Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De Covid-epidemie vertraagt geleidelijk.

Tsjechië registreerde zaterdag 2.149 nieuwe gevallen van Covid-19, de laagste dagelijkse toename sinds het begin van het jaar.
De belasting van ziekenhuizen in dit land neemt geleidelijk af. Het aantal mensen dat met Covid in het ziekenhuis is opgenomen, is gedaald tot 6.384, van wie 1.446 in een ernstige toestand.
In oktober, november en december waren het 80-jarige patiënten, tegenwoordig hebben we meestal 40-50-jarige patiënten met ernstige covid, aldus artsen.
Sinds het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar zijn bijna 27.000 mensen overleden met of aan het coronavirus.

Tsjechië kent niet langer de hoogste 14-daagse incidentie van nieuwe coronabesmettingen in vergelijking met omringende landen. Met 842 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners staat Tsjechië op de tweede plaats in vergelijking met de buurlanden. De situatie is momenteel het slechtst in Polen, waar de afgelopen 14 dagen 997 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners werden geregistreerd.

Het reproductiegetal staat nu op R 0,76 en is daarmee het laagste sinds 18 januari.
De risico-index, dat niet meer in gebruik is, staat op 52 van de 100 punten.

Het totale aantal vaccinaties 1.230.044.
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 567.359.
------------------------------------------------------
Blatný: Gebruik van medicijnen tegen Covid-19 is een medische en geen politieke kwestie.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het gebruik van medicijnen tegen de ziekte van Covid-19 een medische en geen politieke kwestie. Dat maakte het ministerie zaterdag via Twitter bekend. Daarbij reageerde het op brieven van premier Andrej Babiš, die deze minister van Volksgezondheid Jan Blatný richtte. De premier bekritiseerde onder meer de voorwaarden voor het gebruik van experimentele medicijnen tegen de ziekte van Covid-19, die volgens Babiš te streng zijn.
Blatný kondigde aan dat de experts ongeacht de klachten al adviseerden over het gebruik van de medicijnen en dat het ministerie vervolgens de voorwaarden specificeerde. Volgens Blatný zijn de criteria geformuleerd op basis van de ervaring van de artsen en de discussie daarover.
---------------------------------------------
Tsjechië krijgt nog eens 80.000 vaccins uit Hongarije, Oostenrijk en Slovenië.

Hongarije zal de Tsjechische Republiek in mei 40.000 vaccins tegen Covid sturen, bevestigde de Tsjechische premier Andrej Babiš zaterdag. Evenzo heeft Oostenrijk beloofd om Tsjechië 30.000 vaccins te sturen en Slovenië heeft toegezegd 10.000 vaccins te sturen. De Tsjechische premier bedankte de leiders van de landen voor wat hij zei "een echte blijk van solidariteit". "10.000 meer dan we hadden moeten ontvangen van de EU."
Het gebaar kwam kort na een bittere ruzie over de distributie van vaccins in de EU, die eindigde in de uitsluiting van Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië van de definitieve overeenkomst.
Volgens de overeenkomst zullen 24 EU-landen 2,8 miljoen extra doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin verstrekken aan vijf van de zwaarst getroffen lidstaten: Estland, Letland, Kroatië, Slowakije en Bulgarije.
Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië, die het nieuwe herverdelingsmechanisme oneerlijk vinden, weigerden de deal te steunen.
--------------------------------------------
Premier overweegt Moskou's aanbod van vaccins na de gevolgen van de EU.

Moskou heeft aangeboden om in april 300.000 vaccins naar Tsjechië te sturen, na de uitbarsting onder de EU-lidstaten over een eerlijke verdeling van vaccins.
De Tsjechische premier overweegt opnieuw het gebruik van Spoetnik V, gezien het tekort aan vaccins in de EU.
President Zeman informeerde naar de mogelijkheid van Spoetnik-leveringen aan Tsjechië in februari van dit jaar, maar minister van Volksgezondheid Jan Blatny is onvermurwbaar gebleven in zijn weigering van vaccins die niet zijn geregistreerd bij het Europees Geneesmiddelenbureau.

Laatste nieuws:
Babiš: De noodtoestand eindigt op 11 april, Sputnik V is niet in het spel.
Hij reageerde op berichten dat Rusland in april klaar was om zijn vaccins aan 300.000 Tsjechen te leveren, en op zijn eerdere verklaringen dat het mislukken van de Europese onderhandelingen over aanvullende vaccins Tsjechië dwong te zoeken naar niet-goedgekeurde preparaten.
De reisbeperkingen tussen districten en avondklok zou op 12 april eindigen, zei hij.

Bronnen english.radio.cz/news + deutsch.radio.cz/nachrichten + seznamzpravy.cz.
 
Briljant die babis ,creëer een groot probleem ,het beste in de buitenlandse media zodat je meer vaccins krijgt ..........
Als je ziet dat ze hier nog steeds bezig zijn met de 70-80 jarigen dan mag er ook wel iets gebeuren.
Een tijdje terug stelde de EU 10 miljoen vaccins extra beschikbaar aan 5 landen maar daar zat Tsjechië niet bij.
Och zegt oostenrijk wij zijn sollidair met ons buurland, jullie krijgen wel vaccins van ons. Ja duh....30.000
 
Als je ziet dat ze hier nog steeds bezig zijn met de 70-80 jarigen
Het is niet alleen deze groep. Dit stond in een e-mail van onze gemeente:

Wie wordt er ingeënt?

- Prioritaire leeftijdsgroepen boven de 70 en 80 jaar kunnen zich inschrijven in het centrale reserveringssysteem. Er is ook een vaccinatie voor pedagogische en niet-pedagogische werknemers, van wie er 15.000 in de regio Pardubice zijn.
- Buiten het centrale systeem vaccineerden we zorgprofessionals in ziekenhuizen, huisartsen en poliklinische specialisten, medewerkers en cliënten van maatschappelijke diensten en we vaccineren geleidelijk de kritieke infrastructuur van de staat, waaronder energiecentrales, waterwerken, verwarmingsinstallaties, technische diensten en meer.
 

Tijdens de EU-onderhandelingen heeft Babiš een bod van AstraZeneka voor 750.000 vaccins afgewezen​

Twee weken geleden, tijdens onderhandelingen in de EU, ontving Tsjechië een aanbod om nog eens 750.000 vaccins tegen covid-19 te verkrijgen van AstraZeneca. Premier Andrej Babiš wees het echter af omdat hij de voorkeur gaf aan deze van Pfizer / BioNTech. Met verwijzing naar zijn twee bronnen schreef Deník N dit . De premier vertelde het dagblad dat het geen direct aanbod was, maar slechts een vaag voorstel uit Duitsland.

Het aanbod van vaccins van AstraZeneka voor Tsjechië wordt vermeld in een document van de bijeenkomst van de EU-werkgroep, die het eens is over de distributie van vaccins. Denik N heeft het beschikbaar. Het materiaal beschrijft voornamelijk de mogelijkheden om tien miljoen vaccins van Pfizer / BioNTech-bedrijven te distribueren, die de afgelopen weken aan de orde zijn geweest en waarvan Tsjechië niet meer heeft gekregen dan het waartoe het qua bevolking recht op heeft. Het document bevat echter ook een SOS-vaccinkolom van AstraZeneka voor Tsjechië met 750.000 doses.

Tsjechië bestelde vaccins bij Pfizer / BioNTech-bedrijven voor honderd procent van zijn aandeel in de bevolking. Volgens het dagblad zouden de lidstaten, onder leiding van Duitsland, hebben gezegd dat Tsjechië genoeg heeft van Pfizer en daarom niets extra zal krijgen. Daarom boden ze in plaats daarvan een vaccin aan bij AstraZeneka, dat de Tsjechische Republiek daarentegen minder dan de helft van zijn aandeel heeft besteld.

Babiš bevestigde aan Deník N dat dit vaccins van AstraZeneka waren, maar volgens hem was het geen echt aanbod. "We hebben geen specifiek bod ontvangen voor de levering van AstraZeneka tijdens de onderhandelingen over de distributie van tien miljoen doses Pfizer / BioNTech. Tijdens de onderhandelingen bepleitte Duitsland de scheiding van het Pfizer-vaccincontract van de andere en voerde aan dat Tsjechië geen Pfizers zou ontvangen omdat het genoeg had gekocht. Compensatie voor Tsjechië werd door Duitsland gezien binnen AstraZeneka, maar het door u verstrekte volume was niet zozeer een aanbieding als wel een hoeveelheid die Duitsland als noodzakelijk had aangegeven voor Tsjechië om verschillen in leveringssnelheid te compenseren. Maar waar en wanneer dit bedrag zou worden opgenomen en of het überhaupt in het tweede kwartaal zou zijn, kon geen enkele lidstaat zelfs maar aangeven, "beschreef Babiš de bijeenkomst.

Volgens de premier is de Europese Commissie, wiens vertegenwoordiger de EU-werkgroep vaccins leidt, daarom een paar dagen voor de Europese Raad gestopt met het werken met deze variant en keerde alleen terug naar de onderhandelingen over tien miljoen vaccins van Pfizer / BioNTech. Volgens diplomatieke bronnen verloor Tsjechië 70.000 vaccins, die het voorgoed zou kunnen krijgen als het instemde met het voorstel van het Portugese EU-voorzitterschap.

bron: echo24.cz

Veel Tsjechen hopen op het Spoetnik V vaccin. Ze hebben meer vertrouwen in de samenstelling ervan. Ondertussen laten ze wel kansen schieten?

“Sommige patiënten willen niet ingeënt worden met goedgekeurde vaccins, of in het geval van ons huisartsen is dat Astra Zeneca. Ik probeer ze zonder emotie uit te leggen dat dit vaccin veilig en effectief is. Maar er zijn ook patiënten die beslist op Spoetnik willen wachten ”, beschrijft huisarts David Dezort uit Trstěnice in de regio Svitavy.

De reden zou deels de steun zijn die president Miloš Zeman in de media voor het Russische vaccin heeft uitgesproken. Volgens Dezort zijn sommige Tsjechen ook van mening dat het Russische vaccin werkt op alle soorten coronavirusmutaties.

“Sommige patiënten wachten op Spoetnik, omdat de media melden dat het Russische vaccin werkt voor alle covid-19-mutaties, terwijl Astra Zeneca dat bijvoorbeeld niet doet. Uit de aanbevelingen van de Tsjechische Vaccinologische Vereniging blijkt echter dat Astra Zeneca bijvoorbeeld 100% effect heeft tegen de Zuid-Afrikaanse mutatie. Daarom volgen we deze aanbeveling op ”, legt een dorpsarts uit met jarenlange ervaring uit het buitenland.

bron: hlidacipes.org
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De president wil de afzetting van Blatný vanwege zijn standpunt over het Russische vaccin.

President Miloš Zeman wil dat premier Andrej Babiš de minister van Volksgezondheid Jan Blatný verwijdert als vanwege zijn standpunt over het Russische Spoetnik V-vaccin. De heer Blatný zegt dat het in Tsjechië niet mag worden gebruikt zonder goedkeuring van de EU. De president wil dat het hoofd van het Staatsinstituut voor drugstestautoriteit (SÚKL) Irena Storová om dezelfde reden wordt ontslagen.
Minister van Volksgezondheid Jan Blatný werd vervangen.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný, werd woensdag na vijf maanden officieel ontslagen en vervangen door Petr Arenberger, de huidige directeur van de faculteitsziekenhuis in Praag-Vinohrady. Na Adam Vojtěch, Roman Prymula en Blatný is hij al de vierde minister van ANO, die de covid-19-epidemie zal aanpakken. Arenberger zijn vakgebied is dermatologie en geslachtsziekten.

Van Blatný was bekend dat hij een gespannen relatie had met premier Andrej Babiš, die hem onder meer bekritiseerde vanwege de te strikte voorwaarden voor het toedienen van experimentele medicijnen om Covid-19 te behandelen.

Op een persconferentie op woensdag zei Blatný:
"Meneer de president heeft me vandaag ontslagen op verzoek van de premier. Ik zie dit als een politiek besluit waar de premier zeker recht op heeft. Voor mezelf heb ik een zuiver geweten dat ik alleen op basis van mijn expertise heb gewerkt en beslissingen heb genomen op basis van professionele gegevens en analyses. Het kan zo worden geïnterpreteerd dat de premier ook denkt dat we uit het ergste zijn."
"Hoe ik me voel, is helemaal niet relevant. Ik zal gewoon zeggen wat ik de hele tijd zei en ik zei het een tijdje geleden. Ik zou iedereen willen aansporen om in deze moeilijke situatie de regering en het ministerie te blijven respecteren, ongeacht wie de leiding heeft. We hebben het nu nodig, we zijn uit het ergste, maar het is nog steeds een moeilijke situatie. Verwacht daarom alsjeblieft geen negatieve opmerkingen van mij over de regering, individuele ministeries of de president van de republiek”, zei Blatný vanmorgen nadat hij had aangekondigd dat hij zijn ambt verliet.
Gevraagd naar welke fouten hij had gemaakt, antwoordde Blatný: "Het cruciale was dat we voor Kerstmis geen informatie hadden dat er hier een alomtegenwoordige Britse mutatie is. Als we het hadden, zouden wij, als regering en de meeste burgers, waarschijnlijk anders te werk zijn gegaan."

De premier heeft onlangs verschillende berispingbrieven naar Blatný gestuurd. Daarin bekritiseerde hij hem onder meer wegens te strikte voorwaarden voor het toedienen van experimentele geneesmiddelen voor covid-19 of voor de procedure in de aanbesteding voor tests voor scholen. Zeman eiste twee weken geleden het vertrek van Blatný van het hoofd van de gezondheidszorg, vanwege het standpunt van de minister over het Russische vaccin Spoetnik V. Volgens de president is Blatný geen epidemioloog en heeft hij geen bestuurlijke ervaring. Zeman zei dat als Babiš zou besluiten om Blatný in functie te houden, dit niet zou helpen om hun vriendschappelijke relaties te verbeteren.

President Miloš Zeman tijdens benoeming nieuwe minister:
"Ieder van ons moet ernaar streven om zoveel mogelijk effectieve vaccins te hebben”, zei president Miloš Zeman toen hij vóór de middag de nieuwe minister van Volksgezondheid Petr Arenberger benoemde. Hij schreef naar verluidt Rusland, China en Israël met het verzoek om vaccinatie en kreeg een positieve reactie. "Helaas heeft uw voorganger (Blatný) dit proces geblokkeerd. Hij heeft de Tsjechische Republiek schade berokkend en is verantwoordelijk voor de mensen die hierdoor omkomen,” voegde Zeman eraan toe. "Ideologische hysterie is niet nodig", zei de president met een duidelijke oproep aan de nieuwe minister om aan te dringen op een Russisch vaccin in Tsjechië. Duitsland koopt Sputnik V, zei Zeman.
De Duitse regering heeft vandaag ontkend een Russisch vaccin te hebben besteld.
-----------------------------------
Babiš over redenen voor het einde van de minister van Volksgezondheid.

De reden voor het ontslag van Jan Blatný uit het kabinet van minister van Volksgezondheid is niet de ontevredenheid over zijn werk. Hij en Blatný waren het oneens over hoe het resort zou moeten werken. Dat zei premier Andrej Babiš op de persconferentie na de inhuldiging van de nieuwe minister van Volksgezondheid Petr Arenberger op woensdag. Babiš vindt het nodig om het personeel van het ministerie te versterken en meer aandacht te besteden aan communicatie en marketing.
Volgens de premier is het einde van Blatný geen politieke beslissing. De reden hiervoor is niet eens het Russische coronavaccin Sputnik V, zei Babiš.
----------------------------------------
Babiš en Arenberger: Spoetnik alleen na goedkeuring door de EU.

De nieuwe minister van Volksgezondheid Petr Arenberger wil vooral geregistreerde coronavaccins naar Tsjechië brengen. Het Russische vaccin Spoetnik V en andere niet-goedgekeurde preparaten zouden kunnen worden gebruikt in een klinische proef volgens een door de EU-autoriteiten erkende procedure, zei Arenberger na zijn inauguratie op woensdag.
Premier Andrej Babiš vertelde journalisten dat Tsjechië wacht op goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor Spoetnik. Volgens de wet kan de staat geen andere vaccins kopen dan die welke door de Europese Commissie zijn gekocht, zei hij.

Na de inhuldiging zei Arenberger dat hij zich kon voorstellen een niet-goedgekeurd vaccin in een of andere vorm in Tsjechië te testen. "Ik denk dat het belangrijkste is om hier goedgekeurde vaccins te krijgen. Aan de andere kant, wanneer er een kans is in de horizon van klinische proeven met het medicijn, een standaardprocedure die wordt gerespecteerd door de Europese autoriteiten, is het mogelijk. Maar het is voorbarig”, aldus de nieuwe minister.

'Ik ken een aantal patiënten die op Spoetnik wachten. Ik zie een verstandige oplossing in dat er een uitgebreide klinische studie zou worden gedaan bij een groter aantal patiënten, waarvan beide partijen weten dat ze naar een experimentele voorbereiding gaan, die geen stempel heeft, en geheel vrijwillig," vertelde Arenberger onlangs aan de Novinky-server.

In buurland Slowakije is het nog steeds niet duidelijk of het veilig is om te beginnen met vaccineren met het Russische vaccin. Slowakije heeft al meer dan een maand 200.000 doses van het Russische Spoetnik V-vaccin in voorraad, maar er is er nog niets van gebruikt. Het heeft geen groen licht van het Slowaakse Staatsinstituut voor medicijncontrole (SÚKL).
----------------------------------------
Minister van Onderwijs Robert Plaga blijft in functie.

Er was ook sprake van het verwijderen van de minister van Onderwijs, Robert Plaga.
Minister van Onderwijs Robert Plaga zal de onderwijsafdeling blijven leiden. Dat maakte een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs woensdag bekend. Ze verwierp dinsdag speculatie in de media dat de minister moet worden teruggeroepen.

Na de publicatie van de berichten over het mogelijke ontslag hebben de Tsjechische Rectorenconferentie en de Unie van Schoolverenigingen hun steun toegezegd aan Plaga. Ze waardeerden zijn langdurige conceptuele werk en het bovengemiddelde niveau van communicatie over alle essentiële stappen met de vertegenwoordigers van de universiteiten, aldus een verklaring.
Er stond al een opvolger voor de functie van minister van Onderwijs klaar.

Vandaag bevestigde premier Andrej Babiš, dat hij het in sommige stappen niet eens was met de minister van Onderwijs, Robert Plaga, maar tegelijkertijd verklaarde hij dat hij hem niet wilde ontslaan.
-------------------------------------
Na ontslag Blatný vertrekt landelijk vaccinatiecoördinator vrijwillig.

Kateřina Baťhová de landelijk vaccinatiecoördinator heeft na het onvrijwillige einde van de ambtsperiode van minister Blatný haar vertrek aangekondigt bij premier Babiš. De reden hiervoor is dat ze eind januari, toen ze deze functie na Zdeněk Blahut overnam, minister Blatný wilde helpen.
De rol van nationale vaccincoördinator is nu erg belangrijk. De persoon in deze functie heeft een gedetailleerd overzicht van het aanbod van vaccins, tegelijkertijd regelt hij/zij via de landelijke centrum de distributie naar de gewesten en staat hij samen met zijn team permanent in contact met de regionale coördinatoren.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Covid-epidemie vertraagt.

Tsjechië registreerde dinsdag 5.522 nieuwe gevallen van Covid-19, zo'n 3.000 minder dan vorige week dinsdag en de laagste dagelijkse stijging sinds half december.
Er zijn 6.744 mensen met Covid-19 in ziekenhuizen opgenomen, waarvan 1.365 op IC.
Ongeveer 11 procent van de bevolking is minstens één keer gevaccineerd. Bijna tweederde van de 80-plussers en ongeveer 44 procent van de 70-plussers is ingeënt.

Het R-getal is 0,6.
Het niet meer werkende PES risico-index staat nu op 52 punten.
Een nieuwe PES is al in opkomst. Een belangrijke verandering in het herziene anti-epidemische systeem PES is de vereiste van een negatieve test. In het nog niet openbare materiaal wordt hiermee rekening gehouden bij het bezoeken van restaurants en hotels, maar ook bij theaters of een kapper.
------------------------
Chief hygiënemedewerker stort in tijdens online kabinetsessie.

Pavla Svrčinová, de chef hygiëne van Tsjechië, stortte in tijdens de online kabinetsessie van dinsdag. Ze werd verzorgd door paramedici en naar het ziekenhuis gebracht waar ze ter observatie moet blijven.
--------------------------------------------
Kabinet keurt plan goed om kinderen weer naar school te brengen en geselecteerde winkels te heropenen.

Lagere klassen van de basisschool en kinderen op de kleuterschool zullen vanaf 12 april afwisselend naar de klas terugkeren. Eerste en tweede klassers zullen gezichtsmaskers moeten dragen en zullen twee keer per week, op maandag en donderdag, een antigeentests moeten ondergaan. Kleuters hoeven geen gezichtsmasker te dragen.
Of het besluit van toepassing zal zijn op alle districten of dat sommige worden uitgesloten vanwege de kracht van de epidemie, moet het ministerie van Volksgezondheid donderdag bekendmaken op basis van het huidige aantal nieuw geïnfecteerden. Mogelijk is dat district Děčín en regio Zlín waar de cijfers nog niet goed zijn.

De regering heeft ook de heropening van geselecteerde winkels en diensten, dierentuinen en boerenmarkten vanaf maandag 12 april goedgekeurd.

De regering zal het lagerhuis niet vragen om de noodtoestand na 11 april te verlengen, wat betekent dat de nachtklok en het reisverbod tussen districten na die datum niet meer gelden.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 

dennuzzz

Donateur
Die 6744 in het ziekenhuis lijkt niet te kloppen, ik zag dit aantal ook elders voorbijkomen maar dit is veel hoger dan de dag ervoor. terwijl de r waarde aardig geknepen is en de aantallen positieve gevallen al een tijdje zakken. Gisteren waren het er 5709 volgend mij...En eergisteren 5794...
 

kuurgast

Donateur
De getallen kloppen wel, al worden ze met terugwerkende kracht bijgewerkt ook van ziekenhuis opnames.
Voor Pasen hebben ze zoveel mogelijk mensen naar huis laten gaan als mogelijk was. Met Pasen zijn er toch weer meer mensen in het ziekenhuis beland. De Britse mutatie is anders dan het virus in eerdere periode en mensen wilden zoveel mogelijk thuis blijven met Pasen tot ze echt niet anders konden.
Zie officiële cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Přehled hospitalizací osob s laboratorně prokázaným onemocněním COVID‑19 dle průběžného hlášení nemocnic = Overzicht van ziekenhuisopnames van personen met in het laboratorium bewezen COVID-ziekte - 19 volgens lopende ziekenhuisrapporten.

Přehled za posledních 15 dní = Overzicht van de afgelopen 15 dagen
Kompletní přehled za celé období = Compleet overzicht voor de hele periode
Tabulkový přehled = Overzicht in tabelvorm

06.04.2021 6.744 + IC 1.365
05.04.2021 6.260 + 1.340
04.04.2021 6.197 + 1.363
03.04.2021 6.141 + 1.400
02.04.2021 6.338 + 1.427
01.04.2021 7.201 + 1.552
31.03.2021 7.522 + 1.625
30.03.2021 7.843 + 1.737
29.03.2021 8.126 + 1.786
Huidig aantal gehospitaliseerde personen (blauwe curve), waarvan in ernstige toestand of met intensieve zorg (rode curve)
* UPV: kunstmatige longventilatie, ** ECMO: extracorporale membraanoxygenatie (geavanceerde methode van levensondersteuning).
 

Mensenrechtenhof beslist dat landen vaccinatieplicht mogen invoeren​

Bron: nu.nl08 april 2021

Landen kunnen hun burgers verplichten zich te laten inenten, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Bijvoorbeeld als zij tot de conclusie komen dat dit nodig is voor de volksgezondheid. Het hof in Straatsburg sprak zich uit over de vaccinatieplicht die in Tsjechië geldt. Kinderen moeten daar tegen negen ziektes worden ingeënt. Ouders die weigeren, riskeren een boete. Hun kind mag soms niet naar de kleuterschool.

Mensen hebben in principe recht op "respect voor privé-, familie- en gezinsleven", stelt het mensenrechtenhof. Maar landen hebben veel ruimte om te beoordelen of het nodig is om dat recht op dit punt wat in te perken. Tsjechië blijft daarbinnen, is de slotsom.

De inentingsplicht kan volgens het hof als noodzakelijk worden beschouwd voor het welzijn van kinderen, en dat moet de doorslag geven. De maatregel is ook geen te zwaar middel met buitensporige gevolgen. Zo kunnen kinderen zonder prik weliswaar niet naar de kleuterschool, maar wel naar de basisschool.

Die uitspraak is belangrijk voor de inentingscampagne tegen het coronavirus, denkt mensenrechtendeskundige Nicolas Hervieu. Het hof schept ruimte voor een eventuele verplichte coronaprik, meent de Franse jurist. Hij wijst erop dat het hof het principe onderschrijft dat van mensen die minder gezondheidsrisico's lopen, gevraagd kan worden zich te vaccineren om zo kwetsbaren te beschermen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ziet toe op het Europese mensenrechtenverdrag. Uitspraken gelden voor alle ondertekenaars, ook voor Nederland. Het kabinet heeft steeds gezegd dat de coronaprik vrijwillig moet blijven.
 
In de ziekenhuis cijfers zie je een wekelijkse trend. Gedurende de week dalen de cijfers en maandag's gaat het dan weer omhoog. Het komt een beetje neer op 6 treden omlaag en dan weer 2 omhoog. Maar de trend is goed.
Ook de weekgemiddelden wat betreft besmettingen dalen snel.
Bijvoorbeeld okres Semily: 5 maart 1021 besmettingen per week per 100k/inw Vandaag 125 per week per 100k.
Cheb dat al flink was gedaald ( ze kwamen meen ik van 1200 p/w. Op 15 maart was dat al gedaald naar 299 p/w. Vandaag slechts 28 per week per 100 duizend inwoners!
Dat zijn mooie cijfers. Maar het belangrijkste zijn de ziekenhuiscijfers en die dalen nu goed. Op de IC gaat dat wat langzamer omdat de mensen daar lang vetpleegd moeten worden.
 
Mensenrechtenhof beslist dat landen vaccinatieplicht mogen invoeren
Prima bevestiging van de vaccinatieverplichting die in Tsjechie al geldt. En wat mij betreft mogen ze dit ook in Nederland doorvoeren.
Wil je je kind niet vaccineren, dan ook geen toegang tot kleuterschool en kinderopvang. Tevens geen groepsport, waarmee ook een groot risico wordt genomen. Tsjechie doet dit grotendeels al, nu Nederland nog.
Als ouders ervoor kiezen zo dom te zijn om antivaxxer te willen zijn is een ding, maar kinderen mogen nooit de dupe zijn van de waanzin van ouders. Dus vaccineren en desnoods middels een verplichting. En andermans kinderen al helemaal niet. Want deze antivaxxers begrijpen niet dat ze anderen in gevaar kunnen brengen. Tikkeltje egocentrisch is het wel.
 
@Olivier Het ironische is wel bij Covid dat als 90% zich wel laat vaccineren, die 10% die dat niet wil doen ermee weg komt, omdat er dan groepsimmuniteit is. Ik heb gelezen dat dit zelfs bij 60-70% al bereikt kan worden.
Daarom ben ik ook absoluut voor een vaccinatiepaspoort en laat die antivaxxers dan maar lekker thuisblijven.
 
Onze huisarts heeft gisteren op zijn FB pagina gezet dat hij is begonnen met het wegprikken van de eerste 100 AZ vaccins.
Ik neem aan dat je dat het over je huisarts in Tsjechië gaat. Gisteren was ik bij mijn huisarts in NL en tegelijkertijd even over de vacinatie gehad want in mijn praktijk zijn ze begonnen met AZ voor 63-64 jarigen. Mijn groep 60-62 jaar komt daarna aan de beurt. Ik kon mij op de reservelijst laten zetten. Als op het einde van de dag een aangebroken flesje vaccins over is doordat mensen niet naar hun afspraak kwamen kan ik s'avonds gebeld worden om meteen gevaccineerd te worden. Zo voorkomen ze verspilling want aangebroken flesjes kunnen niet meer de volgende dag gebruikt worden. Dus wie weet krijg ik de eerste prik sneller dan verwacht. 🙂
 
Het ironische is wel bij Covid dat als 90% zich wel laat vaccineren, die 10% die dat niet wil doen ermee weg komt, omdat er dan groepsimmuniteit is. Ik heb gelezen dat dit zelfs bij 60-70% al bereikt kan worden.
Israël is een goed voorbeeld. Omdat het een groot bevolkingsdeel heeft die te jong is om gevaccineerd te worden, zie je dat ook met alleen de volwassenen al groepsimmuniteit wordt bereikt. Daar zitten ze nu op zo'n 50%. In Tsjechië zal groepsimmuniteit al met een nog lager percentage gevaccineerden bereikt worden omdat Tsjechië het hoogste aantal besmettingen van Europa heeft gehad.
 

kuurgast

Donateur
Coronavirus: 4791 nieuwe besmettingen op vrijdag.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Tsjechië blijft dalen. Vrijdag werden 4.791 nieuwe gevallen geregistreerd. Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid is dit het laagste aantal voor een werkdag sinds 7 december vorig jaar.

5861 patiënten worden in de klinieken worden behandeld, waarvan 1287 op IC. De statistieken die op de website van het ministerie zijn opgenomen, omvatten echter geen patiënten die na tien dagen geen symptomen van covid-19 vertonen, dus het aantal bezette ziekenhuisbedden is hoger, maar ze nemen ook af.
Sinds het uitbreken van de epidemie een jaar geleden zijn in Tsjechië 27.734 mensen omgekomen met Covid 19.
Het R-getal is gestegen van R 0,6 naar R 0,8.

Qua corona-incidentie is Tsjechië enigszins verbeterd ten opzichte van de EU en staat nu op de vierde plaats. In de afgelopen 14 dagen bedroeg het aantal nieuwe besmettingen met het virus in dit land 809 gevallen per 100.000 inwoners. Dat betekent een daling van 30 procent ten opzichte van vorige week. De situatie is momenteel het ernstigste in Hongarije. Daar werden gemiddeld 1.118 mensen per 100.000 inwoners ziek met Corona. Op de tweede en derde plaats staan Estland (1007) en Polen (989).
------------------------------------------
Braziliaanse mutatie van corona in Varnsdorf, regio Děčín.

De scholen in het district Děčín zullen maandag niet opengaan vanwege een nieuwe mutatie.
De Braziliaanse mutatie van corona is in Varnsdorf, regio Děčín gevonden bij 2 personen. De Braziliaanse mutatie is besmettelijker en veroorzaakt herinfectie en kan resistenter zijn tegen sommige tot dusver ontwikkelde vaccins.
Laboratoria hebben tot dusverre verschillende gevallen van de Zuid-Afrikaanse mutatie in Tsjechië ontdekt, waarbij de zogenaamde Britse mutatie wijdverspreid is.
--------------------------
Corona-vaccinatie: meer dan 2 miljoen doses toegediend.

Tot nu toe zijn er in Tsjechië meer dan 2 miljoen vaccindoses tegen het coronavirus toegediend. 692.274 mensen zijn al gevaccineerd met beide doses. De cijfers zijn zaterdag vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. Tsjechië heeft in totaal ongeveer 10,7 inwoners.

Tot nu toe zijn in Tsjechië vaccins van Pfizer/Biontech (77 procent), AstraZeneca (13 procent) en Moderna (10 procent) gebruikt. In de tweede helft van april zullen ook vaccins van het bedrijf Johnson Johnson worden afgeleverd, waarbij slechts één dosis vaccin voldoende is om te immuniseren tegen de ziekte van Covid-19.
Minister van Volksgezondheid Petr Arenberger gaat ervan uit dat eind juni 58 procent van de volwassenen de vaccinatie heeft gekregen.

Het vaccincentrum van de O2 Arena in Praag gaat op 3 mei van start. Het centrum zou 7.000 mensen per dag moeten kunnen vaccineren, mits er voldoende vaccindoses beschikbaar zijn.

De mensen in Tsjechië en heel Europa zouden de komende jaren voorbereid moeten zijn op herhaalde coronavaccinaties. Dat zei premier Andrej Babiš vrijdag tijdens een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Praag. Vanwege verschillende mutaties is het onwaarschijnlijk dat het virus zo gemakkelijk verdwijnt, zei Babiš.
Volgens de premier zal de nieuwe minister van Volksgezondheid Petr Arenberger vanaf het najaar beginnen met het opstellen van de vaccinatiestrategieën voor 2022 en 2023.

Ondertussen bij buurland Slowakije:
Rusland heeft Slowakije beschuldigd van sabotage en eist de terugkeer van Spoetnik V.
Volgens TASS zei het Russische directe investeringsfonds dat het Slowaakse Staatsinstituut voor medicijncontrole (SÚKL) het contract had geschonden door het laten testen van een zending Spoetnik V-vaccins die aan Slowakije werd geleverd aan een laboratorium dat geen deel uitmaakt van de officiële Europese Unie. laboratorium netwerk.
SÚKL verklaarde eerder dat de vaccins die het ontving, verschilden van de batches die zijn beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het medische tijdschrift The Lancet.
Het Slowaakse Instituut wees er in reactie op Russische kritiek ook op dat het officiële netwerk van laboratoria van de Europese Unie de kwaliteit controleert van vaccins die in de EU zijn geregistreerd, maar dat het Spoetnik-vaccin niet in de EU is geregistreerd.
------------------------------------
Sporten in groepen tot 20 personen buiten mogelijk vanaf maandag.

Vanaf maandag kunnen groepen tot 20 personen samen buitensporten beoefenen. Binnensportfaciliteiten zouden daarentegen gesloten moeten blijven, zei minister van Volksgezondheid Petr Arenberger.
Voor het laatst konden amateursportverenigingen en vrijetijdsteams voor de kerst in Tsjechië trainen of spelen. Douches en kleedkamers mogen vanaf maandag niet gebruikt worden.

Vanaf maandag wordt de vergaderlimiet uitgebreid tot 10 personen binnen en 20 buiten. De nieuwe minister van De heer Arenberger zei dat het vanuit medisch oogpunt beter zou zijn om de regel aan te houden dat maximaal twee mensen elkaar binnen of buiten kunnen ontmoeten. Maandag zal hij dit aan de regering voorstellen. Deskundigen zijn het ook niet eens met de versoepeling.
------------------------------------
Het Oude Stadsplein blijft voorlopig dé plek om coronadoden te herdenken.

Het Oude Stadsplein in Praag blijft voorlopig een herdenkingsplaats voor de coronadoden in Tsjechië. In de toekomst zorgen de padvinders voor het behoud ervan. Het stadsbestuur rechtvaardigde deze beslissing met de behoefte van de mensen om samen hun verdriet te uiten.
Op 22 maart schilderden leden van de beweging “Milion chvílek pro demokracii” (Een miljoen momenten voor democratie) 25.000 witte kruisen op de stoep van het plein om de slachtoffers van de coronapandemie te herdenken. Oorspronkelijk moesten ze op dezelfde dag worden verwijderd. Maar mensen begonnen ter plaatse bloemen en kaarsen te zetten.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Dat laagste aantal klopt niet....vorige week vrijdag waren het 3.830..... 4.791 is dus 961 hoger....
Volgende week afwachten of er een stijging gaat komen nav het paasweekend.
 

Winkels en scholen gaan open; wat verandert er aanstaande maandag?

Van zondag op maandag om middernacht is de noodtoestand in Tsjechië niet langer van toepassing. Hierdoor kunnen scholen, winkels en diensten openen. Ze zullen echter strengere regels moeten volgen. Hier is een overzicht van de belangrijkste veranderingen, die van kracht worden op maandag 12 april.

Scholen

 • Volgens het besluit van de regering zullen kleuters van basisscholen en kleuterscholen terugkeren naar het voltijds onderwijs. In het eerste leerjaar leren kinderen na een week afwisselend thuis en op school - ergens hebben de schooldirecteuren besloten om te verdelen naar leerjaar (bijvoorbeeld een week persoonlijk in het eerste, tweede en vijfde leerjaar, het volgende derde en vierde leerjaar), elders gaan ze afwisselend naar scholen.
 • Kleuters op de kleuterschool zouden maximaal met 15 mogen zijn, idealiter in gehalveerde groepen.
 • Ook het voltijds onderwijs op speciale scholen zal worden hervat, evenals het lesgeven in de vorm van één leerling per leraar op basiskunst- en taalscholen.
 • Voorwaarde voor deelname aan het voltijds onderwijs zijn regelmatige tests, twee keer per week - op maandag en donderdag - met niet-invasieve antigeentests voor zelfinzameling. In het geval van kleuters of leerlingen in de eerste tot en met derde klas van de basisschool, moet de school ouderlijk toezicht toestaan bij het toetsen.
 • Als iemand in de klas positief voor de test slaagt, moet hij of zij slagen voor een PCR-test. Alleen als het antigene resultaat wordt bevestigd, zullen zijn klasgenoten, die hem de afgelopen twee dagen hebben ontmoet, de tests moeten ondergaan. Mondkapjes zijn verplicht op scholen, maar kinderen hoeven ze niet te dragen in kleuterscholen.
 • Vanwege de epidemische situatie gaan scholen in de regio Děčín echter niet open.
 • Vanaf maandag zijn de beperkingen op de aanwezigheid van kleuters en de wekelijkse afwisseling van lesgeven in de eerste graad op school en thuis niet van toepassing op de kinderen van paramedici, brandweerlieden, politieagenten, leerkrachten en andere geselecteerde beroepen. In de week dat studenten afstandsonderwijs zouden moeten hebben, kunnen ze de hele dag in de schoolgroep zitten. De kinderen van deze arbeiders, tussen twee en vijf jaar, kunnen ook naar de kleuterschool. Afstands onderwijs in de eerste graad van basisscholen is niet van toepassing op kleine klassen en scholen met maximaal 75 kinderen. Deze zullen persoonlijk kunnen werken zonder van klas te wisselen.
 • Ook de praktijkopleiding motorrijtuigenbesturing van leerlingen en studenten wordt vernieuwd in het kader van hun beroepsopleiding op onderwijsdomeinen waarin het behalen van een rijbewijs voor aangewezen groepen tot het onderwijs behoort.
 • In de eerste fase van de terugkeer van kinderen naar scholen zullen middelbare scholieren, middelbare scholieren en universiteitsstudenten afstandsonderwijs blijven volgen. Volgens minister van Onderwijs Robert Plaga (voor YES) kunnen leerlingen van middelbare scholen, conservatoria, hogescholen en de laatste jaren van de universiteiten op 19 april waarschijnlijk terugkeren naar het praktijkonderwijs en de laboratoria.

Winkels en diensten

 • Naast de momenteel geopende winkels (supermarkten, brandstoffen, huishoudelijke artikelen, diervoeder, drogisterijen of apotheken) zullen winkels worden toegevoegd die kinderkleding en -schoenen, kantoorbenodigdheden, stomerijen, wasserijen, slotenmakerijen of de verkoop van auto-onderdelen aanbieden. en machines.
 • De werking van diensten voor projectactiviteiten, psychologische begeleiding en diagnostiek wordt mogelijk gemaakt.
 • Er kunnen ook boerenmarkten worden gehouden, maar detailhandelaren mogen geen verfrissingen voor directe consumptie aanbieden. Tussen de kramen zal minimaal twee meter afstand moeten zijn; in het marktgebied zou een limiet van 15 vierkante meter per persoon moeten gelden. Deze limiet, evenals de eis om een afstand van twee meter aan te houden, geldt ook voor andere open winkels.
 • De reeks toegestane openingstijden verandert, terwijl winkels nu om 21.00 uur moeten sluiten samen met de start van de avondklok, vanaf 12 april kunnen winkels en servicevergunningen open zijn tot 22.00 uur.
 • Dierentuinen en botanische tuinen kunnen hun activiteiten hervatten, maar mogen maximaal 20 procent van hun capaciteit vullen.
 • Bibliotheken gaan ook open (met dezelfde limiet voor het aantal bezoekers per gebied als voor winkels).

Andere

 • Beperkingen op het verkeer tussen districten, ingevoerd op 1 maart, zijn niet langer van toepassing en de nachtklok is nu niet langer van toepassing. .)
 • Maximaal 10 mensen binnen en 20 buiten kunnen elkaar ontmoeten. Dit zou ook moeten gelden voor alle buitensportactiviteiten. Binnensportlocaties moeten blijven gesloten voor amateurs. Minister van Volksgezondheid Petr Arenberger (voor YES) zal maandag echter aan de regering suggereren dat slechts twee mensen elkaar buiten en binnen kunnen blijven ontmoeten.
 • Voor bruiloften of begrafenissen moet de limiet 15 personen zijn, en het recht op vergadering moet worden beperkt tot 100 personen. Het bezoekverbod bij gevangenissen komt te vervallen.
 • De huidige verordening die het dragen van adembescherming verplicht, blijft van kracht. Dus in het openbaar vervoer, winkels en andere plaatsen waar mensen samenkomen, is het noodzakelijk om een mondkapje te hebben van ten minste klasse FFP2 (of vergelijkbare Chinese of Amerikaanse normen), in de bebouwde kom van het dorp is het altijd nodig om op zijn minst een chirurgisch mondkapje te hebben.
bron: novinky.cz
 
Bovenaan