Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Omstreden Tsjechische Europarlementariër Ransdorf (62) overleden

PRAAG (ANP/DPA) - Het Tsjechische lid van het Europese Parlement Miloslav Ransdorf is overleden. Ransdorf kwam vorige maand in opspraak toen hij bij een Zwitserse bank 350 miljoen euro wilde opnemen met valse identiteitsbewijzen.


De Tsjechische communistische partij van Ransdorf, KSCM, maakte zijn overlijden vrijdag bekend maar gaf geen informatie over de doodsoorzaak. De parlementariër, die leed aan suikerziekte, zou bewusteloos naar een ziekenhuis zijn gebracht.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië verdient goed aan EU

De cijfers van 2012 zijn bekend. Tsjechië heeft van de EU 74 miljard kronen (2,9 miljard euro) meer ontvangen dan betaald.
Tsjechië verdient nu nog meer aan EU-subsidies dan ze betalen aan de EU, het bedrag is verdubbeld t.o.v. 2012.

1455042150_45-cr-eu-hospodarstvi.gif


Bron financninoviny.cz/english.
 

Ad Verschoor

Donateur
President Tsjechië: “Sancties tegen Rusland direct opheffen”

De Europese Unie moet niet langer wachten om haar sancties tegen Rusland te beëindigen, aldus de Tsjechische president Milos Zeman. Hij heeft zich in het verleden al vaker kritisch uitgelaten over deze maatregel. Rusland zou de lidstaten van de EU moeten overtuigen van de noodzaak de sancties op te heffen, aldus de president. In een interview met de Russische krant Izvestia zei hij daar het volgende over…


“Ik ben altijd tegen de sancties geweest. Niet alleen had de Europese Unie de sancties nooit moeten verlengen, ze had deze nooit moeten introduceren. We moeten de sancties nu stopzetten, niet ergens in de toekomst”

De relatie tussen Europa en Rusland verslechterde in het voorjaar van 2014, toen het Russische leger in opdracht van Poetin de Krim binnenviel en het gebied met goedkeuring van de plaatselijke bevolking annexeerde. De spanningen liepen verder op toen later onder zeer verdachte omstandigheden vlucht MH17 werd neergehaald in het oostelijke deel van Oekraïne. Verdenkingen dat Rusland iets met die aanslag te maken heeft hebben de relaties tussen oost en west ook geen goed gedaan.

De maatregelen tegen Rusland zijn al langer mikpunt van kritiek. Verschillende Europese politici hebben zich er al tegen uitgesproken, omdat die met name schadelijk zijn voor de Europese landbouwsector. In reactie op de Westerse sancties besloot Rusland landbouwproducten uit de EU te boycotten.

Bron: marketupdate.nl
 
De maatregelen tegen Rusland zijn al langer mikpunt van kritiek. Verschillende Europese politici hebben zich er al tegen uitgesproken, omdat die met name schadelijk zijn voor de Europese landbouwsector.
Tuurlijk, gelijk opheffen die sancties! Dat een land een buurland onder de voet loopt is niet netjes natuurlijk, en burgervliegtuigen neerhalen is ook best wel ondeugend, maar principes moeten ons geen geld gaan kosten. Foei, stoute Poetin, niet meer doen hoor! :kwaad:
 

kuurgast

Donateur
Wie stopt deze Russische papegaai?
Hij wil graag vriendjes blijven met Poetin en gaat dit jaar weer op bezoek naar Rusland in de hoop dat de sancties deze zomer minder zijn en hij de export naar Rusland een handje kan helpen. Hetzelfde is zijn relatie met China, die hij hoog heeft staan terwijl iedereen tegen het Chinese beleid tov Tibet is, daar walst Zeman gewoon overheen. Alles in het teken van export.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië waarschuwt voor 'Tsjexit'

In de Tsjechische Republiek zou net als het Verenigd Koninkrijk wel eens discussie kunnen ontstaan om uit de Europese Unie te stappen. Dat verklaarde Bohuslav Sobotka, de premier van het land, op dinsdag.


media_xll_3621069.jpg

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka

Tsjechië sloot zich pas in 2004 bij de Europese Unie aan en heeft sindsdien miljarden aan ontwikkelingsfondsen ontvangen, maar het land heeft een bijzonder vijandige instelling tegenover het statenverband.

De EU-beslissing om Tsjechië een quotum op te leggen voor het aantal vluchtelingen dat het land moet opvangen, werd recent met veel woede onthaald. Drie vijfde van de Tsjechen beweert tegen het EU-lidmaatschap te zijn. Tijdens een rondvraag in 2015 beweerde 62 procent van de bevolking tegen de EU te stemmen in een referendum.

Weer onder Russische invloed
,,Als Groot-Brittannië de EU verlaat, dan kunnen wij in Tsjechië over een paar jaar ook een debat over het verlaten van de unie verwachten", aldus Sobotka volgens persbureau AFP. ,,De impact kan enorm zijn", waarschuwt hij en hij voegt eraan toe dat een 'Tsjexit' een economische en veiligheidscrisis kan veroorzaken.

De Tsjechische premier waarschuwt ervoor dat het land dan mogelijk weer in de Russische invloedssfeer belandt. Een dergelijke actie ,,zou een absolute ontkenning zijn van de ontwikkelingen na 1989", zo zegt Sobotka, verwijzend naar de revolutie van Tsjechoslowakije, waarbij het land de Russische invloed van zich afwierp.

EU verliest aantrekkingskracht
Ook Aleksander Vucic, de Servische premier, zegt dat EU-lidmaatschap voor de Balkanstaten niet langer ,,de grote droom is die het vroeger was". De Europese Unie waar we allemaal deel van wilden uitmaken heeft zijn magie verloren," zei hij tijdens een conferentie in Londen. ,,Ja, we willen er nog allemaal lid van zijn, maar het is niet langer de grote droom uit het verleden."

Utopie?
In de EU-hoofdkwartieren wordt gevreesd dat de verschillende crisissen waarmee de instelling recentelijk wordt geconfronteerd, de Brexit, de vluchtelingen en de eurocrisis, erop wijzen dat een volledig gefederaliseerd Europa een utopie is.

Staatshoofden vrezen dat de Britse situatie zal leiden tot een reeks referenda in andere landen die op die manier bijzondere toegevingen van de EU willen verkrijgen en zo het verband aan stukken zullen rijten.

Bron: ad.nl
 

kuurgast

Donateur
Wie stopt deze Russische papegaai?
De Tsjechische senaat heeft het wel geprobeerd, zie artikel ceskenoviny.cz/news over terughoudendheid in zijn uitspraken.
Wel weer opmerkelijk is de reactie van presidentiële woordvoerder Jiří Ovčáček. De woordvoerder van Zeman heeft altijd heel snel een antwoord klaar en nu weet ik niet of dat van Zeman afkomstig is of dat hij dat zelf bepaalt.
President Miloš Zeman wordt door 59% van de bevolking vertrouwd. Bron radio.cz/en.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Nog voor de EU-top overleg met Turkije had Miloš Zeman al een advies klaar om Turkije geen extra geld te geven voor opvang en vertraging van de migrantenstroom naar Europa. Ook heeft hij een voorstel om op de Griekse eilanden detentiecentra te bouwen zodat Griekenland wat terug kan doen aan de EU-lidstaten voor de schuldhulpverlening.
Bron ceskenoviny.cz/news.
De bijdrage van Tsjechië aan Turkije zou 800 miljoen kronen = €30.000.000,- zijn terwijl Nederland €117.000.000,- zou moeten betalen.
De Tsjechische president zit nu 3 jaar op zijn post en heeft aangegeven dat hij bij de verkiezingen in 2018 wil gaan voor een tweede termijn als staatshoofd.
Bron radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Via social media zag ik volgende artikel weer eens langs komen: Tsjechië waarschuwt voor Tsjexit. Dit klopt niet helemaal, zie artikel Czexit speculations unfounded, PM's hint irrelevant/Czexit speculaties ongegrond, PM's hint irrelevant.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In tegenstelling tot wat president Zeman van Tsjechië zegt, heeft de regering van Tsjechië een andere mening en wil zich wel inzetten voor de vluchtelingenproblematiek.

Griekse autoriteiten weigeren Tsjechen toegang tot de hotspots voor migranten.
Tsjechië wil komende weken de eerste 20 migranten uit Griekenland ophalen in het kader van herverdeling, maar krijgen geen toestemming om de hotspots waar de registratie van vluchtelingen wordt gedaan, te betreden. Bron radio.cz/en.

Tsjechië staat klaar om Syrische vluchtelingen te accepteren uit Turkije. Bron ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Reacties uit Tsjechië na de aanslagen in Brussel.

President Zeman heeft zijn medeleven gestuurd naar de Belgische koning. Bron ceskenoviny.cz/news.
Tsjechische politici veroordelen terreuraanslagen in België.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het heeft geen informatie of er Tsjechen zijn onder de slachtoffers die gedood of gewond raakten bij de bomexplosies in Brussel.
De Tsjechische autoriteiten hebben geen informatie over een concrete terroristische aanslag die het land zou bedreigen.
Wel heeft de Tsjechische politie de veiligheidsmaatregelen aangescherpt op alle internationale luchthavens in het land en in de Praagse metro in reactie op fatale explosies in Brussel eerder vandaag.
Naast Praag, zijn er internationale luchthavens in Brno, Ostrava (Noord-Moravië), Pardubice (Oost-Bohemen) en Karlovy Vary (west Bohemen).
Als gevolg van de reeks terreuraanslagen in Brussel werden acht van de tien geplande vluchten tussen Praag en Brussel geannuleerd.
Bronnen ceskenoviny.cz/news, radio.cz/de + radio.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië zet tot 550 extra soldaten in na aanslagen

media_xll_8512009.jpg

Een gewapende politieman naast kaarsen en bloemen aan de Belgische ambassade in Praag.

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel zet Tsjechië 550 extra soldaten in om de veiligheid te kunnen garanderen. Dat heeft de regering in Praag vanavond beslist tijdens een spoedbijeenkomst.

Tot 550 soldaten worden gedurende twee maanden ingezet, zegt premier Bohuslav Sobotka. De beveiliging zal onder meer verhoogd worden op luchthavens, de nucleaire installaties en de Praagse metro.

Bron:hln.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Werkloosheid eurozone in februari licht gedaald

De werkloosheid in de eurozone is in februari met een fractie gedaald. Het percentage daalde van 10,4 procent in januari naar 10,3 procent in februari.


Afgelopen februari hadden ruim 16,6 miljoen inwoners van eurolanden geen werk. Dat zijn er 39.000 minder dan in de voorgaande maand.

De werkloosheid was in februari het laagst in Duitsland (4,3 procent) en Tsjechië (4,5 procent). Griekenland (24 procent) en Spanje (20,4) hadden de hoogste werkloosheidspercentages.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Slowakije en Tsjechië tegen nieuw asielbeleid EU

Slowakije en Tsjechië voelen niets voor het nieuwe Europese asielbeleid dat de Europese Commissie voorstaat. De beide landen blijven bij hun verzet tegen een verdeling van asielzoekers over de lidstaten van de Europese Unie.


De EC deed woensdag enkele opties voor een nieuw asielbeleid uit de doeken.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka noemde het ''contraproductief dat de EC dit dode voorstel voor duurzame quota opnieuw op tafel legt''.

Volgens de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak ''kunnen vluchtelingen niet als nummers worden behandeld en verdeeld als ladingen mais of suiker'', meldt het Slowaakse persbureau SITA.

Tsjechië, Slowakije en Hongarije bieden al van meet af aan weerstand tegen een quotasysteem. De laatste twee landen vechten dat zelfs voor de Europese rechter aan.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
'Afkoop asielverplichtingen in EU is chantage'

Oude en nieuwe EU-lidstaten stevenen af op een nieuwe botsing over de herverdeling van asielzoekers.

Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije hebben woensdag uitgesproken negatief gereageerd op het voorstel van de Europese Commissie om via forse geldboetes alsnog solidariteit af te dwingen.

Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Commissie, bevestigde woensdag dat hij toe wil naar een systeem waarbij asielzoekers automatisch en volgens objectieve criteria worden verdeeld over de andere lidstaten, zodra een of meer 'frontlijnstaten' volgens diezelfde maatstaven onevenredig veel vluchtelingen krijgen te verwerken.

Onevenredig is in dit geval anderhalf keer de vooraf aan ieder land toegekende referentiewaarde. De Commissie weigerde woensdag precies aan te geven hoe groot het relatieve aandeel van iedere lidstaat is. De waarde is gebaseerd op bevolkingsaantal en bbp, met een correctie voor het aantal vluchtelingen dat al via hervestigingsprogramma's is opgenomen uit kampen buiten de EU.

Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken kunnen desgewenst meedraaien in het systeem, maar zijn daartoe niet verplicht.

Afkoop

In tegenstelling tot een eerder plan voor een noodmechanisme, zouden weigerachtige landen hun solidariteit kunnen afkopen. Dat zouden ze kunnen doen door per niet opgenomen vluchteling jaarlijks een kwart miljoen euro over te maken naar het land dat wel bereid is die asielzoeker op te nemen.

Dit bedrag berust volgens Timmermans op een zorgvuldige analyse van de kosten die nationale en locale overheden moeten maken voor de opvang van asielzoekers, ook op langere termijn. 'Opvang is duur. Dat mag best gezien worden', aldus Timmermans.

Chantage

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, zei woensdag na een ontmoeting met zijn collega's uit de andere Visegradlanden (Polen, Tsjechië en Slowakije) in Praag echter dat het om pure chantage gaat.

De Visegradlanden hebben zich vorig jaar met hand en tand verzet tegen een voorstel om 160.000 vluchtelingen in Griekenland, Italië en nota bene Hongarije zelf te herplaatsen, maar werden overstemd in de ministerraad. Ook een voorstel voor een permanent herverdelingsmechanisme kan in hun ogen geen genade vinden.

Dublinregel

De Commissie liet woensdag weten dat ze bereid is dit voorstel te laten vallen, als de EU-landen het eens kunnen worden over het nieuwe mechanisme. Volgens Timmermans is dat evenwichtiger dan het vorige.

De 'Dublinregel' dat een vluchteling asiel moet aanvragen in het eerste land van aankomst blijft immers overeind. Bovendien houdt hij nu rekening met de wens van landen om zich 'tijdelijk' en 'in uitzonderlijke gevallen' aan de fysieke opvang van asielzoekers te onttrekken.

Religieuze geaardheid

Maar voor Szijjarto blijven het quota en is dat een doodlopende weg. Zijn Tsjechische collega Lubomir Zaoralek zei onaangenaam verrast te zijn dat de Commissie opnieuw een voorstel op tafel legt waarover geen unanimiteit mogelijk is. 'Dat leidt nergens toe en zal ons alleen maar verder uit elkaar drijven.'

De Oost-Europese landen stellen dat quota hun kort geleden herwonnen soevereiniteit bedreigen. Ook de religieuze geaardheid van de meeste vluchtelingen uit het Midden-Oosten speelt een rol.

Maar volgens Timmermans bestaat er in de EU geen à-la-cartesolidariteit. 'Je kunt in deze Unie niet zelf besluiten wanneer je lid bent en wanneer niet. Ik geloof dat dit een goede manier is om solidariteit te tonen als je niet in staat bent om je aan de regels te houden.'

Bron:fd.nl
http://fd.nl/auteur/rik-winkel
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische regering wil wél meewerken aan opname van vluchtelingen maarrr ze hebben een probleem!
Van de 7 in Griekenland geselecteerde vluchtelingen zijn er 3 gevlucht om te voorkomen dat ze naar Tsjechië moesten.
Nu is er alleen een gezin van 4 personen uit Griekenland vrijwillig naar Tsjechië gekomen.
Bron radio.cz/en.
Alle mensen die naar Europa komen voor asiel ,weten dat ze niet met open armen worden ontvangen in Tsjechië.
President Miloš Zeman mag dan wel van de daken roepen dat hij tegen opname van vluchtelingen is maar hierin heeft hij geen zeggenschap. De regering wil wel mensen opnemen maar door zorgvuldige selectie proberen ze te voorkomen dat Tsjechië als doorvoerland gebruikt wordt zoals in het Generace 21 project.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan