Tsjechië en de NAVO

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 07-09-2017.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Samenwerking luchtmacht Tsjechië en Slowakije

  PRAAG - De NAVO-lidstaten Tsjechië en Slowakije gaan hun luchtruim in de toekomst gezamenlijk beschermen. Straaljagerpiloten kunnen zo bijvoorbeeld bij een terroristische dreiging met een gekaapt vliegtuig boven beide landen in actie komen.

  Het Tsjechische parlement heeft donderdag een overeenkomst hierover met Slowakije goedgekeurd. Slowakije stemde hier al eerder mee in.

  Het parlement stemde met 73 stemmen voor. Er waren geen tegenstemmen. President Milos Zeman moet de overeenkomst officieel nog goedkeuren. De samenwerking gaat verder dan de gebruikelijke regels binnen de NAVO. Tsjechië heeft veertien Saab JAS39 Gripen gevechtsvliegtuigen, Slowakije bezit twaalf MiG-29 toestellen.

  Bron: telegraaf.nl
   
  JanAverink vindt dit leuk/interessant.
 2. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Gisteren in lipno nog zien oefenen in de lucht..
   
 3. Typisch de mensheid, eerst willen ze splitsen en dan daarna gaan ze samenwerken :confused:

  Overal hetzelfde blijkbaar :ja:
   
  PuNkEnStEiN vindt dit leuk/interessant.
 4. dan mogen ze eerst wel weer elkaars taal gaan leren, want dat is sinds de scheiding aardig in het slof geraakt.
   
 5. A.Smit vindt dit leuk/interessant.
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Opnieuw aanslag op NAVO-basis Afghanistan

  Op een militaire basis in de provincie Herat, in het westen van Afghanistan, is maandag een Tsjechische soldaat om het leven gekomen toen een Afghaanse commando het vuur opende op NAVO-troepen. Ook raakten twee Tsjechen gewond. Dit heeft het Tsjechische ministerie van Defensie bekendgemaakt.

  De Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De NAVO-basis in het district Shindand ligt in een gebied waar de Taliban sterk aanwezig is.

  Het is de tweede aanslag door een Taliban-infiltrant in korte tijd. Vorige week vielen op een basis in Kandahar meerdere doden toen een infiltrant begon te schieten na een bijeenkomst tussen Afghanen en Amerikanen.

  Onder anderen een politiebaas en de regionale Afghaanse inlichtingenchef kwamen om het leven. Ook raakten de gouverneur van Kandahar en een Amerikaanse generaal gewond.

  Bron: ANP
   
 7. Het moet zo rond het jaar 2000 zijn geweest dat ik een gesprek had met een Rus, die in Afghanistan had gevochten. Zijn ervaringen vatte hij samen in de regel: "Afghanen zijn overdag je vriend, maar in de nacht proberen ze een kogel door je kop te jagen."
  Hoeveel jaren zijn eerst de communisten, en later het westen nu al bezig in dat land, met nul resultaat?
  Met wapens kun je de mentaliteit van de bewoners van een land niet veranderen, dat moet uit de harten van de Afghanen zelf komen.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië sluit zich aan bij tanker-transportvloot

  Tsjechië is vandaag toegetreden tot de Multi Role Tanker Transport Capability (MRTT). Dit is een Europees initiatief om samen nieuwe tanker-transportvliegtuigen te kopen en te exploiteren. Het werd in 2016 gelanceerd door Nederland en Luxemburg. De nieuwe toetreding werd bekend gemaakt tijdens de NAVO-top die vandaag en morgen plaatsvindt in Brussel.

  [​IMG]
  Artist Impression van een A330 MRTT die een F-35 bijtankt.

  Minister Bijleveld: “Dit is mooi nieuws. Door de handen ineen te slaan, verkleint een groep Europese landen het tekort aan tankercapaciteit. De mogelijkheid om vliegtuigen in de lucht bij te tanken is schaars en essentieel. Het maakt Europa tegelijkertijd minder afhankelijk van Amerikaanse middelen.”

  Airbus A330
  De deelnemers, België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Tsjechië, wachten nu op de levering van 8 Airbus A330 Multi Role Tanker Transport-vliegtuigen. Tsjechië krijgt door de toetreding de beschikking over MRTT-capaciteit. Het aantal toestellen verandert niet door de toetreding. Wel worden de kosten van de vloot over meer partijen verdeeld.

  Van de 8 bestelde toestellen worden er 5 gestationeerd op de vliegbasis Eindhoven, de andere 3 in Duitsland. De eerste 2 toestellen komen naar verwachting in mei 2020 naar Eindhoven. De tanktoestellen worden voornamelijk gebruikt om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht, maar ze zijn ook in te zetten voor het vervoer van mensen, vracht en voor medische evacuatie.

  Samenwerking Frankrijk
  De vliegtuigen zijn eigendom van de NAVO en worden beheerd door het NATO Support and Procurement Agency. De tanker-transportvloot is een zogenoemd pooling- en sharing-initiatief. De 6 deelnemende landen verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen de vloot samen. De deelnemende landen tekenden onlangs een intentieverklaring met Frankrijk om te gaan samenwerken bij onder meer onderhoud en modificaties. Frankijk beschikt over eigen MRTT-toestellen.

  Bron: defensie.nl
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië tekent voor Bell varianten

  PRAAG – Het Tsjechische ministerie van defensie heeft bij Bell getekend voor twaalf UH-1Y en AH-1Z helikopters die vanaf 2023 verouderde Russische Mi-24, Mi-35 en Mi-171 moeten gaan vervangen.

  De order omvat acht UH-1Y Venoms en vier AH-1Z Vipers. Onderdeel van nog dit jaar te tekenen contract is tevens de training van piloten en technici.

  Ook Lockheed Martin dong mee naar deze order en bood twaalf UH-60M Black Hawks aan. Maar deze waren beduidend duurder.

  [​IMG]

  Bron: pilootenvliegtuig.nl
   
 10. mm zo denken de meeste Tsjechen ook over de russen....
  (behalve de stb !)
   

Deel deze pagina