Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië heeft 1497 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie.

  Woensdagochtend had Tsjechië 1.497 bevestigde gevallen van nieuwe coronavirusinfectie, tien mensen herstelden van COVID-19 en drie patiënten stierven. Dinsdag waren er 185 nieuwe gevallen, de op één na grootste dagelijkse stijging. Maar de laboratoria testten dinsdag ook de meeste mensen, bijna 3.000 mensen, in totaal 22.600 mensen werden getest.

  Dit is gebaseerd op bijgewerkte gegevens van het ministerie van Volksgezondheid op de coronavirus-website.

  Dinsdag kondigde het ministerie het overlijden van twee patiënten en het herstel van nog eens drie mensen aan. Alle overledenen hadden naast COVID-19 nog andere gezondheidsproblemen. Het laatste slachtoffer van een coronavirusinfectie is een vrouw geboren in 1949, die sinds 22 maart vanwege longziekte in het Algemeen Universitair Ziekenhuis (VFN) in Praag ligt.

  Op dinsdag werd ook informatie gepubliceerd over het overlijden van een 45-jarige man in een ziekenhuis in Havirov, Karviná, die organen had gefaald vanwege kanker. Tsjechië kondigde zondag het eerste slachtoffer van de epidemie aan, een 95-jarige man stierf 's avonds in het Bulovka-ziekenhuis.
  Bron lidovky.cz.

  Zie aantal patiënten per regio op zpravy.aktualne.cz.
   
  Laatst bewerkt: 25-03-2020 om 10:58
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Niet-naleving van winkels, lege Airbnb-appartementen en toegenomen belangstelling voor zomerkampen.

  Mensen houden geen afstand tijdens het winkelen, ze brengen tijd door in winkels zoals ze deden vóór de epidemie, en ze kopen zeker niet alleen het meest noodzakelijke voedsel. Het schrijft Mladá fronta Dnes en brengt de situatie in supermarkten in tien Tsjechische steden in kaart.
  Het was overal hetzelfde: hele gezinnen en kinderen gaan winkelen. In Eden in Praag waren er in het weekend ongeveer hetzelfde aantal klanten als vóór de pandemie, meldt MF Dnes. Het beschrijft ook gevallen waarin mensen met hun handen broodjes pakken.
  Daarom introduceerde Kaufland de verpakking van brood en broodjes. Globus verpakt ook bijna al haar eigen producten in plastic. Tesco introduceert lijnen op de vloer om de afstand bij het afrekenen te behouden. Lidl staat op het punt dit te doen. Billa roept klanten daarentegen op om te voldoen aan hygiënevoorschriften en overheidsvoorschriften, meldt Mlada fronta Dnes.

  Goedkopere appartementen Praag door leegstand Airbnb.
  Elfduizend appartementen die op korte termijn gehuurd worden in Praag via Airbnb of Booking.com-platforms zijn leeg, zegt E15. Volgens E15 verwachten makelaars in onroerend goed dat deze appartementen op de markt komen voor regelmatige langjarige huurcontracten. Dit zal het huisaanbod waarschijnlijk tot twintig procent doen slinken, zegt de krant. 99 procent van de boekingen voor appartementenverhuur op korte termijn zijn eind dit jaar geannuleerd, citeert E15 firma Dobrá oprichter Zdeněk Šimůnek. Verwijzend naar de vertegenwoordigers van een ander bedrijf wijst hij erop dat in april en mei in Praag zeker vijfduizend appartementen te huur zullen zijn. Dit leidt tot lagere huurwoningen.
  De afgelopen jaren zijn kortlopende huurcontracten een zelfstandige onderneming geworden in de handen van professionele beheermaatschappijen. Deze bedrijven pakken nu scherp aan wat ze in de nieuwe situatie moeten doen, benadrukt E15. Hij geeft een voorbeeld van zo'n bedrijf dat nu appartementen aanbiedt voor een fractie van hun normale prijs als quarantaineplaats of geïmproviseerd kantoor.

  Zomerkampen voor kinderen.
  Zomerkampen kunnen van groot belang zijn. Als het in de zomer niet mogelijk is om naar het buitenland te reizen vanwege de verspreiding van coronavirusinfectie, wordt het zomerkamp een Tsjechisch alternatief. Maar het is ook mogelijk dat alle kampen worden geannuleerd vanwege COVID-19.
  Bron irozhlas.cz.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Duizenden mensen stierven in Italië en Spanje door corona en het sterftecijfer in Tsjechië en Duitsland is laag. Waarom?

  Terwijl in Italië of Spanje het sterftecijfer voor COVID-19 tussen 6-10 procent ligt in vergelijking met het aantal geïnfecteerden, is het in Duitsland 0,4% en heeft Tsjechië een extreem laag sterftecijfer. Hoe kan dit?


  “Het lijkt erop dat de oudere generatie zich schuilhoudt of wordt beschermd door maatregelen. We zijn erin geslaagd de doorgang van de ziekte van de bevolking onder controle te houden, zodat deze de oude, zieken en ziekenhuizen niet binnenkomt ', zei Dušek dinsdag tijdens de persconferentie.

  Volgens de belangrijkste epidemioloog van het Instituut voor Klinische en Experimentele Geneeskunde (IKEM) Petr Smejkal is de situatie in Tsjechië vooral te wijten aan het feit dat het gezondheidssysteem niet overbelast is. Dit is mogelijk gemaakt door de maatregelen die zijn genomen om de contacten van mensen tot een minimum te beperken, wat leidt tot een langzamere verspreiding van het virus over de bevolking.

  “Het is vooral de toewijding van zorgverleners en dat het gezondheidssysteem niet overbelast is. De maatregelen van de overheid zullen de druk op het zorgstelsel waarschijnlijk sterk verminderen. Omdat hoe minder van deze ernstig zieke patiënten, hoe beter de zorg voor hen en hoe lager de sterfte ”, zegt Smejkal.

  Tsjechië is echter niet het enige land dat erin is geslaagd het sterftecijfer van het coronavirus laag te houden. Buitenlandse media noemen Duitsland het Europese model, dat een reeks maatregelen heeft genomen op het gebied van coronavirus, waaronder een verbod op bijvoorbeeld het verzamelen van meer dan twee personen. Het aantal besmette mensen in Duitsland is relatief hoog (30 duizend mensen), maar tegelijkertijd registreren de autoriteiten slechts 130 sterfgevallen - het sterftecijfer is slechts ongeveer 0,4%.

  Italië en Duitsland behoren tot de staten met een hoog percentage 65-plussers. Het leeftijdsgemiddelde van de Italiaanse bevolking wordt beschreven als een van de factoren waarom sterftecijfer door coronavirus in Italië zo hoog is.
  Volgens experts ligt de basis van Duits succes in de eerste plaats bij een hoog testniveau. Dankzij massale tests bij mensen is Duitsland in staat patiënten met zeer milde symptomen van de ziekte op te sporen. Dit beschermt zelfs de meest kwetsbaren, inclusief ouderen.
  In Duitsland is 80 procent van de geïnfecteerden jonger dan 60 jaar.

  In het geval van Italië bleek dat het ziekenhuispersoneel niet voldoende maatregelen had genomen om de verspreiding van de infectie onder controle te houden, dus werden beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg een van degenen die het coronavirus van de ene patiënt op de andere overdroegen. Daarom is de epidemie in Italië zo groot ”, zei Srđan Matić, directeur van de WHO in Tsjechië eind februari.
  We zien echter ook een vergelijkbare situatie in Spanje, waar van de in totaal 40.000 geïnfecteerden meer dan 5400 in de gezondheidssector werken. Verpleegkundigen, artsen en andere gezondheidswerkers zijn verantwoordelijk voor ongeveer 14 procent van alle besmette mensen. Dit is aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld in China, waar ongeveer 3,8 procent van de gezondheidswerkers is besmet.

  De gereedheid van gezondheidssystemen wordt ook geïllustreerd door gegevens over het aantal bedden op de intensive care-afdelingen per hoofd van de bevolking. Volgens de laatst beschikbare gegevens had Duitsland verreweg het grootste aantal - 29,2 bedden per 100 duizend inwoners - vóór de uitbraak. Het was 12,5 bedden in Italië, 9,7 in Spanje en 11,6 in Tsjechië.

  Het totale aantal intensive care-artsen in Tsjechië wordt geschat op vierduizend, met 15.500 verpleegkundigen, er zijn 4481 bedden op de intensive care-afdelingen en 2080 longventilatie.
  Volgens Černý (CSARIM) zullen duizenden gespecialiseerde gezondheidswerkers de tijd aankunnen dat er in Tsjechië tot 30.000 besmette mensen zijn. Het is gebaseerd op gegevens volgens welke ongeveer 10 procent van de geïnfecteerde mensen ziekenhuisopname nodig heeft en slechts ongeveer een derde van hen longventilatie of extracorporale circulatie nodig heeft.
  Bron irozhlas.cz.
   
 4. Nu vijf slachtoffers, twee overledenen hadden al andere gezondheidsklachten

  Tsjechië heeft al vijf slachtoffers van het coronavirus. Twee mannen met gezondheidsproblemen stierven. De patiënt in het Na Bulovce-ziekenhuis in Praag was 83 jaar oud. De achtendertigjarige man uit de Midden-Boheemse Regio werd thuis behandeld.

  Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...mocnice-na-bulovce.A200325_112555_domaci_remy
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Grensoverschrijdende werknemers (zogenaamde pendelaars)

  B) Pendelaars die de grens tussen Tsjechië en Duitsland en Oostenrijk oversteken

  Vanaf 26 maart gelden voor deze groep geheel nieuwe regels, maar deze verschillen wat betreft:

  Ba) personen die vanuit Tsjechië reizen
  Bb) pendelaars in Tsjechië
  Voor beide groepen geldt het volgende:
  - mag alleen in tours worden uitgevoerd, elke tour moet minimaal 21 kalenderdagen hebben (dwz de frequentie van overschrijding is niet vereist),
  - voldoet mogelijk niet aan het bereik van 100 km. Als ze echter meer dan 100 km afleggen, kunnen alleen de 24/7 belangrijkste grensdoorlaatposten deze route gebruiken. Penders die minder dan 100 km van de staatsgrens reizen, kunnen de zogenaamde pendelaarovergangen blijven gebruiken.
  - hoeft geen grensarbeidersboek te hebben - dit boek wordt door de politie zelf in elektronische vorm beheerd.
  De werkgever is nog steeds verplicht om een bevestiging van de werkgever te krijgen (de tekst over 100 km wordt niet meer in acht genomen).

  Alleen voor personen die (pendelen) reizen vanaf het grondgebied van Tsjechië geldt dat verder:
  - ze moeten tussen de tochten in quarantaine gaan gedurende 14 dagen, de quarantaine moet worden gegarandeerd door hun arts en het bewijs daarvan moet aan het begin van een nieuwe tocht aan de politie worden verstrekt.
  Het overtreden van de verplichte quarantaine is strafbaar.

  Schending van de duur van de tour:
  De persoon die naar Tsjechië terugkeert, kan dit zelfs vóór de voltooiing van het 21-dagenregime doen - deze persoon verliest hierdoor de positie van een pendelaar en hij / zij zal niet langer worden toegelaten tot Duitsland of Oostenrijk in het regime van een pendelaar.
  Zie mvcr.cz.

  Dit zou dan goed nieuws moeten zijn voor de Tsjechische pendelaars die in Nederland werken? :denk:
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Studenten, gevangenen, Vietnamezen zetten zich allemaal in.

  De Tsjechische Technische Universiteit in Praag heeft in samenwerking met de werkgroep covid19cz.cz volgelaatsmaskers ontwikkeld. Het ontwerp van deze volgelaatsmaskers bestaat uit duikmaskers met een militair filter P3R.

  Het ontwerp van de ČVUT-longventilator is voltooid en de productie ervan is in voorbereiding. Voor patiënten met ernstige COVID-19-ziekte werd het ontwikkeld door experts van de Praagse Faculteit Biomedische Technologie ČVUT samen met andere collega's. Nu worden de eerste honderden stuks geproduceerd. Bron aktualne.cvut.cz.

  Het ziekenhuis van Pardubice nam contact op met de gevangenis van Pardubice met het verzoek om hulp bij gebrek aan veiligheidsbrillen.
  De gevangenen in Pardubice bedachten een eenvoudig beschermingsmiddel van gesneden schuim, geweven stof, afdichtfolie en rubber. Er zijn nu 100 afgeleverd door artsen van de longkliniek van het Academisch Ziekenhuis in Hradec Kralove, die in gevaarlijke omgevingen werken.
  De productie van schilden door 3D-printen begon ook aan de universiteit van Hradec Králové.
  De gevangenen mogen sinds het begin van de coronacrisis geen bezoek meer ontvangen.
  Gevangenen in Tsjechië zijn al een week stoffen maskers aan het naaien voor senioren en andere mensen.
  Bron Vězeňská služba ČR.

  Vertegenwoordigers van de Vietnamese gemeenschap in Pilzn overhandigden 1700 genaaide stoffen maskers en 300 duizend kronen aan de stadsvertegenwoordigers. De stad zal de gordijnen aan zowel gemeentelijke als non-profitorganisaties overhandigen en het geld gebruiken om de kosten in verband met de strijd tegen het coronavirus te dekken. Vietnamezen in Pilzn bieden ook gratis koffie en drankjes aan voor leden van het geïntegreerde reddingssysteem in 28 vestigingen, vertelde woordvoerster Eva Barborkova vandaag aan CTK. Vertegenwoordigers van de Vietnamese minderheid overhandigden ook maskers en andere geschenken in andere steden in de regio.

  De eerste Rouškomaty=masker-automaat staat in Brno. Voor 50 kronen kan je een huisgemaakte masker uit de automaat halen. De opbrengst gaat naar goede doelen.
  E zijn al diverse boetes van 10.000kronen opgelegd wegens het niet respecteren van de verplichting om een masker of andere bescherming van mond en neus te dragen.
  Bron Online reportáž irozhlas.cz.
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De regering heeft het wetgevingskader voor de sluiting van vestigingen gewijzigd, zodat niemand een vergoeding ontvangt.

  Rustig en zonder pers en camera's heeft de regering het wetgevingskader van het verbod op vrij verkeer en het verbod op detailhandel "aangepast" zodat niemand aanspraak kan maken op schadevergoeding van de staat.

  Herinner wat het was. Op 14 maart kondigde de regering noodmaatregelen aan op grond van de zogenaamde Crisiswet 240/2000 Coll., Waarmee ze een groot deel van de winkels sloot en later het vrije verkeer van personen onder dezelfde wet beperkte.
  Al op 15 maart wees ik erop in de blog in het artikel De regering heeft verborgen dat het wettelijk verplicht is om schadevergoeding te betalen voor noodmaatregelen

  artikel 36 van de Crisiswet, volgens hetwelk de regering gehouden is tot vergoeding van door crisismaatregelen veroorzaakte schade.

  Vergoeding schade
  (1) De staat is verplicht de schade te vergoeden die aan rechtspersonen en natuurlijke personen is veroorzaakt in oorzakelijk verband met noodmaatregelen en oefeningen (artikel 39, lid 4) die op grond van deze wet zijn uitgevoerd. Een dergelijke aansprakelijkheid kan alleen worden vrijgesteld indien vaststaat dat de benadeelde de schade zelf heeft veroorzaakt.

  Sinds de coronaviruscrisis is begonnen, heeft de regering de ene briefing na de andere gehad. Persberichten, camera's, verklaringen, emotionele toespraken van de premier over hoeveel we vechten tegen hulp en bla bla bla. In deze onrust vergat de regering echter te zeggen dat de beperkingen op het vrije verkeer en het verbod op detailhandel stilletjes waren gewijzigd, zodat NOOIT achteraf schade zou kunnen worden geclaimd.

  Wat in feite betekent dat ondernemers met gesloten vestigingen overboord zijn gegooid.

  De regering heeft de bovengenoemde maatregelen in het kader van de crisiswet GEANNULEERD. Regeringsresolutie nr. 127/2020 Coll. En het verbod op vrij verkeer door punt III. Besluit van de regering nr. 126/2020 Coll. Om ze te vervangen door dezelfde maatregelen - het ministerie van Volksgezondheid.

  namelijk de maatregel van het Ministerie van Volksgezondheid van 23 maart 2020, ref. MZDR 12745 / 2020-1, die de beperking van het vrije verkeer van personen met uitzonderingen uitbreidde en de beperking van het verkeer op openbaar toegankelijke plaatsen en contacten beval, tot op 1 april 2020 om 18.00 uur;

  en Decreet van het Ministerie van Volksgezondheid van 23 maart 2020, ref. MZDR 12746 / 2020-1,

  die de verlenging van winkelverboden verplicht stelt.

  Zoals gewoonlijk verbergt de duivel zich in detail. Deze buitengewone maatregelen zijn afgekondigd op grond van de Wet op de volksgezondheid nr. 258/2000 Coll. En dus terwijl de schade die door de vorige regering is veroorzaakt op grond van de zogenaamde Crisis Act 240/2000 Coll. Van de staat kan worden geëist onder dezelfde wet, is de situatie nu andere en voor de betrokken partijen is de mogelijkheid om een vergoeding te vragen veel moeilijker, zo niet onoplosbaar.

  Ze hebben een maximale kans van 10 dagen compensatie (totdat het stil goedgekeurde servicepack geldig is)

  Als verdere lezing raad ik aan: De noodmaatregelen die de regering heeft uitgevaardigd sinds de noodverklaring bij haar regelgeving niet langer van toepassing is. Nieuw is dat de werking van het land wordt beheerst door noodmaatregelen van het ministerie van Volksgezondheid. Dit vloeit voort uit de gepubliceerde regeringsresoluties van 23 maart. De gemeentelijke rechtbank in Praag verdaagde de hoorzitting over de actie tegen de regering, die vrijdag zou plaatsvinden.

  Bron prasek.blog.idnes.cz. met meer links.

  Ik zag gisteren al berichten in de Tsjechische media dat alle vergoedingen weer naar de grote bedrijven gingen, waaronder ene Agro.....nu snap ik het.
   
  Laatst bewerkt: 25-03-2020 om 19:15
 8. Tsjechië heeft zes slachtoffers van het coronavirus, de overledene had ook andere problemen. Er zijn 1.654 mensen besmet
  25 maart 2020 18:12

  Het aantal slachtoffers van coronavirus in Tsjechië is opgelopen tot zes, met momenteel 1.654 mensen. Drie mannen stierven die gezondheidsproblemen hadden. De patiënt in het Na Bulovce-ziekenhuis in Praag was 83 jaar oud. De achtendertigjarige man uit de Midden-Boheemse Regio werd thuis behandeld. De patiënt in het Thomayer-ziekenhuis, geplaatst op de nazorgafdeling, was 75 jaar oud.
  Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...mocnice-na-bulovce.A200325_112555_domaci_remy
   
 9. Vrijwilligers hebben voor alle inwoners van de gemeente een mondkapje genaaid. De vorm lijkt op een halve BH. Riempjes rond de oren houden het geheel vast. Instructies er bij om het kapje regelmatig heet te wassen.
  Er wordt ook aangeboden om inkopen aan de hand van een boodschappenlijstje te doen in het plaatselijke winkeltje. Ook wil men wel medicijnen ophalen. Aflevering voor de deur en betaling later. Wanneer je bijvoorbeeld voor schoolopgaven een afdruk nodig hebt en niet over een printer beschikt maakt men op het gemeentehuis een print.
   
  Azum vindt dit leuk.
 10. op het nieuws het volgende ....

  als je nu nog rookt.........
  het was al extreem dom maar nu nog gevaarlijker
   
  henniekootstradekiel vindt dit leuk.
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië heeft op donderdagmiddag in totaal 1925 besmettingsgevallen bevestigd.

  Tot dusver zijn bijna 27.000 mensen getest op het coronavirus. De ziekte is bij 34 patiënten ernstig aan het worden, meldde minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch donderdag. Tot nu toe zijn negen Covid 19-patiënten overleden, tien mensen zijn genezen.
  Bron radio.cz/de.
  -------------------------------------------------------------
  Regering zal het toerisme binnen Tsjechië bevorderen.

  De regering plant uitgebreide maatregelen om het binnenlands toerisme te bevorderen. De financiering is gepland op het gebied van marketing, media en financiën, zoals vice-premier Karel Havlíček donderdag na de kabinetsvergadering aankondigde.
  Het ministerie van Industrie en Handel wil onder meer lokale reisbureaus ondersteunen die door de coronaviruscrisis met grote problemen zijn geconfronteerd. De mensen in het land moeten worden gemotiveerd door de overheidsinstantie CzechTourism, om tijdens de grenssluiting in eigen land te reizen.
  Bron radio.cz/de.
  ----------------------------------------------------------------------
  Tsjechië schenkt 10.000 beschermende pakken aan Italië en Spanje.

  Tsjechië zal 10.000 beschermende pakken aanbieden aan Italië en Spanje, de Europese landen die het zwaarst worden getroffen door een pandemie van het coronavirus, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek op Twitter.
  Hamacek zei dat dit land 250.000 beschermende pakken heeft, terwijl Italië en Spanje dergelijke uitrusting 'hard nodig hebben.
  Tsjechië heeft veel beschermende pakken sinds zijn toetreding tot de NATO in 1999. Ze hebben zich daarna gericht op verder ontwikkelen van zijn expertise in het bestrijden van chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) bedreigingen.
  Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček heeft woensdag aangegeven dat extra hulp aan die landen zou kunnen komen in de vorm van het sturen van Tsjechische militaire medische teams. Minister van Defensie Lubomir Metnar zei donderdag echter dat dergelijk personeel niet kon worden gestuurt omdat ze in eigen land nodig zijn.
  Bron radio.cz/en.
  ------------------------------------------------------------------------
  Renovaties op de Malostranské náměstí in Praag zullen van start gaan om banen te creëren.

  De revitalisering van Malostranské náměstí vordert nu na jaren van vertraging.
  Het stadhuis van Praag heeft fondsen goedgekeurd voor de renovatie van de Malostranské náměstí in Praag en zal op zoek gaan naar een aannemer voor bouwwerkzaamheden. Het project heeft sinds vorig jaar een bouwvergunning. De voorbereidingen bevinden zich in de eindfase en de werkzaamheden zouden dit jaar moeten beginnen. Het project zal banen creëren in tijden van crisis.

  “Traditioneel heeft de bouw in tijden van crisis een hoog opnamevermogen van de beroepsbevolking. We kunnen onze economie helpen door redelijke en noodzakelijke investeringen te doen in infrastructuur en hoogwaardige openbare ruimte. Renovatie van Malostranské náměstí kan de eerste stap zijn, ”zei de eerste loco-burgemeester van Praag, Petr Hlaváček, op de website van het stadhuis.
  Bron news.expats.cz.
  -----------------------------------------------------
  De huurprijzen van appartementen in Praag zijn afgelopen 2 weken gehalveerd, zie expats.cz/praguerealestate.
   
  Laatst bewerkt: 27-03-2020 om 03:30
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  @camyl klopt grotendeels.
  We hebben nu bijna dezelfde regels als in Tsjechië.
  Onze grenzen blijven open en we hebben geen mondkapjes en alle winkels zijn open op enkele na die dat zelf niet willen..
  Verder met niet meer mensen dan 3 personen samenscholen, 1 1/2 meter afstand houden, minder mensen samen in winkels.
  Zorginstellingen etc is bezoek verboden.
  Er wordt nadrukkelijk op onze eigen verantwoordelijkheid gewezen, meer afstand is minder doden.
  Het duurde alleen even voor alle neuzen dezelfde kant op stonden en dat er carnaval gevierd werd met mensen die niet wisten dat ze toen al besmet waren. Daarbij hebben ze veel mensen besmet en op het Brabantse platteland leven veel ouderen, de jongeren vertrekken naar de steden. Veel jongeren hadden niet in de gaten dat de ziekte ernstiger kan zijn ook voor hen, en dat ze juist de oudere en zwakkere de dood injaagden door gewoon bovenop elkaar te zitten.
  Wat betreft het beleid waar op gedoeld werd is zoals omschreven:

  Dříve či později dožene koronavirus skoro každého, říká zdravotní statistik.
  Vroeg of laat zal het coronavirus bijna iedereen inhalen, zegt gezondheidsstatistieken.
  Bron idnes.cz.

  Dat is begrijpelijk maar.....niet iedereen tegelijk ziek, want dan krijg je Italiaanse toestanden.
   
  Laatst bewerkt: 27-03-2020 om 22:32
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië heeft 2279 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie.
  Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------
  Coronavirus zonder emotie: bekijk de belangrijkste grafieken die de ontwikkeling van een pandemie laten zien.

  Elke dag komen er steeds meer besmette mensen bij met nieuwe type coronavirus, Tsjechië en de rest van de wereld introduceren speciale maatregelen voor hem. De media melden sterftecijfers, incubatietijden en het risico voor ouderen. Er zijn een aantal cijfers die u kunnen vertellen over de verspreiding van de ziekte van Covid-19 veroorzaakt door het virus. Wat bedoelen ze precies en welke ontwikkeling van de epidemie kunnen we verwachten?

  Epidemieën zijn explosief.
  Volgens de tot dusver beschikbare gegevens kan worden verwacht dat als individuele landen de ziekte niet voldoende "vertragen", deze zich op dezelfde manier zal verspreiden als in bijvoorbeeld Italië. Bij het vergelijken van het aantal bekende geïnfecteerde mensen, is te zien dat de snelheid van verspreiding in veel landen de Italiaanse ervaring echt kopieert. Volgens epidemioloog Roman Prymula loopt Italië "drie weken voor op Tsjechië".

  Belangrijkste problemen: oude bevolking en gebrek aan bedden.
  Het nieuwe coronavirus heeft ongelijkmatige gevolgen voor mensen. Terwijl het lichaam van jonge en gezonde mensen er zonder problemen mee om kan gaan, is het voor ouderen gemakkelijk dodelijk. In vergelijking met influenza verkeert een groter deel van de patiënten in een ernstige toestand, dus ze moeten in het ziekenhuis liggen.

  Volgens gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die alleen zijn verzameld op basis van gevallen uit Europa, heeft 80 procent van de geïnfecteerden een mild verloop van de ziekte. 14 procent van de mensen heeft last van ernstige symptomen en zes procent kritiek. Deze mensen, vooral ouderen en anderszins ziek, kunnen longontsteking krijgen en ze ademen heel slecht, daarom hebben ze vaak longventilatie nodig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal mensen met ernstige symptomen bij gewone griep lager.
  Het aantal mensen dat aan de ziekte kan overlijden, varieert vaak naargelang de leeftijd van de bevolking. Hoewel het risico op overlijden voor een geïnfecteerde persoon onder de 40 ongeveer 0,2 procent is, is het boven de 60 3,6 procent en boven de 80 bijna 15 procent.

  Italië heeft samen met Japan een van de oudste bevolkingsgroepen ter wereld, China is daarentegen erg jong. Het zijn de landen met een gemiddelde oudere bevolking waar het coronavirus de grootste aanval ontwikkelt.
  In Italië wordt het probleem verergerd door het ontbreken van bedden met kunstmatige longventilatie. Volgens de epidemioloog Roman Prymula heeft de Tsjechische gezondheidszorg tot nu toe genoeg van deze bedden, genoeg voor 2500 patiënten. Ventilatie is cruciaal voor het overleven van ongeveer een vijfde van de moeilijkste patiënten.

  Gedeeltelijke vertaling van zpravy.aktualne.cz.
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Bordeel van Praag wordt een daklozenopvang tijdens quarantaine na stadsinterventie.

  De burgemeester van Praag gebruikt de crisis-wet om tijdelijke huisvesting te vinden voor daklozen in de stad.
  Het grootste bordeel dat actief is op de Praagse markt in Holešovice heeft 72 uur de tijd gekregen om op te ruimen, zodat de kamers kunnen worden gebruikt om daklozen in quarantaine te plaatsen tijdens de noodtoestand vanwege coronavirus pandemie.

  De stad zoekt andere gebouwen om daklozen in quarantaine te plaatsen of plaatsen om tenten op te zetten. Enkele honderden daklozen hebben volgens het stadhuis quarantainevoorzieningen nodig.

  Het stadhuis van Praag wilde al lang het grootste bordeel van de stad kwijtraken als onderdeel van de lopende plannen om de 125 jaar oude Praagse markt (Pražská tržnice) te renoveren tot een winkel- en cultureel centrum. Vóór de pandemie was het stadhuis al een gerechtelijke procedure begonnen tegen de firma die het pand gebruikt.
  Lees het hele artikel op news.expats.cz.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De toestand van de Tsjechische COVID-19-patiënt op remdesivir verbetert aanzienlijk.

  De toestand van een Tsjechische COVID-19-patiënt is aanzienlijk verbeterd nadat hem drie dagen lang het experimentele Remdesivir-medicijn in de Verenigde Staten was toegediend, Marie Hermankova, de woordvoerster van het Praagse General Teaching Hospital (VFN), waar de patiënt wordt behandeld, maakte vandaag bekend.
  De man, die in de VFN opgenomen was met longfalen eerder deze maand, kan worden losgekoppeld van een Extracorporele Membraan Oxygenatie (ECMO)= hart-longmachine.

  Desalniettemin vertelde VFN-directeur David Feltl op een persconferentie dat de toestand van de patiënt nog steeds zeer ernstig is maar gedeeltelijk was verbeterd, zelfs voordat remdesivir aan hem werd gegeven.
  'Het remdesivir komt nog steeds neer op experimentele behandeling. De situatie is veel gecompliceerder, er kan niet eenvoudigweg worden gezegd dat er een medicijn is aangekomen dat de patiënt heeft gered, ”zei Feltl.

  Martin Balik, plaatsvervangend hoofd van de VFN-anesthesiologie kliniek, zei dat de therapie complex is geweest en dat de VFN een hele week had gewacht op de aankomst van remdesivir uit de VS.
  De toediening van remdesivir heeft de patiënt geen schade berokkend. "Desalniettemin weten we niet zeker of remdesivir de belangrijkste stof is", benadrukte Balik.

  Balik zei eerder dat de longen van de patiënt beschadigd waren. Eerst werd hij op 10 maart opgenomen in het Thomayer-ziekenhuis in Praag met vermoedelijke longontsteking. Na vijf dagen werd hij met spoed naar de VFN gebracht en aangesloten op ECMO.
  Tsjechië heeft in totaal 74 van dergelijke apparaten voor de ernstigste COVID-19-gevallen. Verdere patiënten met ernstige symptomen hebben meestal ventilatoren en zuurstoftoevoer nodig.

  Deze man is de enige patiënt van Tsjechië aan wie de Amerikaanse producent het remdesivir-medicijn heeft verleend. Aan de aanvraag van een ander Praags ziekenhuis, Bulovka, is niet voldaan.
  Bron news.expats.cz.
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ambassadeur: Duitsland heeft de hulpvrachtwagen voor Tsjechië niet aangehouden, het is een gerucht.

  De gouverneur van Midden-Bohemen, Jaroslava Pokorna Jermanova, beschuldigde volgens de Duitse ambassadeur Christoph Israng vals Duitsland van het vasthouden van beschermende uitrusting voor de regio van Midden-Bohemen. Ze zou haar bewering moeten ontkennen, zei hij vandaag op Twitter.

  "Mevrouw de voorzitter, ontken alstublieft uw bewering dat Duitsland medische benodigdheden voor Tsjechië heeft achtergehouden", zei de Duitse ambassadeur vrijdag op Twitter. 'Tien dagen tevergeefs, we verwachten dat informatie het gerucht weerlegt. Verspreid ten tijde van COVID-19 geen valse beschuldigingen,' voegde hij eraan toe.

  De server Manipulátoři.cz schreef dat er volgens de Duitse douane geen vrachtwagen in beslag was genomen. “We hebben de zaak tot in detail onderzocht en we weten niet of er vracht in beslag is genomen in Tsjechië. In één geval was er een probleem met de inklaring, nadat de lading naar Tsjechië was gestuurd ”, vertelde de Duitse douane aan de server.
  Bron idnes.cz.
  ---------------------------------------------------------------------------
  Zo stond onderstaande tekst 22 maart in diverse Tsjechische media. Dit heb ik niet kunnen vinden of het waar is dat containers uit China 2 weken in quarantaine worden gehouden.
  Zásilka respirátorů uvázla na cestě.
  Verzending van gasmasker zit vast.

  Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že nákup respirátorů nejvyšší třídy ministerstva zdravotnictví uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa.
  Premier Andrej Babis (ANO) zei zaterdag dat de aankoop van topklasse gasmaskers door het ministerie van Volksgezondheid vastzat in Rotterdam, waar ze in het magazijn in quarantaine was geplaatst.
  Bron oa tyden.cz.
   
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Overzicht: Ik ben zelfstandige en wil overleven. Waar ik recht op heb en onder welke voorwaarden?

  Voor zelfstandigen begonnen moeilijke dagen, wat voor velen het einde betekent van de tijden die ze tot op heden kenden. De staat voorzag hen van verschillende prikkels en verlichting voor de pandemie van het coronavirus. Maar zal het genoeg zijn? Waar heb je als zelfstandige recht op en onder welke voorwaarden?

  Volgens Deloitte zou de Tsjechische economie dit jaar met maar liefst 10 procent kunnen dalen. In werkelijkheid zou dit een snelle stijging van de werkloosheid, invoer, export en industriële productie in dit geval daalt het met een tweecijferig nummer. Bovendien gaan veel bestellingen over van zelfstandigen en kleine bedrijven naar grote bedrijven.
  Begin dit jaar zou de economie met twee procent groeien. Zelfstandigen leven in wezen alleen van wat ze zelf verdienen. Bij problemen voelen ze zich bij de eersten. Dus wat heeft de staat bedacht om hen te helpen?

  Leningen en hypotheken
  De meeste binnenlandse banken (maar vraag uw bank altijd naar de huidige situatie) hebben, gezien de huidige situatie, besloten om hun klanten de aflossing van consumentenleningen en hypotheken voor drie maanden te laten uitstellen. Kleine en middelgrote ondernemers die verliezen hebben geleden, zullen profiteren van een renteloze lening uit het COVID 2-programma, waar 5 miljard CZK beschikbaar zal zijn. De garantie wordt verstrekt door de Tsjechisch-Moravische Ontwikkelingsbank, waar zij ook een renteloze lening zal aanvragen. Volgens minister van Industrie en Handel Havlíček zal dit 'in de nabije toekomst' gebeuren. Leningen uit dit programma worden niet beperkt door een minimumdrempel (voor COVID 1 was dit 500.000 en daarom hadden de kleinste handelaars pech). In de praktijk betekent dit dat het mogelijk is om zelfs dertig- of vijftigduizend kronen te lenen. Leningen zijn betaalbaar met een of twee jaar uitstel.

  De staat vergoedt ondernemers de schade niet
  De regering ontloopt nu mede de verantwoordelijkheid voor de door haar opgelegde beperkingen. De nieuwe maatregelen, die door het Ministerie van Volksgezondheid zijn aanbevolen en door de regering zijn erkend (dus niet door de regering zelf zijn aangekondigd), vallen niet meer onder de Crisiswet, maar onder de Wet bescherming volksgezondheid. Voor ondernemers betekent dit dat terwijl ze in het eerste geval schadevergoeding konden eisen (bijvoorbeeld bedorven voedsel, etc.), dat nu onmogelijk is. De Wet bescherming volksgezondheid voorziet zoiets niet. De regering heeft in ieder geval beloofd dat zelfstandigen die worden getroffen door overheidsmaatregelen tegen coronavirus 15.000 kronen per maand van de staat zullen ontvangen voor de duur van noodmaatregelen. Dit bedrag wordt niet belast. Maar voor de meesten is dit onvoldoende, ze verliezen veel meer door het sluiten van hun bedrijven als gevolg van de staatsbesluiten.

  Belastingen
  De mogelijkheid om de indiening van natuurlijke en rechtspersonen met drie maanden uit te stellen, was een van de eerste stappen van de regering. Het zou nodig zijn om de wet te wijzigen om de datum zelf uit te stellen, maar minister van Financiën Alena Schillerova kondigde aan dat de verantwoordelijke autoriteiten boetes zouden vergeven voor te late indiening. In de praktijk betekent dit dat de deadline voor indiening 1 juli is. Het is niet nodig de redenen voor laattijdige toediening te bewijzen.
  Nu al is de eerste boete van CZK 1.000 voor het te laat indienen van het controlerapport vergeven. Het 'coronaviruspakket' vergeeft nu een tweede straf, die hetzelfde is. Ook hier is het niet nodig om te motiveren waarom u het controlerapport niet op tijd heeft verzonden.

  Ziektekosten- en sociale verzekeringen
  Een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de zorgverzekeraar kan worden ingediend tot 3 augustus 2020. Evenzo wordt het uitstel van eventuele boetes voor uitstaande premies uitgesteld. Bovendien hoeven zelfstandigen van maart tot augustus geen voorschotten te betalen voor de ziektekostenverzekering (2.352 CZK) en de sociale verzekering (2.544 CZK). Nogmaals, u hoeft niets te vragen, het gebeurt automatisch over de hele linie.

  Verzorgingstoelage voor ouders van kinderen tot 13 jaar
  In het oorspronkelijke voorstel ontbrak de verzorgingstoelage voor zelfstandigen, die gelukkig door de regering is verholpen. Geldt voor ouders met kinderen tot 13 jaar die als zelfstandige voor de hoofdactiviteit werken en met hun nakomelingen thuis moesten blijven. Zij ontvangen ongeveer 13.000 maandelijkse netto-inkomsten (424 CZK per kalenderdag, inclusief zaterdag en zondag); de aanvraag moet worden ingediend bij het desbetreffende handelsvergunningsbureau.

  Veranderingen in EET
  Lange tijd leek het dat niet te doen, maar uiteindelijk werd de lancering van de 3e en 4e EET-golven uitgesteld. Bovendien wordt de verplichting om verkopen te registreren voor de periode van een noodsituatie en voor de volgende drie maanden na de beëindiging ervan over de hele linie opgeschort zonder deze aan te hoeven vragen. Niemand kan worden gecontroleerd. Nieuwe ondernemers hoeven zich niet aan te melden voor belastingkantoren, de bestaande hoeven het certificaat niet bij te werken.

  Steden helpen
  Sommige steden langzaam maar zeker bewegen en bereiden hun eigen programma's voor zelfstandigen voor die zaken met hen doen. In Ostrava hebben ze bijvoorbeeld al een bod gedaan in de vorm van uitstel van de looptijd van de huurovereenkomst, eventueel vergeving van de huurovereenkomst, snelle financiële bijstand van CZK 20.000 en een subsidieprogramma van maximaal CZK 100.000. Het is zeker dat zij niet de enigen zijn in deze activiteit. Bekijk dus de website van uw stad.
  Bron ctidoma.cz.
   

Deel deze pagina