Tsjechië en Corona

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Lezen...... Voorlopig is hier nog geen sprake van en hopelijk zal het ook niet meer nodig zijn.
Tussen positief testen en opname ziekenhuis, zit een vertraging van circa 10 dagen, dus afwachten wat het half augustus doet met ziekenhuiscijfers.
 

kuurgast

Donateur
Praag raadt bezoekers van bejaardentehuizen aan om een masker te dragen.

De gemeente Praag en het Hygiënestation van de hoofdstad Praag adviseerden bezoekers van bejaardentehuizen om adembescherming te dragen. De reden is de ontwikkeling van de versnelling van de verspreiding van de covid-19-epidemie in de Tsjechische Republiek en in andere Europese landen. Dat heeft de gemeentewoordvoerder van Praag, Vít Hofman, vrijdag bekendgemaakt in een persbericht.

"Ik vind het belangrijk om het bezoek aan bejaardentehuizen te handhaven. Het gebruik van maskers door bezoekers aan bejaardentehuizen is het absolute minimum, wat niettemin de gezondheid en het leven van de meest kwetsbare mensen zal helpen beschermen", zegt Milena Johnová, de hoofdstad gemeenteraadslid voor de gezondheidszorg.

Om de verspreiding van de ziekte onder de seniorengroep die risico loopt op de ziekte te voorkomen, moet gedurende de hele duur van het bezoek aan de sociale voorziening een masker worden gedragen en moet er meer aandacht worden besteed aan hygiënemaatregelen. Volgens de aanbevelingen van vertegenwoordigers van de metropool en het regionale hygiënestation mogen mensen met symptomen van een luchtwegaandoening alleen in uitzonderlijke situaties op bezoek komen en nadat ze een antigeen- of PCR-test hebben doorstaan. Volgens de aanbeveling moeten cliënten van bejaardentehuizen ook een masker dragen wanneer ze zich buiten de instelling bevinden, d.w.z. wanneer ze reizen met het openbaar vervoer, winkelen, enz.

Tegelijkertijd bereidt Praag zich volgens raadslid Johnová voor om geïnteresseerde partijen te vaccineren met de tweede boosterdosis van het vaccin tegen covid-19 in bejaardentehuizen. De directeur van het Hygiënisch Station van de hoofdstad Praag, Martina Marešová, raadde ook de toediening van de vierde dosis serum aan ouderen aan. De tweede boosterdosis van het vaccin tegen covid-19 kan ongeveer vier maanden na de eerste boosterdosis van het vaccin worden toegediend.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,74 wat betekent dat de pandemie zich verspreidt.

covid 16 juli 2022.PNG

Covid-aantallen stijgen, maar geen beperkingen gepland.

Laboratoria in Tsjechië hebben vrijdag 2.295 nieuwe gevallen van coronavirus geregistreerd, het hoogste sinds april van dit jaar. Covid-aantallen zijn de afgelopen weken sterk gestegen en experts zeggen dat een zomergolf van de coronaviruspandemie eind juli een hoogtepunt zou moeten bereiken.
Vrijdag lagen er 455 mensen met Covid 19 in ziekenhuizen, een aantal dat de afgelopen twee weken meer dan verdubbeld is. Het aantal mensen dat intensieve zorg nodig heeft, blijft rond 15 stabiel.
Mensen die positief testen, moeten zeven dagen in zelfisolatie, maar het is niet verplicht om een test te doen. Door de vakanties wordt er ook aanzienlijk minder getest.

Het hoofd van de centrale gezondheidsafdeling, Pavla Svrčinová, raadt het dragen van maskers aan in gezondheids- en sociale zorginstellingen. Minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek adviseerde ook het gebruik van neus- en mondbescherming in het openbaar vervoer. Volgens Válek wil de regering geen beperkingen opleggen. De maskervereiste eindigde medio april in Tsjechië.

Uit gegevens van het Praagse rioleringssysteem blijkt dat er een extreem hoge belasting van Covid-19 onder de bevolking is. Volgens experts van het Instituut voor Water- en Milieutechnologie, die belast zijn met de monitoring, heeft de incidentie van Covid onder de inwoners van de stad een recordniveau bereikt en is het twee keer zo hoog als op het hoogtepunt van de pandemie.

Momenteel vormen de subvarianten BA.4 en BA.5 van Omicron nu meer dan 89 procent van de gevallen in Tsjechië. In het najaar verwachten experts dat de gezondheidseffecten van de volgende golf ernstiger zullen zijn, en een nieuwe variant zal naar verwachting prevaleren.

Boosterprikken tegen Covid zijn vanaf aanstaande maandag beschikbaar. De 4de injectie is beschikbaar voor iedereen ouder dan 18 jaar die minstens vier maanden geleden voor het laatst een Covid-injectie heeft gehad. De vaccins zullen beschikbaar zijn op vaccinatiesites zonder registratie en later ook in huisartsenpraktijken.
15 Augustus wordt het reserveringssysteem voor vaccinaties geactiveerd, zodat men online op een priklocatie kan aanmelden.
Artsen bevelen aan dat 60-plussers en mensen met chronische ziekten de injectie krijgen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

------------------------------------------
De nieuwste coronavariant centaur nog niet aangetroffen in Tsjechië.

Kentaur=Centaur. Een echt mythische, nadrukkelijke en goed onthouden naam. En dat is niet erg, want we zullen het hoogstwaarschijnlijk steeds vaker horen. Deskundigen uit de gelederen van virologen en epidemiologen zijn het daarover eens. De ommicron-subvariant, aangeduid als BA.2.75, werd begin mei voor het eerst ontdekt in India. Sindsdien heeft het zich verspreid naar ongeveer 14 andere landen over de hele wereld, waaronder Duitsland.
Het zal waarschijnlijk binnen enkele dagen in Tsjechië verschijnen.

Ondanks dat er volgens het Staatsgezondheidsinstituut (SZÚ) nog geen nieuwe variant van covid in Tsjechië is verschenen, is het waarschijnlijk slechts een kwestie van dagen voordat dat gebeurt. Bovendien heeft het volgens sommigen een groot potentieel om de nu dominante ommicron-sublijn BA.5 van het land te verdringen.

BA.2.75 is een subvariant van de omicronvariant BA.2. Er is nog niet veel bekend over de BA.2.75. Wel lijkt het door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen het virus makkelijker te omzeilen. Daardoor zou deze variant besmettelijker kunnen zijn. Het is niet duidelijk of het ook ziekmakender is.

Bron oa lidovky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Covid wordt sterker, maar IC-bedden worden nog steeds bespaard.

De zomergolf van covid in Tsjechië wint aan kracht. De overgrote meerderheid van de geïnfecteerden heeft slechts milde symptomen en er zijn nog steeds zeer weinig ernstige gevallen. Toch begint het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen met covid te stijgen.

Laboratoria hebben vrijdag 2.886 nieuwe besmettingen geconstateerd. Vergeleken met vorige week zijn er bijna duizend meer gevallen per dag. Ook het aandeel positiviteit nam fors toe, tot 38 procent.

Sinds vorige week is het aantal gehospitaliseerde patiënten echter fors gestegen, nu 820. Zevenentwintig van hen verkeren in ernstige toestand, vorige week waren dat er 14.

Minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek zei dat het aantal positieve tests kan oplopen tot tienduizend per dag.

Het hoofd van gezondheidsstatistici, Ladislav Dušek, wees erop dat de officiële cijfers alleen afkomstig zijn van aangegeven PCR-tests, waarvoor artsen patiënten met symptomen sturen.
"Het aantal besmette mensen kan vele malen hoger zijn. We zitten eigenlijk al aan de cijfers waar de minister het over had, want er kunnen tot vijf keer meer besmette mensen in de bevolking zijn", zei hij.

De infectie verspreidt zich door alle leeftijdscategorieën, inclusief de senioren. Daarom zien we ook inkomsten aan ziekenhuizen. "Het aantal ziekenhuisopnames loopt al in de honderden, maar tot nu toe vertaalt dit zich niet in ernstige gevallen", zei Dušek.
Volgens hem heeft nog maar een klein aantal mensen een ernstig beloop van covid. "Ik wil het niet bagatelliseren, maar slechts elf mensen in het hele land hebben het superharde parcours, waarvoor extracorporele circulatie vereist is. We zien het in heel Europa. De Duitse, Oostenrijkse en Portugese gegevens laten zien dat IC-afdelingen deze zomergolf geen dramatische ommekeer zullen zien", zei hij.
Dat komt volgens hem vooral omdat het grootste deel van de risicopopulatie is ingeënt. "Vaccinatie blijft beschermen tegen een ernstig beloop, zelfs als een gevaccineerde persoon vandaag gemakkelijk besmet kan raken", concludeerde Dušek.

Martina Koziar Vašáková, hoofd van de longafdeling van het Thomayer-ziekenhuis in Praag, vertelde ook dat het aantal covid-patiënten met aangetaste longen toeneemt.
Het aantal ziekenhuisopnames met longschade neemt toe. Dit zijn vooral personen die ofwel oud zijn of verzwakt zijn door een ziekte, en zelfs als ze gevaccineerd zijn, zal longontsteking optreden. Omdat ze riskant waren, gingen ze eerst voor de vaccinatie en kregen ze lang geleden de derde dosis", zei ze.

Sommige deskundigen zijn van mening dat de omikron-variant en zijn subvarianten, die momenteel domineren in de Tsjechië, de longen niet zo veel aantasten en eerder aan de bovenste luchtwegen blijven plakken. Volgens Koziar Vašáková speelt echter ook het feit dat de overgrote meerderheid van de mensen is ingeënt of het virus al meerdere keren is tegengekomen een rol. "Er is een enorme verspreiding over de hele wereld geweest, de bevolking heeft al een soort van immuniteit en dat legt een aantal barrières op voor de omicron," zei ze.

Als we goed bewapend zijn, d.w.z. beschermd door een vaccin, zijn beperkingen niet nodig. De mensheid zal het hoofd moeten bieden aan covid, maar iedereen moet worden gevaccineerd en maskers dragen als er een risico op infectie bestaat", voegde de longarts eraan toe.

Ook het aantal sterfgevallen met covid stijgt licht. Vergeleken met het begin van de zomer, toen één tot twee mensen per dag stierven, beginnen meer mensen te bezwijken aan het coronavirus. Woensdag waren het er bijvoorbeeld zes. Sinds het begin van de covid-pandemie zijn al 40.380 mensen overleden.

Bron novinky.cz.
De nieuwste coronavariant centaur nog niet aangetroffen in Tsjechië.

Kentaur=Centaur.............
Het zal waarschijnlijk binnen enkele dagen in Tsjechië verschijnen.
Deze nieuwste subvariant is inmiddels ook aangetroffen tussen de PCR-testen in Tsjechië. Bron oa ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het reproductiegetal is R 0,98, wat betekent dat de pandemie iets afneemt.

covid 1 augustus 2022.PNG

Corona-aantallen in Tsjechië nemen licht af.

Zondag werden 324 nieuwe gevallen gemeld. Dat was iets onder de waarde van een week geleden. Daarmee is het aantal nieuwe besmettingen voor de vierde dag op rij gedaald. Het aantal besmettingen begon in juni te stijgen en bleef dat doen tot vorige week.
De incidentie van nieuwe gevallen per 100.000 mensen gedurende zeven dagen is 154, hetzelfde als een dag eerder. Het is het hoogst in Praag, met 220. De op één na hoogste is Zuid-Moravië met 169 en het laagste is in de regio Liberec met 93.
Ook het aantal Covid-19-patiënten in Tsjechische ziekenhuizen begint licht af te nemen. Daar werden donderdag zo'n 1.200 mensen met deze diagnose behandeld, nu zijn dat er 970, waarvan er 40 op intensive care-afdelingen.

Tsjechië heeft in juli 146 Covid-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het aantal Covid-gerelateerde sterfgevallen in juli heeft de totalen voor mei en juni samen overschreden, met de grootste stijging in de afgelopen week; De afgelopen acht dagen zijn 78 mensen met Covid overleden.
Toch is het aantal doden tijdens de zomergolf beduidend lager dan in voorgaande golven. Afgelopen maart zag Tsjechië bijvoorbeeld elke dag meer dan 200 Covid-gerelateerde sterfgevallen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Het vrij inlopen/zelf afspraak maken voor een PCR test, kan hier niet meer. Dit moet altijd middels een verwijzing via de (huis)arts. Hoeveel mensen doen dit daadwerkelijk? Naar de huisarts, in de wachtkamer hangen bij 30 graden... Persoonlijk denk ik dat nog geen 30% van de mensen dit doen. Dus de afname in besmettingen zegt feitelijk niet zoveel. Pas als je rioolwatermetingen doet, kun je iets zinvols over het R-getal zeggen. En dat wordt in Tsjechie lang niet overal gedaan.
 

kuurgast

Donateur
in juli elke week alleen maar hoger
covid 6 augustus 2022.PNG
Afbeelding expats.cz.
Nu zie je dat het echt wel daalt en het R-getal staat al enkele dagen onder R 1,00, nu zelfs op R 0,89. De groei is er uit.
Ze hadden aan het begin van deze golf voorspeld dat eind juli de piek zou zijn en daarna de aantallen heel langzaam omlaag gaan.
Mede door beperkingen bij aanvraag PCR test en vakantietijd wordt er minder getest. maar de verhouding van 7-daagse positieve testen is ook aan het dalen.
Als de vakantie eind van de maand voorbij is zal er wel weer meer getest gaan worden.

Maar ook data uit afvalwater laten voor het eerst een daling zien. Pas volgende week zal blijken of het een toevalstreffer was. Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan