Milieu/klimaat

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vašek schreef:
moffen. Lekker volkje is dat. Dat ze de eigen troep in eigen land houden.

Vašek, Vašek ...:( Vergeten dat ook wij onze afval bij de Duitser dumpen ..... ?
Overigens niet zo netjes om onze buren nog zo aan te spreken :kwaad:, let wel dat onze economie voor een groot deel ook op hun draait ....
 
Helaas is het illegaal dumpen nog steeds een probleem, maar ook "vroeger" gebeurde het... Veel dorpen hebben nu ook wel een "milieustraat(je)", die vaak gratis zijn dus is dumpen echt niet noodzakelijk, maar eerder onbekendheid (?) dat het gratis kan wordn weggebracht... Betalen per kilo huishoudelijkafval bestaat (nog) niet in CZ. Verder begint CZ nu ook met de inzameling van wit- en bruingoed (koelkasten functioneerde min of meer al), dus weer een stapje in de goede richting. Ook wordt er steeds meer groenafval gescheiden, alleen is de afzet nog niet geregeld, dus komt het meeste als afdekkingsmateriaal op stortplaatsen. Wel wordt in CZ, tegenstelling tot NL, plastics gerecycled. Harde cijfers of scheidingspercentages zijn er niet in CZ, maar bijv. een Tsjech produceert circa 10kg glas per jaar minder dan in NL en papier circa 50kg minder...
Verder zijn er veel campagnes om beter te scheiden (bill boards, tv), een paar sites:
http://www.ekokom.cz/frame_proverejnost.php
http://www.tonda-obal.cz/index_trideni.htm
 
Willem II schreef:
Vašek, Vašek ...:( Vergeten dat ook wij onze afval bij de Duitser dumpen ..... ?

Ik vind dat je dat niet met elkaar kan vergelijken, wij brengen het in Duitsland bij een vuilverbranding, zij dumpen het in Tsjechie in de bossen!!!

En dat Vašek het dan "moffen" noemt kan ik me wel een beetje voorstellen.
 
Corrie schreef:
Ik vind dat je dat niet met elkaar kan vergelijken, wij brengen het in Duitsland bij een vuilverbranding, zij dumpen het in Tsjechie in de bossen!!!

En dat Vašek het dan "moffen" noemt kan ik me wel een beetje voorstellen.

Wat denk je wat wij doen in het buitenland ....? Nigeria ... boten vol ... Polen ... etc etc.... Nigeria heeft geen verbrandigsovens ... :oeps:

Wie zegt dat zij dit illegaal in de bossen dumpen? Misschien wel illegaal op de vuilstort. Beheerder van de stort omkopen klaar... het storten van de hoeveelheden in de natuur is een groot risico die veel bedrijven niet nemen, de bron is tegenwoordig snel gevonden...
Een erg snelle conclusie als je het mij vraagt....

Just my 2cts....
 
De foto’s zijn van omgeving Louny (Libčeves), alweer illegaal afval uit Duitsland. Het leger moest vanmorgen bijspringen om brand te blussen. Na vijf uur was de brand onder controle.

Al vanaf 5 uur vanmorgen reden politie auto’s in Louny rond en riepen bewoners om thuis te blijven. Mogelijk ook toxische stoffen aanwezig.

Bron: iDNES
 

Bijlagen

  • CEN10dd63_Libceves3.jpg
    CEN10dd63_Libceves3.jpg
    9,6 KB · Bekeken: 1
  • CEN10dd66_Libceves6.jpg
    CEN10dd66_Libceves6.jpg
    14,3 KB · Bekeken: 1
Ik kwam vandaag nog een bericht tegen

België de grootste vervuiler van Europa? Of niet?

België prijkt op de 39ste plaats in de Pilot 2006 Environmental Performance Index, een studie uitgevoerd door de universiteiten van Yale en Columbia. Deze studie rangschikt 133 landen op basis van hun inspanningen voor de bescherming van het leefmilieu. Of dit van België de grootste Europese vervuiler maakt, zoals de kop van een Belga-bericht meldde? Wel, er is ruimte voor nuance.

Allereerst moet men dit type van klassement met het nodige wantrouwen bekijken. Zo stond België nauwelijks een jaar geleden nog op de 112de plaats van de “Environmental Sustainability Index 2005”, opgesteld door dezelfde universiteit van Yale (zie ABN 87). Maar welke methodologische veranderingen leidden dan tot deze aanzienlijke opmars van België? Simpel, de gunstigere en anders gewogen criteria!

Het wantrouwen wordt versterkt door de zelfkritische commentaar van de Tsjechen, die nochtans een benijdenswaardige vierde plaats innemen in het klassement 2006. Volgens Karolina Sulova, woordvoerster van het Tsjechisch ministerie van Leefmilieu, “houdt de analyse geen rekening met categorieën waar Tsjechië te kampen heeft met belangrijke problemen, zoals afvalproductie en –verwerking, de gezondheid van de bossen en de bodemerosie. Het rapport verklaart dat er in Tsjechië geen enkel gezin nog langer verwarmt met vaste brandstoffen, maar het volstaat eender welk Tsjechisch dorp te bezoeken om te merken dat het tegendeel waar is.” En dat zegt genoeg.

Afgezien van deze kritiek wijst de analyse ook op de onvermijdelijke zwakheden eigen aan België, zoals de kwaliteit van het water en de zwakke biodiversiteit. Een oud maar gegrond liedje. Logischerwijze wordt België benadeeld door de hoge bevolkingsdichtheid, gelijkmatig verspreid over het grondgebied. Het is bijgevolg interessant om België te vergelijken met landen met een gelijkaardige bevolkingsdichtheid. De ranking van Duitsland (22ste) en Nederland (27ste), landen die er toch voor bekend staan het voortouw te nemen op het gebied van leefmilieu, toont aan hoe moeilijk het is om de top van het klassement te bereiken. En wat te denken van de Verenigde Staten, samen met China (94ste) de grootste vervuiler van de planeet, dat de 28ste stek inneemt? Dit enorme land profiteert van dun bevolkte, oneindige oppervlakten en van ontzaglijk grote parken. Wat niet wegneemt dat het verantwoordelijk is voor de hoogste CO2-emissie (1)…

(1) Energy-Related Carbon Emissions : Total Emissions (.xls)

Meer info:
Universiteit van Yale, contact: daniel.esty@yale.edu

Bron: Alter Business News
 
Toch nog Nederlandse krant gehaald:

Tsjechië stortplaats voor Duits huisvuil

LIBCEVES - Het is een traditioneel dorp. Negenhonderd inwoners en een forse kerk op het plein. Maar ineens is Libceves internationaal nieuws.
De aanleiding: een berg van een miljoen kilo huisvuil die al een week brandt. Steeds als een tiental brandweerlieden, geholpen door het leger, denken de vlammen gedoofd te hebben, wakkert het vuur elders weer aan.

De brand is aangestoken. De politie vond drie jerrycans met resten benzine bij het enorme, verlaten boerenbedrijf. Een relikwie uit de communistische tijd. Eigendom van een Nederlandse ondernemer waarvan de naam geheim wordt houden.

Het huisvuil is illegaal in Libceves gedumpt. Aangevoerd met vrachtwagens uit het naburige Duitsland. Onderzoek heeft geleerd dat de smurrie uit de buurt van Halle komt.

De Tsjechische en Duitse autoriteiten hebben de handen inmiddels ineen geslagen. Libceves vreest een milieuramp als sneeuw en ijs zijn weggesmolten en de sporen van het huisvuil in het grondwater verdwijnen.

De dump bij het dorp is niet de enige in het noorden van Tsjechië. Er zijn er recent nog een tiental ontdekt.

De praktijken begonnen medio 2005. Aanleiding vormden nieuwe regels in Duitsland, waardoor alle huishoudelijke afval gescheiden moet worden. Dumpen werd verboden. Bruikbare spullen moeten gerecycled worden, de rest moet worden verbrand.

Met de nieuwe Duitse regels werd afvalverwerking ineens heel duur. Bovendien ontbreken voldoende verbrandingsinstallaties. Daarmee wordt het aantrekkelijk het spul over de grens gratis te dumpen.

De kans op ontdekking van de praktijken is gering. In het noorden van Tsjechië zijn genoeg verlaten boerenbedrijven te vinden. Het platteland is uitgestrekt, politie is er vrijwel niet. Door een gebrek aan douaniers kan niet elke Duitse vrachtwagen aan de grens worden gecontroleerd. Vrachtpapieren geven bovendien niet aan dat het om te dumpen huisvuil gaat.

Handelswaar

Meestal wordt gemeld dat de lading plastic of afval voor hergebruik is. „Het invoeren van afval om er van af te komen is verboden“, aldus Karalona Sulova, woordvoerster van het Tsjechische ministerie van Milieu. „Maar invoer van afval voor hergebruik kunnen wij niet verbieden. Volgens de EU-regels is dat handelswaar.“

Probleem is bovendien de vervolging van de daders. Boetes kunnen alleen uitgedeeld worden aan rechthebbenden of personen. Die moeten dus eerst opgespoord worden. Dan komt de vraag wie de smurrie opruimt: degenen die het dumpten of de Tsjechische instanties. Dezelfde vraag geldt ten aanzien van de milieuschade.

Aan de grens wordt inmiddels strenger gecontroleerd. Maar of dat veel zal helpen is de vraag. Zo lang de stort van huisvuil nog is toegestaan in Tsjechië zullen de illegale praktijken doorgaan, zo verwacht de milieuorganisatie Arnika.

Provinciale Zeeuwse Courant
 

Marcel

Moderator
maar hoe in hemelsnaam is die troep dan de grens overgekomen ? ik heb nog nooit slapende douaniers gezien aan de tsjechische kant. en zeker niet bij de duitsers.
en dan boetes als de daders gevonden zijn ? laat de daders die illegale stortplaatsen leegscheppen en in hun eigen achtertuin terug dumpen.

marcel
 

Tabe

† In Memoriam
carmarnkp schreef:
maar hoe in hemelsnaam is die troep dan de grens overgekomen ? ik heb nog nooit slapende douaniers gezien aan de tsjechische kant. en zeker niet bij de duitsers.
Marcel
Geen slapende Douaneambtenaren ??
Zie mijn item in de topic grenscontrole. Ik denk dat men wel degelijk, en met name bij de kleine grensposten, zo nu en dan een tukkie doet.
:)
 
Berichten over illegale Duitse afval nemen toe.

In Praag is aan de oever van de Moldau een opslagplaats gevonden met 500 ton textielafval in verre staat van ontbinding. De eigenaar van de opslagplaats verklaarde voor de televisiezender Nova dat de kleding bedoeld is voor Secondhand winkels. Dit blijkt echter de smoes te zijn om de Duitse troep over de grens te krijgen.

Ook in Frydlant (Liberecky kraj) is een opslagplaats gevonden met illegale afval uit Duitsland. Ook hier betreft het textielafval.

Politiek in Tsjechië in ook wakker geworden. Diverse partijen eisen aanpassing van de wet zodat niet alleen een boete maar ook gevangenisstraf gegeven kan worden in het geval van illegaal stort uit het buitenland.

Bron: Novinky.cz
 
Volgens een onderzoek van Tsjechische ČIŽP (milieu inspectie) ligt op dit moment zeker 15.000 ton illegale Duitse afval in Tsjechië. Dat zou ongeveer 625 vrachtwagens moeten zijn.

Bron: Ceske noviny
 

Bijlagen

  • 1139933314_cr_nemecko_odpady_3861.gif
    1139933314_cr_nemecko_odpady_3861.gif
    38,8 KB · Bekeken: 7
Hoe gaat men in Tsjechië met het milieu om?

Op een (deels in NL handen) boerderij in N-Moravie is illegaal gestort Duits afval voor de tweede keer in brand gevlogen. Brandstichting wordt vermoed omdat de eigenaren van de grond op deze manier goedkoop van het afval afkonden, in plaats van terug sturen naar Duitsland.
Hele artikel
 
Bovenaan