Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Bedankt voor de updates @kuurgast
Betreft de rioolwater monsters vraag ik me sterk af wat de beleidsmakers hiermee kunnen doen. In Nederland zie je namelijk dat de resultaten van deze monsters te ver achter lopen op de werkelijkheid.
Voorbeeldje:
Monster wordt afgenomen op 19 oktober, wordt vervolgens geanalyseerd etc. en ongeveer een week later is het bekend en wordt het openbaar gemaakt in de data.
Intussen krijgen mensen al klachten die mogelijk wijzen op corona, ze laten zich testen en mogelijk is er voor een gedeelte al uitslag binnen diezelfde week.

Wat je dus nu in deze tweede golf ziet gebeuren in Nederland is dat de besmettingen zijn gaan oplopen en dat je pas een week later de significante toename in de rioolwater monsters ziet, omdat die data nog verder achter loopt dan het aantal besmettingen.

Het enige wat het op dit moment dus geeft is een extra bevestiging op toename.
Terwijl het eigenlijk een "vroegsignalering" moet zijn.
 

kuurgast

Donateur
Ik denk dat het rioolwateronderzoek nu niet meer toepasselijk is. Wel als de R onder 0,8 komt, dan kan je het gebruiken voor extra controle als er minder mensen testen.
Nu is het testen en bron-contactonderzoek het belangrijkste naast de 1.5 meter en handen wassen om controle te krijgen over het virus en een aanvaardbaar aantal zieken te krijgen.
Hoe meer zieke mensen hoe zieker de economie.......
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft hoogstwaarschijnlijk een keerpunt bereikt in de ontwikkeling van de corona-epidemie, zegt de nieuwe minister van Volksgezondheid Jan Blatný. De situatie zal naar verwachting in de komende twee weken verbeteren, zei hij vrijdag op zijn eerste persconferentie in Praag. Hij waarschuwde echter dat als de beperkingen niet werden nageleefd, het effect niet zou optreden. Men heeft nog niet gewonnen, het virus blijft zich oncontroleerbaar verspreiden in de samenleving, aldus de minister.

Een verplichte test van cliënten in bejaardentehuizen en andere sociale voorzieningen in Tsjechië zal waarschijnlijk aanstaande woensdag beginnen. De verplichte testen in deze instellingen is dinsdag door de regering goedgekeurd.
Donderdag testten meer dan 3.000 cliënten en bijna 2.200 medewerkers van sociale voorzieningen positief op Covid-19.
De eerste testgolf zal men antigene COVID-19-tests gebruiken, die minder betrouwbaar zijn, maar die geven het verspreidingsniveau sneller aan dan bij normale PCR-tests.

Ondertussen helpen honderden studenten vrijwillig in de ziekenhuizen. Zie artikel deutsch.radio.cz.
-----------------------------------------------------------
Corona-noodsituatie in Tsjechië wordt verlengd tot 20 november.

De noodtoestand in Tsjechië kan aanvankelijk gelden tot 20 november. De Tweede Kamer heeft vrijdag ingestemd met een verlenging.
De regering vroeg parlementariërs om uitstel tot 3 december, maar vond geen meerderheid voor hun voorstel. De coronasituatie in Tsjechië is nog kritiek, het kabinet motiveerde zijn verzoek. Door de verlenging van de noodtoestand kunnen sommige beperkingen nu ook voortduren, zoals het beperken van de bewegingsvrijheid en het sluiten van winkels en diensten.
Tijdens de eerste Corona-golf in het voorjaar was de noodsituatie in Tsjechië van 12 maart tot 17 mei. Het werd toen twee keer verlengd.
------------------------------------------------------
Duitsland heeft honderd longventilatoren aan Tsjechië geschonken.

De longventilator is een apparaat dat de activiteit van de longen geheel of gedeeltelijk vervangt en zorgt voor het pompen van zuurstof door het lichaam. De longen worden vaak aangetast door ernstige covid-19.
Duitsland schonk Tsjechië honderd longventilatoren om de covid-19-epidemie te bestrijden. Dat maakten minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček en de Duitse ambassadeur in Tsjechië Christoph Israng op Twitter bekend. Volgens Israng onderzoekt de Duitse zijde andere manieren om te helpen.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček bedankte voor de geleverde ventilatoren en voor verdere hulp die Tsjechië uit het buitenland ontving. "Veel dank aan onze EU- en NATO-partners voor de levering van ventilatoren. De komende weken zullen buitengewoon moeilijk zijn. Onze gezondheidszorg kampt met een tekort aan medisch personeel. We zijn dankbaar dat onze vrienden en bondgenoten overwegen om hun artsen en verpleegsters naar Tsjechische ziekenhuizen te sturen '', schreef hij op twitter.

Tsjechië, een van de meest getroffen landen in Europa wat betreft een dagelijkse toename van het aantal besmette mensen per 100.000 inwoners, heeft eerder hulp gekregen tegen covid-19 van andere landen van de Europese Unie en de Noord-Atlantische Alliantie. Deze week hebben Tsjechische soldaten 60 longventilatoren van de NATO-voorraad in Italië naar Tsjechië vervoerd, en Tsjechië heeft extra apparaten verkregen uit Nederland, Oostenrijk, Hongarije en de EU. Eind vorige week beschikten Tsjechische ziekenhuizen over ongeveer 2.000 apparaten.

De Verenigde Staten hebben aangeboden om 28 militaire artsen met ervaring in de behandeling van met coronavirus geïnfecteerde patiënten naar Tsjechië te sturen. Dit weekend komen zeven Amerikaanse soldaten aan in Tsjechië om een missie voor artsen voor te bereiden. Een Franse farmacoloog die gespecialiseerd is in veldhospitaals komt vandaag aan en het ministerie van Defensie onderhandelt ook over Britse en Duitse hulp. Deze week keurde het parlement goed dat Tsjechië maximaal 300 buitenlandse militaire doktoren mocht accepteren.
Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz + irozhlas.cz + seznamzpravy.cz.
 
Tsjechië heeft hoogstwaarschijnlijk een keerpunt bereikt in de ontwikkeling van de corona-epidemie, zegt de nieuwe minister van Volksgezondheid Jan Blatný. De situatie zal naar verwachting in de komende twee weken verbeteren, zei hij vrijdag op zijn eerste persconferentie in Praag.

In de stad Praag lijken de aantallen zelfs te dalen. Van 600+ naar nu 532(/100.000 inwoners/7 dagen).

Al die tijd wel vreemd gevonden dat de grootste brandhaarden juist buiten de hoofdstad zijn (of zijn geweest), terwijl elders in Europa een ander beeld laat zien.
 

kuurgast

Donateur
Coronavirus in cijfers: 13.605 nieuwe gevallen bevestigd op vrijdag.

Vrijdag waren er 13.605 positieve gevallen van besmetting met het coronavirus in Tsjechië. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorige week. Het aantal positieve tests is ongeveer 30 procent.

Ziekenhuizen registreerden een toename van 677 ziekenhuisopnames.
Het aantal patiënten dat momenteel in het ziekenhuis werden opgenomen, is 7.281, waarvan 1.068 in ernstige toestand op IC verblijven op donderdagavond.
De vrije capaciteit van IC bedden (JIP+ARO) in Tsjechië is 24%, en gewone bedden 34%.

Ook werden vrijdag 121 doden aan de statistieken toegevoegd. Dit zijn tussentijdse cijfers die statistici de komende dagen moeten invullen. Andere sterfgevallen werden met terugwerkende kracht toegevoegd aan voorgaande dagen. De zwartste dag van de epidemie is donderdag met 171 doden. Gemiddeld sterven in Tsjechië dagelijks meer dan 130 mensen in verband met de ziekte.
Sinds maart zijn 3.078 geïnfecteerden overleden.

Het aantal besmette personen in de regio Benešov is vorige week het sterkst gestegen, waar in de afgelopen zeven dagen ongeveer 1.118 nieuwe gevallen van covid-19 per 100.000 inwoners werden geregistreerd. Stijgingen van meer dan duizend gevallen per 100 duizend inwoners deden zich voor in de regio's Náchod en Přerov.
Bron seznamzpravy.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Er is een voorzichtige afvlakking te zien, maar het aantal ziekenhuisopnames zal de komende week nog wel harder groeien.
Het is te hopen dat de mensen zich houden aan de hygiënemaatregelen met Sint Maarten die traditioneel 11 november op een wit paard arriveert met de nieuwe wijn.


Volgens evolutiebioloog Flegr hangt de verspreiding van het virus af van de luchttemperatuur. Als de temperatuur met één graad Celsius daalt, neemt de besmettelijkheid van het virus met drie procent toe, dus als de temperatuur met 10 graden daalt, neemt de besmettelijkheid met 30 procent toe. "De maatregelen die ze nu nemen, werken niet bij lagere temperaturen, dus tijdens de kerst, januari en februari zal er een moeilijkere situatie ontstaan", zegt Flegr.

Als de leeftijd van de ziekenhuisopname toeneemt, kan een grotere belasting van het gezondheidszorgsysteem worden verwacht, omdat oudere patiënten veel meer zorg nodig hebben. Complicaties nemen toe met de leeftijd, patiënten hebben meer veeleisende behandeling en langere ziekenhuisverblijven nodig.
Bron zpravy.aktualne.cz.

Interessant artikel op literarky.cz over de gevangenissen in Tsjechië die het virus grotendeels buiten de deur hebben kunnen houden.

@Bohemian ik denk dat het te maken heeft met sociale omstandigheden en toerisme.
In eerste instantie was Praag de grootste brandhaard door jongeren van buiten de stad in horeca.
Praag heeft een hogere opgeleide bevolking. In de regio's zijn gebieden met sociaal zwakkeren die zich verzetten tegen alle maatregelen en werden er plaatselijk allerlei feesten gehouden oa van brandweer.
 
In de stad Praag lijken de aantallen zelfs te dalen. Van 600+ naar nu 532(/100.000 inwoners/7 dagen).

Al die tijd wel vreemd gevonden dat de grootste brandhaarden juist buiten de hoofdstad zijn (of zijn geweest), terwijl elders in Europa een ander beeld laat zien.
gisteren op tv, juist veel interviews met locale dorpen, waar dit allemaal aan voorbij gaat!!! en dat het waarschijnlijk komt omdat er minder mensen in contact komen met elkaar dan in de drukke steden.
 

kuurgast

Donateur
Minister van Binnenlandse Zaken roept op tot onderzoekscommissie naar coronavirus-epidemie.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček zou graag zien dat er na de tweede golf van de coronavirus-epidemie een parlementaire onderzoekscommissie wordt opgericht. Dit moet uitwijzen waar Tsjechië fouten heeft gemaakt ter voorbereiding op de Corona-herfstgolf. Dat zei Hamáček in een interview met de nieuwsserver Seznam Zprávy.

Hij beschuldigde premier Andrej Babiš ervan zich snel te hebben bemoeid met de besluiten over de beperking van de verspreiding van het coronavirus. Babiš bekritiseerde onder meer in augustus het besluit van de toenmalige minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch om vanaf september verplichte maskers in scholen en restaurants in te voeren en nam meer gematigde maatregelen.
------------------------------------------------------------
Klein grensverkeer tussen Tsjechië en Saksen is mogelijk.

Het zogenaamde kleine grensverkeer tussen Saksen en Tsjechië zal ook na de inwerkingtreding van de nieuwe quarantaineverordening op 2 november in Duitsland mogelijk blijven. Dienovereenkomstig zijn verplaatsingen, bijvoorbeeld naar het werk, maar ook naar winkels of tanken, nog toegestaan tot een verblijf van 24 uur in beide richtingen zonder quarantaine of een negatieve coronatest. Dit vloeit voort uit de nieuwe quarantainevoorschriften die het Saksische ministerie van Volksgezondheid op haar website heeft gepubliceerd.
Volgens berichten in de media adviseerde minister van Volksgezondheid Petra Köpping vorige week om het kleine grensverkeer te beperken, maar de Saksische regering heeft nog geen beslissing genomen.
Bron deutsch.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
11.428 nieuwe besmettingen op zaterdag.

Gezondheidsautoriteiten in Tsjechië meldden zaterdag 11.428 nieuwe coronabesmettingen. Ten opzichte van zaterdag vorige week is dat aantal met ongeveer 1000 gedaald. Er worden nu dagelijks circa 45.000 testen gedaan.
Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis moet worden behandeld, is in oktober snel gestegen. Eind oktober waren er ongeveer 1000 met corona in ziekenhuizen in Tsjechië, momenteel zijn er 7673 mensen. Bij 1137 van hen is de ziekte ernstig(IC).

Het aantal sterfgevallen met Covid-19 in Tsjechië voor vrijdag is, zoals regelmatig gebeurt, naar boven bijgesteld van 121 naar 176, waarmee het in dit opzicht de ergste dag is sinds het begin van de pandemie. Het totale aantal sterfgevallen met het coronavirus is nu opgelopen tot 3.251, waarbij de overgrote meerderheid van die sterfgevallen in oktober plaatsvond.
--------------------------------------
Shoppers houden zich niet aan hygiënevoorschriften en zijn agressiever dan in het voorjaar.

Personeel van kleine verkooppunten in de Tsjechische regio's meldt agressiever gedrag van klanten die niet bereid zijn om de Covid-19-beperkingen van de overheid na te leven dan in het voorjaar, vertelde het hoofd van de Vereniging van de Traditionele Tsjechische Winkel, Pavel Březina, aan het Tsjechische persbureau . Mensen winkelen meer bij kleine winkels vanwege de coronavirus-situatie.
De heer Březina zei dat mensen voorzichtiger waren en geneigd waren om solidariteit te tonen tijdens de eerste golf van het virus. Nu het risico op infectie groter is, zijn veel klanten boos en weigeren gezichtsmaskers te dragen, zei hij.
-----------------------------------------------
Jongste parlementslid Tsjechië helpt bij het maken van een nieuwe overheidswebsite met uitleg over COVID-19-beperkingen.

Het jongste parlementslid Dominik Feri (24), heeft aangekondigd dat hij met de regering zal samenwerken om een nieuwe website te lanceren die de huidige en toekomstige -coronavirus maatregelen. Hij had vrijdag een ontmoeting met premier Andrej Babiš om het project te bespreken.
“Ik heb eindelijk de premier kunnen overtuigen van de noodzaak om een nieuwe informatiewebsite te maken. Een onafhankelijk team zal eraan werken. De heer Babiš gaf toe dat de ministeries problemen hebben met het communiceren van hun strategie."
Feri zegt dat hij nauw zal samenwerken met de adviseur voor IT en digitalisering van de premier, Vladimír Dzurilla en Česko.digital, een gemeenschap van softwareontwikkelaars en andere experts, die ook kennis zullen leveren voor het nieuwe platform. De informatiewebsite moet over twee weken klaar zijn.
De communicatiestrategie van de regering ligt regelmatig onder vuur van de leden van de oppositie. Feri stelde het zelf vorige week in de Kamer van Afgevaardigden in twijfel.
Het jongste parlementslid van het land heeft al een voorlichtingscampagne gevoerd op zijn Instagram-account, waar hij regelmatig updates heeft geplaatst over overheidsmaatregelen sinds de epidemie in het voorjaar begon. Hij heeft een aanhang van meer dan zevenhonderdduizend voornamelijk jonge Tsjechen. Omdat dat format voor hen geloofwaardiger is, nemen ze de informatie veel beter op.
De komende weken zullen uitwijzen of Feri's populariteit op sociale media zich kan vertalen in dit nieuwe project en of deze zeldzame poging tot directe samenwerking tussen de regering en een oppositielid vruchten zal afwerpen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
In de afgelopen week heeft Tsjechië per hoofd van de bevolking de meeste slachtoffers van covid ter wereld

In Tsjechië zijn sinds maart 339.007 mensen besmet met het nieuwe coronavirus en zijn er 3348 overleden.Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding werden we in de laatste week van oktober het meest getroffen land ter wereld wat betreft bevolkingsdoden. We volgen de gebeurtenissen rond de pandemie in Tsjechië en over de hele wereld in een online rapport.

Tot op heden waren er in Tsjechië 3.905 gevallen van covid-19, 672 minder dan afgelopen zondag. Het aandeel gevallen in het aantal tests op zaterdag groeide echter na de daling van vrijdag. Het aantal mensen dat zaterdag met covid in het ziekenhuis werd opgenomen, daalde tijdens de sterke stijging in oktober voor het eerst fors. In vergelijking met vrijdag zijn 300 ziekenhuisopnames gedaald tot 7370.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček (CSA) verwacht dat de regering de Kamer van Afgevaardigden opnieuw vraagt om de noodtoestand te verlengen. Toegegeven, het kan tot Kerstmis duren, zei hij vandaag in het Tsjechische televisieprogramma Otázky Václava Moravec.

De regering bereidt momenteel geen nieuwe beperkende maatregelen voor tegen de verspreiding van het coronavirus, zeiden minister Hamacek van Binnenlandse Zaken en minister van Industrie Karel Havlicek zondag (voor YES). Volgens hen is het nog te vroeg om beperkingen op te heffen.

Volgens Jan Hamáček zou de terugkeer van leerlingen naar scholen moeten plaatsvinden wanneer er een toename is van 2.500 tot 3.000 besmette mensen per dag.

Vandaag zijn de eerste 180 ademhalingshulpmiddelen uit Nieuw-Zeeland aangekomen in het magazijn van de State Material Reserves Administration in Sedlčany in de regio Příbram. Dit zijn zogenaamde oxygenatoren, in totaal zijn er 1.500 besteld en zullen binnen de komende tien dagen arriveren, vertelde de voorzitter van de administratie, Pavel Švagr, aan verslaggevers


bron; Aktuálně.cz
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Kleine daling in nieuwe Covid-19-gevallen opnieuw gezien in Tsjechië.

In Tsjechië zijn zondag 6.542 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Dit vertegenwoordigt een daling van ongeveer 760 ten opzichte van de vorige zondag en zet een kleine daling in het aantal nieuwe gevallen van de afgelopen dagen voort.
Sinds het begin van de pandemie zijn bijna 350.000 mensen positief getest op het coronavirus, waarvan bijna 80 procent in oktober.
Volgens de laatste cijfers zijn 7.370 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan 1.156 in een ernstige toestand (IC).
Het aantal doden is gestegen tot 3.429. Zondag vielen 111 doden, hoewel dat cijfer naar boven kan worden bijgesteld. Gemiddeld sterven nu in Tsjechië dagelijks meer dan 150 mensen in verband met corona.

Het reproductie getal is gedaald tot R 1.
--------------------------------------------------
Duizenden senioren wachten op een verplichte snelheidstest.

Vanaf woensdag starten uitgebreide testen met de antigeenmethode in verpleeghuizen. Binnen zeven dagen moeten tot 100.000 mensen worden getest onder het ministerie van Volksgezondheid. Maandag zou de regering het testen van verpleegsters en ander personeel moeten goedkeuren.
De resultaten uit Slowakije wezen echter opnieuw op hun lagere betrouwbaarheid. Na een positieve snel-test, zal het resultaat worden bevestigd door een PCR-test.
Zaterdag werden in Slowakije 2,5 miljoen mensen getest, slechts één procent was positief.
De nieuwe minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, steunde het gebruik van antigeentesten nadat hij aantrad. Hoewel hij hun lagere betrouwbaarheid erkende, zijn ze volgens hem voordelig voor regelmatig testen waar de populatie meer besmet is. "Er is een poging om ze te gebruiken bij huisartsen", zei Blatný.
Het oorspronkelijke plan van de voormalige minister van Volksgezondheid Roman Prymula voorzag in een "alomvattende" test van alle burgers, die afgelopen weekend in Slowakije plaatsvond. Echter, Prymula trok zich uiteindelijk terug van een ambitieus plan waarvoor ongeveer 3,5 miljard kronen nodig zouden zijn.

In opdracht van de regering heeft de Algemene Ziektekostenverzekeringsmaatschappij (VZP) vorige week twee miljoen antigeentesten gekocht en in totaal tien miljoen besteld. De prijs van één test is 120 kronen.
Sommige grote bedrijven bereiden zich al voor op massatesten. Het energieconcern ČEZ heeft bijvoorbeeld al apparaten gekocht voor het testen van antigeen en testkits. Ze wacht nu op instructies van het ministerie van Volksgezondheid en de hoofdhygiënist.
---------------------------------------------------
Eerste Amerikaanse militaire artsen zijn in Praag aangekomen.

De eerste zeven militaire artsen die zouden moeten helpen het hoofd te bieden aan de coronacrisis in Tsjechië zijn zondag aangekomen in Praag. Maandag staan de eerste ontmoetingen met hun Tsjechische collega's gepland, zo maakte de Amerikaanse ambassade in Praag via Twitter bekend.
In totaal 28 National Guard-artsen uit Texas en Nebraska, die in hun thuisland al ervaring hadden opgedaan met het bestrijden van het coronavirus, gaan het lokale gezondheidssysteem ontlasten in de strijd tegen de corona-epidemie.
Vorige week keurde het Tsjechische parlement het verblijf van maximaal 300 militaire artsen uit EU- en NATO-landen in Tsjechië goed. Ze kunnen maximaal 90 dagen in het land verblijven.
-----------------------------------------------
Havlíček is aan het plannen hoe voor Kerstmis. Deskundigen dringen aan op voorzichtigheid.

Volgens de minister van Industrie en Handel en Transport Karel Havlíček wil de regering van Andrej Babiš de pre-kerstmarkt niet "begraven". Volgens de contouren van de regering zouden de winkels onder een bepaald regime kunnen opereren.
"We werken al aan verschillende scenario's. Scenario's van het pre-kerstregime - losser, minder losser tot volledig restrictief," zei hij zondag voor de televisie.

Volgens de vicepremier komen over ongeveer twee weken relevante cijfers beschikbaar, op basis waarvan kan worden gesproken over versoepeling van overheidsmaatregelen.
De belangrijkste rol zal worden gespeeld door de reproductieve factor, namelijk het aantal mensen dat besmet is door één besmette persoon, het aantal besmette mensen en de bezetting van ziekenhuisbedden.

De kerstbusiness is echter niet de eerste op rij, zegt Havlíček, volgens wie het kabinet eerst rekent op de opening van scholen.
De regering van Babiš heeft de afgelopen dagen verschillende keren gezegd dat het doel een relatief normale kerstervaring is. Volgens econoom Štěpán Jurajda zou het echter een groot succes zijn als we erin zouden slagen om met Kerstmis in ieder geval de eerste jaren van de basisschool te beginnen.

Op dit moment is het echter helemaal niet zeker dat de maatregelen van de regering tegen Kerstmis op grotere schaal zullen versoepelen. "Ik ben bang dat het risico aanzienlijk is. En het kan werken. Het kan zeker werken. Maar het hoeft niet. Ik zie het ongeveer fifty-fifty'', voegde Jurajda, een lid van de Nationale Economische Raad van de regering, toe in een recent interview met Seznam Zprávy.

Gezondheidsdeskundigen maken zich ook zorgen over de ontwikkelingen in de komende weken. Viroloog Pavel Plevka uit Brno waarschuwt dat de situatie in ziekenhuizen kritiek zal zijn, vooral in de komende drie weken.
"De situatie zal nog drie weken slecht zijn. Het dodental loopt waarschijnlijk op tussen de driehonderd en vijfhonderd per dag. Het aantal doden zal vrijwel zeker verdubbelen. U kunt er niets meer aan doen. Dit zijn mensen die al besmet zijn en hun toestand zal erger worden. Verdere ontwikkeling zal afhangen van hoe effectief de quarantainemaatregelen zijn,” zei de adjunct-directeur van het Centraal-Europese Instituut voor Technologie CEITEC in Brno in een interview met Seznam Zprávy op zaterdag.

Ondertussen heeft de Oostenrijkse deelstaat Salzburg alle skipistes gesloten ivm verspreiding van corona.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Ondanks een voorzichtige afname van de positieve testen, zal de komende week het aantal ziekenhuisopnames veel hoger oplopen. Het huidige aantal in ziekenhuizen is van de periode dat er tot 10.000 mensen per dag besmet raakten. De afgelopen 10 dagen waren dat gemiddeld 13.000 per dag.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Er zijn nep nano-maskers op de markt. De masker van een T-shirt heeft hetzelfde effect.

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Liberec hebben in totaal zes lakens getest, die onder de naam "nanoroušky" op de Tsjechische markt verkrijgbaar zijn. Slechts de helft bevatte nanotextiel.

Ze bestudeerden de materiaalsamenstelling van zes gezichtsmaskers in universitaire laboratoria. Naast gasmaskers zijn ze momenteel een van de best verkochte beschermingsmiddelen. Alle zes hun leveranciers noemen ze "nanoroušky"(roušky=masker)
De onderzoekers concentreerden zich daarom op een nauwkeurige analyse van alle materiaallagen in de maskers.
"In drie van de zes maskers was er geen nanovezelstof of andere nano-objecten die de filterfunctionaliteit van de lakens technologisch zouden verbeteren", zegt Pavel Kejzlar, een onderzoeker aan de Technische Universiteit van Liberec.

Alle drie de maskers zonder nanovezels kwamen uit import naar Tsjechië, vooral uit Vietnam. Volgens wetenschappers heeft het dragen op het gezicht ongeveer hetzelfde effect als het dragen van katoenen gordijnen van een oud T-shirt, dat de Tsjechen in het voorjaar in bulk hebben genaaid. Maar nanomaskers kosten ook meer dan honderd kronen per stuk.
"Toen een van de fabrikanten bijvoorbeeld een stof maakte van garen, dat hij een nanomateriaal noemde, waarbij de vezels elkaar kruisen, creëerde hij een membraan dat volkomen ongeschikt is voor het filteren van hele kleine voorwerpen, zoals bacteriën of zelfs virussen", zegt Pavel Kejzlar van Technische Universiteit van Liberec.

Onder de producten waarvan door tests is aangetoond dat ze niet "nano" zijn, zijn maskers merken TNG (leverancier REMOSKA), VINATEX Fabric Mask (leverancier EUROVINA Travel) a SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLabTM (distributeur umbrellaline 2010). Ze worden online en in winkels verkocht.

Het is erg moeilijk na te gaan in welke volumes deze maskers naar Tsjechië worden geïmporteerd. Vooral omdat ze niet als medisch hulpmiddel in e-shops worden verkocht en daarom niet de juiste vergunningen nodig hebben.

De drie maskers die daadwerkelijk nanotextiel bevatten, zijn afkomstig van drie Tsjechische fabrikanten.
Nanotextielen zijn effectiever tegen virussen, ze kunnen opvangen en, in tegenstelling tot een masker van gewoon textiel, - in ieder geval gedeeltelijk - de drager beschermen, niet alleen zijn omgeving. Virussen dringen niet door in het dichte netwerk van nanovezels.

De Tsjechische handelsinspectie-instantie houdt zich al enkele maanden bezig met de nano-maskers. Het probleem is dat Tsjechië geen geaccrediteerd laboratorium heeft voor "nanomaterialen" of "nanovezels".
Ze willen graag samenwerking met andere Europese landen voor onderzoek naar de kwaliteit van de nano-maskers.

De Technische Universiteit Liberec heeft in het kader van objectiviteit de vorm van de zogenaamde blinde test gebruikt. De onderzoekers die de test hebben uitgevoerd, kenden de fabrikant, het land van herkomst of andere identificerende informatie niet. Bovendien werden monsters met het label A tot F parallel getest door twee laboratoria.
De Technische Universiteit van Liberec is een belangrijke binnenlandse autoriteit op het gebied van nanovezels. Nanospider was de eerste ter wereld die een machine ontwierp voor de productie van industriële nanovezels en is ook wereldleider in de productie van industrieel nanovezeltextiel.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Lichte daling van het aantal Covid-19-gevallen dat maandag werd geregistreerd.

De Tsjechische Republiek registreerde maandag 9.241 gevallen van Covid-19, een daling met ongeveer 1.000 gevallen in vergelijking met de maandag ervoor.
Hoewel de afgelopen dagen reden hebben gegeven om te hopen dat de epidemie zijn hoogtepunt heeft bereikt, zeggen experts dat de komende drie dagen - woensdag tot vrijdag - doorslaggevend zullen zijn om te bevestigen of de achteruitgang zal doorzetten.

Bijna 7.500 mensen worden momenteel in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, van wie er meer dan 1.000 in een ernstige toestand op IC verkeren.
Maandag waren er echter 108 doden in verband met Covid-19.
------------------------------------------------------
De Tsjechische overheid staat hervatting van professionele sporten toe.

In Tsjechië zou het binnenkort weer mogelijk moeten zijn om beroepssport te beoefenen. Als de hygiëneconcepten worden nageleefd, zou ook binnensport mogelijk zijn, besloot de Tsjechische regering maandag in haar bijeenkomst.
Sinds 12 oktober is de georganiseerde sport in Tsjechië geschorst. Gezamenlijke training was slechts op enkele uitzonderingen na toegestaan en in het geval van de Europa League waren ook wedstrijden toegestaan. Het aantal uitzonderingen moet nu volgens bepaalde criteria worden aangepast.
De beste voetbal- en ijshockeycompetities van het land hadden sterk gepleit voor een hervatting van hun competities. Wedstrijden zullen zonder toeschouwers achter gesloten deuren plaatsvinden.
--------------------------------------------------
Trein- en busroutes zijn beperkt na een enorme daling van het aantal passagiers.

Trein- en busdiensten in Tsjechië bedienen momenteel slechts ongeveer een kwart van hun gebruikelijke aantal passagiers, gezien de situatie van Covid-19, melden exploitanten. In de daluren zijn de passagiersaantallen vaak nog lager, aldus het Tsjechische persbureau.
Deze afname van het aantal mensen dat treinen en bussen gebruikt, heeft de afgelopen dagen geleid tot de opschorting van tientallen routes, omdat operators honderden miljoenen kronen verliezen.
---------------------------------------------------
Slowakije voert verplichte corona tests in aan zijn grenzen.

Slowakije heeft aangekondigd dat het aanstaande maandag verplichte Covid-19-tests aan zijn grenzen zal invoeren.
Mensen die het land binnenkomen, zullen ofwel een negatieve PCR-test moeten afleggen die niet ouder is dan 3 dagen, ofwel een test ondergaan bij de respectieve grenscontrolepost.
Het aantal open grensovergangen zal worden verminderd om het proces te vergemakkelijken.
Het is nog niet duidelijk of mensen de tests zelf moeten betalen.
De beslissing werd genomen als reactie op de verslechterende epidemie in het land.
Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.

Er is dus een voorzichtige afname van nieuwe gevallen, maar testen zijn er ook minder(20.411).
Het aantal ziekenhuisopnames zal echter per dag hoger worden dan het aantal mensen dat ontslagen wordt uit de ziekenhuizen.
Zie alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19, waar je goed overzicht krijgt van aantal positieve testen in de afgelopen periode op:

Denní přehled počtu osob s nově prokázaným onemocněním COVID‑19 dle hlášení krajských hygienických stanic a laboratoří.
Dagelijks overzicht van het aantal mensen met nieuw bewezen COVID - 19
Tabulkový přehled = Overzicht in tabelvorm.
 
9252 nieuwe besmettingen gisteren. Het lijkt erop dat er een kentering is in de aantallen.
Die kentering lijkt inderdaad ingezet. Maar dagcijfers zeggen niet zo heel veel. Gisteren waren eigenlijk de cijfers van zondag en dan zijn er minder testen. Maar ook de weekcijfers dalen. In Praag is inmiddels een flinke afname. Praag liep een paar weken voor op andere delen van Tsjechië waar de cijfers nu nog hoog zijn. Ik ben overigens benieuwd hoeveel mensen al in contact zijn geweest met het virus en antistoffen hebben opgebouwd. Meestal ligt dat een aantal keren hoger dan het aantal positieve testen. Misschien ligt dat al boven de 1 miljoen voor Tsjechië. Dat in combinatie met de lockdown brengt de besmettingsgraad verder omlaag. Net als bijvoorbeeld New York dat net zo'n piek had als Praag/Tsjechië. Daarna trad daar een snelle daling in. Maar het zal nog wel enkele weken duren voordat de daling ook te merken is in de ziekenhuizen.

https://www.worldometers.info/coronavirus/usa/new-york/
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Tsjechische noodoproep. Na de NAVO, de EU en Artsen Zonder Grenzen zal ook de WHO helpen

Tsjechië onderhandelt met de Wereldgezondheidsorganisatie om het coronavirus te helpen bestrijden. De WHO staat klaar om medische teams te leveren voor Tsjechische ziekenhuizen. Dit werd aan Radiožurnál bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid en de Tsjechische vertegenwoordiging van de WHO. Tot nu toe heeft het ministerie van Volksgezondheid om twee artsen en 15 verpleegsters gevraagd.

Volgens de verklaring van de president van de Tsjechische medische kamer Milan Kubek in Radiožurnál zijn er nu 13 weken geleden 16.000 geïnfecteerde mensen in Tsjechië.

Volgens Kubek zijn er de afgelopen week meer dan 500 geïnfecteerde mensen onder artsen gestegen, en in totaal zijn er meer dan 2700. Het aantal geïnfecteerde verpleegsters is met 2000 toegenomen. 'Helaas is de vijfde dokter overleden. Twee collega's stierven in de afgelopen week, ”vertelde Kubek aan Radiožurnál.

De capaciteit van Tsjechische ziekenhuizen wordt het meest bedreigd door het gebrek aan personeel, zei Vladimír Černý, de nationale intensive care-coördinator, vorige week.

Volgens Ladislav Dušek, directeur van het Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS), bestaat het risico dat de capaciteit van ziekenhuizen in de tweede helft van november bijna uitgeput raakt, zelfs nadat het maximumaantal is gewijzigd in bedden voor patiënten met covid. Černý voegde eraan toe dat de capaciteit als geheel voldoende lijkt, maar dat sommige regio's aan de vooravond van de bestaande capaciteit staan.

Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Volksgezondheid werden vanaf maandagavond 7.486 mensen met covid opgenomen in ziekenhuizen, waarvan 1.163 intensieve zorg nodig hadden. De totale capaciteit van acute ziekenhuisbedden is ongeveer 47.000

bron www.idnes.cz
 
Uit het bericht van Rainbow; "de vijfde arts is helaas overleden".

Bij mijn vrouw op de IC kijken ze uit op een groot plein, waar enkele weken geleden een grote groep mensen stond te demonstreren tegen de COVID maatregelen. "Ik kan niet ademhalen door een masker, je ademt je eigen afval in, Covid is een griepje, Bill Gates en George Soros willen ons chippen, de regering wil ons muilkorven, PCR testen worden vervalst" En de mooiste van allemaal; "patienten worden betaald door de farmacie om zo lang mogelijk op de IC te blijven"....

En er zijn intussen 5 artsen overleden die hun stinkende best deden ernstig zieke mensen met COVID gerelateerde ziekten in leven te houden. En vaak lukt dit niet eens. Mijn vrouw heeft gisteren haar 31e Covid gerelateerde overlijdensakte ingevuld en ondertekend, geteld vanaf begin september..

In Tsjechie vindt een groot percentage mensen dat de complottheorien waar zijn, dat ze misleid worden.
Ik mag hopen dat al deze mensen een niet behandelen verklaring bij zich hebben, voor het geval ze wel COVID krijgen en op de IC belanden. Het is immers maar een griepje... :stom::stom:
 

kuurgast

Donateur
Ik ben overigens benieuwd hoeveel mensen al in contact zijn geweest met het virus en antistoffen hebben opgebouwd.
Er zijn plaatsen in Tsjechië waar 1 op de 30 inwoners besmet is geraakt. Antistoffen/immuniteit is een ander verhaal.....
Een "gewone" griepvirus hebben we allemaal wel eens gehad en een bepaalde vorm van bescherming opgebouwd of via griepprik. Iedereen kan zich wel een zware griep herinneren waar die goed ziek van was en daarna veel minder.
Wat betreft de aantallen positieve testen die wij hier melden gaat altijd over de voorgaande dag, dus die 9.240 is van maandag! Om 18.00uur is een voorlopige aantal bekend op de vaker genoemde website en dat wordt om 01.00uur aangevuld met de laatste gegevens van de afgelopen dag.


De tweede keer kan de covid erger zijn.

In Tsjechië zijn tot nu toe meer dan een kwart miljoen mensen besmet met het coronavirus en zijn bijna 100.000 mensen hersteld van de ziekte. Maar dat betekent niet dat ze niet opnieuw geïnfecteerd kunnen raken. Volgens deskundigen zijn sommige mensen slechts drie maanden immuun voor de ziekte. Onlangs zijn er gevallen geweest van mensen die in het voorjaar corona kregen en nu opnieuw besmet zijn geraakt.

Hoewel het lijkt dat coronavirus al heel lang het leven van mensen beïnvloedt, vanuit wetenschappelijk oogpunt is covid-19 nog steeds een heel nieuwe ziekte. Daarom weten we nog steeds weinig over de immuunrespons op covid-19. Maar de eerste informatie is nogal negatief - de antilichamen zullen waarschijnlijk niet lang duren, Bovendien hebben sommige mensen ze bijna niet. Het blijkt dat veel mensen die covid-19 hebben gehad geen antilichamen ontwikkelen. Of beter gezegd, de tests zullen ze niet meten.

Maar de afweer van het menselijk lichaam is niet slechts één. Er zijn verschillende typen, waarvan sommige effectiever zijn in de verdediging tegen het virus dan andere. Naast antilichamen is er zogenaamde cellulaire immuniteit. Het meten van de testen is hier echter lastig, omdat ze ingewikkeld en duur zijn in vergelijking met sneltesten die antilichamen meten. Er is niet veel over haar bekend in verband met covid-19.

Of en hoe intens de ziekte zich manifesteert, hangt van veel factoren af. Onder andere de virale dosis die de persoon tegenkomt en de immuniteit van de besmette persoon. "Ontmoetingen met elke individuele infectie leiden geleidelijk tot de vorming van immuungeheugen, en verdere herhaalde ontmoetingen kunnen het immuunsysteem trainen om zelfs met grote virale doses om te gaan. Veel complexe factoren spelen hierbij een rol“, zegt immunoloog Vojtěch Thon van het RECETOX-centrum van de Masaryk Universiteit in Brno.

Bij veel voorkomende aandoeningen van de luchtwegen, zoals de griep, zijn mensen ongeveer een half jaar immuun. Met het coronavirus lijkt het er echter op dat men veel eerder besmet kan raken.
"Covid-19 is een ziekte waar de immuniteit slechts gedurende een bepaalde periode is. Volgens de kennis die we nu hebben, is het mogelijk dat sommige patiënten het risico lopen de ziekte na drie maanden opnieuw te krijgen", legt Petr Arenberger, directeur van het Vinohrady-ziekenhuis, uit.

Als mensen in een kortere tijd twee keer zoveel vaak voorkomende aandoeningen van de luchtwegen hebben, is het beloop meestal milder. Maar volgens deskundigen is dit misschien niet van toepassing op covid-19.
Bovendien ontdekten de onderzoekers dat mensen met de ziekte asymptomatisch een zwakkere immuniteit tegen coronavirus hadden. Ze ontwikkelden niet genoeg antilichamen.

"Het is duidelijk dat het zich gedraagt als alle virussen. Het roept immuniteit op, maar het duurt niet eeuwig. Na een tijdje ontwikkelt het zich, wordt een persoon weer vatbaar. De kortste periode is drie maanden, maar de langste kan mogelijk twee jaar duren”, legt bioloog Jaroslav Flégr uit.
Bronnen tn.nova.cz + idnes.cz.
Een in die artikelen aangehaalde studie op bmj.com.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan