Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Bijna 10.000 positief geteste personen in Tsjechië op woensdag en donderdag.

Donderdag waren er 9.721 bewezen gevallen van covid-19.
Het aantal mensen met covid dat in ziekenhuizen behandeld wordt, steeg tot 2.920, waarvan 543 op de IC liggen.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.230 dat zijn 58 meer dan woensdag.

Laboratoria hebben donderdag 34.612 getest, de meeste mensen op een dag. 27,6 procent van de geteste personen is positief. Er zijn steeds meer senioren die positief testten.
Het reproductieaantal staat nu op R 1,4.

Brno begint zich voor te bereiden op de oprichting van een back-upziekenhuis op het beursterrein van Brno.
In het Expo beursterrein in Praag Letňany zal een veldhospitaal worden ingericht.
Vraag is alleen........wie gaat hier voor de patiënten zorgen?
Sommige ziekenhuizen begonnen donderdag al bezwaren te maken - zij hebben momenteel zelf weinig personeel of zitten op het randje van capaciteit.

Babiš vertelde donderdag dat hij, gezien de situatie, contact had opgenomen met kuuroorden met het oog op het opnemen van patiënten. Hij zei dat hij ook met faciliteiten in Beieren had gesproken, maar liever had dat Tsjechië het zelf afhandelde.
“We hebben geen tijd, de prognose is niet goed. De cijfers zijn rampzalig en het is dringend noodzakelijk om passende voorzorgsmaatregelen te nemen”, zei premier Andrej Babiš.
Bij gebrek aan ziekenhuisbedden voor intensieve behandeling zou Tsjechië kunnen terugvallen op samenwerking met Duitsland. Dat maakte de Tsjechische ambassadeur in Duitsland, Tomáš Kafka, woensdag bekend aan persbureau ČTK.
De kuuroorden maakten bezwaar omdat die nog gewoon kuurgasten hebben en niet zijn opgeleid om covid-patiënten te verzorgen.

Volgens minister van Volksgezondheid Roman Prymula zal het hoge aantal nieuwe infecties met de Covid-19 tien tot veertien dagen aanhouden.
Wetenschapper Jan Konvalinka zegt dat mensen in Tsjechië die deze week Covid-19 krijgen, het risico lopen geen ziekenhuisbed te vinden als ze zo ziek worden dat ze er een nodig hebben.
Bronnen oa deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
"Ik lees wat de WHO nu heeft gepubliceerd. De WHO, die geen maskers aanbeveelt en niet eens wist dat er een pandemie was. Ik denk dat het stil moet blijven. En voor de Tsjechische media, die nog steeds kritiek leveren en schrijven dat we dat niet kunnen per miljoen inwoners. Het gaat heel goed met ons ”, aldus de premier.
Dit was 8 september....nu heeft diezelfde Babiš het over rampzalig en raakt in de stress.

De presidenten en premiers van de EU-lidstaten hebben wekelijks een videoconferentie over de gezamenlijke aanpak in de strijd tegen de zich snel uitbreidende pandemie van het coronavirus. "Het is het grootste gevaar voor Europa sinds de Tweede Wereldoorlog en we hebben verklaard dat we onze communicatie met elkaar moeten intensiveren", zei Babiš vrijdag.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
960 doses remdesivir kwamen aan in Tsjechië. Tegen het einde van de week zouden er nog eens duizend het land moeten bereiken. Tsjechië onderhandelt niet rechtstreeks met de leverancier over verdere leveringen, de Europese Unie onderhandelt met hem
Deze week heeft de Tsjechische regering 10.000 doses van het medicijn remdesivir besteld voor meer dan 200 miljoen kronen.

Remdesivir heeft weinig effect op de mortaliteit van Covid-19, zegt een WHO-studie.

Klinische onderzoeken in programma's van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geven aan dat remdesivir weinig of geen effect heeft op de opnameduur en de overlevingskans van patiënten met covid-19. Soortgelijke conclusies uit de WHO-studie werden bereikt met hydroxychloroquine, lopinavir en interferon bèta. De Financial Times vestigde de aandacht op het onderzoek.

De bevindingen van de WHO betekenen dat het enige medicijn waarvan is bewezen dat het de overlevingskansen van Covid-19 verhoogt, dexamethason is, een goedkope steroïde die oraal kan worden ingenomen en overal ter wereld algemeen verkrijgbaar is. De WHO heeft het gebruik van steroïden aanbevolen voor patiënten met ernstige gevallen van Covid-19.
Bronnen seznamzpravy.cz + ft.com.
 
Die bevindingen zou ik toch echt niet zomaar klakkeloos aannemen.

Toch is het dezelfde therapie die momenteel in Nederland wordt toegepast. Daar is de overlevingskans behoorlijk toegenomen. Hoewel remdevisier ook in Nederland wordt toegepast. Vaak in combinatie. De werking is beperkt en het is erg duur. De nieuwe combinaties die nu toegepast worden werken beter.

https://www.gezondheidsnet.nl/coronavirus/waarom-coronapatienten-nu-korter-in-het-ziekenhuis-liggen
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Meer dan 10.000 positieve tests op vrijdag in Tsjechië.

In Tsjechië waren er vrijdag 11.105 bevestigde positieve testen van corona.
Het aantal mensen met covid dat in ziekenhuizen behandeld moet worden steeg tot 3.120, waarvan circa 550 op de IC.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.283, dat zijn 53 meer dan donderdag.
In Praag zijn er nu dagelijks meer dan 1000 mensen met een positieve test.

corona 16 oktober.PNG
Afbeelding onemocneni-aktualne.mzcr.cz.

Tsjechië kleurt verder rood.

Het stoplicht is bijgewerkt.
De kaart van de epidemiologische situatie rond het coronavirus in Tsjechië is donkerder geworden.
Momenteel staan negen regio's van Tsjechië in het rood, wat betekent dat het virus in de gemeenschap verspreid wordt.

Bronnen oa novinky.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
Meer cijfers en grafieken covid19.healthdata.org/czechia.

Nederland en België lopen circa 2 dagen achter Tsjechië aan in de corona-curve...........
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Toespraak president Milos Zeman; oproep tot discipline en verantwoordelijkheid.

Vrijdagavond hield Milos Zeman een korte toespraak op de Tsjechische televizie. Het was zijn tweede buitengewone toespraak tijdens de epidemie sinds de lente.
Hieronder vertaling van de toespraak:


Hallo, beste medeburgers,

we ontmoeten elkaar in een moeilijke tijd. Het aantal besmettingen met het coronavirus groeit, het aantal ziekenhuisopnames groeit, het aantal ernstig zieke mensen groeit en, erger nog, het aantal doden stijgt. Er was eens, toen het dodental erg laag was, konden we troost putten dat covid kan worden genezen, maar de dood kan natuurlijk niet worden genezen, en het is een enorm verlies voor onze samenleving, voor de families van degenen die zijn gestorven, voor ons allemaal.

Laat me je herinneren aan een prachtige zin uit de Talmoed, degene die een mensenleven redde, redde de hele mensheid. We bevinden ons in een situatie waarin onze gezondheidswerkers vechten voor mensenlevens en ik wil hun respect, bewondering en dank uitspreken.

Maar ieder van ons kan vechten voor mensenlevens. We hebben maar één wapen tot onze beschikking, want het vaccin bestaat nog niet. Dit wapen is een klein stukje stof dat we op ons gezicht hangen en dat ons beschermt tegen infectie en omgekeerd, we beschermen anderen tegen deze infectie. En dat is het probleem waar ik vooral met u over wil praten. Laat dit wapen niet uit je hand gaan. Laat je niet verleiden door mensen die niets van de epidemie af weten, maar door media-aandacht wel dingen willen zeggen die onze samenleving schaden. Daarmee bedoel ik natuurlijk de zogenaamde anti-maskerwerkers, maar ook anderen, tandartsen, cardiologen, zangers. Een zanger zei zelfs dat Bill Gates de schuld had van het coronavirus. Negeer de mening van deze mensen, omdat ze niet professioneel zijn, en vertrouw de experts, omdat alleen zij ons kunnen helpen. We hebben de winnaar van de eerste golf van coronavirus, professor Prymula, opgeroepen en ik ben er vast van overtuigd dat hij zal slagen in de strijd tegen de tweede golf. Ik steun het optreden van de regering volledig, hoewel ik denk dat het soms beter had kunnen worden gecommuniceerd.

Maar laten we het nu niet alleen hebben over overheidsmaatregelen. Laten we praten over wat we zelf kunnen doen. En als we afkomen van het idee dat we dit stuk stof uittrekken voor ons comfort en onze dierbaren en onszelf in gevaar brengen, als we volharden, dan zullen we winnen, en dan heeft ieder van ons geholpen een groot aantal levens te redden. Kijk bijvoorbeeld naar Zweden, er zijn nu al meer dan zesduizend doden, om nog maar te zwijgen van Israël.

De tijd van praten is voorbij. Ik heb de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, gevraagd dat de politie van de Tsjechische Republiek haar toestemming gebruikt en een boete oplegt voor het niet dragen van maskers waar maskers verplicht zijn. Iets dergelijks was nu immers geïntroduceerd door Beieren, door Frankrijk. De problemen die we hebben, worden in bijna elk land ter wereld geconfronteerd. We staan hierin niet alleen, wat natuurlijk geen troost is.

Beste vrienden, als het stof op het slagveld is neergedaald, als deze epidemie verdwijnt, zoals alle epidemieën tot dusver zijn vertrokken, zullen we winsten en verliezen bij elkaar optellen. Laten we er alles aan doen om deze test met eer te doorstaan, niet met lafheid, geen troost, maar verantwoordelijkheid jegens onszelf en anderen.

Dank u voor uw aandacht.

Bronnen novinky.cz + hrad.cz + english.radio.cz.
 
Het lijkt er voorlopig op dat EU-landen nu niet in de stress raken en hun grenzen (nog) niet sluiten. Natuurlijk wordt reizen wel afgeraden.

Verder zie ik dat KLM en CSA nog steeds vluchten aanbieden vanuit NL op Praag, Easyjet nog zeer beperkt. Transavia en Ryanair zijn gestopt met vliegen.
 
Voor het eerst meer dan tienduizend, vrijdag 11.105 besmettingen

De dagelijkse toename van nieuwe gevallen van coronavirus in Tsjechië bedroeg voor het eerst meer dan 10.000, waarbij laboratoria vrijdag 11.105 besmettingen hebben ontdekt. De statistieken voegden nog eens 11 doden toe vanaf vrijdagavond, in totaal stierven 1.283 mensen met covid-19. Volgens bijgewerkte gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid worden 3.120 patiënten in ziekenhuizen opgenomen.

In Tsjechië is het aantal sterfgevallen bijna verdubbeld ten opzichte van eind september, is het aantal patiënten dat met het coronavirus in het ziekenhuis is opgenomen al verdrievoudigd en het aantal patiënten met een ernstige aandoening nadert het.

Huidig aantal geïnfecteerden

Volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula zullen de besmettingen nog tien dagen tot twee weken toenemen. Deskundigen zeggen dat ongeveer drie tot vier procent van de geïnfecteerden ziekenhuizen zal binnengaan, waarvan ongeveer 20 procent in ernstige toestand verkeert. De tijd van diagnose tot ernstige symptomen die ziekenhuisopname vereisen, is tussen een week en tien dagen.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...10-tisic-testovani.A201017_011522_domaci_chtl
 

kuurgast

Donateur
drie tot vier procent van de geïnfecteerden ziekenhuizen zal binnengaan, waarvan ongeveer 20 procent in ernstige toestand verkeert. De tijd van diagnose tot ernstige symptomen die ziekenhuisopname vereisen, is tussen een week en tien dagen.
11.105 gisteren positief getest.....
Dat zijn dan circa 400 per dag die een bed in het ziekenhuis nodig hebben en 80 per dag die op de IC zullen komen te liggen vanaf 24 oktober.....en dit dagen achter elkaar.....
Wat als het aantal verdubbelt komende week en dan tussen een week en tien dagen later in de ziekenhuizen belanden ???

Uit gegevens van goochel etc blijkt dat mensen minder gingen bewegen vanaf woensdag toen de hardere maatregelen werden ingevoerd. De dagelijkse groei van corona zal nog zeker een week toenemen, waarna het zou moeten afvlakken of dalen.
Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Sporthooligans komen in opstand tegen Prymul en Babis. Ze ontmoeten elkaar op zondag in Staromák, het kunnen er duizenden zijn.

De politie zet honderden politieagenten uit het hele land in vanwege het geplande zondagse protest van fans van voetbal- en ijshockeyclubs in Tsjechië op het Oude Stadsplein. Volgens informatie van de politie is duidelijk dat het voornemen om vreedzaam te demonstreren kan worden misbruikt door voetbalhooligans.
Allemaal in het zwart en zonder clubsymbolen. Hooligans en ultras, vooral uit de voetbal- en ijshockeywereld, zijn van plan zondag om 14.00 uur zij aan zij te staan op het Oude Stadsplein, ondanks alle rivaliteit tussen de clubs, en protesteren tegen de huidige overheidsregels.
Onder de huidige regeling kunnen maximaal 500 mensen deelnemen aan het protest, die moeten worden opgedeeld in groepen van twintig, met een tussenruimte van minimaal twee meter tussen de groepen en allemaal met bedekte mond en neus.
Bronnen novinky.cz + lidovky.cz.
 
ik zou zeggen; hek eromheen, tribunes bouwen en geef deze idioten lukraak knuppels, boksbeugels, bijlen en hamers en laat ze hun gang gaan. De wel denkende weldenkenden kunnen vanaf de tribune de veldslag gadeslaan. Hek goed dichthouden zodat geen een malloot kan ontsnappen en laat ze elkaar maar afmaken. Mag wat mij betreft zonder mondkapje. Succes!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik weet het, 1 zwaluw maakt nog geen zomer, maar zou dit de trendbreuk kunnen zijn?
Na de 11105 van eergisteren, waren het er gisteren 8715.
Dat is dus toch een aanzienlijke daling. Natuurlijk wel met een vraagteken, want het is wel zondag.
 
Zoals je wellicht al hebt gezien, zijn de cijfers in het weekend altijd lager. Het zou een trendbreuk kunnen zijn, maar ik verwacht eerder simpwelweg het weekendeffect.
De nieuwe gedeeltelijke lockdown in CZ is ook nog te kort in werking om daar nu al de effecten van te zien in de cijfers. Dat duurt zeker 10 a 14 dagen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De demonstratie van fans in Praag eindigde, de gemeente ontbond de protesten
Duizenden mensen doen mee aan een demonstratie van voetbal- en hockeyfans tegen overheidsmaatregelen. Het evenement vindt plaats op een moment dat Tsjechië een verbod heeft om meer dan 6 personen te verzamelen, de overgrote meerderheid van de deelnemers heeft geen mondkapje. Het publiek hoorde ook slogans als "Prymulu do plyn". Na een tijdje kalmeerden de moderators het zingen. Praag zal het evenement laten ontbinden, een gemeenteambtenaar gaat naar de plaats. De politie sloot de Pařízská-straat.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...aromestske-namesti.A201018_095552_domaci_brzy
ik zou zeggen; hek eromheen, tribunes bouwen en geef deze idioten lukraak knuppels, boksbeugels, bijlen en hamers en laat ze hun gang gaan. De wel denkende weldenkenden kunnen vanaf de tribune de veldslag gadeslaan. Hek goed dichthouden zodat geen een malloot kan ontsnappen en laat ze elkaar maar afmaken. Mag wat mij betreft zonder mondkapje. Succes!
Afstand en ontbrekende gordijnen
De politie heeft voor de demonstratie tientallen controles uitgevoerd. "Ze vonden pyrotechniek, boksers, telescopische wapenstokken, een vuurwapen en andere voorwerpen", schrijft de politie. Tijdens de demonstratie gaat hij verder met de besturing.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...aromestske-namesti.A201018_095552_domaci_brzy

Olivier het loopt zoals u voorspeld had...
 
Bovenaan