Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het ministerie bestelde ademhalingstoestellen van het bedrijf, waar Interpol naar op zoek was.

  Het zou de staat voor 300 miljoen maskers en ademhalingsapparatuur leveren. Het bedrijf in Belize, Midden-Amerika, staat echter onder de loep van een internationaal onderzoek. Interpol kwam erachter dat de eigenaar van Belize jaren geleden was ontbonden.

  Lege magazijnen en minimale voorraden beschermende medische apparatuur zorgden ervoor dat de staat haastig en zonder veel controle tonnen Chinese goederen kocht voor miljarden kronen. Het is al duidelijk geworden dat sommige leveringen onnodig duur waren, andere door bedrijven met een twijfelachtige geschiedenis.

  Een voorbeeld van zo'n geval is het verhaal van De Sol Investment met een geheime eigenaar uit het Caribische belastingparadijs van Belize, die het ministerie van Volksgezondheid drie miljoen ademhalingsapparatuur zou leveren voor 300 miljoen kronen.

  Seznam Zprávy ontdekte dat de leverancier deel uitmaakte van een onderzoek naar valsemunterij en daarom ook werd onderzocht door de internationale politie-instelling Interpol.

  Met het feit dat de leverancier van beschermende uitrusting mogelijk betrokken was bij vreemde transacties en dat hij door Interpol was geïnspecteerd, trok Seznam Zprávy vorige week naar het Ministerie van Volksgezondheid. In reactie hierop kondigde het ministerie aan dat het zijn bestelling bij De Sol Investment had ingetrokken.
  "Geleverde ademhalingstoestellen van het type FFP2 hebben de tests bij het Research Institute of Occupational Safety niet doorstaan. We weten niet of het bedrijf Interpol controleert', aldus het ministerie.

  Bedrijf achter tralies.
  De Sol Investment maakte deel uit van een groep die in 2019 werd gecontroleerd door de Tsjechische veiligheidstroepen op verdenking dat het handelt in vervalsingen. Als onderdeel van de zoektocht werd ook aandacht besteed aan het beschuldigde bedrijf, die begin april een contract van het ministerie van Volksgezondheid won voor 300 miljoen kronen.

  Tsjechische onderzoekers waren geïnteresseerd in wie de uiteindelijke eigenaar is van DeSol Ltd. gevestigd in Belize City. Het is het moederbedrijf van de Tsjechische "dochter" De Sol Investment, vertegenwoordigd door CEO Štefan Püspöki. Toen de zoektocht in Midden-Amerika plaatsvond, wendde de Tsjechische kant zich tot Interpol.

  "Collega's uit Belize stellen dat het bedrijf op 3 augustus 2010 is ingeschreven in het register van bedrijven en dat het op 1 januari 2015 is verwijderd uit het register. Sinds januari 2018 is DeSol Ltd. wordt beschouwd als gedwongen te zijn ontbonden omdat zij de vergoedingen niet heeft betaald ", stelt het document van Interpol.

  Met andere woorden, de eigenaar van een bedrijf dat erin slaagde een deal met de staat te sluiten (zij het later geannuleerd) is niet langer actief in Belize, volgens de bevindingen van Interpol, en wordt sinds 2018 beschouwd als ontbonden door de autoriteiten daar.

  Uit de documenten die beschikbaar zijn in de Tsjechische verzameling documenten is het mogelijk om te lezen, dat de Belizean-doos werd vertegenwoordigd door zakenman Michal Kovalčík. De man werd tijdens afluistertappen door Tsjechische veiligheidstroepen aangetroffen toen ze geïnteresseerd waren in een verdachte keten van bedrijven. Het bleek echter dat hij communiceerde met collega's van het bedrijf vanuit een nogal ongebruikelijke plaats - vanuit de gevangenis.

  Onderzoekers concludeerden uit de genoemde mededeling dat Kovalčík een sleutelfiguur was in bedrijven die deel uitmaken van de structuur van DeSol Ltd in België Naast De Sol Investment behoort De Sol Credit er ook toe in Tsjechië. Het onderzoek door de Tsjechische instellingen eindigde eind 2019 echter met ijs.

  Seznam Zprávy kwam bij hun zoektocht naar De Sol Investment erachter dat de directeur, Štefan Püspöki, volgens irozhlas.cz, een voormalig lasser was met elf faillissementen, werkt samen met advocaat Rebeka Židuliaková van advocatenkantoor AK Pekárková.
  De advocaat wilde echter niet het precieze samenwerkingsgebied aangeven, zij gaf alleen aan dat haar kantoor De Sol Investment vertegenwoordigde.

  De redactie verstrekte een e-mailcontact aan CEO Püspöki. De redactie stuurde hem vragen over de geannuleerde bestelling en de inspectie door Interpol, maar ondanks herhaalde oproepen reageerde niemand.

  Slechte communicatie van de staat.

  Volgens het hoofd van de Tsjechische afdeling van Transparency International, David Ondráčka, is De Sol Investment een voorbeeld dat de autoriteiten meer moeten communiceren, zodat het volgende ministerie van Volksgezondheid effectiever toegang kan krijgen tot de informatie die het nu mist.
  'Het bredere probleem is de slechte communicatie tussen de afdelingen van de staat, tijdige informatie-uitwisseling werkt niet erg goed, waarschuwingen worden vaak genegeerd. De staat heeft een aantal instellingen en kost veel geld, moet meewerken en niet om hun positiespel te spelen', zei Ondráček.

  De directeur van Transparency International roept de politie op om alle winkels met medische hulpmiddelen te onderzoeken. "Aankopen bij pofiderbedrijven moeten onmiddellijk worden beëindigd en worden onderzocht. Ondanks de uitzonderingen, kan het nauwelijks een nalatigheid zijn om honderden miljoenen naar anonieme offshores te sturen, "voegde Ondráčka toe.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Sommige pakken zijn te klein, adembescherming lekt.

  Uit China geïmporteerde maskers lekken. Als ze niet aan het gezicht blijven plakken, kan hun effectiviteit tot de helft slechter zijn, vond het Institute of Chemical Processes van de Academy of Sciences. De Seznam Zprávy-server schrijft hierover, die zich tot het instituut wendde met een verzoek om een test van medische maskers. De Nevlivní-website informeert dat een deel van de Chinese beschermende pakken die naar Tsjechië zijn geïmporteerd vanwege de coronavirusepidemie te klein is. Paramedici, politie en brandweerlieden kregen een ongeschikte overall.

  De afgelopen weken zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid ademhalingsapparatuur in Tsjechië geïmporteerd. Na hun invoer worden de maskers officieel geïnspecteerd door het Research Institute of Occupational Safety. Volgens de reactie op de website van het Institute of Occupational Safety is de informatie uit de lijst met rapporten op de server voor probleemmaskers onnauwkeurig en misleidend.

  Volgens de Chinese norm zijn dit GB19083-2010, die intern zijn gekocht, en GB 19083-2006, die zijn gekocht door het ministerie van Volksgezondheid, schrijft Seznam Zprávy.

  "Alle geteste typen voldeden adequaat aan de vereisten, maar alleen als we de maskers aan het hoofd van de testpop lijmen", zei het hoofd van de afdeling Chemie en Fysica van aërosolen van het Institute of Chemical Processes van de Academie van Wetenschappen van Tsjechië Vladimír Ždímal.

  "Toen we ze niet aan de testpop plakten, daalde het filterrendement van ongeveer 94 procent tot 40 procent, en we hebben echt geprobeerd het ademhalingsapparaat zoveel mogelijk af te dichten", voegde hij eraan toe. De reden waarom Chinese maskers niet op de gezichten van Europeanen zitten, is volgens hem de verschillende anatomie van de gezichten.

  Volgens deze bevindingen konden ademhalingsapparaten die uit China waren ingevoerd, dus pas door de Tsjechische inspectie nadat ze met lijm of tape op de testdummies waren gelijmd. Volgens de server staat de Europese norm ČSN 149 + A1 deze testmethode toe, maar de gebruiker van het gasmasker moet op de hoogte zijn van deze test.

  "Als een gasmasker op zo'n onnatuurlijke manier moet blijven plakken om het beloofde beschermingsniveau van een werknemer te bewijzen, betekent dit dat het zonder verlijming niet het vereiste beschermingsniveau biedt", concludeerde Ždímal.

  Kleine pakken.
  De Neylivy-website schreef opnieuw dat een deel van de Chinese beschermende pakken klein is. Het probleem met ongeschikte beschermende pakken werd erkend door de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček (CSSD), volgens wie er echter alleen problemen waren met de maat van de pakken bij de eerste leveringen.

  Het probleem werd bevestigd door verschillende gezondheidswerkers onder de belofte van anonimiteit. 'Het viel ons toen gewoon op. Een normale man past er niet in ', vertelde een van de artsen op de website van Neovlivní. Volgens de server ondervonden politie en brandweerlieden ook vergelijkbare problemen.

  Het probleem is mogelijk niet alleen de verschillende nummering van kleuren. Volgens de server hebben sommige distributeurs van beschermende uitrusting gevallen geregistreerd waarin de Chinese fabrikant wilde besparen en daarom pakken produceerde die kleiner waren dan de opgegeven grootte.

  Onjuiste grootte van beschermende overalls beïnvloedt hun functionaliteit. 'Na vier uur duwen je schouders ondraaglijk in dat pakje. Ongeacht het feit dat als het pak getapete naden heeft en een beetje verzegeld moet zijn, het gewoon niet werkt met een kleiner formaat, 'beschreef een van de grote Tsjechische distributeurs van beschermende uitrusting.
  Bron irozhlas.cz.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  09:38 REGELS IN SECUNDAIRE SCHOLEN. Op 11 mei kunnen leerlingen van de laatste jaren van de middelbare en hoger
  vakscholen terug naar de schoolbanken. Volgens minister Plaga is dit echter niet verplicht. 'Bij middelbare scholen is het vooral de intensievere voorbereiding van afgestudeerden op de Matura-examens. Voor hen gelden dezelfde regels als op basisscholen, 'voegde hij eraan toe.

  09:36 REGELS OP PRIMAIRE SCHOLEN. Negende klassers kunnen vanaf 25 mei terugkeren naar school om zich voor te bereiden op de toelatingsexamens. 'De school moet voorkomen dat studenten voor ingang worden verzameld. Er gelden iets verhoogde hygiëne-eisen. Na het verwijderen van de schoenen moeten de studenten hun handen desinfecteren. Tijdens het lesgeven hoeven er geen maskers te zijn. In het geval van groepswerk moeten er echter maskers worden omgedaan ', aldus minister van Onderwijs Robert Plaga over de operatie op basisscholen.

  09:31 WERKING VAN KINDERGARTENS. Volgens de onderwijsminister Robert Plaga hoeven kinderen in de kleuterschool geen masker te dragen. "Wat de hygiënenormen betreft, moeten de hygiëne en desinfectie worden verhoogd. De werking van de kleuterschool zou relatief normaal moeten zijn, met verhoogde hygiënemaatregelen '', zei hij op de persconferentie van Plaga.

  09:23 HAVLÍČEK VOOR HET OPENEN VAN TUINEN RESTAURANTS. Tuin restaurants in Tsjechië opent op 11 mei. Mensen zullen minimaal 1,5 meter uit elkaar moeten zitten, ze hoeven tijdens het eten geen sluier te dragen. 'De operator moet voorkomen dat mensen zich bijvoorbeeld voor toiletten verzamelen. U kunt binnen de faciliteit opereren. Het restaurant moet desinfectie bieden aan klanten die het bij de ingang gebruiken, 'voegde vice-premier Karel Havlíček eraan toe.

  09:14 MINISTER VAN VOJTĚCH VOOR KAPPERS. Volgens de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zullen kappers 'dubbele ademhalingsbescherming' moeten dragen. Hun mond moet bedekt zijn met een masker en een beschermend schild. Hij moet zijn handen na elke klant desinfecteren. 'Klanten moeten twee meter van elkaar verwijderd zijn', vertelde de minister op een persconferentie. "In het geval van manicures en pedicures moeten werknemers ook beschermende handschoenen dragen," voegde hij eraan toe.

  Na elke klant moet de plaats worden gedesinfecteerd, andere oppervlakken moeten regelmatig worden gedesinfecteerd en schoongemaakt, met name handgrepen of leuningen, waar mensen vaker aanraken. Desinfectie moet beschikbaar zijn voor klanten in het pand en mensen moeten door de serviceprovider worden geïnformeerd over veilig verkeer in salons.
  Bron Online reportáž irozhlas.cz.
   
  Laatst bewerkt: 01-05-2020
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vojtěch handelt nog steeds met het bekritiseerde bedrijf. Het ministerie ziet het probleem niet, de eigenaar heeft het over een achtervolging.

  De expert heeft het gemarkeerd als een gereed doosje. Het ministerie van Volksgezondheid kreeg kritiek van de media en de oppositie voor bestelling. Desalniettemin heeft Adam Vojtěch ministerie medio april nog eens 100 miljoen bestellingen voor FFP3-ademhalingstoestellen voor LA Factory gedaan. Ondanks alle kritiek en annulering van één bestelling, bleek het bedrijf een betrouwbare partner te zijn. De bedrijfsleider prijst ook de winkel met het ministerie en omschrijft de kritiek als een "achtervolger".

  'Wat is er aan de hand? Het bedrijf is naar behoren geregistreerd in Tsjechië, heeft een transparante eigenaar en nu vinden er alleen nog Chinese aankopen van beschermingsmiddelen plaats. Wat is er verboden of onethisch aan? ”, Schreef de hoofdredacteur en eigenaar van het bedrijf Radek Švec uit Lanškroun.

  LA Factory kwam drie weken geleden op de voorgrond toen de media waarschuwden dat het ministerie van Volksgezondheid Chinese ademhalingstoestellen van het bedrijf had gekocht tegen tweemaal de prijs van het ministerie van Binnenlandse Zaken in China voor ademhalingstoestellen van dezelfde kwaliteit. Het winkelde zonder tussenpersoon.

  De uitgaven van het Ministerie van Volksgezondheid en andere ministeries tijdens de coronavirusepidemie worden lange tijd door de iROZHLAS-server gevolgd en in detail in kaart gebracht. Uit de vergelijking bleek bijvoorbeeld ook dat het resort van Vojtěch in sommige gevallen tot zes keer duurdere hulpmiddelen kocht dan Binnenlandse zaken. Het zijn deze twee instellingen die sinds de uitbraak het grootste aantal matrialen hebben gekocht. Durende de coronaviruscrisis heeft het ministerie van Volksgezondheid meer dan een miljard kronen betaald aan LA Factory.

  LA Factory was tot maart dit jaar verlaten en bestond alleen op papier. Het ministerie werd ook bekritiseerd door de politieke oppositie vanwege haar zaken met het bedrijf Lanškroun.

  "Betrouwbare partner"
  Ondanks de twijfels rond LA Factory ondertekende het ministerie van Volksgezondheid op 20 april echter opnieuw een contract met het bedrijf voor de levering van één miljoen FFP3-stofmaskers voor 123 miljoen kronen. Deník N was de eerste die hierop wees.

  De iROZHLAS-server wendde zich daarom tot het ministerie van Volksgezondheid om de klik op nog eens 100 miljoen bestellingen aan het bedrijf uit te leggen. Volgens woordvoerster Gabriela Štěpanyová van de afdeling bleek het bedrijf ondanks alle kritiek gewoon een betrouwbare partner te zijn.
  'Het bedrijf leverde herhaaldelijk goederen af volgens de gestelde eisen van het ministerie. Ze diende certificaten in, leverde goederen van de juiste kwaliteit en voldeed aan deadlines ”, aldus de woordvoerder.

  Een andere belangrijke factor was volgens het ministerie het feit dat Švec goedkoper werd. "Het bedrijf heeft de prijs verlaagd tot $ 4,96 voor een ademhalingstoestel, inclusief verzending," zei Stepany. In termen hiervan maakt het ongeveer 123 kronen voor het FFP3-ademhalingstoestel, terwijl het ministerie in maart ook lagere klasse ademhalingstoestellen van LA Factory kocht voor meer geld.

  Hoewel het resort van Vojtěch de samenwerking met LA Factory prijst, heeft het ministerie één bestelling geannuleerd. 'Tests ademhalingstoestellen bewezen niet de verklaarde kwaliteit, "legde Štěpanyová uit.

  Švec verdedigt ook zijn bedrijf bij het ministerie van Volksgezondheid door "rijke ervaring" te hebben met de handel in China, van waaruit hij al meer dan vijftien jaar goederen importeert. Vanwege de contacten daar koos het ministerie hem. Volgens Štěpanyová zou het zonder tussenpersoon niet mogelijk zijn om in China te kopen.

  Tegelijkertijd wendde het ministerie zich volgens Štepanyová eerst tot gevestigde distributeurs van medische hulpmiddelen, maar niemand kon de levering van de vereiste hoeveelheid materiaal garanderen. Integendeel, Švec en zijn LA Factory hebben dat kunnen doen.

  Štěpanyová benadrukte ook dat het ministerie het bedrijf had geïnspecteerd voordat het orders bevestigde, namelijk in termen van achterstallige btw, alsook in het faillissements- en handelsregister. "Zelfs de wet inzake overheidsopdrachten zou een bedrijf niet uitsluiten van de aanbesteding als het aan de gestelde eisen voldoet, simpelweg omdat het voor een korte tijd op de markt is", voegde ze eraan toe.
  Bron irozhlas.cz.
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Geheimen over infectiegegevens blijven bestaan. Hamáček kreeg ze ook niet.

  De geheimen van de Babiš-administratie over gedetailleerde gegevens over de Covid-19-infectie gaan door. Nadat we erop hadden gewezen dat er op de eerste dag van uitgebreide coronavirustests geen enkele positieve test was, heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, deze gegevens opgevraagd bij de crisisstaf. Maar hij kreeg ze ook niet. Ondertussen ontsloeg onderminister van Volksgezondheid Roman Prymula econoom Daniel Münich tijdens een vergadering van het team van deskundigen, dat zojuist om gedetailleerde informatie over de infectie had gevraagd. En de staat verbergt ook specifieke gegevens, waar precies de miljarden zijn gegaan om de economie te helpen.

  Volgens de wet is de minister van Binnenlandse Zaken het hoofd van de crisisstaf, die nu de strijd van het land tegen coronavirusinfecties beheert, maar in de praktijk blijkt hij ook pech te hebben. Het ministerie van Volksgezondheid is ook niet van plan het monopolie op gegevens over de ziekte in haar geval op te geven.

  Volgens de bevindingen van Neovlivní vroeg Jan Hamáček tijdens een bijeenkomst met het ministerie van Vojtěch op maandag naar de resultaten van de gebiedstests tot nu toe, die moeten aantonen hoe het land met de ziekte omgaat en of we alles hebben beheerd, zoals premier Andrej Babiš beweert. Maar ook Hamáček ontving de gegevens niet. Volgens de redactie was het antwoord van de vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid: We zullen de resultaten van de gebiedstesten maar in één keer publiceren, in mei.

  Tegelijkertijd is de informatie over gebiedstesten bedoeld om te suggereren hoe we als samenleving staan: dat wil zeggen, of we nu op het hoogtepunt van de epidemie zijn of deze al hebben meegemaakt. En op basis van deze gegevens zal de overheid ook beslissen of de schroeven weer worden vastgedraaid of, omgekeerd, de maatregelen worden losgedraaid.

  'Maar als ik de scenario's heel algemeen zou moeten noemen: als we ontdekken dat de immunisatie bij de Tsjechische bevolking erg zwak is, betekent dit onvermijdelijk dat de overdracht van het virus via de bevolking ons nog steeds te wachten staat. En het zal een grote impact hebben om noodmaatregelen te organiseren en te monitoren, zodat we verdere ontwikkelingen kunnen managen en niet uit de hand lopen. Of het tweede uiterste, wanneer we ontdekken dat een groot deel van de bevolking het virus al is tegengekomen, zelfs in een specifiek leeftijdscohort, dan is het een rapport dat zal leiden tot overwegingen over hoe verder te gaan met deze maatregelen, 'beschreef hij voor de radio hoofd van gezondheidsstatistici Ladislav Dušek.

  Zoals we maandag beschreven, kwamen gebiedstesten op de eerste dag als een verrassing: er werd geen enkele positieve test geregistreerd. Als er de komende dagen slechts een minimum aan positieve gevallen is, betekent dit dat er helemaal geen pandemie is geweest. En dan is er nog de vraag of het nodig was om zulke strikte maatregelen te nemen die de staatseconomie dramatisch hebben geschaad.

  Economen van het KoroNERV-20-initiatief vragen ook tevergeefs om gegevens over de infectie, die de regering publiekelijk hebben opgeroepen deze niet langer te verbergen. 'De regering presenteert mensen beslissingen over het aan en uitzetten van de economie en de ontwikkeling van de epidemie, maar legt niet uit hoe deze conclusies tot stand zijn gekomen. Noch de oppositie, noch het publiek kunnen de regering controleren in een dergelijk informatievacuüm, waardoor het wantrouwen in de samenleving aanzienlijk toeneemt. En dit is op het moment van de epidemie nog gevaarlijker dan ooit tevoren ”, benadrukt KoroNERV-20 in zijn oproep.

  Hoe de regering van plan is met hun verzoek om te gaan, blijkt uit het incident van maandag, toen onderminister van Volksgezondheid Roman Prymula, een lid van het initiatief Daniel Münich ontsloeg tijdens een bijeenkomst van het medisch-expertteam. Hij kondigde aan dat Prymula niet hield van zijn herhaalde vragen over de gegevens. Plaatsvervangend Prymula bevestigde dit vervolgens onder vermelding van dat de publieke opmerkingen van Münich zijn medewerkers onteren.

  Naast gegevens over de ziekte verbergt de staat echter ook informatie over aan wie hij precies heeft geholpen in de crisis. Minister van Financiën Alena Schillerová beweert dat de staat in totaal 1,2 biljoen kronen heeft uitgegeven om de economie te ondersteunen als gevolg van de epidemie. Dat is meer dan tweederde van de inkomsten van de staatsbegroting voor 2020. Maar ondernemers klagen dat er geen steun is aangekomen.

  Toen we vervolgens de Staatsontwikkelingsbank vroegen om details over aan wie en hoeveel geld de staat stuurde, was het antwoord: dit is een geheim. “” Deze gegevens kunnen niet worden meegedeeld omdat ze onderworpen zijn aan het bankgeheim volgens Wet nr. 21/1992 Coll., over de banken die we volgen. We zijn een bankinstelling met een vergunning van de Tsjechische Nationale Bank ”, zegt Marie Lafantová van ČMZRB.

  Bron neovlivni.cz.
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië heeft 7726 bevestigde coronagevallen vrijdagavond.

  Totaal zijn er nu 240 mensen overleden.
  3359 mensen zijn in totaal genezen verklaard.

  Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Theaters blijven gesloten ondanks het losmaken van de regels.

  De meeste theaters in Praag blijven tot het einde van het seizoen gesloten, ondanks de geplande Corona-ontsluiting. De regering heeft besloten dat de theaters vanaf 11 mei weer opengaan, maar alleen als bepaalde zitplaatsen bezet zijn en voor maximaal 100 bezoekers. Volgens een rapport van persbureau ČTK is het echter niet de moeite waard dat theaters onder deze omstandigheden beginnen te opereren.

  Een woordvoerder van het National Theatre zei dat het de economische verliezen van het spelen voor zo'n klein publiek zou vergroten. In die zin spraken vertegenwoordigers van kleine theaters in de hoofdstad ook met de ČTK.
  Bron radio.cz/de.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  "Slimme quarantaine" strekte zich uit tot heel Tsjechië.

  Vrijdag is de zogenaamde "Smart Quarantine" uitgebreid naar heel Tsjechië. Daarbij bepalen de gezondheidsautoriteiten met alle mensen die positief testten op het coronavirus met wie ze de afgelopen dagen in contact waren. Met goedkeuring evalueren de autoriteiten ook de gegevens van mobiele telefoons en bankkaarten. Bovendien hebben 150.000 mensen in Tsjechië de tracking-app eRouška gedownload op hun mobiele telefoons, waarvan de gegevens ook toegankelijk zijn.

  Tijdens het proefdraaien van de "Smart Quarantine" in verschillende Tsjechische kringen had gemiddeld tweederde van alle contacten kunnen worden gevonden, zei staatssecretaris Roman Prymula van het ministerie van Volksgezondheid.
  Bron radio.cz/de.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Pedagogen bekritiseren de plannen van het ministerie van Onderwijs om scholen te heropenen.

  De Pedagogische Kamer beschouwt de procedure van het Ministerie van Onderwijs om scholen geleidelijk te openen chaotisch, en ontbreekt aan duidelijk omschreven en bindende procedures.

  Het ministerie heeft zich ook van de verantwoordelijkheid ontlast om voor passende voorwaarden te zorgen door alleen aanbevelingen aan scholen te doen in plaats van ze in wetten en besluiten vast te leggen, aldus de Kamer, en legt de verantwoordelijkheid op bij schooldirecteuren.

  Het ministerie heeft naar eigen zeggen al aangekondigd begin mei met uitgebreide richtlijnen en methodieken te komen.

  Op 11 mei zullen naar verwachting enkele negende klassers terugkeren naar school. Middelbare scholen bereiden zich op verschillende manieren voor op de terugkeer van middelbare scholieren, in sommige gevallen in kleine groepen op school, elders voornamelijk online.
  Bron radio.cz/en.
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Vereniging van Hotels en Restaurants vind heropeningsschema van regering chaotisch en hulp ontoereikend.

  De Vereniging van Hotels en Restaurants heeft de regering bekritiseerd vanwege de manier waarop zij met de coronaviruscrisis omgaat, en zegt dat het versoepelen van opgelegde beperkingen chaotisch is en dat de hulp aan ondernemers onvoldoende is.

  De regering heeft op vrijdag nieuwe details over het heropeningsproces bekendgemaakt, met vermelding van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor bedrijven die op 11 mei kunnen heropenen.

  Cafés en restaurants kunnen hun buitenruimtes heropenen op voorwaarde dat tafels minimaal 1,5 meter uit elkaar staan en stoelen en tafels na elke klant worden gedesinfecteerd.

  Kappers die aan vergelijkbare voorwaarden moeten voldoen, moeten beschikken over plastic gelaatsschermen en gezichtsmaskers.
  Bron radio.cz/en.

  Chaotisch.......alle artikelen over corona en regeringsmaatregelen komt dit woord in voor.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  'Het gaat niet', zeggen de kappers over de plicht om een masker en schild te dragen.

  De verplichting om een masker en schild aan te trekken zal het werk van kappers en schoonheidsspecialisten bemoeilijken. Ze zijn het erover eens dat het heel moeilijk zal zijn om in deze combinatie te ademen. Sommigen zijn bang dat het schild licht reflecteert en het zicht vervormt, bijvoorbeeld tijdens het snijden. Het niet beschikbaar zijn van schilden is meestal geen probleem. Schoonheidsspecialisten hebben, in tegenstelling tot kappers, handschoenen nodig.

  Volgens de manager van de Praagse kappersstudio Ten pocit, Milan Straka zal ook het maken van een normaal kapsel met een schild dat licht reflecteert een probleem zijn.

  'Een ander ding is het drogen, krullen of föhnen van haar. Tijdens deze warmtebehandelingen staat de kapper onder een schilld en is het erg moeilijk om frisse lucht in te ademen. Ik zou niet willen dat iemand op de werkplek flauwvalt. De werkdruk die kappers zullen moeten doorstaan in verband met een groot aantal klanten zal een zeer moeilijke test zijn en schilden vormen een echt obstakel voor hen op het werk, "zei hij.

  Ook kapper Marcela Nováková uit Chrudim vindt de voorwaarden voor de heropening van het etablissement erg ingewikkeld. 'Het is een beroerte. Het is al moeilijk om met een masker te werken, vooral in de zomer als het warm is. En ook een beschermend schild, waardoor het moeilijk te zien is en alles erin schijnt ', zei ze. Ze heeft geen problemen met de afstand tussen klanten, nodigt ze geleidelijk uit en werkt alleen in de kapper.

  Dubbele bescherming lijkt Kateřina Vilhelmová, een kapper uit Sokolov, onnodig en lastig. Deze beschermingsmiddelen zullen volgens haar moeilijk te krijgen zijn. Ze weet ook niet zeker hoe ze aan de verplichting om na elke klant te desinfecteren in plaats van de gebruikte hulpmiddelen zal kunnen voldoen, daar is volgens haar geen ruimte voor. 'Ik vraag me helemaal af hoe ik in die 11 dagen zal openen', zei ze.

  Kapper Lenka Šimarová uit Lípa in de regio Zlín kan zich niet voorstellen hoe ze in een masker en met een beschermend schild kan werken. De maskers van klanten zullen ook verdere knip-problemen opleveren, zei ze.

  Integendeel, de eigenaar van de Spell-salon in het centrum van Praag, Barbora Bajerová, is niet zo sceptisch over de schilden. 'Ik heb in de praktijk geen schilden geprobeerd, maar ik overwoog ze te kiezen in plaats van maskers. Als we knippen, hebben we overal haar en komt het op maskers, het schild kan dit voorkomen, 'legde ze uit.

  "Vanwege de hogere kosten zullen schoonheidsspecialisten gedwongen worden om kleinere diensten zoals wenkbrauwen plukken weg te laten, waar de prijs rond de 100 kronen ligt. Het richt zich op grote behandelingen, minstens een uur lang, voor een prijs van ongeveer 1.000 kronen," zei Anna Menzelová namens de Vereniging van Schoonheidsspecialisten.

  Desinfectie na elke klant.
  Schoonheidssalons, kappers, diensten zoals manicures, pedicures, massages en podotherapie kunnen na een gedwongen pauze op 11 mei weer open. Alle werknemers in deze diensten moeten hun handen voor en na het verlenen van de dienst desinfecteren. Na elke klant moet de site worden gedesinfecteerd, inclusief alle gebruikte hulpmiddelen.

  Andere oppervlakken, vloeren en minstens één keer per dag, moeten regelmatig worden gedesinfecteerd en schoongemaakt. Ontsmetting moet beschikbaar zijn voor klanten in de gebouwen en toiletten moeten antibacteriële zepen, ontsmettingsmiddelen en wegwerphanddoeken hebben. Tussen de klanten zal een afstand van twee meter moeten komen, wat ook geldt voor wachtzones.
  Bron idnes.cz.
   
 12. Tot op heden nog niet duidelijk. Althans voor mij.
   
 13. De vraag blijft: Moet je de gezondheidsverklaring bij je hebben op het moment van binnenreizen?
  Antwoord is Nee.
  Je mag ook de test hier in Tsjechië laten doen door een huisarts of een teststation.
  Daar heb je dan 72 uur voor.
  Vraag het aan Marwa hier van het forum, die is ervaringsdeskundige.
   
  Spookie21 en Bohemian vinden dit leuk/interessant.
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Eerste Tsjechische remdesivir-patiënt ontslagen, is nu thuis voor behandeling.

  De faculteitskliniek in Praag heeft de patiënt dinsdag vrijgelaten voor verdere behandeling thuis, die de eerste Tsjech was die werd behandeld met het nog niet goedgekeurde remdesivir. De taxichauffeur was op 10 maart opgenomen in de kliniek met een ernstige voorgeschiedenis van de ziekte van Covid 19. Remdesivir werd hem tussen eind maart en begin april gedurende tien dagen intraveneus toegediend.

  Zoals de kliniekdirecteur David Feltl enige tijd geleden aankondigde, was de 53-jarige Robert Markovič in goede gezondheid. De afgelopen week was de Covid 19-test negatief voor hem, zodat hij kon worden overgeplaatst naar een normale ziekenhuiskamer.
  Bron radio.cz/de.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De grote versoepeling van de coronavirusbeperkingen in Tsjechië.

  Maandag zijn de beperkingen vanwege het coronavirus in Tsjechië aanzienlijk versoepeld, met winkels en diensten, galerijen, bioscopen, pubs en restaurants die na een pauze van twee maanden weer opengaan.

  Winkelcentra, kappers, massage- en wellness-salons mogen onder strikte hygiënische voorwaarden weer open. Pubs, cafés en restaurants kunnen klanten nu buiten bedienen.

  Scholen zijn heropend voor leerlingen met toelatingsexamens, met een maximum van 15 leerlingen in de klas.

  Kerkelijke vieringen en bruiloften tot 100 personen zijn toegestaan en de kastelen en in het land openen hun deuren weer voor bezoekers.
  ----------------------------------------------------
  Na 25 mei zijn gezichtsmaskers buiten niet verplicht.

  Gezichtsmaskers zijn na 25 mei buiten niet verplicht, op voorwaarde dat mensen de sociale afstandseisen van twee meter kunnen handhaven, meldde minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch na de regeringszitting van maandag.

  Gezichtsmaskers blijven verplicht in winkels en instellingen en in gesloten openbare ruimtes met een hoog risico op overdracht zoals openbaar vervoer of taxi's.

  Vojtěch zei dat de verordening volgens welke winkels, postkantoren en andere diensten zijn voorbehouden aan mensen ouder dan 65 jaar van 8.00 uur tot 10.00 uur elke dag, voorlopig van kracht blijft.
  Bron radio.cz/en.
   
  elske vindt dit leuk/interessant.
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Wanneer is het veilig om weer aan het werk te gaan in Praag?
  Hoe gaan bedrijven en co-working spaces in Praag om met de overgang naar het werk?

  Nu lockdowns in heel Europa beginnen te verminderen, is een terugkeer naar de 9-to-5-grind onvermijdelijk. En misschien is een van de grootste vragen die bij iedereen op de voorgrond staat, 'hoe veilig zal mijn kantoorruimte dan zijn?'

  Maar terwijl de quarantainevoorschriften versoepelen, wordt van de werknemers verwacht dat ze naar hun kantoor terugkeren - en bedrijven werken eraan om uit te zoeken hoe ze dit veilig kunnen doen.

  Wanneer gaan arbeiders precies terug?
  Het korte antwoord is: niemand weet het. "Deze vraag is echt moeilijk te beantwoorden omdat we niet weten hoe de situatie zal evolueren en of er al dan niet nieuwe beperkingen zullen gelden", zegt Chroustovská. "Als de situatie stabiel is, denk ik dat werknemers medio mei naar de kantoren kunnen terugkeren, maar ze zullen een aantal regels moeten volgen - een maximum aantal mensen op kantoor houden, gezichtsmaskers dragen."

  Zonder duidelijke richtlijnen van de overheid, is het aan elk bedrijf om te heropenen. Sommigen heropenen mogelijk zodra de noodtoestand op 17 mei afloopt, terwijl anderen wachten tot 25 mei, de laatste stap van het heropeningsplan. Op 25 mei openen restaurants, bioscopen en hotels hun deuren en mogen culturele en sportevenementen met maximaal 100 mensen worden georganiseerd. Het is logisch om te denken dat kleinere kantoren dan ook klaar zijn om te openen, terwijl grotere bedrijven misschien wat langer wachten om hun deuren te ontgrendelen.

  Lees verder op news.expats.cz.
   
 17. Spookie, bedankt. Nuttige reactie. Ik ben benieuwd hoe de lokale autoriteiten jouw test gaan beoordelen.
   
  Spookie21 vindt dit leuk/interessant.
 18. Heb je geen mogelijkheid om die test hier in Tsjechië te laten afnemen?
  Je hebt daar 72 uur de tijd voor (Marwa ook hier van het forum is ervaringsdeskundige).
  Ik weet niet of die prijzen verschillen in Tsjechië, maar onze huisarts https://www.facebook.com/mudr.vratislav.prejzek/ in Sluknov doet het voor ik meen 2850 kronen.
   
  Spookie21 vindt dit leuk/interessant.
 19. Ik ook! Voor dat geld mag ik hopen dat het serieus genomen wordt! We zullen het meemaken volgende week.
  Ik zal is kijken wat het kost in Karlovy Vary. Dat moet ik een vriendin even vragen. Dank je voor de tip!
   
 20. Volgende week ga ik voor een zakelijke reis in de auto naar Tsjechië voor maximaal 3 dagen. Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk hoe dat zit met een testverklaring. Het is naar mijn weten niet mogelijk om zonder klachten (heb al met diverse instanties gebeld, waaronder huisarts en GGD) in Nederland een PCR-test af te laten nemen en daar een verklaring van te krijgen.

  Is het zo dat je een negatieve testverklaring aan de grens moet laten zien of mag je je na binnenkomst ook in Tsjechië laten testen (waarvan je dus de uitslag een dag later krijgt en een dag later vertrek ik weer naar Nederland)? En ik heb gelezen dat het mogelijk is aan de grens tussen Oostenrijk en Tsjechië je te laten testen in Dolni Dvoriste, maar goed, dan moet je eerst weer een dag wachten op de uitslag en moet je ook nog eerst Oostenrijk in zien te komen zonder testverklaring.

  Dus weet iemand hoe het zit bij de grens met Tsjechië voor een Nederlander die maximaal 72 uren in Tsjechië is? Heb je bij de grens een negatieve testverklaring nodig of niet? En zo ja, waar kun je je dan laten testen?
   

Deel deze pagina