tegen de wet groot is, blijkt uit een tegenvoorstel. Ook daar gaat het parlement over stemmen. Dat voorstel zegt dat het huwelijk als een verbintenis tussen één man en één vrouw in de grondwet moet worden opgenomen. In de aanloop naar het debat over enkel het behandelen van de wet, liepen de emoties al hoog op. Zo liet een parlementariër weten nog liever "uit een raam te springen", dan geadopteerd te worden door een homostel.

Wanneer de wetten behandeld gaan worden, moet nog worden bepaald.

Bron: out.tv
 

Ad Verschoor

Donateur
President Tsjechië zal veto uitspreken over homohuwelijk

BY ROZEGOLF on 8 JUNI 2022

President Zeman heeft aangekondigd dat hij zijn veto zal uitspreken over een wetsvoorstel dat het burgerlijk huwelijk openstelt voor paren van gelijk geslacht.

In Tsjechië wordt al vier jaar gediscussieerd over het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Inmiddels heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel ontvangen die de openstelling mogelijk maakt.

‘Ik zou willen aankondigen dat als ik echt zo’n wet op tafel krijg, ik er een veto tegen zal uitspreken’, zei Zeman. Volgens hem hebben paren van gelijk geslacht alle voordelen van een geregistreerd partnerschap. ‘Maar familie is een verbintenis van man en vrouw. Punt’, voegde hij eraan toe.

Volgens het wetsvoorstel krijgen echtgenoten van gelijk geslacht dezelfde rechten en plichten als echtgenoten van het andere geslacht, zoals het creëren van gemeenschappelijk vermogen, het recht op een weduwen- en weduwnaarspensioen, de rechten en plichten van de kinderen die zij opvoeden en toegang tot alternatieve gezinszorg. Het geregistreerd partnerschap dat paren van gelijk geslacht nu kunnen aangaan, zou als instituut praktisch verdwijnen.

De volksvertegenwoordigers van Christelijke en Democratische Unie – de Tsjechische Volkspartij, KDU-ČSL en de Tjecgische Sociaal Democratische Partij, SPD, ondertekenden het wetsvoorstel niet. Over het algemeen zijn de volksvertegenwoordigers bij stemming vrij af te wijken van de partijlijn.

(Bron: Irozhlas)
 
Wat je moet weten is dat een Tsjechische president geen echt "veto" heeft. Hij hoeft de wet inderdaad niet te ondertekenen, dat kan hij weigeren. Maar daarna doet de senaat dit namens hem, en is zo'n wet dan toch aangenomen.
(Maar voordat het zover is, moet die wet eerst nog wel door het parlement goedgekeurd en aangenomen worden.)
 
Je hebt het (en dit is mijn mening) over een invloedrijke pedovereniging met tentakels overal die een ander laat opdraaien voor het onderhoud van haar bezit en alle schandalen onder tafel weet te houden. En dan druk ik nog netjes uit over hoe ik over ze denk.
Met deze redenering !
Als voorbeeld: kan me nog herinneren hoe een nederlandse burgemeester zich bezighield met pedofilie.
Et Ergo daarmee is de hele stad dus een sodom en gomorrah ?
 
de mooiste uitspraak was van een comedie presentator :
Laat ze maar trouwen, want ze hebben hetzelfde recht om ongelukkig te zijn. :)
Verder zie ik al deze dingen, roken, piercings, drugs, geloof en porno , hetzelfde als uit je neus eten.
Iedereen (veel mensen doen) doet het, maar je wilt het gewoon niet zien op straat.
 

Ad Verschoor

Donateur
Prideweek in Praag van start met optredens diverse artiesten

BY ROZEGOLF on 7 AUGUSTUS 2023

In Praag is maandagavond de prideweek van start gegaan met optredens van diverse artiesten. Het is de dertiende keer dat in Praag een pride wordt gehouden.

pride-praag-algemeen-screenshot-twitter.png


Het Střelecký ostrov in het centrum van Praag is omgebouwd tot Pride Village en is de hele week het centrum van de festiviteiten. In totaal zijn er 190 evenementen op diverse locaties in de stad.

De minister van Buitenlandse Zaken, Jan Lipavský, gaf het startschot voor de week.

Tsjechië loopt op het gebied van wetgeving achter bij veel landen in West-Europa, maar het land is veel liberaler dan de buurlanden, met name in het oosten.

Huwelijk
De belangrijkste eis van de Tsjechische lhbti-plus-gemeenschap is de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Het land kent wel het geregistreerd partnerschap, maar de verschillen met het burgerlijk huwelijk zijn groot. Er zijn in heet Tsjechië veertien kantoren waar paren van gelijk geslacht zich kunnen laten registreren, terwijl een burgerlijk huwelijk in elke plaats gesloten kan worden.

In de politiek wordt al enige tijd gedebatteerd over de openstelling van het burgerlijk huwelijk.

Traditie
Het thema van de Prideweek is dit jaar ‘Traditie’. De organisatoren willen met dit thema benadrukken dat lhbti-plussers altijd al deel hebben uitgemaakt van de samenleving. Diverse lezingen staan in het teken van het thema.

Verder zijn er veel roze films te zien, zijn er sportevenementen en tentoonstellingen, onder meer met werk van de Oekraïense kunstenaar en fotograaf Anthon Shebetko. Zijn fotoserie ‘We Were Here’ laat de ervaringen van lhbti-soldaten in het Oekraïense leger zien.

Steun
Zaterdag is de Rainbow Parade door het centrum van Praag, met DJ’s die langs de route staan.

De Pride week wordt gesteund door diverse multinationals en heeft de burgemeester van Praag, Bohuslav Svoboda, als beschermheer. Ook krijgt de organisatie steun van de minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan.

(Bron: Prague Monitor, Radio Prague International; screenshot Twitter)
 

Ad Verschoor

Donateur
Tienduizenden deelnemers aan Pride in Praag

Aan de Pride in Praag hebben zaterdag naar schatting van de politie ongeveer 60.000 mensen meegedaan, velen met een regenboogvlag om of uitgedost in kleurrijk kostuum. Ze eisten meer rechten voor de lhbti+-gemeenschap in Tsjechië.


Afbeelding


Aan de jaarlijkse parade deed een aantal prominente politici mee, onder wie de ministers Vit Rakusan (Binnenland) en Jan Lipavsky (Buitenland). De bonte stoet door de binnenstad werd beveiligd door een grote politiemacht en verliep zonder incidenten. Een klein groepje tegenstanders demonstreerde met spandoeken als ‘Tsjechië is niet Sodom’.

Het homohuwelijk, ofwel de volledige gelijkstelling van levenspartners met hetzelfde geslacht, is nog altijd een omstreden thema in Tsjechië. Volgens politieke waarnemers wankelt de meerderheid voor hervormingen in deze kwestie intussen weer. Zij denken dat de besluitvorming nog maanden gaat duren.

Eerder dit jaar sprak in een enquête van het Tsjechische onderzoeksbureau CVVM 58 procent van de ondervraagden zich uit voor de invoering van gelijke rechten voor alle echtparen, 38 procent was tegen en 4 procent wist het niet.

Bron: nd.nl
 
Bovenaan