Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Zelfs dan scheelt het nog enorm.
  Wij hebben 50 maskers gekocht in China en met verzendkosten erbij waren die nog geen 13 euro.
  We hadden ze in 2,5 week in huis
   
 2. cor

  cor

  laten testen door de aivd?
   
  Bewerkt door een moderator: 27-07-2020
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nationaal slim quarantainesysteem werkt niet in Tsjechië.

  De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, zegt dat het nationale slimme quarantainesysteem, bedoeld om de tracering van Covid-19-positieve mensen te verbeteren, niet functioneert. De heer Hamáček zei zondag op tv-zender Prima dat de slimme quarantaine weliswaar werkte toen die onder het ministerie van Defensie viel, maar dat niet meer deed nadat het ministerie van Volksgezondheid het overnam. De minister van Binnenlandse Zaken zei dat de verantwoordelijkheid voor de tracking-app kan worden teruggegeven aan het ministerie van Defensie, als de chef ermee instemt en de minister van Volksgezondheid de mislukking toegeeft.

  'Slimme quarantaine' is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen die mogelijk contact hebben gehad met mensen die al besmet zijn, zo snel mogelijk worden getest. Daartoe moeten de deskundigen ook toegang hebben tot gegevens van mobiele telefoons en bankkaarten.

  De heer Hamáček zei ook dat vrij testen voor Covid-19, zoals wordt uitgevoerd in het naburige Duitsland, een mogelijkheid was en door de regering zou moeten worden overwogen.
  Bron english.radio.cz.
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De regering bereidt een epidemisch "semafor" verkeerslicht voor en de maatregelen zullen daarop volgen.

  Maandag presenteert de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch een stoplichtsysteem van drie niveaus voor maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus.

  Er zou nog geen regio rood zijn. Het Moravisch-Silezië wordt oranje, Praag nadert de oranje kleur.
  'We willen het een duidelijk plan geven, een duidelijke richting. We zullen het op het niveau van afzonderlijke regio's oplossen, omdat de situatie niet overal hetzelfde is ", voegde Vojtěch toe.
  Het ministerie werkte samen met epidemiologen en het Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS) aan het systeem. Specifieke maatregelen zullen volgens de minister worden gekoppeld aan de individuele niveaus, of het nu gaat om het dragen van maskers of het organiseren van speciale afdelingen in ziekenhuizen.
  Bron oa seznamzpravy.cz.
  ----------------------------------------------------
  Vojtěch liet het aantal geïnfecteerden herzien, het aantal daalde met 1775 gevallen.

  De minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch gaf het ministerie de opdracht om de met het coronavirusvirus besmette nummers te herzien.
  Het aantal daalde van 5.254 op zaterdag naar 3.479 gevallen op zondagmiddag, wat 1.775 minder besmet is. Momenteel zijn er 3422 patiënten in Tsjechië.
  Zondagmiddag waren in Tsjechië 15.212 mensen besmet met coronavirus, waren er 11.419 hersteld en waren helaas 371 Covid-19 bezweken.
  Bron tn.nova.cz.
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Op twitter zijn mensen die van alles bespreken zonder gedegen onderzoek....zal ze een handje helpen:

  Hydroxychlorochin (HCQ)
  Een studie in Tsjechië (44) werd op 25 juni 2020 door de sponsor voortijdig beëindigd vanwege de moeilijkheid om patiënten te rekruteren en de haalbaarheid van de studie, en ook omdat informatie uit andere studies een gebrek aan voordeel van behandeling met COVID-19-hydroxychloroquine suggereert........................Volgens de resultaten van een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie was HCQ niet beter dan placebo bij profylactische toediening binnen 4 dagen na blootstelling aan coronavirus (180).
  Bron sukl.cz. = State Institute for Drug Control.
   
 6. Ik kocht vrijdag bij een apotheek van Dr. Max een setje van 5 maskers en moest 99 kronen daarvoor betalen.
   
 7. Ach ja, dat werkt nou eenmaal zo. Daarom zijn ook de spreekwoorden.
  de een z'n dood is een ander z'n brood
  Beter duur dan niet te koop

  Het is vraag en aanbod en die is uit balans.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische coronavirusupdates, 27 juli: 246 nieuwe gevallen in het weekend, nieuw nationaal verkeerslichtsysteem komt eraan.

  Er waren in het weekend 246 nieuwe positieve gevallen van coronavirus, hoewel ambtenaren veel minder tests hebben uitgevoerd, volgens de laatste gegevens die vanmorgen door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid zijn vrijgegeven.

  Gezondheidsfunctionarissen voerden zondag 2262 tests uit. In het weekend steeg het dodental van 365 naar 371. Bij de meeste patiënten is het virus mild. Er zijn nu echter 149 mensen in het ziekenhuis opgenomen met het virus.

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft de statistieken van het coronavirus sinds vorige week aanzienlijk herzien. De meest opvallende verandering is de daling bij actieve patiënten van meer dan 5.000 naar iets meer dan 3.500. De audit, vorige week besteld door minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch (ANO), heeft ook geleid tot een groter aantal herstelde mensen: meer dan 11.000.

  Vojtěch zei dat veel regio's bezig zijn met het bestrijden van het virus en geen tijd hebben gehad om hun statistieken bij te werken.

  Veel van de nieuwe gevallen zijn afkomstig uit twee regio's met uitbraken van het coronavirus: de regio Karvina in Moravië-Silezië en de regio Jihlava.

  In de regio Jihlava is het aantal besmette mensen snel gestegen tot 55 positieve gevallen per 100.000 mensen, een van de hoogste aantallen in de 76 districten van het land. Veel van de nieuwe gevallen in de regio Jihlava waren afkomstig uit het Jihlava Alzheimercentrum.

  Bijna 46 mensen per 100.000 mensen zijn besmet met het virus in de regio Karvina, een daling ten opzichte van de afgelopen weken. In de naburige regio Frýdek-Místek zijn er ongeveer 35 gevallen per 100.000 inwoners.

  Er zijn verschillende andere regio's met groeiende groepen coronavirusgevallen, waaronder de regio Mělník ten noorden van Praag, Vlčnov in de regio Uherské Hradiště en de regio Prachatice. Bovendien zijn er in de regio van Praag ook steeds meer gevallen van coronavirus. De hoofdstad telt meer dan 25 zaken per 100.000 inwoners.

  Vanaf vandaag beperkt de regering het aantal mensen dat zich mag verzamelen tot een maximum van 500 mensen, zei Vojtěch. Bij deze indoorevenementen moeten tot vijf structureel gescheiden sectoren voor 500 bezoekers worden gecreëerd, elk met een eigen ingang zodat individuele groepen zich niet met elkaar kunnen vermengen, zei hij.

  Als reactie op de verspreiding van het virus door het hele land, is Vojtěch (ANO) van plan om een verkeerslichtsysteem voor de Tsjechische Republiek te onthullen, waarin het niveau van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt aangegeven.

  Er zal een "stoplicht" -systeem worden geïmplementeerd voor regio's, waarbij elk niveau / elke kleur specifieke maatregelen aangeeft die moeten worden genomen voor de bescherming van de volksgezondheid en instructies aan ziekenhuizen voor de voorbereiding van de verwachte instroom van geïnfecteerde patiënten, zoals het verplichte dragen gezichtsmaskers of de aanwijzing van speciale ziekenhuisafdelingen.

  Het nieuwe systeem is bedoeld als een pandemisch plan. De regering en het ministerie van Volksgezondheid hebben kritiek gekregen omdat ze zo'n strategie niet hebben ontwikkeld.

  In reisnieuws hebben Letland en Estland de Tsjechische Republiek van hun lijst met veilige landen geschrapt vanwege het groeiende aantal coronavirusgevallen in het land, zei het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend. Als gevolg hiervan moeten Tsjechen in een quarantaine van twee weken komen wanneer ze naar deze landen reizen.

  Tsjechië heeft Zweden daarentegen vanaf maandag als land met een laag risico aangemerkt. De regering is nu echter begonnen met een lijst op te stellen waar Tsjechische inwoners binnen bepaalde landen een verhoogd risico op COVID-19 zullen vinden. In Oostenrijk wordt Wenen bijvoorbeeld beschouwd als een locatie met een hoger risico om te bezoeken.
  Bron news.expats.cz.
  -----------------------------------
  België schrapt Praag van de lijst met veilige reisbestemmingen.

  Volgens de Tsjechische ambassade in Brussel heeft België Praag van de lijst met veilige reisbestemmingen gehaald. Praag valt samen met de regio Moravië-Silezië nu in de categorie oranje met middelhoog risico, wat betekent dat bezoekers van deze gebieden verplicht zullen zijn om een negatieve Covid-19-test te maken of bij terugkeer in een quarantaine van twee weken te gaan.

  De rest van Tsjechië staat nog steeds op de groene lijst van veilig geachte reisbestemmingen. Het land heeft de afgelopen dagen een toename gezien van gevallen van Covid-19 in verband met lokale uitbraken van het coronavirus.
  Bron english.radio.cz.
  --------------------------------------------------------------
  Minister van Volksgezondheid wil de testcapaciteit in staatsklinieken verviervoudigen.

  De staatsziekenhuizen in Tsjechië kunnen straks tot wel 15.000 corona-tests per dag uitvoeren. Dat maakte minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch maandag bekend. Tot nu toe is de capaciteit 4.000 testen per dag, maar dat vindt hij niet voldoende, aldus de minister.
  Vojtěch wil daarom dinsdag onderhandelen met de hoofden van de staatsziekenhuizen om de capaciteit uit te breiden. Twee dagen later is de minister van Volksgezondheid van plan een algemene strategie voor de coronatests te presenteren.
  --------------
  Minister van Cultuur: bezoekersbeperkingen tot het einde van het jaar.

  De bezoekersbeperkingen voor concerten, festivals en andere evenementen blijven waarschijnlijk tot het einde van het jaar van kracht. Minister van Cultuur Lubomír Zaorálek zei dit maandag voorafgaand aan een aangekondigde demonstratie van muzikanten en werknemers in de muziekbusiness in Praag. Zaorálek zei dat hij een dialoog wilde aangaan met de demonstranten.

  Tegelijkertijd zei de minister van Cultuur dat hij sommige eisen van de musici onrealistisch vond. Zaorálek noemde vooral de vraag naar maximaal 5000 bezoekers op evenementen. Momenteel zijn er in Tsjechië maximaal 500 bezoekers toegestaan. Bij een mogelijke opdeling van het evenemententerrein in afzonderlijke sectoren kan het echter oplopen tot 2500. Het initiatief “Nechte živou hudbu hrát!” (Let Live Music Play) riep op tot de rally in Praag.
  Bron deutsch.radio.cz.
  ---------------------------------------------------------------
  De overheid heeft een nieuwe instantie opgericht om toezicht te houden op slimme quarantaine.

  De Tsjechische regering richt een nieuwe centrale dienst op om toezicht te houden op haar slimme quarantaineprogramma, bedoeld om de opsporing van mensen die Covid-19-positief zijn, de regeringscommissaris voor wetenschap en onderzoek op het gebied van gezondheid, te verbeteren.

  De heer Prymula zei dat zowel het Tsjechische leger als het ministerie van Volksgezondheid bij het programma zouden worden betrokken. De speciale instantie die toezicht houdt op het programma voor slimme quarantaine zal uit acht leden bestaan, onder leiding van premier Andrej Babiš.

  Het ministerie van Volksgezondheid ligt onder vuur omdat het de slimme quarantaine naar verluidt niet naar behoren heeft geïmplementeerd en vice-premier Jan Hamáček heeft opgeroepen om het leger er opnieuw bij te betrekken.
  ---------------
  De minister van Volksgezondheid presenteert een "verkeerslichten" -systeem dat het Covid-19-risico in verschillende districten weerspiegelt.

  Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch presenteerde maandag een "verkeerslichten" -systeem op basis van drie niveaus van maatregelen die de verspreiding van Covid-19 moesten beperken. De heer Vojtěch zei dat het nieuwe systeem, ontworpen als een pandemisch plan, het coronavirusrisico in verschillende districten zou identificeren en specifieke volksgezondheidsmaatregelen zou specificeren, evenals instructies voor ziekenhuizen met betrekking tot de gereedheid voor instroom van patiënten.

  De districten worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waaronder gemeentelijke uitzendnummers. Coronavirusvrije gebieden worden wit gemarkeerd.

  Minister Vojtěch zei dat deze differentiatie essentieel was omdat de situatie nu radicaal varieerde van district tot district.

  Een verkeerslichtsysteem dat het coronavirusrisico in individuele landen beoordeelt, bestaat al geruime tijd om te helpen verduidelijken onder welke voorwaarden Tsjechen kunnen reizen en waaronder buitenlandse bezoekers dit land kunnen binnenkomen.
  Bron english.radio.cz.
   
  Laatst bewerkt: 28-07-2020
 9. Door de verslechterde situatie behoort België tot de "oranje" bestemmingen, waar de regio's Moravië-Silezië, Midden-Bohemen, Zuid-Moravië en Vysočina zich al bevinden. Reizen naar deze regio's is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Dit betekent dat nadat de reiziger vanuit deze bestemming naar België is teruggekeerd, een arts moet worden geraadpleegd die een test zal uitvoeren en passende aanbevelingen zal doen met betrekking tot quarantaine.

  Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...ocesky-kraj-rouska.A200729_064835_domaci_kane
   
 10. Tsjechië


  Jihovychod

  Code oranje

  Reizen naar Tsjechië is toegelaten. Er geldt verhoogde waakzaamheid voor de regio Jihovýchod. (Zuid-Moravië en Vysočina) Buitenlandse Zaken vraagt om je te laten testen en vrijwillig in quarantaine te gaan bij terugkeer uit dit gebied.

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/09/kaart-kleurcodes/
   
 11. Ja! Die knuffel kregen wij ook. En gemeend, en geheel wederzijds.
  Die ellebogen werken hier niet. Dit is de Krajina. Dikke hug, ferme handdruk en daarna weer op de traktor.
  Je krijgt hier ook geen ontsmettingsdoekje om het handvat van je Pul bier te desinfecteren.
  Jawel... Men snapt echt wel er aan de hand is, de meeste bindende dorpsfeesten zijn afgelast. Geen brandweercompetities dit jaar en het eindejaars schoolfeest voor de schoolgaande dorpsjeugd is ook geannuleerd.
  Toch treft men elkaar. Kleine groepjes ouders met kinderen, een beetje bijtanken op de lokale speelplaats.
  Maar dit jaar geen bierfeest.
  Strakonice: Yep, daar doen wij ook (vaak) onze boodschappen. Vaak, en graag, bij de kleine ondernemers/slagers/bakkers in Susice, maar soms ook even weg voor de "Bulk". Of in Klatovy.
  Mijn persoonlijke waarneming is dat het gedrag gewoon leeftijdsbepalend is.
  Het verschil tussen joelende groepen jeugd die komt voor een snack, ijs of wat te drinken, en hun "ouders" of "grootouders".
  De eerste groep gedraagt zich gewoon, volledig onbekommerd, die andere categorieën gedragen zich toch wel gedisciplineerd. Wel nog steeds wat onwennig, zeker na het opheffen van het mondkapjesgebod, maar wel alert.
  Als ik erbij sta als een klant zich beklaagt over de lege fles/spray desinfectant bij de ingang van de supermarkt, dan neem ik dat waar en trek mijn conclusies.
  Het moet van twee kanten komen. Of drie.
  Conclusie:
  Het gaat het best goed. Bijna "normaal", en, op de feesten na; Volgend jaar beter, en met mijn buren en vrienden, die er al zijn en nog gaan komen, drink ik gewoon een biertje, hier in de pergola.
  De tijd zal het leren.

  Overigens:
  Nog een hele fijne vakantie in Strakonice en geniet!

  Wij zijn er nog wel even!
   
 12. Ik kan wat gemist hebben hoor,.....
  Maar per 01-06 mocht je Tsjechie al binnenkomen. Dat deden we dus ook gelijk. Met een document weliswaar, maar nu echt niet meer van toepassing.
  Niet.
  Volgens de codering is Tsjechie per 01-01 in het Geel!
  Al bijna 2 maanden dus.

  Grijp je kans!
   
 13. Zapalky, jij bent Belg? Nee, toch?
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De maskers verdeelden het Beskydy-gebergte.

  Kocourkov, verwarring, komedie. Dergelijke woorden worden in het Beskydy-gebergte niet alleen door toeristen gebruikt, maar ook door exploitanten van hotels en restaurants op de grens van de regio's Moravië-Silezië en Zlín. Terwijl in de eerste regio de verplichting om maskers te dragen in alle binnenruimtes al bijna twee weken van kracht is, is dit in de regio Zlín niet langer het geval. Het probleem is echter dat toeristen vaak geen idee hebben waar ze zijn.

  De absurditeit van de hele situatie is vooral duidelijk in het Pustevny-gebied, dat de grens overschrijdt. Twee van de lokale restaurants bevinden zich in de Moravisch-Silezische regio, op slechts enkele tientallen meters afstand van die in Zlín

  Een soortgelijke verwarring heerste de afgelopen weken onder toeristen ook aan de grenzen van de regio's Olomouc en Moravië-Silezië in het Jeseníky-gebergte, waar tot voor kort vergelijkbare regels golden.

  Sinds een paar dagen geldt de verplichting om ze te dragen niet meer in de regio Bruntál. De hygiënisten erkenden dat er hier echt maar heel weinig besmette mensen waren, herzagen de voorschriften die voor de hele Moravisch-Silezische regio geldig waren na zes dagen opnieuw en sloten Bruntál daarvan uit.

  Hotel Praděd gelegen op de top van de hoogste berg in het Jeseníky-gebergte, bevindt zich in de regio Moravië-Silezië, maar er waren mensen die met ruzie maakten dat het in Olomouc was en dat ze geen masker hoefden te hebben.
  Bron novinky.cz.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische coronavirusupdate, 30 juli: 278 nieuwe gevallen.

  Tsjechië heeft woensdag 278 nieuwe COVID-19-gevallen gemeld, volgens de laatste cijfers van het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid vanmorgen. Dit is de op één na hoogste dagelijkse stijging van de afgelopen maand.

  Het aantal nieuwe dagelijkse gevallen komt overeen met die van de afgelopen week, na 275 nieuwe gevallen op dinsdag en een hoogste punt in juli van 279 gevallen die afgelopen vrijdag zijn gemeld.

  Het aantal in heel Tsjechië uitgevoerde COVID-19-tests is de afgelopen dagen echter gestegen. Op dinsdag werden in totaal 7.413 tests uitgevoerd, de meeste sinds eind mei. Het aantal tests dat op woensdag is uitgevoerd, wordt later op de dag bekendgemaakt.
  Dinsdag verklaarden functionarissen dat de grote ziekenhuizen van het land hun capaciteit voor het uitvoeren van COVID-19-tests verviervoudigen en verwachten tegen september een potentieel aantal van 30.000 tests te bereiken.

  Het totale aantal gevallen van COVID-19 in Tsjechië sinds maart is 16.000 overschreden en bedraagt nu 16.093. Tsjechië heeft in die periode in totaal 11.429 terugvorderingen en 375 aan COVID-19 gerelateerde sterfgevallen gemeld.
  Er zijn momenteel 4.289 actieve COVID-19-gevallen bekend in Tsjechië, het hoogste aantal sinds half april.

  De afgelopen zeven dagen heeft het district Prachtice in Zuid-Bohemen het hoogste percentage nieuwe gevallen gezien, met ongeveer 57 gevallen per 100.000 inwoners. Jihlava heeft 45 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners gemeld.

  Gisteren begonnen de massatests bij het bedrijf Intica Systems in Prachtice, waar na ongeveer 300 tests 33 nieuwe COVID-19-gevallen zijn geregistreerd.

  In Jihlava heeft het Tsjechische leger soldaten ingezet om te helpen bij het Alzheimercentrum van de stad, waar vorige week bij 57 werknemers en patiënten de diagnose COVID-19 is gesteld. Drie van die patiënten zijn inmiddels overleden.

  In Praag zijn er de afgelopen week ongeveer 26 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners geweest. Een groot deel van de recente zaken in Praag is medio juli gekoppeld aan een feest in disco Techtle Mechtle. In totaal zijn er nu 158 zaken gelinkt aan de aanwezigen van die partij en hun directe contacten.

  Gisteren testte een enkel lid van de Praagse Burchtwacht positief op COVID-19; de soldaat is nu met ziekteverlof, met degenen waarmee hij in preventieve quarantaine in aanraking kwam. Dit heeft geen gevolgen voor de operaties op de Praagse Burcht, vertelde een woordvoerder aan de lokale media.

  De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček maakte gisteren bekend dat Tunesië, een populaire vakantiebestemming in Noord-Afrika, de beperkingen voor reizigers uit Tsjechië heeft opgeheven, waardoor reizen mogelijk is zonder dat een negatieve COVID-19-test nodig is.

  Korean Air heeft aangekondigd de vluchten tussen Praag en Seoul vanaf 21 augustus te hervatten; de luchtvaartmaatschappij voert momenteel vluchten uit tussen Praag en Doha en Dubai.
  Bron news.expats.cz.

  Er zijn momenteel 120 patiënten in Tsjechische ziekenhuizen opgenomen met COVID-19, waarvan 21 in ernstige toestand.
  Ter vergelijking: in Nederland lagen op woensdag zeventien patiënten op een intensivecareafdeling. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen steeg van 63 naar 66. Bron allecijfers.nl.

  Volgens hygiënisten keren maskers terug naar heel het openbaar vervoer van Praag - ze wachten gewoon op het weer, dat wil zeggen, totdat het niet zo heet is. Momenteel is de metropool verplicht om alleen in de metro een masker te dragen. Bron novinky.cz.
   
 16. :denk:Goede vraag.

  ........Maar ik ga het uitzoeken:D

  U hoort van mij!
   
 17. Waar Rainbow over schreef geldt voor Belgen/Belgie. Vandaar ...
   
 18. Ik heb het nagezocht.

  Jsem Holanďan:bloem:

  :top:
  Dat maakt mij, dit in ogenschouw nemende, nog gelukkiger.
  :beleefd:
   
  Bewerkt door een moderator: 31-07-2020
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Babiš controleerde de test-locatie en loste de wachtrijen op: het was nog gesloten.

  Premier Andrej Babiš staat bekend om het vroeg opstaan. Hij stond zelfs zaterdag vroeg op, en zoals hij op Twitter schreef, kwam hij om 7:40 onaangekondigd om het test-punt in het Na Bulovce-ziekenhuis in Praag te controleren. Volgens hem is hij 'wit geworden' van een wachtrij van twee uur afgelopen weekend.
  "Om 7:40 ging ik onaangekondigd naar het afhaalpunt in het Na Bulovce-ziekenhuis kijken. In vergelijking met afgelopen zaterdag, toen een foto van de wachtrij van twee uur me wit maakte, wat de reden was waarom ik besloot om in het weekend bij het Tsjechische leger te gaan en de Raad voor gezondheidsrisico's op te richten, is dit een aanzienlijke verbetering", schreef Babiš op Twitter.

  “Bestelsysteem, logistiek. Significante informatieborden worden ook voorbereid en hebben daar twee bemonsteringspunten. Hij verdient lof. Ze kunnen alle monsters analyseren die in hun eigen laboratorium zijn genomen, wat tegenovergesteld is, en ze worden ook geholpen door studenten van medische faculteiten ", prees de premier en voegde eraan toe dat hij crisismanager Michaela Papežová ontmoette.
  "Volgens adjunct-directeur Hana Roháčová, hoofd van de infectieziekte, lijkt het erop dat het virus verzwakt", besloot Babiš zijn ochtendbezoek.

  Het afhaalpunt gaat om acht uur open
  Babiš verdiende echter geen lof voor het bezoek, maar kritiek. Het afhaalpunt in het Na Bulovce ziekenhuis in Praag gaat pas om acht uur 's ochtends open.
  Hoofd van de afgevaardigden TOP 09 Miroslav Kalousek begon de premier voor zijn vroege bezoek te plagen. "We hebben geen premier nodig die de inzamelpunten persoonlijk gaat controleren, daarvoor is zijn tijd duur. We hebben een premier nodig die een werkend systeem kan runnen. Tot dusver hebben we alleen willekeurige chaos en functionele PR, die ons echter niet zullen beschermen", schreef de politicus op Twitter.

  Babiš maakte onmiddellijk bezwaar dat "hij geen idioot is" en dat het doel van zijn bezoek niet was om de wachtrijen bij het verzamelpunt te controleren, maar om te zien hoe het er daar uitziet en het verzamelsysteem. "Ik kwam om 7.40 uur aan, toen er al ongeveer 10 mensen stonden te wachten en er ongeveer 10 paramedici aan het rennen waren, ze gingen om 8.00 uur open, ik was er tot 8.15 uur", legde hij uit.

  15.000 tests per dag voor miljoenen
  Deze week presenteerde de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch een nieuwe teststrategie. Grote ziekenhuizen moeten de testcapaciteit voor covid-19 uiterlijk eind september verhogen. Volgens hem zou er in totaal minimaal 1.000 testen per dag moeten zijn, wat ongeveer het dubbele is van de huidige maximale capaciteit.

  Ziekenhuizen hebben aangekondigd dat ze, om de testcapaciteit voor covid-19 te vergroten, ongeveer miljoenen kronen nodig zullen hebben om het apparaat in het nieuw opkomende backbone-netwerk van laboratoria aan te passen. Extra geld moet gaan naar de salarissen van het personeel in laboratoria en materialen. In het Universitair Ziekenhuis Motol zou een verhoging van het aantal coronavirustests van de huidige 300 naar 1.000 per dag waarschijnlijk leiden tot een stopzetting van het onderzoek van andere monsters. Volgens hen is de huidige testcapaciteit voldoende voor de huidige vraag.
  Bron blesk.cz.
   
 20. Ik ben benieuwd wat bedoelt wordt met "dat het er op lijkt dat het virus verzwakt" ? Betekent dit dat het virus muteert naar een minder dodelijker variant wat een Italiaanse viroloog een paar weken terug ook meldde.
   

Deel deze pagina