Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Het grootste contract voor "import van Tsjechen“ kreeg Tsjechisch-Chinese Smartwings.

De Tsjechische regering heeft 5082 Tsjechische burgers uit 18 landen over de hele wereld teruggebracht. Het heeft de belastingbetaler tot dusver ongeveer 106 miljoen kronen gekost. Twee derde zou dankzij een "repatriëringbijdrage" van de Europese Unie terug kunnen keren naar de staatskassa. De meeste vluchten werden uitgevoerd door Smartwings-ondernemers Jiří Šimáně en Roman Vik. Volgens de berekeningen van HlídacíPes heeft het bedrijf voor sommige staatsvluchten de bedragen in rekening gebracht die toeristen normaal gesproken voor business class betalen op een retourticket.
.....
Smartwings wordt geleid door ondernemers die dicht bij premier Andrej Babiš Jiří Šimáně en Roman Vik staan. Smartwings Group verzamelde 69.796.912 kronen van de staat voor repatriëringsvluchten, zoals berekend door WatchPes.org. Dat wil zeggen, bijna twee derde van de 111 miljoen kronen die de regering heeft goedgekeurd uit de begroting voor repatriëring.

Prijs voor vol vliegtuig.
Zo betaalde de regering voor een vlucht vanuit de Dominicaanse Republiek 7.255.700 CZK. Als dit bedrag wordt begroot voor 129 passagiers, is de prijs van het enkele vliegticket CZK 56.246 per persoon.
Ter vergelijking: bijvoorbeeld een regulier retourvliegticket naar Bali in economy class met één ingecheckte bagage kost gemiddeld zo'n 20.000 kronen. Een zakelijk retourticket naar Bali met twee ingecheckte bagage, bijvoorbeeld Air France (volgens Skyscanner) voor juni, biedt CZK 55.987 aan. En tickets uit Thailand en Vietnam met Thai Airways en Bamboo Airlines kosten gemiddeld 23.000 kronen per passagier.
Er is ook geen marktrendement uit Peru, waar de prijs per persoon 44 444 kronen bedraagt, van Panama 46 000 kronen. Van Colombia tot 36.000 kronen.

Smartwings weigerde commentaar te geven op de prijzen van vluchten.
.....
Gevraagd waarom een repatriëringsvlucht van Smartwings vanuit Dominicaanse Republiek via Canada gemiddeld 16.000 kronen per persoon kostte, maar directe vluchten van de Dominicaanse Republiek naar Praag 56.000 kronen per persoon kostten, reageerde op de prijs van een enkele reis met Air France van de Dominicaanse Republiek naar Praag in maart volgend jaar. De prijs in economy class is 46.827 kronen.

HlídacíPes heeft echter in oktober en maart volgend jaar herhaaldelijk dezelfde bestemming ingevoerd in verschillende luchtzoekmachines, en de prijs van het economy class-retourticket lag gemiddeld tussen 18.000 en 29.000 CZK.
Bron hlidacipes.org.

Twee derde zou dankzij een "repatriëringbijdrage" van de Europese Unie terug kunnen keren naar de staatskassa......
Met andere woorden, Nederlanders hadden niet moeten betalen, dan werd dat ook vergoed door EU?
En iedere keer als je denkt dat de oplichting, fraude, misbruik van fondsen en vriendjespolitiek wel een hoogtepunt heeft bereikt in dit land, word je toch weer verrast....
 
Het is een schaamteloze, corrupte kliek en niemand lijkt bij machte om ze een halt toe te roepen. Sterker nog, ze kunnen nog altijd rekenen op de steun van heel wat Tsjechen.
 

kuurgast

Donateur
Let op er is nu een hele discussie gaande over de inkoop van mondkapjes FFP1, FFP2 en FFP3 met hele grote prijsverschillen en wie, wanneer, wat bestelde. Zie irozhlas.cz.

En nog een beerput in deze:

Een StB-medewerker beheert de aankoop van maskers bij het Ministerie van Volksgezondheid.

Het team dat het ministerie van Volksgezondheid voorziet van de aankoop van maskers en andere beschermende uitrusting om het pandemische coronavirus te bestrijden, wordt geleid door de voormalige StB-medewerker Miroslav Dolezal. Hij trad op als agent met de codenaam "Chlor" voor de Velvet en was tegen de activiteiten van de North Atlantic Alliance (NATO).

Het team van Doležal is onlangs bekritiseerd vanwege dubieuze transacties. Een paar dagen geleden werd duidelijk dat het Ministerie van Volksgezondheid via het team van Dolezal beschermende uitrusting ter waarde van 1,24 miljard kronen kocht van het bedrijf La Factory, dat volgens het handelsregister in het verleden geen verkopen vertoonde.
Bron info.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Chaotické kroky vlády v koronakrizi. Co stojí za zmatky
Chaotische stappen van de regering in de coronaire crisis. Wat een zooitje.

De overheid moet haar communicatiekanalen stroomlijnen, de filosofie van economen en epidemiologen op één lijn brengen en NERV-leden(Nationale Economische Raad van de regering) nauwer betrekken bij het conceptuele werk.

De kapper kan je haar thuis knippen, het staat al bijna een maand op een website van het Ministerie van Industrie en Handel. "Het is absoluut niet toegestaan", reageerde vice-minister van Volksgezondheid en chef-epidemioloog Roman Prymula maandag op een persconferentie van de regering. En zijn woorden werden bevestigd door de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.
Vervolgens gaf hij dinsdag toe dat het verbod op kapperswerk van toepassing is op bedrijven en dat een kapper bij de klant thuis wel mag werken. Maar het wordt sterk afgeraden omdat het epidemiologisch gevaarlijk is.

Dit is een schijnbaar banaal, maar symbolisch voorbeeld van hoe de regering van Andrej Babiš er nog steeds niet in slaagt de communicatiekanalen tussen individuele crisisteams te verenigen. Verwarde resultaten voor het publiek geven aanleiding tot bezorgdheid over de mate waarin de regering in staat is het coronavirus en de economische crisis effectief en competent te bestrijden.

Uit drie onafhankelijke bronnen dicht bij het beheer van Babiš's kabinetslijst. De rapporten ontdekten wat de oorzaak is van het vaak chaotische regeringsproces, wat zijn de relaties in de regering bij de halve quarantaine en wie zou moeten helpen bij het opstellen van plannen en concepten voor de langere termijn.

Een ander team is toegevoegd.
De verwarring is gebaseerd op het feit dat verschillende teams betrokken zijn bij het oplossen van de crisis, die meestal niet één stem met het publiek verbindt.

Epidemioloog en vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula leidt een overheidsadviesgroep die voornamelijk bestaat uit experts, het Central Management Team COVID-19. De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, staat aan het hoofd van de Centrale Crisisstaf.

Dan zijn er de premier en de regering, geadviseerd door de Nationale Economische Raad van de regering (NERV). De vierde afdeling komt ook in discussie in de vorm van epidemioloog Rastislav Maďar, die de leiding heeft over de werkgroep voor het beheer van de vrijgave van quarantainemaatregelen bij het ministerie van Volksgezondheid.

Elk van de clusters wordt geleverd met verschillende outputs die moeten worden gestroomlijnd. Al begin april beschreven we dat de regering geen dirigent had om de muziek te stemmen. En hij is nog niet gevonden. Onder normale omstandigheden zou dit een taak moeten zijn van premier Andrej Babiš, die echter recentelijk heeft geprobeerd - vooral tijdens persconferenties na de regeringsvergadering - zich op de achtergrond terug te trekken.

Het kabinet legt vaak impopulaire bevelen op waarmee Babis niet geassocieerd wil worden. Het feit dat het niet wordt weergegeven voor televisiecamera's en microfoons wordt ook verklaard door het feit dat als er iets misgaat of als de plannen niet verlopen zoals gepland, de premier altijd iemand zal hebben om naar te "gooien".

De drie ministers met wie Seznam Zprávy de afgelopen dagen heeft gesproken, waren het erover eens dat de sfeer en de interpersoonlijke betrekkingen zonder noemenswaardige conflicten worden geconsolideerd. Volgens hen probeert de premier in overeenstemming te stemmen en geen van de coalitiepartijen terzijde te schuiven. Nogmaals, dit heeft een logische verklaring - als er een fout is, is het beter om als coalitie onder het voorstel te ondertekenen.

De sleutel voor de komende weken zal zijn hoe de regering de twee filosofieën van de aanpak van het oplossen van de coronaviruscrisis zal kunnen verenigen. Enerzijds zijn er epidemiologen die op basis van hun expertise de versoepeling van veiligheids- en hygiënemaatregelen voorzichtiger zullen benaderen en ze zullen nergens heen gaan.

Aan de andere kant zijn er economen die de huidige situatie zo snel mogelijk zouden versoepelen, zodat de economie van de staat weer op gang komt. Economen moeten plannen op basis van epidemiologische perspectieven die epidemiologen zullen opstellen.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
De Praagse rechtbank vernietigt vier regeringsmaatregelen tegen de Corona-crisis.

De gemeentelijke rechtbank van Praag heeft met ingang van 27 april de vier anticoronavirusmaatregelen van het ministerie van Volksgezondheid geannuleerd die het vrije verkeer van personen en de verkoop en diensten in Tsjechië beperken.

De gemeentelijke rechtbank van Praag heeft vanmiddag vier maatregelen van het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid nietig verklaard in verband met de maatregelen van het land die de verspreiding van het coronavirus moeten vertragen en de uitvoering ervan illegaal noemen.

De maatregelen omvatten maatregelen die het vrije verkeer van personen binnen Tsjechië verbieden, en detailhandel en diensten in het land.

De beslissing van de rechtbank wordt van kracht op maandag 27 april.

De uitspraak tot opheffing van de beperkende maatregelen van het ministerie van Volksgezondheid verwijst naar de uitvoering ervan op grond van de wet op de openbare bescherming en niet op de crisisbeheerswet.

Voordat de uitspraak in werking treedt, krijgt de overheid de kans om deze op een andere manier, d.w.z. onder de Crisiswet, opnieuw uit te voeren. De regering heeft hiervoor tot 27 april de tijd.

Hoewel kan worden voorspeld dat de regering de nietig verklaarde maatregelen in een andere vorm zal heruitgeven, is meer informatie nog niet bekend. Tsjechische mediakanalen nemen momenteel contact op met het ministerie van Volksgezondheid Adam Vojtěch en vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula en premier Andrej Babiš om hun volgende stappen te beoordelen.

De Tsjechische regering had eerder een vijfstappenplan aangekondigd voor de heropening van winkels. De beperkingen op het vrije verkeer moesten nog worden aangepakt.

De gemeentelijke rechtbank van Praag heeft een juridische klacht ingediend die is ingediend door Ondrej Dostál, deskundige op het gebied van gezondheidsrecht. Hij bekritiseerde de maatregelen van het ministerie als "willekeurig, chaotisch en onbegrijpelijk".
'De beslissing van vandaag kan de vergoeding van de schade beïnvloeden. Dit zou goed nieuws kunnen zijn voor eenmanszaken en kleine ondernemers die bijzonder zwaar werden getroffen, ”zei Dostál. Hij waarschuwde echter voor het streven naar een te hoge vergoeding.

Via Twitter schreef Dostál dat "de regering van crisiswetgeving een afscheuringskalender heeft gemaakt".

Dostál had aanvankelijk de klacht ingediend tegen overheidsmaatregelen van 23 maart en 26 maart; hoewel deze werden vervangen door latere maatregelen, stond de gemeentelijke rechtbank van Praag hem toe zijn klacht bij te werken, zodat hij de huidige maatregelen behandelde.

"De rechtbank begrijpt volledig dat de huidige situatie in Tsjechië volstrekt buitengewoon is en de bedreigingen die voortvloeien uit de gezondheidspandemie voor de staat en haar inwoners niet willen bagatelliseren", aldus de president van de gerechtelijke kamer Štěpán Výborný , zei zijn uitspraak.

'De rechtbank respecteert ten volle dat de noodtoestand is afgekondigd door de regering, evenals de redenen daarvoor. Het Hof kon echter niet voorbijgaan aan het feit dat het toepassingsgebied van de bestreden maatregelen een ongekende beperking van de grondrechten vormt, met name het vrije verkeer en de vrijheid van vestiging. "

Výborný zei dat zelfs in de huidige situatie de staatsmachtautoriteiten moeten aandringen op regels en de rechtsstaat zoveel mogelijk moeten behouden.

De regering had de maatregelen uit hoofde van de crisiswet moeten uitvaardigen, voegde hij eraan toe.

"De rechtbank moet de praktijk van slechts één ministerie met deze bevoegdheid in haar handen verwerpen", voegde Výborný eraan toe.

"De beslissing van de rechtbank is slechts een trieste bevestiging van de incompetentie en chaos van de regering, die het lot van de mensen en de welvaart van het land bedreigt", schreef ODS-voorzitter Petr Fiala op Twitter.

"De rechtbank bevestigde onze bezorgdheid dat de regering illegaal heeft gehandeld toen zij stopte met het nemen van beslissingen op grond van de Crisis Management Act en handelde op grond van de Public Protection Act."

"De president van de Senaat benadrukte dat het zelfs in de huidige situatie noodzakelijk is dat de overheid zich aan de regels houdt om de rechtsstaat zo veel mogelijk te behouden", schreef Pirate-voorzitter Ivan Bartoš.

"We hebben hier in het begin op gewezen en de beslissing van de rechtbank bevestigt alleen onze woorden."

De Tsjechische president Miloš Zeman heeft gezegd dat door het intrekken van de anticoronavirusmaatregelen, de gemeentelijke rechtbank van Praag alle verantwoordelijkheid op zich neemt voor de gevolgen van haar oordeel voor het leven en de gezondheid van de inwoners en de economie van de Tsjechische Republiek.
Bron news.expats.cz + radio.cz/de.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische regering versnelt plan voor heropening van winkels, restaurants.

De Tsjechische regering heeft zojuist aangekondigd dat ze het vijfstappenplan voor de heropening van winkels en restaurants zal versnellen, onthulde vice-premier Karel Havlíček vanmiddag op een persconferentie.

De veranderingen ten opzichte van het eerder aangekondigde vijfstappenplan van de regering zijn aanzienlijk, met de meeste locaties die de komende maand gepland staan om nu weken eerder te openen.

Het vijfstappenplan is nu in wezen een vierstappenplan geworden, waarbij de meeste locaties nu twee weken eerder kunnen openen dan eerder aangekondigd. De meeste winkels kunnen vanaf maandag 27 april open.

De verandering is waarschijnlijk gekomen, gezien de aanhoudende daling van het aantal nieuwe gevallen van coronavirus in Tsjechië, zelfs na een verwachte stijging na het paasvakantie-weekend.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch riep de mensen echter op om niet op te geven totdat het gevaar voorbij is.
"Ik wil een beroep doen op iedereen om het hoge niveau van discipline dat tot nu toe is getoond te behouden, want alleen als we waakzaam blijven, gezichtsmaskers blijven gebruiken en het advies over sociale afstand nemen respecteren, kunnen we hopen deze positieve trend te behouden."
Bron news.expats.cz + radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
22:04 Za hranice se už může. K návratu stačí test.
Je kunt de grenzen overschrijden. Het enige dat u hoeft te doen, is terugkeren naar de test.

'Op het gebied van grensoverschrijdende verplaatsing hebben we het verbod op verplaatsing opgeheven. Het is dus mogelijk om naar het buitenland te reizen. Op voorwaarde echter dat als een persoon terugkeert, hij of zij een bewijs van besmettelijkheid moet hebben, dwz een negatieve test voor covid-19, of een quarantaine van 14 dagen moet ondergaan. Voor forenzen is het voldoende dat hij elke 14 dagen de test doet en hij mag elke dag de grens over, ”kondigde minister van Volksgezondheid Vojtěch aan op een persconferentie.
Bron seznamzpravy.cz.

Zoethoudertje......alleen voor Tsjechen???....waar moet je testen?????
Zo lijkt het of de grenzen niet gesloten zijn.....is alleen bijna niet mogelijk om er door te gaan.
ps ik las iets over Tijdelijke verblijfsvergunning Tsjechië, bij "uitzonderingen inreisverbod"..........
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Open eindelijk de grenzen, vragen de burgemeesters van grensgemeenten.

De burgemeesters van grensgemeenten in de regio Karlovy Vary verenigen zich en roepen op tot het openen van de grenzen. Volgens hen kan langdurige sluiting tijdens de coronaviruscrisis zijn dat bedrijven failliet gaan, mensen wanhopig zijn, de levensstandaard daalt en de illegale oversteek naar Duitsland toeneemt.
Volgens de burgemeesters is de situatie ernstig en worden de problemen elke dag erger. De burgemeester van Cheb, Antonín Jalovec, richtte zich daarom in een open brief tot de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček.

'De situatie in Pomezí is catastrofaal, mensen wachten al vele uren in rijen. In dit verband heb ik de regering ook opgeroepen om te overwegen de grens met Duitsland zo snel mogelijk te openen. Want als ik Roman Prymula hoor zeggen dat de grenzen misschien twee jaar lang gesloten zijn, weet ik niet of ze in Praag voldoende weten wat dit voor onze regio kan betekenen. Wat gaat het doen met de spa, lokale ondernemers, toerisme en de mensen zelf ', aldus Jalovec.
'Deze mensen zijn vaak wanhopig, dus gaan ze soms zover als extreme handelingen, zoals het illegaal oversteken naar Duitsland. De regering moet de grenscontroles vereenvoudigen en dus versnellen en, zo snel mogelijk, de andere delen van de bevolking gemakkelijker de grens over laten gaan. Het aantal nieuw besmette personen in ons land is minimaal,
zelfs aan de Duitse grens is de situatie aanzienlijk verbeterd. Het is goed om voorzichtig te zijn, maar je hoeft niet te aarzelen ', zei burgemeester Jalovec.

Ze verwelkomen het Chebský-initiatief bijvoorbeeld in Hranice. De lokale burgemeester Daniel Mašlár is van plan om in zijn eigen brief, vergelijkbaar met Cheb, contact op te nemen met de betrokken ministeries.
'Ik ging de uitdaging aan. Grenzen sluiten is een groot probleem voor pendelaars. Persoonlijk begrijp ik niet het systeem waarbij de ene de grens kan overschrijden en de andere niet, terwijl bovendien honderden mensen worden gecontroleerd op documenten, wat erg vertragend is. Bovendien ontwikkelt de situatie in Duitsland zich op dezelfde manier als de onze," schetste burgemeester Mašlár.
Zoals hij zei, had de stad al de gevolgen gevoeld van de afwezigheid van Duitse bezoekers. "De helft van de sluitingen van de stad sloot aan het begin van de crisis, juist vanwege de uitstroom van Duitse klanten. De inspanning om de vestiging in stand te houden kostte honderdduizenden per week, daarna moesten er ontslagen vallen. Mensen hebben geen werk, ze kunnen niet naar Duitsland, ik vind het niet goed'', voegde hij eraan toe.

De burgemeester van Boží Dar en senator Jan Horník reageerden ook op de brief van de burgemeester van Jalovec.
'De kwestie van forenzen verstikt ons allemaal aan de grens. Maar de stem van een persoon die om verzachting of wijziging van een maatregel vraagt, wordt vaak niet gehoord. Er is geen geconcentreerde kracht, een associatie die problemen met grenzen zou oplossen die andere gemeenten niet hebben. Daarom richten we langs de hele Tsjechisch-Duitse grens een vrije groep burgemeesters van steden en dorpen op', aldus Horník, die de oprichting van de vereniging sponsorde.
Hij registreerde ook webadressen waarmee burgemeesters met elkaar communiceren en begon gemeenten aan de Tsjechische en Duitse kant van de grens te bereiken.

"Dit platform moet worden gebruikt om informatie uit te wisselen, omdat ze anders het probleem in Přimda kunnen oplossen, anders in bijvoorbeeld Cheb. Daarnaast denk ik dat gezamenlijke actie van grenssteden en gemeenten zinvol is. Terwijl ministers indirect informatie leren, zijn het de burgemeesters die weten wat er in het veld gebeurt. Ze wonen hier. En als de brief aan de premier voor de hele groep geldt, komt hij zeker niet in de korf terecht ', aldus Horník.

Hij voegde eraan toe dat misschien volgende week een gezamenlijke oproep voor burgemeesters van grenssteden naar de regering in Praag zou kunnen gaan. Het gaat in op de meest urgente problemen die gemeenten dringend willen oplossen.
Bron idnes.cz.
 

kuurgast

Donateur
Nouzový stav: Kdy se otevřou hranice? A další aktuality.
Noodgeval: wanneer gaan de grenzen open? En ander nieuws.

Verleng een noodgeval of niet - dat is hier aan de hand. Hoewel de JA-ministers niet langer van plan zijn de Kamer van Afgevaardigden na 30 april om voortzetting te vragen, willen zij namens de CSSD precies het tegenovergestelde. Tegenwoordig worden ze door de regering "gesneden". Maar hoe kan het einde van een noodsituatie ons dagelijks leven beïnvloeden? Komt er een verbod op reizen naar het buitenland?

Toen premier Andrej Babiš de afgevaardigden vroeg om de noodtoestand op 7 april te verlengen vanwege de coronavirusepidemie, zei hij: "Helaas is de situatie ernstig en ik kan u niet beloven dat ik hier voor de laatste keer met mijn verzoek zal blijven staan." slechts ingewijd tot het einde van deze maand, op dinsdagavond verraste de premier. Nadat vice-premier Jan Hamáček herhaaldelijk had verbrand voor de voortzetting van de "noodsituatie", zei Babiš hem vanaf het televisiescherm: "Ik zie hier geen reden voor." De ministers van zijn partij zouden dezelfde mening hebben geuit.

Buitenlanders vrij.
Kabinetsleden van de stal van de coalitiepartner staan echter op een noodtoestand. Hamáček is al een paar dagen aan het praten dat het niet alleen de aankoop van het benodigde materiaal vergemakkelijkt, maar ook de bepaling van werktaken of reisbeperkingen. Als reactie op Babiš's woorden kondigde hij onmiddellijk aan dat hij aan het einde van de maand een bevel zou uitgeven om de centrale distributie van beschermende uitrusting te beëindigen. Wat zou er eigenlijk veranderen met deze term?
'De overheidsregels die in het kader van de crisiswet zijn opgesteld, komen te vervallen. Zo zou het verbod op buitenlanders die Tsjechië binnenkomen, komen te vervallen. Regelgeving op grond van de wet op de bescherming van de volksgezondheid - maskers, beperkingen van het vrije verkeer - blijft van kracht ”, legt Hamáček uit.

Snel nieuwe wet.
Maar als buitenlanders vrij naar ons toe kunnen komen, mogen de Tsjechen dan vanaf 1 mei naar het buitenland? "Tenzij er snel een speciale wet wordt ingediend die het mogelijk zou maken om een aantal van de krachtens de crisiswet genomen maatregelen te handhaven, zelfs zonder noodtoestand, dan wel", aldus staatsrechtadvocaat Jan Kudrna. Deze nieuwe wet zou snel door het parlement moeten worden goedgekeurd. 'Ik ken geen enkele wettelijke regeling die een burger van de Tsjechische Republiek zou verbieden het grondgebied van de staat te verlaten. Behalve wat in de crisiswet staat. Maar daar is het alleen van toepassing op een noodsituatie ', zegt Kudrna.

Naast de huidige beperkingen gelden naast het verbod op het verblijf van inwoners van de Tsjechische Republiek in het buitenland en het verbod op binnenkomst van buitenlanders in Tsjechië, ook verboden op wandelingen in bejaardentehuizen of op bezoek aan gevangenissen op basis van de Crisiswet. Voor de duur van de noodsituatie heeft het kabinet ook geleidelijk de eisen van gemeenteraadsvergaderingen aangepast of betaalde parkeerzones afgeschaft.

Wat vind je daarvan ...

Vice-premier Karel Havlíček:
"Het beëindigen van een noodgeval op elk moment heeft geen invloed op de scenario's voor vrijgave. De beperking van het vrije verkeer is gebaseerd op een maatregel van het ministerie van Volksgezondheid, die niet gebonden is aan een noodtoestand."

Vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula:
'De situatie lijkt kalm en naar mijn mening is het niet nodig om de noodtoestand te verlengen. Het is echter mogelijk dat in het geval van een verslechtering van de situatie in de toekomst noodmaatregelen worden genomen. "

Staatsadvocaat Jan Kysela:
'Alleen met het einde van de noodtoestand wat de regering deed in de beginfase toen de crisismaatregelen door de crisiswet zelf werden genomen. Omdat de meeste van de huidige maatregelen onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid vallen en niet worden beïnvloed door de noodtoestand."
Bron ahaonline.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vláda otvírá hranice nejen pendlerům. Ale má to háček.
De regering opent niet alleen grenzen voor pendelaars. Maar het heeft een addertje onder het gras.

De regering heeft vandaag nieuwe regels goedgekeurd voor het overschrijden van staatsgrenzen. Aanvankelijk had ze het alleen over pendelaars, waarvoor de beperkingen vanaf maandag 27 april worden vrijgegeven.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch voegde er later aan toe dat de regering het verbod op het vrije verkeer van personen sinds vrijdag 24 april heeft opgeheven en het mogelijke aantal mensen in de groep in het openbaar uitbreidt van twee naar maximaal tien mensen. Tegelijkertijd is het mogelijk om weer naar het buitenland te reizen, niet alleen voor werk. Degenen die bij terugkeer geen negatieve test voor coronavirus vertonen, moeten echter naar de quarantaine van twee weken gaan.

Forenzen hoeven niet langer de regel te volgen dat ze minimaal 14 dagen in het buitenland moeten verblijven. Ze moeten echter een negatieve test voor coronavirus indienen. Als ze eens in de 14 dagen zo'n negatieve test voor coronavirus presenteren die maximaal vier dagen oud is, kunnen ze elke dag naar hun werk reizen. Zo niet, dan blijven cycli van twee weken en daaropvolgende quarantaine van dezelfde lengte op hen van toepassing.

Het is de vraag of er in de praktijk echt iets zal veranderen voor pendelaars. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt bijvoorbeeld niets over het toewijzen van speciale testcapaciteiten voor hen. Integendeel, hij benadrukt dat mensen de tests zelf moeten doen en op eigen kosten.

Wanneer een persoon geen symptomen heeft van Covid-19 en een aanbeveling of verzoek van een arts, mag hij niet anders testen dan op eigen verzoek en tegen betaling als zogenaamde zelfbetaler. In zo'n geval kost het uitvoeren van de test ongeveer 3000 kronen.

Bijvoorbeeld in de regio's Karlovy Vary en Zuid-Bohemen, waar tienduizenden pendelaars zijn, maar een dergelijke mogelijkheid is het helemaal niet, zoals blijkt uit de kaart van verzamelcentra op de website van het ministerie van Volksgezondheid. In de regio Pilsen is het alleen mogelijk in Sušice, in de regio Ústí alleen in Ústí nad Labem.

Als iemand naar deze plaatsen wil gaan, moet hij bestellen. "In de regel zijn er bestelsystemen voor deze tests", zegt Klára Doláková van de persafdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

En hoe lang wacht het testresultaat? 'Wachttijden zijn afhankelijk van de capaciteit van de laboratoria die de monsters verwerken', antwoordt Doláková vaag.

Voor grensstudenten geldt nu hetzelfde regime als voor forenzen.

Vanaf maandag geldt de nieuwe regeling ook voor Tsjechische burgers die uit het buitenland terugkeren. En ook voor buitenlanders met toestemming om ons grondgebied te betreden. Volgens de goedgekeurde resolutie kunnen ze quarantaine vermijden als ze een negatieve test voor coronavirus indienen die maximaal vier dagen oud is.

'We willen het de mensen zo gemakkelijk mogelijk maken om terug te keren naar Tsjechië. Ik heb de mogelijkheid bevorderd om quarantaine te vermijden nadat ik de test lange tijd heb ingediend als een maatregel die ons in staat zal stellen onze geleidelijke terugkeer naar het regime voor de pandemie voort te zetten ', zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček (CSSD).

Grenswerkers in de gezondheidszorg, het geïntegreerde reddingssysteem, sociale diensten en instellingen voor kritieke infrastructuur kunnen bij terugkeer nog steeds zonder quarantaine reizen. Deze mensen hoeven dus niet eens een negatieve test in te dienen. Hetzelfde geldt voor internationaal transportpersoneel, diplomaten of grensoverschrijdende reizigers in uitzonderlijke gevallen van minder dan 24 uur.

De resolutie van vandaag breidt ook de categorieën buitenlanders uit die Tsjechië kunnen binnenkomen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen EU-burgers of universiteitsstudenten uit EU-landen nu onder bepaalde voorwaarden komen.
Bron penize.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië sneller uit lockdown

PRAAG - De Tsjechische regering versoepelt de strenge anti-coronamaatregelen sneller dan gepland. De beperkingen worden de komende tijd stapsgewijs afgebouwd.

a391af76-85b0-11ea-99d5-02d2fb1aa1d7.jpg

En man met een mondkap en een plastic zak over zijn hoofd als bescherming tegen het virus reist met de tram door Praag.

De regering beëindigt vrijdag al beperkingen op de bewegingsvrijheid van mensen. Burgers mochten sinds medio maart alleen van huis als ze daar een geldige reden voor hadden, zoals boodschappen doen. Ook waren samenscholingen van meer dan twee personen verboden. Dat wordt nu verhoogd naar tien personen.

Tsjechen mogen ook weer naar het buitenland gaan reizen. „Het is mogelijk om naar het buitenland te gaan, zelfs voor vakantie”, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch. „Maar bij terugkomst moeten mensen wel Covid-negatief zijn en dat kunnen bewijzen met een test of twee weken in quarantaine gaan.”

De komende tijd worden ook andere maatregelen afgebouwd. Zo kunnen maandag onder meer bibliotheken heropenen en winkels met een oppervlakte tot 2500 vierkante meter. Kappers en winkelcentra volgen op 11 mei. Restaurants, hotels en theaters moeten wachten tot 25 mei.

De lockdown had eigenlijk tot 8 juni moeten duren, maar de autoriteiten zijn optimistisch over het verloop van de strijd tegen het virus. De regering beklemtoont wel dat opnieuw strenge maatregelen genomen kunnen worden als het toch weer de foute kant opgaat.

Bron: telegraaf.nl
 
De resolutie van vandaag breidt ook de categorieën buitenlanders uit die Tsjechië kunnen binnenkomen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen EU-burgers of universiteitsstudenten uit EU-landen nu onder bepaalde voorwaarden komen.
Bron penize.cz.

Ik denk dat er heel wat huizenbezitters zijn die heel graag willen weten wat dan die voorwaarden zijn zodat ze hun gras weer kunnen maaien ;-)
 
Maak je maar geen zorgen, ze zijn druk bezig om daar een boomstam voor te steken. En het heeft nu ook getoond dat het ieder voor zich is in europa.
 
Ik zie op de webcam in Vrchlabi dat er een marktje is.
Geen anderhalve meter restrictie, wel mondkapjes.
 
blijkt het gebruik van mondkapjes, toch wel een goed idee hier.
tot nu toe mogen we blij zijn tov andere landen.
 

kuurgast

Donateur
Ik denk dat er heel wat huizenbezitters zijn die heel graag willen weten wat dan die voorwaarden zijn zodat ze hun gras weer kunnen maaien
11:31 EU-burgers kunnen drie dagen naar Tsjechië komen als ze daar economische activiteiten willen ondernemen. Het moet echter ook worden bewezen door een negatieve test. Dit zei vice-premier Jan Hamáček. Mensen moeten de tests zelf regelen en betalen.

11:38 Vanaf maandag kunnen EU-burgers nu binnen 72 uur naar Tsjechië komen als onderdeel van een economische activiteit, bijvoorbeeld voor een vergadering. EU-burgers kunnen ook voor langere periodes aankomen, bijvoorbeeld seizoensarbeiders zullen worden toegelaten. Ze zullen echter aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Naast een negatieve coronatest, zijn ze ook onderworpen aan beperkingen op het vrije verkeer. 'Het is niet helemaal zo dat iedereen van de Europese Unie naar Tsjechië kan komen wanneer ze maar willen', zegt Pavla Novotná, directeur van de afdeling migratiebeleid.

Bron zpravy.aktualne.cz

De regering heeft de grenscontroles met Duitsland en Oostenrijk opnieuw met twintig dagen verlengd, zei minister van Binnenlandse Zaken Hamacek. Ze duren tot 14 mei om middernacht.

Babiš merkte op dat de test drieduizend kronen kost, waardoor reizen naar het buitenland door aankopen duurder worden. Hij merkte ook op dat reizen moeilijk is vanwege beperkingen in andere landen. 'Ze laten je niet gaan', zei hij, eraan toevoegend dat de ontmanteling nogal theoretisch is, omdat 'je de facto praktisch nergens komt'. Bijvoorbeeld Kroatië accepteert geen buitenlanders, Oostenrijk heeft een test nodig. In de praktijk is het kabinetsbesluit van donderdag volgens de premier gericht op technici en andere medewerkers die moeten vertrekken voor productie en handel.

De vrijgave van buitenlandse reizen, waartoe de regering donderdag heeft besloten, heeft in de tussentijd geen gevolgen voor het openbaar vervoer. Internationale bus- en treinlijnen voor passagiersvervoer zijn nog steeds verboden vanwege de verspreiding van het coronavirus, zei František Jemelka, woordvoerder van het ministerie van Transport. Hij erkende dat het verbod kan worden opgeheven naarmate de epidemiologische situatie zich verder ontwikkelt.

Maarrr.... in Nederland krijg je niet zomaar de gevraagde PCR-test....... en ze zijn niet betrouwbaar, want ze geven vaker vals negatief resultaat.
 

kuurgast

Donateur
Nevěřme, že jsme mezi nejlepšími na světě, není to pravda. Teď to teprve začne.
Laten we niet geloven dat we tot de beste van de wereld behoren, dit is niet waar. Het begint nu pas.

We hebben tijd gekocht om ons beter voor te bereiden op de epidemie - als individu en als geheel. Nu zal blijken of het goed gebruikt is.

We hebben vijf weken in noodgevallen. Waar was hij goed voor? De epidemie kan niet worden verslagen door de strengste noodtoestand, alleen uitgesteld. Als we nu alle beperkingen opheffen, zal de infectie op precies dezelfde manier beginnen als begin maart, tenzij de eigenschappen van het virus in die tijd gedurende een bepaalde tijd veranderen, omdat er geen indicatie is.

Het voordeel van landelijke quarantaine is dan ook alleen dat we tijd hebben gekocht. Het was een erg dure aankoop, het zal lang duren om af te betalen en iedereen zal betalen. De economische neergang, die al is begonnen, maar pas later volledig zal worden gerealiseerd, zullen we allemaal in verschillende mate voelen. Sommigen van ons extreem hard: verlies van handel, werkgelegenheid, huisvesting. Gevestigde bedrijven falen al en er zullen er nog veel meer zijn. Er begint een ketting van economische en sociale schade, de andere schakels kunnen we ons nog niet voorstellen. Hetzelfde gebeurt overal in Europa, overal ter wereld.

Daarom is de vraag wat we voor deze hoge prijs hebben gekregen, waarvoor we de maand van de gewonnen tijd hebben gebruikt, absoluut passend. Is Tsjechië beter voorbereid om de golf van de epidemie te weerstaan die onvermijdelijk zal komen wanneer de huidige beperkingen worden opgeheven? Zal de infectie zich in de loop van de tijd echt beter verspreiden, volgt ze de "afgeplatte curve" waarover we elke dag horen? Is de capaciteit van medische voorzieningen versterkt om grotere druk te weerstaan? Kortom, heeft het die maand zijn vruchten afgeworpen?

Het korte antwoord is: ja, we zijn beter voorbereid dan een maand geleden. Nee, we weten niet of dat genoeg zal zijn, maar we zullen het snel genoeg ontdekken. Nee, we weten niet of het voordeel overeenkomt met de betaalde prijs, en we zullen het waarschijnlijk nooit weten.
Bron denikn.cz.
 
Bovenaan