Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Zeker, dat bewonder ik ook zo in de Tsjechen.
En de brandweer, hasici (klinkt als een verkoudheid :D) echt elk gehucht met meer dan vier inwoners en een geit heeft een dobrovolnich hasici en er worden heel veel activiteiten vanuit de brandweer georganiseerd, het is veel meer dan alleen brand blussen.
In een land met veel houten woningen en heel, heel erg veel bos is een goede brandweer ook wel erg noodzakelijk. Sowieso zijn de Tsjechen ook wel erg bevoordeeld met zo'n schitterende natuur, Jeseniky hora, Krkokonose, Sumava ....:wow:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hoewel de situatie zeer ernstig is, denk ik dat Tsjechië hier goed op gaat improviseren. In Nederland loopt het vast op regeltjes en procedures.
Vlak na de eerste golf werd door een aantal ziekenhuizen al aangegeven dat de bureaucratie volledig over boord ging. Er was simpelweg geen tijd voor. Ga het maar gewoon doen was de boodschap. Dus ook in Nederland kán het wel. Ze gaven ook aan dat ze gingen kijken wat hier uit te leren valt zodat er áltijd minder bureaucratie is.
 
Vlak na de eerste golf werd door een aantal ziekenhuizen al aangegeven dat de bureaucratie volledig over boord ging. Er was simpelweg geen tijd voor. Ga het maar gewoon doen was de boodschap. Dus ook in Nederland kán het wel. Ze gaven ook aan dat ze gingen kijken wat hier uit te leren valt zodat er áltijd minder bureaucratie is.
Dat klopt, ziekenhuizen namen ook zelf veel initiatieven. Maar ik kan ook een voorbeeld geven over mondkapjes. Ik woon in Emmen. In het voorjaar was er een groot tekort aan mondkapjes. Een naaiatelier in mijn woonplaats ging ze zelf maken en bood ze gratis aan in verzorgingshuizen. Die gingen ze echter niet gebruiken omdat ze niet gekeurd waren. Maar ze gingen wel helemaal zonder mondkapjes werken. Nu lees ik vaak artikelen, dat personeel om Covid19 patiënten niet zomaar op te schalen is omdat een opleiding minimaal 1.5 jaar duurt. In Tsjechië zie je wel dat gebruik wordt gemaakt van studenten etc. om dit tekort aan te vullen. Hoewel in Nederland ook verpleegkundigen die net gepensioneerd waren werden gevraagd om bij te springen. We zullen het zien hoe het gaat. Maar naar mijn mening is het qua capaciteit beter in Tsjechië gesteld dan in Nederland. Vrijwel ieder stadje heeft nog een eigen ziekenhuis, die weliswaar niet alle behandelingen kunnen doen maar toch de basiszorg. Terwijl in Nederland het aantal bedden is teruggebracht tot het minimum. En natuurlijk zijn er de vele kuuroorden, die kunnen ook nog gebruikt worden om het aantal bedden voor Corona patiënten die nog geen IC nodig hebben snel op te schalen.
 

kuurgast

Donateur
In Tsjechië waren er maandag 8.076 bevestigde positieve testen van corona.
Het aantal mensen met covid dat in ziekenhuizen behandeld moet worden steeg tot 3.721, waarvan circa 600 op de IC.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.513.
er worden heel veel activiteiten vanuit de brandweer georganiseerd, het is veel meer dan alleen brand blussen.
Covid-19 grijpt ook in bij de werking van de brandweer in Tsjechië. Momenteel registreren de brandweercorpsen 282 positieve leden.
Burčák-feesten met veel zingen, het was een broedplaats voor covid, zegt de directeur van het ziekenhuis in Uherské Hradiště. Uherské Hradiště behoort momenteel tot de regio's met het grootste aantal positieve mensen in het land, wat blijkt uit het hoge aantal ziekenhuisopnames met een moeilijker verloop (IC) in het plaatselijke ziekenhuis.
In Tsjechië zie je wel dat gebruik wordt gemaakt van studenten etc. om dit tekort aan te vullen. Hoewel in Nederland ook verpleegkundigen die net gepensioneerd waren werden gevraagd om bij te springen. We zullen het zien hoe het gaat. Maar naar mijn mening is het qua capaciteit beter in Tsjechië gesteld dan in Nederland. Vrijwel ieder stadje heeft nog een eigen ziekenhuis, die weliswaar niet alle behandelingen kunnen doen maar toch de basiszorg........de vele kuuroorden,
Van het ziekenhuispersoneel is circa 10% thuis ivm corona.
Voorlopig zijn er bedden genoeg, het personeelstekort is grootste probleem.
Ziekenhuizen hebben niet genoeg personeel. Ze zoeken hulp bij klinieken en scholen. De hulp die ze vragen zijn 4de- en 5de-jaarsstudenten van de medische scholen, leraren van medische scholen en mensen die al in de andere vormen van zorg werken met een medische opleiding.
Ook hebben ze een oproep gedaan aan artsen die de afgelopen jaren naar het buitenland zijn vertrokken. Er zijn zo'n 15 van deze artsen die nu hun hulp hebben aangeboden.
Tweehonderd universiteitsstudenten gaan het ziekenhuis van Brno helpen. Deze studenten zijn vaak al afgestudeerd aan een middelbare medische school en hebben dus de basisinhoud van het werk van verpleegsters vervuld, maar ze kunnen het veeleisende werk van verpleegsters niet volledig vervangen.
Die kleinere ziekenhuizen hebben een beperkt aantal bedden met zuurstof. Plaatselijke ziekenhuizen bestaan niet alleen uit gewone bedden, maar daaronder vallen couveuses, kinderbedden en andere soorten zoals dialyse-bedden etc.
De kuuroorden zijn nog in bedrijf en niet ingesteld op corona patiënten en vaak te ver van ziekenhuizen vandaan als er spoedeisende zorg nodig is.
Bronnen novinky.cz + idnes.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
 
Ik las net een artikel over de situatie in het ziekenhuis in Liberec. Ook daar een groot tekort aan personeel. Niet acute zorg wordt stopgezet en sommige behandelingen overgeplaatst naar het ziekenhuis in Turnov. Laten we hopen dat ze de situatie snel onder controle krijgen. Morgen vrees ik weer een record besmettingen gezien het aantal dat vanavond gemeld is. Het cijfer van de afgelopen 24 uur is wat moeilijk te volgen omdat ze meerdere keren per dag met een update komen. En ook al gaat binnenkort het aantal besmettingen mogelijk dalen de piek in de ziekenhuizen moet nog komen omdat die een paar weken achterloopt op de besmettingspiek. En onbegrijpelijk dat sommige mensen het in hun hoofd haalden om tegen de maatregelen te demonstreren. Maar datzelfde geldt ook voor Nederland.
 
"De piek van deze golf van de epidemie zal rond 11 november zijn, vertelde het hoofd van gezondheid Roman Prymula aan de afgevaardigden. We proberen oxygenators en ventilatoren te kopen, voegde hij eraan toe."

Bron: www.denik.cz
 
Mondkapje grotendeels verplicht in buitenlucht Tsjechië

PRAAG - In Tsjechië is woensdag nu ook buitenshuis een vergaande mondkapjesplicht van kracht geworden. Binnen de bebouwde kom van steden en gemeenten is mond- en neusbedekking verplicht. Uitzonderingen gelden onder meer indien een afstand van meer dan twee meter kan worden aangehouden, evenals tijdens het sporten. Zelfs in de auto moet een mondkapje worden gedragen als mensen van buiten het gezin meerijden.

Bron: Telegraaf
 

kuurgast

Donateur
Bijna 12.000 besmette mensen op dinsdag in Tsjechië, Praag heeft ook een record aantal.

Dinsdag nam een recordaantal van 11.984 nieuw bevestigde gevallen van corona toe in Tsjechië.
Het aantal ziekenhuisopnames bedroeg dinsdagavond al 4.064, van wie er 634 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 1.619 geïnfecteerden overleden, maandag werden er 97 doden geregistreerd op een dag.

Zo'n 30% van de testen zijn positief.
In Praag hebben testen dinsdag 1571 gevallen van corona onthuld.
Het aantal besmette mensen in de regio Zlín neemt nu het meest toe. In de afgelopen zeven dagen zijn er 881 nieuwe gevallen van covid-19 per 100.000 inwoners. De op een na belangrijkste stijging is in het district Prostějov, meer dan 770. Meer dan 700 gevallen per 100.000 inwoners werden ontdekt door laboratoria in de regio Plzeň en Uherské Hradiště.

In Tsjechië geldt vanaf vandaag de verplichting om maskers te dragen, zelfs buiten op het grondgebied van gemeenten, als iemand zich dichter dan twee meter bij een ander bevindt. Uitzonderingen zijn leden van één familie of sporters. Maskers zijn ook verplicht in de auto, tenzij u alleen of met gezinsleden rijdt.

De Tsjechische vice-premier Jan Hamáček bevestigde de test de infectie met het coronavirus. Hij werd getest na een ontmoeting met de minister van Landbouw Miroslav Toman die eerder positief teste.
Andere sociaal-democraten die donderdag een ontmoeting hadden met Toman tijdens een vergadering, hadden volgens een woordvoerder negatieve tests. De leiding van de ČSSD bevindt zich sinds maandag in vrijwillige isolatie.

De regering van premier Andrej Babiš hield woensdagochtend een buitengewone bijeenkomst. Het onderwerp was de verslechterende epidemiologische situatie in Tsjechië. Dit zal waarschijnlijk de reeds genomen maatregelen aanscherpen.
De briefing na de vergadering was gepland om 9.30 uur, maar heeft lang moeten wachten.
Volgens de Tsjechische televisie zou de persconferentie na de regeringsvergadering om 12:15 uur moeten beginnen.
"Er zijn nog te veel contacten tussen mensen. Dit maakt het logisch dat we waarschijnlijk strengere maatregelen bij de overheid zullen moeten invoeren ”, aldus minister van Volksgezondheid Roman Prymula.

Dinsdagavond bespraken leden van de regering een mogelijke beperking van het verkeer van mensen, diensten en de openingstijden van winkels, zei de Tsjechische televisie op basis van de verklaring van een niet bij naam genoemde deelnemer aan de bijeenkomst.
'Het zou als de lente moeten zijn. Gesloten diensten en winkels, behalve voedings- en drogisterijen. Als we niets doen, zullen de ziekenhuizen overbelast zijn', zei een van de deelnemers tegen de server van Seznam Zprávy.

De regering zal waarschijnlijk pas twee dagen na de goedkeuring van een nieuwe actie ondernemen.
Tot dusver heeft Prymula echter beweerd dat de regering de komende dagen de maatregelen niet gaat verscherpen. Ze willen afwachten en de invloed van de huidige evalueren.
Bronnen novinky.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
----------------------------------------------

Vanaf morgen nieuwe regels: de meeste winkels sluiten. Beweging is beperkt.

De regering heeft besloten winkels en diensten donderdag vanaf 6.00 uur te sluiten. Dat maakte minister van Volksgezondheid Roman Prymula na de regeringsvergadering bekend.

"We moeten het leven van onze burgers beschermen", zei Babiš aan het begin van de persconferentie. "Dat was ons belangrijkste criterium. Daarom staan we vandaag voor je en staan we klaar om je vragen te beantwoorden."
Andrej Babiš: Als mensen me niet vertrouwen, laat ze dan in ieder geval de minister van Volksgezondheid vertrouwen.

Winkels met het basisassortiment blijven open. Alleen supermarkten, drogisterijen, apotheken en andere instellingen, die de regering in haar resolutie zal specificeren, blijven open in het winkelcentrum. De groothandelswinkels blijven open.

De overheid adviseerde werkgevers om thuiswerk te ondersteunen en direct contact met klanten te beperken.

Ook het vrije verkeer van personen wordt beperkt, met uitzondering van verplaatsingen naar het werk, winkelen of naar de dokter of om dierbaren te helpen.

Beweging in de natuur en uitstapjes naar de cottages zijn mogelijk, maar kunnen door maximaal twee personen worden bijgewoond. De uitzondering geldt voor leden van één huishouden.

De kantooruren van de overheid worden teruggebracht tot maximaal vijf uur, twee dagen per week.

Prymula raadde aan om in de frisse lucht te blijven. De maatregel geldt tot en met 3 november.

"We hebben besloten actie te ondernemen, waarvoor mijn excuses aan iedereen. Helaas bevinden we ons in een situatie waarin er een dramatische stijging is en de maatregelen die we de afgelopen weken hebben genomen niet werken ”, zei premier Andrej Babiš tijdens de persconferentie.

Als de regering deze maatregel volgens de premier niet zou nemen, zou de gezondheidszorg rond 7-11 november instorten.

"Maatregelen zijn echt nodig. Een derde van alle tests die we uitvoeren, is positief ”, legt minister Prymula uit.
De minister zei dat volgens enquêtes ongeveer tien procent van de bevolking de maatregelen helemaal niet naleeft, nog eens 20 procent slechts gedeeltelijk.

Uitzonderingen op de bewegingsbeperking zijn van toepassing op verplaatsingen naar het werk, noodzakelijke verplaatsingen naar het gezin, voorzien in levensbehoeften, vrijwilligershulp, verstrekking van gezondheid, sociale of spirituele zorg, dringende officiële zaken, deelname aan bruiloften of begrafenissen of vertrek uit Tsjechië.

De accommodatiefaciliteiten kunnen tot 3 november niet worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Met het oog op het werk mogen hotels, pensions en andere faciliteiten gasten blijven huisvesten. Dit geldt zowel voor Tsjechen als voor buitenlanders, zei minister van Volksgezondheid Roman Prymula.
Volgens een eerder overheidsbesluit mogen binnenzwembaden, sauna's en wellnessfaciliteiten in hotels ook niet in gebruik zijn. Omgekeerd kan er tussen 06:00 en 20:00 uur een restaurant beschikbaar zijn voor hotelgasten. Horecabedrijven kunnen over het algemeen nu al een week alleen snacks verkopen via de uitgiftekasten, maar ook alleen van 06.00 tot 20.00 uur.

Vanwege de ontwikkeling van de covid-19-epidemie wendde Tsjechië zich tot buitenlandse partners voor hulp, vertelde premier Andrej Babiš. Volgens hem zouden 28 Amerikaanse doktoren moeten helpen in Tsjechië.
 
Laatst bewerkt:
Minister van Volksgezondheid Roman Prymula ontkende dat het een lockdown zou zijn, het is volgens hem slechts een kwestie van aanscherping van de maatregelen.
21.10 13:06

Bron: www.denik.cz
 

kuurgast

Donateur
Prymula: Het is geen lockdown.

Minister van Volksgezondheid Roman Prymula verklaarde dat de nieuwe maatregelen geen lockdown betekenen voor Tsjechië: "Als we het hebben over maatregelen die worden geïmplementeerd. De meeste landen voeren relatief nauwkeurige maatregelen in. Ik zou het niet hebben over een lockdown, wat betekent dat de hele samenleving moet worden gesloten in de zin dat de industrie en handel ernstig wordt beknot, met uitzondering van vitale infrastructuur is er niets anders en zijn mensen thuis dat ze tot 300 meter hun huis kunnen verlaten. Dat is een lockdown en het wordt hier niet gerealiseerd," legde Prymula uit.
Bron seznamzpravy.cz.
-------------------------------------
28 Amerikaanse doktoren zullen naar Tsjechische ziekenhuizen komen. Hamáček onderhandelde over hulp met de ambassadeur.

28 militaire doktoren uit de Verenigde Staten komen naar Tsjechië om de coronaviruspandemie te bestrijden. De vice-premier en hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, was het met de hulp van medisch personeel uit Texas en Nebraska eens met de Amerikaanse ambassadeur Stephen B. King, zo ontdekte de server iROZHLAS. Het zijn leden van de National Guard van de Verenigde Staten, oftewel de reserve-eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten.

De informatie over de komst van Amerikaanse doktoren werd later woensdag op de persconferentie bevestigd door de minister van Volksgezondheid Roman Prymula. Volgens hem zouden Amerikanen volgende week naar Tsjechië kunnen vliegen. Ze zouden vooral kunnen werken in het veldhospitaal in Letňany, maar in de tussentijd zullen ze worden geplaatst in ziekenhuizen waar personeels tekorten zijn.

De Amerikaanse ambassade heeft echter nog geen personele hulp van de paramedici willen bevestigen. "We zijn in gesprek met onze Tsjechische overheidspartners hoe de Verenigde Staten onze Tsjechische bondgenoten kunnen steunen tijdens de huidige coronavirus-epidemie. Op dit moment hebben we echter nog geen specifieke verklaring, ”zei woordvoerder Griffin Rozell tegen Radiožurnál.
Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:
Welke therapieën worden eigenlijk gegeven aan Covid patiënten in Tsjechië? Dat er Remdesivir gegeven wordt, is mij bekend. Maar afgezien van een wat kortere ligduur op de IC, is de werking daarvan ook niet heel bijzonder. Bovendien is het erg duur en soms zijn er tekorten aan. In Nederland geven ze Remdesivir in combinatie met andere medicijnen zoals Dexamethason, dat wel lijdt tot een veel lager sterftecijfer. Ook het gebruik van bepaalde bloedverdunners geeft goede effecten bij het ziekteverloop. En die worden ook gegeven in Nederland. Is dat in Tsjechië ook zo? Ook zag ik op het Tsjechische nieuws dat er bloedplasma bij ex-Covid patiënten werd afgenomen. Wordt dat in Tsjechië al gebruikt als medicijn?
 

kuurgast

Donateur
Artsen in Tsjechië: antimalaria plaquenil doet "meer kwaad dan goed".

Effectieve remdesivir, terugtrekking van de antimalaria plaquenil. Wat geneest ernstige gevallen van coronavirus?
Plasma remt in ernstige gevallen het coronavirus. Artsen in Tsjechië weten al hoe.

In vijf maanden tijd dienden artsen in Tsjechië zogenaamd herstellend plasma toe van donoren die hersteld waren van de coronavirusziekte aan meer dan 200 mensen. Ze hebben de eerste resultaten van hoe deze behandeling werkt.

Sinds eind april hebben artsen het bij de behandeling van deze ziekte aan meer dan tweehonderd mensen gegeven. Ondertussen zou men kunnen zeggen - zoals ten minste twee vooraanstaande artsen van het Centraal Militair Hospitaal van Praag beschrijven - dat deze procedure werkt.
"Bij matige of ernstige vormen van de ziekte beginnen de symptomen sneller wanneer ze herstellend plasma krijgen", aldus dokter Miloš Bohoněk, die het hoofd is van de afdeling Hematologie en Bloedtransfusie van het Centraal Militair Hospitaal.

Volgens artsen zou het plasma idealiter binnen drie dagen na de symptomen van de patiënt moeten worden toegediend. Maar mensen zijn meestal nog thuis, omdat hun gezondheid pas aan het einde van de eerste week verslechtert.
"We dienen het zeven tot tien dagen na de eerste symptomen toe", zegt Michal Holub, het hoofd van de afdeling Infectieziekten van het Centraal Ziekenhuis, eraan toevoegend dat de toestand van de patiënten daarna op zijn vroegst binnen drie dagen verbeterde.

Nu dringen niet alleen het Centraal Militair Hospitaal, maar ook het ziekenhuis in Ústí nad Labem er bij mensen die al last van hebben gehad aan het coronavirus op aan om plasma te komen doneren.

Er zijn al diverse ziekenhuizen in Tsjechië die bloedplasma gebruiken in de strijd tegen het virus.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Ondanks alles behouden de Tsjechen hun gevoel van humor.

120085376_1236600456718027_3233978829373088308_o.jpg

Afbeelding facebook.com/cernamadona.

Gebak in de vorm van coronavirus is een hit in het centrum van Praag.
Er is weer een andere hit met een knipoog:

den v kroju.PNG

#denvkroju In traditionele klederdracht winkelen en werken.
Een ongewone challenge verspreidt zich in Tsjechië.


den v kroju 2.PNG

Waarom zouden we alleen een kostuum moeten dragen voor feesten en volksoptredens? Gaan we hem al met alle beperkingen dragen? Dergelijke vragen kwamen eind september naar voren tijdens de repetitie van het vrouwenkoor Výběr z berulí in Valtice. Ze zijn gewend om op te treden. Ze zingen meestal elke maand in traditionele kostuums op evenementen. Vanwege het coronavirus zijn evenementen geannuleerd.
Ze bedachten de uitdaging #denvkroju =dag in klederdracht om dit jaar toch hun traditionele dracht te kunnen dragen. Binnen een paar weken sloten zich tientallen mensen bij hen aan.
Oorspronkelijk wilden ze de hele week traditionele klederdracht dragen, maar ze veranderden al snel van gedachten. Het is niet zo eenvoudig om elke dag meerdere lagen aan te trekken, en ook niet iedereen kan het doen, bijvoorbeeld vanwege werk. Daarom hebben ze afgesproken om een dag klederdracht te dragen.
Mensen die foto's sturen van hun 'dag in klederdracht' gaan naar het werk, naar verkiezingen, om te winkelen. En zelfs meerdere keren.

Goed humeur en folklore tegen coronavirus! Een glimlach verhoogt de immuniteit! Ben jij een voorstander van folklore en heb je thuis een kostuum, of in ieder geval een deel daarvan? De #denvkroju-uitdaging is veilig voor alle leeftijden.

Bronnen idnes.cz + reportage Den v kroju op ceskatelevize.cz.
Het koor op facebook.com/vyberzbobuli.
 
NOS noemt het een lockdown.
Is het eigenlijk ook wel, maar je mag nog wel naar buiten om te wandelen.

43 MINUTEN GELEDEN
Tsjechië kondigt landelijke lockdown af
In Tsjechië is zojuist een landelijke lockdown afgekondigd. Vanaf morgenochtend 06.00 uur zijn alle winkels gesloten. Alleen supermarkten blijven nog open. Tsjechen mogen tijdens de lockdown alleen voor noodzakelijke afspraken de deur uit. Voor mensen met een cruciaal beroep is een uitzondering gemaakt, zij mogen wel naar hun werk.

Ook zijn dokters- en familiebezoeken toegestaan en mogen Tsjechen wandelen in de natuur of in parken, zolang ze dat met hooguit twee mensen of familieleden doen.

Eerder deze maand werden al maatregelen genomen. De horeca in Tsjechië was al gesloten, mondkapjes waren verplicht en Tsjechen mochten met niet meer dan zes personen bij elkaar komen. Omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners bleef oplopen is nu een landelijke lockdown ingesteld. Deze gaat in ieder geval tot 3 november duren.
 
Mag je dan vanuit Nederland wel naar Tsjechië ? Omdat de grenzen zover ik het lees gewoon open zijn.
(Het is overigens niet de bedoeling om nu naar ons huis te gaan)
 
Tsjechië kondigt gedeeltelijke lockdown af
In Tsjechië worden de meeste winkels en diensten tijdelijk gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De regering in Praag wil ook enkel nog essentiële verplaatsingen zoals van en naar het werk en doktersbezoeken toelaten. De Tsjechen mogen nog wel op familiebezoek of naar parken of hun buitenverblijven, maar de regering raadt wel aan om het aantal contacten te beperken. De gedeeltelijke lockdown gaat morgenvroeg in om zes uur en zou duren tot 3 november.

Volgens minister van Gezondheid Roman Prymula dreigt anders het gezondheidssysteem zijn limiet te bereiken en zou er begin volgende maand een tekort aan ziekenhuisbedden kunnen ontstaan. Op dit ogenblik wordt het aantal bedden voorbehouden voor coronapatiënten verhoogd, maar als de trend niet omgebogen wordt, zou dat tegen 8 of 10 november niet volstaan.

Tijdens de eerste golf eerder dit jaar bleef Tsjechië –net zoals de rest van Centraal- en Oost-Europa- relatief gespaard, maar dat is niet langer het geval. Vandaag is een recordaantal van meer dan 12.000 nieuwe besmettingen opgemeten. In totaal zijn in het land nu 1.619 mensen overleden aan het virus.

bron; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/21/liveblog-21-oktober-2020/
 
Mag je dan vanuit Nederland wel naar Tsjechië ? Omdat de grenzen zover ik het lees gewoon open zijn.
(Het is overigens niet de bedoeling om nu naar ons huis te gaan)
nederland heeft tsjechië op oranje staan dus alleen reizen indien het noodzakelijk is.
Als de koning al niet naar een gebied "mag" dat op geel staat...... ;-)
 
Mag je dan vanuit Nederland wel naar Tsjechië ? Omdat de grenzen zover ik het lees gewoon open zijn.
(Het is overigens niet de bedoeling om nu naar ons huis te gaan)

Je mag wel naar je huis (als je zou willen of moeten).
In Tsjechie is toerisme nu verboden. Voor de Tsjechen en dus ook voor anderen.
 
Bovenaan