Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

goed plan van timmermans , je plaats ergens mensen waar ze niet willen zijn (cz)
en waar ze absoluut niet gewenst zijn.
goed voor de komende cultuur oorlog.....
Nederland is op papier sociaal ,en intussen gewoon de andere kant opkijken en de problemen doorschuiven naar andere lidstaten.
van Timmermans naar Karremans !!!
 
@Corrie
dat is fijn ,dat jij het beter weet ,en ik neem aan dat jij persoonlijk heel actief bent in het opvangen van de vluchtelingen.
en een groot deel van de kosten meedraagt.

ik had net een enorm geldbedrag overgemaakt naar generace21 om de vluchtelingen ter helpen .
maar helaas zijn de meeste absoluut niet blij hier ,het leven is hier te hard ,te duur geen perspectief op een goede baan.
nou ja ,ze konden in ieder geval op mijn kosten terug naar irak.
waar het volgens hun veeeel beter is.
 
@kukel: De EU helaas... Mijn mening: als Tsjechië inderdaad maling heeft aan Europa (behalve als het om de voordelen gaat), moeten ze lekker uit de EU stappen en voortaan zelf hun broek ophouden.

@curious: pownews brengt dit soort nieuws alsof het elke asielzoeker betreft. Als jij dat graag wilt geloven, ga je gang.
PowNed is overigens onderdeel van de wie-het-hardste-schreeuwt-heeft-gelijk-website GeenStijl en dat zegt mij genoeg over de geloofwaardigheid en objectiviteit.

Maar zullen we ons beperken tot Tsjechië? ;)
 
@curious: pownews brengt dit soort nieuws alsof het elke asielzoeker betreft. Als jij dat graag wilt geloven, ga je gang.
PowNed is overigens onderdeel van de wie-het-hardste-schreeuwt-heeft-gelijk-website GeenStijl en dat zegt mij genoeg over de geloofwaardigheid en objectiviteit.
ik geloof pownews wel ,waar rook is is vuur.
de wereld veranderd ,en een paar mensen kunnen het voor heleboel.......

En weet je........soms heel soms ben ik jaloers op de Tsjechen.
Houden keihard vast aan de eigen cultuur, hebben maling aan Europa en houden wel de hand op om miljarden aan subsidie te ontvangen.
Wie is er nou gek?
nou nl natuurlijk , maar aan de andere kant als de de bijbeldriehoek zou bepalen wat er in heel nl zou gebeuren wordt je ook niet blij...

[EDIT] Link naar nieuwsartikel verwijderd, gaat over Duitsland, niet over Tsjechië.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië dreigt feestje Dijsselbloem te bederven

De goedkeuring van een pakket EU-maatregelen tegen belasting-ontwijking door multinationals dreigt te stranden op een Tsjechisch veto. Voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes zou dat een flinke tegenvaller zijn. Een akkoord over het pakket, in een recordtempo van nog geen halfjaar, moet de kroon worden op hun EU-voorzitterschap.


Carrouselfraude
De dwarsliggerij heeft niets te maken met winstbelasting, maar met de btw. Dijsselbloems Tsjechische ambtgenoot Andrej Babiš vraagt al maanden om te mogen experimenteren met een afwijkend systeem om carrouselfraude aan te pakken. Hij krijgt echter geen voet aan de grond bij Europees Commissaris Pierre Moscovici, die dit moet goedkeuren.

Volgens EU-diplomaten heeft Tsjechië deze week bij overleg in Brussel gewaarschuwd dat Babiš de twee zaken aan elkaar koppelt. Dat duidt erop dat hij volgende week tijdens de laatste ministerraad onder Dijsselbloem zijn poot stijf zal houden.

Panama Papers
Babiš ergert zich eraan dat er na de Panama Papers binnen tien dagen voorstellen lagen om agressieve tax-planning tegen te gaan, maar dat bestrijding van btw-fraude al jaren niet van de grond komt, terwijl de EU-landen daardoor elk jaar € 50 miljard mislopen.

Hoewel Tsjechië volgens diplomaten geheel alleen staat in zijn poging om de kwesties te koppelen, is Nederland als EU-voorzitter bereid de Tsjechen te faciliteren. Dit ondanks het feit dat Wiebes in april voorstellen voor bestrijding van btw-fraude op tafel heeft gelegd die volgens hem veel beter zijn.

Eilanden
Moscovici zal daarover volgende week rapporteren en tegelijkertijd een oordeel geven over het Tsjechische verzoek. Maar volgens EU-bronnen voelt hij er helemaal niets voor. Een verleggingsregeling, zoals de Tsjechen willen, zou het frauderisico alleen maar verhogen. Bovendien zouden er onwenselijke 'eilanden' ontstaan op de interne markt en zouden de administratieve lasten voor het bedrijfsleven explosief stijgen, met wel 40%.

Een Tsjechisch veto is niet het enige dat een akkoord in de weg kan staan. Volgens diplomaten zijn er ook nog steeds inhoudelijke problemen met het plan om een bijheffing te leggen op winsten van dochters in jurisdicties met hele lage belastingen.

Ierland niet gelukkig
Met name Ierland ziet hierin een poging van de EU om de hoogte van het belastingtarief vast te stellen, wat een soevereine bevoegdheid van de lidstaten is. Diplomaten stellen ook dat de Britten zich niet in de kaarten laten kijken. Het is onduidelijk of dat te maken heeft met het voorstel zelf of met het komende referendum.

Juist met het oog op het referendum zette Dijsselbloem alles op alles om vorige maand al een akkoord door te drukken.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Van brexit naar tsjexit? Tsjechische president wil ook in zijn land EU-referendum

De Tsjechisch president Milos Zeman pleit voor een referendum over het EU-lidmaatschap van zijn land. "Ik behoor zelf niet tot het kamp dat hoopt op een uittrede, maar dat neemt niet weg dat ik alles zal doen om een referendum te organiseren waarin alle meningen aan bod kunnen komen", verklaarde Zeman bij een ontmoeting met burgers van de stad Velke Mezirici. Dat meldt de publieke omroep CRo.


media_xll_8840706.jpg


Ook een referendum over de NAVO is voor Zeman bespreekbaar. De 71-jarige president voegde hieraan wel toe dat Tsjechië meer geld krijgt uit Brussel dan het zelf investeert in de EU, en dat de NAVO de veiligheid van het land garandeert. Zeman wordt als president vaak op de korrel genomen omwille van zijn pro-Russische en pro-Chinese standpunten.

Tsjechië trad op 1 mei 2004 toe tot de EU, nadat 77 procent van de Tsjechen zich had uitgesproken voor een toetreding. 55 procent van de bevolking nam toen deel aan de stemronde.

Een week geleden stemde 51,9 procent van de stemmers in Groot-Brittannië nog voor een uittrede uit de EU.

Bron: hln.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Oost-Europese landen willen 'flexibele solidariteit' bij opvang vluchtelingen

Een belangrijk machtsblok in de Europese Unie biedt een uitweg in het slepende conflict over de opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Volgens Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije is 'flexibele solidariteit' de oplossing. Lidstaten mogen daarbij zelf beslissen over een bijdrage en rekening houden met de opvangcapaciteit en hun ervaring.


Dit blijkt uit een verklaring die de vier EU-lidstaten, ook wel bekend als de Visegrad-landen, vrijdag gezamenlijk hebben opgesteld bij de informele Europese top in Bratislava.

Juist deze voormalige Oostbloklanden hebben zich het afgelopen jaar sterk verzet tegen verplichte quota voor de opvang van vluchtelingen. De EU besloot in september vorig jaar in meerderheid met deze quota te gaan werken om de landen die een vluchtelingengolf over zich heen kregen, Italië en Griekenland, te ontlasten. Slowakije vocht dit besluit echter juridisch aan en Hongarije houdt er volgende maand een referendum over.

Scheidslijnen vervagen
De kwestie heeft de EU sterk verdeeld. De scheidslijnen lijken nu wat te vervagen. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, liet deze week al blijken dat zijn quotaplan eigenlijk niet werkt. 'Solidariteit kan niet worden opgelegd', zo zei hij. En nu geven de Visegrad-landen aan dat ze wel bereid zijn om vluchtelingen op te vangen, zolang dat op vrijwillige basis gebeurt.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, nam vrijdag ook een pragmatische houding aan. Het quotaplan was volgens hem in juridische zin juist — de lidstaten mochten er volgens het EU-verdrag via een stemming een besluit over nemen — maar in de praktijk heeft dit niet goed uitgepakt.

Schulz zei het positief te vinden dat de Visegrad-landen met een eigen voorstel zouden komen. 'Het gaat niet om een pure toepassing van de regels, maar om de effectiviteit. Het is een stap voorwaarts dat beide partijen elkaar naderen. Dat zal de vluchtelingen ook helpen.'

Drieduizend vluchtelingen
Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat tot dusver ruim drieduizend vluchtelingen in de EU zijn opgevangen via het quotaplan. Het dagelijks bestuur van de EU wilde oorspronkelijk dat de lidstaten in twee jaar tijd in totaal 160.000 plaatsen zouden vrijmaken.

Polen, Hongarije en Slowakije hebben helemaal geen vluchtelingen uit Griekenland en Italië overgenomen. Bij Tsjechië gaat het om het schamele aantal van vier vluchtelingen.

Tienduizenden vluchtelingen zitten nog in Griekse opvangkampen en kunnen geen kant op, omdat omringende landen de grenzen hebben gesloten. Italië blijft worstelen met een migratiestroom vanuit Noord-Afrika. Volgens de Europese grensorganisatie Frontex kwamen er alleen al afgelopen maand 23.000 migranten via de Middellandse Zee aan in Italië.

Bron: fd.nl
 

kuurgast

Donateur
Babiš ergert zich eraan dat er na de Panama Papers binnen tien dagen voorstellen lagen om agressieve tax-planning tegen te gaan, maar dat bestrijding van btw-fraude al jaren niet van de grond komt, terwijl de EU-landen daardoor elk jaar € 50 miljard mislopen.
€ 50 miljard jaarlijks........hoeveel kost de vluchtelingenopvang jaarlijks in Europa?
Dat is een schijntje in vergelijking met het jaarlijks mislopen bedrag
.

Tsjechische president Miloš Zeman had de Oostenrijkse FPÖ kandidaat Norbert Hofer uitgenodigd in Praag.
Tijdens dit gesprek hebben ze het gehad over het opzetten van een unie binnen de EU. Bron praguemonitor.com.
Alleen heeft de president uiteindelijk niet zo heel veel te zeggen en werd hij terug gefloten door premier Bohuslav Sobotka.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan