Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

toch zijn er maar heel weinig mensen op de ic 22.
zouden er dan niet veel meer corona moeten krijgen voor de groeps immuniteit ,waar zolang op gespeculeerd wordt ?
of is het minder gevaarlijk aan het worden ?
hoe meer info , hoe meer twijfels...
 
Ik denk dat groepsimmuniteit in Tsjechië voorlopig nog niet aan de orde is. Maar er zijn steeds meer positieve berichten over het onstaan van groepsimmuniteit. Bijvoorbeeld in Fortaleza in het noordoosten van Brazilië. Deze stad werd zwaar getroffen door het virus. Maar nu sterft het virus daar uit. De besmettingen en doden zijn met 99% afgenomen t.o.v. het hoogtepunt. Meer dan 20% van de bevolking heeft antistoffen opgebouwd. Uit bijvoorbeeld Zweedse onderzoeken blijkt dat zo'n 30 % van de mensen zowiezo al immuun is zonder ooit besmet te zijn geweest. Ze vermoeden dat een verkoudheid virus (ook een Coronavirus) dit veroorzaakt kan hebben. En met een beetje voorzichtigheid zal het virus dan snel uitsterven. Ook in vroegere hotspots van het virus zoals NewYork en Mumbai neemt het aantal besmetingen nu sterk af. Ik geloof daarom wel in groepsimmuniteit, en hiervoor hoeft echt niet 60% besmet te zijn geweest. Omdat een groot percentage zowiezo al immuun blijkt te zijn, is 20-30% voldoende. Maar in Tsjechië is dit nog lang niet het geval. Dat er veel minder doden en IC opnames zijn, kan ook komen omdat in Tsjechië wordt ingeënt tegen tuberculose. Dat is ook te zien in de voormalige DDR. Het aantal slachtoffers onder ouderen is daar 2,5 keer lager dan in het westen van Duitsland. Misschien is het beter om het virus rond te laten gaan onder de minder kwetsbaren zoals jongeren. Als zij de hygiëne regels met kwetsbaren zoals hun ouders en grootouders in acht houden ontstaan daar minder slachtoffers. En wordt groepsimmuniteit opgebouwd. Ook de ouderen moeten daarbij voorzichtig omgaan met hun kinderen. Dus gewoon even geen kusjes geven en afstand houden etc. De werknemers in zorginstellingen moeten extra getest worden om te voorkomen dat het zo verschrikkelijk mis gaat zoals dit voorjaar in Nederland. Een vaccin is het mooiste natuurlijk en ik geef Rusland gelijk om te beginnen met vaccinatie zonder fase 3 af te wachten. Fase 1 en 2 waren om te bewijzen dat het vaccin niet schadelijk is. Fase 3 moet de effectiviteit aantonen. Ze gokken er dus op dat het vaccin niet echt werkt. Maar de veiligheid is al bewezen in fase 1 en 2.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal in de ziekenhuizen en op de IC blijft al lange tijd hetzelfde.
In Tsjechië hebben ze geen verdeling naar leeftijd etc van deze patiënten.
Momenteel zijn het vooral jongere mensen die positief getest worden en die hebben veelal minder last van het virus.
Wat niet betekend dat ze onverschillig mogen worden mbt afstand/hygiëne etc om zichzelf maar vooral de oudere en zwakkeren in hun omgeving te beschermen.
Nu is iedereen veel buiten en ben bang dat als het kouder gaat worden de mensen binnen bovenop elkaar gaan zitten met als extra de najaarsverkoudheid zodat het virus kan versnellen.
@Joaninha dat Russische vaccin is helemaal niet zo zeker of het werkt. De Tsjechische media volgt heel goed wat er in Rusland gebeurt en die twijfelen over dat vaccin.

Covid_Zapadni-Evropa_vs-CR.jpg

Een grafiek op neovlivni.cz met de aantallen van vrijdag omgerekend naar aantal inwoners per land.
Rond de 300 is goed, maar boven 500 als dat langere tijd doorgaat wordt het zorgelijk..........
 
Dat het werkt zijn ze in Rusland zelf ook niet helemaal zeker van, las ik op Russische nieuwssites. Dat moest fase 3 aantonen die ze overgeslagen hebben (wordt overigens wel in onder meer Mexico en Brazilië onder tienduizenden uitgevoerd). Maar de veiligheid is vastgesteld in fase 1 en 2. Dat is wat anders dan de werkzaamheid. Maar ook bijvoorbeeld het Oxford vaccin is in fase 1 en 2 als veilig verklaard. Als dat niet zo zou zijn waren ze nooit aan fase 3 begonnen, waarbij de werkzaamheid getest wordt op tienduizenden in diverse landen. Maar een medicijnfabrikant gaat geen vaccin op de markt zetten dat niet werkt. De Russen nemen dat risico wel. Maar dat betekent niet dat hun vaccin niet veilig is. Dat is al getest, de werking is echter nog niet bewezen.
 

kuurgast

Donateur
@Joaninha ik weet niet waar je dat van Brazilië en Zweden vandaan hebt want ik kom daar andere berichten in hun media tegen.
Ook de ouderen moeten daarbij voorzichtig omgaan met hun kinderen. Dus gewoon even geen kusjes geven en afstand houden etc.
Dus de ouderen weer opsluiten en de jeugd lekker laten feesten..........
Ik weet niet hoe jouw relatie met de familie is, maar afgelopen week nog meegemaakt dat je zelfs rondom een uitvaart je eigen familie niet eens kan omhelzen of troosten vanwege hun leeftijd en broze gezondheid.....dat is heel triest.
 
Bijvoorbeeld dit bericht uit Brazilië waar over groepsimmuniteit wordt gesproken dat al in delen van Brazilië is ontstaan.
https://diariodonordeste.verdesmare...tiva-contra-a-covid-19-diz-pesquisa-1.2979836

https://g1.globo.com/ce/ceara/notic...nor-que-o-observado-no-pico-da-pandemia.ghtml
Het is in Portugees maar met google-vertaal prima in het Nederlands te lezen.

En hier een artikel over immuniteit die veel mensen al hebben tegen Covid19 zonder ooit besmet te zijn geweest. Ik had ook een artikel over Zweden gelezen maar die kan ik niet terug vinden. Wel een artikel van de NOS waarin wetenschappers zeggen dat veel mensen imuun zijn omdat ze dat misschien door een verkoudheidsvirus hebben gekregen.

https://nos.nl/l/2339296

https://www.dewereldmorgen.be/community/exitstrategie-covid-19-het-vaccin-versus-groepsimmuniteit/

En ouderen opsluiten is wat anders dan op je hoede zijn voor Covid19. In Nederland werden ouderen opgesloten. Maar het virus kwam van binnen via de zorg medewerkers. Beter is gezond verstand gebruiken. Afstand houden. Geen risico plekken opzoeken, kusjes geven, ventileren, meer buiten doen als het kan. Ook ik behoor sinds 1 jaar tot de categorie ouderen ( 60 plus ) . Dus ik kijk uit wat ik doe. Het grootste risico dat ik nu loop is in de trein. Hopelijk helpen mondkapjes. De besmettingen die nu in Duitsland plaatsvinden, vinden voornamelijk plaats in huis/familie /feestjes en religieuze gebouwen maakte vandaag het Robert Koch instituut bekend. Dus niet op scholen en in het OV. Ondanks dat daar veel mensen dicht op elkaar zijn, maar met mondmaskers op en verdere hygiëne. Verder ben ik ook met mijn moeder van 84 naar verjaardagen in de familie geweest. Maar met de nodige voorzichtigheid. Dus geen kusjes etc. Er zijn ergeren dingen in het leven. Volgende week gaat mijn moeder met de auto mee naar Tsjechië als het nog kan. Maar ook daar zullen we voorzichtig zijn. Gelukkig wordt de mondkapjesplicht daar weer ingevoerd zodat mensen zich misschien weer meer bewust worden van de situatie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Chef-epidemioloog neemt ontslag bij adviesorgaan minister van Volksgezondheid

Chef epidemioloog Rastislav Maďar heeft ontslag genomen uit de werkgroep coronavirus van de minister van Volksgezondheid na de abrupte annulering vorige week van nieuw aangekondigde maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Maďar had sinds april leiding aan de werkgroep van minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch, die afgelopen maandag aankondigde dat het dragen van gezichtsmaskers vanaf 1 september verplicht zou worden in de meeste openbare binnenruimtes.

Premier Andrej Babiš zei later dat aspecten van de aangekondigde maatregelen inconsistent en onbegrijpelijk waren, en dat Vojtěch ze moest terugdraaien.

Volgens persbureau ČTK schreef Maďar dat hij ziek was, dat hij het slachtoffer was van aanvallen onder de gordel en de minister van Volksgezondheid vrijdag op de hoogte had gesteld van zijn besluit om het adviesorgaan te verlaten.

Bron english.radio.cz.
 
Die Babis begint me behoorlijk te irriteren. Eerst dat gedoe met Griekenland toen dat land Tsjechië inschaalde tot een risicoland. Belachelijk dat de Grieken aan Babis tegemoet kwamen. Omdat hijzelf in Griekenland was met vakantie. Waarom met 2 maten meten? Zo gedragen zich corrupte mensen. Via je contacten het op een accoordje gooien. Nu weer het terugdraaien van aangekondigde maatregelen. Ik zou als minister zijn opgestapt als je zo te kakken wordt gezet. Babis doet aan struisvogelpolitiek, het virus zal ook doorgaan als ze de kop in het zand steken. Er komen nu veel mensen terug uit risico gebieden. Die gaan echt niet allemaal in quarantaine of laten zich testen. Als je kijkt hoe de mensen zich in de winkels en het OV gedragen, dan houd ik mijn hart vast. Geen afstand houden, hoesten in de handen etc. Zaterdag ging ook een deel van mijn terugreis met de trein in Tsjechië. Als één van de weinigen droeg ik een mondkapje. Eigenlijk ook wel een beetje demonstratief om te laten blijken hoe laconiek iedereen doet. Hoewel het weinig effect heeft als maar 3 mensen in een vrij volle trein een mondkapje dragen. Ook al meegemaakt dat iedereen in een benauwde trein zonder airco alle ramen gesloten hield. Beseft dan niemand dat juist dat grote risico's met zich meebrengt? Wat een verschil met het paranoïde gedoe in het voorjaar, toen de grens potdicht gehouden werd alsof ze Noord Korea waren.
Echt jammer dat ze de maatregelen teruggedraaid hebben. Maar dat besluit gaat nog wel door de feiten ingehaald worden.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische toeristen hebben vanaf maandag bij terugkeer uit Spanje een negatieve test op coronavirus nodig, anders moeten ze in quarantaine. De enige uitzonderingen zijn mensen die van de Canarische Eilanden komen, mensen die minder dan 12 uur in het land hebben doorgebracht en kinderen onder de vijf jaar.
--------------------------------------------------
Tsjechië neigt ertoe Kroatië rood licht te geven.
Deze week zal Tsjechië beslissen of ze hen zullen volgen, zegt ambassadeur Vladimír Zagreb in een interview met Lidovky. Verwacht mag echter worden dat de Tsjechen het seizoen eind augustus "afmaken". Vanaf september zou het dan rood kunnen zijn.
--------------------------------------------------------
Er waren maandag 260 uitbraken van covid-19 in Tsjechië.
Mensen raken in Tsjechië het vaakst besmet in het gezin, ze brengen de infectie bijvoorbeeld uit een kinderkamp, een feestje, maar ook de hop-brigade(hop veld werkers). Recent zijn er ook zaken in verband gebracht met voetbalclubs of bruiloften. Volgens leden van het Smart Quarantine-team is meer dan 70 procent van de mensen in staat de bron van de infectie op te sporen. Deze kunnen vervolgens worden toegewezen aan een specifieke uitbraak.
Bronnen seznamzpravy.cz + lidovky.cz.
--------------------------------------------------------
Luchthaven Praag installeert automaten met beschermende uitrusting.

Op Václav Havel Airport Prague zijn een aantal beschermende maatregelen getroffen om de verspreiding van de ziekte COVID-19 te voorkomen en de gezondheid en veiligheid van passagiers te beschermen.

Deze omvatten bijvoorbeeld de verplichting om een gezichtsmasker te dragen of op een andere manier de luchtwegen te bedekken terwijl u zich op het luchthaventerrein bevindt.

Passagiers kunnen nu gezichtsmaskers en andere uitrusting kopen om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt vanuit de automaten die direct op Václav Havel Airport Prague zijn geïnstalleerd, in beide terminals in zowel de openbare als de beperkte delen van de luchthaven.

Het verkoopautomaataanbod omvat ofwel één stuk KN95-masker voor een prijs vanaf CZK 89, desinfecterende gels voor een prijs vanaf CZK 99, een pakket van vijf of meer in Tsjechië gemaakte gezichtsmaskers vanaf CZK 125 of reisverpakkingen die bijvoorbeeld , een schild, een gel en gezichtsmaskers of een gezichtsmaskerset en handschoenen.

Er zijn in totaal vier automaten op de luchthaven van Praag, twee in de niet-openbare ruimtes van beide terminals en twee in de openbare ruimtes van de terminals. Zo kunnen passagiers zowel bij vertrek als bij aankomst beschermende uitrusting aanschaffen.
Bron praguemorning.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Klopt @A.Smit Nu staat Roemenië in Tsjechië op de risicolijst.
Vanaf 17 of 24 augustus komen daar Bulgarije, Luxemburg, Portugal, Spanje (met uitzondering van de Canarische Eilanden} en Zweden bij.
Bij terugkeer uit deze rode landen moeten ze een verplicht in quarantaine of een negatieve covid test hebben.
Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat het geen wijzigingen heeft aangebracht in de lijst van veilige landen, met alleen Spanje en Roemenië als de huidige "rode" risicogebieden.

Het Verenigd Koninkrijk aangekondigd dat het Tsjechië met ingang van vandaag van de lijst van veilige landen zou schrappen.
Tsjechische functionarissen hebben echter verklaard dat ze zullen onderhandelen met Britse tegenhangers om hierin verandering te brengen; Eerder draaide de Tsjechische premier Andrej Babiš met succes een beslissing van Griekenland om Tsjechië op de lijst van risicogebieden te plaatsen.
Bron news.expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechië updates van het coronavirus:

Op een na hoogste dagelijkse toename van Covid-19-gevallen geregistreerd op vrijdag.

Gezondheidswerkers registreerden vrijdag 486 nieuwe gevallen van Covid-19, de op een na hoogste dagelijkse toename sinds de pandemie in maart het land trof. De hoogste stijging was vorige week vrijdag met 503 bevestigde gevallen.
Het reproductie nummer is R1,1.

In totaal heeft Tsjechië meer dan 23.777 gevallen geregistreerd. 17.497 mensen zijn volledig hersteld, 419 zijn overleden. Dat laat 5.861 bekende actieve gevallen over. Daarvan zijn momenteel 139 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 32 in ernstige toestand, het hoogste aantal van de afgelopen drie maanden en neemt verder toe.

De gezondheidsautoriteiten hebben vrijdag Praag opgewaardeerd naar "middelhoog risico" en waarschuwen dat de situatie in de hoofdstad verslechtert, met tekenen van overdrachten door de gemeenschap. Tot dusver werd de stijging veroorzaakt door lokale uitbraken van Covid-19.

corona 29 augustus grafiek.PNG Je ziet op deze grafiek van onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 dat vanaf 20 juli de wekelijkse aantallen alleen maar hoger worden.
-------------------------------------------
Records gebroken. We waren naïef over het coronavirus, gaf Vojtech toe.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch heeft gewaarschuwd dat de Covid-19-cijfers de komende weken zullen escaleren, en dringt er bij mensen op aan de aanbevolen voorzorgsmaatregelen serieus te nemen.

In een interview voor het ČTK-persbureau zei Vojtěch dat het virus in deze fase duidelijk besmettelijker was en met de terugkeer van kinderen naar school na de zomervakantie was het onvermijdelijk dat het aantal geïnfecteerden zou toenemen. Volgens hem zal het belangrijk zijn om het aantal ernstige gevallen niet te verhogen. Hij beschouwt het covid-19-vaccin als het "licht aan het einde van de tunnel". Het zou in de eerste helft van volgend jaar beschikbaar moeten zijn voor ongeveer 3,5 miljoen Tsjechen.

De minister verwacht in het najaar geen tweede ziektegolf. Volgens hem eindigde zelfs de eerste niet. "Oorspronkelijk dachten we, vandaag kan ik zeggen - naïef, dat het virus in de zomer zou afnemen, dat het zich niet zo veel zal verspreiden, mogelijk met een verandering in het weer. Maar we zien echt in de gegevens dat er geen pauze was. Alleen de afname als gevolg van anti-epidemische maatregelen, zij het relatief kort." Het aantal nieuwe gevallen is net zo hoog en op sommige dagen zelfs hoger dan in maart of april.

"Niemand kan zeggen of het virus op enigerlei wijze zal veranderen, of het gevaarlijker zal zijn, of het meer risicogroepen zal treffen en ertoe zal leiden dat mensen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Als ministerie maken we ons daar de meeste zorgen over,'' zei Vojtěch.
"Het is nu niet meer zo dat iedereen ouder dan 65 jaar in gevaar is. Het zijn in de eerste plaats mensen die een verzwakte immuniteit hebben door chronische aandoeningen."
Hij zei dat de regering geen beperkende maatregelen plant die de economie zouden schaden en de beweging van mensen zouden beperken, en benadrukte dat het aan het publiek was om de verspreiding van het virus tegen te gaan door verantwoordelijk te zijn in hun gedrag.

Volgens lokale epidemiologen zal de situatie naar verwachting de komende weken verslechteren, aangezien scholen in heel Tsjechië maandag opengaan.
--------------------------------------------------------------------------------
Praag beoordeelde "gemiddeld risico" op de kaart van het coronavirus.

De Tsjechische hygiëneautoriteiten hebben gewaarschuwd dat de coronavirus-situatie in Praag verslechtert. De Tsjechische hoofdstad is op de kaart met verkeerslichten beoordeeld als "middelgroot risico", wat de mate van coronavirusrisico in individuele districten aangeeft. Minister van Volksgezondheid Adam Votěch zei dat de gezondheidsautoriteiten op dit moment meer voorzorgsmaatregelen aanbevelen, zoals gezichtsmaskers op scholen in de Tsjechische hoofdstad, maar dat ze beperkende maatregelen kunnen nemen als de negatieve trend aanhoudt.

Vanaf maandag zijn gezichtsmaskers vereist in alle voertuigen van het openbaar vervoer in het hele land, evenals in gezondheids- en sociale zorginstellingen, openbare kantoren, stembureaus en binnenevenementen met meer dan 100 mensen.

De verkeerslichtenkaart wordt wekelijks geactualiseerd en de situatie wordt beoordeeld aan de hand van een aantal criteria zoals het aantal geïnfecteerden per 100.000 inwoners en gemeenschapsoverdrachten.

Praag is momenteel de meest getroffen plaats in Tsjechië en meldde de afgelopen zeven dagen ongeveer 36 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners.
Geen enkel ander Tsjechisch district heeft de afgelopen week meer dan 30 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners gemeld, hoewel er meer dan een dozijn hebben gerapporteerd meer dan 20 nieuwe gevallen, met Příbram (29,5 nieuwe gevallen) en Plzeň (27,5 nieuwe gevallen) volgend de Tsjechische hoofdstad.
Znojmo, in Zuid-Moravië, is het enige Tsjechische district dat de afgelopen week geen COVID-19-gevallen heeft gemeld.

Bronnen news.expats.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.

corona 29 augustus kaart.PNG
Stoplicht-kaart van besmettingen met corona in Tsjechië op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/stupne-pohotovosti
(Klik op de regio en dan verschijnt een bericht > kopieer de tekst en plak in translate.google.nl.)
Zover ik kan nagaan worden er gemiddeld 6.000 mensen per dag getest.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
COVID-19-transmissierisico's per activiteit ofwel...waar is de kans op besmetting het grootst.

Smart Quarantine-gegevens zijn gebruikt om een eenvoudig overzicht samen te stellen van waar mensen het grootste risico lopen om COVID-19 op te lopen. Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid en het Smart Quarantine-team van Tsjechië selecteerde de meest voorkomende activiteiten en rangschikte ze van de meest risicovolle (9) tot de minst risicovolle (1). Het risico wordt echter aanzienlijk verminderd als u de basisprincipes van hygiëne volgt.

9 Naar een bar gaan
9 Naar een muziekclub, dansclub, dansfeest gaan
9 Sportkampen
9 Deelnemen aan grote concerten en muziekevenementen
8 Rijden met het openbaar vervoer
8 Naar beurzen of stadsfeesten gaan
8 Trainen en krachttraining in gesloten sportscholen
8 Eten in een restaurant (buffetvorm)
7 Knuffelen of handen schudden met vrienden
7 Grote workshops bijwonen
7 Grote familiefeesten bijwonen
7 Naar een bruiloft of begrafenis gaan
7 Eten in een restaurant (binnen)
7 Bezoek aan een seniorenhuis of Alzheimercentrum
6 Naar het theater of de bioscoop gaan
6 Naar de kapper of kapper gaan
6 Teamsporten spelen (voetbal, hockey, basketbal)
6 Naar binnenzwembaden of waterparken gaan
6 Werken in grote kantoorgebouwen (wekelijks)
6 Kinderen op scholen, kostscholen of openluchtscholen
5 Naar een winkelcentrum gaan
5 Verblijf in een buitenzwembad
5 BBQ met vrienden in de tuin
5 Bezoek aan een openbaar kantoor
5 Dinerbezoek aan kennissen
4 Een uurtje op de speelplaats
4 Een wandeling door het stadscentrum
4 Eten in een restaurant (zitplaatsen buiten/in de tuin)
4 Bezoek aan een bibliotheek of museum
4 Zitten in de wachtkamer van de dokter
4 Twee nachten in een hotel verblijven
3 Golfen
3 Wandelen, hardlopen of fietsen met meerdere personen
3 Boodschappen kopen bij kleine en middelgrote winkels
2 Wandelen / kamperen
2 Tennissen
2 Brandstof pompen bij een tankstation
2 Afhaalmaaltijden van een restaurant
1 De hond uitlaten
1 Thuis tv kijken
1 Werken op de computer thuis

Bron news.expats.cz.

Hieruit blijkt wel weer dat belangrijkste blijft....afstand houden, handen wassen en zoveel mogelijk buiten mensen ontmoeten.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Nee maskers zijn niet nodig in winkels of restaurants.
Alleen in openbaar vervoer en officiële gebouwen en overdekte evenementen.
Zie news.expats.cz.
----------------------------------------
Tsjechen kunnen Hongarije binnenkomen met een negatief Covid-certificaat.

Hongarije heeft de grenzen gesloten voor buitenlanders. Tsjechen die al een verblijf in Hongarije hadden geboekt kunnen nog steeds gaan als ze een negatieve Covid-19-test hebben, zei de Tsjechische premier Andrej Babiš maandag. Hij maakte de opmerking na gesprekken met zijn Hongaarse tegenhanger, Viktor Orban. De twee leiders zijn in Slovenië voor het Strategisch Forum van Bled. De heer Babiš zei dat Hongarije de vrijstelling dinsdag zou bevestigen, wanneer de beperkingen van kracht worden.
---------------------------------------------
Uit gegevens van de WHO blijkt dat de verspreiding van Covid-19 in Tsjechië snel versnelt.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie is de verspreiding van Covid-19 in Tsjechië de afgelopen week met 19,8 procent versneld. De versnelling is beduidend hoger dan in de meeste buurlanden.

In Polen versnelde de verspreiding van Covid-19 in dezelfde periode met 4,7 procent; in Duitsland met 3,9 procent en in Oostenrijk met 2,7 procent. De enige uitzondering is Slowakije, waar de verspreiding van Covid-19 versnelde met 18,6 procent.

Gezondheidsfunctionarissen in Tsjechië registreerden de afgelopen week bijna 2.500 nieuwe gevallen van Covid-19, met enkele van de hoogste dagelijkse stijgingen ooit.
Bron english.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Parlementshoofden uit Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije willen geen grenssluitingen.

De voorzitters van de parlementen van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije zijn het erover eens dat de gemeenschappelijke grenzen van hun landen open moeten blijven, ook gezien de toenemende coronacijfers. Dat informeerde het APA-bureau zondag na de onderhandelingen tussen de parlementsleden op kasteel Grafenegg in Noord-Oostenrijk.

De vertegenwoordigers van de drie landen reageren op de aankondiging van Hongarije dat het vanaf dinsdag zijn grenzen voor ten minste een maand zal sluiten voor niet-ingezetenen. Er gelden speciale regels voor buitenlanders die in grensgebieden werken.
De voorzitter van het Slowaakse parlement Boris Kollár benadrukte dat de economieën van de landen draaiende moeten blijven en dat grenssluitingen de laatste stap moeten zijn die moet worden overwogen om de Corona-crisis te boven te komen.
Bron deutsch.radio.cz.

Slowakije sluit dan wel niet zijn grens, maar voert een 10 daagse quarantaine in....wat is het verschil?

Als Hongarije de grenzen sluit, krijg je weer lange files met vrachtwagens in Tsjechië op de D2 voor Slowakije richting Hongarije.

---------------------------------------------
Eind vorige week kondigde het Verenigd Koninkrijk aan dat het de Tsjechische Republiek met ingang van zaterdag van de lijst van veilige landen zou schrappen. Reizigers die vanuit Tsjechië naar het VK gaan, moeten bij aankomst 14 dagen in quarantaine. Tsjechische functionarissen hebben echter verklaard dat ze zullen onderhandelen met Britse tegenhangers om hierin verandering te brengen.
Bron news.expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Gezondheidsdienst wil de capaciteit vergroten van 400 naar 750 contactpersonen per dag.

De gezondheidsautoriteiten in dit land kunnen momenteel dagelijks contact opnemen met de contactpersonen van 400 met het coronavirus geïnfecteerde mensen. Het hoofd van de centrale gezondheidsafdeling, Jarmila Rážová, vertelde het zondag aan de Tsjechische televisie. Vanaf 1 september verwacht ze dat de gezondheidsautoriteiten hun personeelsbestand zullen vergroten en dat medische studenten zullen deelnemen. Hiermee kan de capaciteit worden uitgebreid tot 750 personen per dag, aldus Rážová.
Bron deutsch.radio.cz.
----------------------------------------------------
De hygiënisten in Praag waarschuwen contactonderzoek wordt teveel.

Vooral die in de meest getroffen gebieden, Praag, waar het ministerie van Volksgezondheid vrijdag aankondigde dat de ziekte zich begon te verspreiden meest onder dertigers in de zogenaamde gemeenschap. Dat wil zeggen, zonder de mogelijkheid om erachter te komen wie, hoeveel en welke mensen hij heeft besmet. Zaterdag maakte het ministerie bekend dat er een recordgroei was van het aantal geïnfecteerden in Praag. Zaterdagavond om 18.00 uur registreerde het hygiënestation in Praag 104 gevallen van covid-19.
Hygiënisten in Praag beschreven medio augustus dat ze uitgeput waren van de twaalfurige ploegendiensten. Bovendien staan de hygiënevoorschriften niet toe dat hygiënisten uit verschillende regio's elkaar helpen - bijvoorbeeld voor mensen uit stille streken om hun diensten aan Praag te verlenen.
In Praag zijn er 60 mensen die het bron- en contactonderzoek doen. Dit is belangrijk om de verspreiding en besmettelijkheid van het virus in kaart te brengen.
De Praagse hygiëniste Zdeňka Jágrová zei dat als de situatie zou verslechteren, er waarschijnlijk strengere maatregelen zouden komen. Bijvoorbeeld de beperking of volledige sluiting van bars en clubs.

Wat betreft het testen, dat gebeurt momenteel ongeveer 6000 per dag.
Ze zouden minstens 15.000 tests per dag moeten uitvoeren, zei de hoofdhygiënist. Volgens haar zou het aantal hoger moeten zijn. In het voorjaar spraken regeringspolitici over 20.000 tests of meer per dag.
Bronnen seznamzpravy.cz + lidovky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het ministerie versoepelde de coronavirusregels voor massa-evenementen.

Vanaf 1 september is het mogelijk om de rest van de stoelen te gebruiken bij massa-evenementen in Tsjechië in ruimtes met een capaciteit van meer dan 1.000 personen. Het evenement in het openluchtstadion voor 5.000 toeschouwers kan worden bijgewoond door maximaal 3.000 mensen, maar de verplichting om de deelnemers aan massa-evenementen in sectoren op te splitsen geldt nog steeds. Het verplichte dragen van maskers bij interne evenementen van meer dan 100 mensen blijft wel behouden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft geïnformeerd over de versoepeling van de regels die zijn ingevoerd tegen de verspreiding van covid.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch verklaarde dat zijn bureau reageert op een aantal suggesties van de organisatoren van culturele evenementen. Volgens hem zijn de nieuwe regels tot stand gekomen in overleg met epidemiologen en maken ze het mogelijk om de capaciteit van evenementen tot op zekere hoogte te vergroten en tegelijkertijd te voldoen aan de nodige anti-epidemieregels.

Volgens de huidige regels mogen maximaal 500 mensen naar binnenevenementen en 1000 deelnemers naar buitenevenementen, deze aantallen waren ook van toepassing op afzonderlijke sectoren in grotere podia, zoals stadions of concertzalen. De huidige maatregel van het ministerie van Volksgezondheid ging ervan uit dat vanaf 1 september de organisatoren maximaal tien van dergelijke sectoren kunnen creëren op locaties met een capaciteit van meer dan 5.000 mensen, maar alleen voor evenementen waar ten minste 70 procent van de deelnemers op stoelen zit.

De nieuwe maatregel betreft binnen- en buitenevenementen met een capaciteit van meer dan 1.000 personen. “Praktisch betekent dit dat als bijvoorbeeld een evenement plaatsvindt in de hal voor 1.500 personen, het evenement bezet kan worden door maximaal 1.250 toeschouwers, met maximaal 500 personen verdeeld in sectoren. Als het evenement buiten plaatsvindt, bijvoorbeeld in een stadion voor 5.000 toeschouwers, kan het worden bezocht door maximaal 3.000 mensen, met dien verstande dat ze worden opgedeeld in sectoren van maximaal 1.000 mensen ”, aldus hoofdhygiëniste Jarmila Rážová.

Voor de sectoren geldt nog steeds dat iedereen een eigen ingang van buitenaf moet hebben, of de organisatoren moeten de aankomst en het vertrek uit de sectoren regelen zodat mensen niet verdringen. Het is niet mogelijk om sectoren in te richten voor live muziekevenementen.

Er is ook een verplichting van minimaal twee meter tussen de artiesten en de toeschouwers, of ze kunnen worden gescheiden door een barrière tegen de verspreiding van druppels, zoals glas of plexiglas. Ook tussen mensen in aangrenzende sectoren moet een afstand van twee meter worden aangehouden.
Bron lidovky.cz.

Uhhhh.....toename van corana gevallen....meer bezoekers bij ijshockey en voetbal.....iets met verkiezingen?
------------------------------------------------------------------
De cijfers van corona wordt dagelijks om 18.00uur gegeven en dan 's nachts om 01.00uur verder aangepast. Je kan dus in de ochtend het echte aantal zieken en Potvrzené případy celkem=Totaal bevestigde gevallen zien.
Het aantal loopt nog steeds op en ook het aantal corona-patienten in de ziekenhuizen en úmrtí=doden neemt toe.

Zie onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Twee leden van het kernteam in de strijd tegen het coronavirus zijn besmet met covid.

De Tsjechische epidemioloog en hygiënist Jarmila Rážová is woensdag positief getest op de COVID-19 en zal in thuisisolatie blijven. Rážová voelde de symptomen van de ziekte van COVID-19 en daarom ging ze zich laten testen. Sinds 12 maart is ze de chef-hygiënist van het land.
Ambtenaren van de volksgezondheid zijn nu op zoek naar mensen die meer dan 15 minuten nauw contact hebben gehad met Rážová en zullen worden getest en in quarantaine geplaatst.
Jarmila Rážová was zondag in een politieke talkshow op de Tsjechische televisie en had dinsdag nog met veel mensen overleg gepleegd oa met Andrej Babiš en minister Vojtěch.

Naast Jarmila Rážová is ook hoofd van het Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS) Ladislav Dušek positief. Beiden namen samen met andere leden van het Centraal Management Team deel aan de bijeenkomst van dinsdag met de minister-president op het kabinet van de regering. De minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch, kolonel Petr Šnajdárek en overheidsagent voor IT Vladimír Dzurilla waren aanwezig.

De jarige premier Andrej Babiš (66) hoeft echter niet in quarantaine te gaan, omdat hij volgens hem tijdens de bijeenkomst een FFP2-masker droeg.
"Het contact met de premier was met een masker op een afstand van ongeveer 3,5 meter en in een ruimte met vier of vijf meter hoge plafonds, dus er is veel lucht. Hij was helemaal niet dichterbij, ze spraken in de microfoon”, aldus de Praagse hygiëniste Zdeňka Jágrová.

Minister Vojtěch kwam in de thuis-quarantaine omdat hij sinds het begin van de week verschillende keren in contact kwam met de chef-hygiënist. Zijn test op coronavirus was echter negatief. "Ik ben een negatieve covid. Nu heb ik een thuisquarantaine van tien dagen. Ik functioneer normaal op afstand'', schreef de minister op Twitter.

Nog vóór de bijeenkomst van dinsdag op het kabinet van de regering namen beiden met tientallen mensen deel aan de presentatie van de eRouška 2.0-applicatie.
Onder hen waren ongeveer twintig journalisten van verschillende redacties. Het was een informele bijeenkomst waar mensen dicht bij elkaar zaten. Sommigen van hen moeten in quarantaine.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het dragen van maskers in het gebouw ingevoerd. "Op basis van de bevindingen werden onmiddellijk regeringsmaatregelen ingevoerd bij het ministerie van Volksgezondheid, zoals de verplichting om sluiers te dragen, en sommige werknemers zullen om preventieve redenen vanuit huis werken", aldus de persafdeling.
Bron oa news.expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Aantal COVID-19-gevallen in Tsjechië blijft stijgen.

Tsjechië heeft dinsdag 504 nieuwe COVID-19-gevallen gemeld, het hoogste totaal tot nu toe, volgens de laatste update die vanochtend door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid is gepost. Vanavond is er weer een record aantal gevallen van 456 gemeld wat om 01.00uur zal worden aangevuld.

Het totaal van dinsdag is de eerste keer dat het land de 500 nieuwe gevallen heeft overtroffen sinds 21 augustus, toen labs 502 nieuwe gevallen meldden. Het is een grote sprong ten opzichte van de 257 nieuwe gevallen van maandag en de 136 nieuwe gevallen van zondag. Maandag voerden ambtenaren 7.876 tests uit.

Er zijn momenteel 172 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen in Tsjechië, waarvan 40 in ernstige toestand. Die cijfers zijn sinds begin augustus met ongeveer 50 procent gestegen.
Sinds het begin van de coronaviruscrisis in Tsjechië zes maanden geleden zijn er 425 doden gevallen.

De meest getroffen regio van het land is nu Hodonín in Zuid-Moravië, waar de afgelopen zeven dagen ongeveer 61 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners zijn gemeld.
In Praag waren er de afgelopen zeven dagen 46 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners. Volgens iDnes waren er gisteren in Praag een recordaantal van 142 bevestigde gevallen.
Mělník (43), Beroun (33), Třebíč (45) en Praag-Oost (34) hebben de afgelopen week ook meer dan 30 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners gemeld.

In totaal zijn 28 spelers en medewerkers van ijshockeyclub Pilsen positief getest op COVID-19.
De scholen zijn maandag open gegaan, maar tientallen scholen hebben de eerste schooldag uitgesteld omdat leerkrachten positief getest zijn en in quarantaine zitten.
----------------------------------------
Babiš praat met experts over een onderzoek naar het gebruik van een geneesmiddel voor de behandeling van covid-19.

Verschillende ziekenhuizen in Tsjechië zouden kunnen worden betrokken bij een mogelijke studie naar het gebruik van het medicijn isoprinosine tegen covid-19. Na gesprekken met experts, zei premier Andrej Babiš vandaag aan de pers. Hij is zal op 9 september opnieuw experts raadplegen over het medicijn te testen om de immuniteit te versterken.

Bronnen oa news.expats.cz + seznamzpravy.cz + onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Bovenaan