Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Maar zo'n stempel valt niet te controleren. Bovendien op dit moment geeft de GGD ze niet uit. Je kunt je daar niet zomaar laten testen.
 

kuurgast

Donateur
Reactie op dat manifest:

Het verschilt niet van wat we doen, Prymula reageert op de oproep van 11 artsen van de Charles University. Het hoofd van ČLK bekritiseert haar.

Elf artsen van de Charles University (UK) hebben dinsdag een openbare oproep gepubliceerd om de gezondheid te beschermen van burgers die momenteel worden bedreigd door langdurige beperkingen in verband met coronavirusinfectie.

De ondertekenaars maken zich ook zorgen over de toekomst, 'medisch of economisch', en proberen 'de leugens en mythen die over de epidemie worden verspreid, te verdrijven'. Ze benadrukken dat wijdverbreide maatregelen covid-19 niet zullen uitroeien.

Volgens artsen van de oudste en meest prestigieuze Tsjechische universiteit is het noodzakelijk de noodtoestand uiterlijk 30 april 2020 te beëindigen; de volledige toegang tot gezondheidszorg voor alle burgers herstellen; in mei 2020 het onderwijs in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs te hervatten; belemmeringen voor het functioneren van de economie wegnemen; om de ineenstorting te voorkomen die aanzienlijke delen van kleine en middelgrote ondernemingen en eenmanszaken bedreigt; maak de staatsgrenzen geleidelijk los in coördinatie met de buurlanden, en vooral met onze buurlanden en landen met een vergelijkbare epidemiologische situatie, zoals Duitsland of Oostenrijk, en neem doordachte oplossingen in plaats van chaotische en tegenstrijdige maatregelen.

Ze zijn gebaseerd op epidemiologische gegevens, kennis, feiten, expertise en hun professionele en praktische ervaring. De volledige uitdaging van elf artsen van het UK is hier te vinden.

Reacties variëren.
Een groot deel van het professionele publiek is het eens met de oproep van Tsjechische artsen van de Charles University, maar sommigen niet. En sommige hooggeplaatste experts in de staatsadministratie weigerden commentaar te geven op de oproep op verzoek van de Lidovky-server, en verklaarden dat ze niet zouden reageren op "politiek", of op het argument dat "ze niet op alles hoeven te reageren".

Vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula bevestigde aan de Lidovky-server dat de regering van plan is de maatregelen te blijven "ontmantelen". 'De uitdaging vat het in feite samen en verschilt niet veel van wat we doen', zei hij.

Zdeněk Hostomský, directeur van het Instituut voor Organische Chemie en Biochemie van de Academie van Wetenschappen van Tsjechië, stuurde zijn mening naar de Lidovky-server. 'Ik verwelkom de rationele stemmen van vooraanstaande experts van de Charles University zeer', zei hij, eraan toevoegend dat het nu het moment was om de regering te bedanken voor de beslissende maatregelen in de vroege stadia van de epidemie en weer hard te gaan werken.

"De originele modellen, waarin catastrofale scenario's met miljoenen doden werden afgebeeld, zijn geleidelijk naar beneden bijgesteld en bevinden zich nu op het niveau van de seizoensgriepepidemie. Ook de sterfte, die er aanvankelijk griezelig hoog uitzag, werd geleidelijk verlaagd tot 0,02 tot 0,1% met toenemende tests, opnieuw vergelijkbaar met het griepvirus, "legde hij uit, en voegde eraan toe dat "het hoog tijd is om over te stappen naar een rationeel en wetenschappelijk gebaseerd Zweeds model en verlaat het gezaghebbende en restrictieve Chinese model”.

Hij is het ook met de ondertekenaars van de oproep eens dat oudere leeftijd verre van het enige criterium is bij risicobeoordeling, het hangt vooral af van de gezondheidsstatus van individuen.

"Gisteren werd in de Journal of the American Medical Association een studie gepubliceerd waarin de medische dossiers werden geanalyseerd van 5700 patiënten die met Covid-19 in het gebied van New York in het ziekenhuis waren opgenomen, waaruit bleek dat 93% van hen opnieuw een ernstige ziekte had. De mediane leeftijd van deze patiënten was 63 jaar, 57% had een hoge bloeddruk, 42% was zwaarlijvig en 34% had diabetes ", zei hij." Als we economisch en verantwoord denken, is het logisch om slechts een deel van de enorme hoeveelheid geld die we besparen uit te geven. door economische neergang en langdurige recessies te vermijden, niet om de zorg voor dit nu welomschreven kwetsbare deel van de samenleving voor anderen te beperken. "

Woensdag was de president van de Tsjechische medische kamer (ČLK) en een specialist in vaatziekten, Milan Kubek, tegen de oproep van elf artsen. Hij verklaarde op de ČLK-website: "Als voorzitter van de Tsjechische medische kamer beschouw ik de uitdaging, waaronder de ondertekenaars geen echte expert zijn in de gegeven kwestie - dwz een epidemioloog of een infectieurist - onverantwoordelijk."
Bron lidovky.cz.
 
2 doktoren, 3 meningen. Het is gokken met mensenlevens. En als er dan toch opeens een hoop doden vallen, zeggen van: Oeps, we hadden het mis. Ik vind ook de hele ophef overdreven, maar hou me er wel aan. Ik heb een vak geleerd en dat doe ik niet slecht (denk ik), maar dit is iets helemaal anders. Hier heb ik de ballen verstand van. Je wordt doodgegooid met info door zelfbenoemde experts, waarvan dit net niet hun vakgebied is. Schoenmaker blijf bij je leest.
 

kuurgast

Donateur
Tenzij de noodsituatie wordt verlengd, gaan op 1 mei scholen, winkels en grenzen open zonder maskers.

Scholen, winkels en grenzen gaan open als 1 mei de noodtoestand wordt opgeheven. Ook zijn dan de maskers niet meer verplicht zonder noodtoestand. Evenzo wordt dan de maatregel die de groepering van groepen van maximaal 10 personen in het openbaar beveelt, ingetrokken. Door de noodtoestand kunnen maatregelen worden aangekondigd conform de crisiswet. Het zou echter onder normale omstandigheden moeten worden geannuleerd. Leden beslissen dinsdag over de verlenging.

"Volgens de crisiswet eindigt de geldigheid van crisismaatregelen met een noodtoestand", vertelde Petr Mlsna, advocaat en vice-minister van Binnenlandse Zaken, aan Novinky. Dit zijn volgens hem met name maatregelen die de grondrechten en vrijheden beperken.

Als de afgevaardigden de verlenging van de noodtoestand niet steunen, vervallen de maatregelen die de regering op grond van de crisiswet heeft genomen, op 30 april.

Beslissing van de rechtbank.
Volgens de crisiswet heeft de regering deze vier crisismaatregelen donderdag aangenomen met ingang van de 24e (beperking van het vrije verkeer) of 27 april (de overige drie maatregelen).

Twee daarvan, namelijk de beperking van het vrije verkeer en het verbod op de verkoop en verkoop van diensten in de detailhandel, waren op grond van de wet op de volksgezondheid verklaard. De rechtbank vernietigde ze echter donderdag en zei dat ze illegaal zijn. Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch (ANO) dient een cassatieklacht in tegen de beslissing van de rechtbank.

Wat zou er van toepassing zijn?
Als de noodtoestand zou worden opgeheven, blijven de buitengewone maatregelen die op grond van de wet op de volksgezondheid zijn aangekondigd, van toepassing. 'Degene die een puur anti-epidemiologisch effect zou hebben, blijft van kracht', voegde Mlsna eraan toe.

Na 30 april zou het volgende nog steeds van toepassing moeten zijn:
- het dragen van sluiers in het openbaar, met uitzonderingen nog steeds van kracht
- een verbod op patiëntenbezoeken, met uitzondering van de nog geldende uitzonderingen, in zorginstellingen waar intramurale zorg wordt verleend
- een verbod op de aanwezigheid van een derde bij de geboorte, met de uitzonderingen nog steeds van kracht. Het zou bijvoorbeeld niet van toepassing zijn op vaders
- zonder uitzondering een verbod op bezoeken aan sociale diensten
- dat alleen mensen ouder dan 65 jaar tussen 08.00 uur en 10.00 uur de winkel in mogen

Coronaviruswetten die door het Parlement zijn goedgekeurd en door de president zijn ondertekend, blijven van toepassing. Hiertoe behoren bijvoorbeeld een moratorium op de terugbetaling van hypotheken of leningen, een bonus voor zelfstandigen tot eind april of een wijziging van de data voor afstuderen, toelating en eindexamen.

Dinsdag wordt besloten.
De Kamer van Afgevaardigden beslist dinsdag over de verlenging van de noodtoestand tot 25 mei. Maar de regering heeft nog steeds geen stemmen. De communisten, met wiens steun het kabinet van premier Andrej Babiš (ANO) regeert, hebben aangekondigd de verlenging met slechts een week te steunen.

Oppositiepartijen eisen dan dat de overheid tot in detail motiveert waarom een verlenging nodig is. 'Tot dusver heb ik dergelijke informatie niet van de regering', zei de voorzitter van de Volkspartij Marian Jurečka eerder tegen Práva.
Bron novinky.cz.
 
Ik heb mijn vakantie eind september en wil dan graag naar Tsjechië. We hebben met een aannemer afgesproken dat hij dan ons dak gaat vervangen.
Ik ben heel benieuwd of we dan alweer gewoon naar Tsjechie kunnen (we hebben een verblijfsvergunning) en of de aannemer de afspraak kan nakomen??
 
Inderdaad, met een verblijfsvergunning kun je nu ook al de grens over.
En in Tsjechie wordt gewoon doorgebouwd, al is het wat minder dan voorheen. Vooral bij gebrek aan mankracht uit Oekraine/Moldavie etc.
 
Volgens mij is het zo: met een verblijfsvergunning mag je de grens inderdaad over maar moet je wel 2 weken in quarantaine. Je moet rechtstreeks rijden naar je adres en bij aankomst moet je ook meteen je huisarts hierover informeren en 2 weken lang in je huis verblijven. Je mag dus ook geen boodschap doen onderweg of zo. Zonder verblijfsvergunning moet je denk ik echt een gegronde reden hebben om naar Tsjechië af te kunnen reizen en dan moet je die medische verklaring ook bij je hebben. Zo heb ik het begrepen, maar misschien heb ik het mis. Er circuleren al aardig wat verhalen zo langzamerhand en de verwarring hierover is tamelijk groot.
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij is het zo: .....
Inderdaad, zo is het. Net zoals Feertje en ik ook zeiden.
En ja, de consequentie is de quarantaine van 14 dagen (geldt ook voor de Tsjechen zelf; dus voor iedereen die het land binnenkomt). Of... je moet met een negatieve PCR-test van niet ouder dan 4 dagen kunnen aantonen, dat je "gezond" bent. Maar goed, zo'n test kun je niet 1-2-3 bestellen in Nederland.
 
Het schijnt dat een buitenlandse test niet geldig is. En ik zit nu al voor de 2e x in quarantaine. Zelfs met een test is dit niet in te korten. Zo wordt het wel een hele rustige vakantie in Tsjechie.
 
Huh? Dat lijkt me niet te kloppen.

Zeker is wel, dat een zogenaamde sneltest, of rychlotest, niet geldig is. Maar alle formulieren zijn tevens in het Engels, en het is echt de regel, dat je OF in quarantaine moet, DAN WEL een buitenlandse test moet kunnen tonen. (Let wel, een PCR-test.)
 
zoals boven al ergens geschreven, er is zoveel onduidelijkheid dat ze zelf niet meer weten wat er gaande is.
 
Ik dacht uit je eerdere berichten begrepen te hebben dat jij geen problemen had met quarantaine, dat jij zo het land in en uit kon? :confused:
Het land in en uit is het probleem ook niet. Maar de regels veranderen geregeld. En qarantaine ook niet zolang ik in de tuin kan zitten en het bier bezorgd wordt. Maar na 2x wil je ook wel eens met iemand anders praten (en NEE, ik kan het probleem van Staropramen niet oplossen, hoe zeer ik mijn best ook doe).

Laatste bericht is dat we aan de grens in het systeem gaan en bij terugkomst niet in quarantaine hoeven. Maar of dat morgen nog zo is? :confused:
 
Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ga ik dit weekend naar Tsjechie.
En zonder quarantaine, en over 13 dagen gewoon weer terug de grens over

Oja, en geheel legaal
Gisteren de grens weer over richting Nederland. Bij de grens controle op pas en de formulieren die aantonen dat je naar je werk gaat. In Duitsland geen controle en ook in Nederland nog niets.
Kortom, het is dus toch iets gecompliceerder dan hoe jij het eerst voorstelde, begrijp ik? Of worden de maatregelen nu ineens strikter gehanteerd dan eerst?
 
Ineens werd de tijd die je buiten Tsjechie "mocht" verblijven verkort. En toen was er ineens wel quarantaine. En toen...........
Gisteren mocht je max 14 dagen naar buiten zonder quarantaine (werk en reizen is samen 15 dagen :snotter:), vandaag word je geregistreerd en hoeft het niet. Eigenlijk is iedere dag weer een verrassing. :stout:

O, en we zijn al een maand verder.
 

kuurgast

Donateur
Lagerhuis stemt tot verlenging noodtoestand tot 17 mei.

De Tweede Kamer heeft gestemd om de noodtoestand in het land te verlengen tot 17 mei.
De regering heeft de kamer van afgevaardigden verzocht om verlenging nadat de gemeentelijke rechtbank van Praag de overheidsbeperkingen op het vrije verkeer van mensen, evenals de detailhandel en diensten in het land had opgeheven omdat ze niet waren uitgevoerd in het kader van de crisiswet.

De regerende partijen voerden aan dat als de noodtoestand niet werd verlengd, dit zou betekenen dat het hele pakket aan preventieve maatregelen dat het land in staat heeft gesteld de epidemie onder controle te krijgen, zou eindigen, waardoor het risico op een nieuwe uitbraak ernstig zou toenemen.

Het oorspronkelijke voorstel van de regering voor verlenging tot 25 mei kreeg geen goedkeuring.
Bron radio.cz/en.
--------------------------------------------------------------------------
Zonder de noodtoestand te verlengen, zou de staat volgens de regering vanaf 1 mei een deel van de verboden en beperkingen moeten opheffen. Ondernemers zouden bijvoorbeeld alle winkelcentra en restaurants kunnen openen - en dat zou volgens kabinetsleden een hoog risico op een tweede golf van coronavirusinfectie betekenen.

"Vanuit epidemiologisch oogpunt is het nodig om de ongecontroleerde verspreiding van de epidemie te blijven voorkomen door de nodige maatregelen te nemen, en ons land blijft in gevaar. Levens, gezondheid, eigendom, maar ook de interne orde en veiligheid worden nog steeds in gevaar gebracht ", benadrukte premier Andrej Babiš. 'Ik geloof dat ik hier voor de laatste keer sta met een ander verzoek om verlenging van de noodtoestand.'

De regering zoekt nu naar manieren om de restrictieve restricties tussen het einde van de noodtoestand en 25 mei te handhaven. Volgens premier Babiš zal hij maandag ingaan op een wijziging van de Wet bescherming volksgezondheid, die de bevoegdheden van het ministerie van Volksgezondheid zou versterken, zodat het ministerie over beperkingen zou kunnen beslissen. Het moet de werking van winkels of diensten kunnen verbieden of beperken of het gebruik van bepaalde hygiënemaatregelen kunnen gelasten.

Het desbetreffende amendement moet worden voorbereid door het hoofd van het ministerie, Vojtěch; de Kamer van Afgevaardigden zou de norm de dag na de regering kunnen behandelen en bespreken in een staat van wetgevende nood. Volgens Babiš zou de wet Tsjechië ten goede kunnen komen, zelfs als het land werd getroffen door de tweede golf van de coronavirusepidemie.

Volgens de premier zou de nieuwe wet het ministerie de mogelijkheid moeten geven om "de activiteiten van winkelcentra, commerciële en productiefaciliteiten, zwembaden, wellnessfaciliteiten, openbaar vervoer, allerlei soorten medische voorzieningen, voorzieningen voor sociale diensten te verbieden of te beperken en hen te verplichten hygiënemaatregelen te nemen. Verder de verplichting om persoonlijke beschermingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Regel massa-acties, beperk hun reikwijdte."
Bron ct24.ceskatelevize.cz.
 
Bovenaan