Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tsjechië valt in een diepe afgrond; meeste besmettingen en sterfgevallen ter wereld

Tsjechië heeft zichzelf stevig gevestigd in de top van de wereldwijde coronavirusstatistieken. We behoren al lang tot de landen met het hoogste percentage ontdekte gevallen. We lopen nu voorop op het gebied van sterftecijfers door corona-infecties. Ten minste 688 mensen zijn de afgelopen week in Tsjechië overleden aan covid-19.

Tijdens de eerste week van oktober kwam Tsjechië aan de leiding van de wereldstatistieken wat betreft het aantal ontdekte gevallen van infectie per hoofd van de bevolking. En tot nu toe is hij er heel stevig aan gehecht.

In de zeven dagen van 16 tot 23 oktober heeft Tsjechië het absoluut hoogste aantal nieuwe gevallen per hoofd van de bevolking , zoals blijkt uit de gegevens van het ECDC, die het verzamelt van lidstaten, waaronder Tsjechië.

Nog triester - maar helaas volledig verwacht - is de positie van Tsjechië op de volgende ranglijst. Het domineert ook de ranglijst van landen met het hoogste aantal covid-19 sterfgevallen per hoofd van de bevolking. Terwijl premier Andrej Babiš in september kon bogen op een laag aantal doden op Twitter, is de situatie nu anders.
Tsjechië is deze week Argentinië gepasseerd en heeft nu weer een niet-benijdenswaardige voorsprong.

Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/veda/koronavirus-covid-cesko-nejvice-umrti.A201023_121240_veda_mla

 
Covid-19 is de tweede meest voorkomende doodsoorzaak in Tsjechië, zei het hoofd van de medische kamer

Volgens de voorzitter van de Tsjechische Medische Kamer Milan Kubka verkeert Tsjechië in de slechtste situatie ter wereld. "De dynamiek is verschrikkelijk", zei Kubek zondag in Questions of Václav Moravec. Volgens hem is de situatie buitengewoon ernstig. Volgens hem is Covid-19 de tweede meest voorkomende doodsoorzaak in Tsjechië.

"Momenteel is Tsjechië het slechtste land in de slechtste situatie ter wereld. De dynamiek is verschrikkelijk. Dit zijn het aantal sterfgevallen per week op covid-19 sinds begin september. De 518 is tot en met vrijdag en we hebben nog niet alle nummers. Volgende week zullen we in één week ongeveer duizend doden zijn, 'zei hij. Kubek toonde een cijferreeks op papier (18, 29, 56, 98, 136, 256, 441 en 518) met een wekelijks aantal sterfgevallen per covid-19.

'Ter vergelijking: voor de hele eerste golf hadden we het aantal doden rond de vierhonderd, nu kunnen we dat aantal in vier dagen aan. De situatie is buitengewoon ernstig, "voegde hij eraan toe.

Volgens hem is covid-19 nu de tweede meest voorkomende doodsoorzaak in Tsjechië. "Gemiddeld sterven er in Tsjechië 70 mensen per dag aan alle soorten kanker. Het is honderd voor covid-19, 'zei hij.

Er zijn momenteel 13.200 beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die besmet zijn met covid-19, waaronder 2.600 artsen en 6.000 verpleegkundigen. "Paramedici in ziekenhuizen zoals Uherské Hradiště vallen letterlijk op hun mond, als ik het beleefd zeg, en er is een parallelle wereld waar sommige mensen gewoon iets gaan kopen voor een vlooienmarkt of een biologische wortel kopen in Praag aan de kade , het klopt gewoon niet." Kubek had kritiek op de boerenmarkten van zaterdag.

"De situatie in ons land is de ergste in de Europese Unie. Op het moment dat de situatie is zoals die nu is, zal de capaciteit van de bedden over twee dagen gevuld zijn, ”merkte hij op. Volgens hem is het essentieel om het aantal R.

Als we het reproductieaantal niet terugbrengen tot één, dan is het niet de vraag of de zorg zal instorten, maar pas wanneer we, omdat de zorgcapaciteit altijd beperkt zal zijn, het aantal bedden niet oneindig kunnen verhogen, artsen, verpleegsters niet kunnen vermenigvuldigen, die capaciteit is beperkt en zal beperkt zijn. wat we ook doen, 'zei hij.

"Als je niet wilt dat een psychiater je intubeert in het ziekenhuis, draag dan sluiers. De meest basale maatregelen werken het beste in crisissituaties ", riep hij de burgers aan het einde van het programma op.


Bron: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...irus-cesko-covid-19.A201025_132355_domaci_lre
 
Twee a drie weken geleden had ik aangegeven dat mijn beide schoonouders met COVID19 waren besmet. Mijn schoonmoeder was er redelijk snel doorheen, maar kampt nog steeds met erge vermoeidheid en kortademigheid.

Mijn schoonvader was opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week is hij richting IC gegaan en sinds vier dagen lag hij aan de beademing. Gisteravond laat belde het ziekenhuis mijn vrouw, (hij ligt in een ander ziekenhuis dan waar mijn vrouw werkt, want andere plaats) dat de situatie snel verergerde. Het longweefsel was volkomen kapot door de COVID19 infectie. Slechts 60% saturatie (zuurstof) in het bloed, daar waar 98% normaal is.
Om te voorkomen dat hij een vreselijk gevoel van benauwdheid kreeg, is hij twee dagen geleden in een kunstmatig coma gebracht. Hij was al nauwelijks aanspreekbaar meer, maar nu was er totaal geen communicatie meer mogelijk.

Vanavond is mijn schoonvader, 80 jaar, overleden.

Van een gezonde oudere man, die veel wandelde en fietste, niet rookte, nooit ziek was en alleen af en toe van een goede fles wijn kon genieten, naar een patient; binnen een kleine maand gesloopt door een rotziekte.

Ik zal de gesprekken tijdens een lekkere fles wijn, de discussies en de strooptochten langs wijngaards op zoek naar een nog betere wijn, zo enorm gaan missen.

Lieve Ota, bedankt dat je er was en wie je was. Je was een prachtvent
 
Olivier, ik condoleer U met het verlies van uw schoonvader. Verdere woorden schieten hier tekort.

In ons gehucht - één van de 20 Petrovice’s in Tsjechië – had onze buurvrouw 3 maanden geleden haar ouders in huis genomen; vooral vader, 84 jaar, tobde met zijn gezondheid. Tot 2 weken geleden zaten ze allemaal gezellig in de tuin, vader in zijn vozík, betrokken bij het gezin.
10 dagen geleden appte mijn buurvrouw me; ze had koorts, mocht niet werken (učitelka), maar wat erger was: haar moeder was tijdens een bezoek bij familie op het toilet gevallen, heup gebroken! In het ziekenhuis werd ze positief getest. 2 Dagen later werd ze toch geopereerd, het zag er goed uit, maar die nacht werd ze snel slechter. Ze werd op de IC opgenomen en in coma gebracht. Ondertussen verzorgde de buurman zijn vrouw, die NIET getest werd op Cofid, op de bovenverdieping en zo goed als het ging zijn invalide schoonvader beneden. Tot vorige week:

Bij het ontbijt was vader nog prima, maar een uur later was het vreselijk mis. Hij werd in vliegende vaart naar het ziekenhuis gebracht, waar – aanvankelijk – geen Cofid werd getest, maar omdat zijn longen niet meer genoeg zuurstof opnamen ging ook hij naar de IC. Hun enig kind – mijn buurvrouw – bleef verplicht thuis. Met haar ging het langzaamaan beter, maar vrijdagochtend kreeg ik bericht dat haar moeder was overleden…….en zaterdagmorgen appte ze dat ook vader gestorven was.

Vandaag was ze voor het eerst buiten, ze wilde even alleen het bos in. Na 10 meter in de tuin kon ze niet meer verder en zat ze in de zon, samen met haar man. Ik stond achter het hek, want ze zijn tot dinsdag in quarantaine.

Op 18 september trouwde hun jongste dochter; om 18.00 uur die dag gingen de strengere maatregelen in, maar tot die tijd hebben wij samen met deze geweldige familie het feest meegevierd. De foto’s getuigen ervan: mijn buren, ouders van een prachtige bruid, haar zusje en de grootouders! Wat zag de toekomst er prachtig uit……..maar daar is een onverbiddelijke streep doorgehaald.
 
Gecondoleerd, Olivier...

Dit vind ik nu het allerergste van de hele zaak, achter alle cijfers die we elke dag te horen krijgen, zitten schrijnende verhalen. Families die uiteenvallen, zonder waardig afscheid te kunnen nemen, mensen die achter blijven met zoveel verdriet.
Verpleegkundigen die alles geven, werken onder hoge druk, en angstig naar huis, omdat ze immers nooit zeker zijn.
Het afstand nemen van je naaste, iedereen is immers potentiële drager. Het niet meer kunnen knuffelen wanneer je volwassen zoon een moeilijke dag heeft (hij zou kunnen besmet zijn), want hij werkt nog en komt in contact met veel mensen.
De onzekerheid; we weten niet hoe lang dit blijft duren.
Vluchten kan niet, het vieze beestje zit overal.

Ik mag alleen maar hopen, dat we hieruit kunnen leren, en dat we dit vreselijke virus op een hele korte tijd kunnen overwinnen. Ondertussen ben ik in gedachten bij iedereen die het er nu moeilijk mee heeft, waar ook ter wereld.

Misschien krijgt dit nog wel een wereld kaarsjes dag, om iedereen te gedenken, die hier het leven liet?
 

kuurgast

Donateur
@Olivier gecondoleerd met het verlies van je schoonvader.
@Russalka sterkte met jullie buurtjes.
Helaas komt het virus steeds dichter bij ons.
Eerst was het een ver-van-ons-bed gebeuren, maar nu krijgt iedereen er in dichtere kring er mee te maken.
Het moeilijkste is in deze situatie is dat je niet gewoon mensen persoonlijk kan troosten, een arm om iemands schouder slaan of een knuffel geven. Mensen verlaten de wereld in ziekenhuizen met hooguit een familielid aan hun zijde......triest.....
Met een "gewone" griep hoorde je bijna niet persoonlijk van zieken en was er ruimte voor een "normaal" afscheid.
 

kuurgast

Donateur
Zondag waren 7.301 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië. Op zondag wordt er minder getest.
Het aantal ziekenhuisopnames bedraagd 5.345, van wie er 800 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 2.201 geïnfecteerden overleden.

Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
-------------------------------------------------------------
Babiš: alleen een wonder kan de introductie van strengere maatregelen voorkomen.

Premier Andrej Babiš heeft Tsjechen opgeroepen om samen te werken om een rampzalig coronavirus-scenario in het land te voorkomen.
In zijn wekelijkse video "Čau lidi“ zei de premier dat de huidige cijfers "catastrofaal" waren en dat alleen een wonder de invoering van strengere maatregelen tegen het coronavirus kon voorkomen.
Hij zei dat het gezien het groeiende aantal besmette ouderen en het stijgende dodental vrijwel zeker was dat er de komende dagen verdere maatregelen zouden moeten worden genomen.
De premier zei dat het ministerie van Volksgezondheid mensen sneller zou moeten opsporen en testen, maar merkte op dat geen enkele regering de strijd tegen het coronavirus zou kunnen winnen zonder publieke steun, solidariteit en samenwerking.
"Ik kan geen beloftes doen, aangezien ik geen idee heb hoe deze pandemie zal evolueren, het enige licht aan het einde van de tunnel is een vaccin", besloot de heer Babiš.
----------------------------
corona 26 oktober foto 1.PNG
corona 26 oktober foto 2.PNG
corona 26 oktober foto 3.PNG

Zaterdag was er een markt aan de waterkant in Praag. Daar zijn foto's gemaakt van de "drukte".
Vanaf negen uur waren fotografen van diverse media ter plaatse, hun moment kwam rond elf uur en kort daarna.
Op dat moment waren de meeste mensen ter plaatse in beweging en konden de gewenste foto's worden gemaakt. Lekker van bovenaf en natuurlijk met een telelens die de aanwezigen bij elkaar "propt".
Zondag haalde premier Babiš een afbeelding tevoorschijn van een "volle" dijk - natuurlijk uitvergroot - in zijn "Hallo mensen".
-----------------------------------------------
De maatregelen voor het coronavirus moeten mogelijk komende week worden aangescherpt.

Minister van Volksgezondheid, Roman Prymula, heeft gewaarschuwd dat als het aantal geïnfecteerden begin volgende week blijft groeien, wat aangeeft dat de huidige maatregelen niet werken, het essentieel zal zijn om de beperkingen verder op te voeren.
Toen hij op de Tsjechische televisie sprak, zei dhr. Prymula dat de beslissende gegevens de gegevens zouden zijn die dinsdagochtend werden vrijgegeven en dat hij of zijn opvolger de desbetreffende actie zou moeten ondernemen.
Hij zei dat een mogelijkheid was om werkgevers te bevelen personeel op het thuiskantoor te plaatsen, aangezien veel mensen nog dagelijks naar hun werk gingen, vergeleken met de situatie in het voorjaar toen werkgevers uit eigen beweging het thuiskantoor introduceerden.

Minister van Volksgezondheid Roman Prymula zegt dat hij klaar is om af te treden zodra er een opvolger is voor de post.
Toen hij op de Tsjechische televisie sprak, zei dhr. Prymula dat hij vond dat hij niets verkeerds had gedaan door een besloten vergadering bij te wonen in een gesloten restaurant, maar hij wilde niet dat de affaire werd misbruikt door degenen die de ernst van de epidemie ontkenden.
Hij zei dat hij zijn opvolger alle hulp zou bieden die nodig was en wilde deel blijven uitmaken van het team dat het virus bestreed.
Hij ontkende enige politieke ambities te hebben en zei dat de coronavirus-epidemie in Tsjechië een politieke kwestie was geworden in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

De vertrekkende minister van Volksgezondheid Roman Prymula zal blijven deelnemen aan de strijd tegen de epidemie als lid van de deskundigengroep van de regering, aldus Babiš.
Het gesprek wat Prymula had in het gesloten restaurant hield verband met de geplande uitgebreide testen van mensen in de Moravisch-Silezische regio. (blijft raar verhaal en wie heeft pers getipt?)

Prymula zou vervangen kunnen worden door Jan Blatný. Blatný is kinderhematoloog en richt zich op de behandeling van kinderen met bloedstollingsstoornissen. Hij is het hoofd van de afdeling kinderhematologie en biochemie van het Universitair Ziekenhuis in Brno.

Het veldhospitaal met 500 bedden in het beursgebouw van Praag Letňany is klaar.
Vandaag begon de bouw van een noodziekenhuis met 300 bedden voor patiënten met covid-19 in beursgebouw van Brno.
Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz + hlidacipes.org.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Ook op dit forum krijgen we nu te maken met slachtoffers van het corona-virus en komt het steeds dichterbij. De familie Olivier gecondoleerd met het verlies van vader/schoonvader en Russalka sterkte met jullie buren.
 
Echt een waardeloze situatie al met al.
Olivier gecondoleerd en veel sterkte met je verdriet en verwerking van het verlies.

Enfin, het was voorspeld dat 2020 een ellendig jaar zou worden en dit is met volle kracht uitgekomen.
 
Maandag kwamen daar 268 ziekenhuisopnames bij. 5474 nieuwe gevallen tot dusver

In Tsjechië zijn maandag 5.474 nieuwe gevallen van covid-19-ziekte toegevoegd. Momenteel zijn 162.866 geïnfecteerde patiënten en 5.613 ziekenhuispatiënten in het ziekenhuis vanwege de infectie. Vanwege de verspreiding van het coronavirus bespreekt de regering dinsdag verlenging van de noodtoestand.
De gegevens worden verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid, dat het aantal tests van de vorige dag heeft gepubliceerd. Zondag hebben de laboratoria 21.208 daarvan uitgevoerd. 828 patiënten verkeren in ernstige toestand in de ziekenhuizen. De infectie heeft al 2.337 levens geëist en het saldo is maandag met 136 gestegen.

Afgelopen weekend bracht weer een hoog percentage nieuwe gevallen met zich mee. Op zondag daalde de dagelijkse stijging voor het eerst in vijf dagen tot minder dan tienduizend, maar toch zijn de 7.301 geregistreerde nieuwe gevallen de hoogste stijging op zondag sinds maart. In het weekend wordt het over het algemeen minder getest

Bron: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nakaza-koronavirus-prirustek-covid-19.A201026_165616_domaci_jech
 
Het Algemeen Universitair Ziekenhuis van Praag wordt geconfronteerd met hackers die valse testresultaten verzenden

Het Algemeen Universitair Ziekenhuis van Praag waarschuwt voor frauduleuze sms-berichten over de resultaten van tests voor de ziekte covid-19. Ze worden ook gegeven aan mensen die niet op de test waren. Dit zijn aanvallen van hackers, het ziekenhuis handelt de zaak af in samenwerking met het Landelijk Bureau voor Cyber- en Informatiebeveiliging.

"Hackingaanvallen op ziekenhuizen en andere medische voorzieningen nemen toe. Ons ziekenhuis vormt daarop geen uitzondering", aldus het General University Hospital . Volgens haar komen nep-testresultaten ook per e-mail naar mensen toe en krijgen sommige getuigenissen ook valse resultaten.

Het Algemeen Universitair Ziekenhuis informeert daarom over de enige juiste manier om de testuitslag te verzenden. Mensen komen in een sms met de naam van het onderwerp en worden met een hoofdletter geschreven met 'negatief' of 'positief'. 'Alle andere rapporten zijn fictief', waarschuwde het ziekenhuis. Ze voegde eraan toe dat mensen het testresultaat tot 48 uur na het nemen van monsters kunnen krijgen.

Een ander type frauduleuze sms-berichten met betrekking tot het coronavirus werd begin oktober gemeld door het Universitair Ziekenhuis Pilsen. Ze informeerden de patiënten over de annulering van de datum van de operatie of het onderzoek en rechtvaardigden dit door de ziekte te verspreiden. De zaak wordt afgehandeld door de politie.

bron; Aktuálně - Aktuálně.cz
 
Bovenaan