Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ook daar is een formulier voor. En met een verblijfsvergunning kunnen ze je eigenlijk niet weigeren. Werk met de regels, niet ertegen.
 

kuurgast

Donateur
Corona-hotspot: 113 besmet in de Darkov-mijn in Karviná.

De huidige Corona-hotspot in Tsjechië is de Darkov-mijn van het mijnbouwbedrijf OKD in Karviná.Na talloze tests bleek dat 113 werknemers momenteel besmet zijn met de Covid-19 plus nog eens zes familieleden. Het aantal zieke familieleden zal waarschijnlijk toenemen, zei de woordvoerder van de gezondheidsafdeling van de Moravisch-Silezische regio woensdag.

Vanwege verschillende Covid-19-gevallen, die sinds donderdag vorige week werden geregistreerd, was er op maandag een uitgebreide reeks tests onder de mijnwerkers uitgevoerd. De woordvoerder van de gezondheidsdienst liet weten dat er een positief resultaat is gevonden bij 88 OKD-medewerkers en twee hulpverleners uit de Darkov-mijn. In de mijnen rond Karviná werken in totaal ongeveer 8.400 mensen.
Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië opent volgende week dinsdag het overgrote deel van de grensovergangen

Tsjechië is van plan om de overgrote meerderheid van de grensovergangen op 26 mei te openen, zei minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, dinsdag. Hamáček zei dat de huidige vaste grenscontroles plaatsmaken voor willekeurige controles door de politie op enige afstand van de grens.

Vrijwel alle grensovergangen, behalve die op wandelpaden, gaan weer open, aldus de minister.

Hamáček had eerder gezegd dat de presentatie van een negatieve Covid-19-test nog steeds vereist is voor iedereen die het land binnenkomt.

Bron radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Nee voorlopig geen Nederlandse toeristen. We worden als een risicoland gezien.

De grenzen zullen in juni worden geopend op basis van overeenkomsten met andere landen.
15 juni willen ze een speciale regeling hebben met Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Slowakije voor vrije doorgang, en mogelijk met Kroatië en Slovenië voor vakanties. Polen blijft iig tot 12 juni helemaal dicht.
--------------------------------------------------------------------------
De test voor covid-19 kost maximaal 1674 Kč, zei minister Vojtěch, met maximaal 82 kronen verhoging. Oorspronkelijk kon dit oplopen tot 3000 Kč.

Bron ceskenoviny.cz

Sommige ziekenhuizen, bijvoorbeeld in de regio Plzeň, hebben al aangekondigd dat ze het testen stopzetten vanwege het prijsplafond.
 

kuurgast

Donateur
Even een snelle goochel-vertaling:

Nieuwe regels vanaf 25 mei. Maskers, afstanden en wegwerphandschoenen blijven bestaan voor onbepaalde tijd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft op de website buitengewone maatregelen gepubliceerd op grond van de wet op de volksgezondheid, die vanaf 25 mei het leven in Tsjechië regelt. Ze betreffen bijvoorbeeld de werking van scholen, restaurants, hotels, spa's, ziekenhuizen, sociale diensten, grote evenementen en het dragen van maskers. Ze zijn geldig tot nader order.

Officieel leggen ze de regels vast voor het hervatten van operaties ten tijde van de teruglopende covid-19-epidemie, die het bureau afgelopen vrijdag heeft geïntroduceerd. Verdere releases, zoals een toename van het aantal deelnemers aan grote evenementen, staan gepland voor 8 juni. De grenzen moeten in juni ook worden geopend op basis van overeenkomsten met andere landen.

"De mogelijke plotselinge versoepeling van de aangenomen maatregelen kan verstrekkende gevolgen hebben en in het uiterste geval leiden tot het volledig mislukken van de gunstige resultaten die tot dusver zijn behaald in de strijd tegen covid-19 in Tsjechië", schrijft het ministerie.

Het ministerie beveelt het dragen van maskers in een document na 25 mei in gebouwen buiten hun huis, in het openbaar vervoer en op alle andere plaatsen, als ze minder dan twee meter verwijderd zijn van mensen met wie ze niet in hetzelfde huishouden wonen. Uitzonderingen, zoals eerder, hebben kinderen onder de twee jaar in kleuterscholen, leerlingen en studenten in het lesgeven, zolang ze 1,5 meter afstand waarnemen. Moderators, mensen die foto's maken of filmen, kantoorpersoneel als ze meer dan twee meter van elkaar verwijderd zijn, of mensen die in de hitte werken. Daarnaast stelt het ministerie andere voorwaarden bijvoorbeeld regelmatige desinfectie van gebouwen en handen.

Voor massa-evenementen, zoals theater- en filmvoorstellingen, religieuze of sportevenementen, markten, bedevaarten of vieringen, stelt het ministerie in noodmaatregelen een limiet van 300 deelnemers vast. Met uitzondering van sport moeten deelnemers maskers dragen en een afstand van twee meter houden. Een uitzondering op de afstand geldt ook voor de huwelijksceremonie.

Volgens het document mogen het restaurant en andere cateringdiensten na 25 mei pas van 06:00 tot 23:00 uur open zijn, met uitzondering van kantines voor medewerkers of uitgiftevensters. Van hen moeten mensen het gekochte eten en drinken verder dan tien meter consumeren.

Bovendien moeten operators in restaurants of winkels zorgen voor een afstand van twee meter tussen klanten, hen handdesinfectie geven en regelmatig handvatten, tafels en andere plaatsen die ze aanraken desinfecteren. Er moeten ook wegwerphandschoenen zijn of in ieder geval plastic zakken bij het betreden van de winkels.

Andere regels voorzien in deze speciale maatregel voor dierentuinen, kastelen, kastelen, musea en galerijen, bibliotheken, kapperszaken, kapperswinkels, theaters, bioscopen, winkelcentra, binnensportterreinen, zwembaden, zwembaden, sauna's of accommodatiefaciliteiten. Als speciale maatregel moet de spa ervoor zorgen dat mensen in de kantines een afstand van twee meter aanhouden en dat er maximaal tien tegelijk zijn.

Volgens het document moeten ziekenhuizen en intramurale zorginstellingen bezoeken aan patiënten beperken tot maximaal twee personen, hun temperatuur meten en informeren naar het optreden van coronavirus-symptomen. Indien mogelijk worden buitenbijeenkomsten aanbevolen. In kamers met meerdere bedden moeten de patiënt en zijn bezoek worden gescheiden van andere patiënten door een scheidingswand of scherm. Bij het accepteren van nieuwe klanten in sociale voorzieningen blijft het ministerie testen bestellen voor covid-19.

Begin maart begonnen de eerste beperkingen op de verspreiding van de epidemie door het ministerie en de regering te worden aangenomen. Onder de eerste waren bezoeken aan ziekenhuizen en bejaardentehuizen, daarna werden bijvoorbeeld scholen, winkels en restaurants gesloten. Van 12 maart tot 18 mei was er een noodtoestand. Een deel van de maatregelen van het ministerie is eind april nietig verklaard door de rechtbank en moest daarom opnieuw worden genomen op grond van de Volksgezondheidswet. Er zijn ook beperkingen bij het verlaten van de grens en het terugkeren naar het land na een verblijf in het buitenland.
Bron eurozpravy.cz.

Zie ook vlada.cz + koronavirus.mzcr.cz/en/roadmap-for-easing-measures.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Op 17 mei 2020 eindigde de noodtoestand. De voorwaarden voor binnenkomst op het grondgebied van Tsjechië en quarantainemaatregelen worden vanaf 18 mei 2020 geregeld door een beschermende maatregel van het ministerie van Volksgezondheid. Met de goedkeuring van deze maatregel zijn er geen significante wijzigingen in de voorwaarden voor binnenkomst in Tsjechië.
Bron mvcr.cz.
 
Dat is fijn om te weten! Wij twijfelden over een test in Nederland, of in CZ laten doen (regio Plzen), maar nu we dit horen wordt de keuze makkelijk:denk:
 

kuurgast

Donateur
ben benieuwd wat hiervan de oorzaak is en waar deze besmettingen plaatsvinden. In de zorg, in de familie, vanuit het buitenland, op het werk.
Wat dacht je van (illegale) hostels waar buitenlandse arbeiders hun bed delen in wisseldiensten?
Sociaal uitgeslotenen en mensen aan de onderkant van de samenleving?
Vooral in de regio Pilzen werd er steeds gewezen naar de pendelaars, maar dat blijkt toch anders te zijn.
Zie artikel parlamentnilisty.cz.
 
Dat zou een verklaring kunnen zijn. In Nederland en ook Duitsland en andere landen blijkt de vleesindustrie een besmettingshaard te zijn. Daar werken ook veel Oost Europese arbeidsmigranten. De omstandigheden zijn ideaal ervoor. Ze wonen hutje mutje en delen kamers met meerdere personen, worden met busjes naar het werk gebracht en werken daar te dicht op elkaar in gekoelde ruimte waar de omstandigheden voor het virus ideaal zijn. 1+1+1= 3 of voor het virus misschien wel 5. In Tsjechië gaat dat niet veel anders. Juist dit soort omstandigheden moeten ze aanpakken in plaats van bijvoorbeeld toeristen die zich laten testen en zich aan de afstand regels houden. Maar misschien heeft Babis zelf ook wel een paar bedrijven waar dit soort uitbuiting plaats vindt.
 

kuurgast

Donateur
Is off-topic.... maar Babis heeft zeker bedrijven met dit soort omstandigheden.
Er was iets in Duitsland met zijn bedrijven en slechte arbeidsomstandigheden.....
 
Over Babis is off topic maar in mijn bericht legde ik een verband tussen het feit dat Nederlanders (EU burgers) zonder verblijfsvergunning er niet in mogen. Maar dat de kans voor besmetinngen minder is dan bij de risicovolle omstandigheden waarin arbeidsmigranten leven en werken veel gevaarlijker zijn. Eigenlijk moeten ze ook in de hele EU een gelijke maatregel invoeren om van dat gezeur van de ene mag wel en de ander niet af te zijn. Gewoon een soort kaart of pas invoeren met een bewijs dat je Covid19 negatief getest bent. En die een aantal dagen geldig is zodat je weer kan reizen. In combinatie met de bestaande maatregelen zoals afstand houden en andere hygiëne maatregelen voorkom je zo dat het virus weer oplaait. Waarom zou je perse een verblijfsvergunning moeten hebben? Je kan ook een andere dringende reden hebben voor bezoek aan een land. Familie omstandigheden, tweede huis etc. etc. En iemand met verblijfsvergunning is niet minder risicovol dan iemand zonder. Als je negatief getest bent. Het massatoerisme houdt je er echt wel tegen op deze manier. Op bepaalde plaatsen zoals luchthavens en aan de grens zou je zo'n Covid19 -negatief kaart of app moeten kunnen krijgen. Het is misschien wel duur maar je kan dan toch weer op beperkte schaal vrij reizen. Zolang er nog geen vaccin is.
 
covid 19 test is complete onzin .
vandaag getest ,morgen kun je het oplopen van iemand, en doorgeven aan de volgende.
lijkt er meer op dat er alleen geld verdient moet worden aan dit soort onzin.
en naar wat ik verder gelezen heb ,zijn de testen ook nog niet eens betrouwbaar.
ik denk, dat de enige die volledige bewegingsvrijheid mogen hebben , degene zijn die genezen zijn verklaard.
nu maar hopen dat je dan immuun bent!!
 

kuurgast

Donateur
Klopt testen is een momentopname.
Wat ik wel vreemd vind is.....wat doet de Nederlandse ambassade in Praag nu???
Waarom laten zij niet van zich horen? Zit de ambassadeur nog wel in Praag of is die naar Nederland gevlucht?
De vorige ambassadeur zou veel meer openheid geven en waarschijnlijk wel initiatieven ondernomen hebben voor de Nederlanders icm Tsjechië.
 

kuurgast

Donateur
Merkel en Macron hebben een reddingspakket van 500 miljard euro voorgesteld.
In tegenstelling tot regionale subsidieprogramma's zou het geld niet van de rijkste landen naar de armere landen gaan, maar van landen die minder worden getroffen door het coronavirus naar landen die meer worden getroffen door de coronaviruspandemie. Dat zou betekenen dat Tsjechië een keer moet gaan betalen ipv ontvangen.
Bronnen parlamentnilisty.cz + welt.de.

EYh67dZXYAAQYVE

Afbeelding twitter Jakub.Seidler Hoofdeconoom van ING Bank van Tsjechië.
 
Testen is geen onzin. Het is een momentopname dat wel. Maar je zult extra voorzichtig zijn om geen besmetting op te lopen en daarmee je reis niet te laten doorgaan. Je vermindert het risico vele malen. Dat Tsjechië nu nog steeds zijn grenzen voor veel EU burgers gesloten houdt is onrechtvaardig. Mensen die een papiertje hebben dat een verblijfsvergunning is maar er eigenlijk helemaal niet wonen mogen er wel in. Maar iemand die bijvoorbeeld voor een bepaalde reden moet reizen mag er niet in. Dat Tsjechië zijn grenzen gesloten hield is aanvaardbaar voor een paar weken. Maar er zijn nu mogelijkheden om besmette mensen te weren door middel van testen etc. Dat ze nu nog steeds hun grenzen potdicht houden toont eigenlijk aan dat ze niet in de Schengenzone thuis horen. Eigenlijk is het nog steeds Oostblok. Hoewel ze niet graag zo genoemd willen worden. Aan veel zaken binnen de EU hebben ze lak. Wel de lusten maar niet de lasten. Daarbij trekken ze nog steeds gemeenschappelijk op met hun voormalige communistische broederstaten. Op Rusland na dan.
 
Gewoon een soort kaart of pas invoeren met een bewijs dat je Covid19 negatief getest bent. En die een aantal dagen geldig is zodat je weer kan reizen.
En dan de APP. en een soort paspoort wat die Gates wil als je ingeent bent. Wat een super idee.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan