Tsjechië en Corona

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Lezen...... Voorlopig is hier nog geen sprake van en hopelijk zal het ook niet meer nodig zijn.
Tussen positief testen en opname ziekenhuis, zit een vertraging van circa 10 dagen, dus afwachten wat het half augustus doet met ziekenhuiscijfers.
 

kuurgast

Donateur
Praag raadt bezoekers van bejaardentehuizen aan om een masker te dragen.

De gemeente Praag en het Hygiënestation van de hoofdstad Praag adviseerden bezoekers van bejaardentehuizen om adembescherming te dragen. De reden is de ontwikkeling van de versnelling van de verspreiding van de covid-19-epidemie in de Tsjechische Republiek en in andere Europese landen. Dat heeft de gemeentewoordvoerder van Praag, Vít Hofman, vrijdag bekendgemaakt in een persbericht.

"Ik vind het belangrijk om het bezoek aan bejaardentehuizen te handhaven. Het gebruik van maskers door bezoekers aan bejaardentehuizen is het absolute minimum, wat niettemin de gezondheid en het leven van de meest kwetsbare mensen zal helpen beschermen", zegt Milena Johnová, de hoofdstad gemeenteraadslid voor de gezondheidszorg.

Om de verspreiding van de ziekte onder de seniorengroep die risico loopt op de ziekte te voorkomen, moet gedurende de hele duur van het bezoek aan de sociale voorziening een masker worden gedragen en moet er meer aandacht worden besteed aan hygiënemaatregelen. Volgens de aanbevelingen van vertegenwoordigers van de metropool en het regionale hygiënestation mogen mensen met symptomen van een luchtwegaandoening alleen in uitzonderlijke situaties op bezoek komen en nadat ze een antigeen- of PCR-test hebben doorstaan. Volgens de aanbeveling moeten cliënten van bejaardentehuizen ook een masker dragen wanneer ze zich buiten de instelling bevinden, d.w.z. wanneer ze reizen met het openbaar vervoer, winkelen, enz.

Tegelijkertijd bereidt Praag zich volgens raadslid Johnová voor om geïnteresseerde partijen te vaccineren met de tweede boosterdosis van het vaccin tegen covid-19 in bejaardentehuizen. De directeur van het Hygiënisch Station van de hoofdstad Praag, Martina Marešová, raadde ook de toediening van de vierde dosis serum aan ouderen aan. De tweede boosterdosis van het vaccin tegen covid-19 kan ongeveer vier maanden na de eerste boosterdosis van het vaccin worden toegediend.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,74 wat betekent dat de pandemie zich verspreidt.

covid 16 juli 2022.PNG

Covid-aantallen stijgen, maar geen beperkingen gepland.

Laboratoria in Tsjechië hebben vrijdag 2.295 nieuwe gevallen van coronavirus geregistreerd, het hoogste sinds april van dit jaar. Covid-aantallen zijn de afgelopen weken sterk gestegen en experts zeggen dat een zomergolf van de coronaviruspandemie eind juli een hoogtepunt zou moeten bereiken.
Vrijdag lagen er 455 mensen met Covid 19 in ziekenhuizen, een aantal dat de afgelopen twee weken meer dan verdubbeld is. Het aantal mensen dat intensieve zorg nodig heeft, blijft rond 15 stabiel.
Mensen die positief testen, moeten zeven dagen in zelfisolatie, maar het is niet verplicht om een test te doen. Door de vakanties wordt er ook aanzienlijk minder getest.

Het hoofd van de centrale gezondheidsafdeling, Pavla Svrčinová, raadt het dragen van maskers aan in gezondheids- en sociale zorginstellingen. Minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek adviseerde ook het gebruik van neus- en mondbescherming in het openbaar vervoer. Volgens Válek wil de regering geen beperkingen opleggen. De maskervereiste eindigde medio april in Tsjechië.

Uit gegevens van het Praagse rioleringssysteem blijkt dat er een extreem hoge belasting van Covid-19 onder de bevolking is. Volgens experts van het Instituut voor Water- en Milieutechnologie, die belast zijn met de monitoring, heeft de incidentie van Covid onder de inwoners van de stad een recordniveau bereikt en is het twee keer zo hoog als op het hoogtepunt van de pandemie.

Momenteel vormen de subvarianten BA.4 en BA.5 van Omicron nu meer dan 89 procent van de gevallen in Tsjechië. In het najaar verwachten experts dat de gezondheidseffecten van de volgende golf ernstiger zullen zijn, en een nieuwe variant zal naar verwachting prevaleren.

Boosterprikken tegen Covid zijn vanaf aanstaande maandag beschikbaar. De 4de injectie is beschikbaar voor iedereen ouder dan 18 jaar die minstens vier maanden geleden voor het laatst een Covid-injectie heeft gehad. De vaccins zullen beschikbaar zijn op vaccinatiesites zonder registratie en later ook in huisartsenpraktijken.
15 Augustus wordt het reserveringssysteem voor vaccinaties geactiveerd, zodat men online op een priklocatie kan aanmelden.
Artsen bevelen aan dat 60-plussers en mensen met chronische ziekten de injectie krijgen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

------------------------------------------
De nieuwste coronavariant centaur nog niet aangetroffen in Tsjechië.

Kentaur=Centaur. Een echt mythische, nadrukkelijke en goed onthouden naam. En dat is niet erg, want we zullen het hoogstwaarschijnlijk steeds vaker horen. Deskundigen uit de gelederen van virologen en epidemiologen zijn het daarover eens. De ommicron-subvariant, aangeduid als BA.2.75, werd begin mei voor het eerst ontdekt in India. Sindsdien heeft het zich verspreid naar ongeveer 14 andere landen over de hele wereld, waaronder Duitsland.
Het zal waarschijnlijk binnen enkele dagen in Tsjechië verschijnen.

Ondanks dat er volgens het Staatsgezondheidsinstituut (SZÚ) nog geen nieuwe variant van covid in Tsjechië is verschenen, is het waarschijnlijk slechts een kwestie van dagen voordat dat gebeurt. Bovendien heeft het volgens sommigen een groot potentieel om de nu dominante ommicron-sublijn BA.5 van het land te verdringen.

BA.2.75 is een subvariant van de omicronvariant BA.2. Er is nog niet veel bekend over de BA.2.75. Wel lijkt het door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen het virus makkelijker te omzeilen. Daardoor zou deze variant besmettelijker kunnen zijn. Het is niet duidelijk of het ook ziekmakender is.

Bron oa lidovky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Covid wordt sterker, maar IC-bedden worden nog steeds bespaard.

De zomergolf van covid in Tsjechië wint aan kracht. De overgrote meerderheid van de geïnfecteerden heeft slechts milde symptomen en er zijn nog steeds zeer weinig ernstige gevallen. Toch begint het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen met covid te stijgen.

Laboratoria hebben vrijdag 2.886 nieuwe besmettingen geconstateerd. Vergeleken met vorige week zijn er bijna duizend meer gevallen per dag. Ook het aandeel positiviteit nam fors toe, tot 38 procent.

Sinds vorige week is het aantal gehospitaliseerde patiënten echter fors gestegen, nu 820. Zevenentwintig van hen verkeren in ernstige toestand, vorige week waren dat er 14.

Minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek zei dat het aantal positieve tests kan oplopen tot tienduizend per dag.

Het hoofd van gezondheidsstatistici, Ladislav Dušek, wees erop dat de officiële cijfers alleen afkomstig zijn van aangegeven PCR-tests, waarvoor artsen patiënten met symptomen sturen.
"Het aantal besmette mensen kan vele malen hoger zijn. We zitten eigenlijk al aan de cijfers waar de minister het over had, want er kunnen tot vijf keer meer besmette mensen in de bevolking zijn", zei hij.

De infectie verspreidt zich door alle leeftijdscategorieën, inclusief de senioren. Daarom zien we ook inkomsten aan ziekenhuizen. "Het aantal ziekenhuisopnames loopt al in de honderden, maar tot nu toe vertaalt dit zich niet in ernstige gevallen", zei Dušek.
Volgens hem heeft nog maar een klein aantal mensen een ernstig beloop van covid. "Ik wil het niet bagatelliseren, maar slechts elf mensen in het hele land hebben het superharde parcours, waarvoor extracorporele circulatie vereist is. We zien het in heel Europa. De Duitse, Oostenrijkse en Portugese gegevens laten zien dat IC-afdelingen deze zomergolf geen dramatische ommekeer zullen zien", zei hij.
Dat komt volgens hem vooral omdat het grootste deel van de risicopopulatie is ingeënt. "Vaccinatie blijft beschermen tegen een ernstig beloop, zelfs als een gevaccineerde persoon vandaag gemakkelijk besmet kan raken", concludeerde Dušek.

Martina Koziar Vašáková, hoofd van de longafdeling van het Thomayer-ziekenhuis in Praag, vertelde ook dat het aantal covid-patiënten met aangetaste longen toeneemt.
Het aantal ziekenhuisopnames met longschade neemt toe. Dit zijn vooral personen die ofwel oud zijn of verzwakt zijn door een ziekte, en zelfs als ze gevaccineerd zijn, zal longontsteking optreden. Omdat ze riskant waren, gingen ze eerst voor de vaccinatie en kregen ze lang geleden de derde dosis", zei ze.

Sommige deskundigen zijn van mening dat de omikron-variant en zijn subvarianten, die momenteel domineren in de Tsjechië, de longen niet zo veel aantasten en eerder aan de bovenste luchtwegen blijven plakken. Volgens Koziar Vašáková speelt echter ook het feit dat de overgrote meerderheid van de mensen is ingeënt of het virus al meerdere keren is tegengekomen een rol. "Er is een enorme verspreiding over de hele wereld geweest, de bevolking heeft al een soort van immuniteit en dat legt een aantal barrières op voor de omicron," zei ze.

Als we goed bewapend zijn, d.w.z. beschermd door een vaccin, zijn beperkingen niet nodig. De mensheid zal het hoofd moeten bieden aan covid, maar iedereen moet worden gevaccineerd en maskers dragen als er een risico op infectie bestaat", voegde de longarts eraan toe.

Ook het aantal sterfgevallen met covid stijgt licht. Vergeleken met het begin van de zomer, toen één tot twee mensen per dag stierven, beginnen meer mensen te bezwijken aan het coronavirus. Woensdag waren het er bijvoorbeeld zes. Sinds het begin van de covid-pandemie zijn al 40.380 mensen overleden.

Bron novinky.cz.
De nieuwste coronavariant centaur nog niet aangetroffen in Tsjechië.

Kentaur=Centaur.............
Het zal waarschijnlijk binnen enkele dagen in Tsjechië verschijnen.
Deze nieuwste subvariant is inmiddels ook aangetroffen tussen de PCR-testen in Tsjechië. Bron oa ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het reproductiegetal is R 0,98, wat betekent dat de pandemie iets afneemt.

covid 1 augustus 2022.PNG

Corona-aantallen in Tsjechië nemen licht af.

Zondag werden 324 nieuwe gevallen gemeld. Dat was iets onder de waarde van een week geleden. Daarmee is het aantal nieuwe besmettingen voor de vierde dag op rij gedaald. Het aantal besmettingen begon in juni te stijgen en bleef dat doen tot vorige week.
De incidentie van nieuwe gevallen per 100.000 mensen gedurende zeven dagen is 154, hetzelfde als een dag eerder. Het is het hoogst in Praag, met 220. De op één na hoogste is Zuid-Moravië met 169 en het laagste is in de regio Liberec met 93.
Ook het aantal Covid-19-patiënten in Tsjechische ziekenhuizen begint licht af te nemen. Daar werden donderdag zo'n 1.200 mensen met deze diagnose behandeld, nu zijn dat er 970, waarvan er 40 op intensive care-afdelingen.

Tsjechië heeft in juli 146 Covid-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het aantal Covid-gerelateerde sterfgevallen in juli heeft de totalen voor mei en juni samen overschreden, met de grootste stijging in de afgelopen week; De afgelopen acht dagen zijn 78 mensen met Covid overleden.
Toch is het aantal doden tijdens de zomergolf beduidend lager dan in voorgaande golven. Afgelopen maart zag Tsjechië bijvoorbeeld elke dag meer dan 200 Covid-gerelateerde sterfgevallen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Als ik naar de blauwe staafdiagrammen kijk dan zie ik het in julli elke week alleen maar hoger worden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het vrij inlopen/zelf afspraak maken voor een PCR test, kan hier niet meer. Dit moet altijd middels een verwijzing via de (huis)arts. Hoeveel mensen doen dit daadwerkelijk? Naar de huisarts, in de wachtkamer hangen bij 30 graden... Persoonlijk denk ik dat nog geen 30% van de mensen dit doen. Dus de afname in besmettingen zegt feitelijk niet zoveel. Pas als je rioolwatermetingen doet, kun je iets zinvols over het R-getal zeggen. En dat wordt in Tsjechie lang niet overal gedaan.
 

kuurgast

Donateur
in juli elke week alleen maar hoger
covid 6 augustus 2022.PNG
Afbeelding expats.cz.
Nu zie je dat het echt wel daalt en het R-getal staat al enkele dagen onder R 1,00, nu zelfs op R 0,89. De groei is er uit.
Ze hadden aan het begin van deze golf voorspeld dat eind juli de piek zou zijn en daarna de aantallen heel langzaam omlaag gaan.
Mede door beperkingen bij aanvraag PCR test en vakantietijd wordt er minder getest. maar de verhouding van 7-daagse positieve testen is ook aan het dalen.
Als de vakantie eind van de maand voorbij is zal er wel weer meer getest gaan worden.

Maar ook data uit afvalwater laten voor het eerst een daling zien. Pas volgende week zal blijken of het een toevalstreffer was. Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
De beste indicator is inderdaad het rioolcijfer. Want ik denk dat nog geen 10% zich laat testen. Wat schiet je ermee op? Doe een zelftest en wanneer positief blijf eventjes in quarantaine. Ook in NL zijn ze flink over de top. De rioolcijfers zijn in 2 weken gehalveerd en die komen ook met een vertraging van een week. Hoewel het een flinke golf was, had het weinig impact op de IC bezetting met zon 40 bedden constant bezet. (in NL, maar in Tsjechië zal dat ook niet veel anders zijn.) Dit laat zien dat Omicron veel milder is dan bijvoorbeeld Delta.
 
Niet alleen is omicron milder, ook is er inmiddels natuurlijk al sprake van (enige mate van) groepsimmuniteit (hetzij door het doormaken van zowel de alfa- als deltavariant, danwel door een combinatie van besmetting en vaccinatie, etc., etc.).
Daarnaast, helaas, zijn veel mensen die extreem vatbaar waren voor corona, er inmiddels aan overleden.
 
Dat is ook zo. Op mijn zwager na is iedereen in mijn familie besmet geweest. Ik al twee keer. De laatste was Omicron in maart, zes weken nadat ik de booster ontvangen had. De zomergolf ging tot nu toe aan mij voorbij. Hoewel ik bijvoorbeeld in de trein laatst die vanuit Tsjechië kwam flink wat hoestende en snotterende mensen in de buurt had . Kennissen en familie die nog niet besmet waren geweest waren echter deze keer wel aan de beurt. De een met wat meer klachten dan de ander. Ik heb inmiddels de uitnodiging voor de tweede booster ontvangen maar voorlopig laat ik die in de vriezer. Eerst maar eens zien wat het najaar/winter brengt. En ook of het vaccin is aangepast aan de recente varianten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Het reproductiegetal is R 0,89.

covid 14 augustus 2022.PNG

Het aantal mensen dat met Covid in het ziekenhuis is opgenomen, blijft dalen. Zaterdag waren er 854 Covid-patiënten in Tsjechische ziekenhuizen, van wie ongeveer 30 in kritieke toestand.

De zevendaagse incidentie was zaterdag 117 gevallen per 100.000 inwoners. Het hoogste aantal besmettingen bevindt zich in Praag, waar het op 154 staat.
-----------------------
Tsjechië is niet van plan speciale maatregelen in verband met de pandemie te nemen in verband met het komende schooljaar, dat later deze maand begint.
"Als de epidemische situatie in verband met een herfstgolf van covid-19 maatregelen vereist, zullen we overleggen en bereid ze samen met het ministerie van Onderwijs voor." aldus woordvoerder van Tsjechische ministerie van Volksgezondheid.
----------------------
Covid neemt af in de riolering. Een deel van het afvalwater van Praag heeft echter een record.

Terwijl de virale last van covid in de bevolking afneemt volgens gegevens van het rioleringssysteem in het hele land, registreerde de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Praag een absoluut record, sinds het allereerste begin van de meting twee jaar geleden. Het kan echter ook gewoon een fluctuatie zijn.

Het exacte aantal besmette mensen is niet te controleren aan de hand van afvalwater. Riolering kan echter heel goed de trend van de ontwikkeling van de verspreiding van infectie onder de bevolking laten zien. Zo konden onderzoekers altijd elke nieuwe golf van covid uit afvalwater detecteren.

Bronnen english.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Het exacte aantal besmette mensen is niet te controleren aan de hand van afvalwater. Riolering kan echter heel goed de trend van de ontwikkeling van de verspreiding van infectie onder de bevolking laten zien. Zo konden onderzoekers altijd elke nieuwe golf van covid uit afvalwater detecteren.
Een reactie op het geciteerde bericht; Het klopt dat het aantal besmette mensen niet te controleren is aan de hand van rioolmetingen, maar ook niet meer aan het aantal positieve testen als het testbeleid en de testbereidheid veel is veranderd zoals in veel landen. Ik heb ook geen idee of mensen met omicron veel meer virusdeeltjes in het riool uitstoten als toen eerdere varianten circuleerden. Maar als je kijkt naar het aantal virusdeeltjes in de recente golven, was die veel hoger dan bijvoorbeeld bij de deltavariant vorig jaar. Het aantal positieve testen is echter nu vele malen lager dan bij de vorige golfen. Terwijl er wel een bijna net zo grote piek was in de rioolmetingen. Ik weet ook niet hoe lang het duurt dat mensen na een besmetting nog virusdeeltjes via urine en ontlasting uitstoten. Misschien zijn ze al genezen maar worden er nog steeds een tijdje dode virusdeeltjes afgescheiden. De analyse van de rioolmetingen duurt ook ook langer. Dus het kan best zo zijn dat de piek in de rioolmetingen pas een paar weken later komt dan de werkelijke piek.
 
Covid neemt af in de riolering. Een deel van het afvalwater van Praag heeft echter een record.

Terwijl de virale last van covid in de bevolking afneemt volgens gegevens van het rioleringssysteem in het hele land, registreerde de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Praag een absoluut record, sinds het allereerste begin van de meting twee jaar geleden.
Wellicht veroorzaakt door het weer toenemende toerisme in Praag?
 

kuurgast

Donateur
Toerisme in Praag is nog helemaal niet zo veel in vergelijking met voor corona.
Er zijn geen Chinezen of Russen en andere buitenlanders is ook nog niet zoveel.

covid 23 augustus 20222.PNG
Het R-getal blijft rond de R 1 schommelen en dat zie je in de grafieken, het is wel iets gedaald maar niet echt veel.
Aantal positieve testen blijft al lange tijd op gemiddeld 32% staan.
Zie links in #134
 

kuurgast

Donateur
Ter info voor mensen die door Duitsland reizen naar/van Tsjechië.

Duitsland verscherpt covid-maatregelen vanaf oktober, rekenend op maskers en tests..

Duitsland voert vanaf oktober over de hele linie verplichte maskers in in het vervoer over lange afstand (OV).
De regio's beslissen over mondkapjes in winkels, restaurants en vrijetijdsvoorzieningen. De regering keurde deze maatregelen deze week goed. De Duitse minister van Volksgezondheid merkte op dat het land te maken heeft met een herfstgolf van de covid-19-ziekte, maar dankzij deze beperkingen zal het deze aankunnen. Hij verzekerde dat er geen wijdverbreide sluitingen of overgangen naar digitaal onderwijs zullen plaatsvinden.
Bron ceskenoviny.cz.
 
De maskerplicht in het Duitse OV is sinds de invoering nooit afgeschaft geweest.

En we zullen het zien of het beleid van minister Lauterbach leidt tot een betere beheersing van een nieuwe golf dan in Nederland of Tsjechië, waar er nu veel relaxter mee wordt omgegaan. Voordeel van het recente aantal hoge besmettingen zonder ernstige impact op de zorg, is dat er al een aanzienlijke basisimmuniteit is vlak voor aanvang van de herfst.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan