Defensie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Samenwerking luchtmacht Tsjechië en Slowakije

PRAAG - De NAVO-lidstaten Tsjechië en Slowakije gaan hun luchtruim in de toekomst gezamenlijk beschermen. Straaljagerpiloten kunnen zo bijvoorbeeld bij een terroristische dreiging met een gekaapt vliegtuig boven beide landen in actie komen.

Het Tsjechische parlement heeft donderdag een overeenkomst hierover met Slowakije goedgekeurd. Slowakije stemde hier al eerder mee in.

Het parlement stemde met 73 stemmen voor. Er waren geen tegenstemmen. President Milos Zeman moet de overeenkomst officieel nog goedkeuren. De samenwerking gaat verder dan de gebruikelijke regels binnen de NAVO. Tsjechië heeft veertien Saab JAS39 Gripen gevechtsvliegtuigen, Slowakije bezit twaalf MiG-29 toestellen.

Bron: telegraaf.nl
 
The remains of the three Czech soldiers killed in a suicide bombing in Afghanistan have been flown back to the Czech Republic. As the military plane carrying their remains arrived back home bells pealed nationwide in their memory.

https://www.radio.cz/en/section/curraffrs/country-pays-homage-to-fallen-czech-servicemen

marcin_benes_stepanek.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
Opnieuw aanslag op NAVO-basis Afghanistan

Op een militaire basis in de provincie Herat, in het westen van Afghanistan, is maandag een Tsjechische soldaat om het leven gekomen toen een Afghaanse commando het vuur opende op NAVO-troepen. Ook raakten twee Tsjechen gewond. Dit heeft het Tsjechische ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De NAVO-basis in het district Shindand ligt in een gebied waar de Taliban sterk aanwezig is.

Het is de tweede aanslag door een Taliban-infiltrant in korte tijd. Vorige week vielen op een basis in Kandahar meerdere doden toen een infiltrant begon te schieten na een bijeenkomst tussen Afghanen en Amerikanen.

Onder anderen een politiebaas en de regionale Afghaanse inlichtingenchef kwamen om het leven. Ook raakten de gouverneur van Kandahar en een Amerikaanse generaal gewond.

Bron: ANP
 
Het moet zo rond het jaar 2000 zijn geweest dat ik een gesprek had met een Rus, die in Afghanistan had gevochten. Zijn ervaringen vatte hij samen in de regel: "Afghanen zijn overdag je vriend, maar in de nacht proberen ze een kogel door je kop te jagen."
Hoeveel jaren zijn eerst de communisten, en later het westen nu al bezig in dat land, met nul resultaat?
Met wapens kun je de mentaliteit van de bewoners van een land niet veranderen, dat moet uit de harten van de Afghanen zelf komen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië sluit zich aan bij tanker-transportvloot

Tsjechië is vandaag toegetreden tot de Multi Role Tanker Transport Capability (MRTT). Dit is een Europees initiatief om samen nieuwe tanker-transportvliegtuigen te kopen en te exploiteren. Het werd in 2016 gelanceerd door Nederland en Luxemburg. De nieuwe toetreding werd bekend gemaakt tijdens de NAVO-top die vandaag en morgen plaatsvindt in Brussel.


Artist Impression van een A330 MRTT die een F-35 bijtankt.

Minister Bijleveld: “Dit is mooi nieuws. Door de handen ineen te slaan, verkleint een groep Europese landen het tekort aan tankercapaciteit. De mogelijkheid om vliegtuigen in de lucht bij te tanken is schaars en essentieel. Het maakt Europa tegelijkertijd minder afhankelijk van Amerikaanse middelen.”

Airbus A330
De deelnemers, België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Tsjechië, wachten nu op de levering van 8 Airbus A330 Multi Role Tanker Transport-vliegtuigen. Tsjechië krijgt door de toetreding de beschikking over MRTT-capaciteit. Het aantal toestellen verandert niet door de toetreding. Wel worden de kosten van de vloot over meer partijen verdeeld.

Van de 8 bestelde toestellen worden er 5 gestationeerd op de vliegbasis Eindhoven, de andere 3 in Duitsland. De eerste 2 toestellen komen naar verwachting in mei 2020 naar Eindhoven. De tanktoestellen worden voornamelijk gebruikt om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht, maar ze zijn ook in te zetten voor het vervoer van mensen, vracht en voor medische evacuatie.

Samenwerking Frankrijk
De vliegtuigen zijn eigendom van de NAVO en worden beheerd door het NATO Support and Procurement Agency. De tanker-transportvloot is een zogenoemd pooling- en sharing-initiatief. De 6 deelnemende landen verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen de vloot samen. De deelnemende landen tekenden onlangs een intentieverklaring met Frankrijk om te gaan samenwerken bij onder meer onderhoud en modificaties. Frankijk beschikt over eigen MRTT-toestellen.

Bron: defensie.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië tekent voor Bell varianten

PRAAG – Het Tsjechische ministerie van defensie heeft bij Bell getekend voor twaalf UH-1Y en AH-1Z helikopters die vanaf 2023 verouderde Russische Mi-24, Mi-35 en Mi-171 moeten gaan vervangen.

De order omvat acht UH-1Y Venoms en vier AH-1Z Vipers. Onderdeel van nog dit jaar te tekenen contract is tevens de training van piloten en technici.

Ook Lockheed Martin dong mee naar deze order en bood twaalf UH-60M Black Hawks aan. Maar deze waren beduidend duurder.

uh-1y-venom_010-1024x683.jpg


Bron: pilootenvliegtuig.nl
 
Het moet zo rond het jaar 2000 zijn geweest dat ik een gesprek had met een Rus, die in Afghanistan had gevochten. Zijn ervaringen vatte hij samen in de regel: "Afghanen zijn overdag je vriend, maar in de nacht proberen ze een kogel door je kop te jagen."
Hoeveel jaren zijn eerst de communisten, en later het westen nu al bezig in dat land, met nul resultaat?
Met wapens kun je de mentaliteit van de bewoners van een land niet veranderen, dat moet uit de harten van de Afghanen zelf komen.
mm zo denken de meeste Tsjechen ook over de russen....
(behalve de stb !)
 

Ad Verschoor

Donateur
Bell start bouw Tsjechische Bell varianten



Bell is begonnen met de bouw van de eerste van twaalf voor de Tjechische strijdkrachten bestemde Bell helikopters. Met het oog daarop leverde Crestview Aerospace uit Florida de eerste UH-1Y cabine af bij het Bell Amarillo Assembly Center.

Het Tsjechische ministerie van defensie tekende medio december 2019 voor twaalf helikopters die vanaf 2023 verouderde Russische Mi-24, Mi-35 en Mi-171 moeten gaan vervangen. De order bestond uit een contract voor de levering van acht UH-1Y Venoms en vier AH-1Z Vipers. Onderdeel het contract was tevens de training van piloten en technici.

Bron: pilootenvliegtuig.nl
 
Tja, In de NATO gebruik je alleen, of bij voorkeur, alleen maar Amerikaans materieel.
"It comes with the package"

[EDIT] Deel uit bericht verwijderd wat niets met Tsjechië te maken heeft.
 
Laatst bewerkt door een moderator:


WASHINGTON – De exportcommissie van de Amerikaanse Senaat heeft donderdag (28 juni) groen licht gegeven voor de verkoop van 24 F-35A gevechtsvliegtuigen aan Tsjechië. Onderdeel van het nog af te sluiten contract wordt tevens de training van piloten en technici, de levering van reserve onderdelen en logistieke ondersteuning.
De regering van Tsjechië gaf eind juli 2022 aan het in 2027 aflopende leasecontract voor veertien Saab C/D Gripens niet te willen verlengen. In plaats daarvan ging de regering in gesprek met Lockheed Martin over de levering van F-35A gevechtsvliegtuigen.
Dit leasecontract werd voor het laatst in 2014 tot 2027 verlengd en was nodig omdat de Tsjechische luchtmacht sinds 2005 met de Zweedse gevechtsvliegtuigen vliegt.
De Gripen is onder meer in gebruik in Zweden, Zuid Afrika, Hongarije en Thailand. Ook beschikt de Britse Empire Test Pilot School (ETPS) over een toestel van dit type.

bron: pilootenvliegtuig.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Eerste voor Tsjechië bestemde Vipers aangekomen

PRAAG – Een C-17 Globemaster Globemaster III transportvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht heeft de eerste twee AH-1Z Viper gevechtshelikopters overgevlogen naar het 22e helikopter squadron in het Tsjechische Náměšť nad Oslavou. In september volgen nog eens twee Vipers alsmede de eerste twee UH-1Y Venoms.


Captain Jindřiška Budiková Photo/Czech Air Force

Het Tsjechische ministerie van defensie tekende medio december 2019 voor twaalf helikopters die vanaf 2023 verouderde Russische Mi-24, Mi-35 en Mi-171 moesten gaan vervangen. De order bestond uit een contract voor de levering van acht UH-1Y Venoms en vier AH-1Z Vipers. Onderdeel van het contract was tevens de training van piloten en technici.

De Amerikaanse overheid doneerde in augustus 2022 twee UH-1Y Venoms en zes AH-1Z Vipers aan Tsjechië. Het land kreeg recent toestemming dit achttal ingrijpend te moderniseren.
Een C-17 Globemaster van de Amerikaanse luchtmacht vloog begin maart 2023 al twee Bell Viper trainingssimulatoren naar Tsjechië over. Beide simulators, waarvan bij de bouw ook de Tsjechische VR Group was betrokken, worden gebruikt om piloten voor te bereiden op het vliegen met de Bell UH-1Y Venom en AH-1Z Viper.

Bell-AH-1Z.jpg

0G9l648k-1024x768.jpeg
uh-1y-venom_010-1024x683.jpg
Bell UH-1Y Venom.

bell-viper-1024x899.jpg
Bell AH-1Z Viper.

Bron: pilootenvliegtuig.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechië overweegt bestelling voor Embraer C-390​


Embraer ontvangt binnenkort mogelijk een nieuwe bestelling voor de C-390 Millennium. De Tsjechische luchtmacht overweegt twee exemplaren aan te schaffen.
Persbureau Reutersmeldt dat het land met Embraer om de tafel is gaan zitten om een mogelijke bestelling te bespreken. Het Tsjechische ministerie van Defensie gaf aan dat het wilde onderhandelen over de kortst mogelijke levertijd voor de twee machines, zodat ze zo snel mogelijk kunnen worden ingezet voor evacuaties uit crisisgebieden.

Momenteel heeft de Tsjechische luchtmacht geen toegang tot een soortgelijk militair vrachttoestel en heeft daardoor een tekort aan transportvliegtuigen voor middellange- en langeafstandsvluchten. De C-390 zou het gat kunnen vullen. De luchtmacht beschikt al over zes kleinere CASA C-295M transporttoestellen, welke ieder bijna tien ton vracht kunnen vervoeren over korte afstanden. De C-390 heeft daarentegen een groter bereik en kan tot 26 ton aan vracht vervoeren.

Europese bestellingen​

Tsjechië is straks, als zij de bestelling plaatsen, het vijfde Europese land dat voor de C-390 kiest. Portugal was het eerste land dat een order bij Embraer plaatste voor het vrachttoestel. Al snel volgde Hongarije met een bestelling voor twee machines. Nederland maakte een jaar eerder bekend vijf C-390’s te bestellen, die de huidige Hercules-vloot gaan vervangen. In september kondigde Oostenrijk aan vier exemplaren te bestellen. De aankoop van de toestellen voor Oostenrijk zou overigens via Nederland lopen.

Bron: upinthesky.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië kiest voor F-35

Tsjechië heeft gisteren een zogeheten Memorandum van Overeenstemming ondertekend met de VS voor de aankoop van 24 F-35 gevechtsvliegtuigen. Volgens de Tsjechische regering is de aankoop van de F-35 het ‘belangrijkste project in de geschiedenis van de Tsjechische strijdkrachten’.


F35A-KLu-F014-Leeuwarden-18-10-2022-2-Mike-Schoenmaker.jpg

Nederlandse F-35A in de start vanaf Leeuwarden

‘Deze overeenkomst tussen overheden brengt ons land en strijdkrachten in een geheel nieuw tijdperk, waarin niet alleen onze dienstleden, maar ook moderne uitrusting ons in de eerste klasse van Europese NAVO-bondgenoten plaatsen. Vliegtuigen van de vijfde generatie de ruggengraat van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Bovendien deze aankoop de gevechtsklaarheid van de Tsjechische strijdkrachten aanzienlijk vergroten’, zei minister van Defensie Jana Cernochova tijdens een ondertekeningsceremonie.

Maanden geleden keurde het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijke verkoop van 24 vliegtuigen en bijbehorende uitrusting goed. Met de deal is €5,17 miljard gemoeid. De papieren werden gisteren getekend in Praag. Met de ondertekening wordt de Tsjechische Republiek he achttiende partnerland in het F-35-programma. Het zal echter nog even duren voordat de toestellen in Tsjechische dienst vliegen. Het eerste vliegtuig staat gepland om in 2031 geleverd te worden. Vanaf 2035 zullen de eerste toestellen volledig operationeel zijn. Tot die tijd zal de Tsjechische luchtmacht blijven vliegen met de Zweedse Gripen.

Bron: upinthesky.nl
 
Bovenaan