Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dankjewel Kobus.
Dat groene boekje heb ik tegenwoordig altijd bij me. Je weet maar nooit.
14 dagen quarantaine is wel het minste om je zorgen over te maken. Is alleen maar goed voor de tuin ;-)
 
Tsjechen, en mensen met een verblijfsstatus in Tsjechië kunnen dus wel inreizen; met gezondheidsverklaring van max. 4 dagen oud, dat men covid-negatief is (PCR-test).
De vraag blijft: Moet je de gezondheidsverklaring bij je hebben op het moment van binnenreizen? Of mag je die bijvoorbeeld de volgende dag ergens in CR gaan halen? En kan dat ook? Want je moet tenslotte eerst 14 dagen binnen zitten.

En ik kan je zeggen dat een gezondheidsverklaring in NL niet makkelijk verkrijgbaar is. En het is niet zeker dat die ook werkelijk in CR geldig is.

Allemaal vragen, geen antwoorden. Ik blijf voorlopig maar in NL. :)
 
Heb je een permanent verblijfsvergunning? Is je woonplaats in Tsjechie? Heb je er erg veel moeite mee om 14 dagen thuis te moeten blijven? Allemaal vragen waar je zelf een antwoord op hebt.
 

kuurgast

Donateur
Moet je de gezondheidsverklaring bij je hebben op het moment van binnenreizen? Of mag je die bijvoorbeeld de volgende dag ergens in CR gaan halen? En kan dat ook?
Dat blijft onduidelijk.
Er zijn Tsjechische pendelaars die wel naar huis terugkeren en dan daar een test laten doen, wat ze dan weer moeten doorgeven. Maar er zijn ook pendelaars die met een negatieve test toch in quarantaine moesten van de grenswacht.
In iedere regio is het grensregime anders, omdat ze geen officiële wetgeving hebben gekregen via hun leidinggevenden.
De regering moet alles eerst goedkeuren en dan naar het parlement etc., daarna moet president Zeman zijn handtekening zetten en worden de grenswachten ingelicht.
Er komen steeds meer testlocaties in Tsjechië voor zelf-betalende mensen.

Bohemian, jij hebt toch gewerkt in Tsjechië? Dan zou je via een werkvergunning 3 dagen daar in kunnen voor werk.

Zolang de pendelaars en regionale senatoren blijven protesteren tegen het regeringsbeleid, zal er iedere week weer wat veranderen. Over 2 weken verwacht ik dat alles beter zal zijn, maar nog niet helemaal open.
 

kuurgast

Donateur
Vanaf 11 mei evenementen voor maximaal 100 personen

Vanaf 11 mei kunnen er sociale, sportieve en culturele evenementen met maximaal 100 personen plaatsvinden. De maatregel is ook van toepassing op de exploitatie van bioscopen, theaters, concertzalen en circussen, ook bruiloften vallen in deze categorie.
Dit verklaarde de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch na de regeringsvergadering van donderdag. De limiet van tien personen is nog steeds van toepassing, gebaseerd op debatten van epidemiologen, volgens Vojtěch is het mogelijk om de bestaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te versoepelen.

---------------------------------------

Geen grote festivals
De minister van Cultuur Lubomír Zaorálek voegde toe dat er deze zomer zeker geen grote festivals zullen plaatsvinden.

---------------------------------------

Vanaf 11 mei openen volgens een eerder regeringsplan alle winkels in winkelcentra, restauranttuinen, kappers- en schoonheidsstudio's, musea en galerieën, kastelen- en kasteeltuinen en buitenruimten voor het trainen van professionele atleten. Vojtěch zei woensdag dat de indoor sportfaciliteiten openen op 11 mei naast het buitensportterrein.

--------------------------------------------

Acteurs en muzikanten zullen onder bepaalde omstandigheden ook tijdens het optreden en tijdens filmopnames kunnen vanaf vrijdag stoppen met het gebruik van maskers. Ze moeten echter een PCR-test voor coronavirus hebben met een negatief resultaat dat niet ouder is dan vier dagen.

-------------------------------------------

De maatregel, die vanaf 11 mei een grotere samenkomst van mensen op één plaats mogelijk maakte, betreft diensten, die vanaf die datum ook open zullen staan voor 100 mensen. Een uitzondering is de mis in de kathedraal van St. Vitus, dat zal plaatsvinden op 5 mei ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Praagse Opstand met deelname van president Miloš Zeman en waarvoor de regering het aantal van 60 deelnemers heeft toegestaan.

-------------------------------------------------------

"Kinderkampen al in juli." zegt de epidemioloog Rastislav Maďar. Volgens hem zal dat hoogstwaarschijnlijk in juli kunnen plaatsvinden zonder aanzienlijke beperkingen die verder gaan dan de gebruikelijke maatregelen. De epidemiologische situatie mag echter niet verslechteren.
Volgens de epidemioloog hoeven in de kampen niet alle coronavirusmaatregelen te worden nageleefd. "Als het een homogene groep is, dan zal de groep zelfs een afstand van twee meter overschrijden. Dit wordt exact gedefinieerd volgens
over wie het kamp gaat, of het nu kinderen uit heel Tsjechië zijn of een homogene groep scouts, die elkaar wekelijks al 's avonds ontmoeten, maar het zal niets zijn wat kon niet worden vervuld, en ik denk dat dit relatief goed nieuws is ', legt hij uit.

--------------------------------------------------

Vakantie in Kroatië?
Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček (CSSD) zei dat hij dacht dat Tsjechen vanaf juli Slowakije en Oostenrijk zouden kunnen bezoeken. In dit verband voegt de epidemioloog toe dat er wordt gestreefd naar wederzijdse uitwisseling ook voor Kroatië mogelijk te maken. 'Voorwaarde is dat het goed gaat', schetst hij.

---------------------------------------------------

Tijd na de maskers
Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch gaf toe dat we de verplichte maskers in juni konden uitstellen. Of zou het zelfs eerder zijn?
"Waarschijnlijk niet eerder, ook niet omdat we nu proberen de quarantainemaatregelen te doorbreken, en we op zijn minst basispreventie nodig hebben om door te gaan zodat het virus de bevolking niet binnenkomt", zegt Rastislav Maďar.
'Ik zie juni voor ontspanning in de open lucht. Vervolgens zullen we in juni bespreken of we de verplichting om maskers te dragen niet zullen beperken tot massa-evenementen ”, vult de epidemioloog aan.

-----------------------------------------------------

De regering heeft een voorstel goedgekeurd om de belasting op de aankoop van onroerend goed af te schaffen. Belastingaftrek blijft gehandhaafd voor nieuwe hypotheken tot eind 2021. Minister van Financiën Alena Schillerová informeerde tijdens een persconferentie na donderdag de regeringsvergadering.
De wijziging moet volgens de minister terugwerkende kracht hebben. Dit betekent dat mensen die 31 maart een deadline had om een aangifte in te dienen, vervolgens door het ministerie wegens een tot eind augustus uitgestelde pandemie, zij betalen de belasting niet meer. Als iemand er al voor heeft betaald, wordt het geld teruggestort. Dit geldt voor mensen die hun kadastrale storting in december 2019 of later hebben voltooid.
Tegelijkertijd heeft de regering de zogenaamde tijdtoets inkomen van vijf naar tien jaar verlengd uit de verkoop van onroerende zaken die niet bestemd zijn voor eigen gebruik.
De regering zal de wet voorleggen aan de Kamer van Afgevaardigden als onderdeel van het standaard wetgevingsproces, voegde Schillerová eraan toe.

---------------------------------------------------

De winkeltijden voor senioren blijven gelden, ondanks de geleidelijke versoepeling van de overheidsbeperkingen, de afschaffing kan pas begin juni worden besproken, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.

Bron irozhlas.cz
 
Heb je een permanent verblijfsvergunning? Is je woonplaats in Tsjechie? Heb je er erg veel moeite mee om 14 dagen thuis te moeten blijven? Allemaal vragen waar je zelf een antwoord op hebt.
Ik heb een permanente verblijfsvergunning en een flat(je) in Praag. Ik zie me nog niet 14 dagen op een flat verblijven, terwijl in nu in NL redelijke vrijheid heb.
Bohemian, jij hebt toch gewerkt in Tsjechië? Dan zou je via een werkvergunning 3 dagen daar in kunnen voor werk.
Ik had ooit een SRO, maar al lang geleden opgeheven.
Over 2 weken verwacht ik dat alles beter zal zijn, maar nog niet helemaal open.
Gaan of niet gaan ? Even wachten is dan inderdaad een optie.
 
Ik heb een permanente verblijfsvergunning en een flat(je) in Praag. Ik zie me nog niet 14 dagen op een flat verblijven, terwijl in nu in NL redelijke vrijheid heb.

Die keuze is niet moeilijk. Als ik alleen al denk aan al die mensen in een "pannelaak" met ook nog de kids thuis van school........
En dat al 2 maanden.
 

kuurgast

Donateur
Let op er is nu een hele discussie gaande over de inkoop van mondkapjes FFP1, FFP2 en FFP3 met hele grote prijsverschillen en wie, wanneer, wat bestelde. Zie irozhlas.cz.
Het ministerie bestelde ademhalingstoestellen van het bedrijf, waar Interpol naar op zoek was.

Het zou de staat voor 300 miljoen maskers en ademhalingsapparatuur leveren. Het bedrijf in Belize, Midden-Amerika, staat echter onder de loep van een internationaal onderzoek. Interpol kwam erachter dat de eigenaar van Belize jaren geleden was ontbonden.

Lege magazijnen en minimale voorraden beschermende medische apparatuur zorgden ervoor dat de staat haastig en zonder veel controle tonnen Chinese goederen kocht voor miljarden kronen. Het is al duidelijk geworden dat sommige leveringen onnodig duur waren, andere door bedrijven met een twijfelachtige geschiedenis.

Een voorbeeld van zo'n geval is het verhaal van De Sol Investment met een geheime eigenaar uit het Caribische belastingparadijs van Belize, die het ministerie van Volksgezondheid drie miljoen ademhalingsapparatuur zou leveren voor 300 miljoen kronen.

Seznam Zprávy ontdekte dat de leverancier deel uitmaakte van een onderzoek naar valsemunterij en daarom ook werd onderzocht door de internationale politie-instelling Interpol.

Met het feit dat de leverancier van beschermende uitrusting mogelijk betrokken was bij vreemde transacties en dat hij door Interpol was geïnspecteerd, trok Seznam Zprávy vorige week naar het Ministerie van Volksgezondheid. In reactie hierop kondigde het ministerie aan dat het zijn bestelling bij De Sol Investment had ingetrokken.
"Geleverde ademhalingstoestellen van het type FFP2 hebben de tests bij het Research Institute of Occupational Safety niet doorstaan. We weten niet of het bedrijf Interpol controleert', aldus het ministerie.

Bedrijf achter tralies.
De Sol Investment maakte deel uit van een groep die in 2019 werd gecontroleerd door de Tsjechische veiligheidstroepen op verdenking dat het handelt in vervalsingen. Als onderdeel van de zoektocht werd ook aandacht besteed aan het beschuldigde bedrijf, die begin april een contract van het ministerie van Volksgezondheid won voor 300 miljoen kronen.

Tsjechische onderzoekers waren geïnteresseerd in wie de uiteindelijke eigenaar is van DeSol Ltd. gevestigd in Belize City. Het is het moederbedrijf van de Tsjechische "dochter" De Sol Investment, vertegenwoordigd door CEO Štefan Püspöki. Toen de zoektocht in Midden-Amerika plaatsvond, wendde de Tsjechische kant zich tot Interpol.

"Collega's uit Belize stellen dat het bedrijf op 3 augustus 2010 is ingeschreven in het register van bedrijven en dat het op 1 januari 2015 is verwijderd uit het register. Sinds januari 2018 is DeSol Ltd. wordt beschouwd als gedwongen te zijn ontbonden omdat zij de vergoedingen niet heeft betaald ", stelt het document van Interpol.

Met andere woorden, de eigenaar van een bedrijf dat erin slaagde een deal met de staat te sluiten (zij het later geannuleerd) is niet langer actief in Belize, volgens de bevindingen van Interpol, en wordt sinds 2018 beschouwd als ontbonden door de autoriteiten daar.

Uit de documenten die beschikbaar zijn in de Tsjechische verzameling documenten is het mogelijk om te lezen, dat de Belizean-doos werd vertegenwoordigd door zakenman Michal Kovalčík. De man werd tijdens afluistertappen door Tsjechische veiligheidstroepen aangetroffen toen ze geïnteresseerd waren in een verdachte keten van bedrijven. Het bleek echter dat hij communiceerde met collega's van het bedrijf vanuit een nogal ongebruikelijke plaats - vanuit de gevangenis.

Onderzoekers concludeerden uit de genoemde mededeling dat Kovalčík een sleutelfiguur was in bedrijven die deel uitmaken van de structuur van DeSol Ltd in België Naast De Sol Investment behoort De Sol Credit er ook toe in Tsjechië. Het onderzoek door de Tsjechische instellingen eindigde eind 2019 echter met ijs.

Seznam Zprávy kwam bij hun zoektocht naar De Sol Investment erachter dat de directeur, Štefan Püspöki, volgens irozhlas.cz, een voormalig lasser was met elf faillissementen, werkt samen met advocaat Rebeka Židuliaková van advocatenkantoor AK Pekárková.
De advocaat wilde echter niet het precieze samenwerkingsgebied aangeven, zij gaf alleen aan dat haar kantoor De Sol Investment vertegenwoordigde.

De redactie verstrekte een e-mailcontact aan CEO Püspöki. De redactie stuurde hem vragen over de geannuleerde bestelling en de inspectie door Interpol, maar ondanks herhaalde oproepen reageerde niemand.

Slechte communicatie van de staat.

Volgens het hoofd van de Tsjechische afdeling van Transparency International, David Ondráčka, is De Sol Investment een voorbeeld dat de autoriteiten meer moeten communiceren, zodat het volgende ministerie van Volksgezondheid effectiever toegang kan krijgen tot de informatie die het nu mist.
'Het bredere probleem is de slechte communicatie tussen de afdelingen van de staat, tijdige informatie-uitwisseling werkt niet erg goed, waarschuwingen worden vaak genegeerd. De staat heeft een aantal instellingen en kost veel geld, moet meewerken en niet om hun positiespel te spelen', zei Ondráček.

De directeur van Transparency International roept de politie op om alle winkels met medische hulpmiddelen te onderzoeken. "Aankopen bij pofiderbedrijven moeten onmiddellijk worden beëindigd en worden onderzocht. Ondanks de uitzonderingen, kan het nauwelijks een nalatigheid zijn om honderden miljoenen naar anonieme offshores te sturen, "voegde Ondráčka toe.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Sommige pakken zijn te klein, adembescherming lekt.

Uit China geïmporteerde maskers lekken. Als ze niet aan het gezicht blijven plakken, kan hun effectiviteit tot de helft slechter zijn, vond het Institute of Chemical Processes van de Academy of Sciences. De Seznam Zprávy-server schrijft hierover, die zich tot het instituut wendde met een verzoek om een test van medische maskers. De Nevlivní-website informeert dat een deel van de Chinese beschermende pakken die naar Tsjechië zijn geïmporteerd vanwege de coronavirusepidemie te klein is. Paramedici, politie en brandweerlieden kregen een ongeschikte overall.

De afgelopen weken zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid ademhalingsapparatuur in Tsjechië geïmporteerd. Na hun invoer worden de maskers officieel geïnspecteerd door het Research Institute of Occupational Safety. Volgens de reactie op de website van het Institute of Occupational Safety is de informatie uit de lijst met rapporten op de server voor probleemmaskers onnauwkeurig en misleidend.

Volgens de Chinese norm zijn dit GB19083-2010, die intern zijn gekocht, en GB 19083-2006, die zijn gekocht door het ministerie van Volksgezondheid, schrijft Seznam Zprávy.

"Alle geteste typen voldeden adequaat aan de vereisten, maar alleen als we de maskers aan het hoofd van de testpop lijmen", zei het hoofd van de afdeling Chemie en Fysica van aërosolen van het Institute of Chemical Processes van de Academie van Wetenschappen van Tsjechië Vladimír Ždímal.

"Toen we ze niet aan de testpop plakten, daalde het filterrendement van ongeveer 94 procent tot 40 procent, en we hebben echt geprobeerd het ademhalingsapparaat zoveel mogelijk af te dichten", voegde hij eraan toe. De reden waarom Chinese maskers niet op de gezichten van Europeanen zitten, is volgens hem de verschillende anatomie van de gezichten.

Volgens deze bevindingen konden ademhalingsapparaten die uit China waren ingevoerd, dus pas door de Tsjechische inspectie nadat ze met lijm of tape op de testdummies waren gelijmd. Volgens de server staat de Europese norm ČSN 149 + A1 deze testmethode toe, maar de gebruiker van het gasmasker moet op de hoogte zijn van deze test.

"Als een gasmasker op zo'n onnatuurlijke manier moet blijven plakken om het beloofde beschermingsniveau van een werknemer te bewijzen, betekent dit dat het zonder verlijming niet het vereiste beschermingsniveau biedt", concludeerde Ždímal.

Kleine pakken.
De Neylivy-website schreef opnieuw dat een deel van de Chinese beschermende pakken klein is. Het probleem met ongeschikte beschermende pakken werd erkend door de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček (CSSD), volgens wie er echter alleen problemen waren met de maat van de pakken bij de eerste leveringen.

Het probleem werd bevestigd door verschillende gezondheidswerkers onder de belofte van anonimiteit. 'Het viel ons toen gewoon op. Een normale man past er niet in ', vertelde een van de artsen op de website van Neovlivní. Volgens de server ondervonden politie en brandweerlieden ook vergelijkbare problemen.

Het probleem is mogelijk niet alleen de verschillende nummering van kleuren. Volgens de server hebben sommige distributeurs van beschermende uitrusting gevallen geregistreerd waarin de Chinese fabrikant wilde besparen en daarom pakken produceerde die kleiner waren dan de opgegeven grootte.

Onjuiste grootte van beschermende overalls beïnvloedt hun functionaliteit. 'Na vier uur duwen je schouders ondraaglijk in dat pakje. Ongeacht het feit dat als het pak getapete naden heeft en een beetje verzegeld moet zijn, het gewoon niet werkt met een kleiner formaat, 'beschreef een van de grote Tsjechische distributeurs van beschermende uitrusting.
Bron irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
09:38 REGELS IN SECUNDAIRE SCHOLEN. Op 11 mei kunnen leerlingen van de laatste jaren van de middelbare en hoger
vakscholen terug naar de schoolbanken. Volgens minister Plaga is dit echter niet verplicht. 'Bij middelbare scholen is het vooral de intensievere voorbereiding van afgestudeerden op de Matura-examens. Voor hen gelden dezelfde regels als op basisscholen, 'voegde hij eraan toe.

09:36 REGELS OP PRIMAIRE SCHOLEN. Negende klassers kunnen vanaf 25 mei terugkeren naar school om zich voor te bereiden op de toelatingsexamens. 'De school moet voorkomen dat studenten voor ingang worden verzameld. Er gelden iets verhoogde hygiëne-eisen. Na het verwijderen van de schoenen moeten de studenten hun handen desinfecteren. Tijdens het lesgeven hoeven er geen maskers te zijn. In het geval van groepswerk moeten er echter maskers worden omgedaan ', aldus minister van Onderwijs Robert Plaga over de operatie op basisscholen.

09:31 WERKING VAN KINDERGARTENS. Volgens de onderwijsminister Robert Plaga hoeven kinderen in de kleuterschool geen masker te dragen. "Wat de hygiënenormen betreft, moeten de hygiëne en desinfectie worden verhoogd. De werking van de kleuterschool zou relatief normaal moeten zijn, met verhoogde hygiënemaatregelen '', zei hij op de persconferentie van Plaga.

09:23 HAVLÍČEK VOOR HET OPENEN VAN TUINEN RESTAURANTS. Tuin restaurants in Tsjechië opent op 11 mei. Mensen zullen minimaal 1,5 meter uit elkaar moeten zitten, ze hoeven tijdens het eten geen sluier te dragen. 'De operator moet voorkomen dat mensen zich bijvoorbeeld voor toiletten verzamelen. U kunt binnen de faciliteit opereren. Het restaurant moet desinfectie bieden aan klanten die het bij de ingang gebruiken, 'voegde vice-premier Karel Havlíček eraan toe.

09:14 MINISTER VAN VOJTĚCH VOOR KAPPERS. Volgens de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zullen kappers 'dubbele ademhalingsbescherming' moeten dragen. Hun mond moet bedekt zijn met een masker en een beschermend schild. Hij moet zijn handen na elke klant desinfecteren. 'Klanten moeten twee meter van elkaar verwijderd zijn', vertelde de minister op een persconferentie. "In het geval van manicures en pedicures moeten werknemers ook beschermende handschoenen dragen," voegde hij eraan toe.

Na elke klant moet de plaats worden gedesinfecteerd, andere oppervlakken moeten regelmatig worden gedesinfecteerd en schoongemaakt, met name handgrepen of leuningen, waar mensen vaker aanraken. Desinfectie moet beschikbaar zijn voor klanten in het pand en mensen moeten door de serviceprovider worden geïnformeerd over veilig verkeer in salons.
Bron Online reportáž irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het team van Doležal is onlangs bekritiseerd vanwege dubieuze transacties. Een paar dagen geleden werd duidelijk dat het Ministerie van Volksgezondheid via het team van Dolezal beschermende uitrusting ter waarde van 1,24 miljard kronen kocht van het bedrijf La Factory, dat volgens het handelsregister in het verleden geen verkopen vertoonde.
Vojtěch handelt nog steeds met het bekritiseerde bedrijf. Het ministerie ziet het probleem niet, de eigenaar heeft het over een achtervolging.

De expert heeft het gemarkeerd als een gereed doosje. Het ministerie van Volksgezondheid kreeg kritiek van de media en de oppositie voor bestelling. Desalniettemin heeft Adam Vojtěch ministerie medio april nog eens 100 miljoen bestellingen voor FFP3-ademhalingstoestellen voor LA Factory gedaan. Ondanks alle kritiek en annulering van één bestelling, bleek het bedrijf een betrouwbare partner te zijn. De bedrijfsleider prijst ook de winkel met het ministerie en omschrijft de kritiek als een "achtervolger".

'Wat is er aan de hand? Het bedrijf is naar behoren geregistreerd in Tsjechië, heeft een transparante eigenaar en nu vinden er alleen nog Chinese aankopen van beschermingsmiddelen plaats. Wat is er verboden of onethisch aan? ”, Schreef de hoofdredacteur en eigenaar van het bedrijf Radek Švec uit Lanškroun.

LA Factory kwam drie weken geleden op de voorgrond toen de media waarschuwden dat het ministerie van Volksgezondheid Chinese ademhalingstoestellen van het bedrijf had gekocht tegen tweemaal de prijs van het ministerie van Binnenlandse Zaken in China voor ademhalingstoestellen van dezelfde kwaliteit. Het winkelde zonder tussenpersoon.

De uitgaven van het Ministerie van Volksgezondheid en andere ministeries tijdens de coronavirusepidemie worden lange tijd door de iROZHLAS-server gevolgd en in detail in kaart gebracht. Uit de vergelijking bleek bijvoorbeeld ook dat het resort van Vojtěch in sommige gevallen tot zes keer duurdere hulpmiddelen kocht dan Binnenlandse zaken. Het zijn deze twee instellingen die sinds de uitbraak het grootste aantal matrialen hebben gekocht. Durende de coronaviruscrisis heeft het ministerie van Volksgezondheid meer dan een miljard kronen betaald aan LA Factory.

LA Factory was tot maart dit jaar verlaten en bestond alleen op papier. Het ministerie werd ook bekritiseerd door de politieke oppositie vanwege haar zaken met het bedrijf Lanškroun.

"Betrouwbare partner"
Ondanks de twijfels rond LA Factory ondertekende het ministerie van Volksgezondheid op 20 april echter opnieuw een contract met het bedrijf voor de levering van één miljoen FFP3-stofmaskers voor 123 miljoen kronen. Deník N was de eerste die hierop wees.

De iROZHLAS-server wendde zich daarom tot het ministerie van Volksgezondheid om de klik op nog eens 100 miljoen bestellingen aan het bedrijf uit te leggen. Volgens woordvoerster Gabriela Štěpanyová van de afdeling bleek het bedrijf ondanks alle kritiek gewoon een betrouwbare partner te zijn.
'Het bedrijf leverde herhaaldelijk goederen af volgens de gestelde eisen van het ministerie. Ze diende certificaten in, leverde goederen van de juiste kwaliteit en voldeed aan deadlines ”, aldus de woordvoerder.

Een andere belangrijke factor was volgens het ministerie het feit dat Švec goedkoper werd. "Het bedrijf heeft de prijs verlaagd tot $ 4,96 voor een ademhalingstoestel, inclusief verzending," zei Stepany. In termen hiervan maakt het ongeveer 123 kronen voor het FFP3-ademhalingstoestel, terwijl het ministerie in maart ook lagere klasse ademhalingstoestellen van LA Factory kocht voor meer geld.

Hoewel het resort van Vojtěch de samenwerking met LA Factory prijst, heeft het ministerie één bestelling geannuleerd. 'Tests ademhalingstoestellen bewezen niet de verklaarde kwaliteit, "legde Štěpanyová uit.

Švec verdedigt ook zijn bedrijf bij het ministerie van Volksgezondheid door "rijke ervaring" te hebben met de handel in China, van waaruit hij al meer dan vijftien jaar goederen importeert. Vanwege de contacten daar koos het ministerie hem. Volgens Štěpanyová zou het zonder tussenpersoon niet mogelijk zijn om in China te kopen.

Tegelijkertijd wendde het ministerie zich volgens Štepanyová eerst tot gevestigde distributeurs van medische hulpmiddelen, maar niemand kon de levering van de vereiste hoeveelheid materiaal garanderen. Integendeel, Švec en zijn LA Factory hebben dat kunnen doen.

Štěpanyová benadrukte ook dat het ministerie het bedrijf had geïnspecteerd voordat het orders bevestigde, namelijk in termen van achterstallige btw, alsook in het faillissements- en handelsregister. "Zelfs de wet inzake overheidsopdrachten zou een bedrijf niet uitsluiten van de aanbesteding als het aan de gestelde eisen voldoet, simpelweg omdat het voor een korte tijd op de markt is", voegde ze eraan toe.
Bron irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Geheimen over infectiegegevens blijven bestaan. Hamáček kreeg ze ook niet.

De geheimen van de Babiš-administratie over gedetailleerde gegevens over de Covid-19-infectie gaan door. Nadat we erop hadden gewezen dat er op de eerste dag van uitgebreide coronavirustests geen enkele positieve test was, heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, deze gegevens opgevraagd bij de crisisstaf. Maar hij kreeg ze ook niet. Ondertussen ontsloeg onderminister van Volksgezondheid Roman Prymula econoom Daniel Münich tijdens een vergadering van het team van deskundigen, dat zojuist om gedetailleerde informatie over de infectie had gevraagd. En de staat verbergt ook specifieke gegevens, waar precies de miljarden zijn gegaan om de economie te helpen.

Volgens de wet is de minister van Binnenlandse Zaken het hoofd van de crisisstaf, die nu de strijd van het land tegen coronavirusinfecties beheert, maar in de praktijk blijkt hij ook pech te hebben. Het ministerie van Volksgezondheid is ook niet van plan het monopolie op gegevens over de ziekte in haar geval op te geven.

Volgens de bevindingen van Neovlivní vroeg Jan Hamáček tijdens een bijeenkomst met het ministerie van Vojtěch op maandag naar de resultaten van de gebiedstests tot nu toe, die moeten aantonen hoe het land met de ziekte omgaat en of we alles hebben beheerd, zoals premier Andrej Babiš beweert. Maar ook Hamáček ontving de gegevens niet. Volgens de redactie was het antwoord van de vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid: We zullen de resultaten van de gebiedstesten maar in één keer publiceren, in mei.

Tegelijkertijd is de informatie over gebiedstesten bedoeld om te suggereren hoe we als samenleving staan: dat wil zeggen, of we nu op het hoogtepunt van de epidemie zijn of deze al hebben meegemaakt. En op basis van deze gegevens zal de overheid ook beslissen of de schroeven weer worden vastgedraaid of, omgekeerd, de maatregelen worden losgedraaid.

'Maar als ik de scenario's heel algemeen zou moeten noemen: als we ontdekken dat de immunisatie bij de Tsjechische bevolking erg zwak is, betekent dit onvermijdelijk dat de overdracht van het virus via de bevolking ons nog steeds te wachten staat. En het zal een grote impact hebben om noodmaatregelen te organiseren en te monitoren, zodat we verdere ontwikkelingen kunnen managen en niet uit de hand lopen. Of het tweede uiterste, wanneer we ontdekken dat een groot deel van de bevolking het virus al is tegengekomen, zelfs in een specifiek leeftijdscohort, dan is het een rapport dat zal leiden tot overwegingen over hoe verder te gaan met deze maatregelen, 'beschreef hij voor de radio hoofd van gezondheidsstatistici Ladislav Dušek.

Zoals we maandag beschreven, kwamen gebiedstesten op de eerste dag als een verrassing: er werd geen enkele positieve test geregistreerd. Als er de komende dagen slechts een minimum aan positieve gevallen is, betekent dit dat er helemaal geen pandemie is geweest. En dan is er nog de vraag of het nodig was om zulke strikte maatregelen te nemen die de staatseconomie dramatisch hebben geschaad.

Economen van het KoroNERV-20-initiatief vragen ook tevergeefs om gegevens over de infectie, die de regering publiekelijk hebben opgeroepen deze niet langer te verbergen. 'De regering presenteert mensen beslissingen over het aan en uitzetten van de economie en de ontwikkeling van de epidemie, maar legt niet uit hoe deze conclusies tot stand zijn gekomen. Noch de oppositie, noch het publiek kunnen de regering controleren in een dergelijk informatievacuüm, waardoor het wantrouwen in de samenleving aanzienlijk toeneemt. En dit is op het moment van de epidemie nog gevaarlijker dan ooit tevoren ”, benadrukt KoroNERV-20 in zijn oproep.

Hoe de regering van plan is met hun verzoek om te gaan, blijkt uit het incident van maandag, toen onderminister van Volksgezondheid Roman Prymula, een lid van het initiatief Daniel Münich ontsloeg tijdens een bijeenkomst van het medisch-expertteam. Hij kondigde aan dat Prymula niet hield van zijn herhaalde vragen over de gegevens. Plaatsvervangend Prymula bevestigde dit vervolgens onder vermelding van dat de publieke opmerkingen van Münich zijn medewerkers onteren.

Naast gegevens over de ziekte verbergt de staat echter ook informatie over aan wie hij precies heeft geholpen in de crisis. Minister van Financiën Alena Schillerová beweert dat de staat in totaal 1,2 biljoen kronen heeft uitgegeven om de economie te ondersteunen als gevolg van de epidemie. Dat is meer dan tweederde van de inkomsten van de staatsbegroting voor 2020. Maar ondernemers klagen dat er geen steun is aangekomen.

Toen we vervolgens de Staatsontwikkelingsbank vroegen om details over aan wie en hoeveel geld de staat stuurde, was het antwoord: dit is een geheim. “” Deze gegevens kunnen niet worden meegedeeld omdat ze onderworpen zijn aan het bankgeheim volgens Wet nr. 21/1992 Coll., over de banken die we volgen. We zijn een bankinstelling met een vergunning van de Tsjechische Nationale Bank ”, zegt Marie Lafantová van ČMZRB.

Bron neovlivni.cz.
 
Kobus is zeker ervaringsdeskundige!

Maar voor iedereen is de situatie weer anders, natuurlijk. Wel of geen Tsjech, wel of geen verblijfspapiertje. Werken en/of wonen in Tsjechie...
 

kuurgast

Donateur
Theaters blijven gesloten ondanks het losmaken van de regels.

De meeste theaters in Praag blijven tot het einde van het seizoen gesloten, ondanks de geplande Corona-ontsluiting. De regering heeft besloten dat de theaters vanaf 11 mei weer opengaan, maar alleen als bepaalde zitplaatsen bezet zijn en voor maximaal 100 bezoekers. Volgens een rapport van persbureau ČTK is het echter niet de moeite waard dat theaters onder deze omstandigheden beginnen te opereren.

Een woordvoerder van het National Theatre zei dat het de economische verliezen van het spelen voor zo'n klein publiek zou vergroten. In die zin spraken vertegenwoordigers van kleine theaters in de hoofdstad ook met de ČTK.
Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Forenzen protesteren aan de grens met Duitsland.

Tsjechische pendelaars protesteerden vrijdag aan de grens met Duitsland tegen de Corona-vereisten. Ongeveer 100 demonstranten ontmoetten elkaar bij de grensovergang Folmava.

Het protest was primair gericht tegen de verplichting om op eigen kosten maandelijks een corona-test te moeten doen. Dit is discriminerend, zei Jan Průha van de vereniging “Pendleři bez hranic”, die opriep tot de demonstratie. Zoals Průha benadrukte, is het onbegrijpelijk waarom een negatieve corona-test niet nodig is voor regelmatige reizen, bijvoorbeeld van Rokycany naar de Corona-hotspot in Praag.

Deze kritiek werd vrijdag ondersteund door voormalig vice-voorzitter van het EU-parlement, Pavel Telička. De partijleider van HLAS herinnerde eraan dat Tsjechië zestien jaar geleden tot de EU is toegetreden en dat het vrije verkeer als een van de fundamentele vrijheden in Europa wordt beschouwd.
Bron radio.cz/de.

Het gevoel van opgesloten zitten in hun land doet veel Tsjechen pijn en herinnert hen aan het communisme.
Laat die pendelaars maar doorgaan met protesten, dan gaat die grens vanzelf normaal open.
Babis zal zeker rekening houden met zijn stemvee voor de volgende verkiezingen...........
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
"Slimme quarantaine" strekte zich uit tot heel Tsjechië.

Vrijdag is de zogenaamde "Smart Quarantine" uitgebreid naar heel Tsjechië. Daarbij bepalen de gezondheidsautoriteiten met alle mensen die positief testten op het coronavirus met wie ze de afgelopen dagen in contact waren. Met goedkeuring evalueren de autoriteiten ook de gegevens van mobiele telefoons en bankkaarten. Bovendien hebben 150.000 mensen in Tsjechië de tracking-app eRouška gedownload op hun mobiele telefoons, waarvan de gegevens ook toegankelijk zijn.

Tijdens het proefdraaien van de "Smart Quarantine" in verschillende Tsjechische kringen had gemiddeld tweederde van alle contacten kunnen worden gevonden, zei staatssecretaris Roman Prymula van het ministerie van Volksgezondheid.
Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Pedagogen bekritiseren de plannen van het ministerie van Onderwijs om scholen te heropenen.

De Pedagogische Kamer beschouwt de procedure van het Ministerie van Onderwijs om scholen geleidelijk te openen chaotisch, en ontbreekt aan duidelijk omschreven en bindende procedures.

Het ministerie heeft zich ook van de verantwoordelijkheid ontlast om voor passende voorwaarden te zorgen door alleen aanbevelingen aan scholen te doen in plaats van ze in wetten en besluiten vast te leggen, aldus de Kamer, en legt de verantwoordelijkheid op bij schooldirecteuren.

Het ministerie heeft naar eigen zeggen al aangekondigd begin mei met uitgebreide richtlijnen en methodieken te komen.

Op 11 mei zullen naar verwachting enkele negende klassers terugkeren naar school. Middelbare scholen bereiden zich op verschillende manieren voor op de terugkeer van middelbare scholieren, in sommige gevallen in kleine groepen op school, elders voornamelijk online.
Bron radio.cz/en.
 
Bovenaan