Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Veel sterkte.
   
 2. Niet de soldaten, maar brandweerlieden zullen helpen in het ziekenhuis van Pelhřimov

  Vandaag gaan professionele brandweerlieden het Pelhřimov-ziekenhuis helpen met patiëntenzorg. De reden is de hogere morbiditeit van het personeel en de toename van ziekenhuispatiënten met coronavirus. Brandweerlieden zullen de faciliteit betreden in plaats van leden van het leger van de Tsjechische Republiek. Het ziekenhuis vroeg ook om hulp, maar de soldaten gaven geen gehoor.

  Het Pelhřimov ziekenhuis heeft vorige week het leger om hulp gevraagd. Zoals Alexandra Knapová, een woordvoerster van het ziekenhuis, nu echter heeft verklaard, zullen de soldaten het Pelhřimov-ziekenhuis niet binnengaan vanwege de drukte en nood aan andere medische faciliteiten in Tsjechië.

  De hulp werd echter aangeboden door de Brandweer en Reddingsdienst (HZS) van de regio Vysočina.

  "Professionele brandweerlieden uit Pelhřimov zullen gaan trainen en de nodige administratieve taken uitvoeren. De volgende dagen zullen brandweerlieden van de vier Pelhřimov-stations om beurten de ARO-afdeling, de noodopvang en de intramurale afdelingen van de Covid-zone assisteren. Ze zullen in ploegendiensten van twaalf uur werken ", aldus Knapová.

  "Het zal een kwestie zijn van tien leden uit het actiegerichte aantal brandweerlieden voor elke volgende dag", zegt Petra Musilová, een woordvoerster van de brandweer in de regio.

  Brandweerlieden zullen medisch personeel helpen bij de zorg voor patiënten. "Ze zullen helpen met hygiënische zorg, positionering, inclusief bedaanpassing, of het serveren van voedsel", beschreef Knapová, eraan toevoegend dat brandweerlieden tegen 31 januari moeten helpen in het ziekenhuis.

  Momenteel is de volledige verdieping van het belangrijkste ziekenhuisgebouw van het Pelhřimov-ziekenhuis gereserveerd voor covid-patiënten. Het aantal standaard bedden is 74 procent vol. Vier patiënten zijn aangesloten op kunstmatige longventilatie. Achttien medewerkers zijn momenteel ziek met de diagnose covid19.

  De soldaten in het Pelhřimov-ziekenhuis hielpen van 18 november tot 8 december. Sinds vorige week helpt het leger in ziekenhuizen in Jihlava en Havlíčkův Brod.

  Volgens hygiënisten is de verspreiding van de ziekte in de gemeenschap al volledig wijdverbreid. "Het hangt af van het gedrag van mensen en hoeveel sommige activiteiten en gedragingen zij nodig achten. De grootste vijanden van anti-epidemische maatregelen zijn hebzucht en egoïsme. Men geeft de voorkeur aan een aantal onnodige activiteiten boven het beschermen van zichzelf en zijn omgeving ', zei Kos.

  Als zelfs de brandweer ingeschakeld wordt, is de toestand naar mijn idee echt niet goed!

  bron; idnes.cz
   
  Olivier en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 3. Integendeel, als het leger nog niet ingeschakeld wordt, maar "slechts" de brandweer, dan valt het m.i. nog mee.

  Vergis je niet, in veel landen buiten Nederland speelt de brandweer een veel grotere, maatschappelijke rol. Zij doen veel meer dan "enkel" brandjes blussen.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 4. @Josef; Er werd eerst een oproep gedaan naar het leger, maar die hebben hun handen vol in de rest van de regio, konden geen gehoor geven....

  Als het zo ver is, zouden de mensen hun verstand moeten gebruiken, wie wil nu als patiënt verzorgd worden door een brandweerman?
  cfr. "Ze zullen helpen met hygiënische zorg, positionering, inclusief bedaanpassing, of het serveren van voedsel"

  Maar wat moeten ze als het medisch personeel één voor één bezwijkt aan de ziekte.

  Dit alleen zou de mensen moeten aanzetten beter de regels te volgen!
   
  Laatst bewerkt: 12-01-2021
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 5. Vaccinatiecentrum met grote capaciteit in O2-universum Praag, bevestigt Babiš

  Het O2 universum-complex is vanaf de zuidzijde verbonden met de O2-arena, met een oppervlakte van bijna 50.000 vierkante meter verdeeld over vier verdiepingen. De grootste zaal heeft een capaciteit van 4.500 personen. De hal is eigendom van en wordt beheerd door Bestsport, een lid van de PPF-groep van de rijkste Tsjech, Petr Kellner.
  • De risico-index van het anti-epidemische systeem PES is niet veranderd . Net als op maandag staat het op 84 punten op honderd. De verspreiding van covid vertraagde echter enigszins
  • Maandag zijn in Tsjechië 9294 gevallen van covid-19 toegenomen , een kwart minder dan afgelopen maandag. Ook het aandeel positieve tests daalde naar 29,3 procent
  • Er zijn momenteel 7.300 paramedici met covid, ongeveer duizend meer dan aan het einde van het jaar . Volgens de Tsjechische Medische Kamer zijn ongeveer 1.250 artsen en 3.400 verpleegkundigen besmet
  • Een van de vaccinatiecentra met een grote capaciteit zal worden opgericht in het O2-universum in Praag, zei premier Andrej Babiš.
  • Het coronavirusvaccin wordt momenteel door de staat geleverd zonder de nodige medische benodigdheden , zoals naalden en spuiten. Het ziekenhuis moet ze uit de voorraad halen. Maar ze waarschuwen dat ze er niet genoeg van zullen hebben. De situatie wordt daarom aangepakt door de State Material Reserves Administration (SSHR). Ook Tsjechië heeft zich aangesloten bij de gezamenlijke pan-Europese aanbesteding, de vakbond bestelt materiaal uit China
  • Sommige bestuurders hebben bedenkingen bij het reserveringssysteem voor vaccinaties . Er ontbreken bijvoorbeeld vaccinatielocaties en sommige regio's hebben nog geen toegang gekregen
  • De regio Midden-Bohemen ontdekte dat niet alle vaccinatielocaties in het reserveringssysteem voor vaccinatie tegen covid-19 waren opgenomen . Er zouden er 15 in Midden-Bohemen moeten zijn, maar er zijn slechts vijf regionale ziekenhuizen in het systeem
  • In Tsjechië is tot nu toe ongeveer zes procent van de tehuizen voor ouderen, gehandicapten en het speciale regime ingeënt . De Vereniging van Sociale Dienstverleners (APSS) schat dat de helft van deze voorzieningen in twee weken kan worden gevaccineerd.
  • Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček (CSA) voerde gesprekken met de Israëlische ambassadeur in Tsjechië, Daniel Meron, over samenwerking op het gebied van wetenschap en gezondheidszorg . Volgens het hoofd van de diplomatie kan Tsjechië zich bijvoorbeeld laten inspireren door ondersteunende behandelmethoden van patiënten met covid-19
  bron; actualne.cz
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Maandag zag men het aantal nieuwe gevallen van coronavirus afnemen.

  Maandag werden 9.294 nieuwe gevallen van coronavirus geregistreerd door het ministerie van Volksgezondheid, ongeveer een kwart minder dan begin vorige week. Het totale percentage positieve tests is in dezelfde periode ook gedaald van 37 procent naar 29,3 procent. Het is de tweede dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen aanzienlijk is afgenomen.
  De risico-index van het PES-systeem blijft op 84 van de 100. Het land bevindt zich in het hoogste niveau van de PES-noodsituatie.
  ------------------------------------------
  Zorgen over gebrek aan spuiten als vaccins in Tsjechië aankomen.

  Tsjechië ontvangt zijn coronavirusvaccins zonder noodzakelijk begeleidend medisch materiaal, zoals injectiespuiten, die door ziekenhuizen uit eigen voorraden moeten worden geleverd. De staat werkt aan de aanschaf van de apparatuur en heeft zich ook aangesloten bij een gezamenlijk Europees programma om injectiespuiten te kopen uit China, dat vorig jaar in totaal 1,2 miljard injectiespuiten bestelde, meldde de Tsjechische radio dinsdag, daarbij verwijzend naar een overheidsrapport van december.

  Volgens het rapport heeft de staat 12 miljoen injectiespuiten nodig om het vaccinatieplan uit te voeren. Het ministerie van Volksgezondheid registreerde vorige week echter slechts enkele honderdduizenden spuiten in ziekenhuisvoorraden. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei dinsdag dat hij gelooft dat de benodigde medische apparatuur uit China binnen de komende twee maanden moet arriveren.
  ----------------------------------------------------
  De Europese Commissie verwerpt de kritiek dat zij zich "verslapen" heeft over de verkrijging van vaccins.

  Directeur-generaal van de Europese Commissie voor Gezondheid en Voedselveiligheid Sandra Gallina sprak dinsdag met EU-parlementariërs en verdedigde de procedure van haar instelling om COVID-19-vaccins aan te schaffen na kritiek van enkele Duitse parlementariërs en de Tsjechische premier Andrej Babiš, die verklaarde dat de Commissie “verslapen” over de kwestie.

  Mevrouw Gallina zei dat de gezamenlijke inspanning van de hele Unie om het vaccin te verkrijgen, een grotere invloed opleverde dan enige individuele staat had kunnen hebben. Problemen met de productie van vaccins bewijzen dat de Europese Commissie terecht niet afhankelijk was van één enkele producent en dat het maximaal mogelijke aantal vaccins werd aangeschaft, zei ze.
  ---------------------------------
  Het nieuwe Moderna-vaccin is al in Tsjechië, Astra Zeneca komt in februari aan.

  Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz.

  Lichte afname, maar laten mensen met klachten zich wel testen? Probleem is ook dat mensen die positief getest worden niet al hun contacten opgeven omdat die niet in quarantaine willen.
  Donderdag en vrijdag zal het duidelijk moeten zijn aan de hand van de cijfers.
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De UNIE is traag met het vaccin, bekritiseert Babiš. Maar zonder de EU zou Tsjechië niet genoeg vaccins hebben en zouden ze duurder zijn.

  Centrale aankopen van het vaccin op het niveau van de Europese Unie zijn momenteel de enige manier om coronavirusvaccins te verkrijgen, bevestigt het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid. Niet alleen premier Babiš bekritiseert de gemeenschappelijke Europese aanpak als traag. Volgens het ministerie brengt Tsjechië dankzij hem echter zijn zwakkere positie op de markt in evenwicht en krijgt het ook een betere prijs voor vaccins.

  De Europese Commissie, die vaccins voor coronavirus bestelt en koopt voor alle EU-landen, loopt achter op andere wereldlanden. Dit is het geval met het eerste goedgekeurde vaccin van Pfizer en BioNTech, waarvan sommige critici zeggen dat de EU het niet heeft verstrekt. Er zijn drie belangrijke redenen voor deze "vertraging".

  Waarom zo langzaam?
  De Europese Commissie heeft het vaccin vanaf het begin bij verschillende bedrijven besteld, omdat het niet duidelijk was welke van hen het product als eerste klaar zouden hebben.

  "Toen we onderhandelden over de aankoop van vaccins, was het niet zeker welke als eerste zou worden goedgekeurd. We hebben geprobeerd een zo breed mogelijk aanbod te garanderen,” zei de woordvoerder van de Commissie Stefan de Keersmaecker maandag, volgens wie de EC twee miljard vaccins van zes fabrikanten heeft verstrekt aan 450 miljoen mensen in de Unie. Dit waren "slechts" 300 miljoen doses van Pfizer / BioNTech, maar de Commissie onderhandelt nu over een verhoging van dit volume. Het Moderna-vaccin zal binnenkort ook beschikbaar zijn.

  Het eerste probleem houdt verband met het tweede obstakel: productiecapaciteit. "Het is niet mogelijk om vaccins in één keer te produceren, noch voor de hele wereld, noch voor de hele EU. Ze zullen geleidelijk komen, naarmate de productiecapaciteiten, die uiteraard geleidelijk zullen worden uitgebreid, dit toelaten, ”zei de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Tsjechië in een verklaring. Pre-orders van de EU hebben bedrijven geholpen het productieproces te versnellen.

  De derde belangrijke factor is het goedkeuringsproces van de European Medicines Agency (EMA), dat een van de strengere is. "Een topprioriteit voor het Europees Geneesmiddelenbureau is de veiligheid van vaccins. En dat is goed. Het kan haar niet worden verweten, we zouden haar er liever om prijzen. Zeker in een tijd dat uit enquêtes bleek dat er wantrouwen jegens de bevolking was: slechts meer dan 40 procent van de Tsjechen wilde worden ingeënt”, aldus de vertegenwoordiging.

  Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid reageerde terughoudend op de aanpak van de Commissie. "Vanuit professioneel oogpunt handelde de EU volledig in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving. Het primaire doel was om te zorgen voor een veilig vaccin en een voldoende hoeveelheid in de hele EU”, aldus woordvoerster Barbora Peterová van Euractiv.

  De snelheid van het distributieproces hangt echter voornamelijk af van de lidstaten. Volgens de Commissie zijn het aantal gekochte voordelen en de snelheid waarmee ze worden verdeeld en gebruikt in handen van de lidstaten. Al in oktober deed de uitvoerende macht van de EU hun aanbevelingen voor het selecteren van prioriteitsgroepen voor vaccinatie of voor het verzekeren van distributie. De hele situatie werd treffend beschreven door de Politico-server in de tekst "Waarom zo traag?".

  Tegen vaccinatie-nationalisme
  Op de lange termijn is de gekozen aanpak gunstig voor de EU als geheel. Zoals Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakidis heeft opgemerkt, zijn de EU-staten het erover eens dat het niet mogelijk is om te focussen op "één plek op de kaart", omdat dan sommige staten zonder vaccin zouden kunnen komen te zitten.

  Een van de belangrijkste voorstanders van gezamenlijke inkoop is de Duitse bondskanselier Angela Merkel, wiens land zeker de overhand zou hebben bij normale concurrentie op de markt in vergelijking met kleinere landen. "We geven niet om een afzonderlijke procedure op nationaal niveau bij de aanschaf van een vaccin. (…) Het was goed om het gezamenlijke EU-plan te volgen”, zei Merkel. Volgens commentatoren wil de kanselier "vaccinatie-nationalisme" en het onderling slepen van EU-leden over het vaccin voorkomen.

  In een interview met Právo was de Tsjechische premier Andrej Babiš het eens met de stelling dat de beslissing om vaccinaties te geven in de vorm van gezamenlijke aankoop nogal hinderlijk is. Ook bekritiseerde hij de trage Europese vooruitgang in zijn daaropvolgende toespraken. "Ja, Israël en Groot-Brittannië gaan omdat ze hun eigen beslissingen nemen. We kunnen er alleen maar naar kijken en wachten. Dat klopt niet, Europa moet sneller handelen'', zei de premier.

  Ministerie: het is de enige manier
  Tegelijkertijd is gezamenlijk inkopen logischerwijs vooral voordelig voor kleinere landen, zoals Tsjechië, die niet zo'n sterke positie op de markt hebben. Dit wordt bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid, volgens hetwelk centrale aankoop op EU-niveau "de enige mogelijke manier is om een vaccin te verkrijgen".

  "Door het beperkte aantal vaccins is de markt ervoor erg beperkt. De EU als geheel heeft een veel sterkere onderhandelingspositie en realiseert daarmee veel lagere prijzen. Aangezien vaccindoses gedeeltelijk worden gedekt door het Europese noodhulpinstrument (afhankelijk van de fabrikant varieert tussen 20-40% van de dosisprijs), zijn vaccins ook goedkoper”, legt Peterová namens het ministerie uit.

  Op de vraag of Tsjechië de vaccins zelf zou kunnen leveren, antwoordde het ministerie duidelijk. "De Tsjechische Republiek zou alleen niet genoeg vaccins krijgen", zei Peterová.

  Een andere vraag is of Tsjechië überhaupt een groter aantal vaccins zou kunnen gebruiken dan momenteel beschikbaar is. Al half december was het duidelijk dat de Tsjechen bij het opstellen van een vaccinatiestrategie achterlopen op andere landen.
  Bron hlidacipes.org.
   
 8. Olivier, beetje een late reactie maar niet minder gemeend.
  Wat heftig en ik hoop dat het herstel doorzet.
  Wens jullie veel sterkte!
   
 9. Olivier, heel veel sterkte, in de eerste plaats uiteraard voor uw vrouw maar zeker ook voor het gezin. Mensen die zich grenzeloos inzetten verdienen zoiets niet maar hierin toont het virus toch zijn ware gelaat: nietsontziend.
  (ik heb n pas uw bericht hierover gelezen)
   
 10. Ik zie, tot mijn geluk, het aantal besmettingen in Praag weer afnemen. Van de hierboven genoemde 189 twee maanden geleden, naar zo'n 600 nog onlangs en nu naar 426 besmette personen (/100.000/7 dagen).
   
 11. Communicatie van het ontwikkelteam
  4. 1. 2021 - Overzicht van vaccindoses

  Gemelde vaccinaties: 19.918

  Dit cijfer komt overeen met het cumulatieve aantal van alle gerapporteerde vaccindoses op 6 januari 2021 om 18.00 uur. De update vindt één keer per week plaats, altijd op donderdagochtend

  bron; https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
   
 12. Hoewel het aantal besmettingen nog hoog is, maar wel gezakt tov vorige week is de PES risico score wel flink gedaald van 90 enkele weken geleden naar 75 nu. Dat zou betekenen dat binnenkort van stap 5 naar stap 4 geschakeld zou kunnen worden. Want onder de 75 begint stap 4. De Ro die de besmettingsfactor aangeeft is gedaald naar 0,84. Dit betekent dat het aantal besmettingen afneemt. Als de PES score 7 dagen onder de 75 blijft, dan gaat fase 4 in. Dat betekent o.a. dat alle winkels weer open kunnen onder beperkingen en de avondklok van 21:00 naar 23:00.
   
  Laatst bewerkt: 14-01-2021
 13. Ik mag toch hopen dat ze niet zo onverstandig zijn, daadwerkelijk terug te gaan naar niveau 4.
  De ramp die dit heeft veroorzaakt, door voor Kerst twee weken op niveau 4 te acteren, aanschouwen we nu.
  Aangezien het vaccin pas mondjesmaat wordt toegepast, is lang niet iedereen veilig.
  Ga je nu winkels, horeca, scholen en dergelijke weer openen, ben je binnen twee weken weer terug bij af.
   
  Bewerkt door een moderator: 14-01-2021
  dennuzzz en rainbow vinden dit leuk/interessant.
 14. Beste Olivier, wij hebben sinds vorig jaar mei geen huis meer in Tsjechië en daarom lees ik ook niet meer zo vaak het forum als vroeger (een beetje zelfbescherming, want het doet me nog steeds zeer). Ik las je verhalen altijd graag en soms hadden we ook wel eens een gezonde discussie met elkaar. Wat jullie nu overkomt vind ik echt heel erg en daarom reageer ik hier toch ook maar op. Mijn nichtje is internist in Leiden en daar hoor ik ook wel eens het e.e.a. van. Een hele hoop (vaak jonge) mensen onderschatten dit virus nog steeds en overschatten daarbij hun eigen gezondheid. Dat daarom iemand dit moet overkomen die er juist van alles aan doet om dit virus te kunnen bestrijden maakt het extra schrijnend. Ik wens jullie hele gezin echt heel veel sterkte toe voor de komende tijd (jullie zullen dit nodig hebben) en dat je echtgenote hier helemaal gezond weer uit mag komen.
   
  Olivier vindt dit leuk/interessant.
 15. We zullen het zien. Maar Tsjechië houdt zich wel aan het risicosysteem. Wanneer de risicofactor weer 3 dagen achtereen boven de 75 gaat komen zal weer opgeschaald gaan worden naar stap 5. Ik vind die risicoscore en de stappen van maatregelen niet zo verkeerd. En beter als in Nederland. Het geeft meer zekerheid en houvast. Zeker in vergelijking met het hak op de tak beleid in Nederland wat veel onzekerheid geeft. Met name voor winkeliers die het water aan de lippen staat. Dat het aantal besmettingen na de kerst flink toenam komt natuurlijk ook door de traditionele kerstviering in Tsjechië met de complete familie. In mijn kennissenkring in Tsjechië werd die gewoon zoals gebruikelijk gevierd. Terwijl in Nederland de meeste mensen zich goed aan de beperking van bezoekers buiten het gezin tijdens de kerstviering hielden. In heb mijn twijfels dat het openen van de winkels tot een sterke toename gaat leiden. Er blijven immers beperkende maatregelen zoals mondkapjes, maximum aantal klanten etc. van kracht. Bovendien gaat iedereen nu ook naar de supermarkt. Fase 3 van het systeem gaat verder. Dan gaat de horeca ook weer open en die fase was van kracht tot 18 december.

  https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...stvo-zdravotnictvi.A210114_070834_domaci_misl
   
  Laatst bewerkt: 14-01-2021
 16. Maar wat het Tsjechische PES systeem betreft, ik vindt het een goed systeem. Je voert een aantal gegevens in die belangrijk zijn voor de risicobepaling van de epidemie en er rolt een score uit die bepaalt welke fase van maatregelen van toepassing is. Dat is beter dan steeds weer aanpassingen die gevoed worden door emoties, paniek, oeverloze discussies over wijzigingen zoals in Nederland en politieke keuzes. Hoewel Tsjechië voor de kerst hiervan afweek omdat pas opgeschaald werd nadat de termijn van 3 dagen boven de 75 allang was overschreden. Dat hadden ze niet moeten doen. Waarschijnlijk ingegeven door het niet willen nemen van impopulaire maatregelen tijdens de voor Tsjechen heilige kerstperiode. Waarschijnlijk wordt binnenkort afgeschaald, maar zover is het nog niet. Eerst 7 dagen onder de 75. Bovendien gaat de horeca in fase 4 nog niet open. Dat is pas in fase 3 het geval. Maar perfect kan zo'n nieuw systeem natuurlijk niet zijn. Mogelijk dat later nog wat gefinetuned moet worden naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe feiten.
   
  Laatst bewerkt: 14-01-2021
 17. Communicatie van het ontwikkelteam
  Overzicht van vaccindoses

  Gemelde vaccinaties

  70.680

  Dit cijfer komt overeen met het cumulatieve aantal van alle gerapporteerde vaccindoses vanaf: 13 januari 2021 om 18.00 uur.
  De update vindt één keer per week plaats, altijd op donderdagochtend .

  Deze telling spreekt me meer aan dan het dodental! :top:

  bron: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
   
 18. Dank je, dat waardeer ik zeer!
  En enorm jammer dat jullie uit Tsjechie weg zijn!
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De groei van de epidemie is gestopt, de regering zal de verboden nog niet opheffen.

  "Het is nu al duidelijk dat de situatie weer begint te verbeteren, maar dit betekent niet dat we de maatregelen op enigerlei wijze kunnen veranderen, deze trend moet nog enige tijd aanhouden", aldus Blatný. "Laten we aannemen dat de ziekenhuisinkomsten deze week hoog zullen zijn en misschien zelfs zullen groeien, volgende week zou de situatie daar ook moeten worden omgekeerd. De groei van de epidemie is gestopt, ook al hebben we grote aantallen besmette mensen uit kwetsbare groepen, het is 650 - 700 nieuwe inkomsten per dag, waarvan een deel wordt gecompenseerd door het ontslaan van patiënten."

  De corona-situatie in Tsjechië is woensdag licht verbeterd. Landelijk daalde de risico-index naar de vierde van vijf niveaus. Het aantal reproducties daalde significant en bedroeg 0,82. Dit wordt beschouwd als een indicatie dat de lockdown effect begint te krijgen.
  Ook het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is gedaald. Woensdag waren er in Tsjechië 10.854 gevallen meer bekend.

  Het aantal ziekenhuisopnames na twee dagen groei daalde licht: op woensdag waren dat er 7.182, de dag voor 7.500. Het aantal patiënten met covid-19 schommelt echter vaak binnen een dag met enkele honderden.
  Het aandeel positieve PCR-testen is licht gestegen: woensdag bijna 35 procent, dinsdag minder dan dertig. Het aantal tests is licht afgenomen.
  Het aantal sterfgevallen met corona is al een week boven de 150 per dag.
  ---------------------------------------
  Het crematorium in Jaroměř is op zijn hoogtepunt, het heeft het meeste werk uit de geschiedenis.

  Het crematorium in Jaroměř in de regio Náchod heeft de afgelopen twee weken 100 procent van zijn capaciteit bereikt. Het is de enige faciliteit in zijn soort in de regio Hradec Králové. Dat zei directeur František Fischer vandaag. Het crematorium in Jaroměř heeft een capaciteit van 600 lichamen per maand en verbrandt normaal gesproken ongeveer 300 doden per maand. De regio Hradec Králové is momenteel een van de regio's in Tsjechië die het meest worden getroffen door de coronavirus-epidemie. "We zitten nu ongeveer 14 dagen op 100 procent. Dit is precies wat de (epidemische) situatie in de regio kopieert. Het crematorium heeft de capaciteit om te doen wat er in de regio Hradec Králové gebeurt. Uit andere regio's
  we accepteren het niet'', zei Fischer vandaag.
  ------------------------------------
  In Tsjechië blijft de ziekte in de Trutnov-regio zich het snelst verspreiden.

  De Trutnov-regio blijft de regio van Tsjechië waar het coronavirus zich het snelst verspreidt. In de afgelopen zeven dagen waren er ongeveer 1.136 gevallen per 100.000 inwoners, een dag eerder was er een zevendaagse toename van 1.119 gevallen van covid-19 per 100.000 mensen. De districten Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Hradec Králové en Jičín zijn beter in de regio, waar er in de afgelopen zeven dagen ongeveer 886, 875, 808 en 546 gevallen per 100.000 inwoners zijn. "We hebben geen relevante verklaring voor de situatie in het Trutnov-district, dit zijn algemene stijgingen van het aantal positieven", zei Veronika Krejčí, een woordvoerster van het regionale hygiënestation, vandaag.
  --------------------------------------------
  Babiš: In Tsjechië zijn er al 75.000 gevaccineerd.

  Premier Andrej Babiš zegt dat er in Tsjechië al tussen de 70.000 en 75.000 vaccinaties tegen het coronavirus zijn uitgevoerd. Hij zei woensdag in een vaccinatiecentrum in Brno dat het werkelijke aantal hoger was dan de 61.474 die waren gemeld.
  Meer dan 169.000 doses van het Pfizer Covid-19-vaccin zijn al in Tsjechië aangekomen, waarvan de helft dinsdag arriveert.
  De heer Babiš zei dat de regering overweegt om dagelijkse updates van de gevaccineerde aantallen te geven.

  "Vanaf volgende week krijgen mensen de tweede dosis van het vaccin, dus het aantal nieuw gevaccineerde mensen zal langzamer toenemen en we zullen niet alleen informatie geven over het aantal nieuw gevaccineerde mensen, maar ook over het aantal doses. We zullen volgende week een deel van het vaccin moeten gaan gebruiken voor hervaccinatie met de tweede dosis," zei Blatný.
  -----------------------------------------------------
  Inschrijving voor de vaccinatiecampagne mogelijk vanaf vrijdag - in eerste instantie senioren vanaf 80 jaar.

  Tsjechië start vrijdagochtend om 08.00 uur de aanmeldingen voor de coronavaccinatiecampagne. Dat zei premier Andrej Babiš op een persconferentie van het ministerie van Volksgezondheid. In eerste instantie kunnen alleen senioren van 80 jaar en ouder zich inschrijven. Dit moet zowel online via het portaal crs.uzis als via de hotline 1221 mogelijk zijn.
  Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste geregistreerde personen uit de leeftijdsgroep ingeënt kunnen worden. In totaal zullen 830.000 mensen worden geïmmuniseerd bij de eerste vaccinatiegolf. Volgens de strategie van minister van Volksgezondheid Jan Blatný zal dit plaatsvinden in januari en februari.
  ------------------------------------------------------------
  Na vaccinatieschandaal: hoofd van het staatsgezondheidsinstituut neemt ontslag.

  Na een schandaal met voorkeursvaccinaties nam het hoofd van het staatsgezondheidsinstituut (SZÚ), Pavel Březovský, donderdag ontslag. Dat maakte minister Jan Blatný van Volksgezondheid donderdag bekend.
  Het nieuwsportaal Seznam Zprávy meldde woensdag dat het instituut niet alleen zo'n 1.000 vaccindoses had toegediend aan zijn eigen medewerkers (voornamelijk ambtenaren onder de 60), maar ook aan hun familieleden. Blatný ontbood toen Březovský, die na het gesprek besloot af te treden. Premier Andrej Babiš benadrukte dat "dergelijke excessen" niet moeten worden herhaald.

  Iedereen die een voorraad vaccins krijgt, probeert deze zo gemakkelijk mogelijk kwijt te raken, vooral zodat de vaccinatiecijfers er op zijn minst een beetje goed uitzien en de premier er gepast over kan opscheppen.

  Vaccins tegen covid-19 worden voor de tweede week op rij geleverd door lokale brandweerlieden in de regio Moravië-Silezië.

  Babiš bekritiseert de trage vaccinatie. De bazen van de vaccinatiecentra zouden de schuldige zijn.
  "Sommige regio's eisen al een ander vaccin, maar hebben nog geen tiende gemeld. Dan kunnen ze geen ander vaccin eisen als ze de voorraad niet hebben opgegeven," zei Babiš.
  ---------------------------------------------
  Hamáček: Geen gevaar voor onvoldoende medische voorraden.

  De Tsjechische Republiek heeft genoeg materiaal voor het toedienen van Covid-19-vaccins om 65 dagen mee te gaan, zei het hoofd van de coronavirus-taskforce, minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček, woensdag.
  De heer Hamáček zei dat de staat vorig jaar materialen voor vaccinaties had besteld die de helft van het verwachte verbruik zouden dekken. De eerste nieuwe voorraden zouden tegen het einde van de maand moeten arriveren.
  Uit een analyse van het ministerie van Industrie bleek dat er in verschillende regio's van het land sprake was van een onevenwichtigheid tussen de voorraden. De heer Hamáček zei dat als sommige regio's krap waren, ze injectiespuiten konden lenen van academische ziekenhuizen.

  Hij zei ook dat er momenteel voldoende ziekenhuisbedden zijn om Covid-19-patiënten te behandelen.
  -------------------------------------------
  Tsjechische gezondheidsautoriteiten sturen gegevens over mensen in quarantaine naar de politie.

  Deskundigen bekritiseren een bevel van het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid over de gegevens van mensen in corona-quarantaine. Volgens dit moeten de gezondheidsautoriteiten en de administratie van de sociale zekerheid deze gegevens sinds het voorjaar van vorig jaar aan de politie doorgeven.

  Volgens gegevensbeschermingsdeskundige Oldřich Kužílek van de ngo Otevřená společnost (Open Society) is deze praktijk echter illegaal. De gezondheidsautoriteiten zijn wettelijk niet gerechtigd om dergelijke gegevens vrij te geven, zei Kužílek tegen de nieuwsserver Denik N. Daarnaast wijst de deskundige erop dat de omgang met de gegevens niet voldoende is gereguleerd door de politie.

  Volgens het onderzoek van Denik N is sinds maart vorig jaar de informatie over 60.000 mensen in de Corona-quarantaine doorgegeven aan de politie. Alleen de gezondheidsafdeling in Praag verzendt echter regelmatig overeenkomstige gegevens, zei hij.
  -----------------------------------------
  Blatný ontkent dat triagebeslissingen worden genomen over Covid-patiënten.

  De minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, heeft de suggestie uitgesloten dat artsen in Tsjechië gedwongen worden te beslissen welke patiënten mogelijk levensreddende behandeling krijgen voor Covid-19. In een gesprek met verslaggevers ontkende dhr. Blatný ten stelligste berichten dat medici dergelijke triagebeslissingen uitvoerden.
  De minister zei dat als sommige ziekenhuizen onvoldoende apparatuur hadden om mensen in kritieke toestand te behandelen, dokters ervoor moesten zorgen dat ze naar andere regio's werden overgebracht. Hij zei dat het niet ethisch of juist zou zijn om in dit opzicht gebruik te maken van de hulp van Duitsland, aangezien het meer overbelaste intensive care-afdelingen had dan Tsjechië.
  Volgens Blatný is nog een vijfde van de beddencapaciteit in Tsjechische klinieken beschikbaar.

  Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
   
  Laatst bewerkt: 14-01-2021
 20. De besmettelijke Britse coronavirusmutatie nu ook gemeld door een laboratorium in Tsjechië

  In Tsjechië wordt de zogenaamde Britse coronavirusmutatie vermoed, die besmettelijker is dan de inmiddels wijdverbreide variant. Meer gedetailleerde resultaten zullen volgende week volgen, zei het State Institute of Public Health, dat verwees naar de resultaten van testen volgens het National Reference Laboratory for Influenza and Non-Influenza Respiratory Viral Diseases. Het mogelijke aantal gedetecteerde gevallen is nog niet bekend. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný wilde geen commentaar geven op de informatie.
  Informatie over het optreden bracht Diary N . Het feit werd bevestigd door het hoofd van het nationale referentielaboratorium Helena Jiřincová. "Er is een zeer sterke aanwijzing dat waar we een gevoeligheidsverschuiving in de (test) kit hebben, we mogelijk een zogenaamde Britse mutatie hebben," vertelde ze het medium.

  Ze voegde eraan toe dat het niet duidelijk was of de variant uit Groot-Brittannië afkomstig was. Het had zich eerder over Europa kunnen verspreiden.

  "Ja, ik kan deze informatie bevestigen, precies zoals we hadden verwacht, de zogenaamde Britse mutatie komt ook voor in Tsjechië", zei immunoloog Zdeněk Hel van het Snow Initiative, dat Tsjechische wetenschappers samenbrengt, op de website.

  Jiřincová waarschuwt vervolgens in een persbericht dat de Britse mutatie de gevoeligheid van testkits die door laboratoria worden gebruikt, kan beïnvloeden. Tegelijkertijd nodigde het Nationaal Referentielaboratorium laboratoria uit om alle gevallen waarin waarden zijn verschoven te rapporteren. Het advies werd ook uitgebracht door het Staatsinstituut voor Volksgezondheid , dat de indicatie beschreef.

  Het gezondheidsinstituut zei dat het referentielaboratorium nu tien materialen verwerkt die in PCR-tests kenmerken hadden die overeenkomen met de zogenaamde Britse mutatie. "De resultaten zullen volgende week beschikbaar zijn", aldus de EAA. Het referentielaboratorium ontving de materialen aan het begin van de week van het laboratorium van het ziekenhuis in Bulovka, zei ze.

  Het Nationaal Referentielaboratorium heeft ook alle laboratoria met behulp van de geschikte testkit uitgenodigd om het en het relevante hygiënestation op de hoogte te stellen van mogelijke gevallen van mutatie en het materiaal ter verificatie op te sturen. Het doel is dat "adequate maatregelen kunnen worden genomen om de verspreiding van de Britse variant te beperken", aldus het referentielaboratorium.

  Volgens het hoofd van het laboratorium is het op dit moment niet mogelijk om het specifieke aantal monsters met de Britse mutatie vast te stellen dat zich mogelijk in Tsjechië bevindt. "We hebben het niet opgehaald, we zullen het waarschijnlijk pas volgende week zien."

  De zogenaamde Britse mutatie van een nieuw type coronavirus werd half december gemeld in Engeland. Een meer besmettelijke variant van de infectie is tot dusver bijvoorbeeld bewezen in Duitsland, Slowakije en Hongarije, en Oostenrijk heeft een vermoeden van een mutatie gemeld.

  "De Britse variant wordt in verband gebracht met een snellere verspreiding van het virus. Het zou daarom nog belangrijker zijn om maatregelen te nemen om contacten tussen mensen te verminderen en om anti-epidemische maatregelen te nemen, 'zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný tegen Deník N. Hij wilde geen commentaar geven op de informatie over de nieuwe variant.

  De verspreiding van de Britse mutatie kan de last voor ziekenhuizen die voor patiënten met covid-19 zorgen, vergroten. Vaccins worden echter tegen mutaties beschermd door bestaande vaccins, waaronder die van Pfizer en BioNTech, die nu worden gevaccineerd, vooral in Tsjechië

  bron; idnes.cz
   

Deel deze pagina