Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Neem je graag een Smartie uit een doosje van 100 stuks, waarvan je weet, dat er eentje dodelijk is?

En verder, als zometeen de ziekenhuizen vol zitten, heb je ook een probleem als je een hartaanval krijgt...
en maak nu de smartie kansberekening op corona , en vergelijk dit met alle andere dingen die dodelijk zijn....
roken ,drinken griep,autorijden,,blikseminslag,allergie voor pindas en ga zo maar door.
het hele leven is is een kansberekening ,het grootste probleem is dat er teveel mensen op aarde zijn .
Dan is homeostase onvermijdbaar...
Vraag me af wanneer de publieke discussie begint ,wie er op de ic voorrang krijgt.
Dat wordt zeker interessant.
 

kuurgast

Donateur
Corona update en Grapperhausje van Tsjechië.

Donderdag waren 14.151 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
Het aantal ziekenhuisopnames bedraagd 4.777, van wie er 735 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 1.845 geïnfecteerden overleden, woensdag werden er 113 doden geregistreerd op een dag.
In Praag was de dagelijkse toename van covid-19 donderdag voor de derde keer op rij een record, met 1.717 meer geïnfecteerden.
Het virus is nu meest wijdverspreid in de regio Zlín, waar in de afgelopen zeven dagen 924 besmettingen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd. Het wordt gevolgd door het district Hradec Králové met 892 gevallen per 100.000 inwoners per week.
----------------------------------------
Prymula 's nachts in het restaurant en zonder masker!

De minister van Volksgezondheid krijgt sinds vrijdagochtend te maken met harde kritiek. Het dagblad Blesk ving hem op - en fotografeerde hem - toen hij woensdag voor middernacht uit een restaurant in Praagse Vyšehrad kwam, dat op dat moment al gesloten had moeten zijn en zelfs daarvoor alleen door het uitgiftevenster tot 20.00uur kon functioneren. Bovendien bewoog de minister zich zonder masker naast zijn chauffeur naar buiten - alweer een overtreding van overheidsregels.
Woensdagmiddag zei hij tegen de mensen "Ga werken, winkelen en dan naar huis".
De minister van Volksgezondheid Roman Prymula predikt waarschijnlijk water aan de Tsjechen en drinkt zelf wijn.
Volgens foto's van het dagblad waren de eigenaar van het restaurant en ook het hoofd van ANO-afgevaardigden Jaroslav Faltýnek ter plaatse.

Volgens de oppositie kan een persoon die de maatregelen die hij neemt niet zelf opvolgt, niet langer de functie van minister van Volksgezondheid uitoefenen. En roept hem op om onmiddellijk af te treden. De minister van Volksgezondheid zou om 12.00 uur een persconferentie moeten toespreken, die eerder was gepland.
Bron seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
"Manipulatie en leugens", woedende Babiš over het dodental in Tsjechië. En hij ontkende de tweede golf.

Vandaag noemde premier Andrej Babiš het een leugen dat Tsjechië de ergste van Europa is wat betreft het aantal met coronavirus geïnfecteerde sterfgevallen per hoofd van de bevolking een leugen en manipulatie.

"Normaal lieg je", zei Babiš in de Kamer van Afgevaardigden in reactie op de interpellatie van de vicevoorzitter van Piraten-partij Olga Richterová, volgens welke 70 mensen met covid-19 per dag sterven in termen van bevolking, wat het meeste is in Europa. "Je manipuleert de feiten, het is zelfs niet proportioneel waar, het is normaal gesproken een vulgaire leugen, niets anders", zei hij. Volgens hem wordt het totale aantal doden door de epidemie vermeld waarvan, volgens informatie van woensdag 1739 in Tsjechië, per miljoen inwoners.

Volgens The New York Times staat Tsjechië op de tweede plaats van de wereld na Argentinië wat betreft het aantal doden per 100.000 inwoners vorige week. De krant stelt dat Tsjechië, samen met Montenegro, dezelfde 5,3 doden heeft in de afgelopen zeven dagen voor elke 100.000 inwoners en Argentinië 5,8 doden.

Richterová verklaarde dat na de tussenkomst van Babiš in augustus de oorspronkelijk geplande maskers sinds september niet meer op scholen waren geïntroduceerd. "Deze trieste situatie wordt veroorzaakt door uw beslissingen", zei ze tegen de premier. "Hoeveel doden moeten er nog volgen om zich te verontschuldigen voor het verspreiden van waanvoorstellingen en onbevestigde theorieën over de verzwakking van het virus in september", vroeg het parlementslid.

"Je springt op een paar verzonnen leugens en valt me aan. Ik kan over alles discussiëren," wierp Babiš tegen. Hij gaf toe dat "onze regering waarschijnlijk niet aan alles heeft gedacht", maar hij was niet specifieker.

De premier plaatste ook vraagtekens bij de bewering dat Tsjechië de tweede golf van de coronavirus-epidemie doormaakt, aangezien het aantal geïnfecteerde mensen sinds het voorjaar nooit op nul is gezet. "De golf eindigde nooit omdat we nooit nul hadden, het virus is nooit weggegaan, ook al dachten we dat het was verdwenen", zei Babis.

De huidige minister van Volksgezondheid Roman Prymula zei half september in een Tsjechische televisieprogramma dat er een tweede golf van de coronavirus-epidemie in Tsjechië gaande is. "De tweede golf is hier. Er zijn hier nog theoretische discussies over de vraag of de eerste golf nog steeds eindigt, of dat het de tweede golf is. In Oostenrijk hebben ze ook verklaard dat dit de tweede golf is. Ik denk persoonlijk dat dit de tweede golf is," zei Prymula.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 
doden Tsjechië Corona.jpg

Hierboven de grafiek van het aantal Corona slachtoffers.
Ik weet dat er een hoop discussie is over doden bij griep, door kanker etc etc, maar als je daar de grafieken van laat zien, dan ziet er geeneen grafiek zo uit als deze. Dat zijn allemaal meer of minder langzaan stijgende rechte lijnen.
Ja natuurlijk mag je er iets van zeggen als in 2018 meer griepdoden zijn gevallen dan nu met Covid-19 maar als je deze grafiek extrapoleert voor het komend jaar dan moge toch wel heel heel duidelijk zijn dat ze als de sodemieter die grafiek moeten afvlakken.
Ik denk dat daar echt niemand mee oneens kan zijn.
 
Laatst bewerkt:
en maak nu de smartie kansberekening op corona , en vergelijk dit met alle andere dingen die dodelijk zijn....
roken ,drinken griep,autorijden,,blikseminslag,allergie voor pindas en ga zo maar door.
het hele leven is is een kansberekening ,het grootste probleem is dat er teveel mensen op aarde zijn .
Dan is homeostase onvermijdbaar...
Vraag me af wanneer de publieke discussie begint ,wie er op de ic voorrang krijgt.
Dat wordt zeker interessant.

Precies dat is het verschil curious! Van alle dingen die jij noemt als ook potentieel dodelijk, raken de ziekenhuizen niet binnen enkele weken vol! Daar is het systeem op berekend.

Dat er teveel mensen op de aardkloot rondlopen ben ik geheel met je eens.
 
De premier plaatste ook vraagtekens bij de bewering dat Tsjechië de tweede golf van de coronavirus-epidemie doormaakt, aangezien het aantal geïnfecteerde mensen sinds het voorjaar nooit op nul is gezet. "De golf eindigde nooit omdat we nooit nul hadden, het virus is nooit weggegaan, ook al dachten we dat het was verdwenen", zei Babis.

Die sukkel weet niet eens hoe een golf eruit ziet.
 

Ad Verschoor

Donateur
Premier Tsjechië eist aftreden van gezondheidsminister om restaurantbezoek
Premier Babis van Tsjechië heeft aan zijn minister van Volksgezondheid gevraagd om op te stappen. "Als hij niet zelf vertrekt, dan ontsla ik hem", zei Babis op een ingelaste persconferentie.

De positie van minister Prymula was onhoudbaar geworden nadat een tabloid vanmorgen foto's van hem had gepubliceerd waarop te zien is dat hij een restaurant verlaat. Bovendien heeft hij geen mondkapje op. "Dit is absoluut onacceptabel op een moment dat ons zorgpersoneel vecht om mensenlevens te redden", zei Babis.

De foto's werden woensdagavond laat in Praag gemaakt, stelt de krant Blesk. Prymula overtrad met het restaurantbezoek zijn eigen coronaregels. Zo is de horeca al enige tijd gesloten en is het dragen van een mondkapje verplicht. Oppositiepartijen vroegen onmiddellijk om zijn aftreden en ook binnen de coalitie was de afkeuring groot.

Tsjechië is op dit moment het zwaarst getroffen land van de Europese Unie. Het Centraal-Europese land kent het hoogste aantal coronabesmettingen en -doden per 100.000 inwoners. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten niet meer aan.

Bron: nos.nl
 
Natuurlijk was het zeer onverstandig van Prymula om dit te doen. Domme actie.
Het is echter nog een meer onverstandige actie om hem nu te ontslaan. Hij is ter zake deskundig, is niet zomaar gehoorzaam aan Babis en pakt door. Midden in een enorme crisis de minster ontslaan, die verder prima functioneert en doorpakt, is erg dom. Maar ja Babis staat niet bekend om zijn doorgeslagen intelligentie; wel om zijn politieke en zakelijke handigheid.
 

kuurgast

Donateur
Babis overtreedt zelf al jarenlang alle wetten..........
Prymula gaat niet zelf opstappen.
Woensdagavond waren maskers buiten nog niet wettelijk verplicht.
In geval van ontslag heeft hij recht op een ontslagvergoeding op grond van de wet op het salaris van constitutionele ambtenaren. Omdat hij precies een maand in functie is, kan hij slechts één extra salaris ontvangen, namelijk 173.200 CZK bruto. Dezelfde wet bepaalt dat de vertrekkende minister een bedrijfswagen met of zonder chauffeur mag gebruiken gedurende drie maanden na zijn vertrek.
Het vertrouwen in de regering zakt nog verder en de corona verspreidt steeds sneller door het land.
Zoals het er nu voorstaat, zijn 10 november alle ziekenhuisbedden vol.

Volgens de bevindingen van de serever Seznam Zprávy hebben tenminste twee directeuren van academische ziekenhuizen een aanbieding voor een ministeriële post ontvangen.
Jaroslav Štěrba van het Universitair Ziekenhuis Brno.
David Feltl, het hoofd van het Algemeen Universitair Ziekenhuis, maar die weigerde net zoals anderen.

Babiš gaat om 16.00 uur naar Zeman en de kans is groot dat die het niet eens is met ontslag.
 
Vind ik ook, Daar hebben we ondertussen "Code Oranje" ervaring mee.
Blaming and shaming.

Maar,..... "You can talk the talk, but can you do the walk". Snapt ondertussen iedereen, ook hier op dit forum nou de boodschap? Gun jezelf een gezond leven in het verschiet. Gu jezelf een verstandige lock-down en blijf zo veel mogelijk binnen en,...... Nou ja, je kan je best wel hier en daar inlezen. Niet in de laatste plaats op dit forum.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven, het nemen van je eigen beslissingen en het maken van je eigen keuzes.
Maar dan niet klagen als het fout gaat als het blijkt dat je het zelf niet goed hebt gedaan, en dan zéker niet claimen dat "Iemand Anders" dit voor jou al had moeten oplossen.

Uw Zapalky; alife and kicking.

ps: Kuur:,.........:bloem::top:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
ook vermelding ervan in Belgische kranten;

Minister van Volksgezondheid overtrad coronaregels, premier vraagt ontslag

De Tsjechische minister van Volksgezondheid Roman Prymula staat onder druk omdat hij zijn eigen strenge coronaregels heeft overtreden. Een krant publiceerde een foto van de minister waarop hij naar verluidt kort voor middernacht een luxueus restaurant verliet en daarbij geen mondmasker droeg.

In Tsjechië zijn strenge uitgaansmaatregelen van kracht. Mensen zijn aangemaand zoveel mogelijk thuis te blijven. Restaurants moeten dicht blijven. Ze mogen aan het raam wel afhaalmaaltijden verkopen, maar slechts tot 22 uur.

De minister erkende zijn fout en bood in het parlement zijn verontschuldigingen aan. Maar zowel bij de oppositie als binnen de regering groeit de druk om ontslag te nemen. “Dit gedrag is niet goed te praten”, zei de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek.

Premier Andrej Babis heeft intussen laten weten dat hij Prymula zal ontslaan als hij niet zelf opstapt.

De Tsjechische krant Blesk publiceerde een foto waarop de minister van Volksgezondheid (rechts in beeld) net voor middernacht zonder mondmasker een restaurant verlaat.www.blesk.cz

bron; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/23/liveblog-23-oktober/
 

kuurgast

Donateur
De dagelijkse toename van het aantal geïnfecteerden is opnieuw een recordhoogte, meer dan 15.000.

De dagelijkse toename van besmettingen met het coronavirus in Tsjechië bedroeg voor het eerst meer dan 15.000.
Vrijdag werden 15.252 besmettingsgevallen geregistreerd.
In Praag werden er 1.489 bevestigd op vrijdag.
Volgens de laatste gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid waren 5.044 mensen in ziekenhuizen, waarvan 735 in ernstige toestand(op IC).
Het dodental nadert 2000.
Het aantal tests op donderdag overschreed de 45.000, wat ook een recordaantal is. een derde van hen was positief.

corona 24 oktober.PNG
Afbeelding onemocneni-aktualne.mzcr.cz.
Tsjechië is helemaal rood, het coronavirus verspreidt zich overal in het land.

Coronavirus verspreidt zich al in de gemeenschap in heel Tsjechië, dus het is niet mogelijk om besmettingsbronnen te vinden. Alle regio's zijn rood na de update van vrijdag van het zogenaamde stoplicht van het besmettingsgevaar. Dit blijkt uit gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid.
------------------------------------------
Na Praag ook veldhospitaal in Brno.

Een ander veldhospitaal wordt volgende week gebouwd in het expositiecentrum in Brno. De bouw zou maandag moeten beginnen, de capaciteit zal 302 bedden zijn.
--------------------------------------
Hackers richten zich steeds vaker op online sessies van Tsjechische scholen.

Het aantal cyberaanvallen op online onderwijs en andere videoconferentiesessies neemt toe, hebben de Tsjechische autoriteiten gewaarschuwd.
Het ministerie van Onderwijs draagt scholen op om richtlijnen te gebruiken die zijn opgesteld door het Nationaal Bureau voor Cyber- en Informatiebeveiliging (NÚKIB) voor het houden van beveiligde videoconferentiesessies. Deze omvatten het niet verstrekken van inloggegevens en persoonlijke gegevens aan anderen.
-----------------------------------------
Traditionele medaille uitreiking in de Praagse Burcht geannuleerd.

De traditionele prijsuitreiking in de Praagse Burcht op de Tsjechoslowaakse Onafhankelijkheidsdag, 28 oktober, zal dit jaar niet plaatsvinden vanwege de ernst van de coronavirus-epidemie, zei de bondskanselier van de president, Vratislav Mynář tijdens een persconferentie op donderdag.
De kanselier zei dat de president had gezwicht voor de toenemende druk van de minister van Volksgezondheid, deskundigen en politici die wezen op de gezondheidsrisico's van het houden van een dergelijke ceremonie.
De heer Mynář zei dat de president de respectieve staatsprijzen ergens volgend jaar zou uitreiken.
Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Deskundigen zeggen dat ongeveer drie tot vier procent van de geïnfecteerden ziekenhuizen zal binnengaan, waarvan ongeveer 20 procent in ernstige toestand verkeert. De tijd van diagnose tot ernstige symptomen die ziekenhuisopname vereisen, is tussen een week en tien dagen.
....10.000.....15.000........volgende week 20.000 of 30.000???...........10 dagen later.......
...50.....100 doden per dag.......volgende week verdubbeling?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Uit gegevens van goochel etc blijkt dat mensen minder gingen bewegen vanaf woensdag toen de hardere maatregelen werden ingevoerd. De dagelijkse groei van corona zal nog zeker een week toenemen, waarna het zou moeten afvlakken of dalen.
Bron irozhlas.cz.
Vanaf 15 oktober begon er verandering te komen, maar dit was nog niet genoeg.
Deze week zal er wel beter worden geluisterd en dat duurt nog 10 dagen voordat je het gaat zien in de cijfers.
 

kuurgast

Donateur
Babiš's plan: Donderdag een nieuwe minister.

Babiš deed president Zeman een voorstel om een nieuwe minister te benoemen, maar noemde zijn naam niet. De president heeft het besluit aanvaard en zal dinsdag een ontmoeting hebben met de voorgestelde opvolger van Prymula.
Babiš hoopt dat hij dan donderdag aan de regering wordt voorgesteld.
Twee bronnen van het kabinet van de regering bevestigden de informatie die door de server Lidovky, dat premier Babiš aan Zeman de naam van Jan Blatný had voorgesteld, een pediatrische hematoloog en plaatsvervangend hoofd van het Universitair Ziekenhuis van Brno.

Hamáček zat meteen klaar om te tweeten dat Prymula af moest treden. "Ik verwelkom het besluit van de premier, het was de enige mogelijke en juiste oplossing. Deze stap geeft ons de kans om het vertrouwen van het publiek te behouden in het bevorderen van de nodige maatregelen om de epidemie te bestrijden."
Dit gedoe komt hem en Babiš goed uit om een politiekspel te spelen.
Zo wil Hamáček een wijziging in de crisiswet aanbrengen, waardoor de wet inzake vrije toegang tot informatie in het gedrang komt. Dat zou betekenen dat de vrije media geen toegang krijgt tot gegevens omtrent de corona pandemie op regeringsniveau en hygiënisten.
Vrijdagmiddag kreeg Babiš veel vragen over nieuw aangevraagde subsidies te gunste van zijn Agrofert. Helaas was de tijd te kort en kon hij onder deze vragen uitkomen.
Donderdag was er weer post uit Brussel gekomen ivm de audit van Babiš en Agrofert.
Jaroslav Faltýn die de ontmoeting met Prymuja geregeld had in het restaurant is een onstreden figuur maar is een invloedrijke man met een aantal contacten die zonodig iets nuttigs voor Babiš kunnen regelen. Hij nam symbolisch ontslag.
Bronnen oa neovlivni.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Nederland stuurt meer dan 100 longventilatoren naar Tsjechië, andere ventilatoren worden vanuit Oostenrijk gestuurd. Morgen arriveert ook een lening van 30 fans uit de reserves van de Europese Commissie in Tsjechië. De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, informeerde erover op Twitter. Bron twitter.com/jhamacek.

Goed nieuws: de Europese Commissie en de afzonderlijke lidstaten helpen ons. We hebben zojuist informatie ontvangen over de donatie van meer dan 100 fans uit Nederland en andere fans uit Oostenrijk. Morgen ontvangt u een lening van 30 fans uit de #RescEU-reserves van de Europese Commissie. Bedankt iedereen!
Enkele reacties op die tweet:

Geweldig nieuws! We kregen een les uit het buitenland over het onderwerp solidariteit!
... en u hoeft niet eens een zending op de luchthaven te verwelkomen?

Hm, hoe zit het met het personeel? Als je op tijd had gehandeld en naar de experts had geluisterd, was dit misschien helemaal niet nodig. En weet je zelfs hoeveel mensen erin slagen om terug te komen naar een "normaal" leven, nadat ze op de ventilator zijn verbleven?

Kunnen we onze collega's in Europa niet om een nieuwe regering vragen? Compleet, competent, begrijpelijk? Dank je.

@hamacek try to tweet this in english. Just in case our EU FRIENDS dont speak czech.

En hoe zit het met de certificering van die Tsjechische fans die in het voorjaar zijn uitgevonden?

Bedankt aan iedereen die ons helpt. En ik schaam me voor een regering die het aanzienlijk had kunnen vertragen, maar het leven van de burgers van ons land op het spel zette voor haar eigen voordeel! (Alsof het nog niet genoeg is dat hij zelfs zonder een epidemie gewoon liegt en van ons steelt ...)

Hami, nu zal het ons helpen, maar het kan het totale falen van de regering om deze pandemie te bestrijden niet verdoezelen. Ik hoop dat u na het einde van deze pandemie politieke verantwoordelijkheid bij Bureš zult brengen.

Het is erg jammer dat Tsjechië in het voorjaar niet zo solidair was. Toen Italië ons toen om hulp vroeg, stuurden we haar naar de pijl. Ik kan alleen maar hopen dat ik me de volgende keer niet hoef te schamen voor de regering en dat ze weer solidair zal zijn met Europa.

En in het voorjaar spotten we lekker naar ze en nu zijn we blij voor hun hulp, de volgende keer dat je weer op ze spuugt, bedenk dan wie ons heeft geholpen.

Zult u deze hulp gratis aanbidden op de luchthaven, net zoals u dure beschermingsmiddelen uit China aanbad? En ga je de volgende keer zelf tenminste wederzijdse hulp bieden, of ga je door met egoïsme?

Kunnen we ze niet een paar ministers en een premier in ruil aanbieden, en een president als bonus?

In het voorjaar weigerde de Tsjechische regering artsen en ander medisch personeel te sturen naar Lombardije toen die om hulp vroegen ze gaven alleen wat beschermende middelen. Voor de duur betaalde niet correcte mondkapjes uit China stond een regeringsdelegatie op het vliegveld te wachten om daarvoor te bedanken.
Hamáček zit nu in thuis-quarantaine.
 

kuurgast

Donateur
Zaterdag waren 12.472 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
Het aantal ziekenhuisopnames bedraagd 5.314, van wie er 772 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 2.077 geïnfecteerden overleden.

Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

corona 25 oktober.PNG

Op 21 oktober 2020 heeft de regering besloten tot een verbod op vrij verkeer van alle personen op het grondgebied van de Tsjechische Republiek dat op 22 oktober 2020 (06.00 uur) van kracht wordt.

Er zijn uitzonderingen op het verbod op vrij verkeer, waaronder in het bijzonder reizen naar het werk, familiebezoek, gezondheidszorg, bruiloften of begrafenissen, in het buitenland of terugkeer naar de woonplaats in Tsjechië. Meer gedetailleerde informatie over de uitzonderingen vindt u hier. Rekening houdend met de andere geïntroduceerde beperkingen (zoals sluiting van hotels en accommodaties voor toeristen of beperking van de groepsgrootte in openbare ruimtes tot maximaal twee personen), is het alleen mogelijk om naar Tsjechië te reizen om essentiële redenen; reizen voor toerisme of het bezoeken van vrienden is niet mogelijk. Dit besluit heeft geen nieuwe gevolgen voor grensarbeiders. Grenscontroles zijn niet opnieuw ingevoerd.

Bron mvcr.cz.
 
Bovenaan