Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In Nederland wordt sinds 1976 ingeënt tegen de Mazelen
Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen zuigelingen inentingen tegen kinkhoest, difterie, polio en tetanus.
de zogenaamde DKTP inenting.
Bij 14 maanden EN bij 9 jaar is er de BMR inenting tegen Bof Mazelen en Rode Hond
TBC zit daar dus niet bij.
 
Ik denk dat Slowakije en Tsjechië het vooral goed gedaan hebben omdat ze in een vroeg stadium in lockdown zijn gegaan. Ook werd adequater gereageerd op mensen die terugkeerden van hun skivakantie in Italië en Oostenrijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland moesten die in quarantaine. Ik denk dat de mondkapjes niet echt veel effect hadden. Wel de algemene lockdown met afstand houden en contacten beperken. Ook in Nederland heeft dit goed gewerkt. Een paar weken na het begin van de lockdown in Nederland vertoonden ook hier de grafieken een mooie dalende lijn. Niet slechter als in Tsjechië. Maar in Nederland hebben ze in het begin te laat ingegrepen. Waardoor het virus zich snel verspreidde. Onder meer door carnaval en kerkdiensten. Want ook bij kerkdiensten waarbij gezamenlijk gezongen wordt komt veel virus vrij.
 

kuurgast

Donateur
Wanneer is het veilig om weer aan het werk te gaan in Praag?
Hoe gaan bedrijven en co-working spaces in Praag om met de overgang naar het werk?

Nu lockdowns in heel Europa beginnen te verminderen, is een terugkeer naar de 9-to-5-grind onvermijdelijk. En misschien is een van de grootste vragen die bij iedereen op de voorgrond staat, 'hoe veilig zal mijn kantoorruimte dan zijn?'

Maar terwijl de quarantainevoorschriften versoepelen, wordt van de werknemers verwacht dat ze naar hun kantoor terugkeren - en bedrijven werken eraan om uit te zoeken hoe ze dit veilig kunnen doen.

Wanneer gaan arbeiders precies terug?
Het korte antwoord is: niemand weet het. "Deze vraag is echt moeilijk te beantwoorden omdat we niet weten hoe de situatie zal evolueren en of er al dan niet nieuwe beperkingen zullen gelden", zegt Chroustovská. "Als de situatie stabiel is, denk ik dat werknemers medio mei naar de kantoren kunnen terugkeren, maar ze zullen een aantal regels moeten volgen - een maximum aantal mensen op kantoor houden, gezichtsmaskers dragen."
Gezichtsmaskers in Tsjechische kantoren zijn niet langer verplicht.

Kantoormedewerkers moeten op twee meter afstand van hun collega's blijven als ze maskervrij zijn, zei de minister van Volksgezondheid.

De eis om gezichtsmaskers te dragen in kantoren en voor werknemers die in "hoge-temperatuur-operaties" werken, is opgeheven, vertelde de Tsjechische minister van Volksgezondheid Adam Vojtech aan journalisten na een persconferentie op maandag.

Kantoormedewerkers moeten op twee meter afstand van de collega's blijven, zei Vojtech.

'Waarschijnlijk zal niemand de bedrijven rondlopen om de hiaten te meten', zei hij. Volgens de minister van Volksgezondheid is het aan de medewerkers om deze regel te respecteren en te handhaven.

Na het einde van de noodtoestand in Tsjechië gisteren heeft het ministerie van Volksgezondheid op haar website bijgewerkte maatregelen met betrekking tot het dragen van gezichtsmaskers en andere essentiële informatie gepubliceerd. Gezichtsmaskers in het openbaar blijven verplicht tot 25 mei.

Uitzonderingen zullen worden verleend aan kinderen onder de twee jaar, kinderen in kleuterscholen en schoolkinderen, op voorwaarde dat ze 1,5 meter afstand houden.

Gezichtsmaskers hoeven niet te worden gedragen door passagiers van auto's, bestuurders van openbaar vervoer en mensen met autisme en psychische stoornissen.
Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Maskerverplichting in Tsjechië zou eind juni volledig kunnen worden afgeschaft.

De maskerverplichting zou eind juni in Tsjechië volledig kunnen worden afgeschaft. Zelfs binnen en in het openbaar vervoer is geen mond-neusbescherming meer nodig, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch. De doorslaggevende factor hiervoor is echter de verdere epidemiologische ontwikkeling in dit land, vertelde hij vrijdag aan journalisten.

Vanaf maandag is het niet meer nodig om buiten een masker te dragen, mits een afstand van twee meter met andere mensen mogelijk is. Volgens de senior epidemioloog van het ministerie van Volksgezondheid, Rastislav Maďar, zou het dragen van mond- en neusbescherming weer kunnen worden geïntensiveerd in toekomstige corona-hotspots.

Half maart was Tsjechië een van de eerste landen in Europa die een uitgebreide maskervereiste introduceerde ter bestrijding van het coronavirus.
Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische pubs, restaurants en kastelen gaan weer open op 25 mei.

Toeristische attracties en bedrijven in Tsjechië die nog niet zijn geopend, kunnen eindelijk weer in bedrijf worden genomen op 25 mei, maar er gelden nog enkele beperkingen.

De mensen massa is beperkt tot een maximum van 300 personen en maskers moeten nog steeds binnenshuis worden gedragen, behalve thuis, op het openbaar vervoer of op plaatsen waar mensen minder dan twee meter van elkaar verwijderd zijn.

Verdere veranderingen zullen plaatsvinden op 8 juni, wanneer de capaciteit van mensen bij evenementen weer zal toenemen, als de situatie dit toelaat.

De meest opvallende verandering, althans voor de lokale bevolking, is dat binnenruimtes van restaurants, cafés, pubs, buffetten, wijnmakerijen en bierwinkels vanaf 25 mei weer open kunnen gaan, evenals horecagelegenheden in winkelcentra van meer dan 2500 meter. De binnenruimtes van deze vestigingen moet om 23.00 uur sluiten en kan pas om 06.00 uur weer open.

Groepen verschillende mensen in restaurants moeten twee meter van elkaar verwijderd zijn en mensen moeten gezichtsbedekking dragen wanneer ze niet eten of drinken. Voor buitentuinen moeten tafels 1,5 meter uit elkaar staan.

Bij de ingang moet ook ontsmettingsmiddel aanwezig zijn. Het restaurantpersoneel is ook verantwoordelijk voor het handhaven van veiligheidsregels, waaronder het voorkomen van overmatig drinken, omdat dit kan leiden tot risicovol gedrag.

Contactloos betalen wordt ook aanbevolen door het Ministerie van Volksgezondheid. Voor restaurant- en cafépersoneel gelden strengere regels. Servicepersoneel moet gezichtsbedekking dragen en tafels moeten bijvoorbeeld na elke groep worden gedesinfecteerd.

Theaters, kastelen, kastelen en andere culturele activiteiten kunnen ook worden uitgevoerd en culturele, zakelijke of sportevenementen kunnen worden gehouden voor maximaal 300 personen.

Online tickets met een specifieke tijd worden aangemoedigd. Mensen moeten contact opnemen met individuele locaties voordat ze gaan. Drukte in locaties zoals kastelen moet worden beperkt tot 10 vierkante meter per persoon. Afstanden van twee meter tussen groepen moeten door personeel worden afgedwongen en gezichtsmaskers zijn verplicht.

De Praagse Burcht wordt heropend en zal ook tijdelijk de veiligheidscontroles stopzetten, aangezien de dreiging van terrorisme nu als zeer laag wordt beoordeeld. Er zullen nog steeds steekproeven plaatsvinden en mensen kunnen nog steeds geen wapens of andere verboden voorwerpen of grote bagage vervoeren. (Praagse Burcht is tussen 29 mei en 1 juni ook gratis geopend.)

Binnenruimtes van dierentuinen en botanische tuinen kunnen ook worden geopend. De buitenruimtes zijn toegankelijk sinds 27 april, nadat verschillende dierentuinen een gezamenlijke verklaring hadden ondertekend waarin ze beweerden dat ze dezelfde regels moesten volgen als parken, die open waren gebleven.

De dierentuin van Praag gebruikt momenteel elektronische tickets die vooraf online zijn gekocht om de omvang van het publiek te beheersen en het contact tussen personeel en bezoekers te beperken.

De Fata Morgana-kas in de Botanische Tuinen in Troja heropent 26 mei, aangezien deze normaal gesproken op maandag gesloten is. Bezoekers kunnen zich verheugen op nieuwe soorten zeldzame planten en andere innovaties, aangezien de organisatoren de sluitingstijd gebruikten om enkele wijzigingen aan te brengen.

Hotels, hostels, campings en andere aanbieders van accommodaties, en hun restaurants en cafés, kunnen ook weer aan de slag. Dit zal in ieder geval bijdragen aan het op gang brengen van binnenlands toerisme. Internationale reisbeperkingen zullen nog steeds het meeste internationale toerisme belemmeren.

Net als bij restaurants gelden er strengere hygiëneregels. Contact met pennen die door andere mensen worden gebruikt om formulieren in te vullen, moet tot een minimum worden beperkt. Ontsmetten moet direct beschikbaar zijn voor gasten. De schoonmaakvereisten voor kamers zijn strenger. Sociale afstand tussen verschillende groepen moet worden afgedwongen.

Er kunnen bruiloften plaatsvinden met maximaal 300 gasten. Het bruidspaar is niet verplicht om tijdens de ceremonie gezichtsmaskers te dragen en de belangrijkste deelnemers aan de ceremonie hoeven niet twee meter uit elkaar te staan. De dienst mag niet te lang duren. Er gelden andere beperkingen, zoals het niet besprenkelen van mensen met wijwater.

Basisscholen kunnen ook activiteiten hervatten en schooluitjes organiseren.

Taxidiensten die nog niet zijn toegestaan, kunnen opnieuw worden gestart. Zowel de bestuurder als de passagier moeten maskers dragen. Regelmatige desinfectie en een beschermende barrière worden aanbevolen door het Ministerie van Volksgezondheid.

Salons met tatoeages, piercings en permanente make-up kunnen weer open. Er moet een ontsmettingsmiddel beschikbaar zijn en er moeten gezichtsmaskers worden gedragen. De persoon die getatoeëerd of gepierced wordt, moet alleen zijn, behalve als hij minderjarig is en een voogd nodig heeft. Ruimtes zoals stoelen die door klanten worden gebruikt, moeten worden gedesinfecteerd en er gelden andere strikte hygiënevoorschriften.

Natuurlijke en kunstmatige badzones, wellnesscentra en sauna's kunnen weer open. De regels voor badzones, zoals wanneer en waar je een gezichtsbedekking kunt verwijderen, zijn behoorlijk uitgebreid. Mensen met symptomen van een infectieziekte worden sterk afgeraden om te gaan.

Mensen zullen vanaf 25 mei nog steeds gezichtsmaskers dragen in gebouwen buiten hun huizen, in voertuigen voor openbaar vervoer en alle andere plaatsen als ze niet op minstens twee meter afstand kunnen zijn van andere mensen die niet bij hen in hetzelfde huishouden wonen.

Uitzonderingen op deze regel zijn dezelfde als voorheen: kinderen onder de 2 jaar; kinderen in kleuterscholen en leerlingen op school als ze een afstand van 1,5 meter van elkaar houden; mensen die bij warm weer buiten werken; en moderatoren, filmploegen, fotografen en mensen die in kantoren werken, als ze minstens twee meter van anderen verwijderd zijn.
Bron news.expats.cz.
 
met elke reactie verandert mijn mening weer, waarom in cz minder problemen als in nl.
ik dacht dat buiten de bijbeldriehoek ieder weldenkend mens toch wel ingeënt was tegen tbc en zo alles wat mogelijk is..of zijn er zoveel meer ouderen met gezondheidsproblemen dan in cz ?

tot ongeveer 1978 werden kinderen in Vlaamse scholen ingeënt tegen TBC. Deze cutti-test op de bovenarm werd herhaald tot wanneer er een positieve reactie was op de plaats van de cutti. Zolang men negatief was (niet immuun) moest men deze test als kind ondergaan. De meeste kinderen hadden daar een hekel aan :)
 

kuurgast

Donateur
Kabinet rondt plan af om overgrote meerderheid van grensovergangen te heropenen

Het Tsjechische kabinet komt maandag bijeen om een corona-gerelateerde agenda te bespreken. Het zou een plan moeten afronden om de overgrote meerderheid van de grensovergangen vanaf dinsdag 26 mei te heropenen.

Vanaf die dag mogen grenscontroles alleen willekeurig worden uitgevoerd, maar Tsjechische burgers die uit het buitenland terugkeren, zullen negatieve COVID 19-tests moeten overleggen die niet ouder zijn dan vier dagen.

Het kabinet bespreekt ook de vrijstelling van sociale bijdragen voor bedrijven en een voorstel om de btw te verlagen van 15 naar 10 procent voor tickets voor culturele evenementen en de kosten van accommodatiediensten.

Bron radio.cz/en
 
Ik ben benieuwd of er ook snel duidelijkheid komt over het bezoeken van Tsjechië door buitenlanders. Zou mooi zijn als dat deze zomer toch nog weer mogelijk zou zijn.
Hier zit er nog 1. Maar ik denk dat het heel sterk afhankelijk is van wat er de komende tijd gaat gebeuren. Wel/geen daling of wel/geen tweede golf. Gelukkig hebben wij nog even
 

kuurgast

Donateur
Babišovy kontajnery, Filipův boj za Koněva a hurá, opět "jsme nejlepší". Máme nejvyšší inflaci.
Babiš's containers, Filip's strijd om Koněva en hoera, nogmaals "wij zijn de beste". We hebben de hoogste inflatie.
Zie ctidoma.cz.

Od „všichni umřeme“ až po „rouška je debil, já na to kašlu“ aneb Vývoj pandemie týden po týdnu.
Van 'we sterven allemaal' tot 'de masker is een idioot, ik hoest het op' of de ontwikkeling van een pandemie, week na week.
Zie reflex.cz.

Het is te veel om even te vertalen, maar zo humoristisch geschreven over corona versus politiek in Tsjechië.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië controleert alleen willekeurig de grenzen met Duitsland en Oostenrijk

De Tsjechische politie beëindigt dinsdag haar landelijke en systematische controles aan de grenzen met Duitsland en Oostenrijk. In plaats daarvan worden "gerichte en willekeurige controles" uitgevoerd, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken in Praag na de kabinetsvergadering op maandag.

Dit verandert echter niets aan het huidige verbod op toeristen die Tsjechië binnenkomen, zei een woordvoerster. De Tsjechen zijn ook verplicht om bij terugkeer uit het buitenland een negatieve coronavirus-test in te dienen of in quarantaine te gaan.

Overtredingen van de Infectiebeschermingswet, zoals ongeoorloofde binnenkomst in het land, kunnen leiden tot boetes tot een miljoen kronen, wat neerkomt op bijna 37.000 euro. Als u een politiecontrole probeert te vermijden, kunt u een boete van maximaal 1.800 euro verwachten.

Tsjechië heeft onlangs de tijdelijke grenscontroles verlengd tot 13 juni. De regering van premier Babis verklaarde dat de reden was om de introductie van coronavirusinfecties te voorkomen. Momenteel lopen er intensieve onderhandelingen over de heropening van de grenzen voor toeristen.

Bron frankenpost.de

Of 14 dagen quarantaine??
Die test zegt niet alles....men moet dan nog steeds 14 dagen zoveel mogelijk in eigen woonplaats blijven en alleen voor hoogst noodzakelijke zaken op pad gaan.
-------------------------------------------------------------------
Op website mvcr.cz/mvcren staat bijgewerkte info tot 16 juli!
Belangrijke opmerkingen:
Informatie over de afhandeling van verblijfsgerelateerde zaken van vreemdelingen op het grondgebied van de CZ na het einde van de noodtoestand van 18 mei 2020 tot 16 juli 2020

Voor mensen die in Tsjechië werken in bv Praag of Brno de volgende info:
FAQs: What to know about traveling to and from the Czech Republic this summer.
Zie news.expats.cz.
-----------------------------------------------------------------
Vanaf morgen gaan de grenzen open en spoorverbindingen met de nodige maatregelen, niet voor toerisme.
Vanaf dinsdag kunnen andere luchthavens in Tsjechië worden gebruikt voor vluchten in het Schengengebied.
Tsjechen en Slowaken mogen elkaars grens oversteken zonder quarantaine binnen 48 uur regeling.

Een boete van maximaal 50.000 kronen kan worden opgelegd voor het overschrijden van een grens buiten een plaats die bedoeld is om de grenzen te overschrijden of om opzettelijk controle te vermijden. Er kan een boete van maximaal een miljoen kronen worden opgelegd voor het niet naleven van de maatregelen van het ministerie van Volksgezondheid, zoals het niet naleven van de voorwaarde voor het indienen van een negatieve test, het niet naleven van quarantaine of illegale binnenkomst op het grondgebied.

Verdere versoepeling van de grensregeling zou moeten plaatsvinden op 8 juni, wanneer Tsjechië de tests voor covid-19 bij mensen die terugkeren uit landen die epidemiologisch riskant zijn, zou staken. Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch sprak hier vorige week over. Volgens hem behoren bijvoorbeeld Oostenrijk, Slowakije en Kroatië tot de niet-risicolanden en sprak minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček later ook over Griekenland en Bulgarije.
Bron ceskenoviny.cz.
 
Nee, dat stukje gaat enkel over aanvragen verblijfsvergunningen etc.:
"Information concerning the handling of foreign nationals' residence-related matters"
 
Er staan heel wat zaken in de nieuwe regels. Volgens mij stond er ook over EU-burgers die hun familie of vrienden in Tsjechië willen bezoeken. Ik vraag mij af hoe ze dat gaan en kunnen controleren, want dat wordt dan een heel gedoe. En als ik een verblijfsvergunning wil aanvragen in Tsjechië en mijn aanvraagdocumenten meeneem inclusief mijn verlopen verblijfsvergunning, zou ik er dan in mogen om dat te regelen?
 

kuurgast

Donateur
Corona-hotspot: 113 besmet in de Darkov-mijn in Karviná.
De Darkov-mijn werd afgesloten van mijnbouw, testen lieten 239 geïnfecteerde mensen zien, voornamelijk onder mijnwerkers en hun familieleden. Het gaat niet alleen om Darkov, maar ook om andere OKD-mijnen. De infectie hoefde zich niet alleen in de kleedkamers te verspreiden.
Gemiddeld vonden we bij één geïnfecteerde persoon vijf contacten, maar ook vijftig contacten bij één geïnfecteerde persoon.
Er werden bijna 2500 mensen getest.
De situatie werd gecompliceerd door het feit dat sommige mijnwerkers pendelaars waren, anderen namen de telefoon niet op.
Het wordt steeds beter. We zijn nog op zoek naar drie medewerkers, dus ik denk dat we hierin zullen slagen.
Bijna 52 procent van de mensen was volledig asymptomatisch, dus dat is positieve informatie. Bijna 43 procent had een lichte variant. En nu hebben we ontdekt dat één persoon in het ziekenhuis lag, maar al is vrijgelaten voor thuiszorg.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Op facebook is een groep over dit brandend interessante onderwerp.Een bericht van Dieter Bijlsma over zijn rijs wegens familiebezoek in NL en terugkeer naar CZ.Hij is met de auto bij Petrovice de grenz gepasserd,ales verliep naar wens.
 

kuurgast

Donateur
De winkeltijden voor senioren blijven gelden, ondanks de geleidelijke versoepeling van de overheidsbeperkingen, de afschaffing kan pas begin juni worden besproken, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.
Winkeltijden gereserveerd voor senioren worden geschrapt.

De verordening die tijdsruimte heeft gereserveerd voor senioren alleen tussen 8.00 uur en 10.00 uur in winkels, apotheken en postkantoren, wordt op dinsdag 26 mei afgeschaft, vertelde vice-premier Karel Havlíček aan persbureau CTK.
Bron radio.cz/en.
 
Bovenaan