Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
‘Brussel probeert wig te drijven tussen Visegrad-landen’

Het samenspannen van de Visegrad-landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije tegen Brussel is de Europese Commissie een doorn in het oog. Achter de schermen zou de Commissie werken aan een verdeel-en-heersstrategie om de Centraal-Europese clique op te breken.

De Europese Commissie wil Polen en Hongarije hard aanpakken maar houdt Tsjechië en Slowakije tegelijkertijd de grote subsidiestroom vanuit Brussel boven het hoofd. Diplomaten uit Bratislava en Praag melden dat aan Politico.

De Visegrad-landen voelen zich voornamelijk verbonden door een gedeelde afkeer van het migratiebeleid van de EU en schreven eerder een gezamenlijke verklaring, waarin werd opgeroepen tot minder bemoeienis vanuit Brussel. De landen weigeren consequent om gedwongen migranten op te nemen onder een door Brussel opgelegd quotasysteem.

Oneens over manier om Brusselse invloed in te perken
Tijdens een bijeenkomst van de Visegrad-landen in Bratislava eerder deze week werd duidelijk dat de vier landen het niet eens zijn over de manier om de Brusselse invloed te verminderen. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz moeten voorstellen voor verdere EU-integratie worden afgewezen. Daarmee wordt de ‘wil van de elite’ aan het volk opgedrongen, aldus de minister.

De kleinere landen Slowakije en Tsjechië zijn op hun beurt echter bang om het zonder al te veel steun op te nemen tegen Brussel, uit angst dat landen als Frankrijk en Duitsland nog meer aan invloed zullen winnen binnen de EU. De Slowaakse staatssecretaris voor Europese Zaken Ivan Korcok zei daarover: ‘Het zou een slechte zaak zijn als we een proces in gang zetten waarbij Europa van een gemeenschapsgestuurde institutie naar een intergouvernementele institutie gaat.’

Landen in sterke mate afhankelijk van EU-fondsen
De landen, en dan voornamelijk Slowakije en Tsjechië, zijn bovendien in grote mate afhankelijk van EU-fondsen. In Slowakije komt zo’n 55 procent van de publieke investeringen uit EU-subsidie, voor Tsjechië is dat 43 procent. Bovendien is Slowakije het enige Visegrad-land dat in de eurozone zit.

De EU presenteerde onlangs tijdens de onthulling van de nieuwe langetermijnbegroting van de EU een nieuwe regel om het ‘democratische proces’ binnen lidstaten te bevorderen: onderdeel daarvan is het plan om EU-fondsen in te trekken voor landen waar de rechtsstaat onder druk staat. Hoewel Polen en Hongarije daarin niet expliciet genoemd worden, is het duidelijk dat die twee landen zich aangesproken moeten voelen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans startte eerder een Artikel 7-procedure tegen Polen, waar een aantal gerechtelijke hervormingen Brussel zorgen baart.

Deze strafmaatregel kan uiteindelijk leiden tot het verlies van stemrecht in de Europese Raad, het besluitvormende orgaan van de Europese Unie. Een commissie van het Europees Parlement adviseerde een soortgelijke stap tegen Hongarije. De procedures lijken echter al op voorhand kansloos. Voor een dergelijke maatregel is unanimiteit van de lidstaten nodig en de Hongaarse premier Viktor Órban gaf aan zijn Poolse collega Jaroslaw Kaczynski te steunen en omgekeerd kan hij hetzelfde verwachten.

Centraal- en Oost-Europese lidstaten vreesden eerder al dat Europese fondsen zouden worden ingezet als politiek pressiemiddel. Vooral de landen die na 2004 bij de Europese Unie zijn gekomen, kunnen worden gepaaid met geld uit de EU-kas. Andersom kan het geld ook als drukmiddel worden gebruikt: als jullie niet hervormen, krijgen jullie geen cent, is dan de boodschap.

Bron: elsevierweekblad.nl
 
Dat noemt men dan een democratisch proces, waarbij onder aanvoering van Merkelova een aantal kleinere lidstaten de duimschroeven worden aangedraaid alleen maar omdat die hun land niet ten onder willen zien gaan zoals b.v. in Zweden gaande is. Daar is niets democratisch aan. Besluiten die zo ingrijpend zijn als dat wat Brussel van de lidstaten wil, moeten met algemene instemming genomen worden en niet opgelegd door toevallig de grootste landen. Politiek is één grote zwijnerij en daarbij doe ik het zwijn onrecht om zijn soort te gebruiken om mijn afkeer duidelijk te maken.
 
Jan, al deze klagers zijn ooit geheel vrijwillig lid geworden van de EU. Om dat te worden, hebben ze getekend voor bepaalde voorwaarden en afspraken. Dat is inderdaad een democratisch proces, want wil je die voorwaarden niet, dan word je geen lid of stap je op als lid. Maar je moet niet lid blijven en wel lekker incasseren, maar tegelijk gaan lopen mekkeren als je gevraagd wordt regels na te leven die je toevallig wat minder goed uitkomen. Of is dat wel democratisch in jouw ogen?

Politiek is inderdaad vaak één grote zwijnerij, maar helaas zitten diezelfde zwijnen ook in Polen, Hongarije en Tsjechië op het regeringspluche. Dus je zou denken dat die lui zich wel thuis moeten voelen in Brussel.
 
Er is getekend voor voorwaarden en afspraken, een van die voorwaarden was dat bepaalde zaken met algehele instemming van ALLE leden genomen dienden te worden. Daar is men van afgeweken en daar is ook het gemekker over, terecht zou ik zo zeggen. Er was een akkoord, het Dublin akkoord. Daar heeft Merkel altijd op gehamerd toen haar dat goed uitkwam en naast zich neergelegd toen dat weer beter uitkwam. Duitsland en Frankrijk maken dus de dienst uit en als andere landen daar tegen protesteren wordt hun dus de mond gesnoerd en worden ze neergezet als oproerkraaiers en dwarsliggers. Ook in Nederland is het tij aan het keren. Ook de Nederlanders zijn een voorstander van economische samenwerking maar de verdere bemoeizucht van Brussel vinden ze maar zozo, net zoals hier. De sancties die Brussel voorheeft zullen alleen maar averechts werken en nog meer olie op het vuur gooien. Er was niets aan de hand geweest als er maar niet door Brussel geroepen was jullie moeten dit en dat, want anders..... Met o.a. Rutte voorop als trouwe teckel van Merkel. Centraal Europa was bereid vluchtelingen op te nemen. Christelijke vluchtelingen weliswaar, maar OK, hebben die geen recht op opname? Met een beetje goede wil en wat overleg was er best wel wat te realiseren geweest en hadden een behoorlijk aantal christelijke vluchtelingen uit oorlogsgebieden opgenomen kunnen worden in Centraal Europa, een gemiste kans van Brussel.
 
is dat zo? wat levert het de gewone man op? die heeft toch gekozen? of is hij gemanipuleerd om te kiezen wat de grote bedrijven en politieke zakkenvullers willen. zie je echt de bevolking als winnaars? hou deze dingen gescheiden.
het volk was tegen de ukraine, maar rutte veegt zijn reet af met wat het volk wil, en dat is hier niet anders
 
Domme onzin!!!, ze willen alleen "krijgen" en niets "geven", egoïstisch en hebberig, zo zou ik deze landen noemen.

Dat is nogal een boude uitspraak. Iemand zegt iets en u vindt dit niet alleen "dom" maar ook nog eens "onzin". Om daarna een mening te presenteren als feit, welke je met net zo'n gemak ook als "dom en onzinnig" zou kunnen classificeren.
Is het niet wenselijker om wat meer op de inhoud de discussie aan te gaan, in plaats van elkaar voor van alles en nog wat uit te maken?
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische premier: “Grensbewaking taak lidstaten”

Andrej Babiš (ANO) verzet zich tegen het voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) om de migratie naar Europa aan te pakken door een onafhankelijke EU-grenspolitie. Babiš vindt grensbescherming een taak van de individuele lidstaten moet zijn.

Naast andere Centraal- en Oost-Europese landen zoals Hongarije en Polen verwerpt ook Praag het dwingend quotasysteem voor asielzoekers dat de Europese Commissie wil invoeren. Afgelopen weekend hield de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) nog een pleidooi voor een flexibel systeem waarbij landen die weigeren migranten op te nemen, kunnen compenseren door bijdragen te leveren op andere gebieden. Ook vindt Merkel dat Frontex, grenspolitie van de EU, onafhankelijk moet kunnen opereren.

Bron: sceptr.net
 

Ad Verschoor

Donateur
Visegrad landen niet naar informele immigratietop

Polen, Hongarije, Slowakije en de Tsjechische Republiek laten de informele EU-top over het migratiebeleid lopen. De landen willen onder geen beding verplicht worden een deel van de asielzoekers op te nemen.

Bron: sargasso
 

Ad Verschoor

Donateur
EU-migratietop betekent succes voor Visegradlanden
Geen verplichte migrantenquota, wel bewaking buitengrenzen


“Het probleem is niet opgelost, maar we hebben afspraken gemaakt die verder moeten worden uitgewerkt”, verklaarde premier Rutte na afloop van de lange vergadering van de EU-regeringsleiders over de migratie. Volgens zijn Tsjechische ambtgenoot Babis, die zich consequent heeft uitgesproken tegen verplichte migrantenquota, betekende het akkoord juist een groot succes voor de Visegradlanden.

Er is nog veel onduidelijk over de op de tweedaagse EU-top gemaakte afspraken en over de uitwerking daarvan. Dat kon je ook verwachten: halfbakken maatregelen. Zo strompelt en schuifelt de EU door…

Lijn Visegrad
Vlak voor de vergadering had de Tsjechische premier Babis, geheel in overeenstemming met de lijn de de Visegradlanden gezamenlijk hebben getrokken, al te kennen gegeven dat de migrantencrisis in de landen van herkomst moet worden opgelost en dat Italië, Spanje, Griekenland en Malta de eerst verantwoordelijken zijn voor de bescherming van de EU-zuidgrens. “EU-politici hebben een grote fout gemaakt door automatisch de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de groeiende aantallen vluchtelingen.”

Halsstarrig
In de aanloop naar de EU-top over de vluchtelingencrisis wordt telkens de ‘halsstarrige’ opstelling van de vier Midden- en Oost-Europese staten Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije gehekeld: die willen wel de lusten, maar niet de lasten van hun EU-lidmaatschap. Hun hardnekkige weigering in te stemmen met de quotaregeling, waarmee de toegelaten migranten over de Europese lidstaten zou kunnen worden verdeeld, zou de huidige crisis in de hand hebben gewerkt. Maar dat is een grove versimpeling van de problematiek en een miskenning van reële zorgen.

Want deze landen hebben wel degelijk een punt: autonome landen hebben het recht – en ten opzichte van hun burgers – zelfs de plicht, te bepalen wie ze tot hun land toelaten. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken was daar klip-en-klaar over.

Handhaving Schengen en Dublin
Ook de Slowaakse EU-parlementarier Richard Sulik draaide er geen doekjes om; opvang in de regio, daadwerkelijke bewaking van de buitengrenzen (zoals ooit was afgesproken) en toepassing van de Schengen- en Dublinakkoorden, die door Merkel eenzijdig terzijde werden geschoven. “Mijn kiezers hebben zich tegen een quotumregeling uitgesproken en ik vertegenwoordig hen, niet mevrouw Merkel,”

Hij voegde daar nog fijntjes aan toe dat bij de toetreding van zijn land tot de EU ook nimmer over ‘vluchtelingenquota’ was gesproken, maar wel over strikte handhaving van die Schengen-en Dublinverdragen; en daar was nu juist de hand mee gelicht. Eventuele strafsancties met kortingen op EU-bijdragen laten Sulik koud: die werken toch maar corruptie in de hand. De EU zou daar eigenlijk mee moeten stoppen.

Dreigement
Ook in de andere Visegradlanden zijn vooraanstaande (ex-) politici niet zo gevoelig voor het dreigement met intrekking van EU-subsidies: zo sprak de Tsjechische oud-president Vaclav Klaus naar aanleiding van dreigementen vanuit Brussel: “Tsjechië mag niet gedwongen worden een multiculturele samenleving te vormen. De tijd is gekomen om de uittreding van ons land uit de Europese Unie voor te bereiden“.

Die landen hebben zeker economisch profijt van hun EU-lidmaatschap, maar die subsidiestromen zijn geen éénrichtingsverkeer: sinds de val van de muur profiteert het westerse bedrijfsleven volop van de lucratieve markten in Oost-Europa.

Karikaturen
Kortom er is veel beeldvorming, nog in de hand gewerkt door lang niet altijd goed ingevoerde, dan wel bevooroordeelde journalisten en correspondenten. Ook politici laten zich meeslepen met beeldvorming en karikaturen: “West-Europese leiders te arrogant om te begrijpen wat in Oost-Europa gebeurt. Ze nemen Oost-Europa niet serieus,” verklaarde de voormalige Oostenrijkse vicekanselier Busek ooit.

Bestuurlijke incest
Het zelfde geldt voor de in de Nederlandse media toegejuichte ‘strafexpeditie’ tegen Polen: er valt best wat af te dingen op de wijze waarop de huidige Poolse regering wil ingrijpen in de organisatie van de rechterlijke macht in het land. Maar ik ben er niet zo zeker van dat de landen in West-Europa die zo prat gaan op de scheiding der machten en op de onafhankelijkheid van de rechtspraak, elke toets wel glansrijk zou doorstaat.

Ik hoef alleen maar te wijzen op de recente benoeming (“bestuurlijke incest”) van Thom de Graaf tot vicevoorzitter van de Raad van State en de wijze waarop in ons land bestuurders uit een wel heel beperkte kring van politieke partijen worden gerecruteerd.

Directieven
Ik schreef eerder dat beleidsmakers en correspondenten te weinig begrip tonen voor de beladen geschiedenis, de gedeelde waarden en de cultuur van de Visegradlanden. Landen die na lange tijden van vreemde overheersing en meedogenloze onderdrukking sterk hechten aan hun herwonnen vrijheid en soevereiniteit. Die willen ze niet inleveren voor directieven vanuit Brussel.

Om Vaclav Klaus nog maar eens te citeren: “ (….) due to our EU membership – (we are) once again masterminded from abroad and that our sovereignty is again considerably constrained. This is what we in the moment of the fall of communism didn´t expect.

Solidariteit leg je niet op bij meerderheidsbesluiten, dat zijn diktaten; solidariteit ontstaat door wederzijds begrip en inleving in elkaars geschiedenis, cultuur en problemen. Daar ontbreekt het aan.

Bron: opiniez.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Europees akkoord over btw-verlaging digitale media stap dichterbij

Tsjechië handhaaft haar blokkade van het Europese voorstel om de btw op digitale media te kunnen verlagen, maar biedt een opening voor een snelle oplossing.

Bij de eerste vergadering van de 28 ministers van Financiën onder het nieuwe Oostenrijkse voorzitterschap, deed Oostenrijk direct een poging een akkoord te bereiken over het voorstel dat EU-lidstaten de mogelijkheid biedt om de btw op digitale media te verlagen. Opnieuw strandde de besluitvorming, nu voor de derde keer, op een veto van Tsjechië.

Positief signaal
Tsjechië heeft haar politieke oordeel over het voorstel gekoppeld aan de voortgang van een ander wetgevingsvoorstel dat btw-fraude moet voorkomen. Bij dat anti-fraudevoorstel is Tsjechië zeer gebaat, maar meerdere lidstaten hebben daartegen nog bezwaren. Nadat deze lidstaten tijdens de vergadering grote compromisbereidheid toonden, gaf Tsjechië het positieve signaal af zich in de nabije toekomst flexibel op te zullen stellen in de discussie over de btw op digitale media. Daarmee lijkt de impasse te zijn doorbroken.

Akkoord mogelijk in oktober
Op 2 oktober vindt de volgende vergadering plaats van de Europese ministers van Financiën. Oostenrijk zal als EU-voorzitter alles in het werk stellen om tijdens die vergadering een akkoord te bereiken over de btw-toepassing op digitale media.

Bron: ndpnieuwsmedia.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische premier: ‘Migratievoorstel EU onwerkbaar’

De Tsjechische premier Andrej Babis slaagde er vorige week eindelijk in om een regering te vormen, na maanden onderhandelen. Nu opent hij de aanval op het onlangs beklonken migratie-akkoord voor de EU-lidstaten. ‘Onwerkbaar’.

Dat zegt Babis in een interview met de Britse krant Financial Times. Vorige week kreeg Babis, met gedoogsteun van de communisten, een meerderheid in het Tsjechische parlement.
Babis heeft voornamelijk kritiek op het idee om een vluchtelingenkamp buiten de grenzen van de Europese Unie in te richten. Migranten die worden gered uit de Middellandse Zee, zouden daarnaartoe worden gestuurd, om een asielprocedure in te gaan. Nog geen enkel land heeft aangeboden om een dergelijk centrum te huisvesten.

Babis: meer aandacht voor de buitengrenzen
Babis twijfelt aan het nut van dit plan. ‘Als dit soort centra in Europa komt,’ zegt Babis, ‘wie gaat dan bepalen waar deze mensen naartoe gaan? Wie gaat ze asiel geven?’ Babis wil dat de Europese Unie zich vooral richt op het versterken van de buitengrenzen.

‘We moeten een duidelijke boodschap overbrengen: het is nu afgelopen. We moeten een deal sluiten met Noord-Afrikaanse landen als Libië en Tunesië, zoals we eerder met Turkije hebben gemaakt. En dan moeten we deze mensen in hun land van herkomst helpen, zoals in Syrië, Nigeria of andere landen.’ Het is opmerkelijk dat Babis ook Syrië noemt, omdat de migranten uit Syrië veelal aanspraak kunnen maken op asiel.

Naast Polen en Hongarije is ook Tsjechië een tegenstander van het verdelen van migranten volgens een door Brussel opgelegd quotum. De Europese Commissie wilde in 2015 de vluchtelingen in Italië en Griekenland naar rato verdelen over de andere Europese lidstaten, maar de Centraal-Europese landen weigerden pertinent.

Babis: ‘Stop met de onzinregelgeving’
Babis benadrukt in het interview met Financial Times dat hij voorstander is van de Europese Unie, maar die moet dan wel worden hervormd. ‘De sleutel daartoe is dat de Europese Unie minder doet, en efficiënter te werk gaat. Geen onzinregelgeving. Wetgeving kan slimmer en beter. Te veel regelgeving is funest voor innovatie en voor ondernemerschap.’

Ook gaat Babis in tegen de Europese Commissie, wanneer die de strijd aanbindt tegen de Poolse en de Hongaarse regering. In beide landen werden er hervormingen doorgevoerd, die volgens Brussel tornen aan de rechtsstaat. De Poolse regering maakt nu vaart met het vervangen van de hoogste rechter, tot grote zorgen van de Europese Unie. Volgens Babis is er in Hongarije of in Polen geen probleem met het schenden van de rechtsstaat. ‘De mensen zijn nog steeds vrij om te stemmen, en als ze ontevreden zijn met de politici in Hongarije of in Polen, dan kunnen ze die vervangen.’

Bron: elsevierweekblad.nl
 

kuurgast

Donateur
Groepering Žít Brno stelt voor dat Brno migranten uit Italië verwelkomt

De politieke groep Žít Brno (Living Brno) suggereert dat de stad Brno enkele tientallen vluchtelingen uit Italië kan ontvangen. De regeringen van Tsjechië en Italië zouden het er echter mee eens moeten zijn, zei locoburgemeester Matěj Hollan (Žít Brno) op donderdag.

Volgens Matěj Hollan wonen er momenteel ongeveer 2.000 mensen uit de landen waar de meerderheidsreligie islam is in de stad en dat zou niet veel veranderen. "Het verwelkomen van een paar dozijn meer migranten zou niemand schaden, we kunnen laten zien dat we solidair zijn met andere landen, en we vragen niet om de ontvangst van tienduizenden migranten, legde hij uit. De coalitiepartners in de gemeenteraad van Brno willen het project echter niet steunen.

Žít Brno stuurde een brief aan de premiers van Tsjechië en Italië, Andrej Babiš (Ano Party) en Giuseppe Conte. Babiš heeft onlangs de toelating van illegale migranten geweigerd. Daarom nodigde Conte hem uit om Italië te bezoeken. Babiš is bereid om met hem te praten, hij wil hem overtuigen van de Tsjechische mening over migratie.

"Het accepteren van die mensen is geen oplossing, integendeel, het zal het probleem dat we in Europa hebben alleen maar vergroten", aldus de Tsjechische premier Babiš. "Op de Raad van de EU hebben we gepleit voor het principe van vrijwillige opvang en daar zullen we ons aan houden."
"Het motiveert gewoon de smokkelaars en verhoogt hun inkomen", stelde de Tsjechische premier. Volgens hem moet de EU een duidelijk signaal afgeven dat de tijd voor illegale immigratie voorbij is en dat de EU onmiddellijk illegale migranten bij binnenkomst zal terugsturen.

Bronnen oa radio.cz/de + romea.cz/en.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische EP-leden bagatelliseren de rol van V4 bij de verandering van het migratiebeleid van de EU.

De EU komt eindelijk op de manier die we voorstellen op het gebied van migratiebeleid, zeggen de Visegrád Group-landen. Maar twee Tsjechische Europarlementariërs wijzen erop dat de bijdrage van de V4 aan de verandering beperkt kan zijn en dat ook andere factoren in overweging moeten worden genomen.
Het Tsjechische EP-lid Petr Ježek (ALDE) beweert dat de EU probeert een haalbare oplossing te vinden voor de vluchtelingencrisis, maar de Visegrád-landen zijn niet constructief en brengen alleen algemene proclamaties naar de tafel.
"De houding tegenover migratie werd meer beïnvloed door het Bulgaarse voorzitterschap, de Beierse politici en de verkiezing van Sebastian Kurz in Oostenrijk. Het succes van verschillende extremistische, anti-systeem- en populistische partijen bij bepaalde verkiezingen speelde ook een rol, "zei Tsjechisch Europarlementslid Tomáš Zdechovský (EPP)
V4 was niet langer alleen in onderhandelingen. Het breekpuntmoment vertegenwoordigt de beslissing van Angela Merkel na de Duitse verkiezingen om niet langer het verplichte quotasysteem te promoten, "voegde Zdechovský eraan toe.
Bron vertaling van euractiv.com.

ps.kan Babis EP-leden ontslaan na deze uitspraken? :denk:
 

kuurgast

Donateur
Premier Andrej Babiš zegt dat de Tsjechen klaar zijn om een plan voor te bereiden om de illegale migratie naar de EU een halt toe te roepen.

Premier Andrej Babiš heeft gezegd dat om een einde te maken aan illegale migratie een uitgebreid actieplan voor de hele Europese Unie nodig is - en de Tsjechische Republiek is klaar om een dergelijk voorstel voor te bereiden. Om het tij te keren, heeft hij zelfs het idee geopperd dat de bescherming van de EU-grenzen wordt overgebracht naar het NAVO-niveau.

De heer Babiš vertrok dinsdagochtend voor een officieel bezoek aan Italië op uitnodiging van zijn Italiaanse ambtgenoot Giuseppe Conte, die in juli werd verlengd nadat de Tsjechische premier het verzoek van Rome om hulp bij de afhandeling van 450 uit een mediterrane vissersboot geredde migranten had afgewezen.
De heer Babiš, die ook het eilandnatie-eiland Malta zal bezoeken om het migratievraagstuk te bespreken, zegt dat hij geen concrete resultaten van de vergadering van dinsdag verwacht. Maar hij wil uit de eerste hand weten wat landen te zeggen hebben over de 'frontlinies' van de strijd tegen illegale migratie, zoals hij het stelt.
Hij wil met name weten of de heer Conte ook van mening is dat Frontex - het EU-agentschap dat belast is met de bescherming van de grenzen van het blok - aanzienlijk meer bevoegdheden en personeel nodig heeft en in dat opzicht zijn huidige jaarlijkse begroting verdrievoudigd heeft tot ongeveer 10 miljard euro. euro.

De heer Babiš zei dat een alomvattende EU-plan moet worden opgesteld en dat zijn eigen regering bereid is om dit te doen - maar overeenstemming in het blok zelf is slechts de eerste stap.
"We moeten dan onderhandelen met Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte over het stoppen van migratie aan hun zuidelijke grenzen. Dan hebben we een uitgebreid plan nodig voor Afrika - voor de individuele landen van waaruit deze migranten komen. Het zijn economische migranten, niet mensen die de oorlog ontvluchten. "De heer Babiš heeft ook het idee geopperd dat de bescherming van de EU-grenzen wordt overgebracht naar het niveau van de NAVO. Ongeacht het gekozen pad, zei hij, totdat een oplossing wordt gevonden, zal zijn regering niet instemmen met het opnemen van "een enkele illegale migrant" - en frontlinie landen zoals Italië, Malta, Spanje en Griekenland zouden hetzelfde moeten doen.

De politie in Tsjechië heeft in de eerste zes maanden van 2018 2376 illegale immigranten vastgehouden, zei het Ministerie van Binnenlandse Zaken in een driemaandelijks migratierapport dat op dinsdag werd vrijgegeven. De meeste waren niet afkomstig uit Afrika of het Midden-Oosten - de focus van de bezorgdheid van de heer Babiš - maar uit Oekraïne, Moldavië en Rusland.

Het ministerie rapporteerde een jaarlijkse stijging van slechts 132 illegale immigranten die werden vastgehouden in januari tot juni, wat aangeeft dat de situatie zich heeft gestabiliseerd sinds de migrantencrisis van 2015/2016. In termen van zogenaamde doorvoer van illegale migratie door heel Tsjechië, noteerde het ministerie slechts 124 gevallen, van wie er 69 afkomstig waren uit Irak, 15 uit Nigeria en 10 uit Syrië.
Bron vertaling radio.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Premier Tsjechië noemt vluchtelingen illegaal

BERLIJN (ANP/DPA) - De Tsjechische premier Andrej Babis stelt de aanspraak van bootvluchtelingen op asiel en bescherming in de EU principieel ter discussie. ,,Als je het mij vraagt, zijn dat economische migranten - allemaal illegaal. Jonge mannen, die niet voor oorlog op de vlucht gaan'', aldus Babis in een interview met de Duitse krant Bild.
BBN5xVP.img
© ANP Premier Tsjechië noemt vluchtelingen illegaal

Op de tegenwerping dat er in Afrika tal van gewelddadige conflicten spelen, zoals bijvoorbeeld in Somalië en Eritrea reageerde Babis met: ,,Ik ben er geweest om me te oriënteren. Ze betalen 2000 tot 5000 dollar voor de reis''. Volgens de Tsjechische regeringsleider incasseert de smokkelmaffia jaarlijks 5,7 miljard dollar (4,9 miljard euro). Hij vertelde niet hoe hij aan die informatie komt.

Babis stelt dat hij en de Duitse bondskanselier Angela Merkel categorisch van mening verschillen over de verdeling van de migranten die vanuit Noord-Afrika de oversteek maken naar Europa. ,,Ik wijs dat af''. Hij ziet meer heil in ,,mensen helpen waar ze geboren zijn'' en voegde eraan toe: ,,Europa kan in deze kwestie niet anders handelen dan de VS, Canada en Australië. We moeten onze beschaving, onze cultuur verdedigen''.

Bron: msn.com
 

kuurgast

Donateur
Achter de schermen: Tsjechische politici lobbyen in Brussel voor subsidies voor grote bedrijven

Eind mei vond een bijeenkomst van Tsjechische politici en vertegenwoordigers van de Europese Commissie plaats in Brussel. Twee senatoren en plaatsvervangers onder leiding van Jaroslav Faltýnek lobbyden voor het handhaven van hoge subsidies voor grote landbouwbedrijven in de Tsjechische Republiek. Volgens Faltýnek staat de Tsjechische Republiek ook klaar om te onderhandelen over een verhoging van de Tsjechische bijdragen aan de Europese begroting.

Het handhaven van hoge subsidies voor grote landbouwbedrijven, waaronder Agrofert, zou worden betaald door Tsjechische belastingbetalers, inclusief kleine bedrijven of werknemers.
"Ik denk dat we net als de Tsjechische Republiek zijn klaar om een verhoging van de betalingen aan de EU (vandaag de dag is ongeveer 1% van het BNP) en de Commissie vraagt 1,1% tot 1,2% als gevolg van Brexit.", aldus Jaroslav Faltýnek.

Bron goochelvertaling van neovlivni.cz.

Met andere woorden... grote bedrijven als Agrofert willen hun hoge subsidies behouden en de gewone kleine man in Tsjechië gaat daar aan meebetalen vanwege verhoging betaling aan de EU. Terwijl de landbouwsubsidies bedoelt waren voor de kleinere landbouwbedrijven, gaan die in Tsjechië naar de grootste graaiers.

Voor mensen die meer over dit onderwerp willen weten zie

Babišův matrix: Telička lobbuje za vyšší eurodotace pro Agrofert.
Babis's Matrix: Telicka lobbyt voor hogere Eurodotatie voor Agrofert.
 

Ad Verschoor

Donateur
Laagste werkeloosheidscijfers sinds 2000

vkdkjm8zp9zy


DEN HAAG (PDC) - Het aantal werkelozen in de EU was sinds het begin van de eeuw niet zo laag. Dit blijkt uit de cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. Het laagste percentage werd gemeten in Tsjechië met 2.3 procent. Nederland staat op de vierde plek met 3.7 procent. Nederland zit daarmee drie procent onder het EU gemiddelde van 6.7 procent van de beroepsbevolking.

Ook het werkeloosheidscijfer onder jongeren is gedaald. In 2017 had 16.5 procent van de jongeren in de EU geen baan, in september 2018 was dit percentage 14.9 procent. Jongeren in Griekenland (37.9%), Spanje (34.3 %) en Italië (31.6%) zitten het vaakst zonder werk. Opvallend is verder dat het gemiddelde in de eurozone met 8.1 procent aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde van de hele EU.

Een andere opvallende uitkomst is dat in de Oost-Europese lidstaten de werkeloosheid onder vrouwen lager is dan onder mannen. Over het algemeen ligt dit cijfer in de EU namelijk andersom.

Bron: Eurostat
 

kuurgast

Donateur
"Gevaarlijk" Rusland een bedreiging voor Tsjechië en de EU, zegt de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček (sociaal-democraten) is Rusland een ernstig veiligheidsrisico voor Tsjechië en de EU. Hij zei dit in een interview met het Tsjechische radiostation op vrijdag. De minister van Buitenlandse Zaken baseerde zijn verklaringen op informatie van de Tsjechische inlichtingendienst (BIS).
Tsjechië volgt heel erg de stappen van de Russische Federatie, die volgens de minister altijd assertiever is. Rusland is gevaarlijk, onder meer door disseminatie van desinformatie en het gebruik van hybride dreigingen, zei Petříček. Hij zei dat het noodzakelijk was om de strategische communicatie en de bestrijding van desinformatie in het kader van de EU te stimuleren.
Bron radio.cz/en + radio.cz/de.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Toevallig stuitte ik deze week op iets interessants:

Elfové proti trollům / Elven tegen trollen.

Een groep met de naam „čeští elfové“ Tsjechische elven, probeert te vechten tegen destructieve inhoud op internet.
Dit zijn tientallen gelijkgestemde mensen uit verschillende beroepen en levensgebieden in Tsjechië die is gemodelleerd naar de Baltische republieken en besloten om te vechten op het internet met zogenaamde voornamelijk Russische trollen.
De elven vechten tegen wat ze in Tsjechië de trollenfabrieken en beruchte Russische trollen-boerderij uit St. Petersburg noemen. "Ze zijn sluipend, bekwaam, gemotiveerd, soms gevaarlijk. Een samenleving waarvan de fundering vrijheid is, wordt bedreigd en moet worden beschermd", beschrijven de elven hun motivatie. Desinformatiesites hebben vaak een slechte grammatica, inclusief grove spelfouten.
Onder valse profielen gaan elfjes traditionele openbare en Facebook-communities binnen waar misinformatie verspreid wordt, en op zoek naar hun maker. Ze brengen in kaart, wat leugens zijn en wie erachter zit.
Dit alles op vrijwillige basis, kosteloos, in hun vrije tijd.
Bron oa zpravy.idnes.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan