Tsjechië en Corona

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Nu geef ik informatie direct uit de eerste hand hoe de daadwerkelijke situatie hier in de jh kraj is.
  Tevens van werknemers van 3 ziekenhuizen ,een hoge manager van een zorgverzekering ,en van firmas met honderden tot bijna 1000 werknemers.
  Buiten olivier om met info uit 1 ziekenhuis waar het wel erg is ,hoor ik geen enkel ander forumlid met directe informatie.
  Het gaat niet om het ontkennen ,maar om concrete info .
  Mensen worden hier beoordeeld wat ze daadwerkelijk zelf zien ,met enige minachting zelfs.
  Dat is wat mij stoort , zg hoog opgeleiden die terugvallen op het beledigen van de groep die toevallig ,terecht of onterecht in hun provincie deze problemen niet meemaken.
  En als ik persoonlijk hoor van een ziekenhuis medewerker dat ze 3 afdelingen hebben gesloten en daardoor minder werk hebben......
   
  petra vindt dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Covid-19-sterfgevallen in Tsjechië overschrijden de grens van 19.000.

  Vrijdag werden in Tsjechische laboratoria 11.192 nieuwe besmettingen met het coronavirus aangetroffen. Dat zijn er ongeveer 2400 meer dan een week geleden. Het aantal nieuwe coronagevallen lag voor de vierde keer op rij boven de 10.000. Ook het aantal Covid-19-patiënten met een ernstig ziekteverloop is hoog. Meer dan 6.300 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, waarvan meer dan 1.200 op IC's.

  Het aantal sterfgevallen met Covid-19 in Tsjechië bedraagt nu meer dan 19.000.
  Dagelijks sterven er nu 130 tot 150 mensen door corona in Tsjechië.

  Het R-getal is gestegen tot R 1.19.

  Minister van Volksgezondheid Jan Blatný is dit weekend verder met de experts in gesprek over verdere coronamaatregelen.
  De regio's Zuid-Bohemen, Midden-Bohemen en Liberec - overal hebben ze stijgingen van 15-25 procent. De situatie zal voor hen verslechteren.
  ----------------------------
  De gegevens onthullen een kritieke situatie in ziekenhuizen.

  De vrije capaciteit van IC-bedden in Tsjechië is 13 procent. De regio met de laagste capaciteit is Praag, dat momenteel slechts 4% vrije IC-bedden heeft. De mogelijkheid om een andere afdeling te openen is geen kwestie van vrije bedden, maar het is nodig om voor hen geschoold personeel te hebben - en dat hebben we niet ", aldus een woordvoerster van het Motol University Hospital.
  Het totale aantal ziekenhuisopnames, ongeacht de toestand van de patiënt, is echter lager dan tijdens de herfstfase van de epidemie. Dit betekent dat het aandeel van ziekenhuisopnames op de intensive care is toegenomen en nu rond de 20% ligt. Met andere woorden: een op de vijf ziekenhuisopnames bestrijdt de ziekte in een ernstige toestand. In december, toen de gegevens leken te dalen, was dat elke achtste.
  De capaciteit van de gezondheidszorg is in sommige regio's meer uitgeput dan in het najaar, ondanks het algemeen lagere aantal ziekenhuisopnames dat in de statistieken wordt gerapporteerd. Onder andere worden ziekenhuisopnames nu anders geteld, en in feite zijn er mogelijk meer mensen in ziekenhuizen die voor covid zijn opgenomen dan uit de gegevens van het ministerie blijkt. Iedereen die besmet is met covid-19 wordt na 20 dagen uitgesloten van de statistieken. Sommige mensen blijven in ziekenhuizen omdat hun gezondheid nog steeds slecht is, zelfs nadat ze een negatieve test voor covid-19 hebben gehad.
  -------------------------------------
  Tsjechië bestelt anti-Covid-medicijn Regeneron.

  Tsjechië zal 12.000 doses van het medicijn Regeneron aanschaffen dat wordt gebruikt voor de behandeling van mensen die een hoog risico lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te worden opgenomen. De antilichaamcocktail, geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Regeneron, is effectief gebleken bij het voorkomen van COVID-19 bij mensen die zijn blootgesteld aan mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus.
  De overheid heeft al het medicijn Bamlan veiliggesteld, dat volgens hetzelfde principe werkt als Regeneron.
  Beide therapieën worden nog beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau, maar het gebruik ervan is aanbevolen door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid.
  In maart worden 4000 doses geleverd, in april en mei komt er nog meer.
  --------------------------------------
  Polen overweegt meer beperkingen in te voeren aan de Tsjechische grens.

  Polen overweegt beperkingen in te voeren aan de grenzen met Tsjechië en Slowakije vanwege het toenemend aantal nieuwe gevallen van coronavirus in beide landen.
  De Poolse regering moet binnen een week een besluit nemen over de kwestie. Het aantal Covid-infecties in Polen groeit de laatste dagen. De afgelopen week bedroeg de gemiddelde dagelijkse toename van nieuwe gevallen 6.500 en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt.
  Polen voerde medio maart vorig jaar grenscontroles met Tsjechië in en annuleerde de maatregel in juni. Vanaf november moeten degenen die van Tsjechië naar Polen reizen, een negatieve coronavirus-test indienen of in quarantaine gaan.

  Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
  ------------------
  Een reactie eruit gehaald onder artikel over vrije capaciteit van IC-bedden:
  Ivana Medková
  Beste ontkenners, probeer alstublieft wat moed en gezond verstand te verzamelen en probeer uw angst onder ogen te zien. Zeggen dat iemand tegen je liegt over dode, zieke en overvolle ziekenhuizen is op dit moment volkomen kinderachtig. Kijk bijvoorbeeld eens naar worldometers.info, misschien zal het je genezen.
  ontkenning - volgens Freud een van de verdedigingsmechanismen van het ego; paranormale verdediging in het aangezicht van een psychologisch veeleisende realiteit (als ik het ontken, hoef ik er niet mee om te gaan, het houdt op te bestaan en het gaat goed, de wereld is een veilige plek en alles wordt weer overspoeld met zon. ..)
   
  Laatst bewerkt: 20-02-2021
  krob en petra vinden dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het aantal mensen dat intensieve zorg nodig heeft, blijft groeien.

  Zo'n 6.755 nieuwe gevallen van Covid-19 werden zaterdag geregistreerd in Tsjechië, dat zijn er ongeveer 1.600 meer dan op dezelfde dag vorige week.
  Momenteel liggen zo'n 6.000 mensen in het ziekenhuis. Ongeveer 1.300 patiënten hebben echter intensieve zorg nodig, een recordhoogte sinds het uitbreken van de pandemie in het land.
  Hoewel het aantal uitgevoerde PCR-tests de afgelopen week licht is gestegen, gaat de toename gepaard met een hogere positiviteit.
  Dagelijks sterven er nu circa 150 mensen door corona in Tsjechië.

  Het totale aantal vaccinaties 542.779
  Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 206.326
  ----------------------
  Babiš zet vraagtekens bij de terugkeer van kinderen naar school.

  Premier Andrej Babiš eist dat de concurrentie voor de levering van antigeen-zelftests aan scholen wordt opgeheven. Dat zei de regeringsleider zaterdag op de Tsjechische openbare televisie.
  De tests hebben betrekking op de geleidelijke terugkeer van leerlingen naar scholen in maart. Babiš zette echter vraagtekens bij de terugkeer van de kinderen naar school. Hij merkte op televisie op dat de pandemische situatie buitengewoon ongunstig was.

  De opening van scholen was een van de voorwaarden van de gouverneurs in de onderhandelingen met de regering over de noodtoestand. Epidemiologische aantallen verslechteren, de staat slaagt er niet in om het aanbod van antigene tests voor kinderen te kiezen. "Het is triest", bekritiseert de gouverneur de regering.
  "De geschillen over de aanbesteding voor de tests zijn een voorbeeld van een andere mislukking en de reden waarom de maatregelen niet erg geloofwaardig zijn'', zei de gouverneur van Liberec Martin Půta, eraan toevoegend dat het zonder tests niet mogelijk is om scholen te openen.
  "Het is op zich niet goed dat de premier commentaar geeft op iets dat de minister van Binnenlandse Zaken maandag de regering een verklaring wilde afleggen. Gewoon verdere verdeeldheid tussen leden van de regering. Ik denk dat een beetje rust in de media hen ten goede zou komen. Maar over het algemeen ben ik niet verrast door de incompetentie of almacht op dit gebied. Het is triest", zei gouverneur Pecková.
  -------------------------------
  Bij de Tsjechisch-Duitse grens bouwen mensen sneeuwpoppen als teken van verlangen naar vrienden.

  Aan de Tsjechische en Duitse kant van de grens bouwden mensen de hele week sneeuwpoppen als teken van verlangen naar vrienden. Het initiatief “Zaterdag voor de buurt” vestigt de aandacht op het leed dat mensen ervaren door gesloten grenzen. Daarbij drukt ze ook de angst uit voor stigmatisering van grensoverschrijdende relaties.
  “We willen u eraan herinneren dat we onze vrienden, familieleden, buren en collega's missen. In plaats van hen bouwen we in ieder geval de sneeuwpoppen en door dat te doen, geven we aan dat we uitkijken naar goede tijden waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten.”
  Het initiatief is in het voorjaar ontstaan toen de grenzen helemaal waren gesloten.
  -------------------------
  Mensen protesteren tegen overheidsbeperkingen buiten het huis van de vice-premier.

  Zo'n 150 mensen verzamelden zich zaterdagmiddag voor het huis van vice-premier Jan Hamáček in het dorp Mratín om te protesteren tegen de beperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
  Het evenement werd georganiseerd door het Chcipl PES-initiatief, dat ondernemers uit de horeca vertegenwoordigt.
  Demonstranten hielden slogans voor waarin werd opgeroepen tot vrijheid om een normaal leven te leiden en een einde te maken aan overheidsbemoeienis. Veel van de demonstranten droegen naar verluidt geen maskers ondanks dat ze dicht opeen stonden.
  Een andere demonstratie staat gepland op 7 maart op het Oude Stadsplein.
  ----------------------------
  Risico op Britse mutatie. Het is niet alleen dat hij besmettelijker is.

  De Britse variant is niet enkel besmettelijker dan het oorspronkelijke COVID-19-virus, maar heeft ook voor een langere besmettelijkheid. Nu blijkt dat wie besmet is deze variant ook voor een langere tijd meedraagt en langer besmettelijk is. Die langere besmettelijkheid verklaart voor een deel de hogere besmettelijkheid.
  De resultaten van een onderzoek laten zien dat het verschil in de verspreidingssnelheid te wijten is aan het feit dat patiënten de infectie gemiddeld 13 dagen verspreiden in plaats van acht, dus 40 tot 60% langer.
  Volgens de beschikbare informatie heeft de zogenaamde Britse mutatie een besmetting van 1,6 tot 1,7 keer hoger. In de meest getroffen regio's van Tsjechië komt het voor in ongeveer 80 procent van de positieve monsters, terwijl het aandeel in het hele land nog steeds 40 procent bedraagt.
  Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný wordt de verlenging van isolaties en quarantaine nog niet verwacht.
  "Sommige van die onderzoeken zijn verschenen, maar ze zijn geen mening van de meerderheid. We gaan nog niet door met de verandering”, antwoordde de minister vrijdag tijdens een persconferentie.

  Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

  Het is nu duidelijk zichtbaar dat Tsjechië in de derde golf zit.
   
  petra vindt dit leuk/interessant.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Als we niet verbeteren zullen draconische maatregelen komen, dreigt Blatný.

  Wat gebeurt er als ziekenhuizen de instroom van geïnfecteerde patiënten niet aankunnen? "Als het niet lukt, komt er een draconische verandering, maar ik probeer die te vermijden", waarschuwde minister van Volksgezondheid Jan Blatný.

  Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei zondag in tv-Prima dat Tsjechië zonder strikte veiligheidsmaatregelen in een ramp terecht zou zijn gekomen als gevolg van een pandemie.
  "Als we niets hadden gedaan, zou er een ramp komen. De situatie is niet goed. Het gaat er niet om de dader te vinden, maar om het besef van de situatie. Het zou buitengewoon nuttig zijn als we allemaal onze krachten zouden bundelen. Misschien moeten we de maatregelen aanscherpen”, aldus het hoofd gezondheidszorg.

  Hij benadrukte de noodzaak om de strijd tegen covid op te voeren. "Ik wil er alleen voor zorgen dat niet wordt waargenomen dat alleen de regering strijdt. We moeten samen vechten en houd je aan de maatregelen," voegde hij eraan toe. Hij herhaalde wat politici vanaf het begin zeiden: dat het noodzakelijk is om de bekende 3R-regel te volgen. Maar hij ging niet in detail in op het motiveren van mensen om zich aan de maatregelen te houden.

  Volgens hem zijn er twee basismanieren om de crisis op te lossen. Ofwel de ziekenhuizen kunnen het aan met de bestaande capaciteiten, ofwel de staat zal erg hard zijn om de regels aan te scherpen.
  "De capaciteit van de ziekenhuizen, hoewel erg klein, is er nog steeds, dus we hebben de mogelijkheid om te herstellen en de maatregelen te volgen. Als het niet lukt, komt er een draconische verandering - en die probeer ik te vermijden," zei Blatný.

  De minister zei vrijdag op een persconferentie dat patiënten met een mildere behandeling van covid in sportscholen kunnen worden geplaatst als de beddencapaciteit van het ziekenhuis uitgeput is. Hij zei in de uitzending van zondag dat dit alleen zou gebeuren in een crisisscenario.
  "Dit was een citaat van een van mijn collega's in de klinische groep en werd gemakkelijk uit zijn verband gehaald. In een tijd waarin de schaarse middelen uitgeput zouden raken, zouden we ons in een situatie bevinden waarin alleen patiënten die intensieve zorg nodig hebben in ziekenhuizen kunnen worden behandeld, dus op dat moment is het nodig om op zijn minst basiszorg te bieden aan andere patiënten. We moeten er alles aan doen om ook op deze situatie voorbereid te zijn. Het is een crisisscenario, het betekent niet dat patiënten in sportscholen zullen worden geplaatst," voegde Blatný toe.

  De minister gaf ook commentaar op de controversiële aanbesteding van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de levering van antigeentests aan scholen, waardoor premier Andrej Babiš het afgelopen weekend op Twitter in discussie kon gaan met minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček.
  "Ik wil als er iets in twijfel wordt getrokken, degenen horen die de aanbesteding hebben voorbereid. Ik heb alleen informatie van de media, ik wil het allemaal van die mensen horen. Laten we teruggaan naar de standaardprocedures en stoppen met alles snel te doen," zei Blatný.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
  petra vindt dit leuk/interessant.
 5. cor

  cor

  somber,somber.vakantie 2021 twijfelachtig.........
   
 6. Laatst bewerkt: 21-02-2021
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Percentage positieve tests is hoger dan 40 procent.

  Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid waren meer dan 40 procent van de tests op Covid-19 die zondag in Tsjechië werden uitgevoerd positief. Deze waarde was net zo hoog als op 9 januari.
  Het aantal nieuwe gevallen dat zondag werd ontdekt, bedroeg 4.002, ongeveer 1.100 meer dan vorige week zondag.
  Ongeveer 6.000 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, met meer dan 1.260 in ernstige toestand.
  ------------------------------
  Tsjechië is het derde meest getroffen land ter wereld.

  Bijna een jaar na het begin van de coronaviruspandemie heeft Tsjechië het hoogste aantal nieuwe Covid-19-gevallen per hoofd van de bevolking in de EU, met 107.777 gevallen per miljoen inwoners, meldde het Tsjechische persbureau zondag.
  Wereldwijd is het na Andorra en Montenegro het meest getroffen land door het coronavirus. Tsjechië staat ook op de derde plaats in de EU en op de vierde plaats in de wereld wat het aantal Covid-19-sterfgevallen per hoofd van de bevolking betreft, met iets minder dan 1.800 doden per miljoen inwoners.
  Tot op heden zijn in Tsjechië 19.214 mensen die besmet zijn met het coronavirus overleden.
  ---------------------------------
  Babiš roept mensen op om zich aan regels te houden.

  Premier Andrej Babiš riep in een video op sociale media mensen op om de epidemiologische beperkingen van de overheid in acht te nemen. Hij waarschuwde voor de agressieve nieuwe mutaties die een ernstige toestand en zelfs de dood veroorzaken bij zelfs veel jongere mensen dan tot nu toe. Hij zei dat vaccinatie een oplossing is. Vanaf april moet het land 100.000 tot 140.000 mensen per dag vaccineren.

  Momenteel worden er per dag gemiddeld 17.000 mensen gevaccineerd in Tsjechië.
  ---------------------------------
  Epidemioloog: Volledig gevaccineerde mensen hoeven vanaf maart niet meer in quarantaine.

  Alle mensen in Tsjechië die eind februari beide doses van het coronavaccin van BionTech & Pfizer hebben gekregen, hoeven waarschijnlijk niet in quarantaine te worden geplaatst nadat ze vanaf maart in contact zijn gekomen met een met een virus besmet persoon, zelfs niet na terugkeer uit het buitenland. Een overeenkomstige wijziging in de quarantaineverordening wordt momenteel voorbereid, zei de viroloog en voorzitter van de deskundigengroep epidemiologen, Roman Chlíbek, maandag tegen journalisten. Ook zou er discussie ontstaan over het feit dat gevaccineerd verpleeghuispersoneel niet meer regelmatig getest hoeft te worden. Werknemers in de medische sector mogen de tweede dosis van AstraZeneca's anti-Covid-19-serum echter pas twaalf weken na de eerste vaccinatie krijgen. In dit geval is de effectiviteit van het vaccin 81 procent, voegde Chlíbek eraan toe.
  Al in oktober verklaarde de epidemioloog dat de vaccinatie vrijwillig was en door de staat werd gefinancierd. Chlíbek verzekerde dat mensen die weigeren zich te laten vaccineren geen sancties opgelegd krijgen.
  -----------------------------
  Grondwettelijk Hof heft regels op waarmee winkeliers worden gesloten, maar detailhandel blijft gesloten.

  De rechtbank heeft een deel van het regeringsbesluit geannuleerd dat de winkels en diensten beperkt. Terwijl schoenen- en kledingwinkels moesten sluiten, mochten bloemenwinkels, ijzerwaren- en munitiewinkels wel open zijn.
  De rechtbank zei zich bewust te zijn van de omvang van de kwestie waarmee de regering wordt geconfronteerd. Maar beslissen welke bevolkingsgroepen rechten behouden en welke vervolgens worden beperkt, mag volgens de rechtbank niet louter een uiting van politieke wil zijn in een moderne rechtsstaat.
  Tegelijkertijd zei de rechtbank dat dit niet zou leiden tot de onmiddellijke opening van winkels. Het kabinet heeft eerder tijd gekregen om verbeteringen aan te brengen.
  De verordening is eind vorige maand uitgevaardigd en was geldig tot half februari.
  ----------------------
  Oppositie: Hulpprogramma's van de overheid zijn chaotisch.

  De oppositiepartijen vinden de hulpprogramma's die het kabinet heeft opgesteld in verband met de coronapandemie chaotisch. Het is voor het publiek uitputtend om de voortdurende veranderingen in de regels te begrijpen. Sommige ondernemers en handelaren hebben tot dusver nog geen enkele steun gehad.
  --------------------------------------
  Grote vraag naar gecertificeerde maskers, maar de voorraden worden aangevuld.

  Momenteel is er in Tsjechië een grote vraag naar maskers van het type FFP2, die vanaf dinsdag op sommige plaatsen verplicht zullen zijn. Terwijl ademhalingsmaskers op sommige locaties uitverkocht zijn, worden de voorraden geleidelijk aangevuld, vertelden vertegenwoordigers van bedrijven voor medische benodigdheden.
  Op grond van een nieuw regeringsbesluit moeten ademhalingsmaskers van klasse FFP2 of KN95 worden gedragen in winkels en ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. Als mensen ze niet bezitten, kunnen ze in plaats daarvan nano-gezichtsmaskers of twee chirurgische maskers dragen.
  ---------------------------------
  Demonstratie tegen overheidsbeperkingen op het Wenceslasplein.

  Zo'n driehonderd mensen verzamelden zich zondagmiddag op het Wenceslasplein om te protesteren tegen de beperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
  Demonstranten hielden slogans op waarin ze onder meer de goedkeuring van de nieuwe pandemiewet en de sluiting van scholen bekritiseerden.
  Het evenement werd georganiseerd door voormalig tv-presentatrice en activiste Jana Peterková, die opriep tot het aftreden van de regering. Andere sprekers waren onder meer leden van het Chcipl PES-initiatief, die ondernemers uit de horeca vertegenwoordigen.
  Volgens de politiewoordvoerder droegen veel van de deelnemers geen gezichtsmaskers ondanks dat ze dicht bij elkaar stonden.

  Meer dan de helft van de Tsjechen is het erover eens dat de noodtoestand tot eind februari van kracht zal zijn, en ongeveer 40 procent is het daar niet mee eens.
  ------------------------------
  Elk nadeel heb zijn voordeel.......
  De Tsjechische handelsinspectie neemt minder namaakgoederen in beslag.

  De Tsjechische handelsinspectie heeft het afgelopen jaar beduidend minder namaakgoederen in beslag genomen. Er werden ongeveer 18.800 stuks gevonden, dat was slechts ongeveer een derde van het aantal in 2019. De waarde van de geconfisqueerde goederen daalde nog sterker, met 120 miljoen kronen (4,6 miljoen euro) tot 32,5 miljoen kronen (1,25 miljoen euro). Dat maakte een woordvoerder van de handelsinspectie maandag bekend. Volgens informatie namen de agenten vooral nep-merkkleding en speelgoed in beslag.
  Aanleiding voor de forse daling waren de coronamaatregelen. Veel winkels moesten lange tijd gesloten blijven. De handelsinspectie controleerde in navenant verminderde mate.
  ----------------------
  Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
  Het wordt komende week spannend wat de cijfers gaan doen.
  Als alles meezit zal het in de zomer beter gaan en mag men weer gewoon reizen net als vorig jaar.
  Van juni tot september is het meestal mooi weer en kan iedereen lekker naar buiten en genoeg afstand bewaren.
  Met de herfst zal het wel weer terug komen en dan is lang niet iedereen ingeënt.
   
  Laatst bewerkt: 22-02-2021
  henniekootstradekiel en Olivier vinden dit leuk/interessant.
 8. Wanneer je als maatregel afkondigt dat men FFP2-maskers moet gaan dragen en aangeeft dat er voldoende in het land zijn moet je de bevoorrading van apotheken die ze verkopen ook op orde hebben. Was dus niet het geval! Wijkt niet veel af van alle maatregelen elders in de wereld. Overal een chaos omdat we niet weten hoe we met deze pandemie moeten omgaan. Zag op de NDR een programma dat een hele hal waar men vaccinaties uit kan voeren grotendeels leeg staat. Laten we hopen dat het Nederlandse initiatief van een extra fabriek wel tot een goede oplossing komt. Mijn vraag is wel hoe men dan weer aan voldoende basismiddelen komt.
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 9. Die Nederlandse "extra" fabriek is bedoeld voor eventuele nog komende pandemiën, niet voor de huidige.
   
 10. Olivier vindt dit leuk/interessant.
 11. DUIDELIJK: Vanaf donderdag is een gewoon mondmasker niet langer genoeg.

  De regering besloot maandag dat het dragen van het FFP2-beademingsapparaat zonder uitademventiel donderdag vanaf middernacht in het openbaar vervoer, ziekenhuizen, winkels of apotheken verplicht zou zijn. Een alternatief als iemand geen gasmasker heeft, kunnen twee chirurgische afdeklakens zijn. Eerder ingevoerde maatregelen blijven van kracht.

  Verplichte gasmasker

  Het dragen van het FFP2-gasmasker (of KN 95) zonder het uitademventiel is vanaf donderdag 25 februari 2021 0:00 uur:

  • binnenshuis:

  - winkels en servicebedrijven,

  - medische voorzieningen en werkplekken die ambulante zorg verlenen,

  - voorzieningen voor sociale diensten,

  - internationale luchthavens,

  • in het openbaar vervoer,

  • op het perron, in de overkapping en wachtkamer van het openbaar vervoer,

  • in motorvoertuigen, als mensen uit één huishouden er niet in rijden.

  Als u geen geschikt FFP2-masker heeft, kunt u ook twee OK-afdeklakens gebruiken. Stofbescherming van neus en mond is echter al verboden.

  De verplichting om een gasmasker te dragen geldt niet voor kinderen van 2 tot 15 jaar die een medisch gezichtsmasker (chirurgisch laken) mogen dragen.

  Uitzonderingen op de verplichting om een gasmasker of twee medische afdeklakens te dragen, zijn bijvoorbeeld kinderen onder de 2 jaar of kinderen in een kleuterschool of kindergroep. Zie dit document voor verdere uitzonderingen .

  Een FFP2-gasmasker (CN 95), medisch gezichtsmasker of soortgelijk beschermend apparaat is ook verplicht vanaf 0.00 uur op donderdag 25 februari 2021 vanaf 0.00 uur:

  • in alle interieurs van gebouwen, buiten de woning of woonplaats,

  • op alle overige publiek toegankelijke plaatsen in de bebouwde kom van de gemeente, waar minimaal 2 personen minder dan 2 meter uit elkaar op dezelfde plaats en tegelijk aanwezig zijn, tenzij zij huisgenoten zijn.

  Tot zondag is het mogelijk om op deze plaatsen bijvoorbeeld een stoffen sluier of andere adequate bescherming van mond en neus te gebruiken, maar vanaf maandag 1 maart is het noodzakelijk om een FFP2 gasmasker (KN 95) of een medische gezichtsmasker.

  Scholen

  Ook verwacht de overheid dat leerlingen weer naar school gaan. In de huidige situatie krijgen leerlingen van de eerste en tweede graad van de basisschool en leerlingen van speciale of kleuterscholen voltijds onderwijs.

  Vanaf 1 maart moeten andere studenten langzaam terugkeren om regelmatig getest te worden. De tests, die bedoeld zijn voor scholen, zouden zondag moeten aankomen, dus de terugkeer van studenten kan vertraging oplopen.

  Massa-evenementen, vergaderingen, avonduitstapjes

  De avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur loopt door.

  Voor binnenevenementen binnen en buiten geldt een algemene limiet van twee personen.

  Bruiloften, begrafenissen, diensten

  Ze kunnen door maximaal 15 personen worden bijgewoond, in de vierde graad mochten ze 20 zijn. Voor diensten gelden alleen zittende deelnemers met een afstand van twee meter achter elkaar en tot een maximum van tien procent van de capaciteit. Er is ook een verbod op massaal zingen.

  Accommodatie, hotels

  Accommodatievoorzieningen zijn nog steeds verboden voor recreatieve accommodatie.

  Sporten, fitnesscentra, zwembaden

  Alleen professionele wedstrijden zonder toeschouwers zijn toegestaan. Het blijft een afgesloten binnensportterrein voor individuele sporten, het is alleen mogelijk om buiten te sporten voor maximaal twee personen. Zwembaden, fitness- en wellnesscentra blijven gesloten, behalve voor zorgverleners en professionele atleten.

  Musea, galerijen, dierentuinen, bibliotheken, monumenten

  In theaters, bioscopen of concertzalen is er een verbod op toeschouwers, evenals organisatorische en regime-beperkingen voor de aanwezigen bij de repetities.

  Musea moeten gesloten zijn, zoals ze nu zijn. Bibliotheken kunnen alleen distributievensters hebben voor vooraf bestelde boeken.

  Beurzen, tentoonstellingen, dierentuinen moeten gesloten zijn.

  Restaurants, pubs

  Restaurants kunnen alleen een serviceluik hebben, en alleen buiten de avondklok (dwz ze moeten gesloten zijn van 21.00 tot 05.00 uur).


  Verkoopservices

  Er zijn winkels voor basisbenodigdheden en de uitgifte van op afstand bestelde goederen.

  Huishoudartikelen (niet voor de verkoop van meubels), bouwmarkten, bloemisten, fournituren, slotenmakers, eerbiedwaardige goederen, benzineverkoop, medische apotheken, dierenwinkels, winkels voor brillen en lenzen, kranten en tabak, of wapens en munitie blijven open . Autowasstraten, benzinestations, wasserijen en stomerijen blijven ook in bedrijf.

  Dienstverlenende instellingen moeten worden gesloten en het verlenen van diensten buiten de vestiging is niet toegestaan.

  bron: idnes.cz
   
 12. ICU-capaciteit nadert uitputting. Een toenemend aantal jongere patiënten verkeert in een ernstige toestand

  De capaciteit van intensive care-bedden nadert absolute uitputting, vertelde vice-minister van Volksgezondheid Vladimír Černý op een persconferentie. De reden is onder meer het gebrek aan gekwalificeerd personeel en het niet kunnen voldoen aan de gebruikelijke normen.

  "Het aantal patiënten groeit, vooral patiënten op de intensive care. De vraag of we een toename van het aantal andere patiënten kunnen verwachten, is niet of we dat wel of niet kunnen, maar hoeveel kunnen we verwachten '', zei Černý, erop wijzend dat de Tsjechische Republiek zich in zijn recente geschiedenis niet in een dergelijke situatie bevond. nu op 15 procent capaciteit.
  Volgens hem zal een groot deel van het land de komende 14 dagen het maximale niveau bereiken. Het ministerie zal blijven proberen het aantal bedden te vergroten en het personeel te versterken. Het is mogelijk om poliklinische specialisten in ziekenhuizen te betrekken en ook het gebruik van bedden in niet-statelijke ziekenhuizen.

  Hulp uit Duitsland
  'We begonnen ook te praten over buitenlandse hulp. Maar het is klein in termen van capaciteit, ”voegde Černý toe. Het zal mogelijk zijn om patiënten met covid naar ziekenhuizen in Duitsland te brengen. Het aanbod van lokale bedden zal onderdeel uitmaken van de bedcontrolekamer. De eerste Saksische offers zijn voor negen plaatsen.
  "Het moet duidelijk worden gemaakt dat de uitputting van de capaciteit van ziekenhuisbedden geen teken is van systeemfalen. Het falen van het systeem zou zijn als we niet in staat zouden zijn om de patiënten adequate zorg te bieden, zodat het gebeurt dat patiënten buiten zijn en zelfs tijdens de basiszorg niet bij hen komen ", aldus Černý.

  "We zijn nu in Tsjechië met een capaciteit van 15% voor heel Tsjechië. Het hangt af van de dynamiek van de infectie. We hebben het over twee of drie weken, 'zei Černý.

  Volgens de onderminister is de mogelijkheid om gebruik te maken van het veldhospitaal in Brno misplaatst. "Er is hetzelfde probleem als in Letňany, het systeem kan niet genoeg gekwalificeerd personeel leveren", zei hij.

  Patiëntenvervoer
  Vrije capaciteit in de regio helpt bij het organiseren van de uitzending van intramurale zorg. "Dankzij hem zijn we in staat patiënten naar vacatures te vervoeren. Wij zijn in staat om voor patiënten te zorgen. We proberen de capaciteiten die op hun hoogtepunt zijn te vergroten ”, zegt Tomáš Vymazal, Regionale Intensive Care Coördinator voor Praag.
  Petr Kolouch, een vertegenwoordiger van de National Inpatient Care Dispatcher, beschreef ook het systeem van het functioneren van interregionale transporten op een persconferentie. "We hebben 400 transporten uitgevoerd. We reden ze overwegend vanuit de regio Karlovy Vary. En de plaatsen die werden aangeboden waren voornamelijk Praag en de Midden-Bohemen regio, 'zei hij.

  Als de situatie niet verbetert en patiënten in bed blijven liggen, is de betrokkenheid van internationale professionals van het Tsjechische Rode Kruis ook mogelijk. Activering van deze teams is binnen 48 uur, inzet binnen 72 uur.

  Steeds meer jonge patiënten
  Jongere patiënten belanden nu ook in bed. 'Het viel ons toen gewoon op. We volgen meestal veertigers, geventileerde patiënten, met de moeilijkste cursussen. Het virus treft een jongere bevolking ”, zegt Pavel Dostál, coördinator intensive care voor de regio Hradec Králové.

  Volgens gegevens over de vrije capaciteit van ziekenhuizen is ongeveer 85 procent van de bedden op de IC bezet. Maandagavond waren er 168 over voor patiënten met covid-19. Ongeveer driekwart van de standaardbedden met zuurstoftoevoer waren bezet, ongeveer 700 waren leeg voor geïnfecteerden. In Praag en de regio Karlovy Vary was de capaciteit van vacatures op de ICU viel onder de tien procent, slechts negen procent van de standaard zuurstofbedden is beschikbaar.

  Van de meest getroffen districten, zoals de regio's Sokolovsko, Chebsko, Karlovarsko en Tachovsko in West-Bohemen en de regio's Trutnovsko en Náchodsko in het noordoosten van Bohemen, worden patiënten naar ziekenhuizen in andere regio's vervoerd. Naast ambulances helpen ook helikopters van de luchtreddingsdienst. Afgevaardigde Černý zei vorige week dat Tsjechië de hulp van Duitsland zal vragen, waar de regio Karlovy Vary al om vraagt sinds begin januari, toen de capaciteit van huishoudelijke ziekenhuizen in totaal 90 procent is.

  In de westelijke helft van het land groeien nieuwe gevallen sneller dan in Moravië, en ook de ziekenhuizen zijn daar drukker. Volgens experts is de overheersende Britse coronavirusmutatie waarschijnlijk de schuldige.

  bron: denik.cz

  En dan nog het vermoeden op besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant, waar moet dat toe leiden?
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Artsen behandelen een recordaantal ernstige Covid-19-gevallen die steeds jonger zijn.

  De situatie in Tsjechische ziekenhuizen is momenteel kritiek. Maandag werden in de klinieken 1.329 Covid-19-patiënten behandeld die een ernstig ziekteverloop hadden. Dit is het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie in Tsjechië. In totaal worden momenteel meer dan 6.500 mensen behandeld voor Covid-19, het aantal patiënten is de afgelopen dagen gestaag gestegen.

  Maandag zijn in Tsjechische laboratoria 11.233 nieuwe besmettingen met het coronavirus aangetroffen. Dat zijn er ongeveer 2300 meer dan een week geleden.
  De PES-index staat op 75 punten, van 100 punten. Het reproductiegetal is bijna R 1,18. De laatste informatie zegt dat een persoon die besmet is met corona, meer dan één persoon met het virus kan besmetten.

  Het totale aantal vaccinaties 561.078.
  Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 213.411.
  Dagelijks sterven er nu circa 150 tot 160 mensen door corona in Tsjechië.
  -----------------------------
  Vermoedens van een Zuid-Afrikaanse mutatie in Tsjechië bij 8 monsters.

  Hygiënisten vermoeden een Zuid-Afrikaanse mutatie bij een vrouw uit Chomutov, die in Zanzibar was. Mogelijk is dit de achtste verdenking in Tsjechië. Volgens de directeur van het Ústí-hygiënestation, Lenka Šimůnková, werd de vrouw waarschijnlijk op de luchthaven getest op coronavirus en werden de monsters door een testlocatie op de luchthaven naar het laboratorium in Praag gestuurd voor analyse. Dit is tot op heden de enige verdenking van een Zuid-Afrikaanse mutatie in de regio Ústí nad Labem.
  Verdenkingen van een Zuid-Afrikaanse mutatie werden vandaag ook gemeld door Zuid-Moravische hygiënisten.
  Op een kleuterschool in Brno ontstond een vermoeden van een Zuid-Afrikaanse mutatie bij twee kinderen en twee leerkrachten. Ook bij een vrouw en een man uit de regio Hradec Králové en bij een vrouw uit de regio Zuid-Moravië is het vermoeden van de Zuid-Afrikaanse mutatie.
  De resultaten eind deze week bekend moeten zijn.

  Deskundigen zeggen dat de vaccins die nu in Tsjechië tegen covid-19 worden gevaccineerd, mogelijk niet zo effectief zijn tegen de Zuid-Afrikaanse mutatie. Vanwege mutaties zal het waarschijnlijk nodig zijn om mensen in de toekomst opnieuw te vaccineren. Vaccinfabrikanten die in Europa zijn goedgekeurd, passen vaccins al aan.
  ----------------------------
  De capaciteit van ziekenhuisbedden bijna begrensd, zegt vice-minister van Volksgezondheid.

  De capaciteit van ziekenhuisbedden in Tsjechië nadert zijn absolute limieten, voornamelijk door een gebrek aan personeel, zei vice-minister van Volksgezondheid en ziekenhuisbedcoördinator Vladimír Černý op een persconferentie op dinsdag. Dit, zei hij, leidt tot vertraging van niet-covidgerelateerde zorg. Het ministerie werkt momenteel aan uitbreiding van het aantal intensive care-afdelingen in gezondheids faciliteiten.
  Het gebrek aan gekwalificeerd personeel betekent dat het ministerie niet overweegt om een veldhospitaal in Brno te activeren, zei de heer Černý. De capaciteit van de intensive care in Praag met nog eens circa 50 bedden uitgebreid.
  Blatný: In het ergste geval stopt het ziekenhuis met niet-acute zorg.
  -------------------------
  Overdracht van Tsjechische coronaviruspatiënten naar Duitsland krijgt groen licht.

  Premier Andrej Babiš sprak met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over aanbiedingen van bedden voor Tsjechische patiënten met covid-19 in Duitsland.
  Het is nu mogelijk om een aantal patiënten met het COVID-19 coronavirus vanuit Tsjechië naar Duitse ziekenhuizen over te brengen, zei de gouverneur van de regio Karlovy Vary, Petr Kulhánek, dinsdag.
  De beslissing komt na een eerder beroep van de belangrijkste ziekenhuisbedcoördinator, Vladimír Černý, aan minister van Volksgezondheid Jan Blatný om het aanbod van Duitsland te accepteren om de huidige last voor het Tsjechische gezondheidssysteem te helpen verlichten, dat moeite heeft om het hoge aantal hopsitalisaties bij te houden. De Duitse deelstaat Saksen heeft hiervoor negen van zijn bedden aangeboden.
  De regio Hradec Králové zou patiënten naar Poolse ziekenhuizen aan de grens kunnen vervoeren als de ziekenhuiscapaciteit vol is en het onmogelijk is om naar andere regio's te worden vervoerd.
  Soms reisden patiënten met covid honderden kilometers tijdens transport tussen regio's, bijvoorbeeld van Cheb naar Brno of van Náchod naar Kyjov.
  Het Tsjechische Rode Kruis (ČČK) begint paramedici in ziekenhuizen te helpen. Ze kunnen zorgen voor de hygiëne van de patiënt en het bed, met eten en drinken en regelmatig controleren. Ze zouden het gemakkelijker moeten maken, vooral voor de zusters. De teams bestaan uit ČČK-leden en vrijwilligers, die de organisatie sinds oktober traint.
  -----------------------------
  Deze week worden 196.000 doses anti-COVID-vaccin verwacht.

  Zo'n 196.000 doses vaccins tegen COVID-19 zullen deze week in Tsjechië aankomen en 176.000 volgende week, twitterde het ministerie van Volksgezondheid. Bovendien zullen 3.510 extra doses van de firma Pfizer/BioNTech naar de regio's met het meest coronavirus, de regio's Karlovy Vary, Pilsen en Hradec Králové worden gestuurd.
  Op 18 februari leverden producenten ongeveer 667.000 vaccindoses aan Tsjechië, waarvan de meeste afkomstig waren van Pfizer/BioNTech, terwijl Moderna en AstraZeneca elk ongeveer 40.000 doses leverden. Volgens het oorspronkelijke vaccinatiestrategieprogramma hadden in januari en februari 998.000 doses moeten worden verstrekt, meer dan 900.000 in maart en bijna 1,5 miljoen in april.
  Ministerie: AstraZeneca is 94% effectief voor mensen ouder dan 65.
  -----------------------------
  Woensdag wordt de heropening van de scholen besproken.

  Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei dat de Tsjechische regering nog steeds rekent op een gedeeltelijke terugkeer van kinderen naar scholen op 1 maart, maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček weigerde commentaar te geven op de datum van terugkeer. Beiden zeiden dat het zou afhangen van de levering van antigeentests voor schoolkinderen en of de pandemiewet op tijd van kracht zou worden. Blatný zei dat als de pandemiewet die de Senaat wil herschrijven, niet van kracht zou zijn, het risico van verspreiding van de pandemie op scholen te groot zou zijn.
  Antigeentests worden verwacht op 28 februari, ondanks vragen over het contract met de leverancier.
  Babiš wil dat president Miloš Zeman vrijdag de pandemiewet ondertekent.
  ---------------------------
  3000 toeschouwers kunnen de volgende drie thuiswedstrijden van Slavia Praag bijwonen.

  De voetbalclub Slavia Praag mag in de komende drie thuiswedstrijden van de Tsjechische competitie tot 3000 toeschouwers toelaten in haar stadion. 2000 fans uit de gelederen van seizoenskaarthouders en 1000 gezondheidswerkers kunnen de wedstrijden bijwonen. Dat maakte Jaroslav Tvrdík, de CEO van Slavia, dinsdag bekend. Volgens hem is deze goedkeuring de voortzetting van een proefproject in opdracht van minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Het project is bedoeld om toeschouwers stap voor stap terug te brengen naar de stadions en concertzalen, zelfs tijdens de coronaviruspandemie.
  -----------------------
  Voormalig president Václav Klaus is positief getest.

  Voormalig president en tegenstander van maskers Václav Klaus heeft een coronavirus. Petr Macinka, een woordvoerder van het Václav Klaus Instituut, bevestigde dit aan de Lidovky-server en verklaarde dat Klaus vanmiddag positief is getest.
  "Na ongeveer een half uur onderzoek in het Centraal Militair Hospitaal, gaat is over op thuisbehandeling".
  Klaus sr. Is een openbare tegenstander van het dragen van maskers. Hij bekritiseerde ook de maatregelen van de overheid tegen het coronavirus en zei dat hij zich niet tegen covid zou laten vaccineren.
  ------------------------
  De Europese Commissie roept op tot het openen van de grenzen en Duitsland verdedigt zijn acties.

  Duitsland wil de quarantainebeperkingen voor binnenkomst zo snel mogelijk opheffen, maar de bescherming van de bevolking heeft voorrang, zei de Duitse staatssecretaris voor Europese Zaken, volgens wie coronavirusmutaties vanuit Tsjechië naar Duitsland komen.
  In de afgelopen dagen heeft de Europese Commissie Duitsland herhaaldelijk bekritiseerd voor de invoering van grenscontroles met de Tsjechische Republiek en de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Brussel stuurde maandag een brief naar Duitsland en vijf andere EU-landen met het verzoek om binnen tien dagen de noodzaak van een strenger grensregime uit te leggen. De aantijgingen hebben ook betrekking op België, dat mensen nu alleen in dringende gevallen toestaat het land te verlaten. Andere geadresseerden van de brief zijn Hongarije, Denemarken, Finland en Zweden.
  --------------------
  De Israëlische regering luisterde naar het verzoek van de Tsjechische premier Andrei Babiš en stuurde vaccins als geschenk naar Tsjechië.

  De Israëlische journalist Gili Cohen meldde op Twitter dat de Tsjechië, samen met Honduras en Guatemala, duizenden vaccins zou ontvangen van Israëlische voorraden. Ze wees er ook op dat dit landen waren die ambassades hadden geopend of hun diplomatieke missies naar Jeruzalem hadden verplaatst.
  -------------------
  Škoda Auto heeft 300 besmette personen in Kvasiny en Vrchlabí, dit beperkt de productie niet. Tests zijn gratis voor medewerkers.
  -----------------
  Dankzij vaccinatie daalt het aantal geïnfecteerde zorgprofessionals sterk.

  Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
  Laatst bewerkt: 23-02-2021
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Deskundigen en regionale politici eisen: industriële bedrijven massaal testen of sluiten.

  De coronasituatie in Tsjechië is de afgelopen dagen niet verbeterd, integendeel. De situatie is het ergst in de Tachov-regio, waar de afgelopen zeven dagen 1.349 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners werden geregistreerd. Lokale politici zoeken naar mogelijke oorzaken bij industriële productie.

  Ladislav Macák is de burgemeester van de West-Boheemse districtsstad Tachov. Tien dagen geleden werden drie regio's van Tsjechië afgezet vanwege hoge coronacijfers, waarvan er twee - Sokolov en Cheb - net als Tachov in West-Bohemen liggen. Burgemeester Macák is sceptisch over een mogelijke regionale "lockdown". Hij zei op de Tsjechische radio:
  “De bewoners proberen aan alle coronamaatregelen te voldoen. Ik bedoel niet dat mensen zich plotseling anders zouden gedragen dan voorheen. Jongeren nemen alles wat roekelozer op dan de oudere generatie, maar dat is altijd zo geweest. Ik zie geen oplossing in het afsluiten."

  Macák is ervan overtuigd dat de oorzaak van de slechte coronasituatie in de regio ligt in het nabijgelegen industriegebied:
  “We weten niet hoeveel mensen die door de uitzendbureaus zijn geplaatst hier wonen, of ze zijn of worden getest of ingeënt. Ik bedoel werknemers die door agentschappen worden ingehuurd om te werken in bedrijven in de industriezone Nová Hospoda. Het zijn geen vaste medewerkers van het bedrijf."

  Volgens de burgemeester zijn er duizenden arbeiders geplaatst door de bureaus. De lokale politicus merkte op dat aan de andere kant enkele van de grote bedrijven in de regio hun werknemers sinds de herfst testen. Een ander probleem waren volgens Macák tot voor kort de vrachtwagenchauffeurs die gebruik maakten van de grensovergang Rozvadov - Waidhaus.
  "Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs reden door de republiek zonder een coronatest te hebben doorlopen. Ze werden door Duitse functionarissen voor de grens aangehouden en niet binnengelaten. Ze mochten vooraf door het land rijden, niemand controleerde hen. Toen ontstond hier een echte chaos."

  De lokale politicus is niet de enige die in de huidige discussie over de coronamaatregelen de noodzaak benadrukte om de medewerkers in industriële bedrijven te testen. Het hoofd van het Centrum voor de Modellering van Biologische en Sociale Processen (Bisop), René Levínský, reageerde op de Tsjechische radio over de mogelijke coronamaatregelen:
  “Het is noodzakelijk om andere zeer dramatische middelen te gebruiken: ofwel een echte lockdown invoeren, wat waarschijnlijk moeilijk te bereiken is vanuit politiek oogpunt. Dit zou ook een forse vermindering van de industriële productie betekenen. Dit ging de hele tijd door. Of in ieder geval moeten de bedrijven duidelijk worden verteld: als ze niet testen, kunnen ze niet open zijn, net als de restaurants en andere bedrijven. Ik denk dat dat belangrijk is. Meestal raken mensen nog steeds besmet op het werk. Het feit dat de bedrijven hun medewerkers niet testen, is een duidelijke overtreding van de hygiënevoorschriften. Bedrijven waar het virus zich verspreidt, mogen niet open blijven."

  Chauffeurs van vrachtwagens uit het buitenland, waarvan er duizenden dagelijks via Tsjechië naar Duitsland rijden, zijn nog geen bron van besmetting met het coronavirus in de Pilsenregio. Dat zei Stanislav Částečka, coördinator van de bemonsteringsteams. Hij reageerde daarmee op de vrees van burgemeesters uit de grensregio Tachov, die nu het meest getroffen district van het land is.
  Bron deutsch.radio.cz.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dit schreef ik op 5 februari........ het duurde wat langer maar verbaasd me niet:

  Coronavirus in cijfers: 15.672 nieuwe gevallen bevestigd op vrijdag

  Tsjechië zag dinsdag 15.672 nieuwe bevestigde COVID-19-gevallen, de hoogste dagelijkse stijging sinds 6 januari. De stijging van dinsdag is de zesde hoogste aantal in de hele epidemie.
  Het aantal besmette mensen is in de regio Moravië-Silezië sterk gestegen. Een recordaantal deed zich dinsdag voor in de Pilsen-regio. In Praag was de op twee na hoogste stijging sinds het begin van de epidemie in maart vorig jaar.
  In de regio Karlovy Vary met twee gesloten districten neemt de besmetting met het coronavirus nog steeds niet af. In Sokolov is het nog steeds druk op straat met mensen en zonder masker.
  Bijna 7.000 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 1.389 in ernstige toestand. De capaciteit van de intensive care-afdelingen is volgens de hoofdcoördinator ziekenhuisbedden voor 85 procent vol.
  Het ziekenhuis in Vrchlabí heeft een uitgeputte capaciteit van IC-bedden. "Als een bed op de IC vrijkomt, is het meestal binnen een uur bezet. Het hele ziekenhuis is nu voor 95 procent bezet", aldus de woordvoerster.

  De PES-risico-index is 75 punten. Het R-getal blijft op R 1,18. Aanvankelijk was de PES-index bedoeld als leidraad voor maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, maar nu is de waarde ervan niet meer relevant. De belangrijkste indicator voor de overheid is de bezetting van ziekenhuizen.
  Dagelijks sterven er nu circa 160 mensen door corona in Tsjechië. Tsjechië het op een na hoogste percentage van Covid-19 sterfgevallen in de EU (1.840 mensen per miljoen) na België (bijna 1.900).
  Het totale aantal vaccinaties 581.542.
  Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 220.924.
  Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný loopt Tsjechië niet achter op het gebied van vaccinatiesnelheid tussen Europese landen.

  ----------------------------------

  Wordt het een harde lockdown?

  Het kabinet besluit vanavond de maatregelen aan te scherpen. Verplichte tests van bedrijven, sluiting van kleuterscholen en eerste klassen, of beperkingen op reizen tussen regio's worden verwacht. Babiš gaf aan dat hij niet overweegt om bijvoorbeeld industrie- en fabrieken te sluiten, maar de contacten tussen mensen wil verminderen.

  Leerlingen zullen begin maart niet naar de klas kunnen terugkeren zoals gehoopt, vertelde premier Andrej Babiš na een kabinetsvergadering op woensdagochtend.

  De regering zal de Kamer van Afgevaardigden vragen om de huidige noodtoestand, die op 28 februari afloopt, te verlengen tot 17 maart.

  "Op 1 maart is het een jaar geleden sinds het begin van de pandemie in Tsjechië, en helaas lijkt het erop dat op de verjaardag de situatie in ons land absoluut de ergste zal zijn voor de periode van het traumatische jaar dat we hebben gehad," zei Babiš.

  -------------------------------

  EU overweegt Tsjechische aanvraag tijdelijke verhoging geleverde vaccins

  De Europese Unie behandelt het verzoek van Tsjechië om tijdelijk meer vaccins te verstrekken dan het aantal dat is toegewezen in het kader van de gezamenlijke EU-distributie van vaccins. Verschillende EU-bronnen hebben ČTK vandaag verteld dat de beoordeling van een dergelijke "lening" aan de lidstaten is. Slowakije wil ook vaccins lenen van andere lidstaten.

  --------------------------

  Snuffelhonden meer dan 90 % effectief in het identificeren van covid-19

  Speurhonden identificeren correct of een persoon coronavirus heeft in meer dan 90 procent van de pogingen, zei cynoloog Gustav Hotový woensdag tijdens een demonstratie op de Trojská Primary School in Praag. Samen met het Tsjechische opsporings- en reddingsteam heeft Hotový verschillende honden getraind om Covid-19-monsters van een geïnfecteerde persoon te identificeren.

  -------------------------

  Polen vereist een negatieve test of quarantaine voor mensen uit Tsjechië en Slowakije

  Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
  Laatst bewerkt: 24-02-2021
 16. Vanmorgen tegen 9 uur een bericht op NPO-Radio1 dat Tsjechië behoort tot een aantal landen die vaccins uit Israël krijgen. Men heeft daar te veel en verdeelt het restant over landen met wie men een goede relatie heeft.
   
  Franky en Olivier vinden dit leuk/interessant.
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Aantal corona-geïnfecteerden in Tsjechië blijft hoog

  In Tsjechië werden woensdag 13.657 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd, een stijging van ongeveer 2.700 op dezelfde dag de week ervoor. Het reproductiegetal voor het virus bleef op 1,18 terwijl de nationale risico-index opnieuw 75 punten op 100 bedroeg.
  Het R-getal daalde licht naar R 1,117.
  In de ziekenhuizen werden woensdagochtend bijna 6.970 Covid 19-patiënten geteld. Bovendien ligt het aantal mensen bij wie de ziekte een ernstig beloop heeft, op een recordhoogte van meer dan 1.430. In Tsjechië zijn al 19.835 mensen besmet met corona overleden.
  Het aantal met covid-19 geïnfecteerde medici begon weer toe te nemen. Momenteel zijn er 2.840 geïnfecteerde medici, ongeveer 150 meer dan een week geleden.

  Bijna 20.000 Covid-sterfgevallen zijn geregistreerd sinds het virus bijna precies een jaar geleden voor het eerst in het land werd ontdekt. Dagelijks sterven er nu 160 tot 170 mensen door corona in Tsjechië.
  Het totale aantal vaccinaties 600.429.
  Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 226.780.

  ---------------------------

  Ziekenhuizen regio Ústí nad Labem hebben geen bedden meer

  Van ziekenhuizen in de regio Ústí nad Labem vanwege een gebrek aan intensive care-bedden vervoerde een helikopter twee covid-patiënten naar andere faciliteiten. Hij vervoerde woensdag een patiënt van Ústí nad Labem naar Vsetín, de andere vloog vandaag van Žatec in de regio Louny naar Ostrava.

  -------------------------

  De strikte lockdown-gesprekken van de regering gaan de tweede dag in.

  De Tsjechische regering heeft tijdens haar bijeenkomst gisteravond niet besloten hoe ze de vergrendeling van COVID zou versterken. De besprekingen worden vandaag om 18.00 uur voortgezet. Premier Andrej Babiš wil het strengere lockdown dat Tsjechië een jaar geleden zag teruggeven in een poging om de verspreiding van de meer besmettelijke Britse mutatie van het coronavirus te stoppen. Babiš zei dat het verminderen van de verspreiding van COVID-19 in de komende twee tot drie weken van cruciaal belang is om het gezondheidszorgsysteem te behoeden voor ineenstorting. Het kabinet overweegt om de verplaatsing tussen regio's en tot op zekere afstand van de woonplaats te beperken. Sommige winkels die nog open zijn, worden mogelijk gesloten.

  ------

  De regering zal vanavond geen nieuwe aanscherpende maatregelen goedkeuren om de pandemie te bestrijden. Dat zei minister van Financiën Alena Schillerová na de ontmoeting met president Miloš Zeman. Het kabinet zal de maatregelen bespreken en voorbereiden. Het kan ze echter pas goedkeuren na een mogelijke verlenging van de noodtoestand, waartoe de deputaten vrijdag besluiten.
  ----------------------------------

  Staat belooft financiële steun tests bedrijven en zelfstandigen

  De Tsjechische staat zal bedrijven en zelfstandigen van middelen voorzien voor coronatests van hun werknemers. Voor elke test worden 60 kronen (2,30 euro) betaald. Ieder bedrijf heeft recht op vier testen per medewerker per maand.

  -----------------------------

  Zuid-Afrikaanse Covid-mutatie bevestigd in Tsjechië

  De zogenaamde Zuid-Afrikaanse mutatie van Covid-19 is bevestigd in Tsjechië, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen dagen waren er meldingen geweest dat er vermoedelijke gevallen waren van de relatief besmettelijke variant. Een aantal gevallen is in verband gebracht met een groep die naar Zanzibar is afgereisd.

  Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid heeft de bevolking verboden naar verschillende Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen te reizen. Er zijn uitzonderingen voor belangrijke zaken die niet kunnen worden uitgesteld. De maatregel verbiedt reizen naar Botswana, Brazilië, Eswatini, Zuid-Afrika, Kenia, Lesotho, Malawi, Mozambique, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. Dit geldt in eerste instantie tot begin april.
  Volgens advocaten heeft het reisverbod geen wettelijke basis.

  ----------------------------

  Covid-medicijn bamlanivimab arriveert in Tsjechië

  De eerste levering van het coronavirusgeneesmiddel bamlanivimab is gearriveerd in Tsjechië. Het middel bevat zogenaamde monoklonale antilichamen, die voorkomen dat het virus de cellen binnendringt. Het is bedoeld voor patiënten kort na het uitbreken van Covid-19 die ook aan andere risicofactoren te maken hebben en bij wie een ernstig verloop van de ziekte of zelfs de dood te verwachten is.
  Volgende maand zouden de eerste doses van een ander antilichaammedicijn, geproduceerd door de firma Regeneron, ook Tsjechië moeten bereiken.

  ----------------------------------------------

  Tachov zou dankzij buitengewone voorraden voldoende vaccins moeten hebben

  De Tachov-regio, het meest epidemisch getroffen district in Tsjechië, zal dankzij buitengewone voorzieningen voldoende vaccins hebben om senioren ouder dan 80 jaar en gezondheidswerkers te vaccineren. Vandaag is de eerste grote vaccinatie gestart in Tachov, deze gaat vrijdag verder in Stříbro.

  ---------------------------------------------

  Huisartsen kunnen ook mensen onder de 70 vaccineren

  Huisartsen, die vanaf maart betrokken zullen zijn bij de covid-19-vaccinatie, kunnen mensen onder de 70 jaar vaccineren die het risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte. Het is ter beoordeling van de specifieke arts.

  -------------------------------

  Frankrijk zal Tsjechië 100.000 doses Pfizer-BioNTech-vaccin leveren

  Frankrijk zal Tsjechië halverwege volgende maand 100.000 doses van het Pfizer-BioNTech coronavirusvaccin leveren, zei de Tsjechische premier Andrej Babiš donderdag.
  Babiš voegde eraan toe dat zijn regering ook andere EU-landen om deze hulp heeft gevraagd.
  Deze week zijn 5000 doses van het Moderna-vaccin, gedoneerd door Israël, het land binnengekomen. Deze worden gegeven aan Tsjechische soldaten die helpen bij de zorg voor Covid-19-patiënten in ziekenhuizen.

  ----------------------------
  Analyse: infectierisico wordt ook beïnvloed door aantal klassen op school

  Op de basisschool wordt covidu-19 in de helft van de gevallen onder kinderen in dezelfde klas verspreid. 17 procent van de leraren is betrokken bij de verspreiding van de infectie, voor wie het contact met leerlingen risicovoller is dan met andere leraren. Regime-maatregelen in de klas en tijdens pauzes zijn vooral belangrijk om de epidemie te beteugelen, en ook het aantal klassen dat op school aanwezig is, heeft een effect. Na de opening van de negende klas zou een derde van de schoolkinderen besmet raken.

  ---------------------------

  De politie controleert op onbevredigende gezichtsbedekkingen

  De Praagse politieagenten vestigen hun aandacht op de nieuwe regels voor het dragen van beschermende uitrusting op blootgestelde plaatsen. Politieagenten blijven zich concentreren op degenen die geen goede bescherming voor hun mond en neus hebben bij het controleren op noodmaatregelen. Dergelijke daders kunnen een boete krijgen van maximaal 10.000 kronen of worden aangemeld bij een bestuursorgaan.

  ----------------------

  Covid besmette door verzorgers ook dieren in Praagse dierentuin

  Covid schuwt dieren in gesloten dierentuinen niet. Uit mesttesten in de dierentuin van Praag bleek een coronavirus bij een mannelijke gorilla Richard en twee Indiase leeuwen. Tot nu toe zijn de symptomen erg mild, ze zijn vrijwel zeker besmet door verzorgers. Andere dieren wachten ook op testen.

  ---------------------------

  Tsjechische Post mist 650 mensen door coronavirus: 19 vestigingen gesloten

  --------------

  Senator roept minister Blatný op excuses aan te bieden aan burgemeester Cheb

  Volgens Cheb-senator Miroslav Plevný moet de minister van Volksgezondheid Jan Blatný zich publiekelijk verontschuldigen voor de bewering dat zijn burgemeester Antonín Jalovec verantwoordelijk is voor de ongunstige ontwikkeling van de epidemie in Cheb. De senator riep de minister hier vandaag op in een open brief, waarin hij zijn uitspraken als onwaar omschreef. "Van een regeringslid die ons belette patiënten naar onze buren te vervoeren, zien we alleen een punt in plaats van steun. Ik vraag je om een openbare verontschuldiging", schreef Plevný aan Blatný. Tijdens de bespreking van de pandemiewet in de Senaat op woensdag, verklaarde de minister onder meer dat de burgemeester van Cheb, ondanks het verbod, de exploitatie van kerstmarkten en openbare ijsbanen heeft toegestaan, uitgeschakeld coronavirus testen en dat de Cheb-regio een van de laatste gebieden was waar vaccinatie begon in Tsjechië.

  --------------------

  Snelle afname aantal griepgevallen

  Februari is meestal het hoogtepunt van een grieppandemie. Dit jaar zien onderzoekers echter een snelle daling van het aantal griepgevallen en de laagste geregistreerde infecties in decennia. Volgens experts is dit grotendeels een gevolg van de maatregelen die zijn genomen in verband met de coronaviruspandemie.

  -----------------------

  EU-leiders debatteren over vaccins en grensbeperkingen

  In het bijzonder zullen de presidenten en premiers van de Europese Unie vandaag met name debatteren over het verbeteren van de distributie van covid-vaccins en het oplossen van controversiële grensbeperkingen. Tijdens de eerste dag van de tweedaagse videoconferentie zullen ze ook de mogelijkheid bespreken om uniforme vaccinatiecertificaten af te geven of een betere coördinatie van het gezondheidsbeleid van de Unie.

  ------------------------------

  Met of zonder EU: Oostenrijk wil covid "groene paspoorten" invoeren

  De Oostenrijkse bondskanselier wil in het land zogenaamde groene paspoorten invoeren voor gevaccineerd, genezen en negatief getest op coronavirus, ook al is de hele Europese Unie het niet eens met dit plan.

  Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
 18. het aantal besmettingen in Tsjechië was gisteren 13793 en vandaag 14457
  Ik snap er niets van dat die cijfers hier zo enorm hoog zijn.
  O ja, voordat ik het vergeet: Bij ons is vandaag het plaatselijk sushi restaurant weer open gegaan. Kan makkelijk ..toch ?
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Mogelijk vanaf zondagavond nieuwe strenge verboden
  Recordaantal ernstige gevallen, dodenaantal nadert 20.000

  Het aantal nieuw geïnfecteerden met het coronavirus blijft stijgen in Tsjechië. Nog eens 14.457 bevestigde COVID-19-gevallen werden donderdag gemeld in Tsjechië, zo'n 2.758 meer dan een week geleden.
  Het aantal Covid-19-patiënten in de Tsjechische klinieken is ook aanzienlijk toegenomen. Donderdag waren er ongeveer 7.200 in ziekenhuizen, met een recordaantal van 1531 die behandeld moesten worden op de intensive care-afdelingen.

  De PES-index bleef op 75.
  Het R-getal is R 1,19 en zal oplopen tot R1,3 - 1,4. Dit werd verklaard door de minister van Volksgezondheid Blatný in de Kamer van Afgevaardigden.
  Het dodental is nu bijna 20.000.

  De eerste gevallen van de Zuid-Afrikaanse mutatie zijn donderdag officieel bevestigd in Tsjechië. De meer besmettelijke Britse mutatie is nu dominant in veel delen van het land.

  Het totale aantal vaccinaties 623.820.
  Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 232.792.

  --------------------

  Overname coronapatiënten: Tsjechië onderhandelt met Duitsland en Polen

  De Tsjechische regering onderhandelt met Duitsland en Polen om coronapatiënten naar de klinieken aldaar te halen. Dat maakte minister van Volksgezondheid Jan Blatný donderdagavond laat bekend. Volgens de minister zou het aantal nieuwe besmettingen omhoog kunnen schieten tot 20.000, zelfs als de geplande hardere lockdown van kracht zou worden.

  Veel Tsjechische ziekenhuizen hebben praktisch geen vrije IC-bedden meer om verdere Covid-19-gevallen te accepteren. Duitsland zou tot 100 intensive care-patiënten kunnen opnemen, zei Blatný.

  ---------------

  De verspreiding van de zogenaamde Britse coronavirusmutatie heeft geleid tot een groter aantal jonge patiënten in ernstige omstandigheden. Het kan echter ook in het algemeen geïnfecteerd zijn. In de ziekenhuizen in Praag bevinden twintigers en dertigers op IC, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 60 jaar.
  "We kunnen bevestigen dat we steeds vaker covid-positieve patiënten op jongere leeftijd opnemen met een ernstiger verloop van coronavirusinfectie tegen de lente of herfst coronavirusgolf", aldus ziekenhuiswoordvoerder Petr Sulek.
  De vraag is of het hogere aantal jongere patiënten in een ernstige aandoening te wijten is aan de kenmerken van de Britse mutatie, die volgens studies al overheerst onder de geïnfecteerden in de metropool, of in het algemeen aan het grotere aantal geïnfecteerden. Volgens hoofdarts van het Algemeen Universitair Ziekenhuis (VFN) Martin Balík is dit eerder het tweede geval.
  "Het is waar dat langere virusreplicatie in nieuwe mutaties leidt tot grotere besmettelijkheid en covid-19 treft meer individuen. Dit komt ook tot uiting in bevolkingsgroepen waar het vroeger zeldzamer was, zoals jongere individuen."


  -----------------------
  Leraren en 70-plussers kunnen zich komende dagen inschrijven voor vaccinatie

  Leraren kunnen zich vanaf zaterdag 27 februari registreren voor een Covid-vaccin. Vanaf maandag 1 maart kunnen 70-plussers beginnen met registreren. De start van de registratie voor deze twee groepen is twee dagen uit elkaar om te voorkomen dat het systeem zal instorten.
  Meer dan 3.000 huisartsen zullen vanaf maandag betrokken raken bij het vaccinatieproces, hoewel sommigen zeggen dat ze nog steeds wachten op vaccins en naalden.
  624.000 gezondheidswerkers en 80-plussers zijn tot nu toe gevaccineerd.

  ----------------------------

  Dubbele maskers zijn niet meer voldoende

  Gecertificeerde maskers zullen vanaf 1 maart verplicht zijn in het OV winkels en andere plaatsen waar mensen samenkomen, zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný donderdag. Twee medische maskers zijn niet meer voldoende. Blatný zei ook dat werkgevers vanaf 1 maart hun werknemers zouden moeten uitrusten met de nodige beschermende middelen.

  -----------------------

  Regering wil beweging beperken, kleuterscholen en sommige winkels sluiten

  De Tsjechische regering heeft nieuwe maatregelen opgesteld die ze zou willen opleggen om een toename van het aantal gevallen van coronavirus te beteugelen.
  Het is van plan om verplaatsingen tussen verschillende districten te verbieden (met uitzondering van reizen naar het werk of om voor een familielid te zorgen), om kleuterscholen en scholen te sluiten en enkele van de winkels die tot nu toe open waren te sluiten.
  De overheid is niet van plan fabrieken en andere werkplekken te sluiten, maar zal testen bij bedrijven subsidiëren.
  De quarantaineperiode wordt verlengd van tien naar veertien dagen vanwege de meer besmettelijke varianten van de ziekte.
  Het kabinet overweegt om mobiliteit te beperken tussen district - bijvoorbeeld wanneer ze naar de natuur reizen - mogen ze alleen op het grondgebied van het kadaster van de thuisgemeente zijn.
  De nieuwe beperkingen zouden op maandag in werking treden en drie weken duren.
  De avondklok blijft van kracht tussen 21.00 en 05.00 uur.

  --------

  De oppositie in het Tsjechische Huis van Afgevaardigden heeft de regering opgeroepen om vanwege de gewijzigde situatie een nieuwe noodtoestand af te kondigen. De Britse virusmutatie of de overbelasting van het gezondheidssysteem zouden als argument kunnen dienen, aldus vertegenwoordigers van de piraten, de burgemeesterspartij Stan, de burger-democraten, christen-democraten en Top 09.

  ---------

  Het ministerie van Gezondheid en hygiënestations krijgen de bevoegdheid om uitgebreidere beperkingen op te leggen tegen de verspreiding van covid-19. Ze zullen expliciet in staat zijn om bijvoorbeeld handel, diensten, productiefaciliteiten, zwembaden en openbare en privé-evenementen, landelijk of regionaal, te beperken zonder de noodzaak van een noodtoestand. Vandaag keurde de Kamer van Afgevaardigden het ontwerp van de zogenaamde pandemiewet in de Senaatsversie goed.

  --------------------------

  Ministerie: Zonder lockdown in maart 30.000 geïnfecteerden per dag

  De geplande maatregelen en de druk om hieraan te voldoen, kunnen de verspreiding van de ziekte vertragen. Over ongeveer twee weken zou de bevolking beginnen af te nemen, zei het ministerie van Volksgezondheid vandaag. Naast het reproductiegetal neemt ook de relatieve positiviteit van de tests toe. Dagelijks komen er zo'n 2.000 nieuwe infecties bij boven de 65 jaar, waarvan een derde ziekenhuiszorg nodig heeft. "Het handhaven van de bestaande maatregelen, de druk om eraan te voldoen en verdere versterking hebben het potentieel om de verspreiding van de ziekte te vertragen en de viral load in de bevolking ongeveer 14 dagen na de introductie te verminderen. Toch is het noodzakelijk om sinds de invoering van de maatregel te rekenen op een minimaal tien dagen durende stijging van de waarden, terwijl begin maart het dagelijkse aantal geïnfecteerden de 20.000 zal overschrijden,"zei Ladislav Dušek, directeur van het Instituut voor gezondheidsinformatie en -statistiek (ÚZIS). Volgens hem zouden de nieuwe maatregelen het aantal schoolcontacten tot nul moeten terugbrengen, zouden werkcontacten met 20 procent kunnen worden teruggebracht, mede dankzij de versterking van het thuiswerk, en soortgelijke beperkingen op vrijetijdsbesteding zullen deze eveneens verminderen. Volgens Dušek zullen er in maart elke dag gemiddeld meer dan 30.000 mensen nieuw geïnfecteerd raken als de beperkingen niet worden ingevoerd. Maar liefst 17 procent van hen loopt een risico op een ernstige ziekte.

  -------------------------------

  Duitsland: geen coronatests van vrachtwagenchauffeurs

  Volgens premier Andrej Babiš zwichtte bondskanselier Angela Merkel voor de kwestie van coronatests op vrachtwagenchauffeurs. Duitsland wil deze tests dan ook niet meer eisen, zo maakte de Tsjechische regeringsleider donderdag bekend na een online EU-top.
  Om de verspreiding van de Britse coronamutatie tegen te gaan, eist Duitsland sinds 14 februari een negatieve coronatest van alle reizigers uit Tsjechië. Omdat dit ook het vrachtverkeer treft, stonden er soms lange files op de snelwegen voor de grens. Tsjechië en andere landen protesteerden tegen de verordening en wezen erop dat deze in strijd zou zijn met de beginselen van de Europese interne markt.

  ---------------------

  Minister van Justitie komt tussenbeide bij dakloze die broodjes steelt

  Minister van Justitie Marie Benešová heeft zich tot het Hooggerechtshof gewend met een klacht over de ernst van een vonnis voor kleine diefstal.
  De klacht heeft betrekking op de zaak van een dakloze man die werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens diefstal van vijf broodjes. De man ging in beroep en zijn straf werd verlaagd tot 1,5 jaar gevangenisstraf. De uitzonderlijke straf was te wijten aan de noodtoestand die gold op het moment van de diefstal.
  De verdediging voerde aan dat de dakloze man door honger was gedreven en niet had geplunderd, maar het argument werd niet in overweging genomen.

  ------------------

  Covid zal meer levens eisen dan omgekomen Tsjechoslowaakse soldaten tijdens Tweede Wereldoorlog

  De impact van covid-19 in Tsjechië is nu ongeveer de helft van het verlies aan mensenlevens dat door de Spaanse griep in Tsjechoslowakije is veroorzaakt. Het is waarschijnlijk dat de dood het aantal Tsjechoslowaakse soldaten zal overtreffen dat op de fronten van de Tweede Wereldoorlog is omgekomen.

  Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
  Met een kibbelende regering is het voor veel mensen niet meer geloofwaardig en gaat men rebelleren. Lekker stoer doen met oa maskers op alle plaatsen waar ze niet horen en op elkaar zitten met een drankje erbij.
  De Britse mutatie wordt ook meer en is langer besmettelijk.
  Vrijheid is belangrijk, dus sluit alle kwetsbaren maar op zodat de rest kan feesten.
   
  Laatst bewerkt: 26-02-2021
 20. @kuurgast Ik was sarcastisch met die opmerking, daarom ook die laatste zin erbij ;)
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina