Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Verspreiding van Covid-epidemie vertraagt.

  Tsjechië registreerde op vrijdag 9.230 nieuwe gevallen van Covid-19, dat is ongeveer een derde minder dan op dezelfde dag een week geleden.
  Het aantal positieve resultaten in het totale aantal tests is gedaald tot 30 procent.
  6929 Covid-patiënten werden vrijdag in de ziekenhuizen behandeld, 1129 van hen hadden een intensieve behandeling nodig.
  14.215 zijn overleden aan Covid-gerelateerde complicaties. Sinds begin januari schommelt het aantal sterfgevallen per dag tussen de 150 en 180.

  Het land bevindt zich nu op het vierde niveau van de noodschaal PES, met een risico-index van 72 punten.
  Het aantal reproducties is nu R 0,69.
  ---------------------------------
  Britse coronamutatie in Tsjechië?

  De State Health Department (SZÚ) maakte zaterdag op haar website bekend over het vermoeden dat de Britse Corona-variant in het land is geregistreerd. Volgende week worden meer laboratoriumresultaten bekend gemaakt. Dit werd aangekondigd door de gezondheidsafdeling. Het mogelijke aantal verdachte gevallen is onduidelijk.
  De gezondheidsafdeling liet weten dat het referentielaboratorium voor virusziekten momenteel tien gevallen beoordeelt die kenmerken van de Britse coronamutatie vertoonden in de PCR-tests.
  --------------------------------------------
  Wekelijks zullen enkele duizenden afspraken voor coronavaccinatie worden toegewezen.

  Bijna 117.000 80-plussers hebben zich vrijdag aangemeld voor een vaccin tegen Covid-19, de dag dat het reserveringssysteem voor deze leeftijdsgroep werd geopend. 9.800 van hen konden ook een specifieke vaccinatietermijn boeken. De rest wacht op reserveringstermijn die afhankelijk zijn van nieuwe leveringen van het vaccin.
  In Tsjechië wonen meer dan 441.000 mensen in de leeftijdscategorie van 80 jaar en ouder. De vaccinatie van degenen die in verzorgingshuizen wonen, is al aan de gang.
  De eerste dag van registratie werd bemoeilijkt door technische problemen, maar minister van Volksgezondheid Jan Blatný zegt dat hij het feit dat een kwart van degenen die in aanmerking komen zich op de eerste dag registreerden een groot succes vindt.
  Totale mislukking, verwarring en chaos, zeggen de mensen die probeerden zichzelf of hun naasten in het reserveringssysteem te registreren op te geven.

  Blatný verwacht een nog grotere stormloop op 1 februari, wanneer de registratie eigenlijk voor alle burgers moet worden vrijgegeven. Het is waarschijnlijk in eerste instantie beperkt voor mensen van 65 jaar en ouder.

  In een brief riep minister Jan Blatný de hoofden van ziekenhuizen op om de vaccinatie van paramedici met de tweede dosis van het covid-19-vaccin een week uit te stellen en de voorkeur te geven aan senioren ouder dan 80 jaar. Volgens de aanbevelingen van professionele bedrijven is deze aanpassing mogelijk.
  --------------------------
  Babiš: 105.000 mensen werden ingeënt in Tsjechië.

  In Tsjechië zijn 105.167 mensen ingeënt tegen het coronavirus, zei premier Andrej Babiš zaterdag. 131.000 mensen ouder dan 80 hebben zich aangemeld, maar de term is slechts 24.458.
  -----------------------------------------
  Minister van Volksgezondheid Jan Blatný heeft zijn ernstige bezorgdheid geuit over het nieuws dat het farmaceutische bedrijf Pfizer-BioNTech in de komende weken de leveringen van vaccins aan Europa zal verminderen als gevolg van veranderingen in de productielocatie.
  De heer Blatný zei dat dit een onverwachte complicatie was bij het inentingsproces en sprak de hoop uit dat de leveringen zo snel mogelijk weer op schema zouden zijn.

  Volgens informatie waarover de Tsjechische gezondheidsautoriteiten beschikken, zal het aantal leveringen van Pfizer volgende week met ongeveer 40 procent verminderen. Oorspronkelijk zou Tsjechië wekelijks 70.000 doses vaccin ontvangen van Pfizer/BionNTech.

  Zes andere EU-landen hebben de situatie als "onaanvaardbaar" bestempeld en hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen om een openbare verklaring te eisen.
  Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, zei dat Pfizer-CEO Albert Bourla had beloofd al het mogelijke te doen om vertragingen te verminderen.
  -------------------------------------
  Sommige ziekenhuizen konden niet beginnen met vaccinaties.

  Vandaag kon het Universitair Ziekenhuis van Ostrava niet op tijd beginnen met vaccineren tegen covid-19, hoewel het klaar was voor toediening van vaccins bij mensen ouder dan 80 jaar. De reden waren problemen met het reserveringssysteem. In het Motol University Hospital in Praag waren boekingsgegevens vandaag tijdelijk niet beschikbaar voor zorgverleners.
  ---------------------------------
  Het hoofd van het ziekenhuis in Český Krumlov, creëerde een "depot" voor vaccinaties voor familieleden en kennissen van artsen.

  Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

  Komende week zal er weer een debat zijn over de verlenging van de noodtoestand in Tsjechië.
  Ik verwacht nog niet dat de maatregelen zullen worden versoepeld ivm het mogelijke Britse Corona-variant.
  Eerder werd er al gesproken over versoepeling als de dagelijkse toename enkele honderden tot enkele duizenden zou zijn.
  Onlangs is het PES-systeem aangepast ivm de antigeen-testen, daardoor is de PES-score enkele punten lager dan voorheen.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het Britse virus bevindt zich in Tsjechië, bevestigt Babiš.

  Op een persconferentie na zijn ontmoeting met president Miloš Zeman bevestigde premier Andrej Babiš eerdere informatie aan Deník N dat Tsjechische laboratoria de Britse coronavirusmutatie SARS-CoV-2 op ons grondgebied hadden ontdekt. "De National Institutes of Health hebben vandaag bevestigd dat we hier het Britse virus hebben. Onze laboratoria houden hem in de gaten. Het virus is beduidend besmettelijker, het is geen grotere moordenaar, maar het is wel een probleem”, aldus de premier. Volgens hem is dit een van de argumenten waarom de regering de Kamer van Afgevaardigden zal vragen de noodtoestand met nog eens 30 dagen te verlengen.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Kleinste stijging van het aantal nieuw besmette mensen in Tsjechië sinds het begin van het jaar.

  Zo'n 2.618 nieuwe gevallen van Covid-19 werden zondag bevestigd in Tsjechië, de kleinste eendaagse sprong tot nu toe dit jaar. Het cijfer was vorige zondag rond de 1.700 gedaald.

  Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid liggen momenteel 6.330 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis in het land. 1081 van hen verkeren in een ernstige toestand.
  Tot op heden zijn er 14.449 bekende Covid-sterfgevallen geweest.

  De risico-index Covid-19 van Tsjechië stond maandag op 70 van de 100 punten. Dit betekent dat de “score” in het systeem dat de beperkingen bepaalt vijf dagen achter elkaar in de schijf van niveau vier zit. De meeste parameters voor het bepalen van de index verbeterden zondag, maar het reproductiegetal werd slechter en klom naar R 0,71.

  Sinds eind december zijn maatregelen van niveau vijf van kracht, waaronder de sluiting van restaurants en hotels en maximale bijeenkomsten van twee.
  Verwacht wordt dat de regering woensdag besprekingen houdt over de mogelijkheid om het land terug te brengen naar niveau 4-beperkingen.
  Dinsdag debatteert het lagerhuis van het parlement over de verlenging van de noodtoestand in het land, die eindigt op 22 januari.

  Vanaf dinsdag kunnen er papierwinkels, winkels in kinderkleding en kinderschoenen open. Dat besprak het kabinet maandag.
  Babiš zei dat hij voorlopig geen verdere versoepeling van de beperkingen verwachtte, ondanks het feit dat de epidemie lijkt te vertragen, de druk op ziekenhuizen is nog steeds te hoog om te overwegen de beperkingen te versoepelen.
  Minister van Industrie, Handel en Transport Karel Havlíček liet weten dat het kabinet woensdag waarschijnlijk een mogelijke wijziging van het coronarisicieniveausysteem bespreekt.

  Volgende week gaan scholen verder met het huidige onderwijsregime.

  De Tsjechische regering wil de noodsituatie vanwege de coronapandemie met nog eens 30 dagen verlengen. Dat heeft het kabinet maandag in zijn bijeenkomst besloten, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček op de daaropvolgende persconferentie bekend. Het aantal nieuwe coronabesmettingen zou weer afnemen, maar ook door de ruim 6.000 Covid-19 patiënten in de ziekenhuizen zei de minister dat er tot dusver geen sprake is van ontspanning.

  Blatný: "Ons doel is om het aantal ziekenhuisopnames te verminderen. Bij waarden rond de tweeduizend kan het systeem lang functioneren zodat we niet alleen voor patiënten met coronavirus moeten zorgen, maar ook voor andere patiënten. Coronavirus is niet de enige ziekte, en we stellen de zorg voor mensen die er nu geen toegang toe hebben, al een jaar uit."

  Volgens de verklaring van vandaag van de minister van Volksgezondheid Jan Blatný, blijkt uit schattingen dat tot een tiende van de geïnfecteerde mensen in Tsjechië een Britse mutatie kan hebben. "Deze variant is niet gevaarlijker, het doodt niet meer, het vaccin werkt erop, maar het verspreidt zich ongeveer 40 procent sneller", aldus Blatný.
  "Het zal grote voorzichtigheid betekenen en kijken hoe de epidemie zich blijft verspreiden, de mutatie zich sneller verspreidt", zei Roman Prymula, een epidemioloog en gezondheidsadviseur van de premier. Volgens hem is het vanwege deze informatie niet nodig om direct door te gaan met het aanscherpen van anti-epidemische maatregelen. Volgens hem bestaat er echter een zeker risico dat meer besmettelijke mutaties de ziekenhuizen en de gezondheidszorg nog zwaarder belasten.
  Op de persconferentie van dinsdag wil het Staatsinstituut voor Volksgezondheid (SZÚ) meer gedetailleerde informatie presenteren.

  Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Blatný: Als we de sluizen openen, stort het gezondheidszorgsysteem binnen drie weken in.

  Op een persconferentie na de regeringsvergadering schetste minister van Volksgezondheid Jan Blatný wat er volgens hem zou kunnen gebeuren als de maatregelen nu in Tsjechië worden versoepeld. "Als we alle maatregelen in één keer versoepelen, weten we dat we in Tsjechië ongeveer 400.000 mensen van 80 jaar en ouder hebben. Tegen de tijd dat deze mensen ziek worden, belandt ongeveer een derde van hen in het ziekenhuis. Naar schatting 130 duizend mensen. Twintig procent van degenen die in het ziekenhuis belanden, heeft intensieve zorg nodig, wat neerkomt op 26.000 mensen ”, aldus Blatný. "Als dit zou gebeuren en de sluizen echt werden losgemaakt en de epidemie op natuurlijke wijze kon verlopen, zou binnen drie weken de capaciteit van de Tsjechische gezondheidszorg kunnen worden overschreden. Op dat moment is het een probleem voor ons allemaal die reguliere medische zorg nodig hebben. Dit zal niet gebeuren, ik geef het alleen maar als een voorbeeld van waarom we moeten aandringen op naleving van de maatregelen, en een noodsituatie is absoluut essentieel op de hoogste niveaus waar we nu zijn."
  ----------------------------
  Hamáček: Mensen zullen overstuur zijn, maar scholen en restaurants kunnen niet worden geopend.

  Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček na de regeringsvergadering: "We hebben allemaal gezien hoe snel de epidemie aan het eind van het jaar na de vrijlating aan kracht won, en dit is een risico dat we ons niet kunnen veroorloven. Samen zullen we allemaal een beroep doen op de leden om de noodtoestand te verlengen. Vanuit mijn standpunt is er geen ander rationeel en veilig alternatief. We hebben de kans om te profiteren van de neerwaartse trend en de cijfers zo veel mogelijk te pushen, zodat er een reserve en ruimte is voor verdere ontwikkeling als de epidemie terugkeert. Mensen zullen boos zijn dat kinderen een tijdje thuis blijven, dat sommige diensten niet beschikbaar zijn en restaurants gesloten blijven, maar dat is een probleem voor heel Europa. Het wordt strak om ons - Duitsland en Oostenrijk - omdat ook zij bang zijn voor de komst van de Britse mutatie. Het is een reactie op de huidige realiteit."
  -------------------------------
  Het COVID-programma is ook bedoeld voor kleine accommodatieverstrekkers.

  Naast collectieve huisvestingsfaciliteiten zal ook steun worden verleend aan individuele, dat wil zeggen particuliere logiesverstrekkers, kleine pensions of appartementen. Subsidies zullen worden toegekend in 78 dagen wanneer de exploitatie van accommodatiefaciliteiten is beperkt vanwege anti-epidemische maatregelen van de overheid. Op 25 januari verschijnt de oproep collectieve huisvestingsvoorzieningen, voor individuele accommodatie op 1 februari. Exploitanten van individuele huisvestingsfaciliteiten hebben recht op een subsidie van 200 kronen per dag. In het geval van collectieve logiesverstrekkende bedrijven dient de ondersteuning dezelfde te zijn als bij de eerste oproep.
  --------------------------------
  Er komt een groot vaccinatiecentrum in het O2-universum, heeft de overheid goedgekeurd.

  Tijdens de bijeenkomst van vandaag keurde de regering de bouw goed van een vaccinatiecentrum met grote capaciteit in het O2-universum in Liben, Praag. Hij zal de leiding hebben over het Centraal Militair Hospitaal van Praag en het leger zal soldaten oproepen om te helpen. Volgens de voorzitter van het kabinet, Andrej Babiš, is het plan om tot 10.000 mensen per dag te vaccineren. De adviseur van de premier en voormalig minister van Volksgezondheid, Roman Prymula, vertelde vorige week aan de Tsjechische televisie dat het centrum, dat vaccins tegen covid-19 zou leveren, eind januari operationeel zou moeten zijn.
  ---------------------------------
  Vanaf dinsdag zijn er winkels voor briefpapier en kinderkleding open.

  Kantoorartikelen, kinderkleding en schoenenwinkels kunnen vanaf dinsdag weer open. Vandaag heeft de regering het goedgekeurd. De Vereniging van Handel en Toerisme verwelkomt de uitbreiding van het assortiment met schrijfwaren en kleding en schoenen voor kinderen. Volgens president Tomáš Prouza is het een van de meest ondervraagde sectoren onder klanten. "Volgens hem maken de goederen meestal deel uit van een andere aankoop, dus de mobiliteit van mensen zou niet significant moeten toenemen", zei hij vandaag.
  ------------------------------------
  Babiš: Pfizer zal de aanvoer van vaccins aan Tsjechië met maximaal 20 procent verminderen.

  Farmaceutisch bedrijf Pfizer zal de aanvoer van coronavirusvaccins aan Tsjechië woensdag met maximaal 20 procent verminderen. Premier Andrej Babiš vertelde het vandaag aan het Jonge Front. De leveringen in februari zullen dit compenseren. Zaterdag sprak de premier over het mislukken van 40 tot 50 procent van de oorspronkelijk verwachte 93.600 doses voor deze week.
  Pfizer, die samen met BioNTech het coronavirusvaccin heeft ontwikkeld, is van plan de leveringen naar Europa te verminderen om de productiecapaciteit te vergroten.
  Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, zei vrijdag dat het bedrijf het gecontracteerde volume voor het eerste kwartaal binnen de beloofde periode zou leveren.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
  Laatst bewerkt: 18-01-2021
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Hobbelige start van de vaccinatiecampagne voor senioren - kritiek op voorkeur.

  Meer dan 143.100 80-plussers hebben zich tot dusverre aangemeld voor inenting tegen Covid-19.
  De meerderheid van de senioren meldde zich op de eerste dag dat het systeem op vrijdag voor hen openging. Het totale aantal 80-plussers in het land is 441.000.
  Tot dusver hebben 1.671 van de geregistreerde personen het vaccin ontvangen.

  Eind vorige week werden de vaccinaties tegen het coronavirus in Tsjechië uitgebreid: mensen van 80 jaar en ouder kunnen zich daar sinds vrijdagochtend voor inschrijven. Kort na de start meldden zowel het online systeem als de telefonische hotline technische problemen door overbelasting. En uit de voortgang van de vaccinatiecampagne bleek ook dat niet alles op rolletjes loopt.

  Het centrale systeem van registratie voor de coronavaccinatie is meerdere keren bekritiseerd. Zo zei Zdenka Němečková Crkvenjaš, een lid van de regio Moravië-Silezië en hoofd van het Centrum voor brandwondenchirurgie van het Ostrava University Hospital, op de Tsjechische openbare televisie dat het online systeem te gecompliceerd was voor ouderen. De voorzitter van de Tsjechische medische vereniging, Milan Kubek, legde een soortgelijke verklaring af:
  “De adressen van ouderen, inclusief hun geboortecijfers, worden geregistreerd in het centrale gezondheidsregister. De zorgverzekeraars weten zelfs aan welke ziekten deze mensen lijden. U dient de senioren daarom rechtstreeks in een brief aan te spreken. Het zou dus niet nodig zijn dat de gepensioneerden zich op internet voor de vaccinatie aanmelden. '

  De technische problemen in het systeem zijn nu opgelost, zei de regeringsvertegenwoordiger voor IT, Vladimír Dzurilla, maandag. Op de openbare omroep legde hij de bijbehorende procedure uit:
  “Als de vaccinatiecentra een bepaalde hoeveelheid vaccin krijgen, richten ze zich op mensen op basis van bepaalde criteria. Het is zeer waarschijnlijk dat de doorslaggevende factor de leeftijd zal zijn, zodat de oudste burgers in het betreffende verzorgingsgebied als eerste vaccinatieafspraken worden aangeboden. Je moet dan een afspraak reserveren, deze in het systeem bevestigen en dan verschijnen voor de vaccinatie. "

  Dit betekent in het bijzonder grotere vaccinatiecentra, die het grootste deel van de vaccinatiecampagne in Tsjechië zullen uitvoeren. Maar deze centra staan nog in de kinderschoenen, bekritiseert de president van de medische kamer Kubek:
  “De vaccinatie moet natuurlijk in de eerste plaats gebeuren in een vaccinatiecentrum, aangevuld met een paar mobiele teams. Maar als de ziekenhuizen er niet waren geweest, was de vaccinatie hier in Tsjechië niet begonnen. Anders is er nog niets voorbereid. "

  Een vooraanstaande arts op de Tsjechische radio bevestigde maandagochtend dat de vaccinaties voor de senioren plaatsvinden in de klinieken na genoemde opstartmoeilijkheden. Jan Kvaček is de directeur van het Praagse Na Bulovce-ziekenhuis:
  “Ons vaccinatiecentrum bevindt zich op de polikliniek. Op de ene afdeling is het acht uur per dag open, op een andere twaalf uur. Alles werkt perfect, er zijn geen wachtrijen. "

  Zoals Milan Kubek, voorzitter van de Medical Association toevoegde, zal het niet mogelijk zijn om de bevolking dit jaar in de herfst te vaccineren zonder de grote vaccinatiecentra in de regio's. Om dit te doen, is het nodig om uiterlijk in maart elke dag ongeveer 70.000 mensen te voorzien, zei Kubek zondag op CNN Prima News.
  Bronnen deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
   
 6. Jeetje Oliver heel veel sterkte en kracht voor beiden en hoop op een spoedig herstel!
   
 7. In Beieren is het op een aantal plaatsen verplicht een FFP2-mondkapje te dragen. Je gaat er van uit dat alle aangeboden kapjes betrouwbaar zijn. Dat blijkt niet het geval te zijn. In het programma Markt van de Duitse TV zijn tests zichtbaar gemaakt. De link naar dat programma is:
  https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/markt/Markt,markt14146.html
  Doordat zo'n kapje beter aansluit is het dragen ervan bezwaarlijker dan de kapjes die we nu gebruiken.
  Natuurlijk zijn er geen eisen in Tsjechië ten aanzien van het mondkapje, maar meer kennis is nooit weg. Vandaar deze tip.
   
 8. Als ik de waslijst van winkels zie die wel open mogen tijdens fase 5, dan is die heel wat langer dan die in Nederland waar zelfs lectuur winkels zijn gesloten maar wel postzegels mogen verkopen maar geen rouwkaarten of kranten. Ze kunnen beter een lijst maken van winkels die niet open mogen want die is een stuk korter. Het Tsjechische beleid mbt opening van winkels vind ik beter. Zouden ze ook zo in Nederland in moeten voeren. Ik verwacht dat op een andere manier het ook mogelijk moet zijn om de winkels onder beperking te openen zonder dat het leidt tot drukte en koopgekte zoals tijdens black friday en voor de kerst. Bijvoorbeeld kledingwinkels alleen s'morgens open tot 11:00 overige winkels alleen s'middags vanaf 13:00. Essentiële winkels de gehele dag. Uiteraard met beperkt aantal mensen in de winkel afhankelijk v/d vierkante meters. Zo kunnen mensen toch hun spullen halen die ze nodig hebben en voorkom je funshoppen dat de kudde aantrekt.
   
 9. Ik gebruik ze al maanden. Vandaag net weer 50 stuks gekocht bij "Die Grenze" in NL. 10 voor 3 €. Op mijn werk worden gratis mondkapjes verstrekt maar die gebruik ik niet. De FFP2 maskers ademen iets moeijker maar kriebelen minder aan de
  neus en houden het virus stukken beter tegen. Ik maak ze ook niet vast achter mijn oren maar met een plastic clipje. Dan zitten ze iets strakker en sluiten beter af. In de trein in Duitsland worden ze waarschijnlijk ook verplicht. Dus als ik over een paar weken misschien weer naar Tsjechië ga dan hoef ik ze niet apart aan te schaffen. Als ik zie hoe veel mensen mondkapjes dragen en zonder ze regelmatig te vervangen dan hebben de mondkapjes maar een beperkt effect . Wat mij verder in NL opvalt is hoe weinig aandacht er is voor ventilatie en luchtzuivering. Terwijl er goede niet te dure apparaten te koop zijn die de lucht vele malen per uur in een ruimte ontzien van virussen. (ionisatoren).
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De mutatie in het virus duurt in Tsjechië langer dan verwacht. Het brengt het vaccin nog niet in gevaar.

  De Britse coronavirusmutatie werd gedetecteerd door het State Institute of Public Health (SZÚ) in tien monsters; het Universitair Ziekenhuis Brno meldt meer dan 80 gevallen. Wat betekent het verspreiden van een virusvariant precies voor Tsjechië?

  De mutatie maakt covid-19 niet zwaarder, maar is wel besmettelijker en verspreidt zich ongeveer 40 procent sneller. Het is waarschijnlijk dat het in de toekomst de overheersende variant wordt van het virus dat ongeveer een jaar geleden een pandemie veroorzaakte in Wuhan, China.

  De mutatie, ook bekend als 20B.YV1, werd getest door het SZÚ-laboratorium in 12 monsters en uiteindelijk bevestigd in 10 ervan. Het Instituut voegt er echter aan toe dat dit een zeer beperkte selectie was, waaruit geen expansie in Tsjechië kan worden afgeleid.

  Zo kwam het Universitair Ziekenhuis Brno dinsdag met de mededeling dat het in totaal 84 gevallen van de Britse mutatie had ontdekt. De eerste dateert van 25 december. Het ziekenhuis was oorspronkelijk niet op de hoogte van de Britse mutatie en kwam er pas achteraf achter.
  'Het was slechts een kwestie van tijd voordat zoiets verscheen. De literatuur geeft aan dat deze optie besmettelijker is, maar we maken ons er geen zorgen over. Patiënten volgen hetzelfde beloop als bij de gebruikelijke variant ”, zegt Monika Dolejská, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Klinische Microbiologie en Immunologie.

  Het eerste monster dat door het medisch instituut wordt onderzocht, komt ook van 25 december, namelijk uit de regio Hradec Králové. Andere mutaties werden bevestigd in monsters uit Praag en de regio Midden-Bohemen.

  Volgens Helena Jiřincová, hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium voor Influenza van het Staatsgezondheidsinstituut (SZÚ), markeert zelfs 25 december niet het begin van de mutatie in Tsjechië - het had zelfs eerder in ons land kunnen zijn.
  "25 december is slechts een schatting. Dit zijn echter niet allemaal verzamelde materialen, en als we kijken naar de regio Hradec Králové, was de mutatie er waarschijnlijk eerder," voegde de expert toe.

  De eerste steekproef is op het instituut binnengekomen dankzij meldingen in het Early Warning System binnen de WHO en ECDC. Het was een opgespoord contact van een man die uit Duitsland kwam en in contact was met een besmette persoon, bij wie de Britse mutatie werd bevestigd.

  Is vaccinatie resistent tegen virusmutaties?

  In verband met de verspreiding van de Britse mutatie van het virus in Tsjechië, wordt nu gediscussieerd of de momenteel toegepaste vaccinatie hier voldoende effectief tegen is. Volgens experts zou dit echter nog geen probleem moeten zijn.
  "De veranderingen die tot dusver in de nieuwe coronavirusvariant zijn geïdentificeerd, zijn niet zo fundamenteel dat ze kunnen ontsnappen aan de adaptieve immuunresponsen van een persoon die is gevaccineerd met de huidige covid-19-vaccins en hem ondanks vaccinatie met de ziekte kunnen bedreigen", zei viroloog Libor Grubhoffer eerder voor Seznam Zprávy.

  Bijvoorbeeld, infectoloog Ladislav Machala van de afdeling Infectieziekten van het Bulovka University Hospital wees er onlangs op dat de hogere besmettelijkheid van virusvarianten een probleem kan zijn - het komt op een moment dat Tsjechië net probeert een wijdverbreide vaccinatie te starten.
  "Ik ben erg teleurgesteld over de trage manier waarop de Tsjechische regering vaccinatie heeft ingevoerd, en ik vrees dat massale vaccinatie eind maart zal plaatsvinden - omdat tegen die tijd de Britse of Zuid-Afrikaanse variant van het virus, dat een aanzienlijk hogere besmettelijkheid heeft, zich hier waarschijnlijk zal verspreiden. Het getal R, dat vandaag rond de 1 ligt, zal bij de Zuid-Afrikaanse of Britse variant rond de 1,5 liggen. We hebben een aanzienlijke vertraging tegenover vergelijkbare landen”, zei de hoogleraar.

  Er zijn steeds meer mutaties
  Half december werd in Zuid-Engeland een Britse mutatie in een nieuw type coronavirus gemeld. Tot dusver is het bijvoorbeeld bewezen in Duitsland, Slowakije en Hongarije, en ook Oostenrijk heeft een vermoeden van het optreden van een mutatie gemeld. Volgens de SZÚ heeft het zich echter al over bijna alle continenten verspreid.

  Dit is echter niet de enige mutatie die recentelijk is opgekomen. Begin januari begonnen Britse wetenschappers en de regering met waarschuwingsberichten over de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, die volgens hen misschien nog gevaarlijker is dan de Britse stam.

  De 501Y.V2-variant - zoals de Zuid-Afrikaanse variant werd genoemd - zou volgens de nog niet volledig bevestigde gegevens echter niet alleen een snellere verspreiding kunnen veroorzaken, maar ook een grotere virale lading, ernstigere gevallen bij jongeren en verhoogde resistentie tegen antilichamen.

  Een paar dagen geleden werden de beschreven varianten van SARS-CoV-2 aangevuld met een derde - de zogenaamde Braziliaanse. Er is nog niet veel over bekend, aangezien het enkele van dezelfde mutaties bevat als de Britse versie van VUI 202012/01 en de Zuid-Afrikaanse versie van 20C/501Y.V2, wat de bezorgdheid doet rijzen dat het de verspreiding van het virus zou kunnen versnellen of resistenter zou kunnen zijn tegen antilichamen.
  -----------------------------------
  De bereidheid van mensen in Tsjechië om zich te laten vaccineren tegen covid-19 steeg in januari tot 46 procent.
  In de afgelopen drie maanden was ongeveer een derde van de mensen geïnteresseerd in het vaccin.
  Mensen van 55 jaar en ouder zijn het meest bereid zich te laten vaccineren, terwijl mensen tussen de 25 en 34 jaar het minst geïnteresseerd zijn. Dit blijkt uit een onderzoek dat vandaag is uitgevoerd door de Europese nationale panels.
  ----------------------------
  Vrijdag verandert het systeem van vaccinatieregistratie.
  Vanaf vrijdag mogen geregistreerde senioren pas een tweede pincode krijgen als de inentingsdeadline in hun gebied is bekendgemaakt. Het sms-bericht met de code zal dus ook dienen als melding van vrije capaciteit.
  Geregistreerde senioren die al een sms-bericht met PIN2 hebben, zullen alsnog moeten proberen actief in te loggen op het systeem en op zoek te gaan naar een datum. Dit wordt bekritiseerd door organisaties die ouderen verzorgen en helpen.
  -----------------------------------
  Rector Zima heeft een covid-19, bevestigt de universiteit. Zijn toestand is ernstig.
  Bron seznamzpravy.cz.
  ---------------------------------
  De cijfers kloppen niet. De overheid moest duizenden mensen beschermend vaccineren.

  Uit officiële overheidscijfers blijkt dat het aantal geleverde vaccins niet overeenkomt met de gegevens over wie tot dusver tegen covide is ingeënt.

  Volgens officiële overheidscijfers van deze week zijn tot nu toe 169.000 doses coronavirusvaccin het land binnengekomen. Volgens de verklaring van premier Andrej Babiš werden "ongeveer" 75.000 mensen gevaccineerd.

  Toen het reserveringssysteem deze vrijdag om acht uur 's ochtends van start ging, bleek binnen een uur dat er op dat moment nog maar drieduizend vaccins beschikbaar waren voor senioren. Er waren geen vrije data meer voor andere aanvragers, omdat er voor hen nog geen vaccin is. Volgens de bevindingen van Neovlivní zijn echter niet alle artsen en mensen van kritieke infrastructuur gevaccineerd uit de regio's, die voorrang hadden moeten krijgen op senioren. Omdat het vaccin op was.

  Dus wie kreeg het vaccin in plaats van hen en de senioren?
  Het ministerie van Volksgezondheid weigert voortdurend om het vrij te geven. De redactie heeft herhaaldelijk gevraagd om toegang tot het aantal gevaccineerde mensen en hun verdeling volgens structuren in de samenleving.

  Jan Blatný verzon eerst excuses, maar stopte toen volledig met communiceren over het onderwerp data.

  Vorige week ontving de redactie van Neovlivní anonieme getuigenissen van mensen die beschreven hoe ze gevaccineerd waren en er volgens de officiële vaccinatiestrategie geen recht op hadden. De waarheid vinden, is alleen kijken naar de gedetailleerde desintegratie van vaccinatiestatistieken. Zoals hierboven beschreven, verbergt het team van Babiš dit angstvallig.

  De twijfels over de cijfers worden nog versterkt door een feit dat door de afzonderlijke regio's aan de redactie is bevestigd: ze krijgen een vaccin, niet twee doses voor elke persoon. Maar één vaccin - één persoon. Ze zullen de tweede dosis krijgen van de volgende batches, die nog moeten arriveren.

  De huidige cijfers kunnen dus niet worden geïnterpreteerd als het tellen van twee doses per persoon.

  'Nu hebben we de hele tijd honderd doses van honderd mensen ingeënt. Maar nu zullen we die vanaf januari opnieuw moeten vaccineren van de nieuwe die zullen komen, dus er zullen er maar weinig zijn voor nieuwe aanvragers,” beschreef Martin Kuba, de gouverneur van de Zuid-Bohemen regio, voor Neovlivní.

  In februari krijgt de regio minder vaccins dan in januari, dus de vaccinatiegraad zal nog verder vertragen. "Niemand vertelt die mensen dat we alles nodig hebben om opnieuw gevaccineerd te worden. Mensen zijn boos dat we geen vacatures hebben voor senioren boven de 80, maar ik heb geen vaccin. Je bent pas dinsdag uitgerekend. Hoe kan ik deadlines stellen als ik niet zeker weet of het vaccin dinsdag of donderdag zal komen," voegde Kuba eraan toe.

  Deze week kwamen de eerste bewezen gevallen van beschermende vaccinatie aan het licht. "De directie van het State Health Institute heeft duizend vaccins verdeeld onder zijn werknemers en hun familieleden. Ze hebben weinig gemeen met kwetsbare groepen, die volgens alle versies van de vaccinatiestrategie bij voorrang gevaccineerd moeten worden”, schreef de SeznamZprávy-website.
  Bron neovlivni.cz.
   
  Laatst bewerkt: 19-01-2021
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië wil mogelijk de Britse coronamutatie tegengaan met FFP2-maskers.

  Tsjechië kampt al bijna elf maanden met de gevolgen van de coronapandemie. De afgelopen dagen is daar een nieuwe uitdaging bijgekomen: er is vastgesteld dat de zeer besmettelijke Britse mutatie van het virus ook in dit land is aangekomen.

  De Britse mutatie van het coronavirus is niet gevaarlijker dan de eerder bekende vorm, maar kan het infectieniveau aanzienlijk verhogen. En met wel 40 procent, zei de Tsjechische minister van Volksgezondheid Jan Blatný maandag tegen journalisten. We zijn ons terdege bewust van dit gevaar en we zullen dienovereenkomstig reageren, voegde Blatný eraan toe. Een manier om infectie te voorkomen, is het dragen van een gasmasker op bijzonder blootgestelde openbare plaatsen. De minister deed dinsdag een advies:
  “Het masker moet bijvoorbeeld in alle medische instellingen of op scholen worden gedragen als de lessen daar opnieuw worden gestart. In ieder geval is de bescherming die wordt geboden door een gasmasker van het type FFP2 veel beter dan door andere mond- en neusbescherming."

  In Duitsland daarentegen is als onderdeel van de uitgebreide lockdown een FFP2-masker verplicht overal waar veel mensen elkaar ontmoeten, namelijk in winkels en in het openbaar vervoer. In Tsjechië blijft voorlopig een aanbeveling bestaan, ook al zou deze moeten worden uitgebreid naar andere gebieden. Dit zei het hoofd van de centrale gezondheidsafdeling, Jarmila Rážová, woensdagochtend tijdens de binnenlandse uitzendingen van de Tsjechische radio:
  “Ik steun het beroep dat minister Blatný gisteren heeft gedaan. Ook ik pleit ervoor om ademhalingsmaskers te dragen op plaatsen waar een groot aantal mensen die elkaar niet kennen samenkomen. Dit is met name het geval in medische of sociale instellingen. Voor het plaatselijk openbaar vervoer zou ik dit zeker aanraden, want het FFP2 masker biedt meer veiligheid dan een gezichtsmasker gemaakt van katoen."

  Het State Health Office informeerde als eerste over het vermoeden dat de Britse Corona-variant afgelopen zaterdag ook in Tsjechië is geregistreerd. De autoriteit bevestigde de vondst dinsdag. Bureauchef Rážová zei woensdag:
  “De procedure om de ziekteverwekker te bepalen wordt nu geïntensiveerd. We willen dat de positieve resultaten naar het centrale referentielaboratorium worden gestuurd. Daar vindt dan de verdere sequencing van de monsters plaats, omdat lang niet alle laboratoria dat kunnen."

  De mogelijkheid om mutaties in het virus op te sporen is in Tsjechië dan ook beperkt. Rážová verzekerde dat het traceren van de contactpersonen naar de eerder bekende gevallen des te meer zal worden geïntensiveerd. Sommige gezondheidsdeskundigen brachten echter een verdere aanscherping van de huidige lockdown naar voren. Er werd zelfs voorgesteld om een zesde toe te voegen aan de vijf voorgaande waarschuwingsniveaus van de Corona-risico-index. Maar het hoofd van de gezondheidsafdeling verwierp dit idee:
  “In Tsjechië is momenteel het vijfde en hoogste niveau van kracht, en dat zal nog minstens een week of langer het geval zijn. Ik denk dat deze fase zo effectief is dat wij in het centrale crisisteam er voorlopig niet aan denken om nog strengere maatregelen in te voeren."

  "De regering bespreekt vrijdag de mogelijke introductie van ademhalingsmaskers ”, aldus Hamáček.

  "Als een dergelijk besluit wordt genomen, dan wil ik dat de premier gegevens verstrekt. Tot nu toe heb ik nergens in de data gemerkt dat er in het openbaar vervoer vaker sprake is van verspreiding dan bijvoorbeeld in de werkgelegenheid. Bovendien hebben nanotoeders een zeer vergelijkbare werkzaamheid als FFP2. Dus zo'n stap geeft me niet veel logica,” zei KDU-ČSL-voorzitter Marian Jurečka.

  “Allereerst zou er professioneel beoordeeld moeten worden of het nodig is en waarom het nodig is. We weigeren commentaar te geven op ideeën die "overwegen". Dit is precies het probleem van deze regering vanaf het allereerste begin van de coronaire crisis: ballonnen loslaten, ongefundeerde ideeën, allemaal zonder deskundig bewijs. Het is typerend om "schud een beademingsapparaat" op een moment dat de vaccinatiecoördinator dodelijk niet coördineert", schreef STAN-voorzitter Vít Rakušan.
  Bron deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De risico-index van Covid stijgt opnieuw.

  Dinsdag kwamen 9.558 nieuwe gevallen bij, zo'n 1200 minder dan een week geleden. Het aantal Covid-19-patiënten in de Tsjechische klinieken daalde met ongeveer 400 tot 6608, waarvan 1095 in ernstige toestand (IC).
  Het aantal mensen dat is overleden met covid, wordt nog steeds aangevuld tot boven 150 per dag.

  Er was een verslechtering van de Corona-index. De waarde op dinsdag was 73 van de 100 punten. Aanleiding was een toename van het aantal reproducties van R 0,76 naar R 0,82. De andere drie evaluatiecriteria zijn echter verbeterd. Dit was de zevende dag op rij dat Tsjechië op het niveau van de vierde van vijf corona-waarschuwingsniveaus zat. Zoals besloten door de regering, geldt echter nog steeds de vijfde fase. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei dinsdag dat het aantal Covid 19-patiënten in ziekenhuizen onder de 3000 zou moeten dalen voor een officiële terugkeer naar de vierde fase.
  --------------------------------------
  Omvang levering vaccins aan Tsjechië voor volgende week onduidelijk.

  Corona-vaccinleveranciers Pfizer en BioNTech hebben de Tsjechische regering nog niet verteld hoeveel doses ze de komende week zullen leveren. Dat is een groot probleem, zei premier Andrej Babiš van persbureau ČTK woensdag. Het bedrijfsduo zou het hele schema hebben geannuleerd, de levering voor deze week hebben beperkt en beloofd de bestellingen medio februari te leveren, zei de premier.
  Tsjechië en andere EU-landen riepen dinsdag de Europese Raad op om een duidelijk signaal af te geven voor de snelle goedkeuring van nieuwe vaccins die waren besteld. Pfizer en BioNTech verklaarden de mislukking door te zeggen dat ze capaciteit moesten vrijmaken om de productie te verhogen.

  In Tsjechië waren op dinsdagmiddag in totaal 129.829 vaccindoses toegediend. Volgens minister van Volksgezondheid Jan Blatný is 1,3 procent van de totale bevolking ingeënt. Eind januari zouden er in totaal 346.625 mensen moeten zijn, in februari 271.600 mensen en in maart 662.400 mensen.
  ------------------------------------------
  Duitsland zal Tsjechië donderdag waarschijnlijk op de lijst van risicolanden plaatsen.

  Duitsland zet Tsjechië waarschijnlijk vanaf donderdag op een lijst van risicovolle coronavirusstaten, meldde het persbureau ctk, daarbij verwijzend naar de Tsjechische ambassadeur in Duitsland, Tomáš Kafka.
  Ambassadeur Kafka zei dat bondskanselier Merkel en premier Andrej Babiš de kwestie telefonisch hadden besproken en tot een akkoord waren gekomen dat, mocht dit gebeuren, dit geen gevolgen zou hebben voor grensarbeiders tussen de twee landen. Het zou echter betekenen dat Tsjechische burgers die naar Duitsland reizen een negatieve test aan de grens zouden moeten voorleggen, terwijl ze nu een test op Duitse bodem kunnen ondergaan.

  De nieuwe categorie "hoogrisicostaten", die Duitsland een week geleden introduceerde, zijn staten met gevaarlijke nieuwe mutaties van het coronavirus of meer dan 200 nieuwe gevallen van het virus per 100.000 inwoners die in de loop van een week worden ontdekt.
  -------------------------------
  President Zeman heeft het vaccin gekregen, hij blijft voor preventief onderzoek in het ziekenhuis.

  President Miloš Zeman zal woensdag in het Militair Hospitaal van Praag worden ingeënt tegen Covid-19, aldus het kantoor van de president op zijn webpagina. De president zal minstens 24 uur in het ziekenhuis blijven om een reeks preventieve medische controles te ondergaan, meldde de Praagse Burcht.
  President Zeman, die 76 is, lijdt aan een zenuwaandoening in zijn voeten waardoor lopen moeilijk wordt. Hij onderging voor het laatst een operatie in 2020 nadat hij zijn arm had gebroken.

  Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
  Laatst bewerkt: 20-01-2021 om 18:47
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Gegevens lekten uit ÚZIS: Praag rolt andere regio's uit in het aantal vaccins.

  Er lekte weer een batch gegevens uit ÚZIS over het aantal mensen dat het coronavirusvaccin al heeft gekregen. Het College weigert tot dusverre de gegevens te publiceren en verstrekt deze ook niet aan de wetgevers. Dat kan morgen veranderen.

  Aan het einde van het jaar vroeg senator Ondřej Šimetka (ODS) de directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS) Ladislav Dušek om gedetailleerde gegevens over het aantal gevaccineerde personen per regio en per leeftijd. Ladislav Dušek antwoordde dat hij de gegevens zou verstrekken - indien goedgekeurd. Er staat echter niet in wie de gegevensoverdracht moet goedkeuren:

  "We zullen dus beginnen met het dagelijks sturen van het vereiste rapport naar jullie allemaal. Ik denk dat het zal worden goedgekeurd en cijfers zullen bevatten per individuele dag, evenals een uitsplitsing per regio en in het algemeen per leeftijdscategorie. Als je iets mist, kunnen we het afstemmen - tot nu toe hebben we maar één type vaccin, het zal relatief eenvoudig zijn / alleen ziekenhuizen vaccineren / ”, schrijft Ladislav Dušek in een e-mail aan de wetgevers op 3 januari.

  ÚZIS levert nog steeds selectief gegevens
  Sindsdien heeft hij ten minste gegevens verstrekt aan premier Andreja Babiš, maar andere wetgevers hadden pech. In ieder geval dus het publiek.

  "Aantal gevaccineerde per regio, uitgesplitst naar aantal gevaccineerde gezondheidswerkers en senioren, resp. personen 65+ en 80+, Andrej Babiš komt elke ochtend aan tafel. OK. Dit is de belangrijkste taak voor de komende weken. Maar het is helemaal verkeerd dat we niet allemaal over deze informatie beschikken. De informatie is van het publiek! ”Wijst op piraat-parlementslid Olga Richterová. Hij voegt eraan toe dat ze er altijd naar heeft gestreefd de gegevens openbaar te maken.

  Het is niet duidelijk waarom Andrej Babiš de gegevens niet zelf publiceerde, of in ieder geval de openbare beschikbaarheid ervan niet ondersteunde. Zeker is dat er chaos heerst tijdens het vaccinatieproces, dat gegevens niet beschikbaar zijn voor iedereen die het nodig heeft en dat publieke controle vrijwel onmogelijk is.

  Dat gaat morgen veranderen. Op aandringen van parlementslid Richterová heeft de minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, zich ertoe verbonden de gegevens vanaf donderdag 21 januari aan ten minste de wetgevers te verstrekken.

  Regio's: Urvi, wat kunt u doen?
  Seznam Zprávy heeft herhaaldelijk geprobeerd een overzicht te geven van gevaccineerde personen en andere gegevens met betrekking tot de verspreiding van coronavirusinfectie. Het ministerie van Volksgezondheid en het IHIS werken slechts met tegenzin samen en negeren een aantal verzoeken volledig. Ze tonen een vergelijkbare praktijk ten opzichte van andere redactiekamers en datajournalisten.

  Ondertussen is vaccinatie tegen coronavirus in individuele regio's zeer chaotisch. Seznam Zprávy werd herhaaldelijk gewezen op gevallen waarin het niet mogelijk was om officieel te registreren of waar de registratie plaatsvond, maar het specifieke ziekenhuis niet over het vaccin beschikte.
  Bron goochelvertaling seznamzpravy.cz.
   
 14. 14-day COVID-19 case notification rate per 100 000, weeks 1-2


  [​IMG]
  14-day COVID-19 case notification rate per 100 000

  bron; https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

  Tsjechië blijft dus flink rood kleuren op de kaart van Europa, al lijkt het wel dat ze de goede kant uitgaan!

  https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/#9_Czechia


  Het aandeel positieve tests in Tsjechië bedroeg donderdag bijna 31 procent. Het is het meest sinds 13 januari. Het zevendaagse gemiddelde is ongeveer 29,5 procent.

  Het aantal sterfgevallen met covid-19 sinds het begin van de ziekte-epidemie in de Tsjechische Republiek in maart bedraagt meer dan 15.000. Het duurde zeven dagen om de laatste duizend doden te bereiken. De toename van nieuwe infecties is de laatste tijd echter afgenomen in een vergelijking van week tot week.

  Er waren donderdag 7.435 bevestigde gevallen van coronavirus in Tsjechië. Het is in ieder geval deze week en vergeleken met afgelopen donderdag is het een afname van ongeveer 650 geïnfecteerden.
  Er zijn momenteel 6.131 patiënten met covid-19 in ziekenhuizen.

  Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg in de Tsjechische Republiek toegediend 13.190 doses van het covid-19 vaccin op donderdag. Volgens het ministerie hebben ze sinds het begin van de vaccinatie 170.670 vaccinaties uitgevoerd.

  bron; idnes.cz
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Regering verlengt noodtoestand en geldigheid anticoronamaatregelen

  Zoals verwacht heeft de regering in Praag de noodtoestand voor Tsjechië verlengd tot 14 februari op vrijdag. Deze maatregel werd de dag ervoor door de Kamerleden goedgekeurd. Daarvoor was het geldig tot 22 januari.

  Samen met de noodtoestand heeft het kabinet ook de effectiviteit van de bevolen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vergroot. Dat zei minister Jan Blatný van Volksgezondheid vrijdag tegen journalisten.

  Op uitzonderingen na zijn de beperking van de bewegingsvrijheid en het verbod op grotere bijeenkomsten nog steeds van toepassing. De nachtelijke avondklok loopt van 21.00 uur tot 05.00 uur de volgende dag. Alle restaurants en winkels blijven gesloten, met uitzondering van winkels voor dagelijkse boodschappen. Volgens Blatný heeft het kabinet in het kader van de maatregelen in de dienstensector de werking van de kinderdagverblijven goedgekeurd. Ook het systeem voor het bepalen van de Corona Risk Index (PES) wordt geactualiseerd. De gewijzigde vorm van het systeem zou van toepassing moeten zijn vanaf 1 februari, informeerde Blatný.

  --------------------------------------

  Vanaf zondag strengere regels bij grens Duitsland-Tsjechië
  Bron deutsch.radio.cz.
   
 16. Mensen in Nederland vroegen aan mij wat hier de boete is bij overtreding van de avondklok.
  Kan het niet vinden.
  @Kuur: Jij vast wel ;)
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 17. kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  @feertje22 er wordt op straat vaak direct een boete gegeven van 5.000 tot 10.000 kronen voor overtreding avondklok, zoals bv jaarwisseling op forum24.cz.
  Betreft wet zakonyprolidi.cz/cs/2020-595/zneni-20210111.

  Ze zijn ook bekend met de Nederlandse regelgeving van avondklok:
  De maatregel geldt tot 9 februari en bij overtreding wordt een boete opgelegd van maximaal 95 euro (bijna 2.500 Kč).
  Bron oa globe24.cz.
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Aantal nieuwe besmettingen in Tsjechië hoger dan in de dagen ervoor.

  Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Tsjechië was vrijdag 8423 gevallen, hoger dan de twee voorgaande dagen. Vergeleken met vrijdag vorige week betekende dat echter een afname van 860 gevallen. Dit blijkt uit de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. In Tsjechische ziekenhuizen werden iets minder Covid 19-patiënten dan donderdag behandeld, namelijk 6149.

  Aan de andere kant stierven in dit land in januari meer mensen in verband met een coronabesmetting dan in december. Volgens de huidige gegevens was het 3372. De meeste doden in een maand tot dusver waren in november, namelijk 4951.
  ----------------------------------
  Epidemioloog Dušek: op zijn vroegst over drie weken onder 3000 Covid-19-patiënten.

  De epidemioloog Ladislav Dušek verwacht dat het aantal Covid-19-patiënten in Tsjechische ziekenhuizen op zijn vroegst binnen drie weken onder de drempel van 3.000 zakt, zei het hoofd van het Instituut voor Informatie en Statistiek in de Gezondheidszorg vrijdag op de Tsjechische openbare televisie. Vrijdag was het aantal van deze patiënten 6.149.

  Een daling van de cijfers is voor het kabinet belangrijk om te beslissen of de huidige coronamaatregelen gematigd kunnen worden. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný noemde deze week de drempel van 3.000 Covid-19-patiënten in het land. Meest recent lag het cijfer onder de waarde medio oktober.
  ----------------------------
  Leveringen van Pfizer Covid-19-vaccins aan Tsjechië zal met 20 procent verminderd.

  De leveringen van Covid-19-vaccins van Pfizer/BioNTech aan Tsjechië zullen de komende weken met ongeveer 20 procent worden verminderd, zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný zaterdag.

  Volgens de heer Blatný zullen er voldoende vaccins zijn voor de tweede inentingsronde, die drie weken na de eerste dosis moet worden toegediend. De vaccinatie van nieuwe groepen zal in februari echter vertragen vanwege het tekort aan voorraden.

  De leveringen aan Tsjechië en zes andere EU-landen werden beïnvloed door veranderingen in de productielocatie van Pfizer. De CEO van het bedrijf, Albert Bourla, had beloofd al het mogelijke te doen om de vertragingen te verminderen.
  ---------------------------------------------
  Duitsland voegt Tsjechië toe aan lijst van risicolanden.

  Duitsland heeft Tsjechië toegevoegd aan een lijst van risicovolle coronavirusstaten. Vanaf zondag zullen Tsjechische burgers die naar Duitsland reizen een negatieve test moeten afleggen aan de grens, terwijl ze nu een test kunnen ondergaan op Duits grondgebied.

  Grensarbeiders tussen de twee landen zullen regelmatig op coronavirus moeten worden getest. Terwijl Saksen twee verplichte coronavirus-tests per week vereist, zullen grensarbeiders in Beieren elke 48 uur een negatieve Covid-test moeten produceren.

  De nieuwe categorie van "hoogrisicostaten", die Duitsland een week geleden introduceerde, zijn staten met gevaarlijke nieuwe mutaties van het coronavirus of meer dan 200 nieuwe gevallen van het virus per 100.000 inwoners die in de loop van een week worden ontdekt.

  Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Tsjechische ambassade in de Verenigde Staten serveert goulash voor de Nationale Garde.

  De Tsjechische ambassade in Washington D.C. bedankte leden van de Amerikaanse Nationale Garde uit Texas en Nebraska voor hulp tijdens de coronaviruscrisis.
  Tijdens de piek van de coronaviruscrisis in Tsjechië afgelopen oktober reisde een team van 28 artsen van de Amerikaanse Nationale Garde in Texas en Nebraska naar het land om te helpen de epidemie te bestrijden.

  Eerder deze week bedankte de Tsjechische ambassade in Washington D.C. de leden van de Amerikaanse Nationale Garde - in Tsjechische stijl.
  Op woensdag 20 januari waren leden van de Texas en Nebraska National Guard in Washington D.C. om het gebied te helpen beveiligen tijdens de inhuldiging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.
  Naderhand nodigde de Tsjechische ambassade in Washington D.C. hen uit voor een traditionele Tsjechische maaltijd, waarbij 500 porties goulash werden geserveerd.
  Verslaggevers van de Tsjechische televisie waren zelfs ter plaatse om de soldaten te vragen wat ze van de goulash vonden.
  "Dit betekent veel voor ons, we hebben een goed staatspartnerschap met (de Tsjechische Republiek)", vertelde Jeremy Smith van de Nationale Garde van Nebraska aan de Tsjechische televisie.
  "We sturen soldaten daarheen en het is elke keer leuk geweest als we daar samen met het Tsjechische leger werken."

  Tsjechische goulash (of guláš) wordt traditioneel geserveerd met brood of aardappelknoedels (knedlíky). Te oordelen naar foto's die de Nationale Garde van Nebraska op sociale media plaatste, genoten ze ervan in Slowaakse stijl met wat gesneden brood.
  "Dankjewel Tsjechië voor het verstrekken van een heerlijke maaltijd aan mijn man en zijn medesoldaten en vliegeniers", schreef een lezer aan de Tsjechische ambassade op Facebook. "We waarderen de steun."
  Bron expats.cz.
   

Deel deze pagina