Tsjechië en Corona

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Praag is de piek van de besmettingen met Omicron voorbij​


Volgens de verklaring van maandag van de minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan (STAN) zou Tsjechië al achter de piek van de coronavirusgolf kunnen zitten die wordt veroorzaakt door de omicron-variant. Dit blijkt ook uit de landelijke incidentie, maar regionaal kan de situatie heel anders zijn. Terwijl in Praag bijvoorbeeld de daling van de dagelijkse groei zichtbaar is, zijn er ook plaatsen waar de aantallen nog stijgen.

Van de regio's heeft de Zuid-Moravische regio nu de ergste incidentie, met 2305 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen week. Aan de andere kant van de tabel staan de regio's Karlovy Vary (1691) en Ústí nad Labem (1929), die als enige een incidentie hebben van minder dan 2.000 gevallen.
Over het algemeen ziet de situatie er nu in Bohemen beter uit dan in Moravië en Silezië, maar in de afzonderlijke districten kan de situatie heel anders zijn.

De slechtste regio is nu Mladá Boleslav (3064), Rychnov nad Kněžnou (2551) heeft ook hoge aantallen, en Brno (2551) is een van de grote steden. De minst getroffen districten zijn Cheb (1593), Karlovy Vary (1608) of Teplice (1679).

Het hoofd van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (IHIS) Ladislav Dušek verklaarde dat Tsjechië "naar alle waarschijnlijkheid" achter de piek van de Omicron-golf ligt, maar wees erop dat terwijl in Praag (incidentie 2078 gevallen) de golf afneemt, in andere stijgt het nog steeds.
"Regio's lopen niet synchroon en nu zullen de cijfers oscilleren met hogere waarden. Sommige regio's, zoals Praag en Midden-Bohemen, krimpen, maar andere groeien misschien', zegt het hoofd van gezondheidsstatistici, die covid-gegevens beheren en ontwikkelingsprognoses maken.

Laboratoria in Tsjechië hebben maandag 34.941 coronavirusinfecties gedetecteerd, 29.576 nieuwe gevallen en nog eens 5.365 mensen met een herinfectie.
Het kabinet van premier Petr Fiala (ODS) heeft vorige week besloten dat de verplichting om certificaten aan de ingang van restaurants of diverse evenementen te tonen vanaf aanstaande woensdag komt te vervallen. Uiteindelijk wordt deze maatregel echter pas donderdag weer ingetrokken.
Ook de verplichte uitgebreide testing in scholen en bedrijven loopt op 18 februari af.

Ziekenhuisgegevens geven aan dat mensen die zijn gevaccineerd met drie doses van het vaccin niet overweldigend in ziekenhuizen en op intensive care-afdelingen terechtkomen.
Dinsdag waren er 3.413 besmette patiënten in de ziekenhuizen, van wie 216 in ernstige toestand.

bron: novinky.cz
 
Laatst bewerkt:
Eindelijk weer eens een avondje uit. Wat heeft een mens dat nodig! Wel met mondkapje op, controle aan de ingang en de eerste rij heeft men vrij gehouden zodat het orkest in de orkestbak niet besmet kan raken door bezoekers. De zaal is voor 90% gevuld. Op mijn programma stond een musical. Wat een enorm verschil van een soort orkest als het Metropole Orkest live en vanuit een luidspreker. Dit als reactie op #90.
 

kuurgast

Donateur
Nieuw jaar met nieuw lijstje:

Het R-getal in Tsjechië stijgt weer sinds een week en staat op R 1,20, wat betekent dat de epidemie versnelt.
Aantal positieve testen is iets gedaald met een 7-daags gemiddelde van 20%.
De zevendaagse incidentie is 368 gevallen per 100.000 mensen en zie je nu weer stijgen.
De veertiendaagse incidentie staat op 706 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
In Tsjechië zijn al 36.397 overleden aan het coronavirus.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië is al enkele weken onder de 100 per dag.
Er zijn 5.854 mensen in Tsjechische ziekenhuizen met Covid, van wie 506 in ernstige toestand(IC).
Ruim een maand later weer een nieuw lijstje:

Het R-getal in Tsjechië staat op R 0,82
Aantal positieve testen 7-daags gemiddelde van 41%.
De zevendaagse incidentie is 1.962 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie staat op 4.446 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
In Tsjechië zijn al 37.612 overleden aan het coronavirus.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië
Er zijn momenteel 3.615 mensen opgenomen in het ziekenhuis met Covid, het hoogste aantal sinds begin 2022, van wie 227 in ernstige toestand (IC).

Covid-gevallen dalen, maar aantal ziekenhuisopnames stijgt.
Laboratoria in Tsjechië hebben woensdag iets meer dan 29.000 nieuwe gevallen van Covid-19 bevestigd, ongeveer een derde minder dan op dezelfde dag een week geleden. Het aantal uitgevoerde tests daalde echter ook met een derde. Er waren 5.000 herinfecties.
Het aantal mensen dat met Covid in het ziekenhuis is opgenomen, is echter toegenomen, evenals het aantal mensen dat intensieve zorg nodig heeft. De belangstelling voor het verkrijgen van een vaccin is sterk gedaald met iets meer dan 15.000 vaccins die landelijk op woensdag zijn toegediend.
-----------------------------------------
Vanaf vandaag is bij bezoek aan restaurants in Tsjechië geen QR-code meer nodig.

Er gelden nu geen beperkende maatregelen meer in Tsjechië, of het nu gaat om het aantal mensen in de kroeg aan tafel of het aantal mensen in de winkels.
Het kabinet heeft besloten om de verplichting om te bewijzen met een vaccinatiebewijs of covid-19 voor het gebruik van diensten, toegang tot restaurants en voor culturele, sportieve en andere evenementen af te schaffen. Dat deed ze nadat de hoogste administratieve rechtbank de verplichting voor sommige diensten had afgeschaft.
----------------------------
Senaat debatteert over pandemische wetgeving.
De Senaat debatteert over een controversiële wijziging van de pandemiewet die de regering ruimere bevoegdheden zou geven om beperkingen op te leggen zonder dat een noodtoestand in het land nodig is. Minister van Volksgezondheid Vlastimil Valek waarschuwde dat als het wetsvoorstel niet wordt goedgekeurd, de regering om de noodtoestand zal moeten vragen om risicogroepen te beschermen en de aanhoudende Covid-beperkingen in bejaardentehuizen en ziekenhuizen te handhaven.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Ze waren vandaag wel erg laat met de nieuwe gegevens op de website onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

Het lijkt er op dat omikron over zijn hoogtepunt heen is. Wel is omikron nu onder de meest kwetsbare groep uitgebroken, nadat het eerst meer onder jongeren voorkwam.
Je ziet sinds 14 dagen dat het aantal sterfgevallen door/met covid ook weer oploopt van circa 20 per dag tot nu boven de 50 per dag.

In het ziekenhuis liggen net zoals in de eerdere golf 70% niet-gevacineerden en ouderen.
 

kuurgast

Donateur
De meeste anti-Covid-maatregelen eindigen per 1 maart in Tsjechië.

De meeste coronabeperkingen in Tsjechië worden waarschijnlijk op 1 maart opgeheven. Premier Petr Fiala bevestigde dit kabinetsplan woensdag op de persconferentie na de kabinetsvergadering. In de praktijk zou alleen de FFP2-maskervereiste moeten blijven bestaan, aldus de regeringsleider. Hij zei ook dat de ontwikkeling van de Covid-19-pandemie overeenkomt met de voorspellingen van experts, waarbij het aantal geïnfecteerden en gehospitaliseerden geleidelijk daalt.
Volgens minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek moet de bovengrens voor bezoekers van grote evenementen tegen die tijd geleidelijk worden verhoogd. Voor zittende evenementen kan het aantal toeschouwers met maximaal 50% worden verhoogd.

Testen in bedrijven en scholen
Vorige week besloot de regering dat het verplichte testen in bedrijven op 18 februari zou eindigen.
Naast het testen in bedrijven komt er ook een einde aan het testen op scholen, de laatste keer zou op maandag 14 februari moeten zijn.

Quarantaine en isolatie
Quarantaine- en isolatieverplichtingen blijven van kracht. Mensen gaan in quarantaine met een positieve antigeentest of vanwege risicovol contact met iemand die besmet is. De term isolatie wordt gebruikt voor diegenen waarbij het coronavirus een PCR-test heeft bevestigd. Beide duren dezelfde 5 dagen, tenminste als iemand na vijf dagen geen symptomen van de ziekte heeft. Het wordt aanbevolen om de komende vijf dagen een gasmasker te dragen.
De quarantaine kan door de PCR-test worden verkort als deze negatief blijkt te zijn. Isolatie kan niet op dezelfde manier worden ingekort.

Volgens de wijziging van de Pandemiewet, die nu in afwachting is van goedkeuring door de Eerste Kamer, is een telefoontje of een sms van de hygiëne voldoende om quarantaine of isolatie op te leggen.

Verzekeraars vergoeden burgers vijf PCR-tests per maand. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog niet aangegeven of dit zo blijft. Volwassenen die echter niet zijn gevaccineerd en niet zijn begonnen met vaccinatie en geen contra-indicatie hebben voor vaccinatie die is geregistreerd in het Informatiesysteem Infectieziekten, hebben geen recht op deze gratis tests.
Iedereen moet betalen voor antigene testen.

FFP2-maskers
"De verplichting om in openbare binnenruimtes een masker te dragen, blijft van kracht", voegde premier Fiala toe. "Volgens experts blijkt het zeer effectief en tegelijkertijd minimaal beperkend te zijn", voegde hij eraan toe.

Reizen (certificaat)
Een overzicht van de voorwaarden voor reizen naar het buitenland wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken op haar website gepubliceerd. Bij terugkeer naar Tsjechië moeten alle personen ouder dan 12 jaar een aankomstformulier invullen, tenzij ze de hele tijd met de auto hebben gereisd. Kinderen onder de 12 jaar, gevaccineerden en mensen na de ziekte covid-19 hoeven na terugkeer niet in quarantaine te worden geplaast of naar de tests, de anderen moeten het regelen volgens het land waar ze vandaan komen. De regels onderscheiden verschillende categorieën van "veiligheid" van individuele landen, en de voorwaarden voor terugkeer naar Tsjechië veranderen ook dienovereenkomstig. Actuele informatie is weer beschikbaar op de website van het ministerie.

Hoewel covid-certificaten in Tsjechië worden afgeschaft, vereisen veel landen ze nog steeds. Er is echter een wijziging in hun geldigheid vanaf 15 februari.
Om de voorwaarden voor de erkenning van het vaccinatiecertificaat te harmoniseren, heeft Tsjechië, in overeenstemming met de verordening van de Europese Commissie, de geldigheid van voltooide basisvaccinatie voor personen ouder dan 18 jaar beperkt tot 270 dagen na de tweede dosis in de in het geval van een vaccinatieschema met twee doses en één dosis in het geval van een vaccin met een enkele dosis. Verlenging van de geldigheid van het certificaat voor onbepaalde tijd is mogelijk door het toepassen van een zogenaamde boosterdosis.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 
FFP2-maskers
"De verplichting om in openbare binnenruimtes een masker te dragen, blijft van kracht", voegde premier Fiala toe. "Volgens experts blijkt het zeer effectief en tegelijkertijd minimaal beperkend te zijn", voegde hij eraan toe.
grappig ,hier zie je al maanden mensen zonder masker ,ffp nog minder. Hoezo effectief ,verkopen die experts de maskers zelf !!!!!!
 
Hetzelfde beeld ervaren bij de " dorpsvietnamees" en zelfs bij de conductrices in de trein tussen Liberec en Zittau. Hoewel ik erzelf nog wel een draag en het nut ervan inzie. Misschien is het beter om het minder ziekmakende virus zo snel mogelijk rond te laten gaan om er vanaf te komen. Maar als het verplicht blijft voorlopig hoeven mensen die zich wel willen beschermen zich niet beschaamd te voelen om als enige met een masker op te lopen. Ik vind de maskerplicht persoonlijk het minst beperkend in vergelijking met vaccinatieplicht, 2G, horecasluitingen en reispapieren rompslomp. En het zorgt ervoor dat ook mensen die risico lopen bij een besmetting veiliger zijn in winkels en OV.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Quarantaine wordt geannuleerd, isolatie wordt verlengd tot zeven dagen

Vanaf 19 februari wordt de corona-isolatie verlengd van vijf naar zeven dagen. Na een risicocontact is geen quarantaine vereist. Dit volgt uit de methodologische instructie van de hoofdhygiënist.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Ondřej Jakob, is dit een nieuwe stap in het verzachten van de maatregelen, die verband houden met het einde van uitgebreide tests op scholen en op werkplekken. "Naar onze mening hebben quarantaines geen zin meer na een riskant contact in deze periode", aldus Jakob.

Het ministerie gaat er volgens hem vanuit dat covid-19 stilaan een van de veelvoorkomende ziekten zal worden. "Natuurlijk zijn we klaar om snel te reageren en passende maatregelen te nemen in het geval van een verslechterende situatie".
Volgens hem is de reden om de isolatie van vijf naar zeven dagen te verlengen het einde van testen in bedrijven en scholen die negativiteit zouden verifiëren. "Daarom vinden we zeven dagen passender, wat ook de tijd is waarop patiënten met veelvoorkomende soortgelijke ziekten de neiging hebben om thuis te zijn," voegde hij eraan toe.

Isolatie bij mensen zonder symptomen stopt automatisch na zeven dagen, bij mensen met symptomen twee dagen na hun einde en ten minste zeven dagen. Mensen die binnen 30 dagen een herhaalde positieve PCR-test hebben, hoeven niet in isolatie te gaan.

Een positieve PCR-test of antigeentest uitgevoerd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg op een persoon die ook symptomen heeft, zal nog steeds als een bevestigde infectie worden beschouwd. Zeven dagen isolatie worden geteld vanaf de dag die volgt op de bemonstering.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Covid-19 reisupdate: Tsjechische kleurenkaart nu alleen geldig voor buitenlanders.

Hoewel de kleurgecodeerde "verkeerslicht"-kaart van Tsjechië grotendeels ongewijzigd blijft ten opzichte van maandag, is de impact ervan gewijzigd.
Vanaf 21 februari zijn de toegangsbeperkingen tot Tsjechië op basis van de kaart alleen van toepassing op buitenlanders.

Met betrekking tot degenen voor wie de kaart niet langer van toepassing is, verwijst het persbericht van het ministerie van Volksgezondheid naar Tsjechische "burgers". Op basis van terminologie die in eerdere regelingen werd gebruikt, kan echter worden aangenomen dat de wijziging ook geldt voor alle houders van een Tsjechische verblijfsvergunning.
De kaart, gebaseerd op gegevens die wekelijks worden uitgegeven door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, zal als referentiepunt blijven bestaan. Voor inwoners van Tsjechië zal het echter niet langer betrekking hebben op toelatingseisen.
Bron oa expats.cz.

Zie kleurenkaart op koronavirus.mzcr.cz/en.
 
Laatst bewerkt:
Tsjechië versoepelt maatregelen
Tsjechië heeft haar maatregelen versoepeld vanaf dinsdag 15 februari. Reizigers uit Europa zijn niet meer verplicht om een booster te hebben. Reizigers kunnen nu naar Tsjechië gaan met een vaccinatiebewijs, PCR/antigeentest of een herstelbewijs.

Sinds 15 februari geen booster meer nodig
De inreismaatregelen naar Tsjechië zijn vanaf 15 februari versoepeld voor gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers. Reizigers die gevaccineerd zijn, kunnen naar Tsjechië reizen met hun vaccinatiebewijs. Een booster of PCR-test is niet noodzakelijk. Het tweede vaccin moet 2 weken geleden zijn en maximaal 270 dagen geleden, deze periode kan verlengd worden door een booster. Voor kinderen tussen de 12 en 18 heeft de vaccinatie geen tijdslimiet. Kinderen onder de 12 jaar zijn uitgezonderd en hoeven geen vaccin of PCR test te doen.

Reizigers die niet gevaccineerd zijn, kunnen naar Tsjechië reizen met een PCR-test (geldig 72 uur), antigeen test (geldig 24 uur) of een herstelbewijs (geldig max. 180 dagen). Het herstelbewijs is geldig als je in de afgelopen 180 dagen COVID-19 hebt gehad. Na de 11e dag van je positieve test kun je met een herstelbewijs reizen.

Waar nog meer op letten:
  • Alle reizigers die per vliegtuig, trein of bus naar Tsjechië reizen, moeten een Passenger Locator form invullen. Uitzondering zijn reizigers met de auto.
  • FFP2 mondkapjes zijn verplicht in openbare binnenruimtes, zoals supermarkten, musea en hotels (uitzondering: kinderen onder de 6 jaar). Kinderen tot 15 jaar hoeven geen FFP2 mondkapje te dragen en voor hun is een normaal mondkapje voldoende.
bron: verkeersbureaus.info
 
Er wordt nog steeds erg scherp gecontroleerd op het feit of je wel een mondkapje op hebt. Eigenlijk in de bibliotheek onzin want je zit vrijwel de hele tijd op een vaste plek en komt bijna geen mensen tegen. Met de medewerkers heb ik wel medelijden want die moeten de hele dag een mondkapje op. Zijn wel extra beschermd met allerlei kunststof schermen.
 

kuurgast

Donateur
Dinsdag was twee jaar geleden van eerste Covid-gevallen in Tsjechië.

Het is twee jaar geleden dat het eerste coronageval in Tsjechië werd geregistreerd. Gedurende deze tijd waren er bijna 3,6 miljoen gedocumenteerde gevallen van infectie in het land, dat 10,7 miljoen inwoners telt. Experts zeggen dat het werkelijke aantal infecties twee of drie keer hoger kan zijn.
Tot op heden zijn er meer dan 38.500 geregistreerde Covid-sterfgevallen, een van de hoogste sterftecijfers per hoofd van de bevolking ter wereld. Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië is nu circa 55 per dag.
In de ziekenhuizen worden momenteel 2689 patiënten met Covid-19 behandeld, waarvan 197 op IC.

covid 3 maart 2022 1.PNG
Na een recordpiek van ongeveer een maand geleden blijft het aantal besmettingen dalen.
Het R-getal staat in Tsjechië op R 0,83
De zevendaagse incidentie daalde tot 549 nieuwe besmettingen per 100.000 mensen.
--------------------------------------------------------------
130.000 doses Novavax covid-vaccin zijn aangekomen in Tsjechië.

In totaal zijn er 375.000 vaccinaties besteld voor 187.500 mensen. Volgens de huidige informatie van het ministerie zijn er tot nu toe 8.252 aanmeldingen.
Het Novavax-vaccin kan een alternatief zijn voor mensen die bezwaar hebben tegen inenting met een mRNA-vaccin.
De belangstelling voor de 19-covid-vaccinatie in het algemeen is sinds begin dit jaar sterk gedaald volgens het Tsjechische ministerie. Bijna 6,85 miljoen mensen in Tsjechië hebben de vaccinaties voltooid en vier miljoen hebben een boosterdosis gekregen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 

kuurgast

Donateur
covid 3 maart 2022.PNG

Column: bedankt. En misschien zien we elkaar nooit meer.

We hadden niet eens tijd om epidemiologen, virologen of hygiënisten te bedanken die probeerden de covid-tragedie te verlichten door onaangename waarheden te vertellen. Om nog maar te zwijgen van het verontschuldigen aan hen voor de onvergeeflijke onzin van onze gelederen.

Is dat jou ook opgevallen? Ze waren twee jaar onze metgezellen. En nu zijn ze met de dag verdwenen. Op monitoren, displays, schermen en radioluidsprekers, Poetin verving ze door zijn stomme oorlog. Ik heb het over epidemiologen, immunologen, virologen, hygiënisten. Over alle experts die, vaak tevergeefs met enkele populistische politici, hebben geprobeerd de schade die ons land door de tragische covid-epidemie is aangedaan, te bedwingen.

Ik denk niet dat ze de oprijlichten missen. Ik neem aan dat ze systematisch blijven werken om het coronavirus in een hoek te drijven. Hij is er tenslotte bijna. Het aantal patiënten en gehospitaliseerden wordt voortdurend kleiner. Dagelijks raken nog zo'n vijfduizend mensen besmet, maar alles, ik zou niet willen schreeuwen, suggereert dat het virus ons zeker een paar maanden rust zal geven. En dat het zelfs, zoals steeds vaker wordt gezegd, kan uitgroeien tot een veelvoorkomende luchtwegaandoening die we kunnen behandelen met nieuwe medicijnen die algemeen verkrijgbaar zijn in de apotheek.

Niemand is er tot nu toe in geslaagd om de vrouwen en mannen te bedanken die de verdienste van dit alles hebben, die dapper hun laboratoria uitgingen om in de schijnwerpers van televisiecamera's te staan om mensenlevens te redden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze de afgelopen maanden hebben geworsteld met onvergeeflijke bedreigingen en zelfs vulgaire vervolging op hun stoep.

Nou, dames en heren, bedankt.

Ik zal een zin toevoegen die in andere omstandigheden beledigend zou zijn. Ik denk echter dat het duidelijk is dat ik het in de context van de afgelopen vierentwintig maanden met diep respect, maximaal respect, vriendelijkheid, (goed) hartelijk, nederigheid en in het belang van de hele Tsjechische Republiek heb uitgedrukt: ik hoop we zullen elkaar niet meer zien.

Bron seznam.cz.

------------------------------------------------------
Bovenstaande column vond ik een mooi gebaar van dank naar alle zorgmedewerkers.
Voorlopig stop ik met berichtgeving over corona in Tsjechië tenzij er iets speciaals gebeurt.
In het najaar zal het mogelijk wel weer terugkeren.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische mondmaskerplicht versoepeld vanaf vandaag

Vanaf vandaag, 14 maart 2022, hoeven mensen alleen nog een mondmasker te dragen in het openbaar vervoer, waaronder treinen, bussen en kabelbaancabines. Ook in tehuizen voor ouderen, gehandicapten en mensen met dementie blijft een masker verplicht.

Er blijven vrijstellingen voor het dragen van beademingsapparatuur voor kleuters, mensen met een handicap, ziekenhuispatiënten, chauffeurs van het openbaar vervoer en mensen met een medische verklaring die aangeeft dat hun gezondheidstoestand dit niet toelaat.

"Bedankt aan iedereen die zich aan de regels heeft gehouden en aan iedereen die is ingeënt. We hebben het gedaan zonder lockdowns”, zei minister Válek, verwijzend naar de meest recente Covid-golf. Válek zei dat verdere versoepeling van de maskerregels afhangt van het verder afnemen van de pandemie. Maar het aantal nieuwe en terugkerende Covid-gevallen begint weer licht te stijgen in vergelijking met het aantal van vorige week.

Het reproductiegetal R is gestegen en staat nu op 1,01. Als het de 1,0 passeert, verspreidt de pandemie zich weer sneller. Het R-getal was sinds 2 februari 2022 lager dan 1,0 en is op 25 februari 2022 gedaald tot 0,66. Sindsdien is het gestegen. Het R-nummer geeft aan naar hoeveel mensen een besmette persoon de infectie verspreidt.

Experts zeggen dat er een nieuwe maar kleine Covid-golf zou kunnen beginnen vanwege de verspreiding van de BA.2-variant van Omicron, die besmettelijker is dan de originele Omicron-variant.
Sequentiegegevens voor positieve Covid-monsters die eerder deze week zijn vrijgegeven, tonen aan dat BA.2 nu ongeveer een kwart van de nieuwe infecties in Tsjechië uitmaakt, terwijl de originele Omicron-variant vrijwel de rest uitmaakt.

Volgens gegevens van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en -statistieken (ÚZIS) houdt de stijging van het aantal nieuwe gevallen geen verband met de toestroom van vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne. Bioloog Jaroslav Flegr verwierp ook elk verband tussen de recente stijging van het aantal zaken en vluchtelingen. Flegr verwacht dat er in het najaar nog een Covid-golf komt, maar dankzij vaccinatie en de beschikbaarheid van medicijnen zal de impact ervan kleiner zijn.

Bron expats.cz.

Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heft alle Covid-beperkingen op voor aankomsten uit het buitenland.

De coronacijfers in Tsjechië dalen al enkele weken gestaag. Sinds 14 maart is het dragen van een mondkapje in de meeste openbare voorzieningen niet meer nodig. Als de gegevens van maandag en dinsdag van volgende week positief zijn, zou de minister van Volksgezondheid geen reden meer zien om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Een andere reden die hij op de persconferentie noemde, waren de stijgende temperaturen, waardoor de kans op verspreiding van het virus kleiner wordt.

Alle Covid-19-beperkingen voor mensen die Tsjechië binnenkomen na een eerder verblijf in het buitenland, worden vanaf zaterdag geannuleerd, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag op zijn website bekend. De stap volgt op het opheffen van de beperkingen door het ministerie van Volksgezondheid. Sinds half maart zijn de beperkingen alleen opgeheven voor aankomsten uit EU-landen en andere geselecteerde landen. Reizigers hoeven vanaf zaterdag niet langer het passagierslokalisatieformulier in te vullen of een certificaat met hun negatieve test op coronavirus, een eerdere infectie of volledige vaccinatie in te dienen.

Het National Public Health Institute (SZÚ) heeft donderdag de aanwezigheid van de XE-variant van het coronavirus in Tsjechië bevestigd. XE, een combinatie van de Omicron-varianten BA.1 en BA.2, is 10 procent besmettelijker dan de originele Omicron. Het recombinante virus werd bevestigd door sequencing van het hele genoom. “Recombinante varianten ontstaan wanneer één persoon tegelijkertijd met twee of meer varianten van het virus besmet raakt. Dit verzendt en vermengt genetische informatie tussen varianten van het virus in het gastlichaam. Tijdens de pandemie zijn dergelijke mutaties meerdere keren voorgekomen, het is in principe niet ongebruikelijk”, hoofd van het National Reference Laboratory, Helena Jiřincová. Het positieve monster was afkomstig van een vrouw in Praag.

De SZÚ zegt dat er onvoldoende informatie is om te beoordelen of XE een nieuwe dominante soort kan worden. De klinische praktijk meldt ook nog niet dat XE ernstigere symptomen heeft voor de patiënt. De XE-variant is ook gedetecteerd in Groot-Brittannië, de VS en Ierland. Volgens het huidige rapport van het National Reference Laboratory is omicron BA.2 nog steeds de dominante variant in Tsjechië. Delta bestaat praktisch niet.

Laboratoria bevestigden donderdag 4.982 nieuwe Covid-gevallen, vergeleken met 6.484 een week geleden. Het was dit jaar voor het eerst op een werkdag onder de 5.000. Er waren ook 913 vermoedelijke herinfecties, een daling van een kwart week-op-week. Deze week zijn er tot nu toe in totaal 23.522 nieuw bevestigde gevallen geweest, vergeleken met bijna 31.600 in de eerste vier dagen van vorige week. Donderdag waren er 1.539 Covid-patiënten in ziekenhuizen, van wie 92 in ernstige toestand. Een week geleden waren er 1.843 patiënten en 102 ernstige gevallen.

Het reproductiegetal is R0,80. De incidentie van nieuwe gevallen per 100.000 mensen gedurende zeven dagen is 315. Het is gestaag gedaald in alle 14 regio's. In Praag is het R-getal 0,87 en de incidentie is 480. De incidentie is lager dan 400 in alle andere regio's. Het is het laagst in de regio Karlovy Vary met 212.

Slechts 3.227 mensen werden donderdag ingeënt tegen Covid, tegen 4.056 een week eerder. De meeste mensen, zo'n 2.674, kregen een boostervaccinatie en 351 voltooiden de vaccinatie. Ongeveer 155 toegediende doses waren het op eiwitten gebaseerde Nuvaxovid-vaccin van Novavax, het meest recent goedgekeurde vaccin. In totaal zijn er sinds begin maart 4.416 doses Nuvaxovid toegediend.

Bronnen english.radio.cz + expats.cz.
 

De ziekenhuizen hoeven vanaf mei geen speciale bedden meer te hebben voor covid-19​


Ziekenhuizen hoeven vanaf zondag 1 mei geen speciale bedden meer te hebben voor patiënten met covid-19. Het zal ook niet langer verplicht zijn voor gezondheidswerkers om onmiddellijk alle veranderingen in de bezetting van bedden voor intensieve zorgen aan het ministerie van Volksgezondheid te melden en voor gezondheidswerkers in isolatie en quarantaine om de nationale capaciteiten te bewaken.

Dat blijkt uit informatie op de website van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid heeft sinds zondag dertien eerder aangenomen noodmaatregelen tegen het coronavirus ingetrokken.
Sommigen zetten echter het decreet over epidemiologische waakzaamheid voor covid-19 voort, dat vrijdag in de wet werd gepubliceerd.

Ook de maatregel, volgens welke personen na het overschrijden van de staatsgrens de bestrijding van de symptomen van een besmettelijke ziekte moeten doorstaan, komt te vervallen.
Testlocaties hoeven ook geen antigene testresultaten te rapporteren aan het Infectious Disease Information System (ISIN).

Epidemiologisch waakzaamheidssysteem

Vanaf 1 mei worden enkele noodmaatregelen vervangen door een decreet over het epidemiologische bewakingssysteem voor covid-19.
Een soortgelijk systeem, de zogenaamde surveillance, werkt ook voor andere ziekten, zoals griep, mazelen of tuberculose.
Zo zijn in het besluit de basiskenmerken vastgelegd, waaronder symptomen en classificatie van de ziekte covid-19, procedures voor laboratoriumdiagnostiek, epidemiologisch onderzoek of de wijze van anti-epidemiemaatregelen.

Ook wordt uiteengezet welke gegevens worden verzameld en hoe deze worden gerapporteerd. Laboratoria en intramurale gezondheidszorg en sociale diensten zullen verplicht blijven om besmette personen te melden.
Volgens het decreet kan het regionale hygiënische station als anti-epidemische maatregelen onderzoeken op covid-19 gelasten, en in het geval van een positieve isolatietest kunnen ook quarantainemaatregelen worden opgelegd in medische of sociale voorzieningen.
Een mogelijke voorgeschreven maatregel is ook de verplichting om adembescherming te dragen of epidemiologisch belangrijke contacten op te sporen.
Het decreet vermeldt bijvoorbeeld ook een aankomstformulier, dat mensen moeten invullen op voorstel van landen met een hoger besmettingsrisico.

De lijst met ziekten kan bij besluit worden aangevuld

De lijst met ziekten waarvoor een soortgelijk monitoringsysteem bestaat, is opgenomen in de Wet bescherming volksgezondheid.
Het heeft griep, mazelen, kinkhoest, tuberculose en infecties veroorzaakt door het humaan immunodeficiëntievirus, Haemophilus influenza b of legionellabacteriën. Andere kunnen worden aangevuld met een besluit.
Volgens het ministerie is het al realistisch om systemische regels vast te stellen tegen het ontstaan en de verspreiding van de ziekte, maar verwacht dat deze nog verder zullen veranderen.
Daarom werkt het het decreet over overdraagbare ziekten nr. 473/2008 Coll. niet bij, maar vaardigt het een afzonderlijk decreet uit voor covid-19.

Ook trekt het ministerie de noodmaatregelen in die zorgden voor de meldplicht voor ziekenhuizen en maatschappelijke voorzieningen in het voorjaar van 2020.
Sinds mei is het echter geregeld door een nieuw decreet.
"De melding wordt gedaan wanneer een positieve uitslag van het laboratoriumonderzoek op covid-19 wordt gevonden bij personen aan wie maatschappelijke dienstverlening wordt verleend of bij medewerkers via wie de dienstverlening wordt verleend", staat in het ontwerpbesluit.
Ze moeten de testresultaten onmiddellijk aan het ministerie melden via het register en de testlaboratoria.

De pandemische noodsituatie zal naar verwachting op dinsdag eindigen​


De regering van premier Petr Fiala (ODS) stelt voor om op 3 mei een einde te maken aan de pandemische noodsituatie. Dat meldt het hoofd van het ministerie van Volksgezondheid Vlastimil Válek op Twitter (TOP 09). Volgens hem worden de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames steeds gunstiger.

De oorlog rechtvaardigde dit vanwege de ontwikkeling van de epidemiologische situatie. "Het aantal geïnfecteerde en gehospitaliseerde wordt gunstiger, dus het is niet nodig om erin te blijven", voegde hij eraan toe.
Tijdens pandemische noodsituaties kan het ministerie van Volksgezondheid wijdverbreide maatregelen ter bestrijding van het coronavirus uitvaardigen in overeenstemming met de Pandemiewet.
De Kamer van Afgevaardigden moet haar einde bevestigen met haar resolutie volgens de pandemiewet.

Meer dan 40.000 mensen die besmet waren met covid-19 stierven in Tsjechië​


In totaal zijn in Tsjechië 3.886.876 mensen besmet geraakt met het coronavirus SARS-CoV-2, van wie er 40.022 zijn overleden.
Het aantal doden door covid is de laatste tijd aan het dalen. In april vallen er elke dag gemiddeld 16 doden. In maart was het gemiddelde 29 doden per dag, in februari meer dan 51 doden per dag. De afgelopen zeven dagen zijn 72 mensen overleden aan het coronavirus.

De eerste dode met het covid werd toen bekend gemaakt op 22 maart 2020. Ruim 500 mensen stierven een half jaar na de eerste dode. Het aantal doden begon aanzienlijk te stijgen, vooral vanaf oktober 2020, daarna in november en afgelopen maart werd de grens van 200 doden per dag meerdere keren overschreden. Het huidige record van 261 doden is van 3 november 2020.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,67 wat betekent dat de pandemie zich opnieuw verspreidt.

covid 2 juli 2022.PNG

Tsjechië wordt geconfronteerd met "zomergolf" van Covid, aantal gevallen verdubbelt bijna in een week.

Sinds begin juni neemt de viral load in Tsjechië weer toe. Op dat moment lag het dagelijkse aantal gevallen rond de 200.
Afgelopen week waren er 5680 nieuwe gevallen van coronavirus in Tsjechië, 2400 meer dan in de week ervoor. Elke dag werden meer dan 1000 nieuwe gevallen geregistreerd, wat sinds begin mei niet meer is gebeurd. Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid neemt ook het aantal mensen dat met Covid-19 wordt behandeld in ziekenhuizen toe. Er zijn momenteel ongeveer 200 patiënten in dit land. Slechts zeven van hen hebben echter een ernstig beloop van de ziekte. De afgelopen week zijn vijf mensen overleden aan Covid.

De zevendaagse incidentie is momenteel 58 besmettingen per 100.000 inwoners. In de week ervoor waren er 31 gevallen. Het hoofd van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS), Ladislav Dušek, zei woensdag echter dat het werkelijke aantal gevallen hoger was omdat slechts een paar mensen met ernstige symptomen werden getest. Momenteel worden er op een werkdag circa 4.000 tot 6.000 tests uitgevoerd.
Minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek verwacht dat de huidige golf in de tweede helft van juli een piek zal bereiken van net onder de 20.000 gevallen per dag.

Volgens het staatsgezondheidsinstituut is de huidige golf te wijten aan de meer besmettelijke BA.4- en BA.5-subvarianten van het omicron-virus, deze vormden vorige week 75 procent van de monsters met een positieve test in Tsjechië.
Volgens de bevindingen tot nu toe hebben ze geen slechter verloop van de ziekte, maar ze zijn meer dan 10 keer besmettelijker dan de originele versie.
Het probleem is dat de BA.5-subvariant gemakkelijker de immuniteit kan omzeilen na vaccinatie of na herstel van Covid, maar blijven vaccins werken tegen de dood of de noodzaak van ziekenhuisopname met een ernstig beloop. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert 65-plussers en chronisch zieken voor het najaar te hervaccineren. Hervaccinatie tegen Covid-19 wordt in ieder geval dit najaar in Tsjechië gedekt door de openbare ziektekostenverzekering, terwijl de meest geschikte tijd voor een boosterdosis van eind augustus tot half oktober is, zei minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek. De vaccinatie moet eind augustus of begin september beginnen, aangezien de gevaarlijkste periode van eind oktober tot februari is, dus de risicogroepen moeten medio oktober volledig zijn gevaccineerd, zei Válek.
Tijdens eerdere golven had het land een van 's werelds hoogste Covid-sterftecijfers per hoofd van de bevolking. In Tsjechië zijn tot nu toe 40.318 mensen overleden aan Covid.
In Tsjechië zijn tot nu toe bijna vier miljoen besmettingsgevallen geregistreerd (10,7 miljoen inwoners), waarbij experts zeggen dat het werkelijke aantal twee of drie keer hoger kan zijn.
------------------------------------------
Covid-19 was in 2021 de belangrijkste doodsoorzaak in Tsjechië.

De ziekte Covid-19 was in 2021 de meest voorkomende doodsoorzaak in Tsjechië. Vorig jaar was 18 procent van de sterfgevallen eraan te wijten, dat waren bijna 25.500 mensen. In voorgaande jaren kwamen coronaire hartziekten (kransslagader-aandoening) op de eerste plaats.
Vorig jaar stierven in totaal 139.981 mensen, meer dan ooit sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + brnodaily.com + expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

Het is nog niet zo schrikbarend hoog, maar goed om toch te weten. Er worden voorlopig geen maatregelen aangekondigd.
Mochten de ziekenhuisopnames heel snel stijgen, dan zal er eerst de mondkapjes ingevoerd worden.
Het aantal positieve testen is het hoogst in Praag, de op een na hoogste is Centraal-Bohemen en het laagste is in de regio Vysočina.
 
Bovenaan