Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
"Daar gaan we weer..."
Het is iets anders dan men denkt.

Hoe het coronavirus voor de Tsjechen het regime aan de grenzen van Europese staten veranderde.

Bron novinky.cz.
Op e15.cz staat zelfde kaart.

den.jpg

Nu ook op news.expats.cz.

Dat is een kaart naar welke landen in de wereld Tsjechen tot nu toe kunnen gaan.
Die kaart laat zien onder welke voorwaarden Tsjechen naar de getoonde landen kunnen reizen. Groen geeft geen beperkingen aan, oranje waarschuwt voor extra obstakels, rood is gesloten voor Tsjechen.
De kaart wordt regelmatig bijgewerkt als er veranderingen zijn.
Voor Nederlanders kan de kaart er weer anders uitzien.

Tsjechië hanteert een andere kaart met stoplicht en daar staan Spanje en Roemenië in het rood. Het Tsjechisch ministerie van Volksgezondheid actualiseert het verkeerslicht eens per week.
De Canarische eilanden worden vanaf 14 september geschrapt van lijst met landen met laag besmettingsrisico.
Zie koronavirus.mzcr.cz.
Mensen die vanuit Praag naar Duitsland reizen worden beperkingen zoals testen en quarantaine opgelegd.
Het is bijna niet controleerbaar, maarrr....hoe zit dat als je vanuit Praag door Duitsland reist naar Nederland?
Ik begreep wel dat Duitsland steekproeven zou nemen naar herkomst als men uit Tsjechië komt.
 
Laatst bewerkt:
Via Duitsland doorreizen naar Nederland vanuit een risicogebied mag, ook met de trein. Maar is je bestemming in Duitsland dan gelden de beperkingen. Je moet ook een een formulier invullen. Maar ik heb nog niet uitgezocht of dat ook geldt wanneer je op doorreis bent.
Ik verwacht overigens dat Nederland ook de regio Praag op oranje zet.
 

kuurgast

Donateur
Er zijn circa 20.000 ziekenhuisbedden in Tsjechië, waarvan 548 IC-bedden. Bron covid19.healthdata.org/czechia.
Op zich een prima aantal voor de basis gezondheidszorg, maarrrr........

Paramedici hebben moeite om covidpatiënten te plaatsen.

Hoewel de regering zegt klaar te zijn voor een verdere toename van het aantal covid-19-patiënten, leert de ervaring van veldwerkers het tegenovergestelde. De laatste dagen hebben we het probleem om positieve patiënten op besmettelijke afdelingen 'te plaatsen'. De infectiebedden die ziekenhuizen in het voorjaar hebben opgezet, zijn weer grotendeels opgeheven. En gespecialiseerde ziekenhuizen willen ze niet ontvangen.

Het herinnerd me aan de lentesituatie. Het team van Babiš verliet toen het ziekenhuis overgeleverd aan zijn genade. Op dat moment kon de regering wekenlang onvoldoende beschermingsmiddelen voor artsen en paramedici verstrekken. Dit keer is het een gespecialiseerd bed voor patiënten met een ernstig beloop van de ziekte van covid-19.

"Ik zal naar de dienst komen en de meneer onmiddellijk overnemen. 90 jaar oud met zuurstofmasker, besmet in een spa. Zeer kortstondige, gediagnosticeerde covid. Ik noem infecties: ÚVN - we nemen niet, Bulovka - we nemen niet. En hij adviseert: zet besmettelijke bedden op, toch?! Ja, we hebben er een paar opgezet, maar ze zijn al vol”, beschrijft de dienstdoende arts bij spoedopname. 'Je hebt nu maar een maximum van een ernstig zieke patiënt plaatsten. Maar je kunt gewoon nergens een patiënt neerzetten zonder kunstmatige longventilatie."

Dezelfde informatie werd aan de Neovlivní-redactie verstrekt door medici en artsen uit verschillende andere regio's. En ze werden bevestigd door managers rechtstreeks van ziekenhuizen in de regio's.
Maar ze drongen allemaal aan op anonimiteit. “We zijn financieel grotendeels afhankelijk van het ministerie. Als we iets anders bekritiseren of zeggen dan wat officieel wordt beweerd, zullen we ons eigen ziekenhuis beschadigen '', legde de directeur van een van de ziekenhuizen uit waarom hij zijn naam niet wilde publiceren.

Zijn ervaring met het plaatsen van covidpatiënten komt overeen met de informatie van reddingswerkers in het veld. "De situatie verslechtert, het aantal ernstig zieke mensen groeit en het komt op ons neer. We hebben berichten dat infectieziekteklinieken deze patiënten niet willen overnemen. Ze stellen dat we in het voorjaar voor deze gevallen op basis van een order een afdeling infectieziekten in de ziekenhuizen zouden opzetten. Maar deze bedden zijn meestal geannuleerd. Om financiële redenen was het niet meer mogelijk ze leeg te houden. En we hebben geen geld ontvangen voor hun terugkeer'', beschreef een manager de realiteit.

Ziekenhuizen zijn in de financiële val gelopen. In maart moesten ze alle uitvoeringen stopzetten, waardoor ze geld verloren van zorgverzekeraars. Ze moesten extra geld afschrijven om afdelingen infectieziekten op te zetten of uit te breiden. "Het heeft ons allemaal veel geld gekost, we zitten in een vreselijke inzinking. Het is niet onze onwil om actie te ondernemen en de bedden weer op te knappen, maar ik zeg openlijk dat het weer een terugval in de prestaties zal zijn. Bovendien, als ik dit eerst doe, komen alle covidpatiënten uit de regio naar ons toe. Niemand heeft er dus zin in”, beschrijft de manager van een ander ziekenhuis.

De meeste ziekenhuizen proberen daarom de voorjaarsuitval in te halen om betaald te worden door verzekeringsmaatschappijen. Er is geen ruimte om besmettelijke afdelingen te bouwen.

"Het is een vreselijke situatie. Bevoegde ministeries geven verklaringen na elkaar af, maar concepten zijn er niet. Ze hadden er de afgelopen zes maanden over moeten nadenken om met een concept, een visie te komen. Laat ze zeggen: prima, we hebben weer x-aantal bedden klaargemaakt, we zullen een back-up besmettelijk ziekenhuis openen in Těchonín. Maar ze kwamen met niets op de proppen. Er werd gezegd dat iedereen voor zichzelf gaat”, zegt een geciteerde directeur.

Dat het team van Babiš de situatie opnieuw heeft onderschat, wordt ook bewezen door het feit dat vandaag, nu het aantal patiënten dramatisch toeneemt en het aantal patiënten dat ziekenhuisopname vereist, toeneemt, het centrale register van lege bedden niet functioneel is. Daar zouden ziekenhuizen en ambulances met één klik kunnen zien hoeveel vacatures er zijn voor covid-patiënten.

Ondanks kritiek van de overheid verzekeren doktoren hen echter dat ze voor patiënten zullen zorgen en ze niet in de wandelgangen zullen achterlaten. “Natuurlijk kunnen we veel dingen doen volgens de handleiding, maar het lijkt die mensen niet goed. Ze zouden zich moeten concentreren in grotere klinieken, waar ze meer ervaring hebben en waar ook voldoende verpleegkundigen zijn, dan in het districtsziekenhuis. Nu de scholen sluiten, zullen er meerdere verpleegsters thuis moeten blijven bij hun kinderen.
Bron neovlivni.cz.
 

kuurgast

Donateur
In Nová Ves in de Pilsen-regio moeten mensen zelfs buiten maskers dragen, de reden is waarschijnlijk een kermis van 29 augustus.
In het dorp met 280 inwoners is tot dusver bij twintig mensen besmetting met het coronavirus vastgesteld.
Op de laatste zaterdag van augustus vond het brandweerfeest plaats in het dorp. Van de ongeveer 60 deelnemers zijn er tot nu toe 43 gediagnosticeerd met het virus. Dit werd verklaard door de voorzitter van lokale vrijwillige brandweerlieden Michal Nedvěd.
Volgens hem is dit misschien niet het laatste cijfer, omdat nog niet alle tests klaar zijn. Als er geen positieve meer zouden worden toegevoegd, zou dit betekenen dat de ziekte zich had verspreid naar 72 procent van de aanwezigen.
Onder de 60 deelnemers waren mensen uit Dobřany en twee uit Praag, maar het is niet mogelijk te zeggen wie de ziekte naar het dorp heeft gebracht.
"Het hadden de mensen van Dobřany kunnen zijn, het zouden de mensen van Praag kunnen zijn, het enige dat nu zeker is, is dat niemand boos op iemand is, we leven hier als één grote familie, het kan overal gebeuren", zei hij.
En wat is zijn theorie dat er zoveel positieve mensen in het dorp zijn? 'Sommigen denken misschien dat we uit één rietje dronken, maar dat is niet het geval,' lachte Nedvěd.
"We dansten van acht uur tot half twee 's ochtends. De zaal biedt plaats aan 120 mensen en we waren met ongeveer de helft van ons, dus als er 120 mensen waren, had iedereen waarschijnlijk een covid gehad.'
Een vrouw ligt in het ziekenhuis in in ernstige omstandigheden.

Wat zou hij andere gemeenten adviseren waar ze brandweer-feesten hebben gepland? 'Om het te annuleren,' zei hij. Niet alleen om gezondheidsredenen, maar vooral vanwege het ongemak op het werk dat het veroorzaakt.
"We hebben bijvoorbeeld twee jongens die werken bij het technische inspectiestation in Pilsen en het is gesloten vanwege hun quarantaine."
Bron idnes.cz.
--------------------------------------------------
Františkovy Lázně is een nieuwe infectiehaard geworden.

Ongeveer 200 mensen raakten besmet in Františkovy Lázně, voornamelijk gasten.
Tot nu toe hebben hygiënisten 170 geïnfecteerde kuurgasten in het kuuroord getest en nog zo'n 27 geïnfecteerde personeelsleden. Alle patiënten zijn al in thuisisolatie in hun woonplaats.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische 60-plussers krijgen per post een FFP2-masker en 5 standaard wegwerpmaskers.

Tsjechische burgers ouder dan 60 krijgen per post één FFP2-masker en vijf gewone maskers, heeft de Tsjechische regering tijdens een buitengewone bijeenkomst besloten, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček op Twitter.

Donderdagochtend zullen brandweerlieden en politieagenten beginnen met het voorbereiden van de beschermende uitrusting, uit de staatsreserves, voor levering aan het door de staat gerunde Tsjechische postbedrijf dat de maskers zal verspreiden, zei Hamáček.

Volgens het Tsjechische bureau voor de statistiek (CSU) zijn er 2,8 miljoen mensen ouder dan 60 in het land, dat eind vorig jaar 10,7 miljoen inwoners telde.

Twee dagen geleden kondigde de regering aan dat ze beschermingsmiddelen naar gepensioneerden zou sturen als de epidemiologische situatie duidelijk zou verslechteren. De ministers zeiden toen dat ouderen de apparatuur binnen drie dagen via de Tsjechische Post zouden moeten krijgen.

De stijging van het aantal nieuwe COVID-19-gevallen was dinsdag recordhoog, met 1161. Woensdag was dat 1160 en vandaag om 18.00uur staat de teller op 728 posief geteste personen.
In september verspreidde de infectie zich sneller dan in de voorgaande maanden.
Er zijn 249 mensen opgenomen in het ziekenhuis, van wie 57 in ernstige toestand en het dodental in het land is 447.

Sinds donderdag moeten mensen in alle binnenruimtes van Tsjechië gezichtsmaskers dragen, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend.
Ongeveer 9.800 van de geïnfecteerden zijn nog niet hersteld.

De Tsjechische premier Andrej Babiš zei dat de Tsjechische staat ongeveer 13 miljoen FFP2-gasmaskers en 75 miljoen gezichtsmaskers heeft gekocht.
Hamáček zei eerder dat zijn ministerie acht miljoen FFP2-ademhalingstoestellen en 70 miljoen gezichtsmaskers heeft opgeslagen bij de politieopslagplaats in Opočínek nabij Pardubice.

Volgens de CSU-gegevens moet de staat uit zijn reserves ongeveer 2,8 miljoen FFP2-maskers en 14 miljoen gezichtsmaskers geven aan 60-plussers. De regering zei bereid te zijn om drie miljoen FFP2-maskers en 15 miljoen gezichtsmaskers te geven. Het bevestigde ook dat 3,2 miljoen gezichtsmaskers beschikbaar zullen zijn in stembureaus tijdens de regionale en senaatsverkiezingen begin oktober.
Bron oa news.expats.cz en onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
 

kuurgast

Donateur
Maskervereiste leidt tot discussie over effectieve coronabescherming.

Vanwege de coronacijfers, die sinds het begin van de maand zijn gestegen, is de maskerverplichting in Tsjechië uitgebreidt. Sinds donderdag moet in alle binnenruimtes buiten uw eigen vier muren mond- en neusbescherming worden gedragen. Dit is de reactie van de regering op het toenemende aantal besmettingen, terwijl de oppositie kritiek heeft op de late beslissing en het ontbreken van een effectieve slimme quarantaine.

De toename van het aantal besmettingen in het land heeft de Tsjechische regering tot maatregelen gedwongen. Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch rechtvaardigde de beslissing om de maskervereiste uit te breiden tot alle binnenruimtes als volgt:
“We willen dat de verspreiding van het virus vertraagt, omdat het virus er is en zich door de bevolking zal blijven verspreiden. Het is een illusie te geloven dat de maskers zullen voorkomen dat het virus zich morgen of overmorgen verspreidt, maar ze kunnen het proces vertragen."

Premier Andrej Babis maakte zich daarentegen minder zorgen over de huidige Corona-cijfers:
'Ik denk niet dat de situatie ernstig is. We volgen vooral de situatie van de patiënten in de ziekenhuizen op. En als het gaat om sterfte in verhouding tot een miljoen mensen, behoren we nog steeds tot de beste landen van Europa."

In zijn algemene verklaring wordt het hoofd van de regering bevestigd door een deskundige. Epidemioloog Jiří Beran zei donderdag op de Tsjechische televisie:
“Ik wil vooral de situatie kalmeren met wat gegevens over het sterftecijfer. Tot nu toe zijn er in Tsjechië ongeveer 30.000 mensen besmet met het coronavirus. Na de ziekte van de eerste 10.000 mensen werd geregistreerd dat 330 patiënten eraan stierven. Tijdens de ziekte van de tweede 10.000 mensen stierven slechts 67 mensen, en van de derde groep van 10.000 geïnfecteerden stierven 47 mensen. Dat wil zeggen, de eerste groep had vijf keer meer sterfte dan de tweede groep, en nu is er een vermindering van nog eens 25 procent. Vanuit dit oogpunt kan worden gezegd dat het Tsjechische gezondheidssysteem deze epidemie zeer goed aankan."

Ondanks deze geruststellende boodschap zijn er niet alleen de oppositie, maar ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die naar hun mening kritiek hebben op het inconsistente optreden van de regering in de coronacrisis. Pavel Březina is de voorzitter van de Tsjechische traditionele handelsvereniging (AČTO):
“We schreven op 3 augustus al een brief aan het ministerie van Volksgezondheid dat de maskervereiste opnieuw moet worden ingevoerd in supermarkten. Tegelijkertijd gebeurde dit bijvoorbeeld in Oostenrijk, maar onze regering had daar overbodige twijfels over. Als je een burger vraagt of hij mond- en neusbescherming wil dragen, zegt hij natuurlijk nee. Aan de andere kant, als de epidemiologische situatie het vereist, moet je gewoon reageren."

En ook de belangrijkste epidemioloog van het Praagse Instituut voor Experimentele Geneeskunde (IKEM), Petr Smejkal, is voorstander van het toegenomen gebruik van mond- en neusbedekkingen:
“Het is goed dat we nu meer weten over het virus. We weten hoe het wordt overgedragen dat dit zonder symptomen kan, en we weten dat een masker goed is."

De epidemioloog Rastislav Maďar is het met hem eens. Het voormalige lid van de werkgroep ter versoepeling van de quarantainevoorschriften bij het ministerie van Volksgezondheid beschreef de introductie van de vernieuwde maskervereiste in Tsjechië als laat. Het dragen van mond- en neusbescherming is een preventieve maatregel en moet daarom tijdig worden geïmplementeerd, zei Maďar.

Voor de epidemioloog Jiří Beran is dit allemaal te kort. Hij legde op televisie uit wat naar zijn mening het belangrijkste is:
“We praten altijd over maskers en vergeten volledig dat ons immuunsysteem onze allerbeste bescherming is. Het immuunsysteem beschermt ons 24 uur per dag, we hoeven het niet te kopen, maar we kunnen het altijd verbeteren. Een zekere mate van sportieve activiteit is voldoende om dieper te ademen en zo een eerste verdedigingslinie op te bouwen. Dat betekent dat onze slijmvliezen een veel beter slijm produceren dat ons beter beschermt."

De campagne voor het “Silnější pro život” -project, waarin het Tsjechisch Olympisch Comité (ČOV) de bevolking wil aanmoedigen om meer te bewegen en iets te doen voor hun eigen fitheid, is nu ook bedoeld om het immuunsysteem te versterken. Het lijkt erop dat de Tsjechische samenleving nu pas serieus overweegt hoe de coronavirus-epidemie effectief en permanent kan worden bestreden.
Bron deutsch.radio.cz.
Vanaf dinsdag 1 september is het in Tsjechië verplicht om maskers binnenshuis te dragen, zoals winkels, winkelcentra en postkantoren, in het openbaar vervoer of op scholen buiten de klas. Dit werd aangekondigd door de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.
Babiš nodigt Vojtěch uit vanwege de maskers, hij heeft bedenkingen bij de nieuwe regels.

Donderdag gaat premier Andrej Babiš in gesprek met minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch
een nieuwe noodmaatregel over het verplicht dragen van sluiers vanaf september.
Chef epidemioloog Rastislav Maďar heeft ontslag genomen uit de werkgroep coronavirus van de minister van Volksgezondheid na de abrupte annulering vorige week van nieuw aangekondigde maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen.
Zoals je kan zien aan de quotes van 19 augustus wilde Adam Vojtěch en zijn epidemische team al eerder maskers invoeren, maar dwarsboomde de premier dit. Zo wordt het vertrouwen en geloofwaardigheid in de genomen maatregelen er niet beter op. Dat uit zich ook op reacties onder artikelen in de media waarin mensen tekeer gaan tegen de maskers en ze niet willen dragen.
 

kuurgast

Donateur
Ik zocht naar het R-getal en kon het niet vinden. Wel sprak een Praagse hygiëniste over R 1,3 maar dat is niet zeker.
Het Reprodukční číslo is wel bekend en hoger dan die hygiëniste zei.

Het ministerie publiceert het nummer R niet meer. De wereld blijft het echter volgen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft geëvalueerd dat de schatting van het R-nummer momenteel niet helemaal zinvol is voor Tsjechië, gezien de specifieke kenmerken in de regio's en vooral met betrekking tot de situatie in Praag.
Volgens Covid19CZ heeft het reproductiegetal in Tsjechië nu de waarde van R = 1,46 bereikt. Dit betekent simpelweg dat op elke honderd geïnfecteerde mensen gemiddeld 146 meer mensen besmet zijn.
Bron seznamzpravy.cz.

Waarom geven ze geen regionale lijst met het R-getal zoals de Belgen doen?
 
Wat ik een erg goede methode vind om de besmettingsgraad onder de bevolking vast te stellen, is het meten van de aanwezigheid van het virus in rioolwater. In Nederland wordt dit nu in het gehele land gedaan. Uit de grafieken kun je goed trends vaststellen. Als je de besmettingsgraad vaststelt aan de hand van geteste personen, krijg je vaak een vertekend beeld. Als je meer gaat testen, constateer je meer besmettingen. Aan de hand van het percentage dat positief is getest van het totaal uitgevoerde testen, krijg je al een beter beeld. Maar door het rioolwater te testen, krijg je een nauwkeuriger overzicht van de besmettingsgraad onder de bevolking. In Nederland piekt het aantal positieve testen nu ook, maar dat komt ook voor een deel omdat er veel meer getest wordt. Maar als je naar de grafiek kijkt van de rioolwatertesten, is de toename veel minder. Daar moet wel bij gezegd worden dat de gegevens hiervan meestal een week later bekend zijn. Het is goed te volgen op het Corono Dashboard. Worden rioolwater gegevens in Tsjechië ook bijgehouden en zijn de grafieken hiervan ook ergens te vinden?
 

kuurgast

Donateur
Aangezien exploitanten van afvalwaterzuiveringsinstallaties regelmatig monsters nemen, zou de nieuwe methode de werknemers van de afvalwaterzuiveringsinstallaties niet extra belasten.
Het veterinaire onderzoeksinstituut in Brno beoordeelt de monsters.
De totstandkoming van het systeem wordt echter belemmerd door het aantal zuiveringsinstallaties in Tsjechië. Volgens het ministerie van Landbouw is meer dan tachtig procent van de bevolking met hen verbonden. "Natuurlijk is regelmatige monitoring bij alle afvalwaterzuiveringsinstallaties niet realistisch, dus we zouden op basis van de verkregen gegevens die willen selecteren waarop monitoring zou moeten worden uitgevoerd", legt Sovová uit. Onderzoekers hebben geld nodig voor lopend onderzoek, dus vragen ze subsidie aan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Bron ct24.ceskatelevize.cz.

Ze hebben dit wel getest, maar blijft weer hangen door gebrek aan geld.......
-------------------------------
Coronavirus komt voor in afvalwater maar is niet besmettelijk.

Wat betreft de aanwezigheid van coronavirus in afvalwater, hoewel het RNA ervan aanwezig kan zijn, is het belangrijk op te merken dat het levenloze en dus niet-infectieuze virale deeltjes zijn. Coronavirus als zodanig is erg onstabiel, vooral vanwege zijn omhulsel, dat een zeer kwetsbaar buitenmembraan heeft. Omhulde virussen zijn over het algemeen minder stabiel en gevoeliger voor oxidatiemiddelen zoals chloor.

Een studie die door de WHO wordt aangehaald, beweert dat het humaan coronavirus slechts twee dagen bij 20 ° C in niet-gechloreerd leidingwater en in ziekenhuisafvalwater heeft overleefd.

Hogere temperaturen, lage of juist hoge pH, zonlicht en gangbare ontsmettingsmiddelen werken simpelweg niet voor coronavirussen en sterven sneller dankzij dergelijke omgevingsinvloeden.

Dankzij de desinfectie van drinkwater hoeven we ons geen zorgen te maken over het coronavirus.
Maar zelfs als, puur theoretisch, het coronavirus in het ongezuiverde water terecht zou komen en besmettelijk zou zijn (wat volgens de NRC geen gevaar is), zou het betrouwbaar verwijderd en geïnactiveerd worden door oppervlaktewaterbehandeling. En zo zou het zijn met SARS en vogelgriep.

En hoe zit het met coronavirus-infectie tijdens het baden?
Wat betreft de mogelijke infectie bij het zwemmen in zwembaden, zoet water of zeewater, is het risico op COVID-19-infectie onwaarschijnlijk. Als het echter tijdens het zwemmen optreedt, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door onvoldoende afstand tot andere bezoekers.
Bron kupi.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Dit is interessant nieuws voor NLers met hotel/pension/camping in Tsjechië.

Accommodatie-aanbieders kunnen subsidie aanvragen voor de sluitingsperiode.

Huisvestingsoperatoren kunnen vanaf vanmiddag staatssubsidie aanvragen, toen ze vanwege overheidsmaatregelen tegen het coronavirus moesten worden gesloten. De relevante periode voor de ondersteuning van deze toerismesector is van 14 maart 2020 tot 24 mei 2020, ofwel 72 dagen. De bijdrage bedraagt 100 tot 330 kronen per kamer en nacht, afhankelijk van de categorie en klasse van accommodatie. De steun is niet van toepassing op Airbnb. Aanvragen worden online ingediend, beheerd door het State Investment Support Fund (SFPI). De aanmeldingen eindigen op 30 oktober.

Aanvragers van de subsidie moeten het online formulier invullen en samen met de verplichte bijlagen opsturen via de databox. SFPI accepteert ook aanvragen via e-mail, deze kunnen per post of persoonlijk bij het SFPI-kantoor worden afgeleverd. Aanvragers kunnen alle informatie over het programma vinden op de SFPI-website.

Hotels, motels en botels met vier tot vijf sterren hebben recht op een maximale bijdrage van 330 kronen voor de periode van 14 maart tot 24 mei. Drie-sterren operaties kunnen 300 kronen per kamer per nacht krijgen, hotels garni compensatie 250 kronen. Accommodatie met één en twee sterren en pensions kunnen 200 kronen per kamer vragen. Campings, cottage-nederzettingen of toeristische hostels hebben recht op een subsidie van 100 kronen per kamer. Campings kunnen alleen een bijdrage aanvragen voor verblijfsvoorzieningen, zoals gebouwen met kamers of cottages.

Voor het COVID accommodatieprogramma geldt het zogenaamde tijdelijke kader van de Europese Commissie, het maximale bedrag dat ondernemers kunnen krijgen uit publieke steunprogramma's.

Het is niet mogelijk om gelijktijdig gebruik te maken van het programma als compenserende bonus, dwz staatssteun voor zelfstandigen of kleine s.r.o. Indien de aanvrager de bonus al heeft ontvangen, wordt de bijdrage verminderd met het betaalde bedrag. Het is compatibel met het COVID-spaprogramma en COVID-verhuur. Aanvragers van de subsidie moeten afzien van de uitoefening van andere aanspraken op schadevergoeding.
Alleen exploitanten die eind vorig jaar geen financiële problemen hadden, kunnen zich aanmelden voor het programma en had vanaf 14 maart geen betalingsachterstand op de ziektekostenverzekering of in een relatie aan de overheidsbegroting.
Bron seznamzpravy.cz.

Onderstaande staat op de website van SFPI en vertaling van de tool.

De uitnodiging voor het indienen van een aanvraag voor het verstrekken van subsidie voor de subsidietitel COVID - Huisvesting vindt u hier.

Aanvragen worden vanaf vrijdag 11 september 2020 vanaf 12.00 uur door het Staatsfonds voor investeringssteun aanvaard.

De aanvrager vult de subsidieaanvraag (onlineformulier) in, die toegankelijk is via de link zadosti.sfpi.cz en stuurt deze (inclusief bijlagen volgens punt 13 van deze oproep, indien deze bijlagen relevant zijn) via een gegevensbox. Als de aanvrager geen gegevensbox heeft opgezet, stuurt hij de subsidieaanvraag naar het e-mailadres: podatelna....., voeg de gegenereerde subsidieaanvraag in pdf-formaat toe, ondertekend met een geautoriseerde elektronische handtekening of lever de subsidieaanvraag (gegenereerd en ondertekend ) via een postdienstverlener of persoonlijk bij het SFPI-registratiekantoor.

Stuur eventuele vragen naar COVID-Ubytovani.....

Wij verstrekken alleen op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur informatie op de volgende telefoonnummers:......

COVID-ubytování (Podpora ubytovacích zařízení)
COVID-accommodatie (ondersteuning accommodatie)
Nástroj pro generování elektronických žádostí
Tool voor het genereren van elektronische toepassingen
Žádost o poskytnutí dotace = Subsidie aanvragen.
Žádost o platbu = Betaal verzoek
 

kuurgast

Donateur
Risk-score-summary-week-37.png

Zes Tsjechische districten nu ‘oranje’ (gemiddeld risico).

Praag is niet langer de enige Tsjechische regio die is aangewezen als een ‘middelgroot risico’ of ‘oranje’ zone voor het oplopen van het coronavirus onder het zogenaamde verkeerslichtkaartsysteem van het land. Vrijdag hebben gezondheidsfunctionarissen van de overheid vijf extra districten op dat niveau aangewezen.

Vier van de nieuwe "oranje" wijken - Beroun, Kladno, Kolín, Praag-Oost - liggen in Midden-Bohemen en daarnaast Uherské Hradiště dat in het zuiden van Moravië ligt. De openingstijden van horecagelegenheden zullen vanaf maandag 14 september beperkt zijn. Net als nu in Praag, moeten restaurants en bars ook gesloten zijn tussen middernacht en 06.00 uur.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid werden donderdag, de derde dag deze week, een recordaantal van 1.382 nieuwe gevallen van coronavirus gedetecteerd in Tsjechië. In de afgelopen weken heeft het land een hogere groei geregistreerd in Covid-19-gevallen dan veel andere Europese landen.
Bron oa english.radio.cz + koronavirus.mzcr.cz.
Interactieve kaart alleen in Tsjechisch op onemocneni-aktualne.mzcr.cz.
-----------------------------------------------
Stad Praag kondigt nieuwe online testkaart aan, verplichte desinfectie en meer.

De Veiligheidsraad van de hoofdstad Praag belegde laat op vrijdagmiddag een speciale vergadering om de verspreiding van het coronavirus in de metropool te bespreken. De raad heeft verschillende nieuwe maatregelen aangekondigd met betrekking tot de voortdurende opvoering van voorzorgsmaatregelen in heel Praag en voortdurende opsporingsinspanningen.

De stad werkt aan het maken van een kaart met testpunten in de hoofdstad die online zal worden gepubliceerd. De kaart moet niet alleen basisinformatie bevatten, maar gegevens over de bezetting en wachttijden van individuele plaatsen.
“Helaas is de door de staat gepubliceerde informatie onvoldoende en staan er op veel bemonsteringspunten onnodige wachtrijen, ook al is er op andere plaatsen vrije capaciteit.”, aldus de loco-burgemeester van Praag.
Ook komen er meer testlocaties in Praag.
Het OV krijgt weer aanpassingen ivm corona zoals niet meer voor instappen en stoppen bij alle haltes etc.
Lees verder op news.expats.cz.
-------------------------------------------------------------------------------
De toename van het aantal covid-19-gevallen in Tsjechië tegen de avond was opnieuw een record.

De toename van covid-19 gevallen in de Tsjechische Republiek was vanavond opnieuw een record, met 908 meer geïnfecteerden tegen 18.00 uur.
Donderdag werden 1382 infecties geregistreerd gedurende de hele dag.
Er liggen 264 mensen met covid in het ziekenhuis , waarvan 64 in ernstige omstandigheden.

Denemarken en Zwitserland geven nu ook code rood voor Tsjechië.
Bron seznamzpravy.cz + onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Het R-getal is nu R1,5 in Tsjechië, zie grafiek op seznamzpravy.cz.

Snap alleen niet waarom de horeca in Praag en andere oranje regio's om middernacht dicht moeten en wel alle wijn- en bier-festivals daar doorgaan. Is het virus besmettelijker na middernacht en niet eerder?
 
Laatst bewerkt:
De meeste festivals zijn nog steeds buiten. Daar is het inderdaad minder besmettelijk, zo is de algemene opvatting.
 

kuurgast

Donateur
@Josef "algemene opvatting".....klopt, maar wat gebeurt er in de tenten waar ze bovenop elkaar staan met veel pivo?
Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije plannen geen wederzijdse reisbeperkingen vanwege de huidige Corona-situatie. Dat zei de Tsjechische premier Andrej Babiš woensdag in Wenen.
Dat was woensdag..........
Op vrijdag:
Slowakije overweegt ook Tsjechië op te nemen in de lijst van risicolanden, zoals bevestigd door premier Igor Matovič op vrijdag.
'Ik zou alle Slowaakse burgers willen vragen niet te reizen. Naar Tsjechië of Praag gaan is bijvoorbeeld erg gevaarlijk, er is een groot risico op infectie”, aldus de Slowaakse minister van Volksgezondheid Marek Krajčí.
Maandag gaat Slowakije een besluit nemen tav code rood voor Tsjechië.

Bron irozhlas.cz + spectator.sme.sk.

------------------------------------------------

In de afgelopen vier dagen heeft de dagelijkse stijging steeds de limiet van duizend overschreden en het is waarschijnlijk dat dit ook op zaterdag zal gebeuren.
Sinds dinsdag zijn er echter aanzienlijk meer tests uitgevoerd dan voorheen, zo'n 15.000 per dag.
Vrijdag bedroeg de dagelijkse toename 1447 positieve gevallen, zaterdag om 18.00 uur was het al 884.
In ziekenhuizen worden momenteel 297 coronapatiënten behandeld, waarvan meer dan 60 in ernstige situatie.
Het aantal gestorven mensen door covid is nu 453.

Bronnen seznamzpravy.cz + onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
 

kuurgast

Donateur
Voor reaguurders op social media omtrent #Hydroxychloroquine :
Artsen in Tsjechië: antimalaria plaquenil doet "meer kwaad dan goed".

Effectieve remdesivir, terugtrekking van de antimalaria plaquenil. Wat geneest ernstige gevallen van coronavirus?


Er zijn maar een paar ziekenhuizen in Tsjechië waar momenteel patiënten met een ernstig coronavirus worden opgenomen. De iROZHLAS-server nam contact op met de doktoren van sommigen van hen en ontdekte hoe ze dergelijke patiënten behandelen.
Een half jaar na het uitbreken van de pandemie gebruiken ze allemaal remdesivir. Ze ontdekten dat plaquenil ondanks aanvankelijke aannames niet effectief was. "Het is zo goed als Brufen," vertelde Martin Balík, een universitair hoofddocent aan het General University Hospital.

In het voorjaar was het medicijn remdesivir van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Gilead Sciences een schaars goed; in Tsjechië bereikte het slechts een paar geselecteerde patiënten. De eerste werd eind maart ontvangen door een 53-jarige taxichauffeur van het Algemeen Universitair Ziekenhuis. Op dat moment waren er in ons land slechts tien doses beschikbaar.

Geleidelijk aan begon de distributie echter over het hele land, in een half jaar tijd bereikte het bijna tweehonderd mensen, en volgens de hoofdarts van de afdeling anesthesiologie, reanimatie en intensieve zorg Martin Balík zijn er momenteel ongeveer 1.500 doses beschikbaar. Zodat het iedereen bereikt die het nodig heeft. "Alle remdesivir die in Tsjechië werd toegediend, wordt door de Europese Unie als geschenk betaald", voegde Balík eraan toe.

Volgens hem zal deze sponsoring echter binnenkort eindigen en werkt hij momenteel samen met collega's aan documenten voor de Tsjechische ziektekostenverzekeraars om het medicijn te gaan betalen.

Artsen uit Tsjechische ziekenhuizen hebben er een positieve ervaring mee. "Het blijkt dat de tijdige toediening ervan aan patiënten met een ernstiger beloop het beloop feitelijk verbetert, de tijd van een ernstig beloop of de noodzaak om zuurstof toe te dienen en dergelijke verkort", vertelde Ladislav Machala, een infectoloog van het Na Bulovce Hospital, aan de iROZHLAS-server.

Zelfs een half jaar na het uitbreken van de pandemie, zei hij, hebben artsen in ons land of over de hele wereld niet genoeg gegevens om aan te geven of remdesivir ideaal is voor de behandeling van coronavirus.

"Het valt nog te bezien wat er kan worden verbeterd aan het remdesivirus. Misschien kan het worden toegediend via inademing. Als het nu intraveneus wordt toegediend, kan het negatieve effecten hebben, het verhoogt bijvoorbeeld de levertesten. We werken eraan om minder bijwerkingen te krijgen”, legt Machala uit.

Beschikbare medicijnen
Maar Remdesivir is niet zelfredzaam. Volgens de gecontacteerde artsen wordt de behandeling van elke patiënt individueel aangepast, zodat antivirale middelen, corticoïden of herstellend plasma vaak samen met remdesivir worden gegeven. "Het is niet duidelijk wat de patiënten heeft geholpen", zegt Jan Máca van de afdeling Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care van het Universitair Ziekenhuis Ostrava.

Daarom geven ze samen met remdesivir ook isoprinosine, een antiviraal middel dat de afweer van het lichaam licht kan versterken en in ons land relatief gemakkelijk verkrijgbaar is, bijvoorbeeld voor patiënten in het Brno University Hospital of het Prague General University Hospital.

Aan de andere kant geven ze in het Ostrava ziekenhuis geen isopronosine, maar volgens Máci proberen ze het in de nabije toekomst anders te maken. "Ik denk niet dat het veel zin heeft voor patiënten die naar ons komen voor een ARO - dat wil zeggen, ze hebben al ernstig longfalen. Isoprinosine zou het lichaam moeten helpen om met het virus om te gaan voordat de ernstigste vorm uitbreekt. In de milde of matige fase van de ziekte kan het logischer zijn, "legde hij uit. "Ik zeg niet dat het het immuunsysteem niet zal helpen om het virus sneller te elimineren. Maar ik zou van hem geen wonder verwachten ”, voegde hij eraan toe, eraan toevoegend dat mensen het medicijn beslist niet preventief moeten gaan gebruiken.

En dat de mening of dit medicijn helpt niet duidelijk is, bevestigt Machala ook. "Ik heb hierover een gereserveerd standpunt. Het zou logisch zijn voor mensen die thuis worden behandeld. Hij zou kunnen voorkomen dat ze naar de ziekenhuizen gaan”, denkt hij.

Aarzeling met corticoïden
In het Universitair Ziekenhuis in Pilsen of in twee Praagse medische faciliteiten - Motol en het Algemeen Universitair Ziekenhuis - ondersteunen corticoïden ook de behandeling van ernstig zieke covid-19. Een van hen, dexamethason, onderdrukt longontsteking en daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het begin september aan de lijst met aanbevolen medicijnen toegevoegd.

"Dexamethason verminderde de mortaliteit bij beademde patiënten met een derde en met een vijfde bij andere patiënten die alleen zuurstoftherapie kregen", schreef het State Institute for Drug Control op zijn website.

Geïnterviewde Tsjechische artsen hebben er ook positieve ervaringen mee. "Het is een oud medicijn dat geen goede ervaring heeft gehad met andere soorten virale longziekte. We benaderden het met terughoudendheid, maar het lijkt erop dat het echt werkt,'' beschreef Machala. Volgens Balík worden ze toegediend in het General University Hospital voornamelijk vanwege de "verbetering van de intensive care".

Voor wie is favipiravir bedoeld?
In gematigde gevallen van de ziekte gebruiken artsen ook het Japanse medicijn favipiravir. "Favipiravir is gerechtvaardigd bij milde vormen. Het lijkt de voortplanting in het lichaam te kunnen blokkeren op dezelfde manier als remdesivir, maar in mindere mate en is voor lichtere vormen. We kunnen het niet doen voor zwaardere vormen, 'legde Balík uit.

Ze hebben er ook vergelijkbare ervaring mee in het Universitair Ziekenhuis Brno, waar het wordt toegediend op de afdeling infectieziekten, waar patiënten met een matige ziekte worden behandeld. "Als we het vanaf daar overnemen,
daarom geven we hem ook favipiravir, maar het wordt meestal niet gecombineerd met remdesivir ”, zegt Máca van de intensive care van het plaatselijke ziekenhuis, waar kritieke gevallen worden behandeld.

Hydroxychloroquine
In het voorjaar hoopten artsen ook op de antimalaria plaquenil, die de werkzame stof hydroxychloroquine bevat en vaak patiënten met auto-immuunziekten helpt. Studies hebben echter meer dan een half jaar aangetoond dat het niet helpt tegen het coronavirus en omgekeerd gevaarlijke bijwerkingen heeft - het veroorzaakt bijvoorbeeld hartritmeproblemen of veroorzaakt een daling van de bloedsuikerspiegel.

"Het is een ontstekingsremmend medicijn, het is net als brufen. Hydroxychloroquine heeft de eigenschap de migratie van het virus naar menselijke cellen te blokkeren. Er is een in-vitro-onderzoek, terwijl dat voor andere ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals brufen, er niet is, '' legt Balík uit.

'Het viel ons toen gewoon op. Maar andere studies die het prospectief hebben gevolgd, hebben aangetoond dat het net zo goed is als Brufen, "voegde hij eraan toe. Zelfs volgens de infectoloog Machala doet dit medicijn in het geval van het coronavirus "meer kwaad dan goed".

Honderdjarige methode

Artsen in heel Tsjechië geven mensen die besmet zijn met covid-19 ook een herstellend plasma dat rijk is aan antilichamen, waarmee ze hen genezen. Deze methode wordt al meer dan honderd jaar door artsen gebruikt, voor het eerst tijdens de Spaanse griepepidemie. Maar ze hielp ook bij de mazelen-, ebola- of SARS- en MERS-epidemieën.

Bij het begin van de pandemie werd het voor het eerst aan patiënten in Italië gegeven, later in de Verenigde Staten en andere landen, waaronder Tsjechië. Er is echter geen duidelijk oordeel over deze methode met betrekking tot het coronavirus en het is noodzakelijk om dit te onderbouwen met data.

Hij ziet er de potentie in, bijvoorbeeld in het Centraal Militair Hospitaal van Praag of het Universitair Ziekenhuis Ostrava. "Het heeft minimale bijwerkingen, we kunnen het goed behandelen, en daarom heeft het de kans om patiënten alleen klinische voordelen te bieden, geen potentiële problemen", verklaarde het hoofd van de afdeling hematologie en bloedtransfusie van ÚVN Miloš Bohoněk op de persconferentie van donderdag.

"Antilichamen worden verondersteld te helpen in plasma. Persoonlijk denk ik van niet, er zijn eerder andere factoren die helpen, ”beaamde Máca van het Ostrava ziekenhuis.

In het geval van herstellend plasma daarentegen is de hoofdarts van de afdeling anesthesiologie, reanimatie en intensieve geneeskunde van het Algemeen Universitair Ziekenhuis in Praag sceptischer. "Plasma heeft een groot aantal stollingsfactoren en het is typisch voor patiënten met covid-19 dat ze extreme stolling hebben. Dit geldt vooral voor mensen die worden geholpen door kunstmatige longventilatie. Daar kan het geven van een halve liter stollingsfactoren aan de patiënt, zelfs met antilichamen, hem schade toebrengen ”, legt Balík uit.

Volgens Máci is deze kwestie echter nog steeds discutabel. "Plasma alleen verhoogt de bloedstolling niet, het vult alleen factoren aan. In een situatie waarin de patiënt een hoge graad heeft, kunnen er enige zorgen zijn dat de toestand zal verslechteren, maar persoonlijk denk ik van niet. Integendeel, ik geloof dat er een aantal factoren zijn die ervoor zorgen dat hypercoagulatie (vatbaarheid voor de vorming van bloedstolsels - red.) niet optreedt. Maar dat moeten we bewijzen,” legde hij uit. "Onze ervaring is dat toediening van plasma de stolling niet verergerde", voegde hij eraan toe.

Om plasma effectief te laten zijn, moet het afkomstig zijn van mensen die tijdens de ziekte symptomen hebben gehad zoals koorts of hoesten. ÚVN heeft ongeveer 120 donateurs in de database, wat volgens hem niet veel is. Bloedplasma's ontbreken volgens Máci vooral in zeldzamere bloedgroepen, zoals AB-negatief of AB-positief.

De vraag is of ze geschikt zijn voor inzameling - of ze geen andere ziektes hebben, of ze voldoende antistoffen hebben en of ze bereid zijn plasma te geven ', denkt Máci.

Risicofactoren
Zelfs na een half jaar is het nog steeds niet duidelijk wat het beloop van de ziekte precies beïnvloedt. Net als bij andere infectieziekten, omvatten risicofactoren echter zwaarlijvigheid, ouderdom en andere gerelateerde ziekten, zoals diabetes." De ergste risicofactor is een ziekte die het immuunsysteem verzwakt, hetzij van nature, hetzij verzwakt door medicatie om een andere ziekte te behandelen, zoals kanker", legt Máca uit.

Tegelijkertijd geeft hij toe dat het probleem zelfs in dit geval complexer is. Er is geen risico voor mensen met licht overgewicht. "Integendeel, sommige werken hebben aangetoond dat het enigszins beschermend kan zijn. Ondervoede patiënten hadden bijvoorbeeld slechtere resultaten ”, beschreef hij.

Ziekenhuisopname in Tsjechië
De cijfers in afzonderlijke regio's van covid-patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, zijn een kopie van de kaart met lokale uitbraken. De drukste ziekenhuizen zijn in Praag, de meeste patiënten blijven in Bulovka. In bijna alle ziekenhuizen in de hoofdstad worden echter patiënten opgenomen. Op woensdag, toen de laatste openbare gegevens van het ministerie van Volksgezondheid over deze kwestie beschikbaar zijn, werden 249 mensen in Tsjechische ziekenhuizen opgenomen, waarvan 64 in een ernstige toestand. (zaterdag lagen 297 mensen met covid in het ziekenhuis)
Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
118806953_3595693967130887_5229371969377117373_n.jpg

Er is geen officieel reglement waaraan een masker moet voldoen.....dus er wordt van alles gedaan om de verplichting te ontduiken en de politie kan er weinig tegen doen. Bron idnes.cz.

Recordaantal nieuwe besmettingen in Tsjechië zelfs in het weekend.


Ongeveer 1.541 nieuwe gevallen van Covid-19 werden zaterdag in Tsjechië geregistreerd, het hoogste aantal voor één dag sinds het begin van de pandemie en met enige afstand het meest geregistreerd in het weekend, toen er in het verleden aanzienlijk minder tests werden uitgevoerd. Zondagavond om 18.00uur zijn er al 535 postief getste personen.
Er waren zaterdag iets minder dan 300 mensen in het ziekenhuis met Covid-19 in Tsjechië, van wie 69 in een ernstige toestand.

Tsjechië beleeft een tweede golf van de coronavirus-pandemie, zegt de regeringscommissaris voor wetenschap en medisch onderzoek, Roman Prymula. De heer Pyrula zei zondag op de Tsjechische televisie dat het aantal Covid-19-patiënten in het ziekenhuis binnen twee of drie weken hetzelfde niveau zou bereiken als in de lente, toen de pandemie voor het eerst het land trof.
De epidemioloog zei dat als het virus zich zo explosief zou blijven verspreiden als recent, het vermogen van Tsjechische ziekenhuizen om met Covid-patiënten om te gaan, zou kunnen worden overschreden. Als er geen maatregelen werden genomen, zouden ziekenhuizen eind oktober de grenzen van hun capaciteit kunnen bereiken, zei hij.
De maatregelen die de overheid nu heeft genomen om het in te dammen, kunnen wellicht leiden tot een afvlakking van de infectiecurve, aldus de deskundige.

Hoofd volksgezondheid van Tsjechië, Jarmila Rážová, heeft de aanhoudende piek in Covid-19-gevallen in het land toegeschreven aan het feit dat er twee weken zijn verstreken sinds mensen terugkeerden van vakantie en het normale leven hervat werd met het begin van het schooljaar. In een interview met nieuwssite iRozhlas zei mevrouw Rážová dat er ook rekening moet worden gehouden met een toename van het testen: 10 dagen geleden waren er 400 tests per 100.000 mensen, maar het aantal staat nu op 700.
De chef hygiëne gaf toe dat de autoriteiten in Praag moeite hadden om degenen die in contact waren geweest met geïnfecteerde personen binnen 24 uur te bereiken, en voegde eraan toe dat het enige tijd zou duren voordat de nieuwste beperkingen om het virus in bedwang te houden merkbaar zal zijn.

Voortdurend nieuwe recordwaarden voor het aantal besmettingen met het coronavirus hebben Tsjechië tot een van de zwaarst getroffen landen van Europa gemaakt. Volgens gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid in Praag en de Europese Unie staat Tsjechië nu op de derde plaats in de EU wat betreft corona-incidentie.
Dienovereenkomstig werden in dit land de afgelopen 14 dagen in totaal 94,7 nieuwe besmettingsgevallen per 100.000 inwoners geteld.
Alleen Spanje (270,7 gevallen) en Frankrijk (143,7 gevallen) overtreffen dit nog steeds. In Duitsland was de incidentie binnen 14 dagen echter 61,6 gevallen en in Oostenrijk 64,3.

De sociaal-democraten willen maandag tijdens de regeringsvergadering proberen een Corona-crisisteam te herstellen vanwege het toenemende aantal besmettingen in Tsjechië.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
Voor alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal is R1,6 bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan