Tsjechië en Corona

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
covid 21 januari 2022.PNG

Deze week zijn de cijfers in Tsjechië verdubbeld en het hoogste sinds begin van de pandemie. Zie onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal is ook verder gestegen naar R 1,93 Bron covdata.cz/cesko.

Positiviteit stijgt. We kunnen 200.000 testen per dag aan, beweert het ministerie.

In Tsjechië heerst sinds 8 januari de covidu-19 omicron-variant, die zich aanzienlijk sneller onder de bevolking verspreidt dan eerdere varianten. Dinsdag registreerde Tsjechië het huidige maximum van 32.175 positieve patiënten, waaronder herinfecties. En ondanks dat het totaal aantal testen stijgt, groeit ook het aandeel positieve.

Het is zo'n vicieuze cirkel - aangezien het virus zich door de bevolking verspreidt, kan een groeiende toestroom van testcentra worden verwacht. Desalniettemin is het ministerie van Volksgezondheid van mening dat hun capaciteit in Tsjechië voldoende is.
"De momenteel gerapporteerde capaciteit van PCR-bemonsteringslocaties is 160.000 monsters per dag. Deze capaciteit wordt continu rechtstreeks vergroot door bemonsteringspunten, zelfs na afstemming met regionale coördinatoren," zei Ondřej Jakob, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid
"Het hele systeem wordt dagelijks gecontroleerd en we kunnen het verder uitbreiden als we het nodig hebben, en we kunnen de testcapaciteit zelfs in het geval van 200.000 besmette mensen per dag behouden", zegt Ondřej Jakob.

De positiviteit van de tests neemt vooral toe in de laatste week, wanneer het aantal mensen dat besmet is met covid-19 erg snel toeneemt door het aantal mensen dat getest wordt door de PCR-test. De positiviteit van de zogenaamde diagnostische tests bereikte woensdag 37%. De waarde duidt dus op een hoge viral load in de populatie.

De positiviteit van epidemiologische indicaties neemt echter ook toe, namelijk het testen van mensen na contact met een positieve patiënt, maar ook van preventieve indicaties die bijvoorbeeld worden uitgevoerd tijdens gebiedstesten in sommige bedrijven.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de epidemie onder controle als de algehele positiviteit van de tests onder de vijf procent blijft. Woensdag was de positiviteit (ongeacht de indicatie) in Tsjechië echter meer dan 28%, meer dan vijf keer de aanbeveling van de WHO die ze in mei 2020 uitgebracht.

In Tsjechië is de hoogste positiviteit van tests met een diagnostische indicatie in de afgelopen week in Praag (34%), waar ook de hoogste verhouding van geïnfecteerden tot de bevolking is. De hoofdstad wordt gevolgd door de regio's Liberec en Hradec Králové met 32 procent.

Uit de gegevens blijkt ook dat de positiviteit van testen met een epidemiologische indicatie het hoogst is in de regio Karlovy Vary (19%). Het is ook hoog in Praag en in de regio Zuid-Moravië (beide 18%). Aan de andere kant is de situatie het beste in de regio Pilsen, die een positiviteit van 6 procent heeft, hoewel het aantal geïnfecteerden de afgelopen dagen is gestegen.

De meeste mensen zijn de afgelopen dagen getest op preventieve indicaties - degenen die geen verzoek van een arts hadden of een persoon in gevaar niet hebben ontmoet. De reden kan zijn wijdverbreide testen op werkplekken die door de nieuwe regering zijn geïntroduceerd.
Vanaf maandag 17 januari worden maximaal 5 PCR-testen per maand gedekt door de basisverzekering voor mensen onder de 18 jaar, mensen die zijn gevaccineerd, mensen die volledig zijn gevaccineerd en mensen die om gezondheidsredenen niet kunnen worden gevaccineerd.

Het is echter te verwachten dat tests met een epidemiologische indicatie de komende dagen zullen afnemen.
Hygiëne heeft maandag 17 januari van het ministerie van Volksgezondheid de instructie gekregen om burgers geboren tussen 1958 en 2003 niet op te sporen. Ze blijven bellen naar 65-plussers, minderjarigen van 6 tot 18 jaar en maatschappelijk werkers(zorgpersoneel). Anderen moeten, in geval van infectie of contact met een positieve, zelf het formulier gebruiken. Hygiëne moedigt hen aan om dit te doen door een sms te sturen.

Soorten indicaties voor testen op covid-19 volgens ÚZIS:
- Diagnostische indicaties - tests voor patiënten met symptomen.
- Epidemiologische indicaties - tests die om een epidemiologische reden zijn geïndiceerd wanneer een persoon in contact was met een geïnfecteerde persoon.
- Testy preventivní a testy z plošného testování - tests die zijn geïndiceerd voor preventief onderzoek voor risicopersonen, voor kritieke staatsinfrastructuur of gebiedsscreening.

Bron seznamzpravy.cz.

De boosterdosis in Tsjechië is nu beschikbaar voor kinderen ouder dan 12 jaar.
"We annuleren alle voorstellingen tot nader order." Covid leunt tegen de theaters. Wijzigingen in het programma, afgelasting van optredens, maar ook opschorting van activiteiten. Covid draait theaterprogramma's in Tsjechië terug. Veel theaters zijn genoodzaakt om het programma te wijzigen of volledig stil te leggen vanwege covid-ziektes en quarantaine.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

In het voorjaar gevaccineerd zonder booster (3 e dosis) dan vervalt certificaat.​

De komende dagen moeten bijna een miljoen mensen worden overtuigd want hun certificaat in Tečka kan op 1 februari rood kleuren, waardoor ze niet meer naar een restaurant, een kapper of naar het buitenland kunnen. Dit zijn degenen die negen maanden geleden zijn ingeënt en hun vaccinatie verloopt.

Ze kunnen alleen aan dit ongemak ontsnappen als ze opnieuw zijn ingeënt met een boosterdosis of de afgelopen 180 dagen covid hebben gehad. Maar de anderen hebben nog maar een paar dagen om opnieuw te worden ingeënt.

Per 1 februari wordt het certificaat ingetrokken voor degenen die de vaccinatie vóór 7 mei 2021 hebben voltooid en de 3e dosis niet hebben gekregen.

Het gaat om ongeveer 950 duizend mensen, maar het ministerie heeft niet aangegeven hoeveel van hen hun booster al gehad hebben.

De geldigheidsduur van het vaccinatiebewijs van negen maanden geldt vanaf 1 februari in de hele Europese Unie. Wel kunnen de voorwaarden voor toegang door sommige landen worden aangepast. Toch is het raadzaam om het certificaat op tijd te controleren om overlast te voorkomen.
In Tsjechië zijn exploitanten van restaurants, pubs en andere etablissementen verplicht om de QR-code rechtstreeks te scannen, maar het kan toch gebeuren dat het document niet of niet correct in de applicatie wordt weergegeven. Soms helpt het om de update of applicatie opnieuw te installeren.

Het ministerie heeft niet precies aangegeven hoeveel mensen worden getroffen door de verandering vanaf 1 februari. De tweede dosis wordt als voltooid beschouwd in het geval van de twee doses Pfizer, Moderna en AstraZeneca-vaccins (die niet meer worden gegeven in Tsjechië) of één in het geval van de vaccins met een enkele dosis (Janssen) plus twee weken.

Iedereen ouder dan 18 jaar heeft na vijf maanden recht op een boosterdosis

Het is echter niet mogelijk om uit openbare gegevens af te lezen hoeveel van deze mensen al een hervaccinatie hebben ondergaan. Hiermee wordt de geldigheid van het certificaat voor onbepaalde tijd verlengd (het jaar 2025 staat formeel vermeld.)

Uitgebreidere gegevens over de duur van de bescherming na de derde dosis zijn nog niet beschikbaar, vooral omdat de omicron-variant zich snel verspreidt. In totaal hebben gezondheidswerkers meer dan 3,3 miljoen boosterdoses gegeven, dat is ongeveer de helft van alle mensen die de vaccinaties hebben voltooid.
Oorspronkelijk wilde Tsjechië de verkorting van het certificaat versnellen. Voormalig minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch plande dit al op 1 januari, een maand eerder dan de andere lidstaten. De nieuwe directie van de afdeling heeft het echter voor het einde van het jaar afgebroken.

"Door de kortere geldigheid van de vaccinatiecertificaten uit te stellen van januari naar februari, hebben we tijd om de boosterdosis aan zoveel mogelijk mensen te geven en ook om precies de voorwaarden te bepalen voor mensen die om wat voor reden dan ook de boosterdosis niet kunnen krijgen", aldus het ministerie. woordvoerder uitgelegd.
Op dit moment heeft iedereen vanaf 18 jaar na vijf maanden recht op een boosterdosis. Voor een vaccin met een enkele dosis wordt aanbevolen om al na slechts twee maanden een tweede boosterdosis te krijgen.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
covid 25 januari 2022.PNG

Geen eng nieuws uit ziekenhuizen. 'Misschien is dit echt de laatste fase'.

Hoewel Tsjechië in de tweede week met tienduizenden nieuwe besmettingen te maken heeft, is het ziekenhuis nog niet zo hard getroffen door de omicron-variant als sommige experts vreesden. Het aantal patiënten groeit niet dramatisch, en dat geldt ook voor grote ziekenhuizen in Praag, waar de nieuwe coronavirusvariant zich het snelst verspreidt en waar covid-ontwikkeling voorop staat.

Doktoren registreren echter een recordaantal gehospitaliseerde kinderen, van wie de meesten gelukkig snel naar huis terugkeren. Ze gaan vaak naar ziekenhuizen zodat niets wordt onderschat.
"Ouders zijn vaak nerveus bij hoge temperaturen. Het verloop is echter vergelijkbaar met andere aandoeningen van de luchtwegen, die ook gepaard gaan met koorts. Deze patiënten blijven meestal erg kort, in een kwestie van dagen." zei Hana Roháčová, hoofd van de lokale afdeling Infectieziekten.
"Er is geen significante toename van het aantal patiënten. Patiënten met de omicron-variant overheersen, maar de totale aantallen zijn de afgelopen twee weken relatief stabiel geweest”, aldus Roháčová.

Ook voor het Universitair Ziekenhuis in Ostrava geldt een rustigere periode dan eind vorig jaar. "Godzijdank hebben we nog geen stijging gezien. We houden ons aan relatief lage covid-aantallen. We hebben al een groot aantal patiënten met omicron, maar de meeste bevinden zich op standaardafdelingen", zegt arts Peter Sklienka van het Universitair Ziekenhuis Ostrava.
Ze hebben echter nog te maken met de nagalm van de deltavariant. "Er zijn 16 post-covid-patiënten op de intensive care-afdelingen. Ze hebben ventilatie nodig of hebben zelfs een extracorporele circulatie," zei Sklienka.
Hij blijft voorzichtig met ommicron. "Het aantal besmette mensen begon altijd eerst te stijgen, in zeven tot tien dagen begon het zich te manifesteren in ziekenhuizen en de volgende week op intensive care-afdelingen. Omicron is erg besmettelijk, ik durf niet te zeggen hoe het zich zal gedragen in termen van pathogeniteit, dat wil zeggen hoe het ernstige processen kan veroorzaken," voegde de arts eraan toe.

In Praag verspreidt omicron zich echter snel sinds het begin van het nieuwe jaar, maar de ziekenhuizen zijn nog niet overbelast, wat de arts tot voorzichtig optimisme leidt. "De overgrote meerderheid van de ommicron-golfvormen is milder. Dit kan natuurlijk niet het geval zijn voor groepen zoals astmapatiënten of andere risicopatiënten. Maar jongere patiënten op de afdelingen zijn nu echt de uitzondering. Laten we hopen dat deze variant de bevolking zal pushen en dat het echt de laatste fase van de epidemie zal zijn en er misschien toe zal leiden dat de covid stopt met oplossen”, aldus Roháčová.

De positieve ontwikkeling op maandag werd ook bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. "De epidemische situatie verslechtert momenteel aanzienlijk in het aantal nieuwe gevallen, maar het aantal ziekenhuisopnames vertoont tot nu toe een dalende trend", aldus het instituut. Volgens hem zat de coronavirusvariant ommicron de afgelopen week al in 95 procent van de onderzochte monsters.

Het hoofd van de afdeling Infectieziekten, Petr Husa van het Universitair Ziekenhuis in Brno, bevestigde ook dat de omicron nog geen grote zorg is voor artsen.
"Het verbaast me echt dat we enorme tienduizenden mensen hebben die besmet zijn en dat het niet opduikt in ziekenhuizen. Patiënten gaan niet eens in toenemende mate naar de polikliniek."
Het enige ongemak op dit moment is dat het ziekenhuis nu de meeste pediatrische patiënten(kinderen) met covid heeft tijdens de epidemie. "Er liggen er nu veertien in het Kinderziekenhuis. We krijgen de cijfers elke dag en ik herinner me niet zo'n hoog bedrag in twee hele jaren', zegt Petr Husa. Ze registreren echter ook slechts zelden een ernstiger verloop van de ziekte.
Bron seznamzpravy.cz.

Je ziet nu aan de cijfers dat de aantallen patiënten in ziekenhuizen stabiliseren, iedere dag worden er mensen ontslagen en komen er weer nieuwe covid patiënten binnen.
Tsjechië melde maandag 30.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus en enkele duizenden herbesmettingen. Hoewel dit tot nu toe een record is, wordt verwacht dat het de komende dagen - misschien wel vele malen meer - zal worden verbroken. De minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek gaat ervan uit dat de piek van de huidige pandemiegolf deze week zal komen. Vorige week is de verdubbeling van positieve testen begonnen en deze week volgens Válek zijn er elke dag tot 80.000 nieuwe besmettingen met het virus mogelijk.
De nieuwe omikron subvariant BA.2, is ook al aangetroffen in Tsjechië, maar er is nog te weinig over bekend wat die zal doen qua ziekteverloop.
Er zijn steeds meer mensen die herhaaldelijk last hebben van covid omdat ze niet genoeg antistoffen hebben tegen omicron.
Terwijl het aantal besmettingen toeneemt, wordt er, afgezien van uitgebreidere testen in bedrijven en scholen, nog niet veel gesproken over nieuwe maatregelen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
Het R-getal zegt met deze aantallen besmettingen niet zoveel meer. Dat getal is aan begin en eind van de golf belangrijker.
Nu is de positiviteit belangrijker, die staat op 7-daags gemiddelde van 35,61% en blijft stijgen.
 
Laatst bewerkt:
Lees ik net dat de reinfectie aantallen nu voortdurend stijgen.
Zou al die beperkingen dan er voor zorgen dat er dus meer mensen de tijd krijgen om opnieuw besmet te raken ?
Vraag me af als we het zoals denemarken gaan doen ,loslaten .
 
Lees ik net dat de reinfectie aantallen nu voortdurend stijgen.
Zou al die beperkingen dan er voor zorgen dat er dus meer mensen de tijd krijgen om opnieuw besmet te raken ?
Vraag me af als we het zoals denemarken gaan doen ,loslaten .
In Tsjechië onthulden tests op donderdag 50.988 gevallen van SARS-CoV-2 coronavirusinfectie. 34.740 waren nieuw besmet en een record van 16.248 mensen wordt verdacht van een terugkerende infectie. (zie bovenstaand artikel in novinky.cz)

Als ik ga kijken op Worldometer worden er slechts +34,740 gemeld, zijn die 16.248 dan geen besmettingen?
Ik denk dat er overal wereldwijd onnoemelijk gesjoemeld wordt met cijfers, en dan komen deze statistieken op de duur ongeloofwaardig over?!
 
Laatst bewerkt:
Het is geen sjoemelen (dat betekent dat men iets zou willen verhullen). In ieder geval in Tsjechie werken ze met "nieuwe gevallen". En dat wil zeggen nieuw, ofwel voor het eerst geinfecteerde mensen.

Het is mij niet duidelijk per land welke definitie gehanteerd wordt voor "nieuwe besmettingen".

Met omikron echter gaat het hier allemaal al lang niet meer om, het is wat minder relevant. Belangrijk zijn de aantallen ziekenhuisopnames.
Ook ECDC zou eigenlijk de definities moeten aanpassen. Europa blijft anders op deze manier nog geheel donker-rood de komende maanden.
 

kuurgast

Donateur
De reiskaart blijft rood.

Vanaf maandag vallen alle landen van de Europese Unie in de donkerrode categorie, wat wijst op een zeer hoog risico op besmetting met het coronavirus, op de regelmatig bijgewerkte reiskaart. Alleen het Vaticaan blijft in de groene categorie van landen met een laag besmettingsrisico.
Bij terugkeer uit een land met een zeer hoog risico is een PCR-test verplicht van de 5e tot de 14e dag na aankomst en is een gasmasker verplicht. Bij terugkeer met het openbaar vervoer dient men voor terugkomst een test te hebben en tegelijkertijd een andere te nemen tussen de 5e en 7e dag van aankomst.
De voorwaarden voor terugkeer zijn niet van toepassing op Tsjechische staatsburgers en buitenlanders met een Tsjechische verblijfsvergunning die zijn ingeënt of in de afgelopen zes maanden aan de ziekte hebben geleden. Voor hen is alleen het invullen van het aankomstformulier verplicht.
Bron novinky.cz.
--------------------------------------------------
Nieuwe aanbeveling EU-raad; vanaf 1 februari vrij reizen met geldige QR-code binnen EU.

De nieuwe aanbeveling van de Raad over een gecoördineerde aanpak om het vrije verkeer tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken is aangenomen op 25 januari 2022.
Dit is nu gebaseerd op de individuele situatie van reizigers — ongeacht of zij in het bezit zijn van een geldig digitaal COVID-certificaat van de EU. De kaart met kleurcode toont de epidemiologische situatie van de EU-regio’s.

Het treedt in werking op 1 februari 2022, op dezelfde dag als een gedelegeerde handeling tot wijziging van de digitale COVID-19-certificaatverordening en het voorzien in een acceptatieperiode van 270 dagen (negen maanden) voor vaccinatiecertificaten.

Reizigers die in het bezit zijn van een geldig digitaal EU-COVID-certificaat mogen niet worden onderworpen aan aanvullende beperkingen van het vrije verkeer.

Een geldig EU digitaal COVID-certificaat omvat:
- Een vaccinatiebewijs voor een op Europees niveau goedgekeurd vaccin als er ten minste 14 dagen en niet meer dan 270 dagen zijn verstreken sinds de laatste dosis van de basisvaccinatiereeks of als de persoon een boosterdosis heeft gekregen. De lidstaten zouden ook vaccinatiecertificaten kunnen accepteren voor vaccins die zijn goedgekeurd door de nationale autoriteiten of de WHO.
- Een negatief PCR-testresultaat niet meer dan 72 uur voor vertrek of een negatieve snelle antigeentest niet meer dan 24 uur voor vertrek.
- Een certificaat van herstel dat aangeeft dat er niet meer dan 180 dagen zijn verstreken sinds de datum van het eerste positieve testresultaat.

Personen die niet in het bezit zijn van een digitaal EU-COVID-certificaat kunnen voor of uiterlijk 24 uur na aankomst een test ondergaan. Reizigers met een essentiële functie of behoefte, grensarbeiders en kinderen onder de 12 jaar moeten van deze verplichting worden vrijgesteld.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) moet doorgaan met het publiceren van een kaart van de regio's van de lidstaten die het potentiële infectierisico aangeven volgens een verkeerslichtsysteem (groen, oranje, rood, donkerrood). De kaart moet gebaseerd zijn op het 14-daagse meldingspercentage, de vaccinatiegraad en het testpercentage.
Op basis van deze kaart zouden lidstaten maatregelen moeten nemen met betrekking tot reizen van en naar donkerrode gebieden, waar het virus op zeer hoge niveaus circuleert. Ze moeten met name alle niet-essentiële reizen ontmoedigen en personen die uit die gebieden aankomen en niet in het bezit zijn van een vaccinatie- of herstelcertificaat, verplichten zich vóór vertrek te laten testen en na aankomst in quarantaine te plaatsen.

De lidstaten blijven verantwoordelijk voor het al dan niet opleggen van beperkingen van het vrije verkeer ter bescherming van de volksgezondheid. Coördinatie op dit gebied is echter essentieel.
De aanbeveling van de Raad is niet juridisch bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van de lidstaten om gevolg te geven aan de inhoud ervan.

Bronnen reopen.europa.eu/nl + consilium.europa.eu/nl.
 

kuurgast

Donateur
covid 28 januari 2022.PNG
Vývoj denních přírůstků nových případů a reinfekcí covidu-19 v ČR.
Ontwikkeling van dagelijkse toename van nieuwe gevallen en herinfecties van covid-19 in Tsjechië.
Herinfectie moet worden bevestigd door een PCR-test ten minste 60 dagen na de eerder bevestigde positiviteit.

In Tsjechië onthulden tests op donderdag 50.988 gevallen van SARS-CoV-2 coronavirusinfectie. 34.740 waren nieuw besmet en een record van 16.248 mensen wordt verdacht van een terugkerende infectie. De zevendaagse incidentie bereikte 2030 en het aantal gehospitaliseerde patiënten steeg tot 1967, dat is bijna 20 procent meer dan in de voorgaande week. Het aantal patiënten met een ernstig beloop van de ziekte (IC) is gedaald tot 192. Volgens artsen zijn het voornamelijk niet-gevaccineerden die nog steeds sinds november en december met delta op de IC liggen. Dat aantal daalt wel op IC, maar helaas meestal doordat ze sterven.
Volgens epidemiologen heeft de Omicron-golf net zijn hoogtepunt bereikt in Praag en staat hij op het punt zijn hoogtepunt te bereiken in de regio's.
De minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek verwacht dat volgende week omikron zal toenemen onder de ouderen.

Covid verantwoordelijk voor 23 procent van de sterfgevallen in de eerste helft van 2021.
Volgens deze gegevens stierven in dit land van begin januari tot eind juni vorig jaar in totaal 76.600 mensen en bij 17.200 van hen werd Covid-19 als doodsoorzaak geïdentificeerd. Ten opzichte van de tweede helft van 2020 betekende dit een stijging van 67 procent. Tsjechië werd in de eerste maanden van vorig jaar zwaar getroffen door de derde coronagolf.

Tsjechië is het 12e meest getroffen land in het geval van besmetting met het coronavirus. Het heeft 1.957 gevallen per 100.000 inwoners in de wekelijkse monitoringperiode. Volgens het aantal besmettingen met het coronavirus in zeven dagen, is de slechtste situatie in de EU in Denemarken, met 5327 gevallen per 100.000 inwoners. De tweede is Slovenië (4128) en de derde is Portugal (3776).

Het ministerie van Volksgezondheid annuleert vanaf maandag een nader onderzoek van positieve monsters door middel van zogenaamde discriminerende PCR-testen, die mogelijk een vermoeden van een van de coronavirusvarianten opleveren. Momenteel worden alle monsters onderzocht bij mensen met symptomen, 95 procent van de resultaten wijst al op de omicron-variant.
Hierdoor komt testcapaciteit vrij voor laboratoria.
De minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek zei dat de dagelijkse capaciteit van PCR-tests in Tsjechië ongeveer 200.000 per dag is. Het kan tot 120.000 positieve monsters detecteren.

In Tsjechië wordt de eis van de coronatest voor herstelden de eerste 30 dagen na hun positieve testuitslag opgeschort. De verordening treedt aanstaande maandag in werking.
Sinds 17 januari is een coronatest verplicht in de bedrijven in Tsjechië voor degenen die zijn ingeënt en geboost. Alle medewerkers moeten twee keer per week worden getest. De beslissing werd genomen in het licht van incidenten waarbij mensen die na zelfisolatie weer aan het werk gingen, nog steeds positief testen in hun antigenentests.

Testen maandag op scholen brachten, na bevestiging, 15.178 besmettingen onder studenten en 1.449 onder medewerkers aan het licht. In beide gevallen is dit een zeer significante stijging, meer dan het dubbele van de vorige testrondes, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Van donderdag tot en met 13 februari geldt er een tijdelijk verbod op bezoeken aan Tsjechische gevangenissen (met uitzondering van advocaten en ambtenaren), waartoe de regering woensdag heeft besloten. Ze wil de huidige situatie handhaven, waar dit ondanks de recordaantallen besmette covid-19-ziekten in Tsjechië nog steeds nauwelijks tot uiting komt in veroordeelde en in voorlopige hechtenis genomen personen die vervolgd worden. Integendeel, het coronavirus ontsnapte niet aan de bewakers en andere medewerkers van de gevangenisdienst, waar het aantal geïnfecteerden elke dag toeneemt.
Bij de Gevangenisdienst van Tsjechië zijn tot nu toe 49 gevangenen geregistreerd die positief getest zijn op covid-19. De cijfers zijn hoger voor werknemers, er zijn 288 positief getest. Bovendien zitten tot nu toe 100 werknemers in quarantaine. 82 procent van de gevangenen is gevaccineerd.
De gevangenen kunnen gebruik maken van videobellen met hun dierbaren.

Kamerleden van de regerende partijen ontvingen valse sms-berichten over verplichte quarantaine. De Kamerleden van de coalitiepartijen zijn van mening dat de nep sms-berichten verband houden met een poging om de discussie over de pandemie wet tijdens de speciale zitting van het Huis van Afgevaardigden aanstaande dinsdag te blokkeren. Enkele honderden mensen demonstreerden deze week in Praag tegen het aannemen van de wetswijziging.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + novinky.cz.
 
Gisteren gemerkt dat er zorgvuldiger het vaccinatiebewijs wordt gecontroleerd. Voor de eerste keer gescand. Bij Kaufland kun je bij een Vietnamees wat gaan gebruiken. Mij werd gewezen op een lange tekst in het Tsjechisch. Heb mijn vaccinatiebewijs maar getoond.
Nu al twee keer een concert moeten missen dat niet doorging vanwege besmettingen.
 

kuurgast

Donateur
covid 2 februari 2022 1.PNG

Nieuw record 67.000 Covid-gevallen geregistreerd in Tsjechië.

In Tsjechië zijn dinsdag iets minder dan 67.000 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Dit is het hoogste cijfer op één dag sinds het begin van de pandemie. Er waren 57.195 eerste besmettingen en 9.775 herbesmettingen.
Dinsdag waren er 2.653 Covid-patiënten in de ziekenhuizen van het land, van wie ongeveer 200 in kritieke toestand(IC). Dit aantal loopt sinds een week weer op, zie onderstaande schema.
covid 2 februari 2022 2.PNG

Rechtbank vernietigt verplichte 2-G-regel in Tsjechische horeca.

De hoogste administratieve rechtbank heeft de verplichting opgeheven om bewijs te leveren van de corona-vaccinatie of de afgelopen Covid 19-ziekte in restaurants, clubs en hotels.
Het vonnis treedt over zeven dagen in werking. Tot die tijd heeft het ministerie van Volksgezondheid de tijd om te reageren op de uitspraak van de rechtbank.
Mocht het ministerie dit niet doen, dan mag iedereen die geen symptomen van de ziekte vertoont, ook niet-gevaccineerden, restaurants en hotels bezoeken.
De Wet op de bescherming van de volksgezondheid zou regulering toestaan, maar alleen in situaties waarin het hele land wordt beschouwd als een besmettingshaard en elke burger wordt verdacht van besmetting. Een dergelijke motivering heeft het ministerie echter niet aangevoerd.
Het kabinet spreekt vanavond over de opening van de kroegen.

Uitgebreide testen eindigen op 18 februari in scholen en bedrijven

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Bericht verwijderd, oud nieuws. Stond al in bovenstaand bericht. Hoewel het nu volgens mij definitief is (het afschaffen van coronatoegangsbewijs in horeca etc. per 9 februari).
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De situatie van artsen en verplegend personeel in ziekenhuizen:

Op dit moment is het zo dat sommige artsen en verpleegkundigen, die voorheen op Covidafdelingen werkten en nu longcovid hebben, worden ontslagen op een erg inhumane wijze.
Er zijn artsen en verpleegkundigen die al meer dan een jaar thuiszitten omdat ze door longcovid slechts een uurtje per dag kunnen functioneren. Voor de rest zijn ze uitgeput en afgeschreven.
De Tsjechische wet is qua ziekte beduidend anders dan de Nederlandse wet. Bij ziekte langer dan een week, neem de overheid de salarisbetalingen over. Maar met dien verstande dat je 60% van het salaris als ziektewetuitkering krijgt. 40% wegvallen van inkomen is voor veel mensen erg veel geld.
Na een jaar kan de werkgever erop aansturen dat de werknemer richting WAO gaat. Er volgt dan ontslag en de werknemer moet zich laten keuren.

De ervaringscijfers laten zien dat longcovid een, slechts deels, erkend ziektebeeld is, wat daarmee leidt tot een lage WAO uitkering. Veel longcovid patienten worden slechts voor 30% afgekeurd. Wat praktisch gezien wil zeggen dat ze ongeveer 7000 kc per maand aan uitkering krijgen. Voor de rest moeten ze het maar bijverdienen (dat mag) maar hoe doe je dat als je door de longcovid een schim bent van wie je ooit was? Daarnaast is het keuringsproces voor de WAO bijzonder onaangenaam en bij vlagen onmenselijk.

Paramedici komen in financiele nood, omdat je van 7000 kc per maand niet kunt leven. De eerste persoonlijke faillissementen dienen zich al aan.

Anderhalf jaar geleden stonden een deel van de Tsjechen ook te applaudisseren voor de paramedici. Nu worden die zelfde paramedici door de werkgevers, de ziekenhuizen zijn trouwens veelal in staatshanden, bij het grofvuil gezet.

Bij mijn vrouw in het ziekenhuis zijn op deze wijze intussen 7 artsen en 19 verpleegkundigen 'weggewerkt'.
 
Paramedici komen in financiele nood, omdat je van 7000 kc per maand niet kunt leven. De eerste persoonlijke faillissementen dienen zich al aan.
Werk aan de winkel voor de politici! Het wordt stilaan tijd dat deze longcovid in dit geval als beroepsziekte erkend wordt zodat deze mensen op een humane manier vergoed worden!
Indien niet gaat er waarschijnlijk een uitstroom volgen waardoor er bij een eventuele volgende golf nog meer problemen opduiken...
 
Hoe schokkend dit misschien klinkt voor de nederlandse vakantie ganger .
Het is gewoon de dagelijkse gang van zaken , iedereen maar dan ook iedereen leeft hier op dezelfde harde manier.

Iedereen geld erbij is een leuke gedachte ,maar niet realistisch.
Het is de andere kant van het paradijs.
 
Hoe schokkend dit misschien klinkt voor de nederlandse vakantie ganger .
Het is gewoon de dagelijkse gang van zaken , iedereen maar dan ook iedereen leeft hier op dezelfde harde manier.
En het geldt niet alleen voor long covid patiënten. Er bestaat ook bijvoorbeeld langdurige klachten door de ziekte van Pfeiffer. Mijn vriendin heeft de ziekte van lyme in een chronisch stadium en is daardoor ook niet meer in staat om normaal werk te vinden. Na jarenlange zeer burocratische procedures is ze nog niet veel verder gekomen. Nog maar een paar jaar wachten tot ze de Tsjechische aow leeftijd heeft bereikt. Die leeftijdgrens is gelukkig lager dan in Nederland. Hopelijk wordt het dan iets beter.
Maar het is nog schandaliger dat mensen in die situatie zijn gekomen doordat ze anderen hielpen. Ik vergelijk ze met veteranen die gestreden hebben in een oorlog. Die behandel je niet zo.
 
Laatst bewerkt:
Er is een fase in de pandemie geweest dat je van een oorlogsachtige situatie kunt spreken. En ik denk dat de mensen in de frontlinies dat zo ervaren hebben. En ze konden zich ook niet beschermen omdat er nog geen vaccins waren. Daarom moet je die mensen behandelen als oorlogsveteranen.
 
Bovenaan