Tsjechië en de EU

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2006.

 1. Van Trump kun je veel zeggen, maar niet dat hij niet doet wat hij beloofd in de verkiezingscampagne. Een aantal vorige presidenten zei hetzelfde, de reden ligt nogal voor de hand, stemmen van joodse kiezers trekken, maar hielden hun belofte niet. Niets ongebruikelijks voor politici, zie je in Nederland ook, net als in Tsjechië. Ik ben ook niet zo kapot van Trump, maar ik kan wel waarderen dat hij poogt na te komen wat hij beloofd.
   
  kobus vindt dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  ‘Brussel probeert wig te drijven tussen Visegrad-landen’

  Het samenspannen van de Visegrad-landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije tegen Brussel is de Europese Commissie een doorn in het oog. Achter de schermen zou de Commissie werken aan een verdeel-en-heersstrategie om de Centraal-Europese clique op te breken.

  De Europese Commissie wil Polen en Hongarije hard aanpakken maar houdt Tsjechië en Slowakije tegelijkertijd de grote subsidiestroom vanuit Brussel boven het hoofd. Diplomaten uit Bratislava en Praag melden dat aan Politico.

  De Visegrad-landen voelen zich voornamelijk verbonden door een gedeelde afkeer van het migratiebeleid van de EU en schreven eerder een gezamenlijke verklaring, waarin werd opgeroepen tot minder bemoeienis vanuit Brussel. De landen weigeren consequent om gedwongen migranten op te nemen onder een door Brussel opgelegd quotasysteem.

  Oneens over manier om Brusselse invloed in te perken

  Tijdens een bijeenkomst van de Visegrad-landen in Bratislava eerder deze week werd duidelijk dat de vier landen het niet eens zijn over de manier om de Brusselse invloed te verminderen. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz moeten voorstellen voor verdere EU-integratie worden afgewezen. Daarmee wordt de ‘wil van de elite’ aan het volk opgedrongen, aldus de minister.

  De kleinere landen Slowakije en Tsjechië zijn op hun beurt echter bang om het zonder al te veel steun op te nemen tegen Brussel, uit angst dat landen als Frankrijk en Duitsland nog meer aan invloed zullen winnen binnen de EU. De Slowaakse staatssecretaris voor Europese Zaken Ivan Korcok zei daarover: ‘Het zou een slechte zaak zijn als we een proces in gang zetten waarbij Europa van een gemeenschapsgestuurde institutie naar een intergouvernementele institutie gaat.’

  Landen in sterke mate afhankelijk van EU-fondsen

  De landen, en dan voornamelijk Slowakije en Tsjechië, zijn bovendien in grote mate afhankelijk van EU-fondsen. In Slowakije komt zo’n 55 procent van de publieke investeringen uit EU-subsidie, voor Tsjechië is dat 43 procent. Bovendien is Slowakije het enige Visegrad-land dat in de eurozone zit.

  De EU presenteerde onlangs tijdens de onthulling van de nieuwe langetermijnbegroting van de EU een nieuwe regel om het ‘democratische proces’ binnen lidstaten te bevorderen: onderdeel daarvan is het plan om EU-fondsen in te trekken voor landen waar de rechtsstaat onder druk staat. Hoewel Polen en Hongarije daarin niet expliciet genoemd worden, is het duidelijk dat die twee landen zich aangesproken moeten voelen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans startte eerder een Artikel 7-procedure tegen Polen, waar een aantal gerechtelijke hervormingen Brussel zorgen baart.

  Deze strafmaatregel kan uiteindelijk leiden tot het verlies van stemrecht in de Europese Raad, het besluitvormende orgaan van de Europese Unie. Een commissie van het Europees Parlement adviseerde een soortgelijke stap tegen Hongarije. De procedures lijken echter al op voorhand kansloos. Voor een dergelijke maatregel is unanimiteit van de lidstaten nodig en de Hongaarse premier Viktor Órban gaf aan zijn Poolse collega Jaroslaw Kaczynski te steunen en omgekeerd kan hij hetzelfde verwachten.

  Centraal- en Oost-Europese lidstaten vreesden eerder al dat Europese fondsen zouden worden ingezet als politiek pressiemiddel. Vooral de landen die na 2004 bij de Europese Unie zijn gekomen, kunnen worden gepaaid met geld uit de EU-kas. Andersom kan het geld ook als drukmiddel worden gebruikt: als jullie niet hervormen, krijgen jullie geen cent, is dan de boodschap.

  Bron: elsevierweekblad.nl
   
 3. Dat noemt men dan een democratisch proces, waarbij onder aanvoering van Merkelova een aantal kleinere lidstaten de duimschroeven worden aangedraaid alleen maar omdat die hun land niet ten onder willen zien gaan zoals b.v. in Zweden gaande is. Daar is niets democratisch aan. Besluiten die zo ingrijpend zijn als dat wat Brussel van de lidstaten wil, moeten met algemene instemming genomen worden en niet opgelegd door toevallig de grootste landen. Politiek is één grote zwijnerij en daarbij doe ik het zwijn onrecht om zijn soort te gebruiken om mijn afkeer duidelijk te maken.
   
 4. Jan, al deze klagers zijn ooit geheel vrijwillig lid geworden van de EU. Om dat te worden, hebben ze getekend voor bepaalde voorwaarden en afspraken. Dat is inderdaad een democratisch proces, want wil je die voorwaarden niet, dan wordt je geen lid of stap je op als lid. Maar je moet niet lid blijven en wel lekker incasseren, maar tegelijk gaan lopen mekkeren als je gevraagd wordt regels na te leven die je toevallig wat minder goed uitkomen. Of is dat wel democratisch in jouw ogen?

  Politiek is inderdaad vaak één grote zwijnerij, maar helaas zitten diezelfde zwijnen ook in Polen, Hongarije en Tsjechië op het regeringspluche. Dus je zou denken dat die lui zich wel thuis moeten voelen in Brussel.
   
  Plantage Bohémien, Corrie en lexHeezius vinden dit leuk.
 5. maar je kan wel een groot vraagteken zetten dij de vraag of ze wel zo democraties ervoor gekozen hebben om erbij te horen. De propaganda heeft zijn werk goed gedaan, maar of die de waarheid sprak is een 2e.
   
  A.Smit en JanAverink vinden dit leuk.
 6. Er is getekend voor voorwaarden en afspraken, een van die voorwaarden was dat bepaalde zaken met algehele instemming van ALLE leden genomen dienden te worden. Daar is men van afgeweken en daar is ook het gemekker over, terecht zou ik zo zeggen. Er was een akkoord, het Dublin akkoord. Daar heeft Merkel altijd op gehamerd toen haar dat goed uitkwam en naast zich neergelegd toen dat weer beter uitkwam. Duitsland en Frankrijk maken dus de dienst uit en als andere landen daar tegen protesteren wordt hun dus de mond gesnoerd en worden ze neergezet als oproerkraaiers en dwarsliggers. Ook in Nederland is het tij aan het keren. Ook de Nederlanders zijn een voorstander van economische samenwerking maar de verdere bemoeizucht van Brussel vinden ze maar zozo, net zoals hier. De sancties die Brussel voorheeft zullen alleen maar averechts werken en nog meer olie op het vuur gooien. Er was niets aan de hand geweest als er maar niet door Brussel geroepen was jullie moeten dit en dat, want anders..... Met o.a. Rutte voorop als trouwe teckel van Merkel. Centraal Europa was bereid vluchtelingen op te nemen. Christelijke vluchtelingen weliswaar, maar OK, hebben die geen recht op opname? Met een beetje goede wil en wat overleg was er best wel wat te realiseren geweest en hadden een behoorlijk aantal christelijke vluchtelingen uit oorlogsgebieden opgenomen kunnen worden in Centraal Europa, een gemiste kans van Brussel.
   
  A.Smit, Kohout, Olivier en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 7. Domme onzin!!!, ze willen alleen "krijgen" en niets "geven", egoïstisch en hebberig, zo zou ik deze landen noemen.
   
 8. is dat zo? wat leverd het de gewone man op? die heeft toch gekozen? of is hij gemanipuleerd om te kiezen wat de grote bedrijven en politieke zakkenvullers willen. zie je echt de bevolking als winnaars? hou deze dingen gecheiden.
  het volk was tegen de ukraine, maar rutte veegt zijn reet af met wat het volk wil, en dat is hier niet anders
   
  A.Smit en Kohout vinden dit leuk.
 9. Dat is nogal een boude uitspraak. Iemand zegt iets en u vindt dit niet alleen "dom" maar ook nog eens "onzin". Om daarna een mening te presenteren als feit, welke je met net zo'n gemak ook als "dom en onzinnig" zou kunnen classificeren.
  Is het niet wenselijker om wat meer op de inhoud de discussie aan te gaan, in plaats van elkaar voor van alles en nog wat uit te maken?
   
  A.Smit, kobus, zapalky en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier: “Grensbewaking taak lidstaten”

  Andrej Babiš (ANO) verzet zich tegen het voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) om de migratie naar Europa aan te pakken door een onafhankelijke EU-grenspolitie. Babiš vindt grensbescherming een taak van de individuele lidstaten moet zijn.

  Naast andere Centraal- en Oost-Europese landen zoals Hongarije en Polen verwerpt ook Praag het dwingend quotasysteem voor asielzoekers dat de Europese Commissie wil invoeren. Afgelopen weekend hield de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) nog een pleidooi voor een flexibel systeem waarbij landen die weigeren migranten op te nemen, kunnen compenseren door bijdragen te leveren op andere gebieden. Ook vindt Merkel dat Frontex, grenspolitie van de EU, onafhankelijk moet kunnen opereren.

  Bron: sceptr.net
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Visegrad landen niet naar informele immigratietop

  Polen, Hongarije, Slowakije en de Tsjechische Republiek laten de informele EU-top over het migratiebeleid lopen. De landen willen onder geen beding verplicht worden een deel van de asielzoekers op te nemen.

  Bron: sargasso
   

  Bijgevoegde bestanden:

  A.Smit vindt dit leuk.
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  EU-migratietop betekent succes voor Visegradlanden

  Geen verplichte migrantenquota, wel bewaking buitengrenzen

  “Het probleem is niet opgelost, maar we hebben afspraken gemaakt die verder moeten worden uitgewerkt”, verklaarde premier Rutte na afloop van de lange vergadering van de EU-regeringsleiders over de migratie.
  Volgens zijn Tsjechische ambtgenoot Babis, die zich consequent heeft uitgesproken tegen verplichte migrantenquota, betekende het akkoord juist een groot succes voor de Visegradlanden….

  Er is nog veel onduidelijk over de op de tweedaagse EU-top gemaakte afspraken en over de uitwerking daarvan. Dat kon je ook verwachten: halfbakken maatregelen. Zo strompelt en schuifelt de EU door…

  Lijn Visegrad
  Vlak voor de vergadering had de Tsjechische premier Babis, geheel in overeenstemming met de lijn de de Visegradlanden gezamenlijk hebben getrokken, al te kennen gegeven dat de migrantencrisis in de landen van herkomst moet worden opgelost en dat Italië, Spanje, Griekenland en Malta de eerst verantwoordelijken zijn voor de bescherming van de EU-zuidgrens. “EU-politici hebben een grote fout gemaakt door automatisch de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de groeiende aantallen vluchtelingen.”

  Halsstarrig
  In de aanloop naar de EU-top over de vluchtelingencrisis wordt telkens de ‘halsstarrige’ opstelling van de vier Midden- en Oost-Europese staten Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije gehekeld: die willen wel de lusten, maar niet de lasten van hun EU-lidmaatschap. Hun hardnekkige weigering in te stemmen met de quotaregeling, waarmee de toegelaten migranten over de Europese lidstaten zou kunnen worden verdeeld, zou de huidige crisis in de hand hebben gewerkt. Maar dat is een grove versimpeling van de problematiek en een miskenning van reële zorgen.

  Want deze landen hebben wel degelijk een punt: autonome landen hebben het recht – en ten opzichte van hun burgers – zelfs de plicht, te bepalen wie ze tot hun land toelaten. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken was daar klip-en-klaar over.

  Handhaving Schengen en Dublin
  Ook de Slowaakse EU-parlementarier Richard Sulik draaide er geen doekjes om; opvang in de regio, daadwerkelijke bewaking van de buitengrenzen (zoals ooit was afgesproken) en toepassing van de Schengen- en Dublinakkoorden, die door Merkel eenzijdig terzijde werden geschoven. “Mijn kiezers hebben zich tegen een quotumregeling uitgesproken en ik vertegenwoordig hen, niet mevrouw Merkel,”

  Hij voegde daar nog fijntjes aan toe dat bij de toetreding van zijn land tot de EU ook nimmer over ‘vluchtelingenquota’ was gesproken, maar wel over strikte handhaving van die Schengen-en Dublinverdragen; en daar was nu juist de hand mee gelicht. Eventuele strafsancties met kortingen op EU-bijdragen laten Sulik koud: die werken toch maar corruptie in de hand. De EU zou daar eigenlijk mee moeten stoppen.

  Dreigement
  Ook in de andere Visegradlanden zijn vooraanstaande (ex-) politici niet zo gevoelig voor het dreigement met intrekking van EU-subsidies: zo sprak de Tsjechische oud-president Vaclav Klaus naar aanleiding van dreigementen vanuit Brussel: “Tsjechië mag niet gedwongen worden een multiculturele samenleving te vormen. De tijd is gekomen om de uittreding van ons land uit de Europese Unie voor te bereiden“.

  Die landen hebben zeker economisch profijt van hun EU-lidmaatschap, maar die subsidiestromen zijn geen éénrichtingsverkeer: sinds de val van de muur profiteert het westerse bedrijfsleven volop van de lucratieve markten in Oost-Europa.

  Karikaturen
  Kortom er is veel beeldvorming, nog in de hand gewerkt door lang niet altijd goed ingevoerde, dan wel bevooroordeelde journalisten en correspondenten. Ook politici laten zich meeslepen met beeldvorming en karikaturen: “West-Europese leiders te arrogant om te begrijpen wat in Oost-Europa gebeurt. Ze nemen Oost-Europa niet serieus,” verklaarde de voormalige Oostenrijkse vicekanselier Busek ooit.

  Bestuurlijke incest
  Het zelfde geldt voor de in de Nederlandse media toegejuichte ‘strafexpeditie’ tegen Polen: er valt best wat af te dingen op de wijze waarop de huidige Poolse regering wil ingrijpen in de organisatie van de rechterlijke macht in het land. Maar ik ben er niet zo zeker van dat de landen in West-Europa die zo prat gaan op de scheiding der machten en op de onafhankelijkheid van de rechtspraak, elke toets wel glansrijk zou doorstaat.

  Ik hoef alleen maar te wijzen op de recente benoeming (“bestuurlijke incest”) van Thom de Graaf tot vicevoorzitter van de Raad van State en de wijze waarop in ons land bestuurders uit een wel heel beperkte kring van politieke partijen worden gerecruteerd.

  Directieven
  Ik schreef eerder dat beleidsmakers en correspondenten te weinig begrip tonen voor de beladen geschiedenis, de gedeelde waarden en de cultuur van de Visegradlanden. Landen die na lange tijden van vreemde overheersing en meedogenloze onderdrukking sterk hechten aan hun herwonnen vrijheid en soevereiniteit. Die willen ze niet inleveren voor directieven vanuit Brussel.

  Om Vaclav Klaus nog maar eens te citeren: “ (….) due to our EU membership – (we are) once again masterminded from abroad and that our sovereignty is again considerably constrained. This is what we in the moment of the fall of communism didn´t expect.

  Solidariteit leg je niet op bij meerderheidsbesluiten, dat zijn diktaten; solidariteit ontstaat door wederzijds begrip en inleving in elkaars geschiedenis, cultuur en problemen. Daar ontbreekt het aan.

  Bron: opiniez.com
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Europees akkoord over btw-verlaging digitale media stap dichterbij

  Tsjechië handhaaft haar blokkade van het Europese voorstel om de btw op digitale media te kunnen verlagen, maar biedt een opening voor een snelle oplossing.

  Bij de eerste vergadering van de 28 ministers van Financiën onder het nieuwe Oostenrijkse voorzitterschap, deed Oostenrijk direct een poging een akkoord te bereiken over het voorstel dat EU-lidstaten de mogelijkheid biedt om de btw op digitale media te verlagen. Opnieuw strandde de besluitvorming, nu voor de derde keer, op een veto van Tsjechië.

  Positief signaal
  Tsjechië heeft haar politieke oordeel over het voorstel gekoppeld aan de voortgang van een ander wetgevingsvoorstel dat btw-fraude moet voorkomen. Bij dat anti-fraudevoorstel is Tsjechië zeer gebaat, maar meerdere lidstaten hebben daartegen nog bezwaren. Nadat deze lidstaten tijdens de vergadering grote compromisbereidheid toonden, gaf Tsjechië het positieve signaal af zich in de nabije toekomst flexibel op te zullen stellen in de discussie over de btw op digitale media. Daarmee lijkt de impasse te zijn doorbroken.

  Akkoord mogelijk in oktober
  Op 2 oktober vindt de volgende vergadering plaats van de Europese ministers van Financiën. Oostenrijk zal als EU-voorzitter alles in het werk stellen om tijdens die vergadering een akkoord te bereiken over de btw-toepassing op digitale media.

  Bron: ndpnieuwsmedia.nl
   
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier: ‘Migratievoorstel EU onwerkbaar’

  De Tsjechische premier Andrej Babis slaagde er vorige week eindelijk in om een regering te vormen, na maanden onderhandelen. Nu opent hij de aanval op het onlangs beklonken migratie-akkoord voor de EU-lidstaten. ‘Onwerkbaar’.

  Dat zegt Babis in een interview met de Britse krant Financial Times. Vorige week kreeg Babis, met gedoogsteun van de communisten, een meerderheid in het Tsjechische parlement.
  Babis heeft voornamelijk kritiek op het idee om een vluchtelingenkamp buiten de grenzen van de Europese Unie in te richten. Migranten die worden gered uit de Middellandse Zee, zouden daarnaartoe worden gestuurd, om een asielprocedure in te gaan. Nog geen enkel land heeft aangeboden om een dergelijk centrum te huisvesten.

  Babis: meer aandacht voor de buitengrenzen
  Babis twijfelt aan het nut van dit plan. ‘Als dit soort centra in Europa komt,’ zegt Babis, ‘wie gaat dan bepalen waar deze mensen naartoe gaan? Wie gaat ze asiel geven?’ Babis wil dat de Europese Unie zich vooral richt op het versterken van de buitengrenzen.

  ‘We moeten een duidelijke boodschap overbrengen: het is nu afgelopen. We moeten een deal sluiten met Noord-Afrikaanse landen als Libië en Tunesië, zoals we eerder met Turkije hebben gemaakt. En dan moeten we deze mensen in hun land van herkomst helpen, zoals in Syrië, Nigeria of andere landen.’ Het is opmerkelijk dat Babis ook Syrië noemt, omdat de migranten uit Syrië veelal aanspraak kunnen maken op asiel.

  Naast Polen en Hongarije is ook Tsjechië een tegenstander van het verdelen van migranten volgens een door Brussel opgelegd quotum. De Europese Commissie wilde in 2015 de vluchtelingen in Italië en Griekenland naar rato verdelen over de andere Europese lidstaten, maar de Centraal-Europese landen weigerden pertinent.

  Babis: ‘Stop met de onzinregelgeving’
  Babis benadrukt in het interview met Financial Times dat hij voorstander is van de Europese Unie, maar die moet dan wel worden hervormd. ‘De sleutel daartoe is dat de Europese Unie minder doet, en efficiënter te werk gaat. Geen onzinregelgeving. Wetgeving kan slimmer en beter. Te veel regelgeving is funest voor innovatie en voor ondernemerschap.’

  Ook gaat Babis in tegen de Europese Commissie, wanneer die de strijd aanbindt tegen de Poolse en de Hongaarse regering. In beide landen werden er hervormingen doorgevoerd, die volgens Brussel tornen aan de rechtsstaat. De Poolse regering maakt nu vaart met het vervangen van de hoogste rechter, tot grote zorgen van de Europese Unie. Volgens Babis is er in Hongarije of in Polen geen probleem met het schenden van de rechtsstaat. ‘De mensen zijn nog steeds vrij om te stemmen, en als ze ontevreden zijn met de politici in Hongarije of in Polen, dan kunnen ze die vervangen.’

  Bron: elsevierweekblad.nl
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Groepering Žít Brno stelt voor dat Brno migranten uit Italië verwelkomt

  De politieke groep Žít Brno (Living Brno) suggereert dat de stad Brno enkele tientallen vluchtelingen uit Italië kan ontvangen. De regeringen van Tsjechië en Italië zouden het er echter mee eens moeten zijn, zei locoburgemeester Matěj Hollan (Žít Brno) op donderdag.

  Volgens Matěj Hollan wonen er momenteel ongeveer 2.000 mensen uit de landen waar de meerderheidsreligie islam is in de stad en dat zou niet veel veranderen. "Het verwelkomen van een paar dozijn meer migranten zou niemand schaden, we kunnen laten zien dat we solidair zijn met andere landen, en we vragen niet om de ontvangst van tienduizenden migranten, legde hij uit. De coalitiepartners in de gemeenteraad van Brno willen het project echter niet steunen.

  Žít Brno stuurde een brief aan de premiers van Tsjechië en Italië, Andrej Babiš (Ano Party) en Giuseppe Conte. Babiš heeft onlangs de toelating van illegale migranten geweigerd. Daarom nodigde Conte hem uit om Italië te bezoeken. Babiš is bereid om met hem te praten, hij wil hem overtuigen van de Tsjechische mening over migratie.

  "Het accepteren van die mensen is geen oplossing, integendeel, het zal het probleem dat we in Europa hebben alleen maar vergroten", aldus de Tsjechische premier Babiš. "Op de Raad van de EU hebben we gepleit voor het principe van vrijwillige opvang en daar zullen we ons aan houden."
  "Het motiveert gewoon de smokkelaars en verhoogt hun inkomen", stelde de Tsjechische premier. Volgens hem moet de EU een duidelijk signaal afgeven dat de tijd voor illegale immigratie voorbij is en dat de EU onmiddellijk illegale migranten bij binnenkomst zal terugsturen.

  Bronnen oa radio.cz/de + romea.cz/en.
   
  Laatst bewerkt: 20-07-2018
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische EP-leden bagatelliseren de rol van V4 bij de verandering van het migratiebeleid van de EU.

  De EU komt eindelijk op de manier die we voorstellen op het gebied van migratiebeleid, zeggen de Visegrád Group-landen. Maar twee Tsjechische Europarlementariërs wijzen erop dat de bijdrage van de V4 aan de verandering beperkt kan zijn en dat ook andere factoren in overweging moeten worden genomen.
  Het Tsjechische EP-lid Petr Ježek (ALDE) beweert dat de EU probeert een haalbare oplossing te vinden voor de vluchtelingencrisis, maar de Visegrád-landen zijn niet constructief en brengen alleen algemene proclamaties naar de tafel.
  "De houding tegenover migratie werd meer beïnvloed door het Bulgaarse voorzitterschap, de Beierse politici en de verkiezing van Sebastian Kurz in Oostenrijk. Het succes van verschillende extremistische, anti-systeem- en populistische partijen bij bepaalde verkiezingen speelde ook een rol, "zei Tsjechisch Europarlementslid Tomáš Zdechovský (EPP)
  V4 was niet langer alleen in onderhandelingen. Het breekpuntmoment vertegenwoordigt de beslissing van Angela Merkel na de Duitse verkiezingen om niet langer het verplichte quotasysteem te promoten, "voegde Zdechovský eraan toe.
  Bron vertaling van euractiv.com.

  ps.kan Babis EP-leden ontslaan na deze uitspraken? :denk:
   
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Premier Andrej Babiš zegt dat de Tsjechen klaar zijn om een plan voor te bereiden om de illegale migratie naar de EU een halt toe te roepen.

  Premier Andrej Babiš heeft gezegd dat om een einde te maken aan illegale migratie een uitgebreid actieplan voor de hele Europese Unie nodig is - en de Tsjechische Republiek is klaar om een dergelijk voorstel voor te bereiden. Om het tij te keren, heeft hij zelfs het idee geopperd dat de bescherming van de EU-grenzen wordt overgebracht naar het NAVO-niveau.

  De heer Babiš vertrok dinsdagochtend voor een officieel bezoek aan Italië op uitnodiging van zijn Italiaanse ambtgenoot Giuseppe Conte, die in juli werd verlengd nadat de Tsjechische premier het verzoek van Rome om hulp bij de afhandeling van 450 uit een mediterrane vissersboot geredde migranten had afgewezen.
  De heer Babiš, die ook het eilandnatie-eiland Malta zal bezoeken om het migratievraagstuk te bespreken, zegt dat hij geen concrete resultaten van de vergadering van dinsdag verwacht. Maar hij wil uit de eerste hand weten wat landen te zeggen hebben over de 'frontlinies' van de strijd tegen illegale migratie, zoals hij het stelt.
  Hij wil met name weten of de heer Conte ook van mening is dat Frontex - het EU-agentschap dat belast is met de bescherming van de grenzen van het blok - aanzienlijk meer bevoegdheden en personeel nodig heeft en in dat opzicht zijn huidige jaarlijkse begroting verdrievoudigd heeft tot ongeveer 10 miljard euro. euro.

  De heer Babiš zei dat een alomvattende EU-plan moet worden opgesteld en dat zijn eigen regering bereid is om dit te doen - maar overeenstemming in het blok zelf is slechts de eerste stap.
  "We moeten dan onderhandelen met Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte over het stoppen van migratie aan hun zuidelijke grenzen. Dan hebben we een uitgebreid plan nodig voor Afrika - voor de individuele landen van waaruit deze migranten komen. Het zijn economische migranten, niet mensen die de oorlog ontvluchten. "De heer Babiš heeft ook het idee geopperd dat de bescherming van de EU-grenzen wordt overgebracht naar het niveau van de NAVO. Ongeacht het gekozen pad, zei hij, totdat een oplossing wordt gevonden, zal zijn regering niet instemmen met het opnemen van "een enkele illegale migrant" - en frontlinie landen zoals Italië, Malta, Spanje en Griekenland zouden hetzelfde moeten doen.

  De politie in Tsjechië heeft in de eerste zes maanden van 2018 2376 illegale immigranten vastgehouden, zei het Ministerie van Binnenlandse Zaken in een driemaandelijks migratierapport dat op dinsdag werd vrijgegeven. De meeste waren niet afkomstig uit Afrika of het Midden-Oosten - de focus van de bezorgdheid van de heer Babiš - maar uit Oekraïne, Moldavië en Rusland.

  Het ministerie rapporteerde een jaarlijkse stijging van slechts 132 illegale immigranten die werden vastgehouden in januari tot juni, wat aangeeft dat de situatie zich heeft gestabiliseerd sinds de migrantencrisis van 2015/2016. In termen van zogenaamde doorvoer van illegale migratie door heel Tsjechië, noteerde het ministerie slechts 124 gevallen, van wie er 69 afkomstig waren uit Irak, 15 uit Nigeria en 10 uit Syrië.
  Bron vertaling radio.cz/en.
   
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Premier Tsjechië noemt vluchtelingen illegaal

  BERLIJN (ANP/DPA) - De Tsjechische premier Andrej Babis stelt de aanspraak van bootvluchtelingen op asiel en bescherming in de EU principieel ter discussie. ,,Als je het mij vraagt, zijn dat economische migranten - allemaal illegaal. Jonge mannen, die niet voor oorlog op de vlucht gaan'', aldus Babis in een interview met de Duitse krant Bild.
  [​IMG]© ANP Premier Tsjechië noemt vluchtelingen illegaal

  Op de tegenwerping dat er in Afrika tal van gewelddadige conflicten spelen, zoals bijvoorbeeld in Somalië en Eritrea reageerde Babis met: ,,Ik ben er geweest om me te oriënteren. Ze betalen 2000 tot 5000 dollar voor de reis''. Volgens de Tsjechische regeringsleider incasseert de smokkelmaffia jaarlijks 5,7 miljard dollar (4,9 miljard euro). Hij vertelde niet hoe hij aan die informatie komt.

  Babis stelt dat hij en de Duitse bondskanselier Angela Merkel categorisch van mening verschillen over de verdeling van de migranten die vanuit Noord-Afrika de oversteek maken naar Europa. ,,Ik wijs dat af''. Hij ziet meer heil in ,,mensen helpen waar ze geboren zijn'' en voegde eraan toe: ,,Europa kan in deze kwestie niet anders handelen dan de VS, Canada en Australië. We moeten onze beschaving, onze cultuur verdedigen''.

  Bron: msn.com
   
  A.Smit vindt dit leuk.
 19. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Na Orbán ook Tsjechische premier Babis onder vuur

  De Tsjechische premier en zakenman Andrej Babis ligt onder vuur vanwege mogelijke „belangenverstrengeling” bij het gebruik van EU-subsidies. Dat is de conclusie van een rapport van corruptiewaakhond Transparency International (TI) dat deze woensdag een klacht indiende bij de Europese Commissie.

  Na maanden van onderzoek acht TI het „aannemelijk” dat Babis via zijn belangen bij het Tsjechische bedrijf Agrofert profiteerde van Europees geld.

  Als oprichter-eigenaar van Agrofert bracht Babis in 2017, het jaar dat hij premier werd, zijn aandelen in het bedrijf onder in twee beleggingsfondsen. Via deze omweg, zegt TI, bleef Babis begunstigde van EU-subsidies. Tegelijk ziet Babis als regeringsleider, in eigen land en op Europees niveau, toe op de omvang en toewijzing van EU-subsidies.

  „Het is onze plicht om u namens alle EU-burgers te informeren”, staat in de brief aan de Europese Commissie waarin TI de hoop uitspreekt dat de Commissie actie onderneemt. ,,Niemand mag zich boven de EU-wet wanen, en een regeringsleider al helemaal niet.”

  In fractie met D66 en VVD
  Al sinds 2015 zijn er verdenkingen tegen Babis. Het Europese anticorruptiebureau OLAF stuitte eind 2017 al op „onregelmatigheden” bij subsidieverstrekking aan bedrijven gelieerd aan de Tsjechische premier.

  Babis’ partij Ano 2011 is lid van de Europese familie van liberalen (ALDE) waarvan ook VVD en D66 lid zijn. Bij ALDE bestaat volgens Brusselse ingewijden „al langer groot ongemak” over hun Tsjechische fractiegenoot. Vorige week bij de stemming over het Hongarije-rapport in het Europees parlement was er binnen ALDE brede steun voor een strafprocedure (‘Artikel 7’) tegen de Hongaarse regering die onder meer wordt verdacht van misbruik van EU-subsidies.

  Maar Babis steunde, als enige ALDE-kopstuk, de Hongaarse premier Viktor Orbán. Babis noemde zijn partijgenoten die in het Europarlement wel voor Artikel 7 stemden „verraders”.

  Volgens de Groenen-fractie in het Europees parlement moet de Commissie „zo snel mogelijk” een onderzoek starten, want dit „ondermijnt het vertrouwen in de politiek”, zegt Groenen-fractieleider Philippe Lamberts.

  Bron: msn.com
   
 20. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier onder vuur
  Nieuwe aanwijzingen voor belangenverstrengeling


  Terwijl Andrej Babiš woensdag met zijn Europese collega’s in Salzburg dineerde en over de aanpak van het immigratiebeleid sprak kwam Transparency International met nieuwe bewijzen voor belangenverstrengeling van de premier met zijn bedrijf Agrofert.

  Babiš is uiteindelijk na een moeizame regeringsvorming begin juni opnieuw als premier geïnstalleerd. Maar niet zonder hevige protesten vanwege een lopend onderzoek van het Europese fraudebureau tegen zijn bedrijf. President Zeman heeft uiteindelijk de sociaaldemocraten overgehaald toch met Babiš in zee te gaan. Ze hebben bedongen dat de premier aftreedt als hij veroordeeld wordt. Het alternatief, waarmee Zeman dreigde, was een regering van ANO met de extreem-rechtse SPD (Partij voor Vrijheid en Directe Democratie) van Tomio Okamura.

  Na het onderzoek van het Europese fraudebureau komt Transparency International nu met nieuwe beschuldigingen die zijn gebaseerd op een onderzoek naar het hele, 230 bedrijven omvattende, concern Agrofert. Uit documenten die TI via buurland Slowakije te pakken heeft gekregen, blijkt dat Babiš nog steeds profiteert van Agrofert, ondanks dat hij zijn bedrijf bij zijn aantreden als premier in de vorige regering in 2017 in een trust heeft ondergebracht. En dat is in strijd met zowel nationale als Europese wetten, volgens TI.

  “On one hand he is sitting in EU meetings, where he decides about the subsidies in his pocket. And at the same time he uses these subsidies to fund his political career, where he is dominating over his opponents.” Aldus David Ondráčka, directeur van Transparency International in Tsjechië.

  ‘Een politiek gemotiveerde campagne’
  Babiš ontkent alle aantijgingen van fraude en belangenverstrengeling. TI baseert zich op een foute interpretatie van de wet, schrijft hij. Het is een politiek gemotiveerde campagne, zegt hij, van een instituut dat betaald wordt door de EU en ministeries die onder leiding staan van de sociaal-democraten, concurrenten van Babiš’ eigen partij ANO. Het is te verwachten dat druk vanuit Brussel op de premier Tsjechië verder in de armen zal drijven van dissidenten als Orbán en Kaczyński. En dat in Tsjechië zelf de spanningen tussen het pro- en het anti-EU kamp op zullen lopen.

  Visegrad-4
  Een aanwijzing voor oplopende spanningen is te lezen in de reactie vanuit de Visegrad-landen op de kritiek uit Brussel op Hongarije en Polen. Via het eigen nieuwskanaal van de Visegradgroep, roept Pavel Matocha van de conservatieve Praagse krant Lidové noviny Tsjechië op Orbán te blijven steunen in zijn oppositie tegen de EU. ‘Het lijkt soms of de Europese leiders denken meer te weten over Hongarije dan de Hongaren zelf die bij herhaling voor Orbán hebben gekozen’, meent Matocha. Hij maakt de vergelijking met de situatie van Oost-Europa ten tijde van de bezetting door de Sovjet-Unie.

  "The situation resembles life in the Eastern bloc in the Brezhnev era. Moscow’s attitude to the satellite states cast a critical eye on anyone who was attempting to do something different. If a country dared to venture into some kind of democratic reform, it faced the real prospect of intervention. Moscow would always know better."

  "En daarom moeten we Hongarije blijven steunen, anders zijn wij zelf als volgende aan de beurt", schrijft Lidové noviny die zich de laatste jaren, althans volgens Wikipedia, een trouw aanhanger van Babiš toont.

  De Tsjechische premier is overigens minder principiëel in zijn houding tegenover Brussel dan zijn Hongaarse ambtgenoot die er een ideologische strijd van maakt. Babiš is als ondernemer meer ‘euro-opportunistisch’ en keert zich tegen de extreem rechtse SPD in zijn eigen land die aandringt op uittreden uit de unie. Hij kent de voordelen van de vrije handel met het westen voor zijn eigen bedrijf. In Salzburg pleitte hij deze week samen met Joseph Muscat, de premier van Malta, voor een nieuw referendum in het Verenigd Koninkrijk over de brexit.

  Zeman weigert minister vanwege migratiestandpunt
  Binnenlandse spanningen over de houding van Tsjechië tegenover de EU speelden een rol bij de recente regeringsvorming. Een laatste hobbel bij het samenstellen van de ministersploeg voor de coalitie van ANO met de sociaal-democraten moet nog worden genomen door de aanstelling van Tomáš Petříček als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De sociaal-democraten hadden aanvankelijk iemand anders op het oog, Miroslav Poche. Maar president Zeman wees hem af vanwege zijn progressieve opvattingen over het migratiebeleid. Petříček was al benoemd als onderminister op Buitenlandse Zaken. Hij is een goede vriend van Poche en zal het als minister niet makkelijk krijgen vanwege zijn uitgesproken pro-EU en anti-Russische standpunten. Verwacht wordt dat Poche op de achtergrond als adviseur van zijn vriend een rol zal blijven spelen.

  Bron: sargasso.nl
   

Deel deze pagina