Tsjechië en het Eurovisiesongfestival

Topic in 'Het Archief' gestart door Ad Verschoor, 08-09-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië opent inschrijvingen 2019

  Na het succes van Mikolas Josef – hij haalde het beste resultaat ooit voor de natie – afgelopen meimaand in Lissabon heeft omroep ČT de inschrijvingen geopend voor het Eurovisiesongfestival van 2019.

  “Het is waar. Tsjechië doet ook in 2019 mee aan het Eurovisiesongfestival!” staat er te lezen op de sociale media van de omroep. Tot en met 31 oktober accepteert ČT inzendingen die aan de basisregels moeten voldoen. Bovendien moet hij of zij uit de Tsjechische Republiek komen.

  Of een nationale finale zal worden gebruikt zoals dit jaar – die wel helemaal online werd gehouden – is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal de kwaliteit van inzendingen doen bepalen wat er zal gebruikt worden als verder selectieproces.

  Dit jaar was de kwaliteit voldoende om een nationale finale te organiseren. Mikolas Josef kwam als winnaar uit de bus met “Lie To Me” en haalde met een zesde plek in Lissabon het beste resultaat ooit voor Tsjechië.

  Bron: eurovisionbelgium.be
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië handhaaft formule; internetselectie in 2019

  Tsjechië kiest dit jaar de inzending voor het Eurovisie Songfestival opnieuw via een internetselectie die gepland staat voor januari 2019. De keuze wie naar Tel Aviv mag afreizen wordt gemaakt door een jury (50%) en de (inter)nationale kijkers die via de Eurovisie-app hun stem mogen uitbrengen. De inschrijving was al eerder van start gegaan.

  Daarmee wordt de formule gehandhaafd die dit jaar een zesde plek opleverde in Lissabon voor Mikolas Josef en zijn Lie to me. Het was pas de tweede finaleplek voor de Tsjechen sinds hun eerste deelname in 2007. Daarbij moet wel worden gezegd dat de Tsjechen van 2010 tot en met 2014 niet deelnamen. Pas in 2016, bij de vijfde deelname, werd voor het eerst de finale gehaald.

  Bron: songfestivalweblog.nl
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Dit zijn de 8 finalisten in Tsjechië

  De Tsjechische omroep CT heeft de acht liedjes bekend gemaakt voor de nationale finale. De liedjes staan inmiddels op YouTube. De keuze wie naar Tel Aviv mag afreizen wordt gemaakt door een jury (50%) en de (inter)nationale kijkers die via de Eurovisie-app hun stem mogen uitbrengen.

  De acht finalisten voor 2019:
  1. Lake Malawi – Friend of a Friend
  2. Jakub Ondra – Space Sushi
  3. Tomáš Boček – Don’t Know Why
  4. Pam Rabbit – Easy To Believe
  5. Jara Vymer – On My Knees
  6. Barbora Mochowa – True Colors
  7. Hana Barbara – Poslední slova tobě
  8. Andrea Holá – Give Me A Hint

  Pam Rabbit stond in 2018 als backing vocal op het podium bij Mikolas Josef.

  Bron: songfestivalweblog.nl
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Lake Malawi voor Tsjechië naar songfestival

  De Tsjechische omroep CT heeft de winnaar bekend gemaakt die tot stand is gekomen door een internationale jury en (inter)nationale kijkers die via de Eurovisie-app hun stem mochten uitbrengen. De band Lake Malawi zal Tsjechië vertegenwoordigen met het lied Friend of a Friend. Het lied kreeg ook de voorkeur van de internationale jury bestaande uit voormalig deelnemers. De band bestaat uit zanger Albert Černý, bassist Jeroným Šubrt en drummer Antonín Hrabal.  In 2018 werd een zesde plek behaald in Lissabon voor Mikolas Josef en zijn Lie to me. Het was pas de tweede finaleplek voor de Tsjechen sinds hun eerste deelname in 2007. Daarbij moet wel worden gezegd dat de Tsjechen van 2010 tot en met 2014 niet deelnamen. Pas in 2016, bij de vijfde deelname, werd voor het eerst de finale gehaald.

  Bron: songfestivalweblog.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische nationale finale volgend jaar weer op tv

  Na twee jaar internetvoorrondes werd tijdens de persconferentie enkele dagen geleden bekendgemaakt dat de Tsjechen volgend jaar weer via een televisie-uitzending hun inzending voor het Songfestival zullen kiezen. En er is zelfs al een datum.

  Omroep ČT debuteerde op het Songfestival in 2007. Na twee nationale finales op tv met erbarmelijke resultaten en een interne keuze die zelfs geen enkel punt kreeg, trok de omroep de staart in. Vier jaar geleden keerde Tsjechië terug, met weer drie keer op rij interne selecties. Vorig jaar werd een voorronde gehouden, maar die verliep wel volledig via het internet. Na een zesde plaats dankzij Mikolas Josef (foto), het beste resultaat ooit voor het land op het Songfestival, werd het concept dit jaar herhaald. Maar voor volgend jaar komt er dus weer een wijziging aan.

  Op 25 januari 2020 zullen de Tsjechen hun lied en uitvoerder(s) kunnen kiezen tijdens een nationale finale die live op televisie wordt uitgezonden. Aanmeldingen daarvoor zijn nu al welkom. De deadline is 30 juni. Alle songs die voldoen aan de typische Songfestivalregels (maximaal drie minuten, nog niet uitgebracht) zijn welkom per mail. Ook Noorwegen maakte eerder al bekend dat het al op zoek is naar inzendingen voor 2020. In tegenstelling tot in Tsjechië sluit de inschrijvingsperiode daar niet en zullen artiesten het hele jaar door nummers kunnen insturen.

  Dit jaar wordt Tsjechië vertegenwoordigd door de band Lake Malawi met Friend of a Friend

  Bron: songfestival.be
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Douze Points 2019 [6]: Tsjechië

  Onder de naam Douze points 2019 stellen we dagelijks een deelnemer aan het komende Eurovisie Songfestival in Tel Aviv aan je voor. Vandaag lied 6 uit de eerste halve finale op dinsdag 14 mei: Tsjechië.

  Deelnemer: Lake Malawi
  Lied: Friend of a Friend
  Tekst: Jan Steinsdoerfer, Maciej Mikolaj Trybulec, Albert Černý
  Muziek: Jan Steinsdoerfer, Maciej Mikolaj Trybulec, Albert Černý
  Beste klassering ooit: 6e in 2018  Lake Malawi is een indiepop-band die werd opgericht in 2013 door Albert Černý en de naam van de band werd geïnspireerd door een lied van Bon Iver. Kort na de release van hun eerste single ´Always June´ volgden al internationale optredens op festivals waaronder Brighton.

  Lake Malawi trok later de aandacht van de managers van zowel The Kooks als Mika, waardoor de band als support act op mocht treden bij arena-shows van beide acts. In 2017 volgde het veelgeprezen debuutalbum ´Surrounded By Light´.

  Lake Malawi heeft inmiddels meer dan 300 optredens achter de rug in Tsjechië, Slowakije, Polen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hun muziek verscheen in Tsjechische films en was te zien in spotje van een spoorwegmaatschappij. Momenteel bestaat de band uit Albert Černý (hoofdstem, gitaar), Jeroným Šubrt (bas en toetsen) en Antonín Hrabal (drums).

  Bron: songfestivalweblog.nl
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Czech Republic in finale Eurovisie Songfestival

  Het eerste land dat doorgaat is geen verrassing: Griekenland. YES! Daarna volgen Wit-Rusland, Servië, Cyprus en de ideale schoonzoon van Estland. Als zesde gaat nóg één van mijn favorieten door: Tsjechië. Gevolgd door nog eentje: Australië. De blije mannen van IJsland krijgen als achtste te horen dat ze door zijn. Voor België blijft het spannend, zeker als San Marino er met het negende plekje vandoor gaat. Onze Zuiderburen redden het helaas niet: de laatste finalist is Slovenië. Op zijn zachtst gezegd een aparte uitslag.

  [​IMG] Tsjechië
  Het liedje Friend of a friend draait om de losse en snelle contacten die we allemaal via social media blijven opdoen. Swingend nummer met net zo swingende leadzanger van Lake Malawi aan boord. Niet écht in de smaak gevallen bij de bookmakers, maar zou zomaar eens de verrassing kunnen worden.

  The 10 finalists going through to the Grand Final of the Eurovision Song Contest on Saturday are:

  Greece
  Belarus
  Serbia
  Cyprus
  Estonia
  Czech Republic
  Australia
  Iceland
  San Marino
  Slovenia

  Bron: televizier.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ook Nederland naar finale. De 20 finalisten op een rij

  Dit zijn de 20 landen die zaterdag meedoen in de finale van het songfestival:

  Nederland
  , Griekenland, Wit-Rusland, Servië, Cyprus, Estland, Tsjechië, Australië, IJsland, San Marino, Slovenië, Noord-Macedonië, Albanië, Zweden, Rusland, Azerbeidzjan, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Malta.
   
 9. Gekke vraag...Ik heb 2 vrienden over en die willen het Songfestival kijken in een kroegje, restaurant of (homo)bar in Praag. Het zou bij mij thuis natuurlijk kunnen, maar ik ben dan nog aan het werk en ze kijken het liefst met wat mensen om zich heen. Iemand enig idee waar dit kan?
   
 10. Heb jij zoveel vrienden dat je er een paar over hebt?
   
  hgmw, zapalky en Nathalie L. vinden dit leuk/interessant.
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  11e plaats voor Lake Malawi met "Friend of a friend," Nederland wint

  [​IMG]
   

Deel deze pagina