Tsjechië en LHBTI

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De Tsjechische regering heeft een wetsontwerp klaar dat intrafamiliale adoptie openstelt voor holebikoppels die wettelijk samenwonen. Tenminste, dat is de wil van de minister van Gelijke Kansen.

Het wetsontwerp voorziet dat de geregistreerde partner van een ouder zijn of haar stiefkind kan adopteren. "Het is een kwestie van het verzekeren dat de partner een juridische band heeft met het kind", verklaarde minister voor Mensenrechten, Gelijke Kansen en Wetgeving, Jiří Dienstbier Jr. (sociaaldemocraten).

De maatregel is er voor holebikoppels met een samenlevingscontract. Het is geen algemene openstelling van adoptie voor holebikoppels.

Praktische zaken
Deze beperkte openstelling van adoptie moet het leven vergemakkelijken. Zo zal de adoptieouder zijn of haar kind kunnen ophalen van de kleuterklas zonder geschreven toestemming van de biologische ouder.

Overleg
De socialisten zitten in een coalitie met christendemocraten en liberalen. Vooral de christendemocraten moeten nog worden overtuigd.

Bron:
Gay Star News
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische National Geographic bezondigt zich aan holebifobie en transfobie

De Tsjechische versie van National Geographic is ronduit transfoob, klaagt de organisatie Trans*parent. National Geographic brengt een dossier over genderkwesties. In Tsjechië worden sommige artikels niet alleen vertaald maar ook vervangen door alternatieve vertalingen om beter in een plaatselijke context te passen. En daarin gaat de Tsjechische versie in de fout, stelt Trans*parent.


ngcz.jpg


In plaats van 'Gezinnen helpen praten over genderidentiteit', schrijft de Tsjechische versie 'Wat je (niet) moet weten over het geslacht van mensen'. 'Queer' wordt 'janet', 'niet-binair' wordt 'panseksueel' en 'heterovrouw' is vertaald als 'normale vrouw'.

De Tsjechische cover, in het blauw, simplificeert het wc-debat enorm.

Geslacht vs. gender
De transfobe toon is ook merkbaar in andere zaken. "Neen, we zijn niet gek geworden", schrijft hoofdredacteur Tomáš Tureček in het voorwoord. "We schrijven over seksuele identiteit."

Tomáš Tureček gebruikt het Tsjechische woord 'pohlaví', wat geslacht betekent, in de lichamelijke betekenis van het woord. Sekse, niet gender*. Net als in het Nederlands is er geen eenvoudige vertaling voor het Engelse 'gender'. In het Nederlands gebruiken we 'gender' vaak in samenstelling met 'identiteit' of 'expressie'. In het Tsjechisch is dat niet evident.

Trans*parent ergert zich aan dit nummer van National Geographic. "Het tijdschrift benadrukt hoe onbeduidend we zijn." Ook de Franse versie struikelde over het thema.

Bron: zizo-online.be
 
Een fobie is een psychiatrische diagnose die onder andere in de DSM V staat aangegeven als een psychiatrisch ziektebeeld. Het valt mij op dat in de hedendaagse discussies altijd erg sterke woorden gebruikt worden. Het woord fobie wordt te pas en te onpas overal achtergeplakt, (denk aan islamofobie en nu weer holebifobie) het woord en duiding "racisme" is sterk aan inflatie onderhevig, etc.

Wat denken mensen eigenlijk hiermee te bereiken? Wat is het nut van alles sterk in de overdrijving te trekken? Komt de boodschap dan soms niet meer over omdat de boodschap wellicht redelijk inhoudsloos is en je sterke woorden nodig hebt er nog iets van te maken? Bijvoorbeeld die hele zwarte Piet discussie?

Ik begin zo onderhand een fobie te ontwikkelen tegen het woord fobie en wat dies meer zij. Bah.
Er is een groep mensen die van klagen en gekwetst zijn hun beroep gemaakt hebben omdat ze verder weinig kunnen of presteren en daar een prachtig businessmodel in zien en nooit tevreden te krijgen zijn. (vrij naar Theo Hiddema).

Gelukkig zijn de Tsjechen hier een stuk nuchterder in dan wij Nederlanders.

"heterovrouw is vertaald als "normale vrouw"' in het Tsjechisch.

Als je dit statisch wilt uitlegggen, klopt deze vertaling perfect. Normaal komt in dit geval van een normale verdeling binnen een groep verzamelde data. Welke vrouwen zijn hetero, welke zijn lesbisch en welke zijn bisexueel. De grootste groep is nog altijd heteroseksueel. Binnen de dan op te stellen Gausskromme van de verdeling kom je dan op een normale verdeling waarbij de data voor "hetero" de modus en/of mediaan vormen. Modus kun je vertalen als modaal en daarmee als de gulden middenweg in de verdeling. Derhalve is normale vrouw ook op te vatten als een statistisch begrip, hetgeen de Tsjechische vertaling letterlijk formeel juist maakt. vanuit biologisch standpunt kun je ook een dergelijke redenatie optuigen. Ietwat onhandig is het natuurlijk wel.
 

Ad Verschoor

Donateur
Ook de Tsjechen willen het homohuwelijk

Praag – Czeslaw Walek woont met zijn Nederlandse echtgenoot Willem van der Bas in een mooi appartement in het centrum van Praag. Ze kochten het in 2013, kort voor hun huwelijk in Nederland. Echter, omdat Tsjechië het homohuwelijk niet erkent, kunnen Walek en Van der Bas niet gezamenlijk eigenaar van het appartement zijn. En dat terwijl Tsjechië op het gebied van homorechten vooruit loopt vergeleken met andere Centraal- en Oost-Europese landen. Geregistreerd partnerschap voor homo’s is er bijvoorbeeld mogelijk. Maar dat stelt volgens Walek, voorzitter van de Prague Pride-organisatie, niet veel voor. ‘Wij zijn geen honden of auto’s, die registreer je. Tel daarbij op dat het geregistreerd partnerschap alleen voor homoseksuelen is en niet voor iedereen zoals in Nederland, dan is het eigenlijk discriminerend.’

Uit recent onderzoek is gebleken dat 67 procent van de Tsjechen voor legalisering van het homohuwelijk is, of daar in ieder geval geen moeite mee heeft. Daarom vonden verschillende mensenrechtenorganisaties de tijd rijp om een campagne te starten voor legalisering van het homohuwelijk. Onder het motto ‘Wij zijn fair’ worden Tsjechen opgeroepen mee te doen aan de discussie over het homohuwelijk. Dat gebeurt op discussieavonden met activisten, deskundigen en lokale politici en op een online platform. ‘We willen aan mensen vragen of zij het gerechtvaardigd vinden dat iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie, in het huwelijk mag treden’, vertelt Walek, ‘en als zij het daar niet mee eens zijn, vragen we ze uit te leggen waarom.’

Het meest gehoorde argument tegen het homohuwelijk is dat hierdoor adoptie mogelijk wordt. ‘Kinderen worden er altijd bijgehaald in deze discussie’, weet Walek. ‘Die angst voor homostellen met geadopteerde kinderen is sterk aanwezig. Daar hebben meer mensen moeite mee dan met het homohuwelijk op zich.’

De campagne richt zich op de parlementsverkiezingen die in oktober worden gehouden, in de hoop dat politieke partijen het homohuwelijk in hun programma opnemen. Ondertussen proberen Walek en zijn echtgenoot al een paar jaar hun in Nederland gesloten huwelijk erkend te krijgen voor de rechter in Tsjechië. Tot nu toe lukte dat nog niet, maar de mannen zijn bereid om naar het Europees Hof te gaan als dat nodig blijkt te zijn. Een eventuele erkenning van hun huwelijk zou het proces van het homohuwelijk in Tsjechië in een stroomversnelling kunnen brengen. Als de Tsjechische politiek hen dan al niet voor is.

Bron: Artikel van Laura Postma in groene.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Ook Tsjechisch homohuwelijk niet ver weg
handinhand2.jpg
18-08-2017 | Tijdens de afgelopen Gay Pride in de Tsjechische hoofdstad Praag was het homohuwelijk een belangrijk thema. Boris Dittrich van Human Rights Watch denkt dat de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen in Tsjechië niet ver weg meer hoeft te zijn. Dat laat de Nederlandse politicus en voorvechter van homorechten, op de site van de mensenrechtenorganisatie weten.

Tsjechië trad in 2004 toe tot de Europese Unie. Twee jaar later introduceerde het land samenlevingscontracten voor homoseksuelen. Nu is er dus de hoop dat, na 11 jaar, ook het huwelijk zal worden opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Op 20 en 21 oktober zijn er parlementsverkiezingen en uit recent onderzoek blijkt dat een kleine meerderheid van 52% van de bevolking voor het openstelling van het huwelijk is. Het homohuwelijk is dus ook een belangrijk thema tijdens de komende verkiezingen.

Een speciaal voor de verkiezingen opgerichte organisatie, Jsme fér!, is druk bezig om te lobbyen bij de partijen voor het openstellen van het huwelijk. Onlangs werd bekend dat Zbynek Stanjura, de voorzitter van de huidige conservatieve oppositiepartij ODS, zijn parlementsleden vrij wil laten stemmen over dit onderwerp. Dit in navolging van Angela Merkel in Duitsland die zelf tegen het homohuwelijk was, net als Stanjura, maar haar partijleden de mogelijkheid gaf om de partijrichtlijn los te laten. De CSSD, de grootste coalitiepartij van dit moment, samen met de twee huidige coalitiepartners, zouden voor het homohuwelijk zijn. De lobbyisten van Jsme fér! gaan nu onderzoeken welke van de 200 kandidaten voor de komende verkiezingen voor het homohuwelijk zijn en zij zullen het volk oproepen om op deze kandidaten te stemmen.

Bron: gaysite.nl
 

Ad Verschoor

Donateur


Dit is een enorme stap voorwaarts voor Tsjechië!

Tsjechië heeft vandaag (22 juni) een wetsontwerp ingediend om het homohuwelijk vandaag te legaliseren. 'Vandaag heeft de regering een gunstig advies uitgebracht met een wetsvoorstel waarmee homo- en lesbische stellen kunnen trouwen!', zegt Jsme Fer, een Tsjechische LHBTI nieuwssite.

Lucie Zachariáš, de advocaat die de campagne voor huwelijkse gelijkheid in Tsjechië vertegenwoordigt, zei over de beslissing van de regering: 'We zijn blij dat de regering consequent heeft gesproken over het voorstel om het Burgerlijk Wetboek te wijzigen en het huwelijk voor homo's en lesbiennes te bevorderen.

'Het is praktisch heel West-Europa, en we hebben de kans om het eerste post-communistische land te zijn dat het in huis haalt', zei ze.

Ze richtte zich ook op zorgen van Tsjechische republikeinen die vrezen dat het homohuwelijk het heteroseksuele huwelijk negatief zal beïnvloeden. Zachariáš zei: 'Er zijn stemmen geweest die zich zorgen maken over een klassiek gezin.'We willen benadrukken dat er niets is in landen waar het huwelijk is ingevoerd voor alles wat een heteroseksueel huwelijk in gevaar zou brengen,' zei ze.

Over wat de toekomst brengt, zei ze: 'We weten dat er nog een lange weg te gaan is naar de kamer van afgevaardigden, de senaat en naar de president.'

Tsjechië heeft sinds 2006 burgerlijke partnerschappen voor paren van gelijk geslacht.

Bron: out.tv
 

Ad Verschoor

Donateur
Sophie in 't Veld | It's only fair: Het huwelijk voor iedereen in Tsjechië?
praagpride.jpg
10-08-2018 | Dit weekend ben ik in Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië, voor de Prague Pride. In het seculiere Tsjechië is dat sowieso een feestje, maar dit jaar is het bijzonder spannend. Dit najaar stemt het Tsjechische parlement namelijk over twee tegenstrijdige wetsvoorstellen: het ene voorstel dat de steun heeft van de regering, om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht, en het andere, dat juist in de grondwet wil vastleggen dat een huwelijk alleen tussen man en vrouw is. Veel partijen in het parlement zijn diep verdeeld, en het gaat erom spannen! Daarom wil ik, ook namens de Intergroup voor LHBTI-rechten uit het Europees Parlement, mijn steun betuigen tijdens de Prague Pride.

Op dit moment is er de mogelijkheid van geregistreerd partnerschap in Tsjechië, maar nog niet het huwelijk. De Tsjechische LHBTI-beweging heeft in 2017 een campagne opgesteld voor openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, onder het motto 'Jsme fér', oftewel 'Het is gewoon fair'. Ze haalden maar liefst 70.000 handtekening op voor een petitie.

Als het parlement het voorstel voor openstelling van het huwelijk aanneemt, zal het de 15e EU-lidstaat en het eerste postcommunistische land in de EU zijn waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen. Slovenië was er ook heel dichtbij, enkele jaren geleden. De wet was al goedgekeurd, maar werd in een referendum met een zeer lage opkomst van 20% alsnog verworpen. Ook in ultra-Katholieke landen als Spanje en Ierland is inmiddels het huwelijk opengesteld, in Ierland na een referendum waar de bevolking massaal ‘Ja’ zei. In Tsjechië steunt volgens een peiling uit mei van dit jaar 50% van de bevolking het homohuwelijk, en 74% steunt geregistreerd partnerschap. Bij ons vind je nog wel eens vooroordelen en karikaturen over Oost-Europa. Maar wie dichterbij kijkt, ziet dat de publieke opinie verandert, net zoals dat eerder bij ons gebeurde.

Door een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie (de 'Coman zaak'), moeten de rechten van getrouwde koppels overal in de EU worden erkend, ook in landen waar het huwelijk nog niet is opengesteld. Maar het is natuurlijk nog veel beter als je gewoon overal in de EU kunt trouwen! En bovendien moet ook de wettelijke situatie van de kinderen goed worden geregeld, en dat is op dit moment nog niet het geval. Daarom is het thema van de Prague Pride 'Familie', om onder de aandacht te brengen dat meer dan duizend kinderen in Tsjechië opgroeien in regenbooggezinnen, in een juridisch onzekere situatie.

Daarom ben ik blij dat ik er zaterdag bij kan zijn, en kan zeggen: Prague, make us proud!


sophie3.jpg
GaySite.nl columnist Sophie in 't Veld is fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement en 1e vicevoorzitter voor de Europese liberalen (ALDE). Ze is vicevoorzitter van de LHBTI-werkgroep in het Europees Parlement en zette als eerste liberaal haar handtekening onder het Europees roze stembusakkoord. @SophieintVeld


Bron: gaysite.nl
 

kuurgast

Donateur
Ook de Tsjechen willen het homohuwelijk.

Czeslaw Walek woont met zijn Nederlandse echtgenoot Willem van der Bas in een mooi appartement in het centrum van Praag. Ze kochten het in 2013, kort voor hun huwelijk in Nederland. Echter, omdat Tsjechië het homohuwelijk niet erkent, kunnen Walek en Van der Bas niet gezamenlijk eigenaar van het appartement zijn. En dat terwijl Tsjechië op het gebied van homorechten vooruit loopt vergeleken met andere Centraal- en Oost-Europese landen. Geregistreerd partnerschap voor homo’s is er bijvoorbeeld mogelijk. Maar dat stelt volgens Walek, voorzitter van de Prague Pride-organisatie, niet veel voor. ‘Wij zijn geen honden of auto’s, die registreer je. Tel daarbij op dat het geregistreerd partnerschap alleen voor homoseksuelen is en niet voor iedereen zoals in Nederland, dan is het eigenlijk discriminerend.’

Uit recent onderzoek is gebleken dat 67 procent van de Tsjechen voor legalisering van het homohuwelijk is, of daar in ieder geval geen moeite mee heeft. Daarom vonden verschillende mensenrechtenorganisaties de tijd rijp om een campagne te starten voor legalisering van het homohuwelijk. Onder het motto ‘Wij zijn fair’ worden Tsjechen opgeroepen mee te doen aan de discussie over het homohuwelijk. Dat gebeurt op discussieavonden met activisten, deskundigen en lokale politici en op een online platform. ‘We willen aan mensen vragen of zij het gerechtvaardigd vinden dat iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie, in het huwelijk mag treden’, vertelt Walek, ‘en als zij het daar niet mee eens zijn, vragen we ze uit te leggen waarom.’

Het meest gehoorde argument tegen het homohuwelijk is dat hierdoor adoptie mogelijk wordt. ‘Kinderen worden er altijd bijgehaald in deze discussie’, weet Walek. ‘Die angst voor homostellen met geadopteerde kinderen is sterk aanwezig. Daar hebben meer mensen moeite mee dan met het homohuwelijk op zich.’
Bron Laura Postma 12 juli 2017 De Groene Amsterdammer groene.nl.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Er is een jaar verstreken sinds de wetswijziging is aangenomen, maar de kamer van afgevaardigden heeft er niet één keer over gestemd.

In een debat op 4 april 2019, georganiseerd door de Alliance for Family onder auspiciën van Marek Benda (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL) en Aleš Juchelka (ANO), was het eerder een waarschuwing tegen het toestaan van homoseksuelen om paren van hetzelfde geslacht te trouwen. Beide wetsvoorstellen lagen toen in de Kamer van Afgevaardigden en ondanks verschillende pogingen is er niet over gestemd.

De Jsme fér=We Are Fair-campagne, die bedoeld is om het huwelijk met mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken, is door iemand beschreven als revisionist en is er ook aan herinnerd dat het gedeeltelijk wordt gefinancierd door de EU-fondsen. "De EU financiert aldus een campagne voor veranderingen in de regelgeving, die de exclusieve verantwoordelijkheid van de lidstaten is", zei hij.
Advocaat Jan Petr Kosinka van de rechtenfaculteit van Masaryk University, vergeleek de promotie van de LGBT-agenda met de komst van het communisme in de naoorlogse jaren, volgens hem de vernietiging van het gezin.

De organisatoren van het debat lieten ook een video-opname zien van de Amerikaanse activist Brandi Walton "Them Before Us", waarin de vader haar verliet in de kindertijd en ze werd opgevoed door een moeder met een lesbische partner, die haar verbood op welke manier dan ook met haar vader om te gaan.

Een van de deelnemers vroeg de panelleden in het debat of er een risico bestond dat pedofilie en andere afwijkingen zouden worden gelegaliseerd na het toestaan van homohuwelijken.

Bronnen news.expats.cz + novinky.cz + tyden.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Steun voor aartsbisschop van Krakau

Kardinaal Dominik Duka, de aartsbisschop van Praag, steunt aartsbisschop Marek J. Draszewski van Krakau na diens recente uitspraken over de lgbt (lesbienne, homo, biseksueel, transgender)-beweging. De Poolse kerkleider vergeleek de beweging met de pest in regenboogkleuren en kreeg daarop veel kritiek uit binnen- en buitenland.

Kardinaal Duka schrijft nu in een verklaring op zijn beurt dat de lgtb-ideologie gelieerd is aan een atheïstische en satanistische agenda. Hij roept bovendien zijn Slowaakse en Hongaarse collega-bisschoppen op hetzelfde te doen. De Slowaakse bisschoppenconferentie heeft dat intussen overigens al gedaan.

Bron: ND/Kathpress.at
 
Worden deze katholieke fossielen niet geacht god's liefde te verkondigen? Geen idee onder welke steen ze leven, maar als kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder anno 2019 nog dit soort opruiende haatpraat durven te verkondigen, mogen ze van mij branden in die hel waar ze zelf zo graag in geloven.
 
Enigzins kan ik deze keer de kerk geen ongelijk geven. Het hele cirkus van geschreeuw om gelijkheid en liefde laat bijna geloven dat een normaal gezin "fout" is. De hele samenleving moet zich schijnbaar buigen voor een klein procent die gewoon harder schreeuwt en tot alles bereid is om zijn of haar gelijk te halen.En de media doet lekker mee en loopt zelfs voorop. Er wordt geroepen dat we respect voor ze moeten hebben, maar waar is hun respect voor ons?
 
Maar is het dan nodig om deze mensen zo weg te zetten? Sorry hoor, maar dan spoor je echt niet, vind ik.
De Poolse kerkleider vergeleek de beweging met de pest in regenboogkleuren
.....
Kardinaal Duka schrijft ..... dat de lgtb-ideologie gelieerd is aan een atheïstische en satanistische agenda. Hij roept bovendien zijn Slowaakse en Hongaarse collega-bisschoppen op hetzelfde te doen. De Slowaakse bisschoppenconferentie heeft dat intussen overigens al gedaan.
 
Tsja, als de uitspraken door een Iman gedaan waren had er geen haan naar gekraaid. Mij stoort niet wat ze doen maar wel dat de het leven en laten leven vaak van 1kant moet komen, en wel de mijne . Maar dat is mijn mening en iedereen is vrij om een eigen mening te hebben. zolang je die een ander niet opdringd
 
Dit zijn de meningen van katholieke kerkleiders, kobus, helaas nog altijd voor veel mensen een voorbeeld. Dus wel even wat anders dan de mening van een lallende barkrukzitter uit de dorpskroeg (daar bedoel ik overigens niet jou mee, om misverstanden te voorkomen :stout:).
Je opmerking over imams is onzin natuurlijk, die zouden hier ook niet zomaar mee wegkomen.
In welke zin word jij (of worden wij, "normale" mensen) trouwens benadeeld door lgbt'ers? Word jouw/onze manier van leven er gedwongen anders door? Of is het erover nadenken je al teveel?
 
Ehm... op welke manier staat de LGBT+ gemeenschap in verband met satanisme? Behalve dan dat die soort kerkelijke figuren (iets met ‘heb uw naasten lief’) alles waar ze het niet mee eens zijn met Satanisme associeren?

Gewoon een vraag uit nieuwsgierigheid: hoe tolerant is (niet-kerkelijk) Tsjechië tegenover de LGBT+ gemeenschap?
 
In Tsjechie zit je gewoon aan een tafel met een pul bier i.p.v. aan de bar. En een Iman zal zich gelijk verschuilen achter de Koran en discriminatie. Verder geloof ik niet dat ik me nog laat dwingen tot een ander leven maar ik hoef daar in tegen toch ook niet bijna dagenlijks te zien of lezen hoe hun (willen) leven? Maar ieder zijn eigen waarden, ik vindt het ook niet horen dat je ergens midden in de stad uitgebreid staat te bekken, of dat nu man/vrouw, vrouw/vrouw of man/man is.

En op de vraag over tolerant, de Tsjechen die ik ken boeit het voor geen meter, zolang je normaal doet. Er waren er een stuk op 20 op het oudejaars feest en het was ook een feest. Op een jaloerse vrouw na die schijnbaar bang was dat ik haar vrouw versierde. ( alsof een ouwe zatlap met een bierbuikje een kans zou hebben bij een schone in haar begin 20 er jaren)
 
Bovenaan