Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Nog niet, is tot woensdag en kan dan verlengd worden met 20 dagen.
Ligt er aan hoe het verder gaat met besmettingen en hoe ze gaan reageren op de EU oproep.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanwege de continuïteit van de voorziening heeft de regering het verbod op het rijden met vrachtwagens op zondag opgeheven. Ook zijn vrachtwagenchauffeurs niet onderworpen aan quarantainemaatregelen.

Premier Andrej Babis (JA) deed opnieuw een beroep op mensen om niet massaal goederen in winkels te kopen, men hoeft zich geen zorgen te maken over voedseltekorten, zei hij.

Vanaf vandaag was Slowakije van plan de grensovergangen met Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk en Oekraïne te sluiten.

Toerismebedrijven in Tsjechië maken zich zorgen over het verlies van tienduizenden banen en meer dan 100 miljard kronen als gevolg van het nieuwe coronavirus.

Na de scholen gaat nu de kinderopvang ook dicht.

Mensen kunnen voor hun werk tot 100 kilometer naar het buitenland reizen.
Grensoverschrijdende pendelaars worden vrijgesteld van het reisverbod als ze zich binnen 100 kilometer van de grens bevinden. Tot nu toe was de uitzondering slechts geldig voor een afstand van 50 kilometer. De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček zei het na een interview met zijn Oostenrijkse tegenhanger. Dezelfde maatregel zou kunnen gelden voor mensen uit Slowakije, Duitsland, Polen en Oostenrijk.

Bron ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vyjádření k aktuálnímu provozu České pošty.
Verklaring over de huidige werking van Czech Post.

De exploitatie van Czech Post is niet beperkt, het werkt onder standaard condities. Vestigingen zijn open, bezorging is normaal. Czech Post maakt deel uit van de kritieke infrastructuur van de staat en moet voldoen aan de toepasselijke criteria.
Desalniettemin vragen we burgers om alleen postkantoren te bezoeken als dat nodig is. Dit om de gezondheid van zowel henzelf als het kantoorpersoneel te beschermen.
We desinfecteren onze faciliteiten steeds vaker, zowel voor het publiek als voor onze medewerkers.
Gezien de situatie met betrekking tot het voorkomen van coronavirus in de Tsjechische Republiek, kan de Tsjechische Post bij een algemene quarantaine in een bepaald gebied overschakelen op de zogenaamde contactloze levering van zendingen en postwissels.
Bron ceskaposta.cz.

Post tussen risicolanden gaat gewoon door net zoals import en export goederen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Voor Erasmus studenten in Tsjechië.

Voor Erasmus studenten heeft het International Student Club CTU in Prague informatie op website isc.cvut.cz/coronavirus.
De CTU raadt je aan om hier te blijven en het semester af te sluiten, de colleges op afstand beginnen op maandag.
Iedereen die thuis is (in hun land) wordt aanbevolen om daar te blijven.
 

kuurgast

Donateur
Maandag gaat volgende grensbeperking in:
ViewImage.aspx

Bron mvcr.cz.
 
Hierboven staat maandag.
Ik ben vanochtend even wezen kijken maar in Jirikov zijn alle 3 de grensovergangen dicht gegooid.
Alleen bij die van Jirikov - Neugersdorf kan je wel door maar daar staat een controlepost.
upload_2020-3-14_9-40-6.jpeg
 
Tsjechië sluit winkels en restaurants

De Tsjechische regering heeft zaterdag de sluiting gelast van het merendeel van de winkels en restaurants om verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.

De maatregel ging om 6.00 uur in en geldt tot 24 maart. Ze slaat niet op voedings- en elektronicawinkels, apotheken en benzinestations.

"Wij willen vermijden dat mensen naar commerciële centra gaan", zei premier Andrej Babis tegenover journalisten. Hij riep zijn landgenoten tot solidariteit en verdraagzaamheid op.

Tsjechië heeft 10,7 miljoen inwoners en 150 coronabesmettingen.

Vrijdag sloot Praag de grenzen helemaal.

www.hln.be/nieuws/buitenland
 
Het zou fijn zijn te horen hoe onze medelijder Olivier met deze situatie om kan gaan. Hij is professor in Groningen, woont in Tsjechië met een Tsjechische vrouw en kinderen. Werken vanuit huis is wellicht mogelijk. Ik neem aan dat hij niet elke week, als eerder in dit forum aangeduid, op en neer kan gaan. Voor de vliegtuigmaatschappij natuurlijk ook een ramp. Voor zijn portemonnee wellicht wel gunstig.
 

kuurgast

Donateur
1584176747_koronavirus-krivka.png

De meeste gevallen - 58 in Praag, gevolgd door de regio Midden-Bohemen met 21 gevallen en de regio Ústí nad Labem met 17 positieve tests.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Ik ben vanochtend even wezen kijken maar in Jirikov zijn alle 3 de grensovergangen dicht gegooid.
Alleen bij die van Jirikov - Neugersdorf kan je wel door maar daar staat een controlepost.
Groene kruisingen zijn open, oranje kruisingen zijn bedoeld voor Tsjechische burgers die in het buitenland werken en die speciale toestemming hebben.
Zie kaart op google.com/maps.
 
Dat ziet er (relatief gezien) hoopvol uit. De groei van het aantal gevallen lijkt af te zwakken. Hopelijk hebben de strenge maatregelen dan effect, en kan i.i.g. in Tsjechie het tij gekeerd worden. (refererend aan bericht #101)
 
Het zou fijn zijn te horen hoe onze medelijder Olivier met deze situatie om kan gaan. Hij is professor in Groningen, woont in Tsjechië met een Tsjechische vrouw en kinderen. Werken vanuit huis is wellicht mogelijk. Ik neem aan dat hij niet elke week, als eerder in dit forum aangeduid, op en neer kan gaan. Voor de vliegtuigmaatschappij natuurlijk ook een ramp. Voor zijn portemonnee wellicht wel gunstig.

Beste Stadla,

Olivier hier, vanuit huis in Tsjechie.

Afgelopen woensdag ben ik teruggevlogen van Amsterdam naar Praag. Normaal gesproken doe ik dit op de donderdagen, maar door omstandigheden op de faculteit een dag eerder. En dat bleek achteraf dus maar goed ook, omdat de dag erna veel dicht ging in Tsjechie. Ik zat trouwens woensdagavond met 11 (!!) mensen in het KLM vliegtuig. Je kon gewoon plat gaan liggen.

De universiteit in Groningen is dicht tot in ieder geval 1 april maar waarschijnlijk maandag 6 april. Alle hoor- en werkcolleges afgezegd, bijeenkomsten afgezegd. Ik zou komende maand gastcolleges geven in Italie, daarna Frankrijk en de VS, maar deze zijn uiteraard ook allemaal afgezegd. Jammer, maar begrijpelijk.

Dus vanaf maandag a.s. gaan we van start met digitale werkcolleges. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat lopen. De IT systemen zijn er voor ingericht, alle studenten hebben een laptop, dus we gaan het meemaken.
Dus maandagochtend kleren aan, haren kammen en voor de camera van de laptop gaan zitten. In principe drie uur per dag voor enkele hoofdvakken. Verder wat begeleiding van PhD studenten en afstudeerders op individuele afspraak. Ook via de digitale weg.
Wel een mooi systeem trouwens. Voor de geinteresseerden zoek maar op de app ZOOM, werkt feilloos.

Mijn vrouw is als arts verboden af te reizen en zit vrijwel continue in het ziekenhuis. Alle bezoek is verboden in ziekenhuizen.
Kinderen zijn al bijna een week thuis en dit blijft voorlopig ook zo. Eerst vonden ze het wel leuk, de school dicht, maar nu zien ze toch ook wel dat hun sociale leven er danig onder gaat lijden.

Resume, een onwerkelijke situatie waarvan het einde nog niet in zicht is.

Voor de universiteit is het een logistieke ramp. Want hoe gaan we in vredesnaam een vol studieprogramma inhalen? Over twee weken begint de tentamenweek die nu ook is afgezegd. Dus colleges en tentamens van drie en wellicht vier weken in moeten halen is bijna utopisch. De verwachting is nu dat we in de zomer langer doorgaan of dat de meivakante wordt gecancelled.

Ik heb nu wel mooi even de tijd wat schilderwerk in te halen, dat dan weer wel..
 

kuurgast

Donateur
De overheid heeft de meeste winkels gesloten, mensen kunnen niet naar restaurants

De regering heeft tijdens haar nachtelijke bijeenkomst verdere actie ondernomen, dat het dagelijkse leven in het land aanzienlijk zal verminderen. Vanaf 06.00 uur zijn de winkels gesloten met uitzondering van supermarkten, apotheken, drogisterijen, benzinestations en enkele anderen. Zo zullen ook kappers en schoonheidssalons gesloten zijn. Het kabinet verbood ook publieke aanwezigheid in horecagelegenheden, personeelscatering is een uitzondering en raamverkoop naar buiten.

Volgens Babiš zal de overheid het openbaar vervoer niet beperken, zodat mensen kunnen gaan werken.
Hij herhaalde ook dat de regering bepaalde delen van Tsjechië niet zal sluiten vanwege het coronavirus. Indien nodig zal voor het hele land een quarantaineverklaring gelden.

De uitbaters van restaurants waren verrast door de nachtelijke beslissing van de regering.
Fast food kan blijven werken als ze voedsel uit het raam bieden.
In hotels kan bijvoorbeeld roomservice worden geserveerd, of mensen kunnen eten afhalen in het hotelrestaurant.
Restaurants kunnen eten bezorgen.

Postkantoren en banken opereren standaard, ook hun filialen in winkelcentra.
Er blijven ook was- en stomerijdiensten beschikbaar.
Uitzonderingen op de sluiting van winkels zijn bijvoorbeeld ook van toepassing op computer- en consumentenelektronicawinkels, kleine huisdieren en voer- en andere dierbenodigdheden, glazen en contactlenzen, kranten en tijdschriften of tabaksproducten.

Bron ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Hoe zit het eigenlijk met de grenovergang bij Zittau ?
Gesloten. :lezen: Krásný Les / Breitenau is voor jullie de dichtstbijzijnde, maar je mag dan niet meer zomaar terugkeren.
13 maart 2020
19:30: Mateusz Morawiecki, premier van Polen, heeft dat zojuist aangekondigd met ingang van zaterdag 14.3 uur. en zondag 15.3. de grenzen van PL worden gesloten als onderdeel van een epidemiologische dreiging. De maatregel wordt gedurende 10 dagen genomen met een mogelijke verlenging van 20 of 30 dagen. Daarnaast zijn alle internationale vluchten, het internationale bus- en treinvervoer geannuleerd. Naast paspoortcontroles zal er ook aan de grens sanitair worden gecontroleerd. Alleen buitenlanders die legaal in de PL verblijven en legaal werken, worden toegelaten tot de PL. 14 dagen quarantaine is verplicht bij aankomst. Het is ook verboden om meer dan 50 mensen te verzamelen. Meer informatie zal worden gepubliceerd zodra deze beschikbaar is.
Bron kurzy.cz.

(bijgewerkt 20:54 met nieuwe informatie)
In tegenstelling tot het middagrapport van de regio Liberec, zullen de treinen tussen Liberec en Varnsdorf uiteindelijk blijven rijden langs de route door Polen. De treinen rijden zonder tussenstop door Polen en Duitsland, zodat mensen niet in en uit kunnen stappen.
Alle wegverbindingen in de regio naar Polen zijn ook gesloten, behalve de grensovergang Harrachov-Jakuszyce. De grensovergang Petrovice - Lückendorf gaat open voor pendelaars in het Tsjechisch-Duitse grensgebied.
Bron zdopravy.cz.

@feertje22 kan je een treinritje maken door Duitsland.;)
Wel eigen eten en drinken meenemen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische bemanning van Nederlandse schepen in problemen

Honderden schippers zullen de komende weken niet kunnen werken. Ze werken in Duitsland of Nederland en de Tsjechische autoriteiten zullen hen niet de grens laten oversteken. Voor velen van hen zal dit grote, vooral financiële moeilijkheden opleveren.

In de auto zitten en aan boord gaan in Amsterdam of de Rijn in Duitsland na vele uren reizen is een normaal onderdeel van het leven van honderden mensen, niet alleen van Decin. Ze leven als matrozen bij buitenlandse reders. Maar dit is nu een tijdje voorbij. De uitzondering voor vrachtschepen is alleen van toepassing als ze direct aan boord van het schip de Tsjechisch-Duitse grens oversteken.

Bron decinsky.denik.cz.
 

kuurgast

Donateur
189 geïnfecteerden, waaronder artsen

Slowaakse artsen en verpleegsters kunnen in Tsjechië blijven werken, zei Hamáček. Ze maken een uitzondering op de Slowaakse quarantainemaatregelen

Tsjechische gezondheidszorg mist honderdduizenden tot miljoenen mondmaskers met virusfilter, zei minister Adam Vojtěch.

Vice-voorzitter van het Europees Parlement en Europarlementariër Marcel Kolaja is in quarantaine in Brno in afwachting van de resultaten van coronavirustests.

Vijftig student-vrijwilligers melden zich aan voor de Universiteit van Hradec Králové. Ze hebben zich allemaal vrijwillig aangeboden om gratis op kinderen van medisch personeel en artsen te passen, zodat die aan het werk kunnen.

Honderden studenten van de Palacký Universiteit in Olomouc zijn begonnen met het organiseren van verschillende vrijwilligershulp via sociale netwerken.

Honderden mensen gingen dankzij het zonnige weer naar de witte sporen in het IJzergebergte en het Reuzengebergte, wat in tegenspraak is met het regeringsbevel, dat probeert het aantal mensen op één plek te beperken. De regio Liberec heeft daarom besloten om de exploitatie van de skibussen die langlaufers naar zondag Bedřichov en Smědava vervoeren, stop te zetten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt bussen naar Tsjechen die vastzitten vanwege maatregelen tegen de verspreiding van coronavirus in Europese landen. De eerste ging naar Frankfurt am Main.

facebook.com/Tomas.Petricek.Sedmicka.

Twee vliegtuigen zullen zondagochtend naar China vliegen voor 100.000 snelle test-sets voor coronavirus, zeiden Babiš en Havlíček na een vergadering van het ministerie van Industrie.

Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
De staat is niet succesvol, door coronavirus komt er weer een hackathon.

Tsjechische IT-bedrijven bieden de staat een callcenter en meer massale opsporing van de geïnfecteerden.
De moeilijkheid van de staat om alle mensen die proberen om hulp te vragen voor coronavirus tegemoet te komen, heeft de Tsjechische IT-scene wakker gemaakt voor een vergelijkbaar evenement als een maand geleden vanwege een te dure e-shop van vignetten. "We kunnen binnen tien dagen beschikken over een callcenter met een capaciteit van 100 voltijdse lijnen", zegt Jan Barta, voormalig mede-eigenaar van NetBroker.
Het callcenter moet reageren op de groeiende klachten van mensen die bang zijn om geïnfecteerd te raken, thuis in quarantaine blijven, maar de staatslijn niet kunnen bereiken en tests kunnen krijgen.
Een ander gebied waarop ze zouden willen helpen, is de ontwikkeling van informatietoepassingen, een betere manier om informatie te verspreiden of het gebruik van beschikbare gegevens om andere mogelijk geïnfecteerde mensen te lokaliseren die de staat doet, maar door bewerkelijke conventionele methoden door middel van patiëntinterviews, dat kan niet worden beheerd met een wijdverspreide infectie.
"De regering suggereerde dat tracering voor een bepaald aantal mensen niet meer bruikbaar zou zijn.Maar naar onze mening is het absoluut cruciaal niet op te geven",zegt Barta.
Volgens Barta reageren veel bedrijven al op de uitdaging door hun eigen programmeerteams aan te bieden om de krachten te bundelen in de virtuele hackathon
Bron respekt.cz.
 
Bovenaan