Tsjechië en Corona

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Versoepelingen van de corona-maatregelen

  Vanaf 3 december versoepelingen van de corona-maatregelen in Tsjechië!
  Eindelijk het lang verwachte nieuws: vandaag heeft de Tsjechische regering besloten vanaf a.s. donderdag de coronamaatregelen te versoepelen en van de restricties behorend bij risico-niveau PES 4 naar 3 te gaan!


  Dit betekent o.a.:
  - opening van restaurants (met max. 50% normale bezetting, max. 4 personen per tafel)
  - opening van alle winkels
  - "binnenlands" toerisme weer toegestaan
  - de avondklok vervalt geheel
  > Het grensbeleid wordt voorlopig helaas NIET aangepast.

  (Dit alles uiteraard onder voorwaarde, dat de coronacijfers niet weer ineens de komende dagen gaan stijgen).
   
  dennuzzz, Plank, kuurgast en 4 anderen vinden dit leuk/interessant.
 2. Ik hoop dat Tsjechië niet weer te vroeg, te optimistisch is met juichen, net als bij de eerste coronagolf. :denk:
   
  Franky en rainbow vinden dit leuk/interessant.
 3. Daar vrees ik ook voor, bij de eerste golf hebben ze het ontzettend goed gedaan, als ik naar het dodental kijk tenminste en dat vergelijk met België, een land met ongeveer evenveel inwoners.
  Toen hebben ze de maatregelen (te vroeg) opgeschort en is het fout gegaan.
  Het dodental tijdens de tweede golf is ongeveer vergelijkbaar.
  Bij ons hebben ze ondertussen (gelukkig) hun les getrokken, en zijn ze helaas, maar terecht heel spaarzaam met versoepelingen.
  Feit is dat dit virus kikt op doden, en dat de medische wereld hieronder kraakt.
  Je kan toch de mensen geen zalige Kerst of Nieuwjaar wensen, in de wetenschap dat je hen misschien hierbij ook een (ongewenst) cadeautje extra geeft.

  Volgens de laatste cijfers die ik heb van Sciensano heeft Tsjechië op 100.000 inwoners de laatste 2 weken 582 besmettingen, België heeft er 307.
   
  Bewerkt door een moderator: 30-11-2020
  dennuzzz en Plank vinden dit leuk/interessant.
 4. Lijkt mij ook te vroeg. Dat alle winkels weer open gaan en de avondklok wordt afgeschaft ok. De mensen gaan nu immers ook allemaal naar de supermarkten en dat blijken geen grote besmettingsbronnen te zijn als de mensen zich aan de afstand en hygiëne regels houden. Maar restaurants, bars, skipistes en kantoren kunnen ze beter nog even gesloten houden.
   
  Plank en rainbow vinden dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nieuwe wijzigingen worden vanaf donderdag van kracht in Tsjechië.

  Tsjechische winkels, restaurants en diensten kunnen vanaf 3 december heropend worden, maar er blijven een aantal beperkingen van kracht.
  Alles volgens de 1:15 regel, dwz één klant per 15 vierkante meter bedrijfsruimte. Kinderen onder de 15 jaar mogen niet worden meegeteld bij het aantal klanten. Tegelijkertijd zullen mensen twee meter uit elkaar moeten blijven.

  Eerder vanochtend kondigde de Tsjechische minister van Volksgezondheid Jan Blatný aan dat het land vanaf donderdag van het vierde niveau naar het derde niveau in het PES-epidemische systeem zal gaan, resulterend in een nieuwe reeks voorschriften die vanaf die datum van kracht zullen worden.
  Vrij verkeer van mensen zal worden toegestaan en restaurants, winkels en dienstverleners kunnen heropenen, maar een aantal beperkingen blijft van kracht. Zie hieronder voor een volledige lijst met wijzigingen die vanaf 3 december van kracht worden onder het derde PES-niveau van Tsjechië.

  Deze regelgeving blijft naar verwachting tot de Kerstmis van kracht. Houd er rekening mee dat, hoewel bedrijven mogen heropenen, het ter beoordeling van de exploitant is of ze dit doen onder de nog geldende beperkingen.
  Bovendien, hoewel de onderstaande maatregelen overeenkomen met het derde niveau van het PES-systeem, dat vanaf donderdag van kracht zal zijn, kunnen er nog meer specifieke voorschriften worden aangekondigd.

  - De avondklok (momenteel 23.00 uur) wordt opgeheven, waardoor mensen volledig vrij kunnen bewegen binnen Tsjechië.
  - Winkels mogen opengaan met een limiet van één persoon per 15 vierkante meter en minimaal twee meter tussen klanten; lijnen buiten de inrichtingen moeten worden gereguleerd als deze limiet wordt overschreden.
  - Restaurants mogen weer open zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur. bij 50% capaciteit is het mogelijk om alleen zittende gasten te bedienen, er kunnen maximaal vier personen aan één tafel zitten.
  - Winkelcentra zullen kunnen openen met een limiet van één persoon per 15 vierkante meter en minimaal twee meter tussen bezoekers; lijnen moeten zowel buiten individuele winkels als buiten het winkelcentrum worden gehouden als deze limiet wordt overschreden. Foodcourts mogen raamverkoop heropenen, maar kinderhoeken moeten gesloten blijven.
  - Winkels kunnen op zondag open zijn.
  - Er kunnen buiten kerstmarkten plaatsvinden, hoewel sommige (waaronder die in het centrum van Praag) al zijn geannuleerd.
  - Diensten zoals kappers en salons mogen opengaan met een maximum van één persoon per 15 vierkante meter; kappers moeten een gezichtsmasker dragen, maar geen schild.
  - Musea en galerieën mogen heropenen tot 25% capaciteit, maar bioscopen en theaters moeten gesloten blijven.
  - Sportscholen en fitnesscentra mogen onder dezelfde regels als winkels heropenen; De lessen kunnen worden gegeven in groepen van maximaal tien (één instructeur en negen deelnemers) en alle sportschoolbezoekers moeten een gezichtsmasker dragen.
  - Bibliotheken kunnen heropenen onder dezelfde richtlijnen als winkels.
  - Kerkdiensten kunnen volgens dezelfde richtlijnen worden gehouden als winkels.
  - Ook komt het verbod op alcoholgebruik op openbaar toegankelijke plaatsen te vervallen, terwijl de verplichting om maskers te dragen in alle binnenruimten en op geselecteerde openbare plaatsen blijft bestaan.
  - Er kunnen massa-evenementen plaatsvinden met een limiet van 50 personen buiten en 10 personen binnenshuis.
  - Bruiloften en begrafenissen kunnen plaatsvinden met een maximum van 30 aanwezigen (in plaats van 20).
  - Bezoeken aan voorzieningen voor sociale zorg zijn nog steeds verboden, maar bezoeken aan voorzieningen voor gezondheidszorg zijn met enkele beperkingen toegestaan.
  - Accommodatiediensten kunnen zonder beperking worden verstrekt.
  - Er mogen professionele en amateursportevenementen worden gehouden, maar zonder toeschouwers.
  - Recreatieve sporten kunnen buiten en met maximaal 10 personen binnenshuis, onbeperkt worden beoefend.
  - Zwembaden en wellnesscentra kunnen binnen de limiet op bijeenkomsten van mensen werken.
  - Kastelen, kastelen en andere culturele gebouwen kunnen heropend worden voor groepen van maximaal 10 personen.
  - Casino's kunnen heropenen van 06.00 uur tot 22.00 uur. bij 50% capaciteit; gasten mogen met maximaal vier personen aan een tafel zitten.
  - Thuiskantoor wordt indien mogelijk nog steeds aanbevolen voor bedrijven. Regelmatig testen wordt aanbevolen voor medewerkers van magazijnen en productiefaciliteiten.
  - Gezichtsmaskers moeten op alle binnen- en buitenlocaties blijven worden gedragen als er geen afstand van 2 meter tussen mensen kan worden aangehouden.
  - Regelgeving met betrekking tot de werking van skigebieden wordt momenteel voorbereid en zal naar verwachting eind volgende week worden aangekondigd.
  - Het derde PES-niveau maakt ook een bredere heropening van scholen mogelijk, maar het ministerie van Onderwijs heeft al aangekondigd dat scholen zullen blijven opereren alsof ze onder het vierde PES-niveau vallen.
  Bron expats.cz + seznamzpravy.cz.

  Alle antwoorden zullen ook terug te vinden zijn op:
  Nieuw Tsjechisch en Engels-talig COVID-19-informatieportaal met informatie over de huidige beperkingen en meer.
  Zie de website op covid.gov.cz + covid.gov.cz/en.

  Voor theaters en bioscopen verandert er echter niets met de overgang naar de derde fase van het anti-epidemische systeem; Theaters kunnen hun voorstellingen repeteren en online uitzenden.

  Initiatief van horeca #Bezpečná restaurace: Help ons restaurants en pubs veilig en open te houden, zodat we er voor u kunnen blijven zijn.

  Oorspronkelijk gesproken over maandag, heeft de regering uiteindelijk besloten om de maatregelen vanaf donderdag te versoepelen, met het argument dat de eigenaren meer tijd zullen hebben om zich voor te bereiden.
  Minister van Volksgezondheid Jan Blatný verwacht niet dat de situatie tegen het einde van het jaar zodanig zal verbeteren dat Tsjechië de maatregelen van de 3e graad naar de 2e graad zal versoepelen.
  Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný zal de regering de Kamer van Afgevaardigden opnieuw vragen de noodtoestand te verlengen. Het is nu geldig tot 12 december. Volgens hem zouden de maatregelen zonder de noodtoestand niet afdwingbaar zijn.

  "Er is geen speciaal sinterklaas-decreet. Maar het zal gebaseerd zijn op het aantal mensen dat tegelijkertijd in de bebouwde kom kan zijn. Dit betekent ook het dragen van sluiers. Dus mikuláš met engel en duivels zullen dezelfde voorzorgsmaatregelen moeten nemen als aardse wezens”, zei minister van Volksgezondheid Blatný.
  -------------------------------------------------------------------------
  Docententests moeten de mate van Covid-infectie bij de bevolking aangeven.

  Geplande tests van alle leraren in de Tsjechische Republiek zouden de mate van infectie van de bevolking als geheel moeten aangeven, zegt Marián Hajdúch, het hoofd van de Covid-19-laboratoriumgroep van het ministerie van Volksgezondheid. Vanaf vrijdag worden gratis antigeentests uitgevoerd op de ongeveer 200.000 leraren en verzorgers in kindertehuizen in het land. Dergelijke tests zullen twee weken later ook aan de algemene bevolking worden aangeboden.
  Degenen die positief testen, krijgen dan een PCR-test om de infectie te bevestigen.
  Bron english.radio.cz.
  ------------------------------------------------
  Skigebieden.

  De regering heeft nog geen definitieve beslissing genomen over het regime van winterresorts. Tegelijkertijd werkt een groep van het ministerie van Industrie en Handel samen met sportagentschappen en het ministerie van Volksgezondheid met diensten die worden beheerd door skigebieden. En aan het einde van volgende week hoop ik dat ze een handleiding hebben die is gericht op kabelbanen - de wachtrijen onder de kabelbanen, schoenenverhuur enzovoort. De handleiding zal worden opgesteld en zal volgen hoe de situatie zich ontwikkelt in Europa, waar geen consensus over bestaat,” aldus Havlíček.

  Veel bergresorts gebruiken het huidige koude weer om kunstsneeuw te produceren. De exploitanten van de centra maken zich echter grote zorgen over de onzekerheid over de startdatum van de activiteiten.De sneeuwkanonnen zijn deze week begonnen in het Reuzengebergte Rokytnice nad Jizerou, het grootste skigebied in de regio Liberec. Ze zijn 12 december klaar als de regering toestemming zal verlenen.
  Mensen hebben al handschoenen en skibrillen, grootste struikelblok zijn wachtrijen , skiliften en après-ski.

  Het aandeel buitenlanders in de Tsjechische bergen is traditioneel relatief laag en zal dit jaar verder worden verminderd vanwege het feit dat buurlanden strikte maatregelen nemen voor hun burgers na terugkeer in het land. Als alternatief kan de Tsjechische staat bij aankomst een negatieve test van buitenlanders eisen.
  Het belangrijkste probleem van de voorjaarsgolf van coronavirus in skigebieden in de Alpen was onwetendheid en onvoorbereiding, gesloten transportfaciliteiten zoals hutten en gondels en feesten van het après-ski-type. We zijn echter beduidend beter voorbereid op dit seizoen, in Tsjechië hebben we maar een paar gesloten cabines, zijn de overige kabelbanen en liften open en worden er geen feesten toegelaten. De analogie met de lentesituatie is daarom irrationeel.
  Bronnen ctidoma.cz + horydoly.cz.
  ------------------------------------------------
  Ondertussen nemen aantal testen af in Tsjechië, aantal positieve testen ligt op 20 á 25%.
  Ook in de ziekenhuizen daalt het aantal patiënten naar 4565 waarvan 689 op IC.
  Het aantal doden blijft wel stijgen naar 8138 met nu circa 125 per dag.
  Dat is nog steeds een hoger sterftecijfer dan tijdens een "normale"griep of andere ernstige ziekten per dag.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
  Laatst bewerkt: 30-11-2020
  dennuzzz en Plank vinden dit leuk/interessant.
 6. Ik hoop voor alle Tsjechen dat het versoepelen inderdaad niet te vroeg is.
  Verder hoop ik toch voor de wintersportgebieden dat ze ten minste open kunnen voor de Tsjechen zelf. Als inderdaad de wachtrijen goed geregeld worden dan is het goed te doen !
   
 7. Ik denk dat een stoeltjeslift redelijk veilig is en in de buitenlucht skiën ook wel, alleen zo'n grote kabelbaan waar je met 50+ personen ingepropt wordt, daar zou ik van wegblijven. Wachtrijen op 1,5 meter is ook wel te regelen denk ik.
   
 8. Misschien zouden ze in skigebieden moeten inzetten op sneltesten. Bijvoorbeeld is je sneltest negatief dan is je skipas bijvoorbeeld 5 dagen geldig. (skipas via een app op de telefoon met QR code). Ook personeel bijvoorbeeld elke week testen. De geldigheid van de skipas ook koppelen aan de toegang tot de horeca. Je regiatreert dan meteen de bezoekers. De superverspreiders die een grote rol spelen bij de verspreiding van het virus filter je er dan uit. In elk skioord zou een snelteststation kunnen komen waar je je bij aankomst kunt laten testen. De sneltesten worden steeds beter beschikbaar en zijn relatief goedkoop. De skivakantie hoeft dan maar een paar tientjes duurder te worden. En ondanks test voor de zekerheid ook afstand en hygiëne maatregelen handhaven. Zo zou je de skioorden redelijk verantwoord weer open kunnen gooien. Het vergt natuurlijk wel een behoorlijke organisatie om de mensen efficiënt te gaan testen. Misschien de bezoekers van de skioorden meer spreiden over de week via een elektronische inschrijving/registratie om lange wachttijden voor teststations te voorkomen. Dus geen massale beddenwissel in het begin van het weekend. Het virus circuleert nog volop blijkt uit het percentage positieve tests. Dat is nog steeds boven de 20% en dat is erg hoog. Tsjechië beleeft een zeer ernstige derde golf. Die is voor 2/3 voorbij, maar woekert nog steeds door. Maar misschien gokken ze op een beperkte groepsimmuniteit die aan het ontstaan is. Dat zal zeker een rol spelen dat het virus niet opnieuw explosief ontvlamt maar in een enigszins controleerbare snelheid doorwoekert. Dat ze de scholen pas op het vierde nivo verder gaan open is verstandig. De scholen spelen een grote rol bij de stagnatie van de daling van het aantal besmettingen in Nederland.
   
  Laatst bewerkt: 30-11-2020
 9. vraag me eigenlijk af of iemand die corona gehad heeft ,dit nog steeds kan verspreiden ?
  En welke inenting gaan we nemen ,tenslotte 3 mogelijkheden ?
  paar miljoen risico gevallen inenten deze maand ,en het hele risico corona geval opgelost !
   
 10. Zolang de persoon niet opnieuw besmet wordt niet. Sommige mensen kunnen opnieuw besmet raken, maar dat zijn meer uitzonderingen. Hoe lang de meeste mensen immuun blijven is nog niet helemaal duidelijk omdat het virus nieuw is. Maar ik las laatst een artikel dat tot nu de de immuniteit hoger blijkt dan verwacht. Dat is ook goed nieuws voor de vaccins.
  Welke vaccins ze gaan geven en aan wie zal wel bekend gaan worden wanneer de vacins goedgekeurd zijn. Uit de onderzoeken is ook bekend hoe de vaccins aanslaan bij de verschillende leeftijdsgroepen. Het zal mooi zijn als ze eind december kunnen beginnen met vacinatie. Maar de eerste batch van Moderna waarvoor ook goedkeuring is gevraagd en onder meer in België wordt geproduceerd zal wel naar de VS gaan. Ik las dat een Amerikaanse vliegtuigmaatschappij deze batchen binnenkort gaat overvliegen zodat ze daar meteen kunnen beginnen met inenten. Ik denk dat we eerst het vaccin van Pfizer gaan krijgen. Hoewel er van het vaccin van Astrazeneca al behoorlijk wat vaccins klaar liggen en volop op grote schaal in Italië wordt geproduceerd. Of ze dat vaccin direct gaan gebruiken is nog twijfelachtig omdat door een fout een aantal proefpersonen een halve dosis hadden gekregen en een betere immuun reactie hadden dan de personen die 2 keer een volle dosis kregen. Misschien willen ze eerst extra onderzoek voor ze met dat vaccin aan de slag gaan. Dat gaat dan een paar maanden extra kosten. Dus ook al worden er dit jaar nog vaccins goedgekeurd dan zijn er nog weinig te verdelen in Europa. Maar het gaat eraan komen. Ik hoop zelf als 60+ er ook snel gevaccineerd te zijn.
   
  Bewerkt door een moderator: 01-12-2020
  curious vindt dit leuk/interessant.
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vanaf zaterdag zijn bezoeken aan bejaardenhuizen toegestaan.

  "Vanaf zaterdag 5 december is het mogelijk om familieleden te bezoeken in tehuizen", zei minister van Arbeid en Sociale Zaken Jana Maláčová. Voorwaarde is een negatieve test van 48 uur oud. Ofwel regelen mensen het zelf voor het bezoek, ofwel is het mogelijk om het ter plaatse te laten testen door middel van een antigeentest. In beide gevallen zou het testen volgens de minister door de staat moeten worden betaald.
  Bron deutsch.radio.cz.
  ----------------------------------------------------------------
  Een interessant commentaar op seznamzpravy.cz. Vooral het laatste viel me op:

  Als de coronacijfers weer omhoog gaan, dreigt de volgende lockdown zeer snel. Het PES-risiconiveausysteem maakt het mogelijk om de maatregelen binnen drie dagen weer aan te scherpen.

  Aangezien een groot deel van de strijd met covid-19 precies wordt gevoerd met betrekking tot de staat en capaciteit van het Tsjechische gezondheidszorgsysteem, is het enthousiaste uiteenvallen in deze situatie enigszins vreemd. Ook omdat geduld met de maatregelen zeer snel optreedt en een eventuele derde sluiting en aanscherping weer een orde van grootte gecompliceerder en moeilijker af te dwingen zal zijn dan de laatste.

  Misschien komt het wel goed. Misschien zullen we ons verantwoord gedragen in winkels en restaurants, de cijfers zullen bijvoorbeeld echt aanzienlijk verbeteren tegen donderdag, wanneer ze opengaan. Het is een reële mogelijkheid.

  Maar van één ding kunnen we zeker zijn: als het niet goed afloopt en de regering de Tsjechische Republiek in januari weer sluit, zullen we van de premier (Babiš) leren dat het aan ons ligt. Omdat de overheid winkels en restaurants opende, maar wij gingen erheen.
  --------------------

  Wat betreft skiën.....ze zullen met een heel strak plan van aanpak moeten komen anders wordt het een groot drama.
  Zodra de pistes opengaan gaat men in Tsjechië massaal naar de bergen en worden regels overboord gegooid.
  Zullen we de discussie van vaccineren even mee wachten tot er meer over bekend is en het alleen over Tsjechië hebben?
  In Tsjechië wil de staat iedereen gratis vaccin geven.

  We zijn als Nederlandse toerist nog steeds niet welkom voor vakantie in Tsjechië.
  Nederland is "rood" voor Tsjechië. Bron koronavirus.mzcr.cz/en.
  Zie ook Life situations > Foreigners > Tourism in the CZ op covid.gov.cz/en.
  Information for Travelling and Stay op website Tsjechische ambassade Den Haag mzv.cz/hague/en.
  Omgekeerd moet men bij terugkomst in Nederland nog steeds 10 dagen in quarantaine. Bron nederlandwereldwijd.nl/landen/tsjechie/reizen/reisadvies.
   
  Laatst bewerkt: 01-12-2020
  Joaninha vindt dit leuk/interessant.
 12. Weet iemand hier iets over de vaccinatieplannen in Tsjechië?
  Lees op nu.nl van alles over diverse landen, maar Tsjechië staat er natuurlijk weer niet tussen. :(
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 13. Laatste nieuws van de regering was dat zij verwachten eind januari, begin februari te starten.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Er kunnen twee vaccins zijn. Ze zouden massaal worden ingeënt in ziekenhuizen, zei Blatný.

  De Tsjechische Republiek heeft momenteel vier miljoen uitkeringen voor twee miljoen mensen besteld bij Pfizer via de Europese Unie. Janssen Pharmaceutica verwacht twee miljoen wegwerpvaccins te worden.
  Momenteel is het echter niet realistisch dat de aanvrager op de dag van vaccinatie zou kunnen beslissen over een bepaald type. "We verwachten niet dat mensen kunnen kiezen welk vaccin ze krijgen", zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný vorige week.
  Volgens een document voor de regering zou Tsjechië tegen het einde van dit jaar 400.000 vaccins kunnen ontvangen en nog eens minder dan drie miljoen medio 2021.
  De minister noemde twee vaccins. Een ervan kan onder normale omstandigheden worden verdeeld, de andere heeft speciale koude omstandigheden nodig. De koude zou via ziekenhuizen verdeeld worden en de andere via huisartsen.
  Als eerste zullen zorgpersoneel en de zwakkere groep mensen een vaccin krijgen.
  Bron lidovky.cz.

  Het zal in ieder geval gratis gegeven worden.
  Een door Tsjechië ontwikkeld vaccin is op muizen getest en dat ging goed. Maar ze gaan niet verder met de ontwikkeling omdat het veel geld en tijd kost om het op de markt te kunnen brengen.

  -------------------------------------------------------
  Minister van Volksgezondheid: Tsjechië wil eind zomer 2021 coronavaccinatie realiseren.

  De bevolking in Tsjechië zou eind volgende zomer tegen Corona ingeënt moeten zijn. Dat zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný donderdag toen hij het aan de Tweede Kamer vroeg. Volgens de plannen worden hiervoor 5,5 miljoen mensen ingeënt. Dit komt overeen met 60 tot 70 procent van de volwassen bevolking van het land, legt Blatný uit.

  De Tsjechische regering heeft de vaccindoses al besteld voor de beoogde 5,5 miljoen mensen. Zoals de minister van Volksgezondheid aan de parlementsleden heeft bevestigd, moeten eerst mensen boven de 60, chronisch zieken en mensen die in de gezondheidszorg werken worden ingeënt. De vaccinaties moeten zowel door huisartsen als in speciale centra worden gegeven.
  ------------------------------------------------
  Twee derde van de Corona-contactpersonen in Tsjechië wordt niet getest.

  Tweederde van de Tsjechen die in contact zijn geweest met een besmette persoon of zelf symptomen van een coronabesmetting hebben, worden niet getest. Dit blijkt uit de eerste resultaten
  een enquête van het stembureau PAQ Research.
  Dienovereenkomstig zei 14 procent van de respondenten in de afgelopen maand in contact te zijn geweest met een besmette persoon of typische symptomen te hebben, zoals verlies van reukvermogen en smaak. Volgens enquêteur Daniel Prokop zei slechts vijf procent van alle respondenten te zijn getest op het coronavirus. Dit betekent dat volgens Prokop ongeveer tweederde van de risicogroep niet kon worden gecontroleerd.
  --------------------------------------------
  De Tsjechische regering wil maandag beslissen over skiën in het land.

  De Tsjechische regering wil maandag beslissen of en wanneer het skiën in het land kan beginnen. Dat zei minister van Industrie en Handel Karel Havlíček donderdag tegen journalisten in Praag. Volgens Havlíček zijn de bijbehorende hygiënevoorschriften ter bescherming tegen het coronavirus bijna klaar.

  In heel Europa is er momenteel discussie of het gebruik van liften en kabelbanen veilig is in het licht van de coronapandemie. Zo willen Oostenrijk en Polen de skigebieden voor kerst openen, terwijl ze in Duitsland gesloten blijven.
  Bron deutsch.radio.cz.
   
 15. Zullen we tsjechie mogen inreizen met kerst? Ik hoor berichten over de noodzaak voor een negatieve covid-test. Hoe zijn de actuele voorschriften. Op de site van Buitenlandse Zaken (België) staat nog steeds als info dat tsjechie enkel essentiële reizen (inreis) toelaat.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 16. Gevonden via link in dit forum
  Rules and recommendations
  It is now possible to travel to the Czech Republic for tourist purposes or to visit friends. The condition is to fill in the arrival form and undergo the PCR test (either a test from the territory of the EU states, not elder than 72 hours, or a test in the Czech Republic done within five days from the arrival and submit it to the relevant regional hygiene station within 7 days).
   
 17. Josef vindt dit leuk/interessant.
 18. Die info lijkt me recent. Is van gisteren en van deze site

  https://covid.gov.cz/en/situations/foreigners/tourism-cz

  Ik ga jaarlijks naar rokytnice nad jizerou en zou ook graag dit jaar gaan (wat relaxen). Heb wel zeer veel twijfel. Evenwel, gezien de situatie in België, is de situatie hier ook niet veilig en het zou kunnen dat ik veiliger ben dan de meesten gezien zowel ik als mijn vrouw ziek waren in de eerste golf. Ik lees vandaag in mijn krant 'herbesmettingen zijn uiterst zeldzaam'
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Minister van Volksgezondheid: Tsjechische skigebieden kunnen op 18 december openen.

  De Tsjechische skigebieden kunnen het seizoen op 18 december starten. Dat zei minister Jan Blatný van Volksgezondheid vrijdag tijdens een persconferentie in Praag. Dit betekent dat het winterseizoen zes dagen eerder begint dan oorspronkelijk aangekondigd. Op deze manier zouden vakantiegangers de gelegenheid moeten krijgen om voor de kerst met enige speelruimte naar de skigebieden te komen, legt Blatný uit.

  De Tsjechische regering wil maandag beslissen welke hygiëneregels moeten gelden ter bescherming tegen het coronavirus op en op de piste. Minister van Industrie en Handel Karel Havlíček zei donderdag dat een overeenkomstig concept bijna klaar was.

  Oorspronkelijk sprak premier Andrej Babiš over de opening van skiresorts op 24 december, net als in buurland Oostenrijk. Resortbeheerders noemden het een ongerechtvaardigde vertraging die hen duur zou komen te staan.

  In heel Europa wordt momenteel gediscussieerd of het gebruik van liften en kabelbanen veilig is in het licht van de coronapandemie. Zo willen Oostenrijk en Polen de skigebieden voor kerst openen, terwijl ze in Duitsland gesloten blijven.
  Bron deutsch.radio.cz.
  ---------------------------------------------------
  De huidige waarde van de risico-index voor Tsjechië blijft op 57, wat overeenkomt met het derde alarmniveau volgens het anti-epidemische systeem PES. Maar terwijl bijvoorbeeld in Praag de risicoscore 49 is, is dit in de Liberec-regio 71. De individuele districten bereiken dan zelfs nog hogere cijfers, sommige bereiken het 5e niveau van gereedheid met een score van meer dan 75 punten, wat het geval is voor Semily (79).
  Bron echo24.cz.
  -------------------------------------------------------
  @cdefreyne , klopt wat op die website staat maar er wordt weinig ruchtbaarheid aan gegeven.
  Het is nu mogelijk om voor toeristische doeleinden naar Tsjechië te reizen of om vrienden te bezoeken. De voorwaarde is om het aankomstformulier in te vullen en een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur. Of een test in Tsjechië die binnen vijf dagen na aankomst wordt uitgevoerd en deze in te dienen bij het desbetreffende regionale hygiënestation binnen 7 dagen. Bij een Tsjechische test noet je dus in quarantaine tot de negatieve test uitslag daar gemeld is.

  De epidemische score (PES) staat op 57 op een schaal van 100, het derde van vijf niveaus van risicowaarschuwing.
  Het aantal besmettingen liep eerst terug, maar deze week blijft het gelijk en het R-getal is van R 0,8 naar 0,9 gegaan.
  Zodra de PES sccore boven de 60 komt gaan ze weer van alles terugdraaien. Dit kan binnen 3 dagen geregeld worden.
  De verbetering is heel zwak en daarbij blijkt 2/3 niet getest te worden, zelfs bij de leraren is de bereidheid om te testen laag.
  Maandag wordt bekend gemaakt onder welke regels de skipistes open gaan. Daarna zal er een run ontstaan op de accommodaties om kamers/huisjes te reserveren.

  Tsjechië staat op "rood" voor Nederland en België. Dat betekent alleen noodzakelijke reizen en bij terugkomst in quarantaine. In België moet je daarna nog een negatieve test halen. Ik denk niet dat dit op korte termijn zal veranderen in NL + BE.
  Als je toch besluit om te gaan kijk dan ook even naar hun schoolvakantie kalender om de drukte te vermijden.
   
  Laatst bewerkt: 05-12-2020
  Joaninha vindt dit leuk/interessant.
 20. De cijfers hier in Tsjechië stabiliseren nu al een week op net iets onder de 5000 besmettingen per dag.
   

Deel deze pagina