Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Het ligt eraan waar je moet zijn, maar is via Oostenrijk gaan rijden niet een omweg? Je hebt in ieder geval een bewijs (het liefst met de nodige stempels) nodig dat het noodzakelijk is dat je in Tsjechië moet zijn. Ook een mondkapje op als je bij de grens komt. In principe moet je je binnen 72 uur laten testen, maar je bent altijd afhankelijk van de ambtenaar die je bij de grens controleert. Houd er ook rekening mee dat niet alle grensovergangen open zijn en dat ze 's nachts dicht zijn.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Exception for EU citizens for the purpose of economic activity up to 72 hours.

  b) EU citizens provably entering the territory of the CZ for a one-off / irregular economic activity, if their stay does not exceed 72 hours.

  A PCR testing results certificate (template available at the MoI website) must be submitted upon entry, otherwise the person will not be allowed to enter the territory.

  Submitting upon return to the Czech Republic the proof of an irregular economic activity or document proving a performance of an irregular economic activity.

  This applies to the EU citizens only. Their stay in the Czech Republic cannot exceed 72 hours.

  Voor alle personen geldt een beperking van het vrije verkeer op het grondgebied van de Tsjechische Republiek voor de periode van hun verblijf op het Tsjechische grondgebied, met uitzondering van reizen naar het werk, noodzakelijke reizen om in de eerste levensbehoeften te voorzien, reizen naar de dokter, reizen reis voor dringende officiële zaken terug naar de woonplaats, begrafenissen.

  Entiteiten die EU-burgers ontvangen met het oog op economische activiteit op het grondgebied van de Tsjechische Republiek, zijn verplicht ervoor te zorgen dat deze personen alle regels naleven die zijn vastgelegd in IV van regeringsresolutie nr. 332, met name de volgende regels: draag een FFP2-klasse ademhalingstoestel tijdens het werk, gebruik kamers voor rust en maaltijden alleen (zonder de aanwezigheid van iemand anders), minimaliseer contact met andere werknemers, beperk beweging op de werkplek tot een noodzakelijk minimum, meet regelmatig de lichaamstemperatuur.

  Documenten voor invoer (dit is geen uitputtende lijst):
  - uitnodiging voor een zakelijke bijeenkomst, officiële reis, reisopdracht,
  - bewijs van contract,
  - contract voor de uitvoering van een functie,
  -extract uit het handels- of handelsregister,
  - arbeidsovereenkomst,
  - diplomatieke nota van een ambassade van het thuisland
  OF
  bevestiging van de prestaties van de economische activiteit tot 72 uur - alleen geldig voor de inschrijving (sjabloon beschikbaar op de MoI-website).

  ...........................
  ...........In de hierboven vermelde specifieke gevallen kan de PCR-test op Tsjechisch grondgebied worden uitgevoerd en moet het certificaat van de medische testresultaten binnen 72 uur na binnenkomst bij het lokaal relevante regionale hygiënestation worden ingediend.

  Bron mvcr.cz/mvcren.

  Economic activity performance on the Czech territory:
  Confirmation of an economic activity performance on the territory of the CZ of the up to 72 hours (CZ / EN) (docx, 58 kB)
  Bron mvcr.cz/mvcren.

  In Plzen en Praag is ook een zelfde soort tent met testen als Dolni Dvoriste.
  In Sluknov is een geschikte huisarts die testen doet. Had ik al elders op forum geschreven. HIER.
   
  Laatst bewerkt: 13-05-2020
 3. Die huisarts is toevallig ook mijn huisarts.
  Is hij de enige in Tsjechië die dit doet? Kan ik me bijna niet indenken.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Er zullen wel meer zijn, maar hij viel op met zijn facebook en de pendelaars. :D
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Karlovy Vary + Cheb nemocnice:
  - de zelfbetaler wordt besteld voor een gespecificeerde dag en uur. Hij kiest deze keer in de applicatie op de gegeven webinterface volgens de beschikbare vrije capaciteit.
  - de zelfbetalende tests vinden plaats van maandag tot en met zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 tot 12.00 uur.
  - de zelfbetaler arriveert op de vastgestelde datum voor incasso met een exacte CONTANT-betaling van 2 000 Kč. ;)
  - resultaat na 48 uur ophalen of wordt naar het door hem verstrekte e-mailadres gestuurd.

  Bron kkn.cz.
   
  Spookie21 vindt dit leuk/interessant.
 6. Dus wat ik eruit begrijp is dat als je geen Tsjechische nationaliteit hebt en geen verblijfsvergunning en je wilt voor max. 72 uren in het land blijven je dus een uitslag van een PCR-test aan de grens moet laten zien. Maar in Nederland kun je je zonder klachten nergens laten testen :denk:
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

   
 8. Afgelopen zaterdag was het dan zover; onze dorpskroeg opende vanaf 1300 uur haar deuren! Althans het terras ging weer open.
  Het nieuws ging rond als ware het dat onze vrijgezelle dorpsdame Dana zwanger was van Zeman en Babis tegelijk. Er kwam weer reuring in het durp!

  Wij gingen tegen 1800 uur wandelen richting kroeg en aangekomen bij het terras zat het vol, gezellig vol. Tafels erbij, stoelen erbij en genieten maar. En tja, die 2 meter afstand. Naar mate de alcohol in het systeem kwam, werd de afstand toch niet meer zo nauwkeurig aangehouden. Bediening va het raam, en het kroeg-echtpaar hing vrolijk keuvelend uit het raam mee te doen.
  Mijn eerste biertje in 9 weken (ja, Punk echt waar, het kan want ik drink alleen bier in de kroeg) smaakte overdonderend lekker. Het tweede nog beter en bij het vierde biertje kwam de routine er weer in.

  Enorme gezellige avond gehad, ook de politie kwam nog even gezellig bijpraten, want in ons dorpje woont een politieagent die regelmatig even thuis langs komt rijden tijdens zijn dienst. Tegen 2300 uur ging de kroeg dicht en ging iedereen tevreden, uitgelaten weer naar huis.

  Onze dorpskroeg is echt een soort sociaal buurtcentrum. Gezellig dat het weer open is. We hebben het gemist!
   
  hgmw, henniekootstradekiel, dennuzzz en 5 anderen vinden dit leuk/interessant.
 9. Hou vol, Olivier! Ik train ook thuis, dus met die routine zit het wel goed bij mij. :stout:
   
  henniekootstradekiel, dennuzzz en Olivier vinden dit leuk/interessant.
 10. Super, bedankt voor de info!!
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 11. Bedankt voor de info maar het is me nog steeds niet duidelijk. Op die site staat inderdaad het volgende: In specific cases listed above, the PCR test may be undergone on the Czech territory and the ´medical testing results certificate must be submitted within 72 hours from the entry to the locally relevant regional hygienic station.

  Maar die 'specific cases' zijn naar mijn weten dus alleen als je de Tsjechische nationaliteit of een verblijfsvergunning hebt...
   
 12. b) občané EU, kteří prokazatelně za účelem výkonu nárazové / nepravidelné ekonomické činnosti vstupují na území ČR, pokud doba pobytu nebude delší než 72 hodin
  • jako na občany EU se pohlíží i na občany Švýcarska, Lichtenštejnska, Norska, Islandu a Velké Británie,

  • při vstupu musí předložit lékařské potvrzení o absolvování testu PCR (vzor ke stažení na webových stránkách MV) - jinak nelze vstup na území ČR umožnit.

  • Předkládají při vstupu do ČR buď potvrzení o výkonu ekonomické činnosti nebo dokument prokazující výkon ekonomické činnosti.
  Jedná se pouze o občany EU. Doba pobytu na území ČR nesmí přesáhnout dobu 72 hodin.

  b) EU-burgers die aantoonbaar het grondgebied van Tsjechië binnenkomen met het oog op het verrichten van informele / onregelmatige economische activiteiten, als de verblijfsduur niet langer is dan 72 uur
  • burgers van Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en het Verenigd Koninkrijk worden ook als EU-burgers beschouwd ,

  • bij binnenkomst moeten ze een medisch certificaat van voltooiing van de PCR-test overleggen ( model beschikbaar om te downloaden op de MV-website ) - anders kan binnenkomst in Tsjechië niet worden toegestaan .

  • Bij binnenkomst in de Tsjechische Republiek dienen zij ofwel een certificaat van economische activiteit in, ofwel een document waaruit de prestaties van een economische activiteit blijken.
  Dit zijn alleen EU-burgers. De verblijfsduur in Tsjechië mag niet langer zijn dan 72 uur .

  https://www.mvcr.cz/clanek/vyjimka-...m-vykonu-ekonomicke-cinnosti-do-72-hodin.aspx
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  b) EU citizens......economic activity.......economische activiteit voor EU-burger.
  Je gaat toch voor een zakenreis binnen 72 uur???
  Dan is dat ook voor jou geldig.

  Je moet wel onderstaande formulier downloaden en meenemen:
  Economic activity performance on the Czech territory:
  Confirmation of an economic activity performance on the territory of the CZ of the up to 72 hours (CZ / EN) (docx, 58 kB)
  Bevestiging van een economische activiteit op het grondgebied van de CZ tot 72 uur (CZ / EN) (docx, 58 kB)
  Zie mvcr.cz/mvcren.
  + Medical certificate on SARS-CoV-2 PCR testing results op mvcr.cz/mvcren.

  Als men de test gedaan heeft wordt er aangeraden om testresultaat en certificaat uit te printen op goed papier in kleur en meenemen naar de grens, want vooral in regio Plzen doen ze wel eens moeilijk aan de grens.
   
  Laatst bewerkt: 15-05-2020
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Wat ik heel vervelend vind is de weinige informatie op facebook.com/AmbassadePraag.
  Daar staat alleen een update op 30 april over corona Tsjechië en een link met wat algemene info.
  Als je Tsjechische ambassade mzv.cz/hague/en ziet, dan staat daar veel meer.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Corona-hotspot: 113 besmet in de Darkov-mijn in Karviná.

  De huidige Corona-hotspot in Tsjechië is de Darkov-mijn van het mijnbouwbedrijf OKD in Karviná.Na talloze tests bleek dat 113 werknemers momenteel besmet zijn met de Covid-19 plus nog eens zes familieleden. Het aantal zieke familieleden zal waarschijnlijk toenemen, zei de woordvoerder van de gezondheidsafdeling van de Moravisch-Silezische regio woensdag.

  Vanwege verschillende Covid-19-gevallen, die sinds donderdag vorige week werden geregistreerd, was er op maandag een uitgebreide reeks tests onder de mijnwerkers uitgevoerd. De woordvoerder van de gezondheidsdienst liet weten dat er een positief resultaat is gevonden bij 88 OKD-medewerkers en twee hulpverleners uit de Darkov-mijn. In de mijnen rond Karviná werken in totaal ongeveer 8.400 mensen.
  Bron radio.cz/de.
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië heeft 8698 bevestigde coronagevallen woensdagavond.

  Totaal zijn er nu 304 mensen overleden.
  5818 mensen zijn in totaal genezen verklaard.

  Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Merkel en Macron hebben een reddingspakket van 500 miljard euro voorgesteld.
  In tegenstelling tot regionale subsidieprogramma's zou het geld niet van de rijkste landen naar de armere landen gaan, maar van landen die minder worden getroffen door het coronavirus naar landen die meer worden getroffen door de coronaviruspandemie. Dat zou betekenen dat Tsjechië een keer moet gaan betalen ipv ontvangen.
  Bronnen parlamentnilisty.cz + welt.de.

  [​IMG]
  Afbeelding twitter Jakub.Seidler Hoofdeconoom van ING Bank van Tsjechië.
   
  camyl vindt dit leuk/interessant.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Onderstaande artikel viel me laatste dagen op via twitter:
  Hierbij wil ik wel wat kanttekeningen plaatsen:
  Op 26 februari gaf Vojtěch ziekenhuizen de opdracht om zichzelf de komende maanden te voorzien van beschermende uitrusting. Volgens individuele ziekenhuizen waren er echter niet zoveel hulpmiddelen op de markt en hebben sommige ziekenhuizen niet eens zoveel opslagruimte.
  Op dat moment was ieder land haastig op zoek naar beschermende middelen.
  Premier Andrej Babiš zei echter op 3 maart dat de aankoop van hulpmiddelen centraal moet worden beheerd door het ministerie van Volksgezondheid.
  Minister Vojtěch beloofde eind februari op Twitter dat de staat ook beschermingsmiddelen voor huisartsen zou leveren. De plaatsvervanger van Vojtěch, Roman Prymula, die tot voor kort de centrale crisisstaf leidde, zei op 24 maart dat de steun in de regio niet was verstrekt zoals oorspronkelijk was gepland.
  Op 27 maart verklaarden de ziekenhuizen dat ze maar voor een paar dagen beschermingsmiddelen op voorraad hadden.
  Op zaterdag 28 maart kreeg minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček (CSSD), op Twitter ruzie met Vojtěch. Hij zei dat de bevoorrading van de regio's een zaak van het Binnenlandse Zaken was, maar dat zijn ministerie hem graag zou helpen. Hamáček verklaarde vervolgens dat de verdeling van de distributie in twee systemen - via de ministeries van Binnenlandse Zaken en Gezondheid - absurd is.

  Zo bleef Tsjechië net als Nederland lange tijd worstelen met tekorten hieraan.

  Bronnen seznamzpravy.cz + ceskenoviny.cz.
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Hoewel nog maar weinig mensen de ontwikkeling van een coronaviruspandemie durven te voorspellen en de regelgeving van de Tsjechische overheid van dag tot dag verandert, trekt de Agrofert-holding op haar website de zogenaamde familiedag aan, die ze op 5 september van dit jaar bij Stork's Nest houdt.Ze stelde de capaciteit van de deelnemers op 6000 mensen. Tegelijkertijd heeft de regering via de minister van Cultuur Lubomír Zaorálek al aangekondigd dat er deze zomer geen grote evenementen zoals festivals zullen plaatsvinden.
  Bronnen echo24.cz + reflex.cz.

  Nu afwachten hoeveel tijd Babiš nodig heeft om in coronatijd 6000 mensen te laten samenkomen.........
   
 20. Gaat snel hoor. Vanaf 22 juni mogen er al bijeenkomsten van max. 1000 mensen in CZ. (Met uiteraard social distancing... ahum!)
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina