Tsjechië en de EU

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2006.

 1. Kwart scholen past bestemming schoolreisje aan vanwege aanslagen

  Vandaag, 05:09
  Binnenland

  Een kwart van de middelbare scholen in Nederland die schoolreisjes organiseren naar het buitenland gaat niet meer naar steden waar de afgelopen jaren een terroristische aanslag is gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder ruim 200 schooldirecteuren.

  Enkele scholen zijn uit veiligheidsoverwegingen zelfs helemaal gestopt met de buitenlandse reisjes. Voor de helft van de scholen geldt dat er ouders zijn die hun kinderen niet meer op reis laten gaan.

  Dreiging en kosten
  Op ruim twee derde van de scholen bestaat discussie over de reisjes. Die discussie gaat vooral over het wijzigen van bestemmingen vanwege terreurdreiging, maar ook over de kosten van de reizen. Iets meer dan de helft van de schooldirecteuren geeft aan dat het weleens voorkomt dat een leerling niet mee mag naar een bepaalde bestemming vanwege terreurdreiging.

  Metro's
  Als scholen besluiten toch naar Europese hoofdsteden af te reizen, wordt uitdrukkelijker gelet op veiligheidsrisico's. Zo worden plaatsen als metro's en drukke pleinen vaker gemeden en mogen leerlingen niet vrij in de stad rondlopen.

  Londen, Parijs en Berlijn - steden waar de afgelopen jaren aanslagen werden gepleegd - zijn het vaakst als reisbestemming geschrapt. Veel scholen gaan in plaats daarvan naar de Tsjechische hoofdstad Praag.

  Een mooie opsteker voor Praag.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  EU-Hof van Justitie veroordeelt Tsjechië voor het discrimineren van buitenlandse notarissen

  Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft kritiek op de Tsjechië omdat zij alleen haar eigen burgers als notarissen toestaat. Dit is discriminerend en schendt het EU-beginsel van vrijheid van vestiging, de rechters regeerden donderdag in Luxemburg. Bron radio.cz/de.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië wil niet aansprakelijk zijn voor de schulden van Griekenland.

  Tsjechië wil volgens een mediaverslag vóór een mogelijke toetreding tot de eurozone onderhandelen over een uitzondering, om niet aansprakelijk te zijn voor Griekse schulden. Voor deze eis wil de leidende premier Andrej Babiš andere niet-eurolanden winnen als bondgenoten. Premier Andrej Babis vertelde de krant dat het land "niet serieus kan zijn over de invoering van de euro, tenzij hij weet hoe de eurozone zijn verplichtingen uit het verleden wil aanpakken en hoe hij de hervorming waar het vaak over gaat zal uitvoeren".
  De Tsjechische staatssecretaris voor Europese Zaken, Aleš Chmelař, zei tegen de krant dat een dergelijke vrijstelling de Tsjechen zou kunnen helpen om zich bij de euro aan te sluiten. "Het is moeilijk voor ons om over de toetreding tot de euro te debatteren wanneer we bij binnenkomst automatisch moeten instaan voor beslissingen waaraan geen Tsjechische burgers of Tsjechische politici hebben deelgenomen", aldus Chmelar.
  Tsjechië heeft tot op heden geen datum vastgesteld voor de invoering van de euro, hoewel het land zich er in principe toe had verbonden om in 2004 tot de EU toe te treden.
  Tsjechië zou tot 22 miljard kronen (iets minder dan 870 miljoen euro) aan garanties voor Griekenland moeten betalen in het geval van een toetreding tot de eurozone.
  Bronnen oa radio.cz/de + nasdaq.com + archiv.ihned.cz.
   
  JanAverink, zapalky, A.Smit en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 4. cor

  cor

  typisch voorbeeld van alleen maar uitgaan van de voordelen..........
   
  PuNkEnStEiN en dennuzzz vinden dit leuk.
 5. Ja, daar zijn de Tsjechen heel goed in!
   
  PuNkEnStEiN en Vašek vinden dit leuk.
 6. en DÁT komt meer vaker voor dan je denkt........................
   
  Kohout vindt dit leuk.
 7. U wilt wel graag meebetalen aan de wanorde die door de leugens van de Griekse overheid is ontstaan, na enorm creatief boekhouden?
  Als u de keuze zou hebben, maar die hebben we niet, zou het antwoord naar ik verwacht ook nee zijn. Zo raar is de gedachte van de Tsjechen niet.
   
  JanAverink, camyl, A.Smit en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]
  De bovenste donker blauwe lijn is subsidies gekregen vanuit EU.
  Licht blauwe lijn is betaald aan EU.
  Vorig jaar was dat 42,4 miljard Kč betaald en 97,9 miljard Kč ontvangen van EU-begroting.
  Totaal heeft Tsjechië 515,8 miljard Kč betaald en 1,211 biljoen Kč ontvangen van EU sinds 2004.
  Bron mfcr.cz.
  Meer specificaties over EU-begroting versus Tsjechië op europarl.europa.eu.

  Heeft Tsjechië niet toevallig 22,9 miljoen Kč moeten terug betalen aan EU vanwege de subsidie-fraude van Andrej Babis?
   
  Laatst bewerkt: 17-04-2018
  dennuzzz, PuNkEnStEiN en cor vinden dit leuk.
 9. Kijk, ik bedoel maar! :lache:
   
  dennuzzz en cor vinden dit leuk.
 10. Natuurlijk, iedereen krijgt liever meer dan dat er gegeven moet worden. Begrijpelijk, maar..... De basis van de EU is nou eenmaal dat de leden gezamenlijk elkaar proberen welvarender te maken. Soms kost dat geld en soms krijg je wat. Daar teken je voor als je lid wordt; het is niet alleen maar lekker gratis incasseren.
  We weten allemaal zo langzamerhand wel dat een aantal lidstaten de afgelopen decennia geen waterdichte boekhouding had.
  Dus de keus is simpel: wil je alleen maar incasseren en niet meebetalen, dan moet je oprotten uit de EU en zoek je het lekker zelf uit. Mag je zelf bepalen wat je wel en niet wilt. Even goeie vrienden...
   
  camyl, dennuzzz en lexHeezius vinden dit leuk.
 11. Nou..... niet wat mij betreft hoor!!! :lache:;)
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 12. Zo! Dat is een interessante stelling!

  Een uitgebreide verklaring over het hoe en wie en waarom, zou hier op zijn plaats zijn.
  Zelf heb ik daar een mening over, maar wacht nu in eerste instantie de reactie af.
  In mijn mind-set komt daar het begrip Realpolitik aan de orde.
  Een mooie start voor een interessante discussie.:ja:
   
  JanAverink en Olivier vinden dit leuk.
 13. cor

  cor

  ik kom er op terug........
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechen willen EU-geld op hun eigen manier uitgeven.

  Tsjechië zal in de EU eisen dat het volgens zijn eigen ideeën het geld kan gebruiken dat het van EU-fondsen ontvangt, vertelde premier Andrej Babiš aan journalisten op woensdag.
  Op dit moment kampt Tsjechië met problemen bij het uitgeven van al het geld aan sommige van haar vaste programma's, zei Babiš.
  In de volgende programmaperiode heeft de Tsjechische Republiek mogelijk meer inspraak bij het opstellen van het EU-geld, voegde hij eraan toe.
  Eerder op woensdag stelde de Europese Commissie een EU-begroting voor de lange termijn voor 2021-2027 voor of na het vertrek van Groot-Brittannië, dat een van de grootste EU-betalers was.
  Het geld voor de bescherming van grenzen, migratie en asiel moet verdrievoudigd worden.
  De som van het cohesiebeleid, dat is bedoeld om verschillen tussen oude en nieuwe EU-lidstaten weg te werken, is met 7 procent afgenomen. Tsjechië is een van de ontvangers.
  "We zijn blij dat het geld naar de cohesielanden moet worden overgeheveld.Het positieve is dat de EU dit waarneemt en binnen het cohesiebeleid zullen we hier een aanzienlijk grotere invloed op hebben dan nu," zei Babis.
  Tsjechië zal proberen het toegewezen geld meer te gebruiken volgens zijn behoeften, voegde hij eraan toe.
  Bron praguemonitor.com.

  Er zijn fundamentele prioriteiten zoals defensie, de bescherming van de buitengrenzen van de EU, veiligheid in het algemeen, wetenschap en onderzoek, het Erasmus-programma als een goed instrument voor onderwijs of een functionerende en stabiele interne markt.
  De exacte verlaging van EU-subsidiepotten zal pas in de komende weken worden onderhandeld. In algemene termen is het voorstel echter om de structurele steun en de rechtstreekse betalingen aan landbouwers te verminderen. Dit waren echter de afgelopen jaren belangrijke punten in de financiering van Tsjechië. Bron radio.cz/de.
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië blokkeerde Europese kritiek op verhuizing VS-ambassade naar Jeruzalem

  Tsjechië heeft onlangs samen met Hongarije en Roemenië een verklaring van de Europese Unie geblokkeerd waarin kritiek werd geuit op de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Dat is zaterdag meegedeeld door een medewerker van de Tsjechische president.

  “Tsjechië heeft geprotesteerd tegen het ontwerp van die verklaring”, zegt Jiri Ovcacek, de woordvoerder van de Tsjechische president Milos Zeman. “We appreciëren dat Hongarije en Roemenië hetzelfde principiële standpunt hebben ingenomen”, klinkt het nog.

  Ovacek zegt dat er beslist werd om de Europese kritiek te counteren “omdat Israël en de VS belangrijke partners zijn van Tsjechië”. “Zeventig jaar geleden heeft Tsjecho-Slovakije Israël geholpen bij zijn strijd om onafhankelijkheid. En honderd jaar geleden hebben de VS bijgedragen tot het ontstaan van Tsjecho-Slovakije” als staat, zo zegt de woordvoerder.

  De Amerikaanse president Donald Trump maakte in december bekend dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël zou erkennen. Daardoor zal maandag een nieuwe Amerikaanse ambassade de deuren openen in Jeruzalem.

  Die beslissing is erg omstreden omdat de Palestijnen Oost-Jeruzalem, dat in de oorlog van 1967 door Israël werd ingepalmd, beschouwen als hoofdstad van hun toekomstige staat. De internationale gemeenschap vindt dat het statuut van Jeruzalem opgelost moet worden in vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen.

  Bron: metrotime.be
   
  JanAverink vindt dit leuk.
 16. Trump erkent Jeruzalem als officiële Israelische hoofdstad en ze winnen ook nog eens het songfestival. Nu misschien reden voor Israel om te feesten, maar uiteindelijk zal het geen feestje voor de regio worden, ben ik bang... :nee:
   
 17. In de Donbass is het overigens al weer een tijdje rustig......
  Zo zijn er meerdere plekken.:denk:
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Palestijns ministerie van Buitenlandse Zaken trekt ambassadeur uit Tsjechië terug.

  Het Palestijns ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat zij haar ambassadeur uit Tsjechië en drie andere Europese landen, Oostenrijk, Roemenië en Hongarije zal terugtrekken. De verhuizing is een reactie op vertegenwoordigers van de landen die een receptie bijwonen om de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te markeren.

  Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het de verhuizing had opgemerkt maar geen wederzijdse actie zou ondernemen. Praag heeft tegen het einde van de maand een ereconsulaat in Jeruzalem geopend en tegen het einde van het jaar een zogenaamd Tsjechisch Huis voor Culturele Uitwisseling.
  Bron radio.cz/en.
  In 2014 is een Palestijns ambassadeur Jamal al-Jamal op nieuwjaarsdag om het leven gekomen door een ontploffing in zijn Praagse appartement , zie topic Hier.
   
  JanAverink vindt dit leuk.
 19. Een aantal Amerikaanse presidenten voor Trump heeft tijdens hun regeringsperiode aangekondigd de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Dat echter niet gedaan. Trump heeft dit ook aangekondigd te zullen doen, nu doet hij dat en een groot gedeelte van de EU valt over hem heen, beetje hypocriet zou ik zo zeggen. De man doet gewoon wat hij in zijn verkiezingscampagne gezegd heeft te zullen doen. Ik weet dat dat ongebruikelijk is voor politici, meestal beloven die wat en doen het nadien niet. Echt schokkend als het eens anders uitpakt, nietwaar?
   
  kobus, Olivier en Kohout vinden dit leuk.
 20. Misschien dat die andere Amerikaanse presidenten uiteindelijk bedachten dat het eigenlijk toch niet zo verstandig was om te doen. En van Trump kan je veel zeggen, maar op veel verstandigs heb ik hem tot op heden niet kunnen betrappen. Waarmee ik tegelijkertijd ook niet wil zeggen dat al die voorgaande presidenten altijd zo briljant waren.
  Goh, ik kan zo de politiek/diplomatie in... :stout:
   
  JanAverink en camyl vinden dit leuk.

Deel deze pagina