Tsjechië en Corona

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het reproductiegetal R is 1,02, wat betekent dat de pandemie zich iets uitbreidt.
De incidentie van nieuwe gevallen per 100.000 mensen gedurende zeven dagen is 102. Het is het hoogst in Hradec Králové met 115. De op één na hoogste is Praag met 114. Het laagste is in de regio Karlovy Vary, met 85.
Het aantal Covid-hospitalisaties bereikte 703 en het aantal patiënten in ernstige toestand was 23. Vorige week waren er 877 patiënten en 44 ernstige gevallen.

COVID 19 - aantal gevallen van het laatste half jaar:
covid 3 september 2022.PNG

Ministerie van Volksgezondheid verwacht herfstgolf in november.

De terugkeer van mensen van vakantie en kinderen naar school in de afgelopen twee jaar begonnen de herfstgolven van de coronavirusepidemie. Dit jaar verwacht het ministerie van Volksgezondheid de volgende golf later dan vorig jaar en het jaar daarvoor zal die volgens minister Vlastimil Válek waarschijnlijk in november arriveren. Het ministerie bereidt nog geen maatregelen voor tegen de verspreiding van de ziekte. Het beveelt het dragen van gasmaskers of maskers aan op risicovolle plaatsen, zoals medische voorzieningen en sociale zorginstellingen. Ook worden vooral oudere en chronisch zieke mensen aangemoedigd om een tweede boosterdosis vaccinatie tegen Covid te komen halen.

Bronnen expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

De cijfers blijven een beetje stilstaan wat me beetje verbaasd omdat ze in omringende landen veel verder zijn gedaald.
Het aantal testen en procenten van positieve testen blijft al langere tijd continu hetzelfde. Alleen de ziekenhuisaantallen nemen iets af, met op maandag telkens een toename. De sterfgevallen liggen rond 5 tot 10 per dag.
 

kuurgast

Donateur
Het reproductiegetal is R 1,14, wat betekent dat de pandemie zich iets uitbreidt.

covid 13 september 2022.PNG

Aantal Covid-gevallen in Tsjechië bereikt opnieuw 3.000 per dag.

Het aantal besmettingen stijgt al acht dagen op rij in Tsjechië.
Voor het eerst sinds begin augustus zijn er meer dan 3.000 op één dag overschreden. Maandag werden 3.288 gevallen geregistreerd, een stijging van ongeveer 500 ten opzichte van zeven dagen eerder.
Maandag lagen zo'n 728 mensen met het coronavirus in Tsjechische ziekenhuizen. Het aantal in kritieke toestand blijft rond de 30.
De zevendaagse van sterfgevallen is 46.
De zevendaagse incidentie in Tsjechië is momenteel 123 coronagevallen per 100.000 inwoners.

Bronnen oa expats.cz + english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 

kuurgast

Donateur
Het reproductiegetal in Tsjechië is R 1,15, wat betekent dat de pandemie zich verspreidt.

covid 28 september 2022.PNG

De meeste nieuwe gevallen van Covid sinds begin april in Tsjechië.

In Tsjechië werden maandag 4.731 nieuwe gevallen van Covid bevestigd. Het waren de meeste nieuwe gevallen sinds begin april en 1000 meer dan vorige week..
Aantal positieve testen staat op gemiddeld rond de 30%.
Het aantal Covid-hospitalisaties bereikte 1.300 en het aantal patiënten in ernstige toestand is 41. Vorige week waren er 984 patiënten en 31 ernstige gevallen.
De mensen die aan/met Covid sterven ligt na herberekeningen rond de 10 per dag. De zevendaagse van sterfgevallen is 52.

De incidentie van nieuwe gevallen per 100.000 mensen gedurende zeven dagen is 170, tegen 161 een dag eerder. Op maandag was met 195 het hoogst in de regio Hradec Králové, tegenover 181 een dag eerder. De op een na hoogste was de regio Pardubice met 187. De laagste is in de regio Karlovy Vary met 116. Deze aantallen verschillen per regio per dag. Dat kan je ook zien op het kaartje met bewezen COVID-19-ziekte per regio op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Experts verwachten dat de epidemische situatie de komende maanden zal verslechteren en artsen raden mensen aan zich te laten vaccineren of opnieuw te vaccineren. De belangstelling voor de coronavaccinatie neemt de laatste tijd toe.

Ondertussen zijn de eerste leveringen van Pfizer/BioNTech-vaccins tegen Covid, aangepast aan de nieuwere varianten Omicron BA.4 en BA.5 aangekomen in Tsjechië.
Het ministerie zei dat de 1,2 miljoen vaccins zijn uitgedeeld aan enkele vaccinatiecentra in heel Tsjechië, en dat deze centra de aangepaste vaccins zonder registratie kunnen gaan toepassen.
Het ministerie verwacht nog eens 1,5 miljoen doses in oktober en 2 miljoen in november.

Bron oa expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het reproductiegetal is R 0,71, wat betekent dat de pandemie afneemt.

covid 22 oktober 2022.PNG

Coronagolf in Tsjechië zwakt al twee weken af.

Doordeweekse aantal positieve covid-testen dalen voor het eerst in zes weken tot onder de 2000.
Er wordt minder getest, maar aantal positieve testen is ook gezakt en staat nu op gemiddeld rond de 24%.
Ook het aantal Covid-19-patiënten in ziekenhuizen neemt af van 2000 op hoogste punt vorige week en nu 1100.
Het aantal patiënten in kritieke toestand is gedaald van 73 naar 48.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië is nu circa 15 per dag.
De zevendaagse incidentie in Tsjechië bedraagt momenteel 91 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners en ligt daarmee voor het eerst sinds half juli onder de waarde van 100.

Bronnen deutsch.radio.cz + expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Lijkt een logische verklaring , totdat je naar het verleden kijkt.
En dat gecombineerd met uitspraken van onze nl regering dat ze absoluut geen enkel idee hebben of preventie maatregelen hebben geholpen.....
Hier houdt niemand afstand tot het bizarre aan toe,ook tijdens de covid golf.
Wilde een afspraak voor inenten ,de dokter adviseerde om het maar te laten.
Daar sta je dan als pro vaccinatie beter weter.
 
Zonder afspraak en zonder overleg me enige tijd geleden in het ziekenhuis van Liberec laten inenten. Kreeg ook gelijk een geprinte bevestiging mee. Men heeft het prikstation heel duidelijk aangegeven, maar het loopt niet storm. Waarom moeilijk doen? Het kost je een half uur, de verzekering betaalt en beter beschermd dan een risico lopen.
 

kuurgast

Donateur
Covid-19 herkennen en behandelen.

Nu de Covid-19-dreiging de afgelopen drie jaar de ronde doet, kennen de meeste mensen de symptomen maar al te goed. Deze zeer besmettelijke luchtwegaandoening wordt overgedragen door druppeltjes bij hoesten, niezen of praten, maar ook door contact met besmette oppervlakken. De incubatietijd van de ziekte is tussen de twee en 14 dagen. De meeste geïnfecteerde mensen vertonen echter symptomen binnen zes dagen na contact met een andere geïnfecteerde persoon.

De belangrijkste symptomen van de ziekte zijn keelpijn, hoesten, koorts, kortademigheid, spier- en gewrichtspijn en – bij de nieuwste varianten minder vaak – verlies van smaak en geur. Diarree kan een veel voorkomend symptoom zijn, vooral bij kinderen. Patiënten ervaren ook zeer vaak vermoeidheid en keelpijn of rhinitis(ontsteking van het neusslijmvlies). Tegelijkertijd is het belangrijk om te onthouden dat sommige patiënten met Covid geen symptomen ervaren. Bij kinderen manifesteert de ziekte zich op dezelfde manier als bij volwassenen. De symptomen bij kinderen omvatten echter ook problemen met het spijsverteringskanaal in de vorm van misselijkheid of braken.

Voor Covid-19-patiënten worden thuisisolatie (momenteel zeven dagen), rust en behandeling van symptomen voorgeschreven. Koorts- en hoestmedicatie worden het meest gebruikt. Als u ouder bent dan 65 jaar of lijdt aan chronische long-, hart- of nierziekte of andere aandoeningen, dan is er een effectief antiviraal middel beschikbaar in tabletvorm. Het is echter noodzakelijk om zo snel mogelijk na het begin van de symptomen contact op te nemen met uw arts, aangezien de werkzaamheid van het antivirale middel afneemt met de duur van de ziekte.

Als de ziekte volledig onbehandeld blijft, bestaat het risico op blijvende gevolgen. Ernstigere gevallen van Covid-19 kunnen bijvoorbeeld ernstige longontsteking veroorzaken en vereisen dus ziekenhuisopname, zuurstoftherapie en kunstmatige longventilatie. De ernstigste gevallen van Covid-19 kunnen zelfs eindigen in de dood. Als een patiënt vermoedt dat hij Covid heeft, is het toch belangrijk om zich te laten testen, hetzij door middel van een zelftest, hetzij via PCR-testen op de beschikbare monsternamenpunten en laboratoria.

Bron expats.cz.
 
Hoewel ik niet meer erg overtuigd was om de herhalingsprik te halen na 3 prikken en 2 keer corona, heb ik toch de vierde prik gehaald omdat het vaccin is aangepast aan een recentere variant. In mijn woonplaats in NL waar het best druk was, maar alles soepel verliep. Tijdens de treinreis van en naar Tsjechië toch iedere keer weer wennen dat in Duitsland nog steeds een mondkapje moet worden gedragen. Hoewel dat in het Oostelijk deel van Duitsland veel minder wordt nageleefd dan in het westen merk ik. Gelukkig lijkt de herfstgolf overal over de top. Ik denk wel dat de inentingscampagne daar ook een bijdrage aan heeft geleverd want de daling van positief geteste patiënten in ziekenhuizen, waar over het algemeen veel ouderen liggen gaat sneller dan de rioolcijfers. En de meeste ouderen in NL, die ook de meerderheid vormen in de ziekenhuizen hebben zich inmiddels laten inenten met het aangepaste vaccin. Wellicht is dit effect ook in Tsjechië merkbaar. Maar dat corona nog steeds tot de dood kan leiden vind ik een beetje bangmakerij. Het zal absoluut zo zijn, maar de cijfers zijn nu heel bescheiden in vergelijking met meer dan een jaar geleden. Aan corona gaan nog steeds mensen dood, maar dat geldt ook voor een verkoudheid en griep.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
covid 30 november 2022.PNG

Regionaal gezondheidshoofd – de helft van de Tsjechische bevolking heeft Covid-19 gehad.

Volgens de directeur van de anti-epidemie afdeling in het Zuid-Moravische Regionale Hygiënestation heeft “minstens de helft van de bevolking” van Tsjechië het Covid-19-virus gehad. ČTK meldt vandaag de woorden van Renate Ciupek dat Covid-19 “een veel voorkomende luchtweginfectie aan het worden is” en dat de algemene situatie in het land met betrekking tot de pandemie “rustig” is.

Ondanks de aanwezigheid van Covid-19-varianten speelt kruisimmuniteit een cruciale rol bij de bescherming van de overgrote meerderheid van de bevolking, waardoor herhaling in het voorjaar van 2020 wordt voorkomen. Ciupek wees er ook op dat "de onderdrukking van de natuurlijke circulatie van door de lucht verspreide agentia [ziekteoorzaken]" heeft vandaag geleid tot een sterke toename van waterpokken en andere virale infecties vandaag.
Bron oa expats.cz/czech-news.

Op expats.cz wordt iedere dag het schema nog aangepast.

De website onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 is veranderd en is weer even uitzoeken hoe alles werkt.

Het R-getal over 7 dagen is R1,20 in Tsjechië, maar schommelt meestal een beetje rond de R1,0 wat redelijk gunstig is.
Zolang er geen vreemde nieuwe mutaties opsteken geeft dit virus geen grote problemen voor de ziekenhuizen, wat momenteel de belangrijkste graadmeter is om de samenleving door te laten gaan. Al kan je wel verwachten dat door het koudere weer en richting de feestdagen mensen weer gezellig dichtbij elkaar komen waardoor het virus zijn kans grijpt.
 

kuurgast

Donateur
Snel verspreidende nieuwe Omicron XBB.1.5-variant gevonden in Tsjechië.
De variant verspreidt zich snel in de VS en zou 'immuunontwijkend' zijn.


Volgens informatie van het Staatsgezondheidsinstituut (SZÚ) hebben laboratoria in Tsjechië de afgelopen twee maanden twee gevallen van de omikron XBB.1.5-variant van het coronavirus ontdekt.
De variant verspreidt zich in de VS, waar het een stijgend aantal ziekenhuisopnames heeft veroorzaakt, schrijft ČTK.
De Omicron XBB.1.5-variant zit momenteel achter ongeveer 40 procent van alle Covid-19-gevallen in de VS – tegen 1,3 procent begin december, volgens het American Center for Disease Control and Prevention.

In Tsjechië zijn recent ook andere Covid-19-varianten gedetecteerd, zoals BF.7, BA.5 en BQ.1. Samen vormen ze meer dan de helft van de nieuwe gevallen van Covid-19.

In zijn wekelijkse rapport waarschuwde het Staatsgezondheidsinstituut (SZÚ) van Tsjechië ook voor het onnodig voorschrijven van het antivirale geneesmiddel Molnupiravir, dat schadelijk kan zijn voor mensen die immunosuppressiva gebruiken (bv kankerpatiënten).
Artsen schrijven molnupiravir of het vergelijkbare medicijn paxlovid voor aan patiënten die meer risico lopen op een ernstig covid-19-beloop.
"Roekeloze toepassing van molnupiravir zou kunnen leiden tot de creatie van nieuwe opkomende variant van SARS-CoV-2 die ernstige epidemiologische en klinische gevolgen kan hebben", aldus experts van het instituut. Als de toestand van een patiënt aan wie molnupiravir is voorgeschreven niet verbetert of positief blijft, moet zijn monster voor sequentiebepaling worden opgestuurd naar het nationale referentielaboratorium van de SZÚ.

Vorige week werd ook aangekondigd dat de antivirale middelen Paxlovid en Lagevrio vanaf januari 2023 in alle Tsjechische apotheken verkrijgbaar zullen zijn.

Tot nu toe is er in Tsjechië geen recente stijging van het aantal gevallen van Covid-19 zichtbaar. Het zevendaagse voortschrijdend gemiddelde aantal gevallen in Tsjechië is 493 op 3 januari, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.

Begin januari sterven gemiddeld ongeveer 10 mensen per dag aan Covid-19-gerelateerde complicaties – een scherpe daling ten opzichte van 60 in dezelfde periode vorig jaar.

Een recente toename van gevallen van luchtwegaandoeningen in het land in combinatie met een mogelijke toename van nieuwe incidenten van de XBB.1.5-variant kan de ziekenhuizen van het land echter onder druk zetten.

De opkomst van de nieuwe variant in Tsjechië komt te midden van de gedeeltelijke openstelling van de grenzen in China, een land dat verwikkeld is in Covid-19-gevallen. Tsjechië heeft onlangs aangekondigd dat het geen aparte testregels zal opstellen voor mensen die vanuit China naar het land vliegen, zoals in Italië het geval is.
"Op EU-niveau vindt er een deskundigengesprek plaats om de situatie te beoordelen en mogelijke maatregelen toe te passen", zei Ondřej Jakob, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, vorige week. De overheid raadt aan om niet naar China te reizen, tenzij om essentiële redenen.
Bronnen expats.cz + novinky.cz.

Er liggen circa 600 mensen met het coronavirus in Tsjechische ziekenhuizen. Het aantal in kritieke toestand blijft rond de 30.
Na minder testen rondom de feestdagen zie je dat het nu virus toe gaat nemen.
Het reproductiegetal komt weer boven de R 1 wat betekent dat het virus zich iets verspreidt.
Bronnen onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 + covdata.cz.

Vorige week las ik al iets over deze nieuwe variant en dacht toen....wanneer komt die in Tsjechië?
Rondom de feestdagen wordt er veel gereisd. Nu afwachten of die groepsimmuniteit zal helpen.
 

kuurgast

Donateur
Corona in Tsjechië: 4,6 miljoen gevallen sinds het begin van de pandemie.

Sinds het begin van de corona-epidemie in maart 2020 zijn er meer dan 4,6 miljoen gevallen van Covid-19 officieel vastgesteld in laboratoria in Tsjechië. De gepubliceerde statistieken bevatten ook gevallen waarin iemand herhaaldelijk is besmet. Volgens statistieken van het ministerie van Volksgezondheid zijn er meer dan 386.000 van dergelijke gevallen, dat is ongeveer acht procent. Het aantal besmettingen groeide het hardst rond de maandwisseling januari/februari 2022, toen de laboratoria vijf keer meer dan 50.000 besmettingen per dag meldden.

Tot nu toe zijn er in Tsjechië 4.600.939 coronagevallen geregistreerd, wat overeenkomt met ongeveer 438.000 gevallen per miljoen inwoners. Volgens Ourworldindata.org staat Tsjechië daarmee op de 28e plaats van de meest getroffen landen wat betreft het aantal besmette mensen.
Bron oa deutsch.radio.cz.

corona 19 februari 2023.PNG
Je ziet aan de grafiek, dat tijdens de vakantieperiode de aantallen stijgen. Bron expats.cz.

Er liggen bijna 500 mensen met het coronavirus in Tsjechische ziekenhuizen. Het aantal in ernstige toestand is rond de 35.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië is nu circa 3 per dag.
Aantal positieve testen is afgelopen maand gestegen van 10% naar 25%.
Het reproductiegetal staat op R 1,34.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 

kuurgast

Donateur
Drie jaar covid: Kaart met gevallen laat zien dat in sommige gemeenten de helft van de bevolking het had.

Op 1 maart 2020 werd in Tsjechië het eerste geval van het coronavirus bevestigd. Binnen drie jaar hebben nog eens vier miljoen Tsjechen het aan den lijve ondervonden.
Nog maar drie jaar geleden waren het coronavirus en daarmee samenhangende uitdrukkingen als maskers, PCR-test of lockdown voor de meeste Tsjechen iets vreemds en onbekends. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen persoonlijke ervaring met wat de pandemie met zich meebrengt.

Veel van deze ervaringen zijn tot op de dag van vandaag nog steeds stressvol en pijnlijk. Ruim 230.000 mensen belandden met covid-19 in het ziekenhuis. En ruim 42 duizend inwoners van Tsjechië betaalden de hoogste prijs. Voor elke miljoen Tsjechen zijn er vierduizend slachtoffers van het coronavirus. Dit is het negende hoogste aantal ter wereld. Van de nabijgelegen landen hebben alleen Hongarije (4.890 doden per miljoen inwoners) en Bulgarije (5.634) slechtere statistieken. Slowakije heeft tot nu toe 3.723 covid-19-slachtoffers per miljoen inwoners geregistreerd, Polen minder dan drieduizend, Oostenrijk 2.444 en Duitsland "slechts" tweeduizend.

Hoewel de pandemie nog steeds aan de gang is, is het virus vandaag lang niet zo dodelijk. Enerzijds muteerde het in minder dodelijke varianten en anderzijds wordt de Tsjechische bevolking beschermd door meer dan 18,6 miljoen vaccininjecties. Bovendien is de binnenlandse bevolking aanzienlijk uitgedund. De afgelopen drie jaar werden meer dan 4,6 miljoen gevallen geregistreerd, ofwel 44 besmettingen per honderd Tsjechen. Ter vergelijking: in buurland Polen zijn het slechts 16 besmettingen per honderd inwoners.

Hradec Králové, Pilsen, Hlučín en Uherské Hradiště hadden de grootste cumulatieve virusbelasting. In veel gemeenten van deze regio's had minstens één op de twee covid-19. In Hradec Králové zijn er 52 gevallen per honderd inwoners. Onder de districtssteden valt Rychnov nad Kněžnou op met 56 gevallen per honderd inwoners. En onder de kleinere steden is het nabijgelegen Kvasiny met 63 gevallen.

Integendeel, sommige meer afgelegen grensgebieden, zoals Jesenice, Znojmo en Český Krumlov, staan het minst onder water. In Bruntál registreerden hygiënisten slechts 33 gevallen per honderd inwoners. Op het eerste gezicht behoort de regio Karlovy Vary paradoxaal genoeg ook tot deze regio's, waar de situatie begin 2021 kritiek was.

"Cheb en Sokolov hebben de ergste covid-pandemie meegemaakt die Europa trof. Het virus eiste daar zijn grootste tol met de komst van de Alpha-variant, voorheen Brits genoemd. Het oversterftecijfer was enorm op deze plaatsen. Dit leidde echter niet tot zo'n massaal uitsterven van de bevolking", legt epidemioloog Rastislav Maďar uit. Mensen met een ernstig beloop bleven geïsoleerd thuis of in het ziekenhuis, waardoor de verspreiding van de infectie werd beperkt.
Bron krkonossky.denik.cz met interactieve kaart.
 

kuurgast

Donateur
Verspreiding van Covid-19 zou in Tsjechië zal eerder dan gepland niet meer strafbaar zijn.
Verplichte isolatie voor covid zou voor juli kunnen eindigen.


Covid-19 zou zelfs eerder dan 1 juli, de oorspronkelijk voorgestelde datum waarop de wijziging van kracht zou worden, kunnen worden geschrapt van de lijst van besmettelijke ziekten waarvan de verspreiding in Tsjechië een misdaad is. Dit zou betekenen dat er geen verplichte isolatieperiode meer zou zijn voor mensen die besmet zijn met de ziekte.
Het ministerie zei dat het vanuit het oogpunt van bescherming van de volksgezondheid niet langer te rechtvaardigen was om de huidige status tot juli te behouden, aangezien covid-19 niet langer zo'n groot gevaar voor het publiek vormt als de andere ziekten op de lijst. , omdat het nu mogelijk is om de ziekte effectief te behandelen en te voorkomen dat deze een ernstige levensbedreigende aandoening wordt.

Het verspreiden van een besmettelijke ziekte wordt in Tsjechië bestraft met een gevangenisstraf van drie maanden tot drie jaar. Op de lijst van ziekten staan cholera, aids, sars, tuberculose en de pest.
--------------
Toerismecijfers keren langzaam terug naar pre-Covid-niveaus.

De inkomende toeristenindustrie in Tsjechië keert langzaam terug naar pre-Covid 19-cijfers, vertelde de directeur van het staatsagentschap CzechTourism aan de Tsjechische televisie. Vorig jaar genereerde de industrie CZK 118 miljard, een stijging van ongeveer CZK 51 miljard ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit lag echter nog steeds ver achter op de ongeveer 167 miljard CZK die werd geregistreerd in 2019, het jaar voordat de pandemie toesloeg.
Tsjechen gaan nu meer op vakantie in eigen land dan voor het coronavirus, meldde de Tsjechische televisie. Het hoofd van de Vereniging van Hotels en Restaurants, Václav Stárek, zei echter dat ze nu typisch kiezen voor kortere verblijven.
------------------
Het Tsjechische materiaalbeheer heeft 17 miljoen chirurgische maskers vernietigd.

De Tsjechische State Materials Administration (SSHR) heeft meer dan 17 miljoen chirurgische maskers vernietigd. De reden hiervoor is de vervaldatum.
Volgens het materiaalbeheer zijn de maskers gekocht voor tien kronen (0,42 euro) per stuk.
"Voor de houdbaarheidsdatum hebben we de mondkapjes eerst aangeboden aan andere instanties en daarna aan particulieren en bedrijven. Niemand was echter geïnteresseerd”, zei hoofd materiaalbeheer Pavel Švagr.

Tijdens de coronapandemie investeerde Tsjechië enkele miljarden kronen in zorgapparatuur. Er werden vooral chirurgische en FFP2-maskers gekocht, maar ook wegwerphandschoenen, veiligheidsbrillen en coronatesten. Niet al het materiaal is echter binnen de vervaldatum door de staat gebruikt.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + english.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
 
Ik hoorde de laatste tijd weinig over Corona in Tsjechië. In Nederland hebben alle mensen boven de 60 jaar de gelegenheid gekregen een booster-vaccinatie te krijgen. Boven dien zijn er daar een 90 000 mensen met een post-covid en over post-covid hoor je in Duitsland ook. Toen ik zag dat mijn huisarts zelf de gelegenheid geeft bij hem een vaccinatie te halen heb ik daar maar gelijk gebruik van gemaakt. Kostte me wel een extra rit, terwijl ik in Liberec op loopafstand een vaccinatie had kunnen halen. Ik geef toch de voorkeur aan de huisarts zodat die op de hoogte is van je medische situatie.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal coronapatiënten neemt toe in Tsjechië.

Covid, rhinovirussen, maar ook de eerste griepgevallen. Het aantal patiënten neemt aanzienlijk toe. De grootste verspreiding is covid, die tijdens de kerstvakantie kan verzwakken. Maar medio januari gaat hij flink stijgen. Dit wordt verwacht door vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, die oproepen tot vaccinatie.

corona 13 december 2023 1.PNG
Ontwikkeling van positieve gevallen in de afgelopen maanden. Bron seznamzpravy.cz.

corona 13 december 2023.PNG
Aantal ziekenhuisopnames van mensen met COVID‑19. Bron novinky.cz.

Het aantal mensen dat positief test op het coronavirus neemt toe in Tsjechië. Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid was er sprake van een stijging met een kwart vergeleken met vorige week. Een van de redenen kan de uitputting van de immuniteit zijn die wordt veroorzaakt door vaccinatie of het ervaren van een ziekte. Een derde van de nieuwe besmettingen zijn mensen ouder dan 65 jaar
Ook het aantal is hoger dan vorig jaar. In de eerste tien dagen van december 2022 waren er 8.100 nieuwe besmettingen, en dit jaar waren dat er in dezelfde periode al 13.500. Een derde minder wordt getest.

Er liggen nu 1.000 mensen met covid-19 in ziekenhuizen, en dat aantal zal naar verwachting tegen Kerstmis en in de tweede helft van januari weer stijgen, zei vice-minister van Volksgezondheid Josef Pavlovic woensdag. Het aantal gevallen en ziekenhuisopnames is momenteel op het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. De minister benadrukte dat het merendeel mensen zijn die met een ander probleem naar het ziekenhuis zijn gekomen, en dankzij testen is gebleken dat zij ook covid hebben. Hij voegde eraan toe dat het ministerie van Volksgezondheid niet van plan is algemene maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het virus.

Volgens officiële statistieken van het ministerie van Volksgezondheid zullen er elke dag 3 tot 13 mensen sterven aan covid. De vraag is echter wat de voornaamste oorzaak is.
Het ministerie raadt mensen met symptomen van de ziekte aan een masker te dragen, aandacht te besteden aan handhygiëne en andere hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + english.radio.cz + novinky.cz + seznamzpravy.cz.
 
Ik zie het nu zo.
neem 10 personen in een ,zet ze in een cirkel.
1 heeft covid ,en geeft het aan 234 etc.
in de tussentijd als we bij 789 zijn is 1 beter en gaat muteren.

dus de volgende tekst :Het ministerie raadt mensen met symptomen van de ziekte aan een masker te dragen, aandacht te besteden aan handhygiëne en andere hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Met deze maatregelen wordt er dus meer gemuteerd en en duurt het tot in de gloria ?
 
Bovenaan