Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechisch onderzoek: afvalwateranalyse kan tweede golf coronavirus voorspellen

  Het analyseren van afvalwater is een manier om infectieziekten op te sporen die door mensen worden uitgescheiden in urine of feces, waaronder het nieuwe coronavirus, dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Onderzoekers over de hele wereld traceren momenteel het SARS-Cov-2-virus in afvalwater. Studies hebben de aanwezigheid in Nederland, de Verenigde Staten en Oostenrijk al bevestigd.

  In Tsjechië is de monitoring in de tweede helft van april gestart door het Tomáš Garrigue Masaryk Water Research Institute in Brno.

  Omdat bacteriën en virussen niet alleen via ademhalingsdruppels maar ook via uitwerpselen het lichaam verlaten, kan afvalwater een waardevolle bron van informatie worden.
  Onderzoekers namen monsters bij twintig afvalwaterinstallaties in Tsjechië, die meer dan 700.000 mensen bedienen, om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de omvang van de uitbraak van het coronavirus. Uit voorlopige resultaten van de monitoring bleek dat ongeveer tien procent van de monsters sporen van het coronavirus vertoont.

  "Het lijkt er inderdaad op dat deze aanpak kan worden gebruikt als basis voor een systeem voor vroegtijdige waarschuwing om het begin van een nieuwe epidemie te detecteren", legt Hana Mlejnková van VÚV TGM uit, die de leiding heeft over het afvalwaterproject.

  "Als het een betrouwbaar hulpmiddel blijkt te zijn, wordt het een van de mogelijke manieren om een komende tweede golf te detecteren", zegt Jan Kynčl, hoofd van de afdeling Infectieziekten Epidemiologie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid.

  Onderzoekers hadden begin april echter weinig reden om optimistisch te zijn, omdat ze het virus lange tijd niet in het afvalwater konden vinden.
  "In het begin was het verrassend dat we in de grote afvalwaterzuiveringsinstallaties geen sporen van coronavirus vonden, omdat we wisten dat er een groot aantal geïnfecteerde individuen in het gebied was", zegt Mlejnková.

  De situatie veranderde met de resultaten van kleine waterzuiveringsinstallaties in de buurt van dorpen waar de virussporen zijn aangetroffen, hoewel het aantal geïnfecteerden daar veel lager was dan in de grote steden. Dit kan worden beïnvloed door een lage verdunning van afvalwater en een korte pijpleiding. Zo kunnen de kleine afvalwaterzuiveringsinstallaties in de toekomst een pijler worden van een coronavirus systeem voor vroegtijdige waarschuwing.

  "Het zal waarschijnlijk nodig zijn om kritieke plaatsen te identificeren waar het aantal geïnfecteerde individuen snel kan groeien, maar tegelijkertijd zal het afvalwater in het gebied worden geconcentreerd", zegt Mlejnková over verdere stappen van het onderzoek.

  Aangezien exploitanten van afvalwaterzuiveringsinstallaties regelmatig monsters nemen, zou de nieuwe methode de werknemers van de afvalwaterzuiveringsinstallaties niet extra belasten.
  Het veterinaire onderzoeksinstituut in Brno beoordeelt de monsters.

  Bronnen english.radio.cz + praguemorning.cz + news.expats.cz.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Artsen en verpleegkundigen die "vooraan stonden" in de strijd tegen een onbekende infectie, lopen ernstig gevaar een deel van hun salaris te verliezen of hun ziekenhuizen en praktijken te sluiten.

  Ziekenhuismanagers en particuliere artsen beseften dit als eersten. Begin juni ontvingen zij een ontwerp van het zogenaamde compenserende besluit, waarin zij een aanvulling zouden krijgen voor buitengewone werkzaamheden in die tijd toen de natie worstelde met het coronavirus. Premier Andrej Babiš beloofde gezondheidswerkers beloningen voor hun inzet in april, en zoals hij vorige week op de Tsjechische radio zei, heeft hij zelfs zijn belofte waargemaakt door "20 miljard voor te stellen voor dit jaar en nog eens 50 miljard volgend jaar, dus dat is een totaal van 73 miljard".

  Zoals bekend zullen ze dit geld de komende anderhalf jaar ontvangen van de staatsverzekeringsmaatschappij en zal ze uitdelen aan iedereen die ze verdient. De sleutel tot de verdeling van het geld ligt in het compensatiedecreet, een soort wijziging van het decreet, volgens welke verzekeringsmaatschappijen in 2020 ziekenhuizen en privéklinieken betalen. Maar paramedici lezen vervolgens welk compensatiedecreet de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch voorstelt.

  'Voor een aantal voorzieningen betekent dit het einde van de activiteiten', schreef de Vereniging van Tsjechische en Moravische Ziekenhuizen, die kleine en middelgrote ziekenhuizen vertegenwoordigt, aan minister Vojtěch. Hij weigert het voorstel überhaupt te bespreken. Grote instellingen worden vertegenwoordigd door de Vereniging van Ziekenhuizen, meestal loyaal aan de minister, aangezien de meeste aangesloten ziekenhuizen tot de staat behoren. Maar ook hun managers onthielden zich niet van de opmerking dat het decreet tientallen miljarden kronen minder biedt dan nodig zou zijn.

  Bron echo24.cz.
   
  Morris2016 vindt dit leuk/interessant.
 3. Het testen van rioolwater is in Nederland ook een belangrijk hulpmiddel om het virus in een vroeg stadium op te sporen. Het virus is zelfs gevonden in rioolmonsters van februari. Het monitoren van de rioolmonsters wordt nu uitgebreid tot heel Nederland. De resultaten zullen worden weergegeven in het Covid19 dashboard van de overheid, zodat snel gereageerd kan worden op nieuwe uitbraken.
   
 4. Ik ga straks denk ik gewoon boodschappen doen met een mondkap op. Net als sommige Duitsers hier. Wel zo relaxed.
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Corona: met 168 nieuwe infecties de hoogste dagelijkse groei sinds 11 april.

  In Tsjechië zijn vrijdag 168 nieuwe Corona-gevallen gemeld. Het aantal nieuwe infecties bereikte daarmee de hoogste waarde sinds 11 april. In de laboratoria zijn bijna 4.000 testen gedaan en het aandeel positieve resultaten is gestegen van 2,51 procent op donderdag naar 4,21 procent. Het aantal nieuwe infecties fluctueerde de afgelopen dagen als gevolg van gerichte tests in de huidige corona-hotspots. Het mijngebied rond Karviná in de regio Moravië-Silezië werd vorige week het zwaarst getroffen door het Corona-virus.

  Sinds het uitbreken van de corona-pandemie begin maart is bij in totaal 11.044 mensen in Tsjechië het coronavirus vastgesteld. Ongeveer 70 procent van hen is nu hersteld en 349 mensen stierven als gevolg van het virus. Momenteel lijden 2444 mensen aan het virus in Tsjechië, waarvan 122 patiënten in de ziekenhuizen.
  Het ministerie van Volksgezondheid heeft de cijfers zaterdagochtend bekendgemaakt.

  ---------------------------------------

  Tsjechië opent de grens met Silezië in Polen

  Tsjechië zal vanaf maandag de grens met Polen volledig heropenen. Zelfs bij het betreden van Silezië is het niet langer nodig om een negatieve coronatest te overleggen of thuis in quarantaine te gaan, zoals minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zaterdag op Twitter aankondigde. "De epidemiologische situatie in het naburige Silezië in Polen is aanzienlijk verbeterd", rechtvaardigde Vojtěch de beslissing.

  Bronnen deutsch.radio.cz + onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
  petra en Franky vinden dit leuk/interessant.
 6. Toch begin ik mij best wel een beetje zorgen te maken. In 1 dag steeg het aantal besmettingen met 300 en ook het reproductie getal is weer net zo hoog als in het begin van de pandemie. De eerste golf is volgens mij een beetje aan Tsjechië voorbij gegaan. Maar nu lijkt het of de tweede (echte) golf is begonnen. Hopelijk zijn het lokale uitbraken en krijgen ze het weer onder controle. Maar na een week in Tsjechië rondgekeken te hebben zie ik de boel behoorlijk verslappen. Afstand wordt er niet gehouden, mondkapjes in de winkels zijn een schijnvertoning. Veel mensen laten de neus onbedekt. En arbeidsmigranten uit Oost Europa die onder Covid19 gevaarlijke omstandigheden wonen en werken zijn er ook heel veel. Vooral uit Oekraïne waar het virus nu ook woedt.
   
  Laatst bewerkt: 29-06-2020
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Piek in coronavirusgevallen zet door, maar geen tweede golf, zegt minister

  Het ministerie van Volksgezondheid meldde in totaal 305 nieuwe gevallen voor zondag. Van de circa 1800 uitgevoerde tests gaf 16,83 procent een positief resultaat. Een dergelijk hoog percentage is nog nooit bereikt sinds het uitbreken van de corona-pandemie in Tsjechië.

  Vrijdag werden er 168 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd, terwijl er op zaterdag een stijging van 260 optrad.
  Het aandeel positieve resultaten steeg van 4,21 procent op vrijdag tot bijna 14 procent op zaterdag. De minister van Volksgezondheid, Adam Vojtěch, zegt dat het land geen tweede golf van het coronavirus ziet.
  De opkomst van nieuwe corona-gevallen houdt verband met de "hotspots" in de regio Moravië-Silezië. Vooral in de regio Karviná was er in het weekend een enorme uitbreiding van de testcapaciteiten. Gezondheidsdeskundigen zien daarom geen tekenen van een tweede coronagolf. Verder liet de minister weten dat de dagelijkse groei in andere districten tien tot vijftien gevallen per dag was, dus escalatie was er niet. Hij wees er ook op dat het aantal nieuwe infecties in Praag is afgenomen.

  In de regio Moravië-Silezië worden de gebieden rond Karviná en Frýdek-Místek het zwaarst getroffen.
  Zo raakten in het particuliere verpleeghuis "Důstojnost" in Nýdek 43 cliënten en werknemers besmet.
  Ondertussen zijn de eerste mijnwerkers van de Darkov-mijn van de OKD-kolenmijn hersteld en donderdag weer aan het werk gegaan, bij meer dan 450 mensen werd daar een infectie ontdekt.
  Vrijdag waren ook extra testen bij auto-onderdelenfabriek Magna Exteriors in Liberec regio, daar was vorige week een nieuwe uitbraak.

  -------------------------------------------------------------------------------

  Voor de regio Moravië-Silezië zijn strengere corona-eisen vastgesteld

  Vanwege het hoge corona-aantal zijn vanaf dinsdag strengere maatregelen van toepassing op delen van de regio Moravië-Silezië. Zoals het ministerie van Volksgezondheid maandag aankondigde, zijn dit de districten Karviná en Frýdek-Místek. Bezoeken aan ziekenhuizen en sociale voorzieningen zijn onder meer verboden. Evenementen mogen alleen door 100 mensen worden bijgewoond in plaats van 500.

  In tegenstelling tot de andere districten in Tsjechië moeten mensen in Moravië-Silezië vanaf 1 juli mond- en neusbescherming blijven dragen. De masker verplichting is van toepassing op alle gebouwen, openbaar vervoer en massa-evenementen. Zogenaamde grensoverschrijdende pendelaars moeten hun werkgevers vanaf woensdag een negatieve Covid 19-test voorleggen.

  “We hebben duidelijk gezegd dat we geen landelijke maatregelen meer willen toepassen. Op de locaties van de betreffende uitbraak worden de nodige maatregelen genomen." zei premier Andrej Babiš donderdagmiddag.

  ------------------------------------------------------------------------

  Praag: maskerplicht alleen bij bepaalde evenementen en in de metro

  Vanaf 1 juli blijven bepaalde corona-maatregelen van toepassing in Praag. Dat heeft de Tsjechische minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch maandag bekendgemaakt. Als je de metro in Praag wilt nemen of wilt deelnemen aan een evenement met meer dan 100 mensen in gesloten ruimtes, moet je nog steeds een masker dragen.

  Ook in het Moravisch-Silezië-district wordt de maskervereiste niet opgeheven vanwege het toenemende aantal corona. In de rest van het land hoeven mensen vanaf woensdag geen mondneusbescherming meer te dragen.

  Bron oa deutsch.radio.cz.

  ------------------------------------------------------------

  De mijnen van OKD zijn momenteel de grootste uitbraken in Tsjechië. Met name de ČSM-Noordmijn en de ČSM-Zuidmijn.
  Bron zpravy.aktualne.cz.

  --------------------------------------------------------------

  Volgens epidemiologen is Tsjechië momenteel een van de slechtste op het gebied van coronavirus, ze kijken echter bezorgd naar de onverantwoordelijke Tsjechen die de laatste paar uitbraken hebben veroorzaakt. Ondanks de symptomen gingen ze bijvoorbeeld naar een bedrijfsfeest, van waaruit covid-19 zich over de regionale grenzen verspreidde.

  De minister van Volksgezondheid waarschuwt dat dergelijk gedrag de hele epidemie kan verergeren.
  "Dergelijk gedrag heeft een grote invloed op de situatie in Tsjechië. Het is noodzakelijk om te beseffen dat het virus niet is verdwenen, het is nog steeds bij ons en het is aan ons allemaal om de situatie te beheren", zegt Vojtěch.

  Volgens hem gaat de regering over van wijdverbreide verboden naar de individuele verantwoordelijkheid van elke persoon, en mensen moeten nu laten zien dat ze daar naar kunnen handelen.

  De hoofdhygiënist is het daarmee eens. Volgens haar is de situatie des te ernstiger omdat de overgrote meerderheid van de ziekten in Tsjechië zich voordoen met slechts milde symptomen.
  'Dit is goed in termen van belasting van het ziekenhuissysteem, maar niet in termen van de mogelijkheid om de infectie verder te verspreiden', zegt Rážová.

  Bron zpravy.aktualne.cz.
   
  Joaninha vindt dit leuk/interessant.
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid zal vanaf 1 juli elke dag rond 17.00 uur een kaart met risicoregio's en het aantal nieuwe positieve coronavirus-testresultaten publiceren.

  Bron news.expats.cz.
   
 9. Op dit moment met de trein onderweg van Turnov naar Meppen in Duitsland. In de trein in Tsjechië draagt niemand nog een mondkapje nadat de draagplicht daarvan sinds maandag is opgeheven. Gisteren in de supermarkt hetzelfde. Eigenlijk is het nu zo'n beetje weer net als voor de Coranacrisis. Ik hoop dat het zo blijft.
   
  dennuzzz en mazackova vinden dit leuk/interessant.
 10. In ziekenhuizen, klinieken moet nog wel een mondkapje gedragen worden.
  Ben er vanmorgen nog geweest in Usti, maar het houden van afstand blijft een probleem.
   
 11. Zelfde ervaring hier, geen mondkapjes meer. Zelf gebruik ik ze ook niet meer, maar probeer wel de 2 meter afstand te bewaren. En dat valt niet mee, want het lijkt wel of ik de enige ben die dat belangrijk vind. Ik zigzag door de supermarkt en niemand doet hetzelfde. Zal wel aan mij liggen, maar ik wil geen Covid 19 ook al zijn er in mijn okres bijna geen besmettingen. Dit weekend ga ik per auto naar NL, ben benieuwd hoe dat daar gaat.
   
  Joaninha vindt dit leuk/interessant.
 12.  
  Joaninha vindt dit leuk/interessant.
 13. Misschien valt het mee. Als ik zo naar de video kijk. Het is in ieder geval buiten. Besmettingen ontstaan vooral in gesloten ruimtes met veel mensen en te weinig luchtverversing. En zeker als die ruimte ook nog eens gekoeld wordt tot een temperatuur waarbij het virus langer actief kan blijven. Vooral de vleesindustrie is berucht. En deze week ook weer een besmettingshaard bij een visverwerkingsbedrijf in Nederland.
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  OKD sluit zijn kolenmijnen zes weken vanwege COVID 19.

  Het OKD-mijnbouwbedrijf is geleidelijk begonnen met het sluiten van zijn twee steenkoolmijnen in de regio Karviná. De onderbreking betreft de mijnen ČSM-Jih, ČSM-Sever en ČSA en geldt nog steeds voor de Darkov-mijn.
  Het management van het bedrijf heeft de operatie in de mijnen voor zes weken opgeschort vanwege de verspreiding van coronavirusinfectie onder de mijnwerkers. 850 mijnwerkers en familieleden hebben positief getest op COVID 19 sinds de infectie half mei voor het eerst werd geregistreerd in de mijnen. Er zullen ongeveer 200 mensen in de mijnen blijven voor routinewerkzaamheden in verband met onderhoud en veiligheid.
  Volgens voorlopige resultaten heeft tot nu toe ongeveer 17 procent van de werknemers positief getest.
  ----------------------
  Voorzitter van de Tsjechisch-Moravische vakbondsfederatie (ČMKOS) Josef Středula: De gezondheid van de mijnwerkers had geen prioriteit. Ze waren nergens op voorbereid, ze onderschatten de situatie grofweg en hadden duidelijk andere prioriteiten dan de gezondheid van werknemers.
  ------------------------------------------------------------
  Corona-tests met door degradatie bedreigde eerste divisie voetbalclub MFK Karviná hebben vier positieve resultaten opgeleverd. Het hele team moet twee weken in quarantaine. Dat meldde het hygiënekantoor van de Moravisch-Silezische regio donderdagavond.
  ---------------------------------------------------
  Noord-Boheemse onderneming stopt tijdelijk met de productie.

  De kunststofproducent Novoplast uit Liberec zal de productie tot nader order staken. Minstens 14 van de 70 werknemers zijn besmet met het Corona-virus.
  Zoals het bedrijf donderdagavond aankondigde, is tot nu toe ongeveer de helft van het personeelsbestand getest. De overige medewerkers laten een Covid 19-test uitvoeren. Het hygiënecentrum verantwoordelijk voor de regio Liberec stuurde het hele bedrijf twee weken in quarantaine.
  ---------------------------------------------------------
  Hygiënisten hebben een nieuwe focus van coronavirus gevonden in een bedrijf in de regio Kutná Hora. 13 werknemers zijn besmet, het bedrijf is gesloten. Familieleden worden in quarantaine geplaatst en bij ongeveer 100 mensen nemen ze monsters, zei Dana Šalamunová, een woordvoerster van de regionale hygiënisten. Ze zei niet welk bedrijf het was.
  ------------------------------------------------------------
  Slovenië, Letland en Estland schrappen Tsjechië van hun lijst van "veilige" reislanden.

  De Tsjechen wachten bij binnenkomst in enkele Europese landen op beperkingen
  In Letland is een quarantaine van twee weken verplicht voor bezoekers uit Tsjechië en hetzelfde wacht hen volgende week in Estland. In Cyprus moeten Tsjechen vanaf maandag een negatieve test voor covid-19 indienen.

  De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček bevestigde het nieuws op vrijdag en zei dat Tsjechen die deze landen binnenkomen verplicht zouden worden om in een quarantaine van twee weken te gaan of een negatieve COVID 19-test te maken die niet ouder is dan 36 uur. Doorvoer via Slovenië binnen 12 uur zonder overnachting blijft mogelijk.
  De Tsjechische premier, Andrej Babiš, protesteerde vrijdag en vroeg zijn Sloveense tegenhanger om het besluit te heroverwegen. Hij zei dat het toegenomen aantal besmette personen de afgelopen dagen te wijten was aan een lokale uitbraak.
  Minister van Buitenlandse Zaken Petříček zei dat hij van zijn Sloveense tegenhanger de verzekering had gekregen dat Tsjechië op de lijst met veilige bestemmingen zou worden opgenomen zodra het aantal besmette personen per 100.000 inwoners onder de tien zakt. Momenteel zijn het 14 gevallen per 100.000 inwoners.

  Flixbus en RegioJet verkopen geen tickets meer naar Slovenië. Verbindingen met Kroatië brengen de maatregel echter niet in gevaar.
  ------------------------------------------
  De beperkingen voor Tsjechen in het buitenland werden veroorzaakt doordat de regering de situatie in de regio Karviná bagatelliseerde, stelt de oppositie.

  Een deel van de oppositie was het met de Tsjechische regering eens dat met haar "luie" aanpak en het bagatelliseren van de situatie in de Karviná-regio, waar de coronavirusziekte zich verspreidt, Slovenië, Letland, Estland en Cyprus ertoe zijn begonnen de toegang van Tsjechen te beperken. Dit maakt de vakantie van veel Tsjechen ingewikkelder.

  Bronnen oa english.radio.cz + irozhlas.cz + novinky.cz.
   
 15. Zo zie je maar hoe het kan verkeren. Tot voor 15 juni stond Nederland in Tsjechië op de lijst van onveilige landen en nu overkomt het Tsjechië zelf:denk:.
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Hoe is Tsjechië momenteel:

  Op zondag waren er 75 bevestigde gevallen van coronavirus in Tsjechië, de laagste dagelijkse toename in de afgelopen twee weken.
  Sinds het begin van het virus zijn er 12.532 infecties gemeld in het land, waarvan 7.873 mensen zijn genezen en 350 zijn overleden aan covid-19.
  Er zijn momenteel 4309 zieken in het land, van wie er 132 in het ziekenhuis worden behandeld. 14 opgenomen in een ernstige toestand.
  Het meest getroffen gebied van de republiek blijft Karviná.
  --------------------------------------
  In de Moravisch-Silezische regio is het volgens hygiënisten niet nodig om in de huidige situatie nieuwe gebiedsgerichte quarantainemaatregelen aan te kondigen. De uitbraak van covid-19 is bekend en gelokaliseerd en de infecties zijn geïsoleerd in huis. De meeste geïnfecteerde mensen hebben geen of slechts milde symptomen. Dat meldde het Regionaal Hygiënestation (KHS) in Ostrava zondag in een persbericht op haar website.
  -----------------------------------------------
  De minister van Cultuur Lubomír Zaorálek slaagde maandag voor de covid-19-test, het resultaat was negatief. Hij moest een test ondergaan omdat hij eind juni contact had met een met coronavirus besmette man in Větrný Jeníkov in de regio Vysočina. Volgens zijn woorden keert Zaorálek na een weekend in Ostrava terug naar Praag en kan hij dinsdag aan het werk. Chef-hygiënist Rážová raadde hem aan om vanwege de incubatietijd van covid-19 nog vier dagen thuis te blijven.
  -----------------------------------------------
  Slovenië heeft Tsjechië teruggebracht naar veilige landen, met uitzondering van de regio Moravië-Silezië.

  Slovenië zet vanaf dinsdag 7 juli Tsjechië terug op de lijst van veilige landen waarvan de inwoners zich in dit land niet hoeven te bewijzen met een negatieve test op het coronavirus of om naar de quarantaine van twee weken te gaan. Dat maakte het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag op Twitter bekend. Een uitzondering is de Moravisch-Silezische regio, die nog steeds tot de riskantere gebieden behoort.
  Bron irozhlas.cz.
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Buitengewone zitting Kamer van Afgevaardigden donderdag over de coronavirusepidemie in regio Karviná.

  De oppositie bekritiseert de regering vanwege haar maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in de regio Karviná op te lossen. Ze reageerden op de verklaring van zondag door premier Andrej Babiš, die zei dat alle beslissingen met betrekking tot het coronavirus zijn genomen door epidemiologen en hygiënisten, niet door de regering.

  Kamerlid Jakub Janda, oorspronkelijk afkomstig uit de regio Moravië-Silezië, riep de premier en zijn ministers op om de situatie ter plaatse te bespreken.
  "Adam Vojtěch, til je reet op, ga naar Karviná en zorg er persoonlijk voor dat de hygiënisten hebben wat ze nodig hebben. Alena Schillerová, til je kont op en zorg er persoonlijk voor dat OKD er alles aan doet om werknemers te beschermen. Premier Andrej Babiš, kom uit de spa, Kreta of waar je nu bent, en ga naar Karviná om te laten zien dat je niet alleen geeuwt, maar doet wat je herhaaldelijk hebt beloofd, en laat zien dat je niet hebt besloten mensenlevens op te offeren, 'zei Janda.

  Terwijl Tsjechië de COVID-19-pandemie tot dusver grotendeels met succes heeft aangepakt, blijft een uitbraak in het noordoostelijke puntje van het land rond het mijnstadje Karviná groeien en heeft zorgen gewekt in binnen- en buitenland.
  In het licht van de uitbraak speculeren delen van de Tsjechische media dat het een gevolg is van ministeriële incompetentie van de kant van minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch en het regionale hygiënestation in Ostrava. Een artikel op de nieuwssite Seznam beweerde dat het verkeerde type COVID-19-tests was gebruikt bij mijnwerkers in de beginfase van grootschalige tests.

  Hoewel premier Andrej Babiš publiekelijk de volledige verantwoordelijkheid op zich nam voor de stappen rond de epidemie in maart, heeft hij in het weekend dat verandert.
  'Alle beslissingen zijn genomen door epidemiologen, ze zijn gemaakt door hygiënisten. De regering heeft het niet gedaan, de regering heeft het goedgekeurd. Als iemand zou ingrijpen bij OKD, dan waren het de hygiënisten ', voegde hij eraan toe.

  OKD-mijnwerkers en hun contacten worden nu getest, maar sommigen klagen over communicatie met hygiëne en late kennisgeving van testresultaten. Spmmigen hebben na een week nog geen uitslag.

  Ladislav Dušek, directeur van het Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS), verklaarde dat er zonder Karviná een einde zou komen aan de epidemie in Tsjechië.
  -------------------------------------------------------------------------
  Coronavirus in Větrný Jeníkov. Tot nu toe 14 positief getest.

  Větrný Jeníkov ging ongedeerd door de corona-crisis. Dit veranderde vorige week toen een persoon positief getest werd. Door de eerste besmette persoon werden ongeveer 30 mensen getest, 19 van hen kwamen uit het dorp, anderen waren degenen die de patiënt in de wachtkamer van het ziekenhuis ontmoetten. De infectie werd alleen bevestigd bij inwoners van het dorp. Het gemeentehuis, postkantoor en de kroeg zijn nu gesloten. Mensen werden gevraagd weer maskers te dragen en contacten te beperken.

  De chef-hygiënist had op een persconferentie verklaard dat er in de stad een publieksevenement is gehouden om het museum te openen, dat werd bezocht door mensen van elders. Op 1 juli vond de opening plaats van de tentoonstelling over oorlogsluchtvaart. Volgens de burgemeester namen noch de geïnfecteerden, noch de getesten deel.

  Bronnen oa english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Piraten omschrijven coronatests bij OKD-mijnwerkers als ontoereikend.

  De oppositiepiratenpartij roept op tot landelijke tests voor het coronavirus in de OKD-kolenmijn in het Karviná-district. Dat zei vice-vicevoorzitter Olga Richterová donderdag voor een speciale zitting van het Huis van Afgevaardigden over de Corona-hotspot Karviná.

  Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch verzekerde woensdag tijdens de vergadering van de Gezondheidscommissie in de Tweede Kamer dat er een grootschalige testserie gepland staat. Kamerlid Zuzana Klusová uit Karviná had kritiek op het feit dat de werknemers van de ČSA-mijn inclusief de familieleden, tot dusver niet allemaal zijn getest. Er werd ook bezorgdheid geuit over de manier waarop de testresultaten aan de werknemers werden meegedeeld en dat ze lang moesten wachten.
  Bron deutsch.radio.cz.
  -------------------------------------------------
  Het aantal nieuwe gevallen van coronavirus blijft boven de 100.

  Het aantal nieuw geregistreerde gevallen van coronavirus in Tsjechië blijft voor de tweede dag op rij boven de 100. Volgens statistieken van het Tsjechische Ministerie van Volksgezondheid zijn er woensdag 129 nieuwe gevallen bijgekomen.
  Op dit moment zijn er 137 opgenomen in het ziekenhuis met Covid-.19 waarvan 12 mensen in ernstige toestand.

  Er zijn momenteel drie hotspots in Tsjechië, waaronder de stad Karviná in Moravië-Silezië, Církvice bij Kutná Hora en Větrný Jeníkov in de regio Jihlava.
  Bron english.radio.cz.

  corona 10 juli.PNG
  Grafiek van aantal positief geteste personen op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
  In de weekenden wordt er minder getest.
   
  Laatst bewerkt: 10-07-2020 om 01:52
  Franky vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina